1

Ξεσηκωμός τώρα ! Να μην περάσει το νομοσχέδιο – νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης

Ξεσηκωμός τώρα!

Να μην περάσει το νομοσχέδιο – νεκροθάφτης της δημόσιας περίθαλψης

Ενωτικό Κίνημα για την Ανατροπή, 31/10/22

Στις 20/10/2022 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υγείας έθεσε σε δημόσια «διαβούλευση» (δηλαδή ξεκίνησε την επίσημη προκοινοβουλευτική διαδικασία) το νέο σχέδιο νόμου για το ΕΣΥ. Οι Πλεύρης – Γκάγκα έχουν ήδη συζητήσει τα βασικά του νομοσχεδίου με τους φυσικούς τους συμμάχους, Πατούλη – Ελευθερίου (ΙΣΑ) και Εξαδάκτυλο (ΠΙΣ) που από χρόνια υμνούν τις «ΣΔΙΤ» (μάλιστα ο Εξαδάκτυλος δεν τόλμησε να θέσει ως θέμα συζήτησης το νομοσχέδιο ούτε στο ΔΣ του ΠΙΣ) καθώς και το μεγαλοκαθηγητικό πανεπιστημιακό κατεστημένο. Αντίθετα στους άμεσα ενδιαφερόμενους (τους νοσοκομειακούς γιατρούς) η πολιτική ηγεσία δεν μπήκε στον κόπο ούτε καν να κοινοποιήσει για τυπικούς λόγους το σχέδιο νόμου ενώ μέχρι πριν λίγες μέρες παραπλανούσε την ΟΕΝΓΕ λέγοντας πως τάχα το νομοσχέδιο «δεν θα προχωρούσε». Φυσικά, όλη η λογική και αυτού του σχεδίου νόμου συμβαδίζει απόλυτα με την ενίσχυση της κερδοφορίας των ιδιωτικών επιχειρηματικών ομίλων στην υγεία και την περαιτέρω συρρίκνωση – υποβάθμιση της υγείας του λαού μας.

Με το νέο σχέδιο νόμου, καταργείται η Πλήρης και Αποκλειστική Απασχόληση (ΠΑΑ) στο ΕΣΥ. Δίνεται η δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό επάγγελμα, ανοίγει επιπλέον διάπλατα η πόρτα του δημόσιου νοσοκομείου και Κέντρου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για μερική απασχόληση.

Όμως, η κατάργηση της ΠΑΑ ισοδυναμεί με πλήρη καταστροφή του δημόσιου συστήματος υγείας. Πλέον, εάν ψηφιστεί και εφαρμοστεί η ρύθμιση, τα νοσοκομεία μετατρέπονται σε δομές δημόσιες μόνο κατ’ όνομα, όπου οι ασθενείς θα πρέπει να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν υψηλής ποιότητας νοσηλεία και θεραπεία. Το μέτρο έρχεται να «κουμπώσει» με την προηγούμενη ρύθμιση για τα απογευματινά χειρουργεία, ώστε να ωθήσει στην πλήρη ιδιωτικοποίηση του συστήματος. Όποιος έχει να πληρώσει χειρουργείται άμεσα. Κριτήριο δεν είναι πλέον η βαρύτητα της νόσου, αλλά το γεμάτο πορτοφόλι.

Σα να μην έφτανε αυτό, άλλα τρία άρθρα του σχεδίου νόμου διαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για τους υγειονομικούς αφενός, τον λαό αφετέρου. Με τα άρθρα 11 και 12 οργανώνεται το κυβερνητικό ρουσφέτι στις θέσεις ευθύνης. Με το άρθρο 2, περί «προκαταρκτικής κλινικής άσκησης», θεσπίζεται «πρόγραμμα» χρηματοδοτούμενο πιθανώς από κονδύλια της ΕΕ, όπου δε θα συμμετέχουν καν όλοι οι νέοι ειδικευόμενοι, αλλά μόνο αυτοί που θα «επιλεγούν» – από ποιους και με ποια κριτήρια;

Η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ (ακολουθώντας το δόγμα των δημοσιονομικών αναγκών, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις) κλείνει μία – μία τις πόρτες του δημόσιου συστήματος υγείας στον άνεργο, στον φτωχό, στο μετανάστη, στον χαμηλόμισθο εργαζόμενο. Μετατρέπει ταυτόχρονα όσους ήδη εργαζόμαστε στο ΕΣΥ και υπερασπιζόμαστε το δημόσιο δωρεάν ανοιχτό νοσοκομείο σε όλες και όλους, αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό, σε προσωπικό δεύτερης και τρίτης κατηγορίας. Μας μετατρέπει σε επιστήμονες φτωχοκομείου, αφού η πρώτη ταχύτητα θα είναι αυτοί που «τα φέρνουν».

Έχει ήδη προηγηθεί η συστηματική υποβάθμιση της δημόσιας υγείας με την υποστελέχωση, την άρνηση μαζικών προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, τις στρατιές των συμβασιούχων, την επί σειρά πολλών ετών υποχρηματοδότηση, την ιδιωτικοποίηση της οικονομικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων με τον ΕΚΠΥ – ΕΟΠΥΥ 2018 (αυτόν με τα ΚΕΝ – DRGs) και τις ΣΔΙΤ, όπου είδαμε να ιδρύονται δημόσια νοσοκομεία ως ΝΠΙΔ (π.χ. νοσοκομείο Σαντορίνης). Το έδαφος έχει στρωθεί από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, έρχεται τώρα η χαριστική βολή.

Θα τους αφήσουμε; θα περιμένουμε να «λογαριαστούμε μετά»; Ή μήπως μια κοινοβουλευτική ψήφος θα αλλάξει μία δρομολογημένη από χρόνια κατάσταση, με τη συναίνεση όλου του κεντρικού πολιτικού επιτελείου;

Σε όλα τα νοσοκομεία, σε όλα τα Κέντρα Υγείας χρειάζεται γιατροί και υγειονομικοί να σημάνουμε ξεσηκωμό.

Με αφετηρία την 24ωρη απεργία στις 9 Νοεμβρίου, να ξεκινήσει ένας μαζικός γύρος Γενικών Συνελεύσεων και κινητοποιήσεων παντού στη χώρα.

–       Για να μην φτάσει καν στη Βουλή το νομοσχέδιο καταστροφής της δημόσιας υγείας

–       Για αυξήσεις στους μισθούς, επιστροφή 13ου, 14ου, άμεση υλοποίηση των αποφάσεων του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου

–       Για ένταξη στα ΒΑΕ

–       Για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση συμβασιούχων

–       Για να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία

–       Λεφτά για τη δημόσια υγεία όχι για τον πόλεμο και την αστυνομοκρατία

πηγή:  arsigr.blogspot.com




Ο πλαστικός εφιάλτης και ο μύθος της ανακύκλωσης

Μόλις το 5% των πλαστικών αποβλήτων που παράχθηκαν στις ΗΠΑ μέσα στον προηγούμενο χρόνο ανακυκλώθηκε, σύμφωνα με έρευνα της Greenpeace.

Ανάμεσα σε άλλα, η έρευνα αναφέρει ότι ούτε μία πλαστική συσκευασία από αυτές που κυκλοφορούν στην Αμερική δεν είναι πλήρως ανακυκλώσιμη. 

Έτσι, από τα 51 εκατομμύρια τόνους πλαστικών που πετάχτηκαν στις ΗΠΑ το 2021, το 95% περίπου δεν ανακυκλώθηκε ποτέ και κατέληξε είτε σε κάποια χωματερή είτε ελεύθερο στο περιβάλλον.

Ανάμεσα στις διαπιστώσεις της έρευνας, βρίσκεται και το εξής πολύ σημαντικό: για τα πολύ χαμηλά ποσοστά ανακύκλωσης δεν ευθύνεται η ελλιπής ενημέρωση των καταναλωτών, ή η απουσία περιβαλλοντικής συνείδησης. Αντίθετα, ακόμη κι αν όλα τα πλαστικά απόβλητα που παράγονταν κατέληγαν σε κάποιον κάδο ανακύκλωσης, η κατάσταση δεν θα άλλαζε ουσιαστικά.

Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα είδη πλαστικών δεν ανακυκλώνονται και τα υπόλοιπα ανακυκλώνονται για λίγες μόνο φορές. 

Έτσι, κάθε πλαστικό αντικείμενο που έχει παραχθεί στον πλανήτη, ακόμη κι αν ανακυκλωθεί μερικές φορές, κάποια στιγμή θα γίνει σκουπίδι, θα καταλήξει σε κάποια χωματερή, σε κάποια μονάδα καύσης απορριμμάτων, ή ελεύθερο στο περιβάλλον.

Δεν υπάρχει τρόπος να λύσουμε το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης «ενισχύοντας τη συνείδηση» ανακύκλωσης του κόσμου, γιατί η ανακύκλωση ακόμα και αν γινόταν σωστά, δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα που διαρκώς διογκώνεται, με την παραγωγή όλο και μεγαλύτερου όγκου πλαστικών αντικειμένων. 

Αρκεί να μην τα βλέπουν

Στο μεταξύ στην Αίγυπτο, όπου θα φιλοξενηθεί στις αρχές του Νοέμβρη η επόμενη σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα (COP27) εθελοντές καθάρισαν από τα πλαστικά απόβλητα την παραλία και τον βυθό της τουριστικής περιοχής Σαρμ Ελ Σέιχ στην Ερυθρά Θάλασσα. Η παραλία μπροστά στο θέρετρο όπου θα φιλοξενηθεί η συνάντηση δεν μπορούσε να υποδεχτεί τους εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών γεμάτη πλαστικά σκουπίδια…

Με άλλα λόγια, για τους συμμετέχοντες στην COP27 όμως, όπως και για τις κυβερνήσεις που κατά διαστήματα φιλοξενούν αντίστοιχες συνόδους, σημασία έχει αυτό που φαίνεται και όχι η πραγματικότητα: ότι η πλαστική ρύπανση έχει κατακλύσει τον πλανήτη και ότι ενώ πρακτικά τα περισσότερα πλαστικά δεν ανακυκλώνονται, δεν παίρνεται κανένα σοβαρό μέτρο τερματισμού, ή έστω μείωσης της παραγωγής τους. Σαν αποτέλεσμα τα μικρά θραύσματα της πλαστικής ρύπανσης, γνωστά ως μικροπλαστικά υπάρχουν σε ολόκληρο τον κόσμο, από το βαθύτερο σημείο του πυθμένα της θάλασσας, μέχρι τους παγετώνες και τις  ερήμους, όπως και σε όλους σχεδόν τους ζωντανούς οργανισμούς (και στον άνθρωπο βέβαια) στο πόσιμο νερό, τον αέρα που αναπνέουμε και σε πολλά είδη διατροφής.

Να καταργηθεί το πλαστικό

Στο μεταξύ, τα στοιχεία γύρω από την παραγωγή πλαστικού και το πόσα πλαστικά απόβλητα καταλήγουν ελεύθερα στο περιβάλλον είναι τρομακτικά.

Το 2019 παράχθηκαν στον πλανήτη 460 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού. Από αυτές τις τεράστιες ποσότητες που παράγονται κάθε χρόνο, περίπου 8 – 10 τόνοι υπολογίζεται ότι καταλήγουν στους ωκεανούς 

Μόνο μέσα στα τελευταία δέκα χρόνια, έχουν παραχθεί στον κόσμο περισσότερα πλαστικά από ότι όλον τον προηγούμενο αιώνα, ενώ μέχρι το 2050 εκτιμάται ότι θα υπάρχουν στους ωκεανούς περισσότερα πλαστικά απόβλητα, παρά ψάρια! 

Τα πλαστικά απόβλητα, όπως και τα μικροπλαστικά που δημιουργούνται από τη διάσπασή τους, είναι πολύ επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία, εκτιμάται ότι σκοτώνουν 100.000 θαλάσσια θηλαστικά κάθε χρόνο, ενώ η παραγωγή τους συμβάλει σημαντικά στις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου που ευθύνονται για την κλιματική αλλαγή. 

Το γεγονός ότι μόνο ένα μικρό ποσοστό τους ανακυκλώνεται, όπως και το γεγονός ότι ακόμη και αυτά μπορούν να ανακυκλωθούν μόνο λίγες φορές, είναι ένας επιπλέον λόγος για να παλέψουν τα περιβαλλοντικά κινήματα καθώς και το εργατικό κίνημα για να σταματήσει άμεσα η παραγωγή πλαστικών μιας χρήσης και να σχεδιαστεί ο σταδιακός συνολικός τερματισμός της παραγωγής πλαστικών.

Εναλλακτικές φιλικές προς το περιβάλλον που ήδη υπάρχουν, πρέπει να μελετηθούν και να αναπτυχθούν άμεσα, στην κατεύθυνση της συνολικής απεξάρτησης από το πλαστικό. Αυτό βέβαια σημαίνει σύγκρουση με τη βιομηχανία παραγωγής πλαστικού που εδώ και δεκαετίες βγάζει τεράστια κέρδη ρυπαίνοντας και καταστρέφοντας τον πλανήτη, απειλώντας τη ζωή και την υγεία όλων μας!

πηγή: xekinima.org




Η κορυφή του σκατόβουνου

ΚΙΜΠΙ

Υπάρχει το γνωστό ερώτημα που θέτει ο αρχιαπατεών κύριος Πίτσαμ στην «Οπερα της πεντάρας» του Μπρεχτ: «Τι είναι η ληστεία μιας τράπεζας μπροστά στην ίδρυση μιας τράπεζας;». Εχει γίνει κλισέ, αλλά και εδραιωμένο αξίωμα, σχεδόν διακομματικά αποδεκτό, με μόνη διαφοροποίηση ότι όσο δεξιότερα στο πολιτικό φάσμα χρησιμοποιείται τόσο περισσότερο μεταλλάσσεται σε κάτι τύπου: «οι τράπεζες είναι αναγκαίο κακό». Γνωστό το πόσο μας κόστισε και μας κοστίζει ακόμη αυτό το «αναγκαίο κακό».

Ας επεκτείνουμε το ρητορικό ερώτημα του Πίτσαμ στη συγκυρία. Γιατί, «τι είναι σκάνδαλο Πάτση μπροστά στο σκάνδαλο των “κόκκινων” δανείων και της τιτλοποίησής τους;». Τι είναι το σκάνδαλο της αδήλωτης μπίζνας των βουλευτών και των κυβερνητικών αξιωματούχων με τα χρέη των πολιτών μπροστά στην ύπαρξη των εισπρακτικών εταιρειών; Τι είναι το σκάνδαλο των απευθείας αναθέσεων στα εκλεκτά μέλη του γαλάζιου κομματικού μητρώου μπροστά στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών με χρήματα των φορολογουμένων; Τι είναι το μοίρασμα των δημόσιων επενδύσεων στη λέσχη του εγχώριου παρεΐστικου καπιταλισμού μπροστά στη μετατροπή του ιδιωτικού χρέους των τραπεζών σε δημόσιο χρέος των πολιτών, ζώντων και απογόνων μέχρι τρίτης γενεάς; Τι είναι η διαφθορά μερικών κρατικών αξιωματούχων μπροστά στο σκάνδαλο των τιτλοποιήσεων των «κόκκινων» δανείων; Τι είναι το σκάνδαλο Πάτση μπροστά στο σκάνδαλο του «Ηρακλή»; Τι είναι ένας απατεωνίσκος πολιτευτής μπροστά στην απαλλαγή των τραπεζών από «κόκκινα» δάνεια δεκάδων δισ. με την εγγύηση του Δημοσίου, δηλαδή των φορολογουμένων; Και, τελικά, τι είναι η διασπάθιση 1 εκατ. ευρώ δημόσιου χρήματος μπροστά στην κατάπτωση κρατικών εγγυήσεων 35 δισ. ευρώ, δηλαδή μπροστά στη μετατροπή ακόμη μιας τραπεζικής τρύπας σε κρατικό χρέος;

Καθένα από τα παραπάνω ρητορικά ερωτήματα, που παραλλάσσουν ατέχνως τον Μπρεχτ, θα μπορούσε να είναι μόνον ο τίτλος μιας ξεχωριστής δημοσιογραφικής-ερευνητικής σάγκα για την ιστορία της οικονομικής παρακμής μας ή του μεγάλου πλιάτσικου που συντελείται όχι μόνο στην τριετία (και κάτι) Μητσοτάκη, αλλά εδώ και τουλάχιστον μια τριακονταετία. Ξεκινώντας, δηλαδή, από το μπινγκ μπανγκ του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος, που μετέτρεψε τους τραπεζίτες σε ένα υβρίδιο εθνικών ηρώων και σταρ της δημόσιας ζωής, και φτάνοντας στη διάσωσή τους από την κατάρρευση με χρήματα των φορολογουμένων. Και με μια τεράστια μεταφορά πλούτου από κάτω και εντός προς τα πάνω και εκτός χώρας. Οπου το «εκτός χώρας» περιλαμβάνει και τις ευρωπαϊκές τράπεζες που τις γλιτώσαμε από τις ζημιές των ελληνικών ομολόγων και τις εξωχώριες (οφσόρ) εταιρείες στις οποίες η «εθνική» ολιγαρχία πάρκαρε τον λεηλατημένο, αφορολόγητο και ξεπλυμένο πλούτο της.

Εν τη αφελεία του ή μέσα στον απόλυτο κυνισμό του ο Πάτσης, όταν επιχείρησε να αιτιολογήσει τις πραγματικά νόμιμες, αν και απόλυτα ανήθικες, δραστηριότητές του, περιέγραψε με ακρίβεια τα μεγάλα κόλπα του χρηματοπιστωτικού Λεβιάθαν. Που αφού φόρτωσε το σύμπαν με κάθε μορφής καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, διακοποδάνεια, μετοχοδάνεια, εορτοδάνεια, ακόμη και δανειοδάνεια με πλήρη γνώση και συναίσθηση ότι η πλήρης εξόφλησή τους για ένα σημαντικό μέρος δανειοληπτών μακροπρόθεσμα θα ήταν αδύνατη, στη συνέχεια άρχισε να τα «σπάει». Οπως οι επαγγελματίες μπαταχτσήδες σπάνε τις επιταγές. Ο Πάτσης αφηγήθηκε το πώς οι τράπεζες άρχισαν να πουλάνε τα προβληματικά δάνεια σε δικά τους παιδιά, δικούς τους ανθρώπους, δικές τους εισπρακτικές εταιρείες, αποδεχόμενες να γράψουν ζημιές που μετά απλώς τις μεταβίβασαν στους πολίτες. Αλλά αυτά τα νομίμως ανήθικα πράγματα τα έκαναν με την άδεια της αστυνομίας. Δηλαδή, της εποπτεύουσας πολιτείας και της επιτηρήτριας τράπεζας των τραπεζών, της ΕΚΤ, και της εγχώριας κεντρικής τράπεζας. Το αν σ’ αυτή την αλυσίδα παρεισέφρεε καμιά φορά και κανένας κανονικός μαφιόζος, που εκτός από ενοχλητικά τηλεφωνήματα στους ανυποψίαστους (ή και υποψιασμένους) δανειολήπτες έσπαζε και κανένα δάχτυλο ή πόδι, είναι απλή αστοχία νομιμότητας…

Αλλωστε, αυτό που έγινε σε μικρή κλίμακα τις ωραίες εκείνες μέρες της ευρωευφορίας, τις δεκαετίες 1990 και 2000, όταν οι Πάτσηδες γίνονταν κόρακες-δανειοεισπράκτορες εκατοντάδων εκατομμυρίων, στη μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση εποχή έγινε η εξυγιαντική κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος. Με τις τεράστιες τιτλοποιήσεις δανείων των 100 δισ. ευρώ, τις καθωσπρέπει εταιρείες ειδικού σκοπού που ίδρυσαν μόνες ή σε κοινοπραξίες οι τράπεζες για να απαλλαγούν από τα σαπάκια, με τις δεκάδες εταιρείες διαχείρισης, τους σέρβισερ που κάνουν σέρβις στον οικονομικό θάνατο επιχειρήσεων και νοικοκυριών κι ετοιμάζονται για το μεγάλο πλιάτσικο μέσω χιλιάδων πλειστηριασμών. Ομως, αυτό το μεγάλο «σύστημα Πάτση» είναι καθαγιασμένο από τους δανειστές, την ΕΚΤ, την Κομισιόν, το ΔΝΤ, τον ESM και το πολιτικό σύστημα όχι απλώς ως «αναγκαίο κακό», αλλά ως πράξη σωτηρίας των τραπεζών και των αποταμιευτών: «Σας σώζουμε από τους εαυτούς σας», είναι περίπου το μήνυμα του τραπεζοπολιτικού συμπλέγματος, που κινείται μεταξύ Αθηνών, Βρυξελλών και Φρανκφούρτης, προς τους φορολογούμενους – δανειολήπτες – καταθέτες – πολίτες.

Το σκάνδαλο Πάτση είναι λοιπόν η κορυφή ενός παγόβουνου, το οποίο περιέχει την καθωσπρέπει ευρωπαϊκή νομενκλατούρα, τη χρηματοπιστωτική τεχνοκρατία και το μεγαλύτερο μέρος του πολιτικού μας συστήματος. Μόνο που το παγόβουνο δεν περιέχει κυρίως παγωμένο νερό, αλλά σάπιο χρέος. Μπορούμε να το φανταστούμε σαν ένα βουνό από την κόπρο που κανείς Ηρακλής δεν θα το σώσει. Ισα ίσα που αυτός ο «Ηρακλής» είναι συστατικό του σκατόβουνου.

💬 Θεωρίες για την υπεραξία

Χρειάστηκε να φτάσει η δεκαετία του 1980 για να αρχίσουν οι εμπορικές τράπεζες να χάνουν την αριστοκρατική και αντιδραστική εικόνα τους και να αποκτούν ένα είδος αίγλης που απειλούσε να ενθαρρύνει μια ανεπαίσθητη (αλλά παρ’ όλα αυτά, κατά τη γνώμη τού Τόμας, άκρως ανθυγιεινή) χροιά κοινής ωφέλειας. Υπεύθυνος γι’ αυτό ήταν, σε κάποιο βαθμό, ο ίδιος. Αναγνωρίζοντας τα τεράστια κέρδη που μπορούσε να αντλήσει ως σύμβουλος της κυβέρνησης στο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης, έκανε τολμηρά βήματα προκειμένου να εξασφαλίσει η Στιούαρτς* ουσιαστική συμμετοχή σε αυτή την πολυδιαφημισμένη επιχείρηση. Το γλεντούσε με την ψυχή του ν’ αρπάζει αυτές τις μεγάλες κρατικές εταιρείες από τα χέρια των φορολογουμένων και να τις διαμελίζει σε μια μειοψηφία μετόχων που διψούσαν για κέρδη: η ιδέα ότι συνέβαλλε στην αφαίρεση ιδιοκτησίας από τους πολλούς και τη συγκέντρωσή της στα χέρια λίγων τον πλημμύριζε μ’ ένα βαθύ και καθησυχαστικό αίσθημα δικαιοσύνης. Ικανοποιούσε κάτι πρωτόγονο μέσα του.

Τζόναθαν Κόου, «Τι ωραίο πλιάτσικο»

Επωνυμία τράπεζας

[email protected]kibi-blog.blogspot.com

πηγή: efsyn.gr




Για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες

της Βάσως Αμπελογιάννη

Στον νόμο 4808/21, τον περίφημο νόμο Χατζηδάκη, θεσπίζεται μεταξύ πολλών άλλων και η ηλεκτρονική ψηφοφορία για τις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων και των αιρετών εκπροσώπων των εργαζομένων στα διάφορα συμβούλια διοίκησης (υπηρεσιακά, Διοικητικά Συμβούλια Οργανισμών του Δημοσίου κλπ κλπ).

Σε όλες τις περιπτώσεις για τις οποίες θεσπίζεται η ηλεκτρονική ψηφοφορία, η ψήφος είναι μυστική και μία ανά εργαζόμενο (ψηφοφόρο). Δεν μιλάμε για ψήφο φανερή, ούτε για ψήφο «δια της ανατάσεως του χειρός». Από αυτό το χαρακτηριστικό, επιβάλλεται μέσω των Συνταγματικών Διατάξεων της χώρας να εξασφαλίζονται αποκλειστικά δύο χαρακτηριστικά: η ταυτοπροσωπία και η μυστικότητα, δηλαδή να μην μπορεί με κανένα τρόπο από την μέθοδο που θα χρησιμοποιηθεί για την ψηφοφορία, να συνδεθεί ψήφος με ψηφοφόρο. Άλλωστε για αυτό τον λόγο υπάρχουν και οι αντίστοιχες νομικές διατάξεις για τα «σημαδεμένα» ψηφοδέλτια, τα οποία θεωρούνται άκυρα σε όλες τις διαδικασίες.

Τίθεται λοιπόν εύλογα το ερώτημα, αν αυτά τα δυο χαρακτηριστικά, η ταυτοπροσωπία και η μυστικότητα, μπορούν να εξασφαλιστούν στις διαδικασίες της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας με τον ίδιο τρόπο που τα εξασφαλίζει η διαδικασία των εκλογών δια ζώσης και σε πραγματική κάλπη.

Ταυτοπροσωπία: Το πιο απλό παράδειγμα που γλαφυρά δείχνει ότι κανένα ηλεκτρονικό σύστημα και με καμιά δικλείδα ασφαλείας δεν εξασφαλίζει την ταυτοπροσωπία είναι αυτό της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων: το κράτος ξέρει ότι ο φορολογούμενος καταθέτει φορολογική δήλωση, με κωδικούς που υποτίθεται ότι ανήκουν αποκλειστικά στον φορολογούμενο ως φυσικό πρόσωπο, η πραγματικότητα είναι ότι εκατοντάδες χιλιάδες λογιστές, παιδιά γονέων, άνθρωποι που έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο ( ιατί δεν έχουν όλοι!), είναι αυτοί που συμπληρώνουν τις φορολογικές δηλώσεις. Και με διπλό και τριπλό παράγοντα ταυτοποίησης δηλαδή πέρα από μια ηλεκτρονική διεύθυνση και πέρα από έναν κωδικό χρήστη και ένα password, με μήνυμα σε τηλέφωνο ( κινητό πάντα), με email κλπ κλπ, είναι προφανές ότι η ταυτοπροσωπία δεν ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ στις ηλεκτρονικές διαδικασίες, γιατί όποιος έχει τους κωδικούς, θα έχει πρόσβαση και στο τηλέφωνο, θα έχει πρόσβαση και στο email του ψηφοφόρου.

Στην δια ζώσης διαδικασία, η φυσική προσέλευση στην κάλπη και η ταυτοποίηση του εργαζόμενου ψηφοφόρου μέσω ταυτότητας ή και άλλου αποδεικτικού εγγράφου, αντίθετα ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΕΙ την ταυτοπροσωπία.

Μυστικότητα ψήφου: δηλαδή να μην μπορεί με κανέναν τρόπο να συνδεθεί ένα φυσικό πρόσωπο με το τι ψήφισε. Και σε αυτήν την περίπτωση και με δεδομένο ότι οι διαδικτυακές ηλεκτρονικές διαδικασίες, παρόλη την τεράστια έρευνα που έχει γίνει στον τομέα αυτό και την τεράστια πρόοδο της επιστήμης της πληροφορικής και των μαθηματικών, πάντα αφήνουν ηλεκτρονικά ίχνη, υπάρχει τρόπος να συνδεθεί ο ψηφοφόρος με την ψήφο του. Ως εκ τούτου, ούτε η μυστικότητα της ψήφου εξασφαλίζεται. Αλλωστε τούτες τις μέρες όποιος παρακολουθεί το τηλεοπτικό τσίρκο των δελτίων ειδήσεων και των «ενημερωτικών εκπομπών» θα έχει ακούσει δεκάδες φορές την έκφραση «ότι τίποτα στο διαδίκτυο δεν μπορεί να μείνει κρυφό και να μην ταυτοποιηθεί» για την περίπτωση του βιασμού και της σεξουαλικής εκμετάλλευσης του 11χρονου παιδιού από το κύκλωμα των παιδοβιαστών και προαγωγών. Το ομολογούν και οι ίδιοι, που στην περίπτωση όμως των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών «σκίζουν τα ιμάτια τους» για την μυστικότητα της ψήφου.

Αν αυτά τα δυο χαρακτηριστικά τα εξασφάλιζε η ηλεκτρονική ψηφοφορία, θα είχε ήδη εφαρμοστεί και για τις πολιτικές εκλογές ανά τον κόσμο. Έλα μου ντε που δεν υπάρχει ούτε ένα σημείο του κόσμου που να εφαρμόζεται αυτό! Γιατί άραγε;

Γιατί άραγε και στο ίδιο το ελληνικό κοινοβούλιο και ενώ υπάρχει σύστημα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, στις περιπτώσεις της μυστικής ψηφοφορίας πάντα στήνουν κάλπη, αυτοί που για εμάς νομοθετούν να ψηφίζουμε ηλεκτρονικά;

Να μην αναφερθώ στο αν έχουν όλοι οι ψηφοφόροι πρόσβαση στο διαδίκτυο! Να μην αναφερθώ στον αν έχουν όλοι οι ψηφοφόροι κινητό τηλέφωνο! Να μην αναφερθώ στο αν έχουν όλοι οι ψηφοφόροι ηλεκτρονικό υπολογιστή! Να μην αναφερθώ στον αν έχουν όλοι οι ψηφοφόροι τις γνώσεις να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά μέσα!

Να μην αναφερθώ στον αν το αφεντικό, ή ο προϊστάμενος θα κάθεται να βλέπει στην οθόνη τι ψηφίζεις, περιορίζοντας την ελευθερία σου και τρομοκρατώντας σε! Να μην αναφερθώ στο αν το αφεντικό ή ο προϊστάμενος θα «μαζεύει» τους κωδικούς να ψηφίζει αυτός για όλους!

Και ενώ εδώ και πάνω από ένα χρόνο υπάρχουν ομόφωνες αποφάσεις του Γενικού Συμβουλίου της ΑΔΕΔΥ, ενάντια στον νόμο Χατζηδάκη, ενάντια στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, πλέον ζούμε τον παραλογισμό οι ίδιοι που στην ΑΔΕΔΥ ψηφίζουν και τοποθετούνται ενάντια, στις ομοσπονδίες και στην εργασία τους είναι υπέρ των ηλεκτρονικών ψηφοφοριών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι τελευταίες εξελίξεις σε ΟΛΜΕ και ΔΟΕ όπου μετά από ένα χρόνο που «άντεξαν» στον αγώνα της αποχής οι συστημικές παρατάξεις της ΔΗΣΥΠ (πρωην ΠΑΣΚΕ), της ΔΑΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, φέτος αποφάσισαν ότι είναι μεγάλο το διακύβευμα του να μείνουν τα υπηρεσιακά συμβούλια χωρίς τους παράγοντες και τους παραγοντίσκους του επαγγελματικού συνδικαλισμού, και φέτος καλούν σε συμμετοχή και κατεβάζουν ψηφοδέλτια! Άλλωστε αυτή είναι μια δοκιμασμένη μέθοδος συνδικαλιστικής επιβίωσης: το να πουλάς εκδούλευση στους εργαζόμενους «δια υπόθεσιν τους»! Πως αλλιώς θα επιβιώσουν οι παλιοί και νέοι κυβερνητικοί συνδικαλιστές!

Βέβαια ποτέ κανένας από αυτούς δεν έβαλε το ζήτημα της σύνδεσης των αιρετών εκπροσώπων σε Υπηρεσιακά και σε Συμβούλια Διοίκησης με τα σωματεία και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εργαζομένων! Ποτέ δεν εισηγήθηκαν να εκλέγονται αυτοί οι αιρετοί από τις ίδιες διαδικασίες με τα σωματεία, να ελέγχονται και να λογοδοτούν σε αυτά και στις Γενικές Συνελεύσεις των εργαζομένων. Και σήμερα έχουν το θράσος να μιλάνε για «διαφάνεια, αξιοκρατία, αντικειμενικότητα» και λοιπές ιστορίες για αγρίους, λες και οι εργαζόμενοι ζούνε σε ένα άλλο σύμπαν!

 

πηγή: ergasianet.gr

 




Να παρθεί πίσω η απόλυση του εργαζομένου από το Athens Tiare!

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΟΠΟΙΟΝ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ!

Το Συνδικάτο Επισιτισμού Τουρισμού Ν. Αττικής καταγγέλλει την απόλυση συναδέλφου, από το ξενοδοχείο Athens Tiare, λόγω της συμμετοχής του στις κινητοποιήσεις για αυξήσεις σε μισθούς και δικαιώματα, επειδή διεκδικούσε να τηρείται η ΚΣΣΕ και να μην απασχολούνται οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου σε άλλα πόστα πέραν της ειδικότητας τους.

Οι ιδιοκτήτες του Ξενοδοχείου, προσπαθούν να κόψουν κάθε φωνή που διεκδικεί και αντιστέκεται να γίνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων λάστιχο για να βγάζει κέρδη η επιχείρηση.

Όπως σε όλα τα ξενοδοχεία φέτος έτσι και στο Tiare, η εντατικοποίηση ξεπέρασε κάθε όριο:

  • Το 5θήμερο 8ωρο για κάποια τμήματα, ειδικά στις καμαριέρες ακόμα είναι άπιαστο όνειρο. Δουλεύουν κοντά ένα 6μηνο με 1 η και καθόλου ρεπό την εβδομάδα και που τώρα τις πετούν στο δρόμο αφού μετά τις 15/11 λήγει η σύμβασή τους.
  • Οι εργαζόμενοι στη Λάντζα που καλούνται μέσα σε ένα 6ωρο να βγάλουν τη δουλειά 18ωρών.
  • Αντίστοιχα οι μάγειρες και άλλες ειδικότητες, που δούλευαν αναγκάζονταν να κάνει ένας τη δουλειά για 3 και μάλιστα σε συνθήκες επικίνδυνες για την ασφάλεια και την Υγεία τους.

Παρ’ όλα αυτά η εταιρεία που διαχειρίζεται το ξενοδοχείο φέτος άνοιξε ένα 5στερο ξενοδοχείο στην Κρήτη δίνοντας πολλά εκατομμύρια ευρώ . Βέβαια για να χτιστεί και να ανοίξει βασικός όρος ήταν το ξεζούμισμα των εργαζομένων στο Athens Tiare.

Καλούμε τους συναδέλφους στο ξενοδοχείο να μην φοβηθούν, να σταθούν πλάι στον συνάδελφό τους και να αγωνιστούμε μαζί με το Συνδικάτο ώστε να παλέψουμε για τα αυτονόητα, να δουλεύουμε σε ανθρώπινες συνθήκες και με μισθούς και δικαιώματα που να μας επιτρέπουν να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Με όπλο μας την αλληλεγγύη , οργανώνουμε τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων στα Ξενοδοχεία και στον επισιτισμό στην μεγάλη πανεργατική πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ, ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ 10:30 ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ




Μεγάλη η επιτυχία της 24ωρης Παμπειραϊκής απεργίας των 5 Ναυτεργατικών Σωματείων

Κανένας κάβος δεν έλυσε καμία προπέλα δεν κινήθηκε, καθολική ήταν η συμμετοχή των Ναυτεργατών στην 24ωρη απεργία στις 25/10 στο λιμάνι του Πειραιά!

Οι Ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων έστειλαν ηχηρό μαζικό και προειδοποιητικό μήνυμα σε κυβέρνηση ΥΕΝ- εφοπλιστές αλλά και στην συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΠΝΟ ότι δεν θα υποκύψουν στις απόπειρες τους να δημιουργήσουν τετελεσμένα μέσω των επιτροπών που σκαρώνουν και με τις οποίες επιχειρούν να υπονομεύσουν τις ΣΣΕ, τους όρους εργασίας και τα ελάχιστα θεσπισμένα δικαιώματα τους!

Από τα ξημερώματα πολλές δεκάδες μέλη της ΠΕΝΕΝ μαζί και των άλλων Σωματείων (ΠΕΜΕΝ- ΠΕΑΘΕΝ- ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΕΜΑΓΕΝ) έδωσαν δυναμικό – αγωνιστικό παρόν έξω από τα πλοία που είχαν πρωινή αναχώρηση!

Μαζί με τις ομάδες περιφρούρησης στο λιμάνι βρέθηκαν εκπρόσωποι πολλών εργατικών Σωματείων, συνδικαλιστές, εργατικά σχήματα και συλλογικότητες από διάφορους εργασιακούς χώρους οι οποίοι έμπρακτα εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους Ναυτεργάτες.

Κανένα από τα προγραμματισμένα δρομολόγια δεν πραγματοποιήθηκε ενώ οι Ναυτιλιακές – Ακτοπλοϊκές εταιρίες έχουν ματαιώσει κάθε δρομολόγιο έως και τα μεσάνυχτα που ολοκληρώνεται η απεργία!

Σε σχετική δήλωση που έκανε  ο Πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ προς τα ΜΜΕ μεταξύ των άλλων υπογράμμισε:

-Σήμερα δίνουμε μια πρώτη μαζική αγωνιστική απάντηση στους σχεδιασμούς ΥΕΝ- εφοπλιστών να μην επιχειρήσουν την υπονόμευση των ΣΣΕ και να μην αποπειραθούν να εφαρμόσουν τα ελάχιστα επίπεδα μισθών σύμφωνα με τα διεθνή κρατούντα (Συμβάσεις ΙLO- ITF).

-Με την προειδοποιητική απεργία στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα να μην τολμήσουν να θίξουν κατά οποιοδήποτε τρόπο τα κατοχυρωμένα Ναυτεργατικά δικαιώματα στις ΣΣΕ σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων.

-Διεκδικούμε υπογραφή ΣΣΕ με πραγματικές αυξήσεις που θα αντιστοιχούν στις απώλειες του Ναυτεργατικού εισοδήματος όπως αυτές έχουν διαμορφωθεί από τον πληθωρισμό και τις τεράστιες ανατιμήσεις σε ενέργεια- καύσιμα και καταναλωτικά αγαθά!

-Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας με νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη σε όλα τα πλοία και λιμάνια της χώρας μας.

-Στηρίζουμε τους αγώνες και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που γίνονται σήμερα στον Πειραιά, στην Ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη, στις προβλήτες II και ΙΙΙ, των Ναυπηγοξυλουργών και των Ναυτεργατών, στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη!

-Ενώνουμε τις δυνάμεις με όλα τα αγωνιστικά Σωματεία που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή παλεύοντας για τα δικαιώματα των εργαζομένων!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

a-474.jpg

 

 

 




Οι 37 ΕΛΜΕ παρακάμπτουν την ξεπουλημένη “ηγεσία” του ΔΣ της ΟΛΜΕ παίρνοντας απόφαση αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές

37 ΕΛΜΕ (που είναι και η πλειοψηφία) λένε όχι στις ηλεκτρονικές εκλογές, καταγγέλλουν και απέχουν από κάθε διαδικασία δηλώνοντας ότι ο αυταρχισμός και η προσπάθεια χειραγώγησης δε θα περάσουν! Καλούν τους συναδέλφους τους με τη μαζική αποχή από τις ηλεκτρονικές εκλογές να στείλουν και πάλι ηχηρό μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας».
Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ανέβαλε πραξικοπηματικά τη Γενική Συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ και οι 37 ΕΛΜΕ μετά από τη σύσκεψη που συνδιοργάνωσαν, έβγαλαν την παρακάτω κοινή δήλωση:

ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ο αυταρχισμός και η προσπάθεια χειραγώγησης δε θα περάσουν!

Δίνουμε και πάλι ηχηρή απάντηση στο Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση!

Οι ΕΛΜΕ που συμμετείχαμε στη σύσκεψη στις 22/10 και έχουμε αποφάσεις για ΑΠΟΧΗ από τις ηλεκτρονικές εκλογές, καλούμε όλες τις ΕΛΜΕ από κοινού να δώσουμε κι αυτή την μάχη, όπως το 2020 που στείλαμε ηχηρό μήνυμα στην κ. Κεραμέως και την κυβέρνηση ότι δεν θα επιτρέψουμε να διαλύσουν τα σωματεία μας.

Συνεχίζουμε από εκεί που 2 χρόνια πριν, πάλι με τη δράση των σωματείων μας και όλου του εκπαιδευτικού κινήματος, ακυρώσαμε στην πράξη τις ηλεκτρονικές εκλογές αιρετών με μαζική αποχή του 95% των συναδέλφων και δεν αναγνωρίσαμε, δεν νομιμοποιήσαμε καμία εκλογή από μια τέτοια διάτρητη διαδικασία. Θεωρούμε πολύ αρνητική εξέλιξη την απόφαση της πλειοψηφίας  του Δ.Σ. της  ΟΛΜΕ που αποδέχεται συμμετοχή στις ηλεκτρονικές  εκλογές αιρετών κόντρα στην  προηγούμενη ομόθυμη απόφαση του κλάδου. Καλούμε τους συναδέλφους να την ακυρώσουν στην πράξη απέχοντας από τις ηλεκτρονικές εκλογές.

Διαπιστώθηκε από κοινού από τις ΕΛΜΕ ότι η συμμετοχή στις ηλεκτρονικές εκλογές :

  • νομιμοποιεί/υλοποιεί το  νόμο Χατζηδάκη.
  • ανοίγει το δρόμο επιβολής των ηλεκτρονικών διαδικασιών και στα σωματεία μας με στόχο την διάλυσή τους.
  • υπονομεύει τη δημοκρατία στην εκπαίδευση και το συνδικαλιστικό κίνημα.
  • προάγει τη νοθεία και τον εκβιασμό, καθώς αφαιρεί κάθε δυνατότητα, όχι μόνο στα σωματεία να έχουν καταλόγους ψηφισάντων, αλλά -το πρωτοφανές- ακόμα και στις ίδιες τις εφορευτικές επιτροπές!!!

Οι ΕΛΜΕ από κοινού:

  • καταγγέλλουμε τη διαδικασία και ζητάμε άμεση απόσυρση της εγκυκλίου ηλεκτρονικών εκλογών.
  • απαιτούμε αποκλειστικά δια ζώσης εκλογική διαδικασία.
  • ακυρώνουμε στην πράξη, με αποχή από κάθε διαδικασία, τις ηλεκτρονικές εκλογές.
  • δεν μπαίνουμε -δεν «κλικάρουμε» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και στα μηνύματα που αφορούν τις ηλεκτρονικές εκλογές.
  • καλούμε τις /τους συναδέλφισσες/ -ους να μη συμμετάσχουν ως εφορευτική επιτροπή -και μάλιστα εκτός μέρας και ωραρίου εργασίας- και παρέχουμε πλήρη συνδικαλιστική κάλυψη για να μην αποδεχτούν διορισμό και καθήκοντα που αντιστρατεύονται τα συλλογικά μας συμφέροντα.

Αφήνουμε έτσι το δρόμο ανοιχτό στον αγώνα για την αποκατάσταση των δημοκρατικών διαδικασιών και της ελεύθερης και ακηδεμόνευτης από το κράτος  συνδικαλιστικής δράσης.

Θα συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στην αποτροπή της διαδικασίας ηλεκτρονικών εκλογών.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους με τη μαζική αποχή τους από τις ηλεκτρονικές εκλογές να στείλουν και πάλι ηχηρό μήνυμα: «Κάτω τα χέρια από τα σωματεία μας».

Ήδη 37 ΕΛΜΕ έχουμε πάρει απόφαση αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές και αν η πλειοψηφία του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ δεν ανέβαλε πραξικοπηματικά τη Γ.Σ. των προέδρων των ΕΛΜΕ, η απόφαση των ΕΛΜΕ θα ήταν πλειοψηφία στη ΓΣ.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ ΠΑΝΤΟΥ – Για να έχουμε σωματείο, συνδικάτο, αιρετούς

ΣΤΙΣ 5 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΜΑΖΙΚΑ

ΚΑΙ ΣΤΙΣ 9 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

1. Β ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

2. Α ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

3. Γ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

4. ΕΛΜΕ ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΩΝ- ΖΕΦΥΡΙΟΥ –ΦΥΛΗΣ

5. Ε ΕΛΜΕ ΘΕΣ/ΚΗΣ

6. ΕΛΜΕ ΦΩΚΙΔΑΣ

7. ΕΛΜΕ ΚΕΦΑΛΛΟΝΙΑΣ –ΙΘΑΚΗΣ

8. Β΄ ΕΛΜΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

9. ΕΛΜΕ ΖΑΚΥΝΘΟΥ

10. ΕΛΜΕ ΗΛΕΙΑΣ

11. ΕΛΜΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

12. ΕΛΜΕ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ – ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ – ΜΟΣΧΑΤΟΥ

13. Β΄ ΕΛΜΕ ΕΒΡΟΥ

14. ΕΛΜΕ ΛΕΥΚΑΔΑΣ

15. ΕΛΜΕ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

16. ΕΛΜΕ ΕΥΒΟΙΑΣ

17. ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

18. Α΄ΕΛΜΕ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

19. ΕΛΜΕ ΧΑΝΙΩΝ

20. ΕΛΜΕ ΙΚΑΡΙΑΣ –ΦΟΥΡΝΩΝ

21. ΕΛΜΕ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

22. ΕΛΜΕ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ

23. ΕΛΜΕ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

24. ΕΛΜΕ ΛΗΜΝΟΥ

25. ΕΛΜΕ ΑΡΚΑΔΙΑΣ

26. Δ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

27. ΕΛΜΕ ΕΟΡΔΑΙΑΣ

28. ΕΛΜΕ ΛΑΡΙΣΑΣ

29. Ε΄ ΕΛΜΕ ΑΘΗΝΑΣ

30. Γ ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

31. Δ΄ΕΛΜΕ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

32. ΕΛΜΕ ΛΕΣΒΟΥ

33. Α ΕΛΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

34. ΕΛΜΕ Νότιας Αθήνας

35. Α’ ΕΛΜΕ Πέλλας

36. ΕΛΜΕ Σάμου

37. Β΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ




Η Αριστερά μπροστά στο ενδεχόμενο «θερμού επεισοδίου» ή και πολέμου με την Tουρκία

Aναδημοσίευση από το commune.org.gr

Μέρος πρώτο: είναι πιθανό ένα πολεμικό επεισόδιο Ελλάδας-Τουρκίας;

Οι δυτικές κοινωνίες ύστερα από τον Β’ Πόλεμο και η ελληνική κοινωνία ύστερα από τον πόλεμο του 1974 στην Κύπρο είχαν πιστέψει ότι ο πόλεμος, ένας «κανονικός» πόλεμος, στην Ευρώπη αλλά και μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι κίνδυνος που έχει παρέλθει. Η επέμβαση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ενάντια στη Σερβία το 1999, αλλά και τα Ίμια το 1996, δεν άλλαξαν αυτή την πεποίθηση. Όσον αφορά τον βομβαρδισμό του Βελιγραδίου, στη δυτική κοινή γνώμη ηγεμόνευσε, παρά τις αντι-δράσεις της Αριστεράς και του αντιπολεμικού κινήματος, η αφήγηση του δυτικού ιμπεριαλιστικού στρατοπέδου ότι επρόκειτο για «νόμιμη πάταξη» ενός «κράτους-ταραξία» στο νότιο άκρο της ευρωπαϊκής ηπείρου, όσον δε αφορά το «θερμό επεισόδιο» στα Ίμια το 1996, η ελληνική κυβέρνηση και η Δύση ενίσχυσαν συνειδητά την πεποίθηση ότι η Δύση μπορεί να διαχειριστεί τέτοια «ατυχήματα» χωρίς να πάρουν επικίνδυνη τροπή. Φαινόταν λοιπόν ότι η διπλωματία και η (γεω)πολιτική χωρίς τη χρήση στρατιωτικών μέσων, με το απαραίτητο «αλατοπίπερο» των εθνικιστικών εξάρσεων και εξοπλισμών που είχαν τον χαρακτήρα μάλλον γεωπολιτικής διπλωματίας, ήταν τα αδιάρρηκτα όρια των κρατικών ανταγωνισμών για τις χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αυτοπεποίθησης της ιμπεριαλιστικής Δύσης ότι είναι άτρωτη στα ευρωπαϊκά της σύνορα, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έπεσε σαν βόμβα. Το ξάφνιασμα δηλώθηκε με την πλήρως ανακριβή πλην εύγλωττη φράση «πόλεμος για πρώτη φορά στην ευρωπαϊκή ήπειρο ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» – είπαμε: η ΝΑΤΟϊκή επιδρομή στο Βελιγράδι το 1999 δεν λογίζεται ως «πόλεμος καθαυτός», αλλά σαν πράξη επιβολής της «διεθνούς νομιμότητας» με διασφαλισμένη την επιτυχή της έκβαση και τον πλήρη έλεγχο των συνεπειών της πάνω στην «πολιτισμένη Δύση». 

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, που βρίσκεται στον 8ο μήνα του, είχε -πέραν όλων των άλλων- μια βασική συνέπεια στη δυτική κοινή γνώμη: το αδιανόητο είχε επανεγκατασταθεί στην ιστορική συγκυρία. Ο πόλεμος ήταν πλέον μια πιθανότητα, ο δε πόλεμος στην Ουκρανία πείθει όλο και περισσότερο ότι είναι μάλλον προδρομικό φαινόμενο της εκτράχυνσης του ανταγωνισμού Δύσης και Ανατολής παρά «ατύχημα» ή ένα επεισόδιο που θα κλείσει γρήγορα και χωρίς συνέχεια.

Η σημασία τού να εκτιμήσουμε σωστά τον κίνδυνο

Διαμορφώνεται λοιπόν ξανά μια ιστορική συγκυρία στην οποία γίνεται ταιριαστός ο πόλεμος ως συνέχιση της πολιτικής με άλλα, στρατιωτικά μέσα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο; Και αν ναι, πώς εξειδικεύεται ένα τέτοιο γενικό συμπέρασμα στην περίπτωση της ελληνο – τουρκικής αντιπαράθεσης; Συγκεντρώνονται και εδώ προϋποθέσεις που κάνουν πιθανό τον πόλεμο ή έστω «θερμό/ά επεισόδιο/α» στο Αιγαίο; Το ερώτημα επείγει να απαντηθεί, ιδιαίτερα μάλιστα καθώς τελευταία η ένταση της ελληνο – τουρκικής αντιπαράθεσης παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις και πυκνώνει η αρθρογραφία, σε εγχώρια1 και διεθνή2 ΜΜΕ που θεωρεί πως είμαστε στα πρόθυρα «θερμού επεισοδίου» ή και πολέμου. Η πυκνότητα της αρθρογραφίας αυτού του τύπου, που δεν είναι πλέον εθνικός ή εθνικιστικός λόγος περί των «εθνικών δικαίων» αλλά πιθανολόγηση πολεμικού επεισοδίου και προτροπή για την ανάγκη προετοιμασίας, προσλαμβάνει διαστάσεις προετοιμασίας της κοινής γνώμης – στο πλαίσιο της οποίας τα τηλεοπτικά κανάλια έχουν βαρύνοντα, και άθλιο, «εκλαϊκευτικό» ρόλο. 

Υπάρχουν βέβαια και οι συνήθεις αντιρρήσεις: ότι πρόκειται για φραστικούς λεονταρισμούς του Ερντογάν που απευθύνονται στο εσωτερικό της Τουρκίας (τους οποίους ευχαρίστως «υποδέχεται και αναπαράγει, επίσης για εσωτερικούς πολιτικούς λόγους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης), ενόψει μάλιστα των προσεχών εκλογών στην Τουρκία, για τις οποίες οι προβλέψεις για το κυβερνών κόμμα είναι κάθε άλλο παρά ευοίωνες, ότι η Τουρκία δεν θα τολμήσει να ανοίξει άλλο ένα πολεμικό μέτωπο όταν έχει ήδη δύο ανοιχτά (με Ιράκ και Συρία), ότι η Δύση θα κάνει το παν για να αποτρέψει κάτι τέτοιο ενόσω συνεχίζεται ο πόλεμος στην Ουκρανία κ.λπ. Άλλωστε, έτσι δεν συνέβαινε επί μακρά σειρά ετών μέχρι και σήμερα; Όντως έτσι συνέβαινε, αλλά με δύο εξαιρέσεις στα τελευταία 50 χρόνια: τον πόλεμο στην Κύπρο το 1974 και το «θερμό επεισόδιο» στα Ίμια το 1996…  

Προφανώς ασφαλείς προβλέψεις και μάλιστα με βραχυχρόνιους προσδιορισμούς δεν μπορούν να υπάρξουν – η πολιτική δεν είναι χαρτομαντεία. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί και δεν πρέπει να υπάρξει πρόβλεψη ή, ακόμη χειρότερα, ότι η έλλειψη πρόβλεψης και ο συγκαταβατικός καθησυχαστικός τόνος συνιστούν «σοβαρότητα» και αρετή.

Αν στη συγκυρία έχουν συγκεντρωθεί προϋποθέσεις, ιστορικό «εύφλεκτο υλικό», που καθιστούν ένα ελληνο-τουρκικό πολεμικό επεισόδιο πιθανό, αν μάλιστα οι πιθανότητες είναι αξιόλογες ώστε να μην μπορούν να υποτιμηθούν ή να αγνοηθούν, τότε δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση σαν υπόθεση εθνικ(ιστικ)ής ρητορικής που απευθύνεται στο εσωτερικό των δύο χωρών, που επομένως δεν εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους και άρα μπορεί να αντιμετωπιστεί από την Αριστερά σαν ένα ακόμη «μέτωπο» ιδεολογικής αντιπαράθεσης με τον κυρίαρχο εθνικ(ιστικ)ό λόγο. Αντίθετα, τότε, θα πρέπει να μας διακατέχει η αίσθηση της κρισιμότητας του ζητήματος, η αίσθηση ότι οι διακυβεύσεις είναι πολύ μεγαλύτερης κλίμακας, η αίσθηση ότι πρέπει να καταστρωθεί σχέδιο παρέμβασης και να αναληφθούν οι απαραίτητες σχετικές πρωτοβουλίες.  

Στη συνέχεια του κειμένου θα υποστηρίξω ότι πρόκειται περί αυτού. 

Τα τεκμήρια της Ιστορίας

Κοιτώντας πίσω, στο ιστορικό διάστημα ύστερα από την ελληνική μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή, οι ελληνο-τουρκικές σχέσεις πέρασαν την πιο ειρηνική τους περίοδο ακριβώς ύστερα από τη Συνθήκη της Λοζάνης και μέχρι τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τότε που ο Βενιζέλος πρότεινε τον Κεμάλ Ατατούρκ για το Βραβείο Νόμπελ Ειρήνης3 και γενικώς δεν έλειψαν οι κορόνες για τη φιλική γειτνίαση αλλά και η διακρατική συνεργασία καθαυτή.4 Οι διεθνείς συσχετισμοί είχαν ξεκαθαρίσει και οι μεταπολεμικές συνθήκες δεν επέτρεπαν έγερση νέων αξιώσεων, και σε αυτό το πλαίσιο οι κυβερνήσεις των δύο χωρών στράφηκαν στα τεράστια προβλήματα που άφησαν πίσω τους η ανταλλαγή πληθυσμών και ο πόλεμος. 

Ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος εισήγαγε νέες παραμέτρους: η Ελλάδα είχε αποδειχθεί πολύτιμη για το δυτικό στρατόπεδο στον πόλεμο, ενώ η Τουρκία είχε κρατήσει «αντιπαραγωγική» στάση ουδετερότητας.5 Ωστόσο, με την έναρξη του Ψυχρού Πολέμου, η Τουρκία έγινε με τη σειρά της πολύτιμη λόγω του ότι πρόβαλε σαν σύνορο της Δύσης με την ΕΣΣΔ στο μαλακό υπογάστριο της ίδιας της ΕΣΣΔ. Οι δύο χώρες εντάχθηκαν μαζί στο ΝΑΤΟ το 1951, αλλά δεν αναπτύχθηκε άξιος λόγου ανταγωνισμός για τον ρόλο τους σε αυτό: το κύριο γεωπολιτικό μέτωπο διεθνώς ήταν μεταξύ Δύσης και ΕΣΣΔ, και όσον αφορά αυτό, οι ρόλοι Ελλάδας και Τουρκίας ήταν συμπληρωματικοί. Ωστόσο, ο ρόλος της Τουρκίας ήταν πλέον σπουδαιότερος…  

Το 1958 εμφανίζεται η πρώτη, εντελώς νέα και ουσιαστική διακύβευση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ύστερα από τη Συνθήκη της Λοζάνης, καθώς η Διεθνής Σύμβαση για την υφαλοκρηπίδα του 19586 εγκαθιστά ένα νέο αντικείμενο αντιπαράθεσης: τον διαμοιρασμό και την εκμετάλλευση της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο. Τα ζητήματα που αφορούν στο Αιγαίο, μια ημίκλειστη θάλασσα με πυκνό ελληνικό νησιωτικό σύμπλεγμα σε συνδυασμό με εκτεταμένη τουρκική αιγιαλίτιδα ζώνη, αρχίζουν να γίνονται σημαντικά.  

Ωστόσο, το πρώτο μεγάλο crash test στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις ύστερα από τη Συνθήκη της Λοζάνης ήταν το Κυπριακό. Η προσπάθεια του ελληνικού εθνικισμού να «ελληνοποιήσει» ολόκληρη την Κύπρο7 υποβαθμίζοντας την τουρκοκυπριακή κοινότητα σε μειονότητα, οι αιματηρές επιθέσεις εναντίον της και ο εγκλωβισμός της σε θυλάκους διέλυσαν τους φιλικούς δεσμούς μεταξύ των δύο κοινοτήτων και αφύπνισαν τον τουρκικό εθνικισμό στην Κύπρο και την Τουρκία. Πότε υπό την υψηλή καθοδήγηση της ελληνικής «μητέρας πατρίδας» και πότε με δικές της πρωτοβουλίες, ελληνοκυπριακές κυβερνήσεις και δυνάμεις (ΕΟΚΑ Β’, Εκκλησία, Μακάριος), όχι κατ’ ανάγκην και πάντα σε κοινή γραμμή, υλοποιούσαν σχέδια «ελληνοποίησης» της Κύπρου, μέχρι που με το πραξικόπημα του Σαμψών το 1974 η ελληνική χούντα επιχείρησε τη βίαιη ένωση με την Ελλάδα. 

Έτσι, το Κυπριακό, που ωρίμαζε ως βασικό αντικείμενο του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού στη δεκαετία του ’60 και στις αρχές της δεκαετίας του ’70, είχε αποτέλεσμα την πρώτη πολεμική αναμέτρηση Ελλάδας-Τουρκίας μετά τη Συνθήκη της Λοζάνης, το 1974. Το γεγονός ότι αυτή εξελίχθηκε σε τουρκικό πολεμικό περίπατο χωρίς να μπορέσουν να εμπλακούν σοβαρά στον πόλεμο ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις, παρά την επιστράτευση στην Ελλάδα, αποδεικνύει απλώς την εθνικιστική τύφλωση της ελληνικής/ελληνοκυπριακής πλευράς, την οποία ο οίστρος τής με κάθε τρόπο «ελληνοποίησης» της Κύπρου είχε αποτρέψει από τη στοιχειώδη εκτίμηση τόσο της πιθανότητας τουρκικής επέμβασης όσο και του συσχετισμού δυνάμεων. 

Ο πόλεμος του 1974 στην Κύπρο ανέδειξε γρήγορα παλιά, ξεχασμένα για σχεδόν 4 δεκαετίες, αντικείμενα της ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης και έκτοτε η ατζέντα εμπλουτίζεται διαρκώς. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο ότι το 1964 η Τουρκία «θυμάται» να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα σε 6 ναυτικά μίλια (είχε προηγηθεί η κυβέρνηση Μεταξά το 19368) ούτε η ανάδειξη της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου σε πεδίο ανταγωνισμού ούτε ο βαρύς εξοπλισμός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.  

Ενώ όμως το Κυπριακό γρήγορα «βάλτωσε» στις ελληνικές καλένδες της διπλωματίας και σε αδιέξοδους γύρους διαπραγματεύσεων, ένα νέο ζήτημα ήρθε να προστεθεί στις αρχές της δεκαετίας του ’80, που έκτοτε δεσπόζει στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό: τα κυριαρχικά δικαιώματα αποκλειστικής εκμετάλλευσης θαλάσσιων πλουτοπαραγωγικών πόρων σε διεθνή ύδατα, η ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη).9 Στις 10 Δεκεμβρίου 1982 υπογράφεται η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία τίθεται σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1994.10 

Αυτό το νέο και καταρχήν πολλά υποσχόμενο «αντικείμενο» της ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης παρήγαγε σε μιάμιση δεκαετία από την υπογραφή της Σύμβασης και 2 μόλις χρόνια αφότου τέθηκε σε ισχύ ένα θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, στα Ίμια το 1996. Επαναλαμβάνεται έτσι και εδώ, όπως και στο Κυπριακό, το ίδιο χαρακτηριστικό του ελληνο-τουρκικού ανταγωνισμού: ύστερα από μια περίοδο ωρίμανσης που δεν διαρκεί πολύ (περίπου μιάμιση δεκαετία και στις δύο περιπτώσεις) οδηγούμαστε σε πολεμικό επεισόδιο. 

Από το 1996 μέχρι σήμερα η αντιπαράθεση για τα κυριαρχικά δικαιώματα εκμετάλλευσης στο Αιγαίο καλά κρατεί, έχει δε οξυνθεί ιδιαίτερα την τελευταία τριετία. Στο μεταξύ όμως, είχαμε σημαντικά γεγονότα όσον αφορά στο Κυπριακό. Δύο φορές, το 2004 και το 2017, η ελληνοκυπριακή και η τουρκοκυπριακή αντιπροσωπεία έφτασαν στα πρόθυρα συμφωνίας για λύση επανένωσης με βάση τη διζωνική-δικοινοτική ομοσπονδία, αλλά και τις δύο φορές η ελληνοκυπριακή αντιπροσωπεία την τορπίλισε!11 Έτσι, την τελευταία τριετία η Τουρκία, αξιοποιώντας τον ελληνικό απορριπτισμό, προβαίνει σε τετελεσμένα που παραπέμπουν σε λύση δύο κρατών, υλοποιώντας  στρατηγική ενσωμάτωσης του τουρκοκυπριακού Βορρά. Πρόσφατα, οι ΗΠΑ ήραν το εμπάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία12 και σε απάντηση, η Τουρκία δήλωσε ότι θα ενισχύσει περαιτέρω με όπλα και στρατό τον τουρκοκυπριακό Βορρά.13  

Τον τελευταίο μισό αιώνα, η ελληνο – τουρκική αντιπαράθεση είχε αποτέλεσμα έναν πόλεμο (Κύπρος 1974) και ένα «θερμό επεισόδιο» (Ίμια 1996). Οι εξελίξεις και στα δύο αυτά «μέτωπα» πλησιάζουν ξανά στο «σημείο βρασμού». Με γνώμονα την Ιστορία και τα διδάγματά της, δεν μπορούμε να εφησυχάζουμε. 

Ο συσχετισμός δύναμης

Οι μεταβολές στον συσχετισμό δύναμης μεταξύ αντιπαρατιθέμενων κρατών είναι πάντα ένας ουσιαστικός λόγος για να οδηγηθεί η αντιπαράθεση μέχρι και την πολεμική αναμέτρηση – όταν και λοιποί ουσιαστικοί παράγοντες δεν αποτρέπουν ή, ακόμη περισσότερο, συντείνουν στην ίδιαν κατεύθυνση. Από αυτή την άποψη, ο συσχετισμός δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει ανατραπεί την τελευταία 15ετία ουσιαστικά εις βάρος της Ελλάδας. Η θεμελιώδης βάση αυτής της ανατροπής είναι η οικονομία: η σχέση του ελληνικού προς το τουρκικό ΑΕΠ, που το 2992 ήταν 1:1,9, είναι πλέον 1:3,7.   

Ονομαστικό ΑΕΠ

(σε τρέχουσες τιμές-ευρώ)

Έτος Ελλάδα Τουρκία
1992 89,7 169,0
2008 242,0 528,0
2015 176,1 777,0
2022* 181,5 675,0

Πηγή: Ετήσια μακροοικονομική βάση δεδομένων της Κομισιόν. 

*Προβλέψεις. Τα στοιχεία και οι προβλέψεις είναι του φθινοπώρου του 2020, άρα είναι αναμενόμενες κάποιες αστοχίες, επουσιώδεις όσον αφορά το 2021 αλλά σημαντικές όσον αφορά το 2022 (λόγω υψηλού πληθωρισμού, επομένως και υψηλού αποπληθωριστή του ΑΕΠ). Λόγω πολύ υψηλότερου πληθωρισμού, άρα και αποπληθωριστή του ΑΕΠ, στην Τουρκία, η απόσταση ανάμεσα στο ελληνικό και το τουρκικό ΑΕΠ το 2022 θα διευρυνθεί περαιτέρω και μάλιστα σημαντικά.   

Την ίδιαν στιγμή, ο δυναμισμός της τουρκικής οικονομίας στηρίζεται σε μεγάλη εσωτερική αγορά 86 εκατομμυρίων ανθρώπων που διευρύνεται διαρκώς, σε μεγάλα αποθέματα ενεργού πληθυσμού (απασχολουμένων) αλλά και σε πληθυσμιακή σύνθεση που σε σύγκριση με την αντίστοιχη ελληνική έχει σχέση «ανάποδης πυραμίδας»: στην Τουρκία το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού κατανέμεται στις μικρές και παραγωγικές ηλικίες, ενώ στην Ελλάδα συμβαίνει το αντίθετο. Αυτά τα ουσιαστικά δεδομένα βρίσκονται πίσω από τη συνεχή-δυναμική αύξηση του συνολικού πληθυσμού στην Τουρκία, την ίδια στιγμή που ο συνολικός πληθυσμός στην Ελλάδα συρρικνώνεται διαρκώς.   

Πληθυσμός (σε χιλιάδες)

Έτος Ελλάδα Τουρκία
1992 10.320 56.986
2008 11.078 71.052
2015 10.821 78.215
2022 10.543 86.005

Η Τουρκία βρίσκεται ήδη ψηλά στην παγκόσμια κλίμακα των χωρών με κριτήριο το ονομαστικό ΑΕΠ (21η στη διεθνή κατάταξη και 11η με κριτήριο το ΑΕΠ σε μονάδες αγοραστικής δύναμης (PPS).14 

Τα δεδομένα αυτά και η συνέχιση της ανοδικής οικονομικής δυναμικής της Τουρκίας δίνουν βάση σε θεωρήσεις περί μετατροπής της μέσα στον 21ο αιώνα σε «υπερδύναμη» που θα ασκεί περιφερειακή ηγεμονία σε χώρες του Καυκάσου, της νοτιοανατολικής Μεσογείου (περιλαμβανόμενης της Ελλάδας!), της Μ. Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.15 

Από οικονομική άποψη, η Τουρκία είναι μια ανερχόμενη περιφερειακή δύναμη, ενώ η Ελλάδα μια δύναμη πολύ υποδεέστερη οικονομικά, σε δημογραφική, οικονομική και κοινωνική παρακμή.16 

Η οικονομική αυτή βάση έχει αναπόφευκτα συνέπειες και στο στρατιωτικό και (γεω)πολιτικό εποικοδόμημα. Η τουρκική αστική τάξη αισθάνεται ότι ηγείται μιας χώρας-ανερχόμενης περιφερειακής δύναμης και ζητεί τα αντίστοιχα «προνόμια», δηλαδή «σεβασμό» στις επιδιώξεις της. Οι συνεχείς δηλώσεις του Ερντογάν περί Ελλάδας-κακομαθημένου παιδιού της Δύσης, εκφράζουν αυτό ακριβώς το «παράπονο»: ότι η Δύση στηρίζει αξιώσεις της Ελλάδας που είναι αναντίστοιχες με τον πραγματικό συσχετισμό δύναμης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Η συγκυρία

Πώς διαχειρίζονται η ιμπεριαλιστική Δύση και οι αστικές τάξεις Ελλάδας και Τουρκίας την ανατροπή αυτή του συσχετισμού δύναμης υπέρ της Τουρκίας; Αυτό είναι το πραγματικό ζήτημα, κι όχι το παραπλανητικό «η Δύση υποστηρίζει την Ελλάδα στην αντιπαράθεσή της με την Τουρκία στη βάση του διεθνούς δικαίου»! Επίσης, το ζήτημα δεν είναι η προσωπικότητα του Ερντογάν, αλλά η αυτοσυνείδηση της τουρκικής αστικής τάξης συνολικά και ανεξάρτητα από πρωθυπουργούς και κυβερνήσεις, που έχει πλήρη συνείδηση της οικονομικής και γεωπολιτικής της δυναμικής και θέλει να αναβαθμίσει τη γεωπολιτική της εμβέλεια σύμφωνα με την οικονομική και πληθυσμιακή της δυναμική.
Από αυτή την άποψη πρέπει να εξεταστούν οι επιδιώξεις και οι γεωπολιτικές επιλογές των μερών της «τριγωνικής» σχέσης Δύσης-Ελλάδας-Τουρκίας:  

Η Δύση: Η επιτάχυνση των γεωπολιτικών εξελίξεων την τελευταία τριετία, ιδιαίτερα όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία, αναδεικνύουν σε πρώτη προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες και τους άμεσους σχεδιασμούς εις βάρος των μεσομακροπρόθεσμων. Από αυτή την άποψη, η Τουρκία δεν αποδείχθηκε ο πρόθυμος σύμμαχος που θα ήθελε η Δύση στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία, καθώς η εκπόνηση μιας ανεξάρτητης τουρκικής περιφερειακής πολιτικής είχε ήδη ωριμάσει στην τελευταία δεκαπενταετία. Γεγονότα όπως η ισραηλινή επίθεση στο «Μαβί Μαρμαρά» το 2010, η αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος ενάντια στον Ερντογάν το 2016 (για την οποία ο Ερντογάν έβγαλε το βάσιμο συμπέρασμα ότι ήταν αναμεμιγμένες οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ), ο πόλεμος στη Συρία και η αμερικανική υποστήριξη των Κούρδων του Ιράκ και της Συρίας (πριν τους εγκαταλείψουν στην τουρκική σπάθη και τις επιδρομές του Άσαντ), είχαν μεγαλώσει το χάσμα ανάμεσα σε ΗΠΑ – Δύση και την Τουρκία. Η τουρκική αστική τάξη (κι όχι ο «παρανοϊκός» Ερντογάν) διαπραγματεύονταν τον αναβαθμισμένο περιφερειακό ρόλο της Τουρκίας αυξάνοντας διαρκώς τον βαθμό ανεξαρτησίας της τουρκικής πολιτικής, στις υποκαυκάσιες χώρες, τη Συρία, τη Λιβύη και τη Β. Αφρική γενικότερα, τη Μ. Ανατολή. 

Αντίθετα, η Ελλάδα, επί όλων των κυβερνήσεων της περιόδου (μη εξαιρούμενης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ), αλλά ιδιαίτερα επί κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη, προσφέρθηκε να λειτουργήσει σαν «προθυμοτέρα των προθύμων». Στις συνθήκες κατεπειγόντων άμεσων αναγκών της τελευταίας τριετίας, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ αποδέχθηκαν ασμένως την ελληνική «προθυμία» και κατά κάποιον τρόπο «υιοθέτησαν» την Ελλάδα, προσέφεραν διπλωματική και πολιτική στήριξη, ανέπτυξαν με την κυβέρνηση Μητσοτάκη την εξοπλιστική διπλωματία (Γαλλία, ΗΠΑ).  

Ωστόσο, ούτε η Δύση ούτε το ΝΑΤΟ κατέστρεψαν τις γέφυρες επικοινωνίας με την Τουρκία. Η Δύση δεν έχει την πολυτέλεια ούτε θέλει να αποξενώσει πλήρως την Τουρκία. Ο ισχυρός περιφερειακός της ρόλος είναι δεδομένος, η γειτνίαση με τη Ρωσία δεν έπαψε ποτέ να παίζει σημαντικό ρόλο στη δυτική αξιολόγηση της Τουρκίας, η δε ισχυρή της οικονομία και η τεράστια εσωτερική της αγορά δεν μπορούν να υποτιμηθούν -και δεν υποτιμώνται-, ιδιαίτερα από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με προεξάρχουσα τη Γερμανία.

Εν ολίγοις, η ιμπεριαλιστική Δύση «διεκδικεί» την Τουρκία και ταυτόχρονα αξιοποιεί για τις άμεσες ανάγκες την «πρόθυμη» Ελλάδα, ελπίζοντας ότι η σχέση μεταξύ των δύο δεν θα εκτραχυνθεί σε πολεμικές περιπέτειες και ότι μελλοντικά θα καλυτερεύσουν και οι σχέσεις με την Τουρκία. 

Η Ελλάδα: Οι ελληνικές κυβερνήσεις των τελευταίων χρόνων, περιλαμβανόμενης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, έχουν κάνει σαφή επιλογή: Αξιοποιούν την απόσταση και τα προβλήματα στις σχέσεις Δύσης – Τουρκίας, αλλά και τις αυξημένες βραχυπρόθεσμες ανάγκες ΗΠΑ και ΝΑΤΟ για την παντοιότροπη υποστήριξη της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία (πολιτική-διπλωματική, υποστήριξη των δυτικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτική), για να κερδίσουν τη δυτική υποστήριξη στις επιδιώξεις του ελληνικού καπιταλισμού σε όλα τα επίπεδα. Εύχονται τα προβλήματα στις σχέσεις Δύσης – Τουρκίας να διαρκέσουν κατά το δυνατόν περισσότερο, εύχονται τη μακροημέρευση του Ερντογάν στην ηγεσία της Τουρκίας.17 Έχοντας επίγνωση ότι πρόκειται για «παράθυρο ευκαιρίας» με άγνωστη χρονική διάρκεια, η ελληνική αστική τάξη αξιοποιεί με βουλιμική διάθεση αυτή την ευκαιρία, «πουλώντας» προθυμία να στηρίξει όλα τα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Επιπρόσθετα, δίνει πλουσιοπάροχα ανταλλάγματα για την όποια δυτική «προστασία» αγοράζοντας πανάκριβα εξοπλιστικά συστήματα από τη Δύση (Γαλλία, ΗΠΑ) και προσφέροντας ελληνικό έδαφος για αμερικανικές βάσεις και διέλευση οπλικών συστημάτων και στρατιωτικών ενισχύσεων προς την Ουκρανία, αλλά και πολεμικά αεροπλάνα για εκτέλεση δυτικών επιχειρήσεων επιτήρησης στη Μαύρη Θάλασσα από αέρος. Τέλος, αναπτύσσει διπλωματικές, οικονομικές και στρατιωτικές σχέσεις με τα κράτη-ανταγωνιστές της Τουρκίας στον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική: την αντιδραστικότερη μοναρχία του Κόλπου, της Σ. Αραβίας, το σιωνιστικό κράτος του Ισραήλ, τη δικτατορία της Αιγύπτου. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έφτασε να υποδεχθεί στην Αθήνα με τιμές αρχηγού κράτους τον «κατσαπλιά» Λίβυο πολέμαρχο Χαφτάρ, στον οποίο οι διάφοροι χρηματοδότες του δεν προσφέρουν ούτε ταξιδιωτική βίζα… 

Εν ολίγοις, αξιοποιώντας τη συγκυρία των δυσμενών σχέσεων Δύσης – Τουρκίας, σχέσεων που ο πόλεμος στην Ουκρανία και η στάση της Τουρκίας κάνει ακόμη πιο προβληματικές, η Ελλάδα προσπαθεί να αναπληρώσει το έλλειμμα στον συσχετισμό δύναμης με την Τουρκία με τη στήριξη και προστασία του δυτικού ιμπεριαλισμού και τη σύμπηξη ανταγωνιστικών συμμαχιών με αντιδραστικές δυνάμεις στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή.  

Η Τουρκία: Έχοντας οικοδομήσει σε βάθος χρόνου μια στρατηγική περιφερειακής δύναμης, διεκδικεί τη δυτική συναίνεση ή έστω ανοχή στις εθνικές της επιδιώξεις, αλλά στο μεταξύ ασκεί πολιτική συνεργασιών και συμμαχιών εκτός της δυτικής συναίνεσης: μη υποστήριξη των δυτικών κυρώσεων και ανεξάρτητος ρόλος στον πόλεμο της Ουκρανίας, δική της γεωπολιτική ατζέντα στον πόλεμο της Συρίας, στη Λιβύη και τη Β. Αφρική, συμμαχία με δυνάμεις που δεν συμβαδίζουν με τις αμερικανικές προτεραιότητες στη Μ. Ανατολή, συμμετοχή στη Σύνοδο του Οργανισμού της Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).18 Πρόκειται για αλληλο-διεκδίκηση (η Δύση διεκδικεί την Τουρκία και η Τουρκία διεκδικεί τη Δύση, αλλά κάθε πλευρά με τις δικές της προϋποθέσεις) που συνδυάζεται με διαρκείς «κόντρες» και μικρού ή μεσαίου βεληνεκούς ρήξεις, οι οποίες όμως, μέχρι στιγμής, δεν έχουν επιφέρει την πλήρη ρήξη των σχέσεων. 

Όσον αφορά τις σχέσεις με την Ελλάδα, η Τουρκία διαμηνύει στη Δύση «πάψτε να κάνετε τα χατίρια στην Ελλάδα, ο σύμμαχος που χρειάζεστε είμαι εγώ, αλλά για να με έχετε, θα πρέπει να σεβαστείτε τις εθνικές μου επιδιώξεις». Διακατεχόμενη από αίσθημα «αδικίας» (ότι η Δύση παραβιάζει τη λογική του συσχετισμού δύναμης με την Ελλάδα και δεν σέβεται τον περιφερειακό της ρόλο), η Τουρκία διατυπώνει ανοιχτά απειλές προς την Ελλάδα – για να ακούει τόσο η Ελλάδα-«κακομαθημένο παιδί της Δύσης» όσο και η Δύση. 

Η τριγωνική σχέση Δύσης-Ελλάδας-Τουρκίας είναι ζήτημα άμεσων αναγκών αλλά και μια διαρκής διαδικασία διαπραγμάτευσης: η Τουρκία διαπραγματεύεται με τη Δύση, και η Δύση με την Τουρκία˙ η Ελλάδα διαβλέπει ιστορικό παράθυρο ευκαιρίας να αναδειχθεί σε μαντρόσκυλο του ΝΑΤΟ στην περιοχή και πολύτιμο σύμμαχο της Δύσης στη νοτιοανατολική Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή, προσδοκώντας έτσι να αντισταθμίσει με τις δυτικές πλάτες τον δυσμενή συσχετισμό δύναμης με την Τουρκία και να εξασφαλίσει τη δυτική προστασία˙ η Δύση αξιοποιεί εργαλειακά την Ελλάδα όχι ενάντια στην Τουρκία αλλά διεκδικώντας την επάνοδο της Τουρκίας στον «ίσιο δρόμο». Η τριγωνική αυτή σχέση είναι έντονα ασταθής! 

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι…

Συνοψίζοντας: η ιστορική συγκυρία στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις «μυρίζει μπαρούτι». Η ατζέντα της ελληνο-τουρκικής αντιπαράθεσης έχει γεμίσει ασφυκτικά με ανοιχτά ζητήματα που η διευθέτησή τους, με όρους μεσοπρόθεσμης συγκυρίας, δεν παίρνει αναβολή: στο Κυπριακό, η μετατόπιση από το έδαφος της διζωνικής-δικοινοτικής ομοσπονδίας στη λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών˙ στις ΑΟΖ, η πυκνή διπλωματική διεργασία στη νοτιοανατολική Μεσόγειο για τον καθορισμό και την ανακήρυξη ΑΟΖ μεταξύ των χωρών της νοτιοανατολικής Μεσογείου.19 στο ζήτημα των χωρικών υδάτων, που λόγω ΑΟΖ κακοφορμίζει – αν και ουσιαστικά άσχετο.20  Εν τέλει, σε όλη τη γραμμή. 

Η τακτική της Ελλάδας είναι να αρνείται τη διαπραγμάτευση με βάση την εθνική γραμμή ότι μοναδικό αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα! Η τακτική της Τουρκίας είναι να εκβιάζει διαπραγμάτευση α λα καρτ βγάζοντας ερευνητικά πλοία σε ύδατα που η Ελλάδα θεωρεί ότι ανήκουν στην ελληνική ΑΟΖ (η οποία βασίζεται σε χάρτη που κυκλοφορεί ατύπως!), καθορίζοντας ΑΟΖ με τη Λιβύη που η Ελλάδα θεωρεί παράτυπη, ανοίγοντας ζήτημα αποστρατικοποίησης των νησιών του ανατολικού Αιγαίου – και απειλώντας, εν ονόματι όλων αυτών, πως «θα ’ρθουμε μια νύχτα ξαφνικά». Τέλος, η Δύση τηρεί επαμφοτερίζουσα στάση: από τη μια καλεί την Τουρκία να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, από την άλλη συνιστά στις δύο πλευρές την οδό της διπλωματίας και της διαπραγμάτευσης.21 

Με την κατάσταση να έχει εκτραχυνθεί ως το σημείο να διατυπώνονται ευθείες πολεμικές απειλές, το εντυπωσιακό είναι ότι κανείς (!) δεν προτείνει ή προτρέπει σε διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά ζητήματα και, σε περίπτωση αδιεξόδου, προσφυγή σε διεθνή δικαιοδοτικά όργανα! Αν όμως αποκλειστεί η διαπραγμάτευση ως πολιτική και διπλωματική επιλογή, τότε δύο λύσεις μένουν: είτε η λύση της αποτρεπτικής ιμπεριαλιστικής διαιτησίας… επ’ άπειρον, να επαληθευτούν δηλαδή οι ελπίδες ότι η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, η ιμπεριαλιστική Δύση γενικώς, θα αποτρέπει αιωνίως κάποιο «ατύχημα», είτε να εκβιαστεί η διαπραγμάτευση μέσα από ένα πολεμικό επεισόδιο. 

Σε αυτό το σημείο, το κρίσιμο ύστατο ερώτημα είναι τούτο: είναι η διεθνής συγκυρία τέτοια ώστε να μπορούμε να επαναπαυτούμε στις δυτικές «εγγυήσεις» αποτροπής ενός πολεμικού επεισοδίου; Το ερώτημα έχει σχεδόν αυτονόητη απάντηση: όχι! Ό,τι δεν μπόρεσε καν να αποτραπεί το 1996, είναι 10 φορές πιο πιθανό να μην αποτραπεί σήμερα. Η πιθανότητα πολεμικής εμπλοκής είναι πλέον τόσο αξιόλογη, ώστε να μην μπορεί να υποτιμηθεί! Στη δεδομένη συγκυρία, μια τέτοια εμπλοκή έχει εγγραφεί στις βραχυ-μεσοπρόθεσμες προοπτικές – είναι μόνο ζήτημα ενός «παραθύρου ευκαιρίας», δηλαδή της κατάλληλης στιγμής, για να εκδηλωθεί. 

Πρέπει λοιπόν να μιλήσουμε για τη στάση της Αριστεράς σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πριν απ’ αυτό όμως, πρέπει να σκεφτούμε τι πρέπει να κάνει η Αριστερά για να αποτρέψει αυτό το ενδεχόμενο. Στο επόμενο, δεύτερο μέρος θα ασχοληθούμε με αυτά ακριβώς τα ζητήματα.   

Παραπομπές:

1. Βλέπε σχετικά:

α. Αλέξης Παπαχελάς, «Το μήνυμα του Ερντογάν προς το ‘‘βαθύ κράτος’’ των ΗΠΑ», www.kathimerini.gr, 2/10/2022

β. Γιάννης Μαρίνος, «Η πιθανότητα πολέμου Ελλάδας – Τουρκίας», «Το βήμα» 11/10/2022, https://www.tovima.gr/2022/05/07/opinions/i-pithanotita-polemou-elladas-tourkias/

γ. Γιώργος Καρελιάς, «Τι σημαίνει ‘‘είμαστε έτοιμοι’’ αν η Τουρκία χτυπήσει: τα δύο απαραίτητα όπλα», news247.gr, 29/9/2022

δ. Κώστας Στούπας, «Γιατί θα φτάσει μέχρι το τέλος» (σ.σ. ο Ερντογάν), www.capital.gr 12/10/2022

ε. Δήμος Βερύκιος, «Το τρελό σενάριο περικύκλωσης μεγάλου ελληνικού νησιού», ieidiseis 29/9/2022

στ. Άγης Βερούτης, «Πάμε για πόλεμο», www.capital.gr, 30/9/2022

ζ. Άγης Βερούτης, «Έχουμε Πέμπτη φάλαγγα;», www.capital.gr, 7/10/2022

2. «Πόσο πιθανός είναι ένας πόλεμος Ελλάδας – Τουρκίας;», απάνθισμα από άρθρα στον γερμανικό Τύπο, https://www.dw.com/el/%CF%80%CF%8C%CF%83%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%B8%CE%B1%CE%BD%CF%8C%CF%82-%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B1%CE%B9-%CE%AD%CE%BD%CE%B1%CF%82-%CF%80%CF%8C%CE%BB%CE%B5%CE%BC%CE%BF%CF%82-

to%CF%85%CF%81%CE%BA%CE%AF%CE%B1%CF%82-%CE%B5%CE%BB%CE%BB%CE%AC%CE%B4%CE%B1%CF%82/a-62119878 

3. «Όταν ο Ελευθέριος Βενιζέλος πρότεινε τον Μουσταφά Κεμάλ για Νόμπελ Ειρήνης», Έθνος 24/5/2021, πηγή: pontos news https://www.ethnos.gr/greece/article/158384/otanoeleytheriosbenizelosproteinetonmoystafakemalgianompeleirhnhs

4. Βλέπε, στο ίδιο, την αναφορά στο Ελληνο-τουρκικό Σύμφωνο Φιλίας, Ουδετερότητας, Συνδιαλλαγής και Διαιτησίας του 1930.

5. Οι Έλληνες εθνικιστές -και όχι μόνον αυτοί- ασκούν κριτική στις ελληνικές κυβερνήσεις για το γεγονός ότι δεν εξαργύρωσαν την ελληνική χρησιμότητα έναντι της τουρκικής ουδετερότητας διεκδικώντας τα ανάλογα ανταλλάγματα και οφέλη.   

6. Διεθνής Σύμβαση για την Υφαλοκρηπίδα του 1958

7. Βλέπε, Άγγελος Καλοδούκας «Το Κυπριακό. Από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμος μέχρι και το σχέδιο Ανάν», εκδόσεις Διεθνιστική Αριστερά

8. Ύστερα από τη Συνθήκη της Λοζάνης Ελλάδα και Τουρκία είχαν χωρικά ύδατα 3 ναυτικά μίλια. Στις 17 Σεπτεμβρίου 1936 η κυβέρνηση Μεταξά επέκτεινε τα ελληνικά χωρικά ύδατα από 3 σε 6 ναυτικά μίλια. Σχεδόν 28 χρόνια αργότερα, το 1964, η Τουρκία επέκτεινε με τη σειρά της τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο σε 6 ναυτικά μίλια. Με βάση τα 6 ν.μ., η Τουρκία ασκεί εθνική κυριαρχία στο 7,4% του Αιγαίου, η Ελλάδα στο 44% και το 48,4% αποτελεί διεθνή ύδατα. Εάν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Αιγαίο, θα ασκεί κυριαρχία στο 62% των χωρικών υδάτων. Μάλιστα, όπως δείχνει ο σχετικός χάρτης, με 12 ν.μ. δεν θα υπάρχει συνεχόμενος διάδρομος διεθνών υδάτων για τη ναυσιπλοΐα στο Αιγαίο για τα πλοία που κατεβαίνουν από τον Βόσπορο για να συνεχίσουν στη Μεσόγειο!  

9. Για τη διαφορά χωρικών υδάτων, ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, βλέπε Wikipedia λήμμα Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.    

10. Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ, Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 179 της 23/06/1998 σ. 0003 – 0134  Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας

11. Ο τωρινός πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης έχει διατυπώσει παρασκηνιακά (διότι «αυτά δεν λέγονται» δημοσίως…) την άποψή του περί λύσης δύο κρατών, γεγονός που εξηγεί γιατί τορπίλισε την τελευταία στιγμή τις συνομιλίες για συμφωνία στο Κραν Μοντανά το 2017. Βλέπε, Μακάριος Δρουσιώτης, «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά. Πώς και γιατί η συμμορία ματαίωσε τη λύση του Κυπριακού. Διαφθορά, ανικανότητα και ξένες εξαρτήσεις», Εκδόσεις Αλφάδι, και Σταύρος Τομπάζος, «’’Πατριωτική’’ διαφθορά και διχοτόμηση της Κύπρου», ιστοσελίδα Commune 27/1/2021
12. «Νέες ισορροπίες στην Κύπρο μετά την άρση του εμπάργκο», «Καθημερινή» 19/9/2022

13. Ερντογάν: Η τουρκική στρατιωτική παρουσία στην κατεχόμενη Κύπρο θα ενισχυθεί περαιτέρω», «Καθημερινή» 29/9/2022

14. https://statisticstimes.com/economy/projected-world-gdp-ranking.php

15. Βλέπε, Τζορτζ Φρίντμαν «Τα επόμενα 100 χρόνια: Μια πρόβλεψη για τον 21ο αιώνα». Ο συγγραφέας είναι Αμερικανός αξιωματικός πληροφοριών και ιδρυτής της Stratfor (https://worldview.stratfor.com). 

Ο Φρίντμαν τα γράφει όλα αυτά για να υποστηρίξει, μεταξύ άλλων, ότι η Ρωσία (αυτός είναι τώρα ο μεγάλος «καημός»…) θα βρεθεί ως το 2050 περικυκλωμένη από ισχυρούς ανταγωνιστές (Τουρκία, Πολωνία) και θα κινδυνεύσει ακόμη και να χάσει τον έλεγχο περιοχών της (μεταξύ των οποίων η Κριμαία και η Σεβαστούπολη!). Αυτό όμως δεν είναι απλώς πρόβλεψη, αλλά και προσδοκία: η Τουρκία ως περιφερειακή δύναμη που μεσο-μακροπρόθεσμα θα «στριμώξει» τη Ρωσία, είναι προφανώς πολύτιμη και δεν πρέπει να αποξενωθεί…   

16. Οι βασικοί δείκτες που τεκμηριώνουν την οικονομική και κοινωνική παρακμή της Ελλάδας είναι οι εξής: α) Είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που το πάγιο κεφάλαιο, δηλαδή η παραγωγική βάση, συρρικνώνεται διαρκώς επί μία και πλέον δεκαετία, β) ως συνέπεια, ο παραγωγικός μηχανισμός του ελληνικού καπιταλισμού μπορεί να προσφέρει απασχόληση σε διαρκώς μειούμενο αριθμό απασχολούμενων (το brain grain είναι μια πτυχή αυτού ακριβώς του προβλήματος), γ) ο συνολικός πληθυσμός μειώνεται διαρκώς και με γρήγορους ρυθμούς και ο δείκτης γήρανσης επιδεινώνεται, δ) η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στην Ευρώπη που ο κατώτατος μισθός είναι κάτω από τα επίπεδα του 2012 και, κατά συνέπεια, το όριο της φτώχειας είναι κάτω από τα επίπεδα του 2012, ε) η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη τετράδα ή πεντάδα των ευρωπαϊκών χωρών με τους χειρότερους δείκτες κοινωνικής δυστυχίας (φτώχεια, υλική στέρηση κ.λπ.). Μια κρίση του παραγωγικού μοντέλου που διαρκεί και μια συνεπακόλουθη κρίση κοινωνικής αναπαραγωγής, που είναι κατ’ εξοχήν κρίση αναπαραγωγής των εργαζόμενων τάξεων.  

17. «Θέλω να είναι ο Ερντογάν στην εξουσία, για να συνεχίσει να κάνει τα ίδια λάθη. Γιατί οι άλλοι έχουν μυαλό […] έχουν άριστες σχέσεις με τους Αμερικανούς. Έχουν άριστες σχέσεις με τους Ισραηλινούς. Και θα κάνουν και άριστες σχέσεις με τα αραβικά κράτη. […] Γι’ αυτό λέω πάντα ο θεός να μου κόβει μέρες και να του δίνει χρόνια του μεγάλου πατισάχ… Αυτό το διάστημα που ο θεός κόβει τις δικές μου μέρες και του δίνει χρόνια πρέπει να το εκμεταλλευτούμε. Αν περάσει το διάστημα του Ερντογάν, αυτού του πολύτιμου ανθρώπου για τον Ελληνισμό με αυτή την ηττοπαθή πολιτική […] λυπάμαι, αλλά θα έχουμε σοβαρότατα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε». Γιάννης Μάζης, εκπομπή «Από κοντά» στο Βεργίνα TV, 6/5/2021 

18. «Γερμανία: αντιδράσεις για τη συμμετοχή Ερντογάν στη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης», «Καθημερινή 19/9/2022. Η σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ουζμπεκιστάν το διήμερο 15-16 Σεπτεμβρίου και σε αυτήν εκπροσωπήθηκε, για πρώτη φορά από το 2012, η Τουρκία διά του προέδρου της. Στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) συμμετέχουν η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, το Πακιστάν, το Καζακστάν, το Τατζικιστάν, το Ουζμπεκιστάν και το Κιργιστάν. Στη σύνοδο υπεγράφη μνημόνιο για την ένταξη του Ιράν ως πλήρους μέλους.   

19. Πρόσφατα ανακοίνωσαν συμφωνία για τον καθορισμό της μεταξύ τους ΑΟΖ το Ισραήλ με τον Λίβανο, ενώ και το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο είναι ένα γεγονός με νομική υπόσταση (κατατίθεται στον ΟΗΕ), ενώ η θρυλούμενη ελληνική ΑΟΖ αποτυπώνεται σε χάρτη ο οποίος κυκλοφορεί… ατύπως και ουδεμία νομική υπόσταση έχει. 

20. Το τουρκο-λιβυκό σύμφωνο έφερε ξανά (με τη μορφή δημοσιογραφικών διαρροών) στην επιφάνεια την υπόθεση της επέκτασης των ελληνικών χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. νότια της Κρήτης. Βλέπε «Η Ελλάδα εξετάζει επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια στην Κρήτη», «Τα Νέα» 10/10/2022. 

21. «Στόλτενμπεργκ – Μπλίνκεν: Ελλάδα και Τουρκία να λύσουν τις διαφορές τους διά της διπλωματικής οδού», «Ναυτεμπορική». 




Νεκρώνει το λιμάνι του Πειραιά τη Τρίτη 25/10.

Γενικευμένο θα είναι το «μπλακ άουτ» στο λιμάνι του Πειραιά την επόμενη Τρίτη για 24 ώρες!

Ήδη έχουν κηρύξει 24ωρη απεργία σε όλα τα πλοία τα Σωματεία ΠΕΝΕΝ- ΠΕΜΕΝ-ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ- ΠΕΑΘΕΝ και ΠΕΕΜΑΓΕΝ.

Διεκδικούν την απόσυρση του σχεδίου για το νέο ΚΙΝΔ, ουσιαστικές αυξήσεις και υπογραφή ΣΣΕ, μέτρα για την ακρίβεια και την προστασία του εργατικού εισοδήματος.

Το Συνδικάτο μετάλλου επίσης έχει αποφασίσει την συμμετοχή του με 24ωρη απεργία σε όλη την ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη απαιτώντας την λήψη μέτρων για την υγιεινή και ασφάλεια και την καθολική εφαρμογή της Σύμβασης!

Το Σωματείο ΕΝΕΔΕΠ με την σειρά του κατέρχεται σε απεργία θέτοντας ως κεντρικά αιτήματα την εφαρμογή της ΣΣΕ, την ένταξη των λιμενεργατών στα ΒΑΕ, την λήψη μέτρων για την ασφάλεια των εργαζομένων ένα χρόνο μετά το τραγικό δυστύχημα που έγινε στην προβλήτα 2.

Το Σωματείο Ναυτεργατών στα ρυμουλκά και ναυαγοσωστικά σκάφη πραγματοποιεί 24ωρη Πανελλαδική απεργία με κεντρικό αίτημα την ματαίωση της προσπάθειας των πλοιοκτητών να ακυρώσουν την Σύμβαση που έχει υπογραφεί με το επιχείρημα της αύξησης των Ναυτιλιακών καυσίμων!

Όλα τα παραπάνω Σωματεία αναδεικνύουν ως κοινό αίτημα την λήψη μέτρων για την ακρίβεια που καταβροχθίζει το εργατικό εισόδημα με την εκρηκτική άνοδο του πληθωρισμού και των καθημερινών ανατιμήσεων στις τιμές σε ενέργεια, καύσιμα- καταναλωτικά αγαθά και προϊόντα!

Η κοινή και συντονισμένη αυτή κινητοποίηση είναι ένα πρώτο ισχυρό μήνυμα απέναντι στην  αντιλαϊκή πολιτική Κυβέρνησης- Κεφαλαίου!

Κλιμάκωση αυτού του αγώνα θα γίνει με την Πανελλαδική – Πανεργατική 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη 2022.

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

 

πηγή: penen.gr




Συγκέντρωση «υποδοχής» του Πλεύρη από το Σωματείο «Ασκληπιείου» Βούλας, 24/10, 10.30πμ.

Σωματείο Εργαζομένων Γ.Ν. Ασκληπιείο Βούλας

Σας καλούμε ΟΛΟΥΣ και ΟΛΕΣ στη
συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην κάτω πύλη
προς τη διοίκηση του Ασκληπιείου και τον υπουργό υγείας Α. Πλεύρη
τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 10:30

Η παρουσία του υπουργού υγείας στο νοσοκομείο μας αποτελεί πρόκληση την ώρα που

▬ Πάνω από 33.000 συνάνθρωποι μας έχουν χάσει τη ζωή τους από COVID19, όταν σύμφωνα με τις μελέτες περισσότεροι από τους μισούς θα μπορούσαν να έχουν σωθεί εάν νοσηλεύονταν σε κλίνη ΜΕΘ

▬ Συνεχίζουν να μας λείπουν βασικές ειδικότητες, στην κατεύθυνση του γενικού νοσοκομείου

▬ Οι συνάδελφοι μας παραμένουν σε αναστολή εργασίας, παρότι όλα τα επιστημονικά δεδομένα επιβεβαιώνουν ότι όλοι, εμβολιασμένοι και μη, μεταδίδουμε και νοσούμε

▬ Οι συμβασιούχοι συνάδελφοι μας, επικουρικοί – ΟΑΕΔ – εργολαβικοί, παραμένουν σε καθεστώς ομηρίας και ανασφάλειας, παρότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

▬ Παραμένουμε εκτός ΒΑΕ, παρότι μετράμε νεκρούς από την πανδημία, πολλοί υποφέρουμε από burn out, αλλά και πλείστες παθήσεις του μυοσκελετικού, καρδιαγγειακού κ.ά., ενώ είναι τεκμηριωμένη η ψυχική επιβάρυνση που συνεπάγεται η εργασία μας.

▬ Οι μισθοί μας παραμένουν εξευτελιστικοί, παρότι η κυβέρνηση του υπουργού υγείας βρίσκει κάθε φορά τα ποσά που απαιτούνται για να επιχορηγήσει το ιδιωτικό κεφάλαιο, όπως τους ιδιωτικούς επιχειρηματικούς ομίλους στην υγεία, την Aegean και άλλες κρατικοδίαιτες εταιρείες.

▬ Το Ασκληπιείο τελεί υπό διαρκή ομηρία, αφενός του ΕΕΣ και του ετήσιου ενοικίου που απαιτεί, αφετέρου του σχεδιασμού του παραλιακού μετώπου και των ορέξεων του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Μόλις πριν από ένα μήνα ο δήμος ΒΒΒ άνοιξε πάλι τη συζήτηση για τη διεκδίκηση τμήματος του οικοπέδου του νοσοκομείου μας, καθιστώντας έτσι επισφαλή τον δημόσιο χαρακτήρα του Ασκληπιείου.

Τέλος: προς τι οι πανηγυρισμοί κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης Μητσοτάκη; Τα καινούργια κτίρια που κατασκευάζονται με χρήματα των ιδιωτών παραμένουν κλειστά, αφού δεν υπάρχει το αναγκαίο νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό για να τα λειτουργήσει. Οι ίδιοι που δηλώνετε στα ΜΜΕ για τα υπερσύγχρονα ΤΕΠ και άλλες παχιές κουβέντες, στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις ομολογείτε την αδυναμία λειτουργίας του νέου ΤΕΠ και του Σταθάτειου, αφού λείπει προσωπικό!

Ουαί υμίν, γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές!!!

Απαιτούμε:

▬ Μαζικές προσλήψεις ΜΟΝΙΜΟΥ ιατρονοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού

▬ Μονιμοποίηση ΟΛΩΝ των συμβασιούχων συναδέλφων μας

▬ Επιστροφή ΟΛΩΝ των συναδέλφων μας στην εργασία τους – άρση των αναστολών εργασίας

▬ Ένταξη στα ΒΑΕ χωρίς άλλη καθυστέρηση

▬ Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς μας – επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού

▬ Ασκληπιείο αποκλειστικά χρηματοδοτούμενο από τον κρατικό προϋπολογισμό – απαλλοτρίωση του οικοπέδου από το κράτος.

▬ Λέμε ΟΧΙ στις ΣΔΙΤ, ΟΧΙ στα απογευματινά ιατρεία – χειρουργεία, ΟΧΙ στην κατάργηση της ΠΑΑ και στο νοσοκομείο – επιχείρηση.

Για το ΔΣ

Η ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΟΣΟΝΙΔΟΥ
Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΑΓΓΕΛΟΣ ΣΚΥΡΛΑΣ

Για το ΔΣ
Η Πρόεδρος
Δέσποινα Τοσονίδου


▬ η κινητοποίηση υπερψηφίστηκε από τα μέλη της ΕΑΚ (Τοσονίδου, Γαρδικλής, Δάνισκας, Χαμόδρακα, Πάλλας) και τον Π. Σταθάκη (Αγ. Συσπείρωση). Κατά τα μέλη του ΕΠΑ (Σεραφετινίδης, Σκύρλας, Τσιροβασίλης, Τζανάκης). Απουσα η Δ. Ζήση.

 

πηγή: ergasia.net