του Χρήστου Βαγενά
Χιλιάδες φοιτητές, σε περισσότερα από 140 κολέγια και πανεπιστήµια στις ΗΠΑ, συµµετείχαν σε κινητοποιήσεις ενάντια στον συνεχιζόµενο πόλεµο στη Γάζα µε διαδηλώσεις, καταλήψεις και στήσιµο καταυλισµών. Συνελήφθησαν πάνω από 2.950 διαδηλωτές, συµπεριλαµβανοµένων µελών ∆ΕΠ και καθηγητών, σε περισσότερες από 60 πανεπιστηµιουπόλεις, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίστηκαν.
Γιατί διαδηλώνουν φοιτητές για τον πόλεµο στη Γάζα;
Από την επίθεση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας και τις σφαγές που γίνονται εναντίον των άµαχων κυρίως Παλαιστινίων, οι φοιτητές στις ΗΠΑ έχουν ξεκινήσει συγκεντρώσεις, διαδηλώσεις, καθιστικές κινητοποιήσεις, και πιο πρόσφατα καταλήψεις µε καταυλισµούς ενάντια στον πόλεµο.
Απαιτούν οι Σχολές τους τους να κόψουν κάθε δεσµό µε το Ισραήλ, αλλά και µε εταιρίες που έχουν οικονοµικές επαφές µε το κράτος-δολοφόνο.
Οι διαδηλώσεις ξεκίνησαν στις 17 Απριλίου 2024, όταν φοιτητές στο πανεπιστήµιο Columbia δηµιούργησαν έναν καταυλισµό µε περίπου 50 σκηνές στην πανεπιστηµιούπολη, αποκαλώντας το Στρατόπεδο Αλληλεγγύης της Γάζας και απαίτησαν την αποχώρηση του πανεπιστηµίου από οποιαδήποτε σχέση και συνεργασία µε το Ισραήλ.
Ο πρώτος καταυλισµός διαλύθηκε όταν ο πρόεδρος του πανεπιστηµίου εξουσιοδότησε την αστυνοµία να εισέλθει στην πανεπιστηµιούπολη και να πραγµατοποιήσει µαζικές συλλήψεις. Την επόµενη µέρα χτίστηκε νέος καταυλισµός.
Στη συνέχεια, η διοίκηση ξεκίνησε διαπραγµατεύσεις µε διαδηλωτές, οι οποίες απέτυχαν στις 29 Απριλίου και είχαν ως αποτέλεσµα µια δεύτερη επιδροµή της αστυνοµίας, µε συλλήψεις περισσότερων από 100 διαδηλωτών και στην πλήρη διάλυση της κατάληψης.
Οι συλλήψεις σηµατοδότησε την πρώτη φορά που το Κολούµπια επέτρεψε στην αστυνοµία να καταστείλει τις διαδηλώσεις στην πανεπιστηµιούπολη, µετά τις διαδηλώσεις του 1968 ενάντια στον πόλεµο του Βιετνάµ. Στις 31 Μαΐου, ιδρύθηκε ένα τρίτο στρατόπεδο στην πανεπιστηµιούπολη.
Αντιπολεµικές κινητοποιήσεις στα πανεπιστήµια
Η αστυνοµική έφοδος στο Κολούµπια, η βίαιη καταστολή και οι συλλήψεις προκάλεσαν διαδηλώσεις σε όλες τις ΗΠΑ. Παρόµοιες διαµαρτυρίες και στήσιµο καταυλισµών ξεκίνησαν άµεσα σε όλη τη χώρα. Έχουν καταµετρηθεί περισσότερα από 140 κολέγια και πανεπιστήµια στις ΗΠΑ, όπου έχουν ξεσπάσει διαδηλώσεις ή καταυλισµοί τις τελευταίες εβδοµάδες. ∆ιαδηλώσεις έχουν πραγµατοποιηθεί σε 45 από τις 50 πολιτείες και στην Ουάσιγκτον. ∆ιάσηµα πανεπιστήµια, όπως το Yale, το Harvard, της Νέας Υόρκης, το ΜΙΤ, βρέθηκαν στο επίκεντρο των κινητοποιήσεων χιλιάδων φοιτητών και εργαζοµένων των εκπαιδευτικών ιδρυµάτων.
Στο UCLA µασκοφόροι ακροδεξιοί και σιωνιστές εθνοφύλακες έξω από την πανεπιστηµιούπολη επιχείρησαν να γκρεµίσουν τον καταυλισµό των φοιτητών. Χτύπησαν φοιτητές µε ρόπαλα, πέταξαν τούβλα, ψέκασαν µε σπρέι και πυροβόλησαν µε φωτοβολίδες τους διαδηλωτές, ενώ η αστυνοµία παρακολουθούσε αµέτοχη.
Στις ΗΠΑ η συµµαχία και οι στενές σχέσεις µε το Ισραήλ έχουν ιστορία δεκαετιών και βασίζονται σε πακτωλό δισεκατοµµυρίων, που προσφέρει ο αµερικάνικος καπιταλισµός στο κράτος-µαντρόσκυλο των δυτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Μερικές επιτυχίες του κινήµατος
Στις 6 Μαΐου, η διοίκηση του Columbia ακύρωσε την πανεπιστηµιακή τελετή αποφοίτησης που είχε προγραµµατιστεί για τις 15 Μαΐου, καθώς θα µπορούσε να µετεξελιχθεί σε αντιπολεµική διαδήλωση µε τους χιλιάδες φοιτητές και δεκάδες χιλιάδες συγγενείς τους που θα συγκεντρώνονταν. Πολλές τελετές αποφοίτησης είχαν παρόµοια κατάληξη, όπου πολλοί φοιτητές εξέφρασαν µε κάθε τρόπο την συµπαράστασης τους προς τον δοκιµαζόµενο παλαιστινιακό λαό.
Στις 7 Μαΐου οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν στην Ευρώπη. Μέχρι τις 12 Μαΐου, είχαν δηµιουργηθεί είκοσι καταυλισµοί στο Ηνωµένο Βασίλειο, ενώ ακολούθησαν και σε πανεπιστήµια στην Αυστραλία και τον Καναδά, καθώς και σε Γερµανία, Γαλλία, Βέλγιο, Φινλανδία, ∆ανία κ.α. Ειδικά µετά από τις µαζικές συλλήψεις στην κατάληψη της πανεπιστηµιούπολης του Πανεπιστηµίου του Άµστερνταµ.
Μερικοί διαδηλωτές αναφέρουν το κίνηµα ως φοιτητική Ιντιφάντα. Φοιτητικές οµάδες και οργανώσεις της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στις ΗΠΑ καλούν εδώ και χρόνια τους πανεπιστηµιακούς θεσµούς (και όχι µόνο), να υποστηρίξουν το κίνηµα Μποϊκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις (BDS), ως µέσο πίεσης κατά του Ισραήλ.
Κανένα πανεπιστήµιο των ΗΠΑ δεν είχε ποτέ δεσµευτεί στο πλαίσιο BDS, αν και ορισµένα έχουν κόψει συγκεκριµένους οικονοµικούς δεσµούς στο παρελθόν. Τώρα πλέον πολλά πανεπιστήµια (και στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ), υπό την πίεση των φοιτητικών κινητοποιήσεων, αναθεωρούν απόψεις και σταµατάνε τις επαφές µε το Ισραήλ, µε εταιρίες ισραηλινών συµφερόντων, µε εταιρίες που πουλάνε όπλα στο Ισραήλ, αλλά και µε ισραηλινά εκπαιδευτικά ιδρύµατα.
Από τo BLM στο εργατικό και φοιτητικό κίνηµα
Οι αντιπολεµικές φωνές του φοιτητικού και εργατικού κινήµατος δείχνουν στοιχεία της νέας ριζοσπαστικοποίησης που συντελείται στις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια. Κορυφαία δείγµατα αυτών αποτελούν οι αντιπολεµικές κινητοποιήσεις φέτος και οι µεγάλες απεργίες του 2023.
Οι κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν κατά της ανόδου του ακροδεξιού Τραµπ στην προεδρεία των ΗΠΑ το 2017, το κίνηµα Black Lives Matter για τις ζωές και τα δικαιώµατα των εγχρώµων, συνεχίζεται µε τις εργατικές διεκδικήσεις των συνδικάτων και το αντιπολεµικό κίνηµα.
Οι διαδηλωτές κατά της γενοκτονίας που διαπράττει το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινίων χαρακτηρίζονται στις ΗΠΑ και την Ευρώπη από τις αστικές κατεστηµένες πολιτικές δυνάµεις και το µιντιακό σύστηµα, ως αντισηµίτες. Όµως το αντιπολεµικό κίνηµα δεν κάµπτεται.
Στις τελευταίες δηµοσκοπήσεις από την άνοιξη ειδικά και µετά, η πλειοψηφία του πληθυσµού στις ΗΠΑ, διαφωνεί πλήρως µε τον πόλεµο που διεξάγει το Ισραήλ.
Τον ∆εκέµβρη οι Ενωµένοι Εργάτες της Αυτοκινητοβιοµηχανίας (UAW), κάλεσαν σε άµεση εκεχειρία στην Γάζα. Στις 16 Φεβρουαρίου επτά εθνικά σωµατεία και πάνω από διακόσια τοπικά συνδικάτα σχηµάτισαν το Εθνικό Εργατικό ∆ίκτυο για την Κατάπαυση του Πυρός (NLNC) για να «τερµατίσουν τον θάνατο και την καταστροφή» στη Μέση Ανατολή και να επεκτείνουν την υποστήριξη για την κατάπαυση του πυρός µεταξύ των συνδικάτων σε εθνικό επίπεδο». Ακολούθησε η Αµερικανική Οµοσπονδία Εργασίας και το Συνέδριο Βιοµηχανικών Οργανώσεων (AFL-CIO / American Federation of Labor – Congress of Industrial Organizations), η µεγαλύτερη εργατική οµοσπονδία στις ΗΠΑ, η οποία απεύθυνε έκκληση για κατάπαυση του πυρός που απηύθυνε νωρίτερα αυτό το µήνα.
Οι Αµερικανοί εργαζόµενοι είναι εξοργισµένοι καθώς τα φορολογικά έσοδα χρηµατοδοτούν τον γενοκτόνο πόλεµο του ισραηλινού κράτους στη Γάζα και την κατοχή του απαρτχάιντ στη ∆υτική Όχθη. Η κυβέρνηση Μπάιντεν εγκρίνει εκατοντάδες αποστολές όπλων στο Ισραήλ από τις 7 Οκτωβρίου, µε προσφορά 3,3 δισεκατοµµυρίων δολαρίων για να αγοράσει αµερικανικά όπλα και στρατιωτικό εξοπλισµό.
Οι εργαζόµενοι µπορούν να τερµατίσουν τον πόλεµο
Η εργατική τάξη έχει τον τρόπο να ασκήσει πραγµατική πίεση για να επιτύχει το σταµάτηµα του πολέµου και της γενοκτονίας.
Ο αποκλεισµός της παραγωγής και της αποστολής στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ, µέσω απεργιών και ενεργειών στους χώρους εργασίας, θα µπορούσε να πιέσει την κυβέρνηση Μπάιντεν και κατ’ επέκταση στο καθεστώς του Νετανιάχου, να τερµατίσουν τον πόλεµο. Η πίεση από το εργατικό κίνηµα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο σε χώρες όπως η Βρετανία και η Ιρλανδία, που διέκοψαν τους δεσµούς µε το καθεστώς του Απαρτχάιντ της Νότιας Αφρικής τη δεκαετία του 1980, ενισχύοντας τις προσπάθειες των εργαζοµένων στη Νότια Αφρική.
Είναι πολύ σηµαντικό καθήκον των κοµµουνιστών στις ΗΠΑ σήµερα να χτίσουν οργανώσεις και να αποκτήσουν στενούς δεσµούς µε τα πιο πρωτοπόρα ακριβώς στοιχεία του κινήµατος, που είναι ήδη υπολογίσιµα. Χωρίς αυτό δεν µπορεί να γίνει τίποτα.
Υποβολή απάντησης