Επέτειος δολοφονίας Γρηγόροπουλου: Αστυνομία «υγειονομική βόμβα» παντού. Δεκάδες προσαγωγές αγωνιστών, αγωνιστριών. Απαγόρευσαν στο γυμνασιάρχη του την πρόσβαση

image_pdfimage_print

Συγκεντρώσεις σε Θεσσαλονίκη, Χανιά, Πάτρα και άλλες πόλεις. Στην Αθήνα, εκτός από προσαγωγές, η αστυνομία σε ρόλο… σταθμάρχη 32 σταθμούς σε μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ | Προκλητικός ο γενικός γραμματέας ειδικών φρουρών. «Να πάτε εκεί να φάτε το πρόστιμο. Το πρόστιμο σας περιμένει!» και «δικηγόρε να μάθεις να φέρεσαι, νιαουρίσματα εκεί που ξέρεις», είπε, κατά τη διάρκεια πρωινής εκπομπής, απευθυνόμενος στο Θανάση Καμπαγιάννη, ο οποίος αργότερα προσήχθη.

Περισσότεροι από 4.000 αστυνομικοί, γεγονός που αποτελεί μια ακόμη «υγειονομική βόμβα» του Μητσοτάκη και του Χρυσοχοΐδη, μετά το Πολυτεχνείο, στο κέντρο της Αθήνας, κλούβες και αύρες της αστυνομίας έχουν παραταχθεί απαγορεύοντας, από το πρωί, τις δημόσιες συναθροίσεις και σε πολίτες, εργαζομένους, συνδικαλιστές να προσεγγίσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, και να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου, ενώ έχουν γίνει δεκάδες προσαγωγές δεκάδες προσαγωγές αγωνιστών και αγωνιστριών στα Εξάρχεια, που αψήφησαν τη νέα χουντικής έμπνευσης απαγόρευση των διαδηλώσεων, μια ενέργεια που στοχεύει στην «σιγή νεκροταφείου» στις αντιδράσεις του λαού, της κοινωνίας, των εργαζομένων απέναντι στη νέα συρρίκνωση των δημοκρατικών, εργατικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Με πληροφορίες, φωτογραφίες από ThePressProject, efsyn.gr ΑΜΠΕ, grtimes.gr, gnomip.gr, newsbomb.gr, GrTimes, flashnews.gr

Αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΜΕΤΑ, μεταξύ των οποίων και μέλη του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, της Κίνησης «Απελάστε τον Ρατσισμό» και του Κόκκινου Νήματος επιχείρησαν να καταθέσουν λουλούδια στο μνημείο του Αλέξη Γρηγορόπουλου αλλά εμποδίστηκαν από την αστυνομία, 50 μέτρα μακρυά από το σημείο.

Στο σημείο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, επιχείρησε να προσεγγίζει και αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, αποτελούμενη από τα μέλη του ΜΕΤΑ, Γρηγόρη Καλομοίρη, εκπαιδευτικό, Γιώργο Χαρίση, εργαζόμενο στους ΟΤΑ, Λευτέρη Αμιράλη, υγειονομικό, το Θανάση Κούρκουλα, εκπαιδευτικό, και τη Σάσα Χασάπη, εκπαιδευτικό (οι δύο τελευταίοι είναι και μέλη της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»).

Η αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ, αποτελούμενη από τα μέλη του ΜΕΤΑ, Γρηγόρη Καλομοίρη, εκπαιδευτικό, Γιώργο Χαρίση, εργαζόμενο στους ΟΤΑ, Λευτέρη Αμιράλη, υγειονομικό, το Θανάση Κούρκουλα, εκπαιδευτικό, και τη Σάσα Χασάπη, εκπαιδευτικό, που προσπάθησε να προσεγγίσει το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Βίντεο με την αντιπροσωπεία του ΜΕΤΑ που παρεμποδίζουν οι κατασταλτικοί μηχανισμοί

 

Όλοι πέρασαν από εκτεταμένου ελέγχους της αστυνομίας, ενώ ζήτησαν την παρουσία εισαγγελέα για να τους πει εάν η απαγόρευση των διαδηλώσεων είναι συνταγματική και νόμιμη και παραβιάζονται ή όχι τα μέτρα κατά του κορονοϊού, με τόσες χιλιάδες αστυνομικούς στο κέντρο αλλά και από το γεγονός ότι στοιβάζουν τους συλληφθέντες στα βαν της ΕΛ.ΑΣ. Υπενθυμίζεται πως ακόμα εκκρεμεί η απόφαση για την προσφυγή που κατέθεσαν στο ΣτΕ πολίτες και οργανώσεις κατά της απαγόρευσης των διαδηλώσεων, την ημέρα του Πολυτεχνείου.

Νωρίτερα, μέλη του ΚΚΕ(μ-λ) εγκλωβίστηκαν σε κεντρικό βιβλιοπωλείο των Αθηνών (Γραβιάς) όταν επιχείρησαν να φτάσουν στο μνημείο του Γρηγορόπουλου, τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας. Μπροστά τους βρέθηκε ισχυρή ομάδα αστυνομικών και δέκα εξ αυτών προσήχθησαν και οδηγήθηκαν στη ΓΑΔΑ.

Ίδιες εικόνες και έξω από το Χημείο (Ναυαρίνου) με μέλη του ΣΕΚ να εγκλωβίζονται από την αστυνομία. Στην ίδια συγκέντρωση βρέθηκαν συνδικαλιστές, υγειονομικοί, κ.α., με την αστυνομία να προχωρά σε μαζικές προσαγωγές (περίπου 50 ατόμων).

Ανάμεσα στους προσαχθέντες βρίσκεται και ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης που δήλωσε πως «η αστυνομία απαγόρευσε και την κατ’ άτομο προσέλευση». Προσήχθησαν και οι Πέτρος Κωνσταντίνου, Κώστας Παπαδάκης, Πάνος Γκαργκάνας Χρίστος Αργύρης, Ζαννέτα Λυσικάτου, Δήμητρας Δασκαλάκης, Κατερίνα Πατρικίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ προσπάθησε με τη σειρά της να προσεγγίσει το σημείο του μνημείου επιδεικνύοντας τα απαραίτητα έγγραφα, αλλά οι αστυνομικές αρχές δεν επέτρεψαν να περάσουν.

Φωτογραφία | Εφ.Συν.

Η αστυνομία παρεμπόδισε αντιπροσωπεία του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ να αφήσει ένα λουλούδι στον τόπο της δολοφονίας του Αλ. Γρηγορόπουλου.

Φωτογραφία | TPP, Αλέξανδρος Γαστεράτος
Αποκλεισμένοι φοιτητές από τα ΜΑΤ στη στοά Φέξη, στην οδό Πατησίων
Φωτογραφία | TPP, Αλέξανδρος Γαστεράτος

Όπως μεταδίδει ο δημοσιογράφος του TPP, Αλέξανδρος Γαστεράτος, περίπου 35 άτομα από φοιτητικούς συλλόγους βρίσκονται εγκλωβισμένα από τις δυνάμεις των ΜΑΤ σε στοά της οδού Πατησίων 14.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ομάδα των φοιτητών είχε ανοίξει πανό επί της οδού Πατησίων για την επέτειο της δολοφονίας του Α. Γρηγορόπουλου από την αστυνομία. Οι αστυνομικές δυνάμεις αντιλήφθηκαν την παρουσία των φοιτητών και τους κυνήγησαν μέχρι τη στοά, όπου αυτή την ώρα βρίσκονται εγκλωβισμένοι μέσα σε γραφείο της στοάς.

Φωτογραφία | TPP, Αλέξανδρος Γαστεράτος

Απαγορεύτηκε στον γυμνασιάρχη του Γρηγορόπουλου η πρόσβαση στο μνημείο: «Η δημοκρατία θα αναστηθεί κάποια στιγμή. Θα την αναστήσουμε εμείς»

«Φοβούνται τα λουλούδια στο μνημείο. Φοβούνται το κλαδί με τα 3 ρόδια που έκοψα το πρωί από τον κήπο, για να τα αφήσω στο μνημείο. Γιατί τα ρόδια είναι το σύμβολο της ζωής και του θανάτου. Δεν τα άφησα στο μνημείο, αλλά στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής, εκεί από όπου έφυγε η σφαίρα του Κορκονέα, η σφαίρα που χτύπησε τον Αλέξανδρο κατάστηθα, η σφαίρα που σκότωσε τη δημοκρατία. Αλλά η δημοκρατία θα αναστηθεί κάποια στιγμή. Θα την αναστήσουμε εμείς. Ο Αλέξανδρος όμως δεν θα αναστηθεί». Τα παραπάνω τονίζει ο γυμνασιάρχης του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, Γιώργος Θαλάσσης, σε μία έντονη ανάρτησή του, λίγη ώρα μετά από όταν του απαγορεύτηκε να προσεγγίσει το μνημείο.

Φωτογραφία | TPP, Αλέξανδρος Γαστεράτος

Σε αυτό το κατοχικό καθεστώς της ντροπής και της κατάντιας που ζούμε τα 3 ρόδια είναι πολύ πιο επικίνδυνα από 3 βόμβες μολότοφ.

Έως τη γωνία Ιπποκράτους και Αραχώβης με το αυτοκίνητο κι από κει με τα πόδια. Παντού αστυνομικές δυνάμεις. Ώρα 08:30, πρωί, για να μην υπάρχει καμιά δικαιολογία, για να μην υπάρχει καμιά συνάθροιση. Ψυχή δεν κυκλοφορεί εκτός από την αστυνομία. Στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής ομάδα αστυνομικών μας σταματάει. Μαζί τους και ανώτερος αστυνομικός με δαφνοσκεπές καπέλο.

Αναμενόμενος διάλογος. Απαγορεύεται. Απαγορεύονται οι συναθροίσεις του λέω. Εμείς είμαστε μόνο δύο, η σύζυγός μου κι εγώ. Δεν υπάρχει καμιά συνάθροιση. Όχι, μου λέει. Η εντολή είναι να μην πλησιάσει κανείς στο μνημείο. Αν κάνετε ακόμη ένα βήμα θα σας προσαγάγω. Συνεχίζω «Αυτοί που σας έδωσαν την εντολή δεν ντρέπονται. Εσείς που την εκτελείτε ντρέπεστε ή την εκτελείτε με ευχαρίστηση;» «Αυτή είναι προσωπική ερώτηση και δεν είμαι υποχρεωμένος να απαντήσω».

Ε, λοιπόν, εγώ σας λέω ότι ντρέπεται, γιαυτό δεν μπορεί να απαντήσει. Αλλιώς τίποτε δεν θα τον εμπόδιζε να πει «Όχι, δεν ντρέπομαι».

Εκεί κατάντησαν. Μόνο η κυβέρνηση δεν ντρέπεται. Μόνο ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί του δεν ντρέπονται. Γιατί αυτό που υπερτερεί σε αυτούς είναι ο φόβος. Φοβούνται ό,τι σημαίνει η δολοφονία του Αλέξανδρου. Φοβούνται τα λουλούδια στο μνημείο. Φοβούνται το κλαδί με τα 3 ρόδια που έκοψα το πρωί από τον κήπο, για να τα αφήσω στο μνημείο. Γιατί τα ρόδια είναι το σύμβολο της ζωής και του θανάτου. Δεν τα άφησα στο μνημείο, αλλά στη γωνία Τζαβέλλα και Ζωοδόχου Πηγής, εκεί από όπου έφυγε η σφαίρα του Κορκονέα, η σφαίρα που χτύπησε τον Αλέξανδρο κατάστηθα, η σφαίρα που σκότωσε τη δημοκρατία.

Αλλά η δημοκρατία θα αναστηθεί κάποια στιγμή. Θα την αναστήσουμε εμείς. Ο Αλέξανδρος όμως δεν θα αναστηθεί. Γιατί ο Αλέξανδρος ζει. Ο Αλέξανδρος δεν θα πεθάνει ποτέ. Γιαυτό φοβούνται.

Αποκλεισμός του κέντρου της Αθήνας με 32 κλειστούς σταθμούς σε μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ

Σε αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας έχει προχωρήσει η ΕΛ.ΑΣ κατά την 12η επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου με έναν πρωτοφανή αριθμό σταθμών των γραμμών 1,2 και 3, ακόμα και του Τραμ να παραμένουν κλειστοί.

Στους 32 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των σταθμών που παραμένουν κλειστοί από το πρωί της Κυριακής σε μία πρωτοφανή κίνηση αποκλεισμού του κάθε περιοχή της Αττικής με το κέντρο των Αθηνών. Κλειστοί παραμένουν από το πρωί οι σταθμοί «Ομόνοια», «Πανεπιστήμιο», «Σύνταγμα», «Ακρόπολη», «Μοναστηράκι», «Σεπόλια», ενώ στις 11 το πρωί ακολούθησαν οι σταθμοί «Αττική», «Ευαγγελισμός», «Μ. Μουσικής», «Συγγρού-Φιξ», «Ν. Κόσμος», «Δάφνη», «Αιγάλεω», «Ελαιώνας», «Κεραμεικός», «Μεταξουργείο», «Αμπελόκηποι» και «Πανόρμου», καθώς και οι σταθμοί ΗΣΑΠ «Βικτώρια», «Κ. Πατήσια», «Αγ.Νικόλαος», «Θησείο», «Πετράλωνα» και «Καλλιθέα». Σημειώνεται πως διακόπηκαν ακόμα και δρομολόγια τραμ από τη στάση «Αιγαίο» της Ν. Σμύρνης έως το Σύνταγμα, δηλαδή σε ακόμα 8 σταθμούς.

Προαναγγελία ΓΓ Ειδικών Φρουρών: «Να πάτε εκεί να φάτε το πρόστιμο. Το πρόστιμο σας περιμένει!»

Φωτογραφία | TPP, Αλέξανδρος Γαστεράτος

Ένταση σημειώθηκε μεταξύ του δικηγόρου, Θανάση Καμπαγιάννη και του Γενικού Γραμματέα Ειδικών Φρουρών, Στράτου Μαυροειδάκου σε πρωινή εκπομπή σχετικά με την απαγόρευση των συναθροίσεων την 6η Δεκεμβρίου, ημέρα της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Ο κ. Καμπαγιάννης σημειώνοντας πως η νομιμότητα της απαγόρευσης «είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη» σημειώνοντας πως «η παραβίαση των υγειονομικών πρωτοκόλλων έγινε από την πλευρά των ίδιων των αστυνομικών» κατά την ημέρα της επετείου της 17ης Νοεμβρίου, προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Στρ. Μαυροειδάκου, ο οποίος μεταξύ άλλων απευθυνόμενος προς το δικηγόρο απάντησε «να πάτε εκεί να φάτε το πρόστιμο. Το πρόστιμο σας περιμένει!» και «δικηγόρε να μάθεις να φέρεσαι, νιαουρίσματα εκεί που ξέρεις».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο δικηγόρος Θανάσης Καμπαγιάννης αναφέρθηκε στην απαγόρευση των συναθροίσεων τονίζοντας πως είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση του Γενικού Γραμματέα Ειδικών Φρουρών, Στράτου Μαυροειδάκου.

«Το πρώτο είναι το ζήτημα της υγείας κάτι για το οποίο έχουν αποδείξει οι διοργανωτές εκδηλώσεων και οι οργανώσεις του μαζικού κινήματος και οι πολίτες ότι μπορούν να τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα κάτι, το οποίο φάνηκε περίτρανα την 17η Νοεμβρίου και μάλιστα μπορώ να σας πω ότι ήμουν παρών» τόνισε ο κ. Καμπαγιάννης με τον κ. Μαυροειδάκο να αντιδρά έντονα φωνάζοντας πως 1500 διαδηλωτές βρέθηκαν ενάντια στους αστυνομικούς.

«Επειδή δεν έχω καλό ήχο και ακούω ένα νιαούρισμα» απάντησε στην ένταση από την πλευρά του ο δικηγόρος αναφέροντας πως ήταν «παρών όταν οι αστυνομικοί παραβίαζαν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, γιατί δεν τηρούσαν αποστάσεις».

Όσον αφορά στο θέμα της νομιμότητας, υπογραμμίστηκε πως «είναι εξαιρετικά αμφισβητούμενη. Η ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων αμφισβητεί την συνταγματικότητα της απαγόρευσης των συγκεντρώσεων».

Με έντονες αντιδράσεις σχετικά με τη σημερινή συγκέντρωση για τη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου και την αμφισβήτηση της υγειονομικής ασφάλειας από την πλευρά του κ.Μαυροειδάκου, ο δικηγόρος τόνισε πως «σήμερα δεν τιμούμε μόνο τη μνήμη ενός 15χρονου μαθητή που δολοφονήθηκε, τιμούμε και το ενδεχόμενο της εξέγερσης, ότι δηλαδή όταν η αστυνομία και τα κράτη και οι κυβερνήσεις υπερβαίνουν το νόμο και ξεπερνάνε τη νομιμότητα, τότε οι πολίτες εξεγείρονται. Αυτό είναι προφανές ότι δημιουργεί φόβο αλλά είναι ένα υπαρκτό, ιστορικό ενδεχόμενο».

«Καλείτε τον κόσμο σε εξέγερση», «να πάτε εκεί να φάτε το πρόστιμο. Το πρόστιμο σας περιμένει!», «Δικηγόρε να μάθεις να φέρεσαι, νιαουρίσματα εκεί που ξέρεις» ήταν μερικές από τις αντιδράσεις του Γενικού Γραμματέα Ειδικών Φρουρών με τον Θανάση Καμπαγιάννη να επισημαίνει πως «χαίρομαι πάρα πολύ που προκαλώ τέτοιες αντιδράσεις αλλά αν μπορώ να ολοκληρώσω τη φράση μου. Καταλαβαίνω την ταραχή αλλά νομίζω ότι κάνουμε ένα διάλογο». «Όταν ακούω κάποιον ο οποίος απευθύνεται με έναν τρόπο, μπορώ να τον ακούω. Ειδάλλως ακούω θόρυβο», πρόσθεσε.

Τέλος, όσον αφορά στις αντιδράσεις απέναντι στη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό, γεγονός που όπως υποστήριξε ο Στρ. Μαυροειδάκος έχει στιγματίσει τους αστυνομικούς, ο κ. Καμπαγιάννης τόνισε πως «έκρινε το δικαστήριο ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο, δεν ήταν περαστικός πολίτης, ήταν εντεταλμένος σε υπηρεσία, ήταν δηλαδή το περιπολικό που παρείχε προστασία στη ζωή και την περιουσία των πολιτών σε εκείνη την περιοχή», ενώ κατέληξε πως όσον αφορά τη γενικότερη αστυνομική αυθαιρεσία στη χώρα «η επιτροπή Αλιβιζάτου που πρόσφατα έκανε ένα πόρισμα εντόπισε συστημικό πρόβλημα βίας και αυθαιρεσίας στην ΕΛ.ΑΣ. Πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα πρέπει να καθάρει συγκεκριμένες αυθαιρεσίες».
Συγκέντρωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε και στο Γαλλικό Ινστιτούτο στη Λεωφόρο Στρατού, στη Θεσσαλονίκη. Τα άτομα φώναξαν συνθήματα, πέταξαν τρικάκια για την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου και άνοιξαν ένα πανό, ενώ στη συνέχεια τράπηκαν σε φυγή. κατά πληροφορίες, πραγματοποιήθηκε μία προσαγωγή.

Ένταση και στα Χανιά

Ένταση το μεσημέρι την συγκέντρωση που πραγματοποίησε ομάδα πολιτών στην πλατεία της δημοτικής αγοράς των Χανίων. Από νωρίς το πρωί στην πλατεία της δημοτικής αγοράς είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικές δυνάμεις, καθώς υπήρχε απαγόρευση συγκεντρώσεων λόγω των μέτρων για την πανδημία. Λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι στο πεζοδρόμιο απέναντι από την πλατεία άρχισαν να συγκεντρώνονται πολίτες που κρατώντας δύο πανό επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν πορεία παρά τις συστάσεις της ΕΛΑΣ να διαλυθούν.

Πάτρα: Συγκέντρωση στο Νότιο Πάρκο

Ισχυρή αστυνομική δύναμη, αποτελούμενη κυρίως από άνδρες των ΜΑΤ, περικύκλωσαν το  το μεσημέρι της Κυριακής, στο Νότιο Πάρκο της Πάτρας, διαδηλωτές, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ένταση.

Πηγή: ergasianet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.