Eνάντια στο “εμπρός για πίσω”! ‘Οχι στο νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια

image_pdfimage_print

Aνακοίνωση της Κίνησης “Απελάστε τον Ρατσισμό”

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ετοιμάζεται  εσπευσμένα και χωρίς δημόσιο διάλογο – και στη συνθήκη της κρίσης της πανδημίας – να θέσει για ψήφιση νομοσχέδιο «αναμόρφωσης» του οικογενειακού δικαίου, και να εισάγει σε αυτό την έννοια της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας, την εκ του νόμου δηλαδή υποχρεωτική άσκηση από κοινού της επιμέλειας του παιδιού από τους δύο γονείς του, μετά το διαζύγιο. Το προσχέδιο νόμου που ετοιμάζει η κυβέρνηση, φαίνεται να περιλαμβάνει τον υποχρεωτικό μοιρασμό του χρόνου του παιδιού με τους δύο γονείς (κατ’ελάχιστον 1/3 με τον έναν) και να ενσωματώνει όρους που περιγράφουν την καλή επιμέλεια ως συνισταμένη της προσπάθειας των δύο γονιών να μην «αποξενώνουν» το παιδί από τον άλλο γονιό. 

Πρόκειται για μία πολιτική, που έρχεται να κάνει νόμο μια σειρά από προτάγματα «συλλόγων πατεράδων» και «ενεργών μπαμπάδων» που έχουν διεθνή: την εκ του νόμου υποχρεωτική συνεπιμέλεια, τον ορισμό της καλής επιμέλειας σε σχέση με την αποφυγή «αποξένωσης» του ενός από τους δύο γονείς από το παιδί. Οι σύλλογοι αυτοί (που κατακλύζουν τα μέσα δικτύωσης και τα ΜΜΕ με το διαφημιστικό τους υλικό), στο λόγο τους ενσωματώνουν αιτήματα για «ισόχρονη παρουσία» και των δύο γονέων στην ανατροφή του παιδιού και εναλλασσόμενη κατοικία.  Δεν είναι λίγες οι φορές που υπέρμαχοι των πολιτικών αυτών χρησιμοποιούν ψευδή στοιχεία για να παρουσιάσουν τα ποσοστά εφαρμογής της συνεπιμέλειας ανά τον κόσμο, και μεταχειρίζονται προπαγανδιστικά αποφάσεις ευρωπαϊκών φορέων ώστε να μοιάζουν επίσημες «αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Ούτε είναι λίγες οι φορές που μεταχειρίζονται σεξιστικό λόγο και επιχειρήματα για την υποστήριξη των επιχειρημάτων τους. 

Την ίδια ώρα, γυναικείες και φεμινιστικές ομάδες, τάσσονται μαζικά ενάντια στην υποχρεωτική συνεπιμέλεια και στον τρόπο που η κυβέρνηση επιχειρεί να νομοθετήσει τη συγκεκριμένη αλλαγή. Εξηγούν ότι η δυνατότητα για συνεπιμέλεια, με προηγούμενη συμφωνία των δύο γονιών υπάρχει ήδη σαν μία από τις επιλογές που δίνει ο νόμος, ως κομμάτι του ισχύοντος οικογενειακού δικαίου από το 1983- ένα οικογενειακό δίκαιο παιδικοκεντρικό και από τα προοδευτικότερα που εφαρμόστηκαν στην Ευρώπη. Δηλώνουν ότι ο νόμος θα φέρει επιπλέον ανισότητα στις ζωές των γυναικών, θα τις περιορίσει σε σχέσεις που δεν επιθυμούν να βρίσκονται. 

Από τη μεριά μας, ως Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, είμαστε κάθετα ενάντια στο προτεινόμενο νομοσχέδιο θεωρώντας το σεξιστικό και αντιδραστικό, όσο κι αν προσπαθούν να του φορέσουν χαρακτήρα «αποκατάστασης» της «ισότητας». Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι: 

Η ΕΠΙΒΟΛΗ από το νόμο της ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗΣ συνεπιμέλειας, θα περιορίσει την πρόσβαση των γυναικών στο διαζύγιο.  Οι γυναίκες  θα δυσκολεύονται να πάρουν την απόφαση αυτή, με τον ορίζοντα να συνεχίζουν να εξαναγκάζονται σε συνεννοήσεις με έναν άνθρωπο που δεν το επιθυμούν πια/ η σχέση τους είναι συγκρουσιακή/βίαιη, ενώ πολλές φορές μπορεί να υπάρχει και οικονομική εξάρτηση. Υπενθυμίζουμε τα αυτονόητα: η κοινωνία όπου ζούμε είναι σεξιστική, στην καθημερινότητά τους γυναίκες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να είναι άνεργες, αμοίβονται λιγότερο, υποαπασχολούνται.  Αυτές που θα πληγούν περισσότερο, θα είναι οι οικονομικά ασθενέστερες, οι μετανάστριες, τα φτωχά άτομα, οι  άνεργες, οι προσφύγισσες, για τις οποίες η δυνατότητα προσφυγής με όποιο τρόπο στη δικαιοσύνη είναι αδύνατη.  

Η ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ συνεπιμέλεια, θα εγκλωβίζει άτομα που υφίστανται έμφυλη/ενδοοικογενειακή βία σε δυνητικά εκ νέου βίαιο περιβάλλον. Ο προτεινόμενος νόμος περιλαμβάνει την παράκαμψη της υποχρεωτικής συνεπιμέλειας,  για την προστασία από τη βία μόνο στην περίπτωση που υπάρχει καταδικαστική απόφαση εις βάρους του βίαιου γονέα (κάτι πολύ δύσκολο και χρονοβόρο). Είναι γνωστό ότι οι περισσότερες περιπτώσεις έμφυλης/ενδοοικογενειακής βίας δε φτάνουν να καταγγελθούν επίσημα.   Σε κάθε τέτοια περίπτωση, το διαζύγιο δε θα λύνει το πρόβλημα, επιζώσα και θύτης αναγκάζονται να έρχονται σε επαφή  και το παιδί θα έρχεται σε επικοινωνία με τον κακοποιητή γονέα ( κάτι που αντίκειται και στη Διεθνή Σύμβαση για τα δικαίωματα του παιδιού). Όμως και όταν πρόκειται μόνο για μια συμβίωση που έληξε με τεταμένο τρόπο και υπάρχει αδυναμία καλής επικοινωνίας μεταξύ των γονιών, μπορούμε να φανταστούμε  ότι για καθημερινά θέματα που μπορεί να υπάρχει ασυμφωνία θα δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος εντάσεων με αποτέλεσμα η δυσάρεστη κατάσταση να συνεχίζει να υπάρχει και να συνεχιζει να επηρεάζει και το παιδί.

Αποτελεί ΚΙΝΔΥΝΟ για τη φίμωση γυναικών και παιδιών απέναντι σε βία/καταπιεστικές συμπεριφορές, με την ενσωμάτωση του ψευδοεπιστημονικού όρου της «γονικής αποξένωσης».   Γύρω από τον όρο αυτό, έχουν κατασκευαστεί επιχειρήματα από τη μεριά των υποστηρικτών του νομοσχεδίου (ανάμεσά τους και «επίσημοι» ειδικοί) που ούτε λίγο ούτε πολύ λένε ότι τα παιδιά δεν ξέρουν τί θέλουν όταν εκφράζουν την επιθυμία τους, τη σκέψη τους για τον γονιό τους, αλλά «χειραγωγούνται» για σκοπιμότητες «εκδικητικών» μανάδων. Ο λόγος του παιδιού, σύμφωνα με τον προτεινόμενο νόμο, θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη από το δικαστήριο υπό το πρίσμα του αν αποτελεί προϊόν καθοδήγησης. 

Πέρα από όλα τα παραπάνω, ο προτεινόμενος νόμος έχει ξεκάθαρη σεξιστική και ετεροκανονική χροιά, εξύμνησης της πυρηνικής οικογένειας. «Ένα παιδί χρειάζεται πρότυπα και από τα δύο φύλα» λένε.  Εμείς (ξανά αυτονόητα) λέμε:  Όχι, ένα παιδί χρειάζεται ΑΓΑΠΗ, και φροντίδα από γονείς/κηδεμόνες από όποιο φύλο που μεταξύ τους υπάρχει αγάπη και συνεννούνται . Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο ΑΓΑΠΗ υπάρχει και στις μονογονεϊκές οικογένειες. Επιπλέον,  αναρωτιόμαστε γιατί ένας «εκσυγχρονιστικός» νόμος για το οικογενειακό δίκαιο δεν περιλαμβάνει τη δυνατότητα τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια, τη στήριξη της τρανς γονεικότητας;

Τέλος,  για μας μία αληθινά προοδευτική μεταρρύθμιση για την ενίσχυση του μοιράσματος της φροντίδας στην κατεύθυνση της συναινετικά αποφασισμένης κοινής επιμέλειας, θα περιλάμβανε προβλέψεις από τη μεριά του κράτους για δομές ψυχολογικής στήριξης, δομές ενημέρωσης, δομές αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας, αληθινά επιδόματα παιδιού. 

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ «ΕΜΠΡΟΣ ΓΙΑ ΠΙΣΩ»!

ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΠΙΜΕΛΕΙΑ

Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”

Πηγή: kar.org.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.