Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Πορεία για τη γυναικοκτονία της Ελένης στο Ρόδο

14 Δεκεμβρίου 2018 @ 19:00 - 22:00

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 14/12, 18:00 ΣΤΗΝ ΚΑΠΝΙΚΑΡΕΑ

Θρηνούμε πάλι το χαμό μιας από μας, η Ελένη κακοποιήθηκε, βασανίστηκε και δολοφονήθηκε επειδή αρνήθηκε να υποκύψει στα γούστα των βιαστών της. Αποχαιρετάμε την Ελένη πριν προλάβουμε καλά – καλά να αποχαιρετήσουμε τον Petrit που δολοφονήθηκε επειδή τόλμησε να διαφωνήσει με τον Φασίστα Χρυσαυγίτη στο καφενείο του χωριού, επειδή ήταν μετανάστης και του «πρόσβαλε» την «εθνική του περηφάνια». Και είναι νωπό το πένθος μας για το Ζακ, θύμα λυντσαρίσματος από μαγαζάτορες που στο όνομα της υπεράσπισης της περιουσία τους, σκότωσαν έναν άνθρωπο επειδή ένιωσαν απειλή γιατί δεν τους φάνηκε αρκετά «κανονικός».

Όχι δεν είναι δολοφονίες «εν βρασμώ», δεν οφείλονται στον βίαιο χαρακτήρα του θύτη, στον πανικό του νοικοκύρη. Είναι αποτέλεσμα του σεξισμού, του ρατσισμού, του εθνικισμού, της ομοφοβίας, της ακροδεξιάς, φασιστικής ιδεολογιάς, των έμφυλων στερεότυπων, των αντιλήψεων περί «κανονικότητας». Είναι επακόλουθα της ρατσιστικής πολιτικής των κυβερνήσεων και της Ε.Ε. που υποβιβάζει τις ζωές προσφύγων και μεταναστών στοιβάζοντας τους σε στρατόπεδα χωρίς χαρτιά, της ανοχής στην δικαστική αυθαιρεσία που μετατρέπει τα θύματα σε ενόχους, της ανοχής στη βία της αστυνομίας που ευτελίζει την ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, της εντατικοποίησης της εργασίας που μετατρέπει τους εργαζόμενους σε αναλώσιμα.

Είναι παράγωγα μιας κοινωνίας που σαπίζει, από την κρίση της, που σπρώχνει ανθρώπους στο περιθώριο, που γεννά θυμό και βία, που αναπαράγει αντιλήψεις που μας διαιρούν και στρέφουν τον έναν απέναντι στην άλλη. Παράγωγα δηλαδή που γεννιούνται από το αστικό κράτος, τους μηχανισμούς του, τους φασίστες -μέσα κι έξω από τη βουλή- και τα αφεντικά, που φοβούνται την ένωση των από τα κάτω προς τη διεκδίκηση μιας ριζικά διαφορετικής κοινωνίας και αντιδρούν όπως αντέδρασε στη Θεσσαλονίκη ο πρώην εργοδότης του ντελιβερά τον οποίον ξυλοφόρτωσε με σιδερογροθιά επειδή δεν πήγε μία μέρα στη δουλειά λόγω ασθένειας.

Εξοργιζόμαστε πάλι από τη διπλή δολοφονία της Ελένης και κάθε Ελένης, του Ζακ και κάθε Ζακ, από τα ΜΜΕ και την «κοινή γνώμη», που χώνει τη μύτη της στην προσωπική ζωή της Ελένης για να δει πόσο «σεμνή» ήταν ή δεν ήταν, που ψάχνει να βρει αν «προκαλούσε», αν «πήγαινε γυρεύοντας». Ο δεξιός πολιτευτής της Ρόδου, φίλος της ευυπόληπτης οικογένειας του θύτη, σπεύδει να διαπομπεύσει την Ελένη ως «ελαφρών ηθών» που «εκδιδόταν σε λαθρομετανάστες».

Η υπερασπιστική γραμμή του θύτη – γόνου γνωστής οικογενείας του νησιού, τον παρουσιάζει ως παρασυρμένο από τον «Αλβανό» συναυτουργό του, ποντάροντας στην ξενοφοβία που θα διαμορφώσει εύκολα την κοινή γνώμη. Όμως δεν θα τα καταφέρουν τόσο εύκολα, ο δικός μας θρήνος και θυμός δεν θα γίνει βία προς τον διπλανό μας, όλες και όλοι μαζί θα τον στρέψουμε απέναντι στο σύστημα που γεννά το ρατσισμό, το σεξισμό, την πατριαρχική συμπεριφορά, την έμφυλη βία, την εξαθλίωση, τον εθνικισμό.

Πιάνοντας το νήμα των μεγάλων γυναικείων διαδηλώσεων της Αργεντινής, της Ιρλανδίας, των Ηνωμένων πολιτειών λέμε όχι στην έμφυλη βία, απαιτούμε δικαίωση των θυμάτων. Χτυπάνε μία, απαντάμε όλες.

ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ – ΛΟΑΤΚΙΑ – ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΕΣ ΟΙ ΖΩΕΣ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΑΞΙΑ

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών

Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό» 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
14 Δεκεμβρίου 2018
Ώρα:
19:00 - 22:00
Ετικέτες Εκδήλωση
,