«Ανυπότακτος Κορυδαλλός»: Για τον νέο εκλογικό νόμο Βορίδη στους δήμους και τις περιφέρειες

Την έντονη και πλήρη αντίθεση μας στο νέο σχέδιο νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την εκλογή Δημοτικών και Περιφερειακών Αρχών εκφράσαμε μέσω του δημοτικού συμβούλου μας Γ. Περσίδη στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Κορυδαλλού, καλώντας την δημοτική αρχή και τις υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις και συμβούλους να τοποθετηθούν ενώ καταθέσαμε και σχετικό ψήφισμα.
Δυστυχώς, με ευθύνη της δημοτικής αρχής, το δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Κορυδαλλού είναι από τους λίγους δήμους οι οποίοι ούτε συζήτησαν ούτε τοποθετήθηκαν δημόσια για τον νέο εκλογικό νόμο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αρκούμενοι σε ρόλο παρατηρητή των εξελίξεων.
Το σχέδιο νόμου Βορίδη στρέφεται κατά της ισοτιμίας της ψήφου των πολιτών, καταστρατηγεί βάναυσα τη δημοκρατική λειτουργία των Αυτοδιοικητικών θεσμών, οδηγεί σε προσωποκεντρικούς και ευνοιοκρατικούς μηχανισμούς και διαμορφώνει ένα υπερσυγκεντρωτικό και υπερενισχυμένο πλειοψηφικό σύστημα εκλογής, που όμοιό του δε γνώρισε η χώρα σε Αυτοδιοικητικές εκλογές.
Η εκλογή Περιφερειάρχη ή Δημάρχου με ποσοστό 43% και με δώρο το 60% των εδρών του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου αντίστοιχα, χωρίς την πολιτική νομιμοποίηση της πλειοψηφίας (50% +1) του εκλογικού σώματος σε συνδυασμό με τη σημαντική μείωση του αριθμού των δημοτικών συμβούλων του Περιφερειακού ή Δημοτικού Συμβουλίου και το όριο –“κόφτη” του 3% για την είσοδο μιας παράταξης στα Αυτοδιοικητικά Συμβούλια αποτελούν μια πρωτοφανή αντιδημοκρατική επιχείρηση στρέβλωσης της λαϊκής βούλησης και ετυμηγορίας, οδηγούν στην υποεκπροσώπηση κοινωνικών ομάδων και κατηγοριών, κατατείνουν σε υπερσυγκεντρωτικά συστήματα διοίκησης με υπερεξουσίες Περιφερειαρχών και Δημάρχων, στεγανοποιούν τα δημοτικά συμβούλια από την παρέμβαση και συμμετοχή των πολιτών.
Όλο το αντιμεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης για την Αυτοδιοίκηση από τις καταιγιστικές τροπολογίες Θεοδωρικάκου έως και το αντιδημοκρατικό νομοσχέδιο Βορίδη, επιχειρεί ένα καίριο πλήγμα στους βασικούς πυλώνες ύπαρξης και λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, τη Δημοκρατία και τη Συμμετοχή.
Η Ριζοσπαστική Προοδευτική Δημοτική Κίνηση «Ανυπότακτος Κορυδαλλός» τάσσεται σταθερά υπέρ της δημοκρατικής λειτουργίας των Αυτοδιοικητικών θεσμών, την ενίσχυση της αυθεντικής εκλογικής εκπροσώπησης και συμμετοχής των τοπικών κοινωνιών. Είμαστε υπέρ της απλής ανόθευτης αναλογικής και των Αυτοδιοικητικών εκλογών ενός γύρου, ως το μοναδικό δίκαιο σύστημα στην εκλογή Περιφερειακών και Δημοτικών Αρχών και ταυτόχρονα διεκδικούμε τη μεταφορά πόρων και την αυτοτέλεια στην Αυτοδιοίκηση ως ένα από τα ελάχιστα όπλα που διαθέτουμε για την οικονομική, παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση και την αναδιανομή του κοινωνικού πλούτου για την ευημερία των τοπικών κοινωνιών μέσα στις συνθήκες της παρατεινόμενης κρίσης.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.