1

Δικαιοσύνη για τους 9 επιζώντες της Πύλου

Την Τρίτη 21 Μάη ξεκινάει στην Καλαμάτα το δικαστήριο εννέα επιζώντων του θανατηφόρου ναυαγίου της 14ης Ιούνη 2023 που συνέβη στα διεθνή ύδατα κοντά στην Πύλο.
Το πλοίο μετέφερε πάνω από 750 επιβάτες, από τους οποίους μόνο 104 επέζησαν. Για σχεδόν μία μέρα, παρά το γεγονός ότι η Ελληνική Ακτοφυλακή γνώριζε για την κρίσιμη κατάσταση του υπερφορτωμένου καραβιού, όχι μόνο δεν επενέβη, αλλά τελικά, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των επιζώντων, προσπάθησε να το ρυμουλκήσει, με αποτέλεσμα την ανατροπή του και το θάνατο εκατοντάδων ανθρώπων. Οι 104 άνθρωποι διασώθηκαν επειδή συνέρρευσε στο σημείο ιδιωτικό σκάφος. Το ελληνικό λιμενικό δεν περισυνέλεξε κανέναν ναυαγό.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σήμερα εννέα από τους επιζήσαντες του ναυαγίου, που συνελήφθησαν, κατηγορούνται για διακινητές, δήθεν ότι αυτοί προκάλεσαν το ναυάγιο. Από τον Ιούνιο του 2023 βρίσκονται προφυλακισμένοι στις φυλακές Αυλώνα και Ναυπλίου. Πρόκειται για ακόμη μία περίπτωση επαναπροώθησης, την οποία επιχείρησε το ελληνικό λιμενικό, όπως τις εκατοντάδες άλλες που πραγματοποιεί κυρίως στο Αιγαίο κατά την άφιξη των μεταναστών από την Τουρκία.

Σήμερα πάνω από 2000 μετανάστες βρίσκονται στις ελληνικές φυλακές κατηγορούμενα για διακίνηση. Αρκεί να θυμηθούμε την περίπτωση της Σάρα Μαρντίνι, η οποία κατηγορήθηκε από το ελληνικό κράτος για διακινήτρια (!) επειδή επέστρεψε στη Μυτιλήνη ως αλληλέγγυα και βέβαια, τελικά, αθωώθηκε πανηγυρικά. Όλα αυτά γίνονται για να μην φανεί ο πραγματικός ένοχος, το ελληνικό λιμενικό, και οι εντολές που έχει λάβει από την ελληνική κυβέρνηση για παράνομες επαναπροωθήσεις κάθε ανθρώπου που θέλει να ζήσει με αξιοπρέπεια.
Μέσα από τη δίκη αυτή, πρέπει να καταφέρουμε να αναδείξουμε το δολοφονικό ρόλο του ελληνικού λιμενικού και της Frontex, απαιτώντας την αθώωση των 9 εξιλαστηρίων θυμάτων του ναυαγίου και την απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον τους και διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα για όλους και όλες.

Kίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”