«Ατομική ευθύνη» και στον βιασμό (μας)!

image_pdfimage_print

Υπόθεση κακοποίησης και trafficking της Ηλιούπολης

Της Ελένης Αναστασιάδου

Το καλοκαίρι του 2021, η Ε., μια 18χρονη κοπέλα, πήγε με εμφανή σημάδια κακοποίησης να πάρει έναν καφέ στη γειτονιά της, στην Ηλιούπολη. Η κοπέλα που δούλευε στην καφετέρια παρατήρησε τα σημάδια και της είπε πως αν χρειαστεί βοήθεια, να πάει σε εκείνη. Πήγαν, λοιπόν, μαζί στο Α.Τ. για καταγγελία. Οι θ;yτες; Ένας αστυνομικός (ο οποίος την κρατούσε όμηρο, την κακοποιούσε και την εξέδιδε) και ο πατέρας της (ο οποίος την βίαζε κατ’ εξακολούθηση από όταν ήταν ήδη ανήλικη). Σε αυτούς αποδόθηκαν κατηγορίες για μαστροπεία, κακοποίηση και βιασμό.

Ωστόσο, το θύμα βρέθηκε στη συνέχεια αντιμέτωπο με προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης από πλευράς δικαστηρίου και αστυνομίας. Δεν πρέπει να παραλειφθεί και το γεγονός πως το δικαστήριο, εντείνοντας τον επανατραυματισμό της, την ανάγκασε να βρίσκεται στον ίδιο χώρο εντός του δικαστηρίου με τους θύτες, παρά το γεγονός πως αυτό παραβιάζει την ενσωματωμένη στο ελληνικό Δίκαιο ευρωπαϊκή Οδηγία για την προστασία των θυμάτων σωματεμπορίας [ακόμη και από την βλεμματική επαφή με τους δράστες]. Σαν να μην έφτανε αυτό, εντός του δικαστηρίου η εισαγγελική αρχή χαρακτήρισε τον πατέρα της «κουβαλητή»(!) με το επιχείρημα ότι τους παρείχε τα πάντα σε ό,τι αφορά τα υλικά αγαθά. Δεν δίστασε, επίσης, να κλείσει λέγοντας: «Μπορούσε η καταγγέλλουσα να πράξει διαφορετικά και να πάρει άλλο δρόμο στη ζωή της; Εγώ απαντώ ότι ναι, μπορούσε». Επομένως, για τον εισαγγελέα το trafficking δεν υφίσταται, αφού τα θύματα έχουν επιλογή να φύγουν…

«Να μην μιλάς, να φοβάσαι να καταγγέλλεις, να σιωπάς, γιατί έτσι και αλλιώς ο κακοποιητής σου θα είναι ελεύθερος»

Το δικαστήριο, λοιπόν, προτείνει την αθώωση των κατηγορουμένων, υποστηρίζοντας πως η κοπέλα δεν παραπλανήθηκε από μηχανισμούς trafficking αλλά ότι ένα κορίτσι 18 χρονών με τέτοιο παρελθόν μπορεί να μπει στη διαδικασία αυτή για να βγάλει λεφτά…«Χρειαζόμασταν πλήρεις αποδείξεις και δεν τις είχαμε. Οι άνθρωποι δεν καταδικάζονται με ιδεοληψίες», σημείωσε η έδρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του News 24/7. Έτσι, ο αστυνομικός προτάθηκε ως ένοχος μόνο για ενδοοικογενειακή βία, ενώ ο πατέρας μόνο για… κατοχή μεταλλικής ράβδου. Δεν ξεχνάμε, επίσης, πως την ώρα που ανακοινώθηκε η απόφαση που αθώωνε τον αστυνομικό, μπήκαν ΜΑΤ μέσα στο δικαστήριο, χτυπώντας με γκλομπ τον κόσμο που διαμαρτυρόταν, ρίχνοντας χημικά και κρότου λάμψης. Παράλληλα, ο Χρυσοχοΐδης μιλάει για «σεβασμό στο θύμα» τη στιγμή που θεωρούσε εντάξει να είναι «φρουρός του νόμου» ο βιαστής-νταβατζής Δημήτρης Μπουγιούκος, αν και πόσταρε στο twitter υπέρ του ξυλοδαρμού γυναικών και του revenge porn.

Συμπέρασμα; Αν είσαι αστυνομικός, εκτός από το να πυροβολήσεις κάποιον στο κεφάλι, εκτός από το να σκοτώσεις κάποιον στο ξύλο, μπορείς και να είσαι σωματέμπορος και να κυκλοφορείς ελεύθερος.

Φαίνεται, μάλιστα, να ακολουθούν την τακτική καταστροφής στοιχείων και της άσκησης πιέσεων και πιθανότατα εκβιασμών προς την ίδια την κακοποιημένη γυναίκα. «Η στενή επιτήρηση του κοριτσιού από την αστυνομία μας βάζει σε υποψίες ότι υπάρχουν πράγματα που δεν θέλουν να ακουστούν και να γραφτούν. Ή ότι έχουν ήδη με κάποιον τρόπο εκβιάσει το κορίτσι να μην πει κάποια πράγματα. Και μόνο το γεγονός ότι οι δικηγόροι δεν μπορούσαν να έχουν επικοινωνία μαζί της, λέει πολλά», δήλωσε η γιατρός Αργυρή Ερωτοκρίτου, που εφημέρευε όταν πήγαν τη νέα γυναίκα στο νοσοκομείο «Γεννηματάς». Την ίδια στιγμή, η δικηγόρος της γυναίκας Αντωνία Λεγάκη καταγγέλλει ένα ευρύ κύκλωμα σωματεμπορίας μέσα στην ΕΛΑΣ.

Η συγκεκριμένη δικαστική απόφαση δίνει ξανά το ίδιο μήνυμα στην κοινωνία: «να μην μιλάς, να φοβάσαι να καταγγέλλεις, να σιωπάς, γιατί έτσι και αλλιώς ο κακοποιητής σου θα είναι ελεύθερος». Και αυτή η δικαστική απόφαση αποτελεί συνέχεια σειράς αποφάσεων, όπως συνέβη και στην δίκη του Δ. Λιγνάδη , ο οποίος ενώ κρίθηκε ένοχος για δύο βιασμούς, αφέθηκε ελεύθερος.

«Κοινωνία που σιωπαίνει στο βιασμό, είναι συνένοχη στον επόμενο»

Η υπόθεση αυτή έρχεται να ενταχθεί στο συνεχές μιας βαθιά σεξιστικής αντιμετώπισης των επιζωσών από τη «δικαιοσύνη», κατασκευάζοντας συνεχώς αφηγήματα περί ευθύνης των ίδιων των θυμάτων και αθώωσης των θυτών, οδηγώντας σε μια αδιέξοδη κατάσταση όσες χρησιμοποιούν τη φωνή τους για να καταγγείλουν και να ζητήσουν δικαίωση.

Ο αστυνομικός βιαστής-νταβατζής Μπουγιούκος, δεν είναι η εξαίρεση. Η σωματική βία κατά των γυναικών αποτελεί «κανονικότητα» για την αστυνομία. Από τις γυναίκες που πέφτουν θύματα των ειδικών φρουρών στα σύνορα (όπως διηγείται η συγγραφέας κουρδικής καταγωγής Meral Şimşek, «Μας έγδυσαν επιτόπου και μας έκαναν σωματική έρευνα, ψάχνοντας μέχρι και στον κόλπο μας. Το όχημα μύριζε αίμα, υπήρχαν παντού λεκέδες αίματος και διασκορπισμένα ούρα και κόπρανα. Εκείνη την ώρα είπα στον εαυτό μου ότι θα μας σκοτώσουν»), μέχρι κάθε γυναίκα που θα βρεθεί στα χέρια τους, ακόμη κι αν πάει για να καταγγείλει την ίδια της την κακοποίηση.

Η ΕΛΑΣ είναι μια εγκληματική συμμορία. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με κάθε μέτρο και κάθε νέο της νόμο βρίσκεται δίπλα στους σεξιστές, στους πλούσιους εκβιαστές και γυναικοκτόνους. Αναδεικνύεται, μάλιστα, καθημερινά ότι έχει οργανικές σχέσεις με όλους αυτούς που είναι μπλεγμένοι σε τεράστια εγκλήματα. Από τον Λιγνάδη που ήταν προσωπικά επιλεγμένος από τη Μενδώνη και τον Μητσοτάκη, στον Αδαμόπουλο, βιαστή της Μπεκατώρου, που ήταν στέλεχος της ΝΔ και μεγαλοπαράγοντας της Ιστιοπλοΐας.

Κάθε μέρα που περνάει, προστίθεται άλλο ένα εγκληματικό πεδίο στην κυβέρνηση της ΝΔ. Μια κυβέρνηση δολοφόνων, βιαστών, συματέμπορων. Κανένας δεν έχει ξεχάσει την γυναικοκτονία της Καρολάιν από τον σύζυγό της, με τον Μπαλάσκα να βγαίνει ανοιχτά στα κανάλια και να προτείνει έναν «οδηγό» κακοποιητικής συμπεριφοράς λέγοντας: 

«Είναι βλάκας. Εκείνη τη στιγμή που σκότωσε τη γυναίκα του, εάν ήταν ατυχές γεγονός μέσα στον θυμό του, αν ήταν “τα ‘χασε και τρελάθηκε”, εάν έπαιρνε τηλέφωνο την αστυνομία, δεν θα πήγαινε ούτε τέσσερα χρόνια φυλακή. Θα πήγαινε εν βρασμώ ψυχής, σε ενδοοικογενειακό καβγά, “χωρίς να το θέλω”, “πρότερος έντιμος βίος”, χιλιάδες πράγματα. Θα πήγαινε πέντε, έξι χρόνια φυλακή; Είναι νέο παιδί. Τώρα θα πάρει δόλο, τη σκηνοθεσία. Δεν έχει κανένα ελαφρυντικό. Τι ελαφρυντικό μπορεί να έχει τώρα; Τώρα θα σαπίσει μέσα στη φυλακή. Έκανε όλη τη σκηνοθεσία, σκότωσε το σκυλί του, προσπάθησε να μπερδέψει, έβγαλε κάρτες από κάμερα, τώρα τέλειωσε».

Παράλληλα, η Κυβέρνηση ΝΔ, μέσα σε όλη αυτή την ζοφερή κοινωνική κατάσταση, ψηφίζει τον νόμο Τσιάρα σχετικά με την υποχρεωτική συνεπιμέλεια, αφήνοντας σε κάθε σημείο έκθετες τις γυναίκες που έχουν προσβληθεί από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Μια νέα γυναίκα στα 18 της χρόνια αναζητεί εργασία και βρίσκεται να εκβιάζεται σε σωματεμπορία. Ένας νέος πρόσφυγας αυτοκτονεί στο Σχιστό γιατί απορρίφθηκε το αίτημά του για άσυλο και άλλοι/άλλες πνίγονται στα νερά του Αιγαίου. Μια καθαρίστρια πάει στη δουλειά της σε πολυκατοικία στα Πετράλωνα και βιάζεται. Συνδικαλιστές διώκονται για «παράνομες» απεργίες. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας μοιράζει απλόχερα βαρβαρότητα…

Αγώνας κόντρα στην αδικία και τους παρακρατικούς μηχανισμούς

Όμως, η διαρκής παρουσία κόσμου μέσα και έξω στην δικαστική αίθουσα πίεσε το δικαστήριο να πάρει μια απόφαση που θα κρίνει και ενόχους κάποιους από τους κατηγορούμενους. Συνεχίζουμε τη μάχη απέναντι σε αυτού του είδους τη «δικαιοσύνη» και στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας που σχετίζεται άμεσα με παιδοβιαστές και δολοφόνους. Συνεχίζουμε τη μάχη ενάντια στην καταπάτηση των ελευθεριών του λαού, τη βία και την καταστολή, υπερασπιζόμενοι τα δημοκρατικά δικαιώματά μας. Το φεμινιστικό κίνημα κάνει την αλληλεγγύη του πράξη και παλεύει για καθεμία και καθένα που καταγγέλλει αλλά και για όσες/όσα δεν έχουν ακόμα τη δύναμη να το κάνουν. Να μην αφήσουμε καμία μόνη μπροστά στην έμφυλη κακοποίηση και τη «δικαιοσύνη».

Η πάλη ενάντια στον σεξισμό, την καταπίεση και τη βία απέναντι στις γυναίκες συναντιέται με τη μάχη να τσακίσουμε την ανεργία. Συναντιέται με τα αιτήματα για μαζικές προσλήψεις, για μονιμοποιήσεις, αλλά και τη μάχη ενάντια στον ρατσισμό. Δυναμώνοντας αυτούς τους αγώνες, μπορούμε να ξεφορτωθούμε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αλλά και το σύστημα που γεννά σεξισμό, φτώχεια και βαρβαρότητα.

«Αν χρειαστείς βοήθεια, έλα σε εμένα».

Μέχρι καμία να μην χρειαστεί ξανά βοήθεια, καμία να μην είναι μόνη.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.