Aνακοίνωση για την συνάντηση της ΠΟΠΟΚΠ με τον Υφ. Εργασίας

Ένα ακραία νεοφιλελεύθερο σχέδιο παρουσίασε για την Κοινωνική Ασφάλιση ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Νότης Μηταράκης στους εκπροσώπους της ΠΟΠΟΚΠ κατά την συνάντηση που είχαμε μαζί του για δύο ώρες και πλέον.

Ο αρμόδιος υφυπουργός ακολουθώντας την επικοινωνιακή τακτική της Νέας Δημοκρατίας και με αστική ευγένεια συζήτησε για το πως βλέπει το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης εγκωμιάζοντας επανειλημμένα το ιδιωτικό πρόγραμμα επικουρικής ασφάλισης που έχει από την Αγγλία. Το οποίο ελπίζουμε να μην το χάσει, αν υπάρξουν τίποτα οικονομικά προβλήματα με αφορμή το Brexit…

Τις προθέσεις του τις έχει εκδηλώσει ήδη και ανοιχτά με την Ομάδα Εργασίας για την Επικουρική Ασφάλιση, που θα καθορίσει το πλαίσιο, ώστε οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας από 01/01/2021 να έχουν τη “δυνατότητα” να επιλέξουν να ασφαλιστούν για Επικουρική Ασφάλιση ή στο δημόσιο φορέα (ΕΤΕΑΕΠ) ή σε Επαγγελματικό Ταμείο-Ιδιωτική Ασφάλιση!
Αυτό θα ανοίξει την Κερκόπορτα για την συρρίκνωση των εσόδων της Επικουρικής, την περαιτέρω απαξίωση της και την εναλλακτική της ιδιωτικής ασφάλισης να παρουσιάζεται σαν μόνη προοπτική, ειδικά για τους νεότερους εργαζόμενους.
Ακόμα και για το ΕΤΕΑΕΠ (Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών) δεν δίστασε να μας πει ότι θα ήθελε να περάσει από το σύστημα της νοητής κεφαλαιοποίησης σε ένα σύστημα πραγματικής κεφαλαιοποίησης, όπου οι ασφαλισμένοι θα επιλέγουν πόσο θα τζογάρουν τα χρήματα τους σε αμοιβαία κεφάλαια και μετοχές, μέσα από προγράμματα “επενδύσεων” χαμηλού, μεσαίου και υψηλού ρίσκου!
Για το μεταβατικό διάστημα που θα μειώνονται οι εισφορές των εργαζομένων για την δημόσια επικουρική ασφάλιση, βρήκε σαν εύκολη λύση τα αποθεματικά του Ταμείου, τον λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Ταμείου Αλληλεγγύης Γενεών) και την κρατική χρηματοδότηση, ενώ είπε ότι δεν θα τον δυσαρεστούσε η ενσωμάτωση του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ.

Η περαιτέρω απαξίωση της Δημόσιας Επικουρικής Ασφάλισης και του Εφάπαξ και η ενσωμάτωση τους στην κύρια ασφάλιση θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο στα Επαγγελματικά Ταμεία και την Ιδιωτική Ασφάλιση. Και ποιος ξέρει αν τους ανοίξει η όρεξη μπορεί το αντίστοιχο μοντέλο να θελήσουν να εφαρμοστεί και στην κύρια ασφάλιση για το κομμάτι της ανταποδοτική σύνταξης…

Για τον ΕΦΚΑ μας ανάφερε ότι περιμένει την απόφαση του ΣτΕ, που θα καθορίσει αν θα υπάρχουν 1 ή 2 Ταμεία, ενώ για τα προβλήματα του όγκου εργασίας που αντιμετωπίζει το προσωπικό, θα δώσει λύση η ανάπτυξη της μηχανογράφησης!

Εκθέσαμε τις διαφωνίες μας για τις πολιτικές αυτές, όπου σκοπό έχουν μέσω της απαξίωσης της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, να ανοίξουν τον δρόμο στα Επαγγελματικά Ταμεία και την ιδιωτική ασφάλιση.
Οι εργαζόμενοι θα χρειαστεί και θα δώσουμε νέους αγώνες για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας. Οι αντεργατικές πολιτικές δεν θα σταματήσουν, αν δεν αντισταθούμε. Οι εργαζόμενοι με ενωτική και αποφασιστική κατεύθυνση μπορούμε να βάλουμε φραγμό στη Δεξιά.

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.