Ακαδημία Πλάτωνος: Το «στίγμα» του σχεδίου Μπακογιάννη-Μενδώνη για την ισοπέδωση του Αρχαιολογικού Πάρκου

image_pdfimage_print

Ραδιοφωνική συνέντευξη της Ματίνας Παπαχριστούδη, δημοσιογράφου και μέλους της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, στην εκπομπή το «στίγμα της μέρας» με το Γιώργη Χρήστου.

Στο μικρό «γαλατικό χωριό» της περιοχής της Ακαδημίας Πλάτωνα (Κολωνός), κάτοικοι και συλλογικότητες αντιστέκονται στα σχέδια του δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, για την ισοπέδωση του Αρχαιολογικού Πάρκου (ενός από τους ελάχιστους δημόσιους χώρους πρασίνου στην Αθήνα) και την μετατροπή του σε περίκλειστο χώρο, με σκοπό την εμπορευματοποίηση και την τουριστικοποίησή του. Όπως δήλωσαν οι κάτοικοι και οι συλλογικότητες της περιοχής, «έφτασε η στιγμή για τη προσφυγή στη νομική οδό… καταθέτουμε αίτηση θεραπείας ενάντια στην απόφαση του δημοτικού συμβουλίου της 16ης Μαΐου με την οποία εγκρίνεται η αρχιτεκτονική μελέτη, προϊόν παράδοσης του Αρχαιολογικού Άλσους για “υιοθεσία” σε ιδιωτικό Ίδρυμα. Παράλληλα καταθέτουμε προσφυγή στο Συνήγορο του Πολίτη για καταπάτηση δημοσίου συμφέροντος».

Με αφορμή την παραπάνω εξέλιξη, η Ματίνα Παπαχριστούδη, δημοσιογράφος και μέλος της Λαϊκής Συνέλευσης Κολωνού-Σεπολίων-Ακαδημίας Πλάτωνα, μιλά και αποκαλύπτει, στο ραδιομέρα και στην εκπομπή «το στίγμα της μέρας» με το Γιώργη Χρήστου (13-07-2022) για τις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής και του υπουργείου Πολιτισμού και τις αλλοιώσεις που προωθούν στον εμβληματικό χώρο του αρχαιολογικού άλσους της Ακαδημίας.

«Η Ακαδημία Πλάτωνος είναι μια πλήρως υποβαθμισμένη περιοχή στην Αθήνα, που έχει όμως την ευτυχία να διαθέτει σχεδόν στο κέντρο της έναν υπέροχο πράσινο χώρο, της τάξης των 140 στρεμμάτων, ο οποίος μέσα από αγώνες των κατοίκων λειτουργεί ως αυτό που ήταν στην αρχαιότητα: ως ένα αρχαιολογικό άλσος. Ο χώρος είναι μοναδικός γιατί είναι ελεύθερος, δημόσιος και περικλείει αρχαιολογικά ευρήματα από την περίοδο που λειτουργούσε η περίφημη Ακαδημία του Πλάτωνα», αναφέρει και συμπληρώνει: «Αυτόν λοιπόν τον ήδη λειτουργούντα χώρο, που έχουν στη διάθεσή τους οι κάτοικοι, αλλά και οι επισκέπτες, που είναι γεμάτος ζωή από ανθρώπους που περπατούν, αθλούνται, κάνουν βόλτα με τα παιδιά τους, θέλουν να τον υφαρπάξουν και να του αλλοιώσουν το χαρακτήρα».

Σχολιάζοντας το σχέδιο που έχει παρουσιαστεί, τονίζει ότι είναι γενικόλογο κείμενο περί ανάπλασης απ’ όπου «θα φύγουν σχεδόν 600 δέντρα για να γίνει ένας χώρος με τσιμεντόχωμα, χαλίκι, πίνακες, διαδρόμους κλπ. για να έρχονται οι τουρίστες» και επισημαίνει πως το σχέδιό τους «είναι τόσο έωλο και παράνομο που δεν τηρούν καν τους όρους που το ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού, η Αρχαιολογική Υπηρεσία, έθεσε ως προαπαιτούμενα», δηλαδή έχει παρακαμφθεί κάθε νομιμότητα ώστε να προχωρήσουν τα σχέδια Μπακογιάννη-Μενδώνη.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία αναφέρει, «είναι υποχρεωμένοι να παρουσιάσουν κυκλοφοριακή μελέτη, περιβαλλοντική μελέτη, να πάρουν άδεια από το δασαρχείο, να γίνει αρχιτεκτονική μελέτη… Για να αποφύγουν όμως τους ισχύοντες νόμους το Φεβρουάριο του 2022 παρουσίασαν ότι ένα ιδιωτικό ίδρυμα, το Ίδρυμα Λεβέντη, αναλαμβάνει την υιοθεσία του αρχαιολογικού άλσους. Γιατί; Για να αναθέσει στο γραφείο Δοξιάδη την εκπόνηση της αρχιτεκτονικής μελέτης. Για να αποφύγουν λοιπόν όλες τις αδειοδοτήσεις, αναθέτουν ένα ιδιωτικό ίδρυμα σε ένα αρχιτεκτονικό γραφείο να γίνει η μελέτη ένα χρόνο μετά». «Το ακόμη πιο σκανδαλώδες;», αποκαλύπτει η Ματίνα Παπαχριστούδη, «ότι αυτή η προμελέτη του γραφείου Δοξιάδη παρουσιάστηκε στο υπουργείο Πολιτισμού ένα χρόνο πριν και βάσει της οποίας εγκρίθηκε από το υπουργείο».

Σε κάθε περίπτωση, σημειώνει, οι κάτοικοι δεν είναι διατεθειμένοι να επιτρέψουν κάτι τέτοιο: «Δεν πτοείται ο δήμαρχος της Αθήνας. Δηλώνει πριν δύο εβδομάδες ότι το επόμενο διάστημα θα μπουν μπουλντόζες στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το επιτρέψουμε. Να μην πω το βαρύγδουπο ότι πολεμάμε για αυτά τα μάρμαρα, όμως να πω ότι δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε στην πόλη της Αθήνας και ο δήμαρχος έρχεται να μας πουλήσει χάντρες και καθρεφτάκια για πάρκα τσέπης, με 2-3 θάμνους και λεβάντες, ενώ μας παίρνει 580 δέντρα από το αρχαιολογικό άλσος. Αυτό δεν γίνεται να το αφήσουμε να περάσει έτσι».

Πηγή: ergasianet.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.