1

Ελαφρυντικό Κορκονέα: Η ατιμωρησία δεν πρέπει να περάσει, του Κώστα Παπαδάκη

Αναδημοσίευση από https://epda.gr

ΕΛΑΦΡΥΝΤΙΚΟ ΚΟΡΚΟΝΕΑ : Η ΑΤΙΜΩΡΗΣΙΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ (του Κώστα Παπαδάκη)

Ο δημοκρατικός κόσμος ανησυχεί και καταγγέλλει την προκλητική δικαστική απόφαση χορήγησης του ελαφρυντικού του «προτέρου συννόμου βίου» στον Κορκονέα και συμμερίζεται την αγανάκτηση της οικογένειας Γρηγορόπουλου και των συνηγόρων της. Σε μία περίοδο που η ΕΛ.ΑΣ. δολοφονεί με τη συμπαράσταση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και τα ΜΑΤ επιτίθενται ανελέητα σε απεργούς, διαδηλωτές και φοιτητές, το μήνυμα ατιμωρησίας ενός δολοφόνου που προκάλεσε την εξέγερση της κοινωνίας πριν 14 χρόνια έχει τεράστια σημασία νομιμοποίησης της ακραίας αστυνομικής καταστολής, πολύ δε περισσότερο όταν η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου αποδοκίμασε ομόφωνα τη χορήγηση του ελαφρυντικού και προσδιόρισε τα σφάλματα και τις ανεπάρκειες στο σκεπτικό της προηγούμενης απόφασης που είχε εκδοθεί μέσα από αλλεπάλληλες μεθοδευμένες παρατάσεις της διάρκειας της δίκης που επιδίωξαν οι συνήγοροι των κατηγορουμένων με την ανοχή της Προέδρου για να εμπέσουν στις ρυθμίσεις του νέου Π.Κ.

Ιδιαίτερη αξία έχουν οι καταγγελίες και αποκαλύψεις των συνηγόρων υποστήριξης κατηγορίας της οικογένειας Γρηγορόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες οι ένορκοι που αποφάνθηκαν υπέρ της χορήγησης του ελαφρυντικού στον Κορκονέα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας ασχολήθηκαν όχι περισσότερο από 1,5 ώρα για διάσκεψη επί της υπόθεσης, από την οποία 1,5 ώρα τα 50 λεπτά η δικογραφία ήταν αφημένη πάνω στην έδρα, ενώ οι ένορκοι είχαν αποσυρθεί στο δωμάτιο συσκέψεων. Προηγουμένως, είχαν ακούσει μόνο την υπεράσπιση Κορκονέα, αφού το δικαστήριο δεν έδωσε το λόγο στην πλευρά των συνηγόρων της οικογένειας Γρηγορόπουλου, οι οποίοι άλλωστε δεν είχε καν κλητευθεί στη δίκη !

Η έκδοση μίας τόσο σοβαρής απόφασης με συνοπτικές διαδικασίες και με παράκαμψη διαδικασίας και πρακτικών δίκης χιλιάδων σελίδων είναι από μόνη της σκανδαλώδης και είναι απορίας άξιο πώς το σκεπτικό της απόφασης θα αντικρούσει σωρεία περιστατικών που ασκούν κρίσιμη επιρροή στη χορήγηση του ελαφρυντικού όπως αυτά τα οποία αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους οι συνήγοροι ως στοιχεία που προέκυψαν από την αποδεικτική διαδικασία της δίκης και διαψεύδουν τον πρότερο έντιμο βίο του.

Η απόφαση αυτή δεν πρέπει να μείνει στο απυρόβλητο. Πρέπει να καταγγελθεί ως ένα μέρος των μέσων με τα οποία επιδιώκεται η θεσμική επιβράβευση της καθημερινής αστυνομικής καταστολής και ως μία απόφαση που ρίχνει στα μαλακά έναν αστυνομικό, δολοφόνο ενός 15χρονου παιδιού.

Μακριά από οποιαδήποτε λαϊκίστικη κραυγή περί αυστηροποίησης των ποινών ή «τα ισόβια να είναι ισόβια» κλπ. καταγγέλλεται απερίφραστα μία δικαστική αυθαιρεσία, η οποία πλήττει βάναυσα τις δημοκρατικές ελευθερίες και δικαιώματα αφού επιβραβεύει τον δολοφόνο τους.

Μακρυά από κάθε λογική απαξίωσης των ενόρκων και του συστήματος της συμμετοχής του λαού στην άσκηση της δικαστικής εξουσίας, επειδή οι ένορκοι μιας συγκεκριμένης δίκης, μέσα σε ένα κλίμα περίεργης έντασης και προκατάληψης για την οποία έχει σοβαρή ευθύνη και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λαμίας που ενοχλήθηκε και προχώρησε σε αποχή γιατί… του χάλασαν την ησυχία !

Μακρυά και από οποιαδήποτε διασταλτική ερμηνεία της Αρεοπαγιτικής νομολογίας που τείνει να καταργήσει στην πράξη τη διάταξη του νέου Π.Κ. για τη χορήγηση ελαφρυντικού σε περίπτωση σύννομου πρότερου βίου, καίγοντας μαζί με τα ξερά και τα χλωρά.

Και βέβαια, ο Άρειος Πάγος έχει την υποχρέωση να υπερασπίσει την απόφασή του και ορθώς οι συνήγοροι της οικογένειας Γρηγορόπουλου, εξαντλώντας κάθε θεσμικό δικαίωμα που τους παρέχεται προτίθενται να απευθυνθούν στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου σχετικά, έχοντας πιστεύω τη συμπαράσταση όλων μας.

Ο Κορκονέας δεν πρέπει να «πέσει στα μαλακά» και να έχει την τύχη του Μελίστα, του Καλαμπόκα ή των δολοφόνων του Λαμπράκη. Η κοινωνία μέσα και έξω από τα δικαστήρια μπορεί και πρέπει να αξιώσει την ανάλογη τιμωρία του δολοφόνου. Η ατιμωρησία δεν πρέπει να περάσει.

Αθήνα, 30.6.2022

Κώστας Παπαδάκης

 




Τραυματισμός Ναύτη στο ρεμέτζο του «Διονύσιος Σολωμός»

Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού

Μετά το προχθεσινό θανατηφόρο δυστύχημα που έγινε με θύμα 55χρονο οδηγό φορτηγού αυτοκινήτου στο Ε/Γ-Ο/Γ «Διονύσιος Σολωμός», στο ίδιο πλοίο σημειώθηκε ατύχημα χθες λίγο πριν τα μεσάνυχτα και ενώ το καράβι ετοιμαζόταν να αποπλεύσει για το προγραμματισμένο του δρομολόγιο!

Κατά την διάρκεια που λύνονταν οι κάβοι από το πρυμναίο μέρος του πλοίου ένας κάβος τυλίχθηκε στην προπέλα του πλοίου με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ο Ναύτης Δ.Ξ 53 ετών.

Ο τραυματισμένος Ναυτεργάτης μεταφέρθηκε στο Αττικό νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ότι έχει χτυπήσει στο δεξί πόδι.

Τα διαδοχικά ναυτικά ατυχήματα στην επιβατηγό ναυτιλία αναδεικνύουν τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας στην εκτέλεση διαφόρων εργασιών και σε συνδυασμό με τα εξοντωτικά ωράρια εργασίας συνιστούν σοβαρούς παράγοντες που θέτουν σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα και την ίδια την ζωή των Ναυτεργατών!

Παράλληλα οι έλεγχοι των αρμόδιων λιμενικών αρχών σε όλους τους τομείς των πλοίων, στην ασφάλεια, στην διαβίωση και των δικαιωμάτων των Ναυτεργατών, εξακολουθούν να είναι κατώτεροι των περιστάσεων και οι ευθύνες εφοπλιστών – κυβέρνησης – ΥΕΝ είναι τεράστιες για την εργασιακή εξουθένωση των Ναυτεργατών!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ

dionisios_solomos.jpg




Πορεία για την πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

Η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 28-30 Ιουνίου θα διεξαχθεί σε μια περίοδο όπου το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον θερμαίνεται ακόμη περισσότερο, καθώς ο ανταγωνισμός μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ-ΕΕ-Ρωσία-Κίνα οξύνεται και απειλεί όλο τον πλανήτη, με την χρήση ακόμη και πυρηνικών όπλων. Εχθρός του ΝΑΤΟ είναι η Ρωσία, βασικός Ανταγωνιστής των ΗΠΑ είναι η Κίνα και οι εξελίξεις στον Ειρηνικό σκορπούν ανησυχία όπου συγκροτείται η συμμαχία AUKUS. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διαρκεί και εξελίσσεται σε πόλεμο χωρίς ορατή διέξοδο, με την Ρωσία να επιδιώκει τον έλεγχο των Ανατολικών και Νότιων περιοχών τηε Ουκρανίας και τις ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ να παρέχουν στην αντιδραστική Ουκρανική κυβέρνηση οπλισμό και χρηματική βοήθεια ώστε να φθείρουν την Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο. Το ενεργειακό ζήτημα αποτελεί κεντρική συνιστώσα των εξελίξεων, ενώ τα τεράστια κέρδη των ενεργειακών-πολεμικών βιομηχανιών και των εφοπλιστών είναι ανάλογα της Καταστροφής, της Προσφυγιάς, της Ακρίβειας και της Επισιτιστικής κρίσης που οι εργαζόμενοι και οι λαοί βιώνουν ως αποτέλεσμα (ή με αφορμή) τον πόλεμο.
Στην επερχόμενη Σύνοδο επιδιώκεται να “σφραγιστεί” η λεγόμενη “Νέα Στρατηγική Αντίληψη” για την αναβάθμιση του ΝΑΤΟ, έτσι ώστε αυτό να μπορεί να εγγυηθεί τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα του “Δυτικού κόσμου”. Η επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά με την περικύκλωση της Ρωσίας, η μεταφορά αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη και η ενίσχυση της “εδαφικής άμυνας” των χωρών – μελών του με την απογείωση των εξοπλισμών των ευρωπαϊκών κρατών, η αίτηση ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, αποκαλύπτουν τα επιθετικά ΝΑΤΟϊκά σχέδια από την Αρκτική, τη Βαλτική και τη Μαύρη Θάλασσα, μέχρι τη Μεσόγειο, τη Μ. Ανατολή, την Αφρική, τον Ινδικό και Ειρηνικό Ωκεανό.
Η ελληνική αστική τάξη και η κυβέρνηση της ΝΔ με την συναίνεση των αστικών κομμάτων και σε συνέχεια της πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, με την συστράτευση τους με τις ΗΠΑ και με τα καθήκοντα που απορρέουν από την στρατηγική των καπιταλιστικών – ιμπεριαλιστικών οργανισμών ΕΕ και ΝΑΤΟ στους οποίους συμμετέχει το ελληνικό κράτος, εμπλέκει ακόμη περισσότερο την χώρα μας στον πόλεμο και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των δυτικών.
Έπειτα και από τη νέα ελληνοαμερικανική «αμυντική» συμφωνία για τις βάσεις η χώρα μετατρέπεται σε τεράστιο πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, σε βασική ενεργειακή πύλη των ΗΠΑ για να αρπάξουν τις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας από την Ρωσία και στο σημαντικότερο πέρασμα για τη μεταφορά στρατευμάτων των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και οπλισμού στην Ουκρανία. Ο ελληνικός στρατός και οι βάσεις στην Ελλάδα εμπλέκονται –συμμετέχουν στην πολεμική αναμέτρηση, ενώ η κυβέρνηση στέλνει συνεχώς όπλα στην Ουκρανία. Οι κυβερνητικές επιλογές στοχεύουν στην αναβάθμιση του ρόλου του ελληνικού αστικού κράτους σε στρατιωτικό, πολιτικό και ενεργειακό επίπεδο, και στην ενίσχυσή του στον ελληνο-τουρκικό ανταγωνισμό, ο οποίος τροφοδοτείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία και οξύνεται!
Η εμπειρία των αγώνων ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις στη χώρα μας είναι πολύ πλούσια και χρήσιμη, ιδιαίτερα τώρα που μπαίνουμε αποφασιστικά σε μια νέα εποχή παγκόσμιων πολεμικών αναμετρήσεων για τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Δεν ξεχνούμε πως το ΝΑΤΟ υπήρξε η πιο δολοφονική πολεμική μηχανή στην ιστορία, άμεσα ή έμμεσα υπεύθυνο για αμέτρητα πραξικοπήματα και εισβολές σε χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Μέσης Ανατολής, για την στήριξη σε στρατιωτικές χούντες όπως η ελληνική, τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, τον πόλεμο του Ιράκ κ.α.
Η επερχόμενη Σύνοδος πρέπει να σημάνει συναγερμό και να αποτελέσει casus belli για όλες τις μαχόμενες δυνάμεις του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και της αντικαπιταλιστικής και αντιιμπεριαλιστικής αριστεράς, των εργατικών, τοπικών, νεολαιίστικων και φεμινιστικών κινήσεων, σχημάτων και συλλογικοτήτων. Χρειάζεται αμέσως να αρχίσει μια καμπάνια πανελλαδικής εμβέλειας για την δημιουργία αντιπολεμικού – αντι-νατοϊκού κλίματος.
Να παλέψουμε για να φύγουν οι βάσεις, για την έξοδο της χώρας από το ΝΑΤΟ και την διάλυση του!
Για το Μπλοκάρισμα της Πολεμικής Μηχανής και των Πολεμικών Προετοιμασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και νατοϊκό επίπεδο.
Καλούμε το επόμενο διάστημα στην διεξαγωγή πολύπλευρων αντιπολεμικών δράσεων που θα αποκορυφωθούν σε μια πανελλαδική και διεθνής μέρα δράσης και κινητοποίησης ενάντια στο ΝΑΤΟ και τις βάσεις την Τετάρτη 29 Ιουνίου.
Στην Αθήνα καλούμε σε συγκέντρωση
στα Προπύλαια στις 19.00 και σε κινητοποίηση που θα περάσει από την Αμερικανική Πρεσβεία και τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Aντιπολεμικός Διεθνιστικός Συντονισμός



Συνδιάσκεψη Κόκκινου Νήματος 2022 – Πολιτική απόφαση

Α. Η διεθνής συγκυρία

Σε διεθνές επίπεδο, όλα υπογραμμίζουν την είσοδο σε μια νέα ιστορική φάση αν όχι και ιστορική «εποχή». Δεν πρόκειται απλώς για μια δομική οικονομική κρίση, που σωρεύει οικονομικές καταστροφές, αλλά ακολουθείται από περίοδο οικονομικής ανάκαμψης˙ δεν πρόκειται επίσης «απλώς» για τις καταστροφικές επιπτώσεις ενός μεγάλου πολέμου, με τις παρεπόμενες κοινωνικές καταστροφές, που ακολουθείται από μια περίοδο μεταπολεμικής ανάκαμψης. Για να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα, πρέπει να πάρουμε υπόψη μας τρεις σημαντικές παραμέτρους:

Πρώτο, ότι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός, δηλαδή το μοντέλο καπιταλιστικής συσσώρευσης που εγκαθιδρύθηκε σταδιακά από τα μέσα της δεκαετίας του ’70 και κυριάρχησε για σχεδόν 40 χρόνια, είναι πλέον σε κρίση:

  • Η περίφημη «δημοσιονομική πειθαρχία», που ήταν η δικαιολογητική βάση της λιτότητας στις κρατικές δαπάνες που αφορούσαν το «κοινωνικό κράτος», (υγεία, παιδεία, ασφάλιση, επιδότηση της ανεργίας, άλλα κοινωνικά επιδόματα, περιβάλλον), κατέρρευσε με τον πιο θεαματικό τρόπο: ο αναπτυγμένος καπιταλιστικός κόσμος στο σύνολό του είναι υπερχρεωμένος (το συνολικό χρέος –κρατικό, επιχειρήσεων και νοικοκυριών- ως ποσοστό του παγκόσμιου ΑΕΠ έφτασε το 2021 το 256%!), ενώ μετά την κρίση του 2020 έχουν αυξηθεί σημαντικά και τα ελλείμματα. Για να μπορούν να χρηματοδοτούν ένα τόσο θηριώδες χρέος κράτη, επιχειρήσεις και νοικοκυριά, τα επιτόικια δανεισμού έπρεπε να μείνουν πολύ χαμηλά, κοντά ή και κάτω από το μηδέν (!) από τον φόβο ενός καταστροφικού ντόμινο χρεοκοπιών. Ωστόσο, ο καπιταλισμός της – μέχρι πρόσφατα – δημοσιονομικής εξυγίανσης υιοθετεί τώρα το δόγμα «όλα επιτρέπονται» – όλα εκτός από τις δαπάνες για το «κοινωνικό κράτος».

  • Το σχέδιο για χαμηλό πληθωρισμό, που ήταν η απαραβίαστη αρχή αυτού του μοντέλου, έχει πλέον καταρρεύσει μέσα στην έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος επιστρέφει στα προ 40 χρόνων επίπεδα. Ένας βασικός λόγος που καταρρέει, είναι τα «ανορθόδοξα» για τον ίδιο τον νεοφιλελευθερισμό νομισματικά μέσα που αναγκάστηκαν να εφαρμόσουν οι κεντρικές τράπεζες ύστερα από τις δύο διαδοχικές κρίσεις του 2008 και του 2020, πλημμυρίζοντας τις αγορές με φτηνό χρήμα ύψους πάνω από 20 τρισεκατομμύρια δολάρια, για να σώσουν το σύστημα από τα χειρότερα. Η ωμή παραβίαση του βασικού νεοφιλελεύθερου δόγματος ότι το χρήμα δεν πρέπει να είναι φτηνό και άρα ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να έχει βασικό της μέλημα τον χαμηλό πληθωρισμό, συνιστά τρανή απόδειξη ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο «δεν δουλεύει». Μπροστά όμως στον αχαλίνωτο καλπασμό του πληθωρισμού από τις αρχές του 2022, η πολιτική του φτηνού χρήματος αντικαθίσταται τώρα από τις κεντρικές τράπεζες -ξανά- με μια νέα «αντιπληθωριστική» πολιτική, με αύξηση των επιτοκίων και «μάζεμα» των τεράστιων ποσοτήτων χρήματος με το οποίο οι ίδιες είχαν πλημμυρίσει την οικονομία τα προηγούμενα 12 χρόνια. Η πολιτική αυτή, ενώ δεν εγγυάται καθόλου ουσιαστικά αποτελέσματα στη μείωση του πληθωρισμού, απειλεί ευθέως με ένα νέο «κραχ» στις αγορές μετοχών και ομολόγων και με κύμα χρεοκοπιών.

  • Ένα ακόμη νεοφιλελεύθερο δόγμα, της «αυτορρύθμισης της αγοράς» και της «μη παρέμβασης του κράτους στην οικονομία», κατέρρευσε μέσα στη χλεύη: η παρέμβαση των κεντρικών τραπεζών (που ενεργούν εξ ονόματος του κράτους) αλλά και των κυβερνήσεων για να σώσουν το σύστημα ύστερα από την κρίσεις του 2008 και του 2020, πήρε πρωτοφανή έκταση. Και πριν από αυτό όμως, η μη παρέμβαση του κράτους στην οικονομία ήταν ψευδεπίγραφη: οι νεοφιλελεύθεροι εννοούσαν μη παρέμβαση μόνο σε ό,τι αφορά την υποστήριξη του «κοινωνικού μισθού» – κατά τα άλλα, το κρεσέντο ιδιωτικοποίησης δημόσιων επιχειρήσεων, αγαθών και υπηρεσιών συνιστούσε ωμή παρέμβαση του κράτους στην οικονομία – σκανδαλωδώς υπέρ του ιδιωτικού τομέα.

  • Μία ακόμη σημαντική και πολύ επιδραστική κατάρρευση είναι η κατάρρευση της «παγκοσμιοποίησης» και του «ελεύθερου εμπορίου», που υπήρξαν συνώνυμα του ιμπεριαλιστικού καταμερισμού εργασίας. Όλο το υλικό και ιδεολογικό οικοδόμημα, έχει καταρρεύσει σε κομμάτια και θρύψαλα: Το «ελεύθερο εμπόριο» δεν είναι πια ελεύθερο και οι εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν αποσυντεθεί. Ο λαμπρός νέος κόσμος της παγκοσμιοποίησης» αποσυντέθηκε όταν αναδύθηκε η ωμή πραγματικότητα των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Στη θέση του, αναδύονται οι «εθνικές προτεραιότητες», οι κρατικοί ανταγωνισμοί, η ανάγκη τοπικής και εθνικής παραγωγής και σχηματισμού εθνικών αποθεμάτων, οι υψηλές τιμές, οι ελλείψεις προϊόντων, ακόμη και τα άδεια ράφια, η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση. Μπροστά στη γενικευμένη κρίση του νεοφιλελεύθερου μοντέλου καπιταλιστικής συσσώρευσης και της «παγκοσμιοποίησης», ο καπιταλισμός των μεγάλων οραμάτων μετατρέπεται γοργά σε «πολεμικό καπιταλισμό» της ωμής επιβολής. Στο πλαίσιο αυτό, όλες οι «αρχές» μπορούν να παραβιαστούν, εκτός από μία, τη μόνη μη ομολογημένη και τη μόνη που εννοείται απολύτως: την αρχή της λιτότητας στους μισθούς και τις δαπάνες του κοινωνικού κράτους. Αυτή είναι η πάλλουσα καρδιά του νεοφιλελεύθερου μοντέλου συσσώρευσης, και εξακολουθεί να χτυπάει δυνατά.

Δεύτερο, ότι ξαναβρισκόμαστε, για πρώτη φορά ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στη στιγμή που νέες, ανερχόμενες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, πλανητικής, περιφερειακής ή ηπειρωτικής εμβέλειας (πρώτα απ’ όλα Κίνα, αλλά και Ινδία, Ρωσία, BRICKS, Τουρκία, Σαουδική Αραβία κ.λπ.) αμφισβητούν την εγκατεστημένη από τα αποτελέσματα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου αμερικανική και γενικότερα δυτική ιμπεριαλιστική ηγεμονία. Αυτό το αποτέλεσμα ωρίμασε στη μεσομακροπρόθεσμη διάρκεια 8 δεκαετιών και σήμερα αναδύεται επίφοβο, γιατί η ιστορική πείρα διδάσκει ότι τέτοιες μάχες για την πρωτοκαθεδρία στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα ισχύος δεν λύνονται με τη διπλωματία και… ειρηνικά. Αυτός είναι ο λόγος που ξέσπασε ο πόλεμος στην Ουκρανία, που αποτελεί «προδρομικό» επεισόδιο της μεγάλης αντιπαράθεσης για την παγκόσμια ηγεμονία ανάμεσα σε ΗΠΑ-Κίνα και ιμπεριαλιστική Δύση και Ανατολή. Η ενεργειακή και επισιτιστική κρίση, εκτός από το έντονο στοιχείο της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων, σε σημαντικό βαθμό πυροδοτείται επίσης από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τρίτο, ότι μια κρίση «νέου τύπου», η κρίση που πυροδοτεί η κλιματική αλλαγή, μια κρίση που ωρίμασε στη διάρκεια του μακρού ιστορικού χρόνου, παράγει με διαρκώς πιο έντονο τρόπο και σε διαρκώς μεγαλύτερη κλίμακα αποτελέσματα που συμφύονται με τα αντίστοιχα των οικονομικών κρίσεων, του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και των πολέμων. Ήδη οι προβλέψεις της αρμόδιας Επιτροπής του ΟΗΕ για τον ρυθμό επιδείνωσης της κλιματικής κρίσης και τις συνέπειές της αναθεωρούνται διαρκώς επί το δυσμενέστερο, οι πιο πρόσφατες δεν προβλέψεις πιθανολογούν ότι το σημείο μη επιστροφής μπορεί να ξεπεραστεί την επόμενη δεκαετία (μέχρι και το 2032!).

Πρόκειται για απειλή κατά της ανθρωπότητας ιστορικών και κολοσσιαίων διαστάσεων. επιδρά ήδη και υπεισέρχεται σε όλων των ειδών τις κρίσεις (οικονομική, ενεργειακή, επισιτιστική, κοινωνικής αναπαραγωγής, δημόσιας υγείας κ.λπ.).

Ο καπιταλισμός ήταν ήδη, «εξ ορισμού», ανίκανος να αντιμετωπίσει την κλιματική κρίση εξαιτίας εγγενών του χαρακτηριστικών: της αναρχίας της αγοράς, του ανταγωνισμού των επιμέρους κεφαλαίων (επιχειρήσεων) και των κρατών, της αναγόρευσης της μεγιστοποίησης του κέρδους σε σκοπό της παραγωγής. Όλα αυτά καθιστούν αδύνατο να γίνουν οι τεράστιες -και μάλιστα σε σύντομο χρόνο- αλλαγές που απαιτούνται για να ανακοπεί και αναστραφεί η κλιματική κρίση: Η αλλαγή του ενεργειακού μοντέλου, η αλλαγή του καταναλωτικού μοντέλου και του συστήματος μεταφορών σε εθνική και διεθνή κλίμακα, η αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, ένα συνεκτικό παγκόσμιο σχέδιο που θα συνδυάζει όλα τα προηγούμενα. Στην ιστορική κλίμακα ο διαθέσιμος χρόνος είναι ελάχιστος, οι μεταβολές που προαναφέρθηκαν τεκτονικές και η υλοποίησή τους πρέπει να γίνει σε πλανητική κλίμακα. Αυτό απαιτεί ένα παγκόσμιο σχέδιο και υψηλές δημόσιες επενδύσεις.

Όμως πρώτο ο καπιταλισμός είναι εξ ορισμού ανίκανος γι’ αυτές τις αλλαγές, αφού απειλούν με ανατροπή τι βασικές σταθερές του.
Και δεύτερο, αυτές οι απαραίτητες αλλαγές παραπέμπουν στην αμφισβήτηση της ιερής αρχής του κέρδους, αλλά και των δογμάτων του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού: της αγοράς, της «ανοιχτής οικονομίας» που παράγει για τη διεθνή αγορά και τον ανταγωνισμό, των παγκοσμιοποιημένων δικτύων παραγωγής και κατανάλωσης, του συγκεντρωτικού και ιεραρχημένου μοντέλου ενέργειας.

Με λίγα λόγια έχουμε φτάσει στο ιστορικό σημείο που η σωτηρία των οικοσυστημάτων και του ανθρώπινου πολιτισμού προϋποθέτει ένα πλανητικό σοσιαλιστικό σχέδιο!

Όλα τα ρυάκια των κρίσεων παλιού και νέου τύπου συγκλίνουν στη μεγάλη κοίτη μιας συνολικής, ιστορικών διαστάσεων και οριακού χαρακτήρα καπιταλιστική κρίση, η οποία απειλεί με μεγάλης κλίμακας καταστροφές τις συνθήκες αναπαραγωγής της ζωής. Ο καπιταλισμός δεν έχει άλλον τρόπο να την αντιμετωπίσει παρά με τη γνωστή παλιά μέθοδο: μεταφέροντας τις συνέπειες στις εργαζόμενες τάξεις. Είναι ο γεροντικός καπιταλισμός της παρακμής απέναντι στον οποίο το κίνημα και η Αριστερά πρέπει να αντιπαρατάξουν ένα πρόγραμμα σοσιαλιστικής υπέρβασης. Η επανάσταση προβάλλει ξανά όχι σαν επιθυμία των κομμουνιστών/στριών και ιδεολογικό πρόταγμα, αλλά ως επιβεβλημένη πράξη ιστορικού ορθολογισμού, το δε σοσιαλιστικό πρόγραμμα και ο διεθνισμός ως η απάντηση στον ιστορικό και οριακό χαρακτήρα της κρίσης των πολλών κρίσεων, ως λύση ανάγκης και σωτηρίας.

Η Πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα

Στην Ελλάδα το καθεστώς συσσώρευσης του κεφαλαίου που στηρίζεται στην ακραία εκμετάλλευση της εργασίας και εγκαθιδρύθηκε στην περίοδο της κρίσης και των μνημονίων, διατηρείται αδιατάρακτο και στα «μεταμνημονιακά» χρόνια. Το 2020, με την μεγάλη ύφεση λόγω της πανδημίας, τα κέρδη έκαναν «βουτιά», αλλά το 2021 έγινε πραγματικό «θαύμα»: με τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το ΑΕΠ επέστρεψε περίπου στα επίπεδα του 2019, όμως τα κέρδη έκαναν άλμα πολύ πάνω από τα επίπεδα του 2019. Οι προ του πολέμου στην Ουκρανία προβλέψεις της Κομισιόν ήταν εντυπωσιακές: τα κέρδη στην Ελλάδα θα ανέκαμπταν μέχρι το 2023 σε επίπεδα συγκρίσιμα με τα προ της κρίσης του 2008. Μέχρι και σήμερα, η Ελλάδα παρουσιάζει την πιο θεαματική ανάκαμψη του δείκτη των κερδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως σε αντίθεση με τον καλπασμό των κερδών και παρά την πρόσφατη μικρή αύξηση του κατώτατου μισθού, οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι σε μνημονιακά επίπεδα, το κοινωνικό κράτος ξηλώνεται χωρίς σταματημό, οι εργασιακές κατακτήσεις καταργούνται με ραγδαίους ρυθμούς. Στην Ελλάδα του 2022, ο κατώτατος μισθός και το όριο της φτώχειας εξακολουθούν να παραμένουν χαμηλότερο από τα επίπεδα του 2012. Ο ελληνικός καπιταλισμός έχει καθηλώσει σε τέτοιο βαθμό τη ζωντανή εργασία και έχει διαλύσει σε τέτοιον βαθμό το κοινωνικό κράτος, ώστε μπορεί να κερδοφορεί σε υψηλό επίπεδο ακόμη και με τεράστιο κρατικό χρέος και με αρνητικούς ρυθμούς συσσώρευσης του κεφαλαίου. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, αυτός ο ληστρικός χαρακτήρας του ελληνικού καπιταλισμού παράγει και προϋποθέτει ταυτόχρονα ένα πολιτικό καθεστώς ακραίου αυταρχισμού.

Παρά τη μνημονιακή συνθηκολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015, η αντιμνημονιακή μάχη που είχε δοθεί τα προηγούμενα χρόνια, θορύβησε την αστική τάξη και το σύστημα, που με την εκλογή της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αντεπιτέθηκαν με ωμό ρεβανσισμό. Η αστική τάξη και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι επέβαλαν ένα καθεστώς πολιτικού αυταρχισμού πρωτόγνωρο για τα χρόνια ύστερα από την πτώση της χούντας των συνταγματαρχών. Με ωμή πολιτική επιβολή η κυβέρνηση της ΝΔ προχώρησε στην υλοποίηση στο ακέραιο του συνόλου του νεοφιλελεύθερού της προγράμματος. Το καθεστώς καθορισμού του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση με την κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των συνδικαλιστικών κατακτήσεων με το νόμο Χατζηδάκη, η συνεχής περικοπή και κατάργηση κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, οι ακραιφνείς νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις στην παιδεία και -παρά την πανδημία- και στην υγεία, οι νόμοι περιορισμού των διαδηλώσεων και η απόπειρα επιβολής της πανεπιστημιακής αστυνομίας είναι κεντρικές νεοφιλελεύθερες παρεμβάσεις που ξεθεμελιώνουν βασικές κατακτήσεις της Μεταπολίτευσης. Η απογείωση της συμμετοχής και ευθυγράμμισης της Ελλάδας με τους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς της ΕΕ και του ΝΑΤΟ με αποκορύφωμα την προθυμία της εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο της Ουκρανίας, με επιδιωκόμενα ανταλλάγματα στο πεδίο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού, δεν έχει προηγούμενο. Η πολεμοκάπηλη κλιμάκωση της κούρσας των εξοπλισμών από τη μεριά της Ελλάδας με την αγορά όπλων τελευταίας τεχνολογίας από Γαλλία και ΗΠΑ, φέρνει πιο κοντά την πιθανότητα θερμών επεισοδίων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ενώ ο πόλεμος ενάντια στους πρόσφυγες με εργαλείο τις χιλιάδες παράνομες επαναπροωθήσεις στα ανατολικά σύνορα με την κάλυψη και συμμετοχή της ΕΕ και της FRONTEX, κλιμακώνει με τον πιο αντιδραστικό τρόπο τον θεσμικό ρατσισμό. Για όλους αυτούς τους λόγους, η μισητή κυβέρνηση της ΝΔ χρειάζεται να πέσει από τα κάτω και από τα αριστερά.

Η άκρα δεξιά, από την άλλη, είναι ένας δείκτης της ικανότητας της ΝΔ να συγκροτεί ένα ηγεμονικό πολιτικό μπλοκ εκπροσωπώντας προνομιακά την ακροδεξιά δυναμική. Μέχρι τώρα, η ΝΔ εξασφάλισε αυτή τη δυνατότητα. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνεχίσει να την εξασφαλίζει και ύστερα από τις επόμενες εκλογές. Θα χρειαστεί αντιφαστιστική κινηματική και πολιτική δράση, προκειμένου να αποτραπεί η επανεμφάνιση των φασιστικών ομάδων στο δημόσιο χώρο, όσο και απέναντι στον εθνικισμό και τον ρατσισμό που αποτελούν το υπόβαθρο της πολιτικής επιρροής των φασιστών με ή χωρίς γραβάτα.

Παρά και ενάντια στο σοκ των άγριων αντιλαϊκών μέτρων της ΝΔ, το κίνημα αντίστασης έδωσε και συνεχίζει να δίνει σημαντικές μάχες. Το κύμα ανυπακοής στις απαγορεύσεις στις μέρες των lockdown, οι νίκες των εργαζομένων της efood και της Cosco, οι μάχες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν οι υγειονομικοί και οι εκπαιδευτικοί, η αντίσταση των φοιτητών στην είσοδο των ΜΑΤ και της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι αγώνες των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και μιας σειράς εργασιακών χώρων, κρατούν ζωντανή την πιθανότητα ενός γενικευμένου ξεσπάσματος εργατικής αντίστασης που θα επιταχύνει την ραγδαία πολιτική φθορά της κυβέρνησης. Η επιλογή των πρόωρων εκλογών προκειμένου να διασωθεί κάποιο τμήμα πολιτικής επιρροής της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο κοινωνικό μλοκ εξουσίας που εκπροσωπεί, είναι – γι’ αυτό το λόγο – εξαιρετικά πιθανό σενάριο.

Η πτώση της κυβέρνησης Μητσοτάκη μέσα από τις επόμενες βουλευτικές κάλπες όποτε κι’ αν γίνουν, θα είναι για τον κόσμο της εργασίας ένα καλοδεχούμενο σενάριο. Σενάριο που όμως παραμένει αβέβαιο κυρίως εξαιτίας της αναιμικής, διαδικαστικής και εντός των πλαισίων του συστήματος αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεχίζει να δίνει διαπιστευτήρια στην αστική τάξη για την ικανότητά του να διαχειριστεί επάξια τον ελληνικό καπιταλισμό στην επόμενη κοινοβουλευτική θητεία. Η ένδεια οργανικής σύνδεσης του ΣΥΡΙΖΑ με τα εργατικά και λαϊκά στρώματα που εκπροσωπεί πολιτικά, η ραγδαία μετατροπή του σε κόμμα οπαδών -κυρίως του προέδρου- επιταχύνουν τις δεξιές πολιτικές προσαρμογές του και ενισχύουν την σοσιαλδημοκρατικοποίησή του και την σταδιακή μετατροπή του από μεταλλαγμένο ρεφορμιστικό κόμμα σε αστικό κεντροαριστερό πολιτικό σχηματισμό. Υπό αυτές τις συνθήκες, η ενίσχυση κομμάτων όπως το ΚΙΝΑΛ από την πολιτική φθορά της κυβέρνησης Μητσοτάκη παραμένει ανοιχτό ενδεχόμενο. Όσο περισσότερο ο ΣΥΡΙΖΑ μοιάζει με το ΚΙΝΑΛ μετατοπιζόμενος δεξιά, τόσο περισσότερο θα ενισχύεται το ΚΙΝΑΛ σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Τα κόμματα της κοινοβουλευτικής αριστεράς, δεν είναι σε θέση να αλλάξουν δραστικά το κοινωνικό και πολιτικό σκηνικό. Το ΚΚΕ, παρά την ενίσχυσή του σε μια σειρά από συνδικάτα και φοιτητικούς συλλόγους, παραμένει σε κατάσταση στασιμότητας. Η μετάθεση του αγώνα για την ανατροπή της κυβέρνησης και των πολιτικών ταξικού ρεβανσισμού της στις καλένδες της αλλαγής των συσχετισμών προς όφελος του ΚΚΕ, δεν είναι σε θέση να κερδίσει ευρύτερα εργατικά και λαϊκά στρώματα που αναζητούν άμεση λύση ανατροπής της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας Μητσοτάκη. Ο πολιτικός του λόγος και η πρακτική του στους κοινωνικούς χώρους κυριαρχείται από σεχταρισμό, αδυνατεί να συνομιλήσει με τον κόσμο της πολιτικής επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ που συνήθως τον εγκαλεί, χωρίς να μπορεί να του προσφέρει πραγματική πολιτική διέξοδο. Από την άλλη, το ΜΕΡΑ 25, ασκεί αντιπολίτευση από σοσιαλδημοκρατικές θέσεις που κάποιες φορές κινούνται αριστερότερα από τον παραδοσιακό ελληνικό ρεφορμισμό όπως στις ΑΟΖ, στο προσφυγικό και τον εθνικισμό. Εμφανίζεται συμβολικά με κινηματικό προφίλ. Παρ’ όλα αυτά διακρίνεται από την ανυπαρξία κοινωνικών δεσμών και προσβάσεων σε βαθμό μεγαλύτερο απ’ ό,τι ο ΣΥΡΙΖΑ. Οι οργανωτικές αρχές του παραπέμπουν σε μετααριστερά («κόμμα του διαδικτύου»), ενώ κυριαρχεί ο αρχηγικός «βοναπαρτισμός» στο πρόσωπο του Βαρουφάκη. Είναι αβέβαιο αν θα καταφέρει να αντέξει στην εκλογική πίεση του κυβερνητισμού που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ξαναμπεί στη Βουλή.

Σε αυτές τις συνθήκες, η αντικαπιταλιστική/επαναστατική αριστερά παραμένει ακόμα υπό την επήρεια της ήττας του κοινωνικού και πολιτικού ριζοσπαστισμού της περιόδου 2011 –  2015. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε κατά κράτος και «άνευ αγώνος» από την αστική τάξη και τους πολιτικούς και θεσμικούς της εκπροσώπους, ενώ το κίνημα και η πέραν του ΣΥΡΙΖΑ Αριστερά ηττήθηκε κατά κράτος από τον… ηττημένο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η «πολιτική άλγεβρα» της ήττας του 2015, και τα αποτελέσματά της μας ακολουθούν μέχρι σήμερα. Η ανάταξη αυτής της κατάστασης παραμένει ζητούμενο. Γι’ αυτό, είναι επιτακτική ανάγκη η υπέρβαση των υπαρκτών πολιτικών σχηματισμών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς που εν πολλοίς έχουν εξαντλήσει τα όρια και τις δυνατότητές τους. Η συγκρότηση ενός νέου πολιτικού μετώπου της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, θα χρειαστεί:

  • Να συνεχίσει τον θετικό βηματισμό του αντιπολεμικού συντονισμού οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Να απαντά διεθνιστικά και ταυτόχρονα αντι-ιμπεριαλιστικά στις σημερινές διακυβεύσεις αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών πολέμων όπως της Ουκρανίας, αλλά και στην πολεμοκάπηλη πολιτική της «δικής μας» αστικής τάξης στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού.

  • Να απαντά στη νέα κερδοσκοπική επιχείρηση φτωχοποίησης της εργατικής τάξης με τις μοναδικές διεκδικήσεις που μπορούν να δώσουν τους αναγκαίους πόρους και τα εργαλεία για μια πραγματικά φιλολαϊκή διαχείριση: Τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την άρνηση αποπληρωμής του, μαζί με την κρατικοποίηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

  • Να προτάσσει την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-ισσες και μετανάστες-τριες, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, απέναντι στην απογείωση του θεσμικού ρατσισμού των δολοφονικών παράνομων επαναπροωθήσεων στα ανατολικά σύνορα, έγκλημα που συντελείται σε αγαστή συνεργασία με την Frontex και την ΕΕ.

  • Να δίνει τη μάχη με τον καθημερινό σεξισμό και την έμφυλη βία όσο και με τις υποτιθέμενες «φιλελεύθερες εκδοχές» υπεράσπισης των γυναικείων και lgbt δικαιωμάτων, την ώρα που για άλλη μια φορά ενισχύεται ο θεσμός της «αγίας οικογένειας» παρέα με τις χειρότερες πατριαρχικές παραδόσεις, ως αντίδοτο στις πετσοκομμένες έως ανύπαρκτες κοινωνικές δαπάνες.

  • Να αντιστέκεται στις σειρήνες του κυβερνητισμού, επιχειρώντας να απευθυνθεί στον εργατικό-λαϊκό κόσμο και στον κόσμο της ευρύτερης Αριστεράς με απλό και κατανοητό τρόπο. Με πολιτικό λόγο και πρωτοβουλίες που να φωτίζουν την διέξοδο για φιλολαϊκές αλλαγές: ένα δυνατό κίνημα ανατροπής και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική Αριστερά που συγκρούεται με τις βασικές επιλογές του συστήματος και των εργοδοτών, αντί για να τις υπηρετεί στο όνομα του «πολιτικού ρεαλισμού».

  • Να μην αναβάλλει τις σημερινές μάχες στο απώτερο μέλλον στο όνομα της αλλαγής συσχετισμών. Να έχει επίγνωση πως η αλλαγή συσχετισμών είναι εφικτή στο βαθμό που οι αγώνες δίνονται εδώ και τώρα, στο βαθμό που μετράμε πραγματικές, μικρές και μεγαλύτερες νίκες για την τάξη μας.

Για να είναι εφικτή η πολιτική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική γείωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, θα απαιτηθούν αποστάσεις τόσο από τον οπορτουνισμό όσο και από τον σεχταρισμό:

α) Από τον οπορτουνισμό της αναζήτησης υποτιθέμενων πλατιών πολιτικών συμμαχιών με τη μέθοδο του ελάχιστου κοινού παρονομαστή, που

στο όνομα της εξασφάλισης της μέγιστης ευρύτητας, το μόνο που εξασφαλίζει είναι η αδυναμία να κάνουμε πολιτική και να πάρουμε πρωτοβουλίες σε κρίσιμα ζητήματα (πόλεμος, εθνικισμός, προσφυγικό κ.λπ.) και, επομένως, στην πρώτη κρίσιμη καμπή αποδεικνύονται αναποτελεσματικά εργαλεία (βλέπε πόλεμος στην Ουκρανία).

β) Από τον σεχταρισμό της στείρας καταγγελίας, της λογικής πως «εμείς τα λέγαμε, ανοίξαμε και σας περιμένουμε», που δημιουργεί περιχαρακώσεις με τμήματα του κόσμου της πολιτικής και κοινωνικής αντίστασης αντί να αποδεικνύει θετικά και στην πράξη την χρησιμότητα της αντικαπιταλιστικής πρότασης. 

Επίσης θα χρειαστεί να κρατηθούν αποστάσεις από τον ηγεμονισμό της συμμετοχής σε κινηματικές και πολιτικές μάχες υπό τον όρο της πολιτικής ή οργανωτικής προεξόφλησης της ηγεμονίας επιμέρους οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς, την πολιτική κουλτούρα του διαρκούς εμφυλίου για οργανωτικό και πολιτικό «ζωτικό χώρο» που ορίζει σαν αντίπαλο το διπλανό «μικρομάγαζο» της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς την ίδια στιγμή που απειλεί να μας καταπιεί όλους/ες το μεγάλο καπιταλιστικό «σούπερ μάρκετ».

Η αναγκαία υπέρβαση των σημερινών πολιτικών σχηματισμών της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς δεν έχει ανάγκη από βιαστικές συγκολλήσεις στο όνομα εντυπώσεων, συμβολικού και αβέβαιου χαρακτήρα «επιτυχιών» ή βραχυπρόθεσμων εκλογικών διακυβεύσεων. Αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό στόχο κατεύθυνσης για να προσδιοριστεί και ο βαθμός συμβολής της δικής μας Οργάνωσης στην υπόθεση ανασυγκρότησης της  αντικαπιταλιστικής & επαναστατικής Αριστεράς, που είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ.




ΠΟΠΟΚΠ: Άμεση ανάκληση της απόλυσης του Νίκου Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό

ΠΟΠΟΚΠ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ Αθήνα, 24-6-2022
Πανεπιστημίου 67 105 64 Αθήνα
Τηλ- Fax: 2103313732
grammateia @ popokp . gr
grammateia . popokp @ gmail . com ;
ΨΗΦΙΣΜΑ
Άμεση ανάκληση της απόλυσης του γιατρού Νικόλα Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό.
Καταγγέλλουμε την απόλυση του ορθοπεδικού και συνδικαλιστή Νικόλα Σκούφογλου από το
νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Ο συνάδελφος είναι ο μοναδικός γιατρός σε παράταση ειδικότητας στον οποίο αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασης ο Διοικητής του νοσοκομείου. Το γεγονός ότι η
εισήγηση του Διευθυντή του τμήματος και του Διευθυντή του χειρουργικού τομέα, που είναι εκ θέσεως αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τις ανάγκες στην κλινική, ήταν υπέρ της ανανέωσης, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για προσχήματα σχετικά με τους λόγους της απόλυσης. Ο Διοικητής, κομματικό στέλεχος
και χωρίς να έχει ουδεμία σχέση με την Υγεία παρά μόνο ως διορισμένος Διοικητής νοσοκομείων (ως
οικονομολόγος) σε μια κατάφωρη ενέργεια κατάχρησης εξουσίας και παράβασης καθήκοντος, θεωρεί ότι έχει δικαίωμα στο να κρίνει “ποιος χωράει”.
Πρόκειται για εξόφθαλμη περίπτωση διάκρισης στον χώρο εργασίας και εκδικητικής απόλυσης από
μέρους της διοίκησης. Σε μια περίοδο όπου δίνονται κίνητρα σε γιατρούς που υπηρετούν σε παράταση ειδικότητας να παραμείνουν στις θέσεις τους, ο Διοικητής του Ευαγγελισμού εκδικείται τον συνάδελφο για τις κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς, ενάντια στην περικοπή μισθού του ίδιου και δεύτερου συναδέλφου για λόγους που περιλάμβαναν τις κατηγορίες περί «απρεπούς και επιθετικής συμπεριφοράς» και «απείθειας» προς τον τότε Αναπληρωτή Διοικητή. Η «απείθεια» και η «απρεπής
συμπεριφορά» συνίσταντο στο ότι οι δύο γιατροί επεσήμαναν την αυταρχική συμπεριφορά του Αναπληρωτή Διοικητή και τις ελλείψεις του νοσοκομείου κατά την περίοδο της πανδημίας.
Απαιτούμε μαζικές προσλήψεις υγειονομικών στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μόνιμες και
αξιοπρεπείς εργασιακές σχέσεις. Δεν διαπραγματευόμαστε την ελευθερία των εργαζομένων και των συνδικαλιστών να μιλάνε και να διεκδικούν, χωρίς την απειλή της τιμωρίας από οποιαδήποτε
οποιαδήποτε διοίκηση.
Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης του διοικητή του Ευαγγελισμού και τη συνέχιση της παράτασης του συναδέλφου.
Το Δ.Σ.



Καταδικάζουμε τις ποινικές διώξεις ενάντια στην συνδικαλιστική δράση!

Οι Διοικήσεις των Σωματείων μας καταδικάζουν απερίφραστα και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την προσπάθεια ποινικοποίησης της συνδικαλιστικής δράσης, της δημόσιας κριτικής έκφρασης και της ελευθεροτυπίας.

Ο δήμαρχος Αλίμου με μια πρωτοφανή και βαθιά αντιδημοκρατική ενέργεια σε βάρος του Γιώργου Χαρίση (μέλος του Γ.Σ της ΑΔΕΔΥ και εργαζόμενος στον δήμο Καισαριανής), τον στοχοποίησε και τον οδήγησε στο δικαστήριο επειδή ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ψηφίσματα αλληλεγγύης (μεταξύ των οποίων και της ΠΕΝΕΝ) για τις πειθαρχικές διώξεις σε βάρος της Αναστασίας Παπαχρήστου εργαζόμενης στον παιδικό σταθμό του δήμου και μέλος του Δ.Σ του Συλλόγου.

Η πρωτόδικη καταδικαστική απόφαση συνιστά ωμή ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, καταργεί την κριτική για τα πεπραγμένα και τις αυθαιρεσίες του δημάρχου Αλίμου, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου βάζοντας φραγμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και τα δικαιώματα των εργαζομένων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους.

Η συγκεκριμένη δίωξη και απόφαση έρχεται να προστεθεί μαζί με άλλες σε βάρος των εργαζομένων που βρίσκονται στις επάλξεις του αγώνα για τα εργατικά δημοκρατικά και κοινωνικά δικαιώματα.

Πρόκειται για μεθοδευμένες διώξεις της κυβέρνησης και των πολιτικών υποτακτικών της να περάσουν κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας!

Η εργατική τάξη, τα συνδικάτα πρέπει να αντιδράσουν άμεσα δυναμικά και αγωνιστικά να φράξουν τον δρόμο σε κάθε απόπειρα που υπονομεύει τα δικαιώματά τους.

Οι αντεργατικοί – αντισυνδικαλιστικοί νόμοι με κορυφαίο αυτόν του Χατζηδάκη (4808/2021) που ψηφίζονται έχουν ως στρατηγικό στόχο το χτύπημα των αγώνων, των εργατικών δικαιωμάτων, την υποταγή των εργαζομένων, την εδραίωση ενός κλίματος «σιγής νεκροταφείου» ώστε να επιβραβεύεται η γραμμή της κερδοφορίας του κεφαλαίου.

Αυτή την αντιλαϊκή πολιτική οι εργαζόμενοι πρέπει να την αντιπαλέψουν και με τον οργανωμένο αγώνα και την αλληλεγγύη να την ανατρέψουν.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΝΑΥΤΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΝΑΥΤΙΚΟΥ (ΠΕΝΕΝ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΝΑΤ (ΠΣΣ ΝΑΤ)

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΕΠΙΚΟΥΡΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Τ.Α.Ν.Π.Υ (ΠΑΣΣΕΑΤ)




Π.Ο. «Κόκκινο Νήμα»: Αναγκαία η υπέρβαση των σημερινών πολιτικών σχηματισμών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Η εφημερίδα “Πριν” ζήτησε από τις πολιτικές οργανώσεις που συμμετείχαν στη συζήτηση στο φεστιβάλ “Αναιρέσεις 2022” με θέμα «Η αντικαπιταλιστική αριστερά στην εποχή της κρίσης και του πολέμου» να τοποθετηθούν πάνω στην πρόταση του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και της νΚΑ για την ανασυγκρότηση και συσπείρωση της αντικαπιταλιστικής Αριστεράς.  Ακολουθεί η τοποθέτηση της Πολιτικής Οργάνωσης «Κόκκινο Νήμα», η οποία ήταν και η τοποθέτηση τής οργάνωσης στη συζήτηση.

 

Αναγκαία η υπέρβαση των σημερινών πολιτικών σχηματισμών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς

Σήμερα περισσότερο από κάθε στιγμή του πρόσφατου παρελθόντος, προβάλλει απολύτως αναγκαία η ευρύτερη δυνατή κοινή δράση των δυνάμεων της μαχόμενης κοινωνικής και πολιτικής αριστεράς, για να ανατραπεί η ολομέτωπη επίθεση του συστήματος στον κόσμο της εργασίας και στα λαϊκά στρώματα. Η «Πολιτική πρόταση του ΝΑΡ για τη συσπείρωση και ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς» κινείται, κατά τη γνώμη μας, σε θετική κατεύθυνση, με στόχο τη συγκρότηση του αναγκαίου πολιτικού μετώπου. Ενός μετώπου που χρειάζεται:

– Να αξιοποιεί την κοινή δράση των τελευταίων χρόνων, όλων εκείνων των δυνάμεων που θεώρησαν ανάγκη και υποχρέωσή τους την απάντηση «εδώ και τώρα», απέναντι στην επίθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν επιχείρησε να επιταχύνει τον αυταρχικό κατήφορο με πρόσχημα την πανδημία, παρά και ενάντια σε λογικές πως «τώρα δεν είναι η ώρα – θα λογαριαστούμε μετά».

– Να συνεχίσει τον θετικό βηματισμό του αντιπολεμικού συντονισμού οργανώσεων της αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Να απαντά διεθνιστικά και ταυτόχρονα αντιιμπεριαλιστικά στα σημερινά διακυβεύματα αντιδραστικών ιμπεριαλιστικών πολέμων όπως της Ουκρανίας, αλλά και στην πολεμοκάπηλη πολιτική της «δικής μας» αστικής τάξης στο πλαίσιο του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού. Να αρνείται την εξοπλιστική κούρσα, την ενσωμάτωση στα δόγματα του ΝΑΤΟ, να παλεύει για τη διάλυση του ΝΑΤΟ και το κλείσιμο των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην Ελλάδα.

– Να απαντά στη νέα κερδοσκοπική επιχείρηση φτωχοποίησης της εργατικής τάξης με τις μοναδικές διεκδικήσεις που μπορούν να δώσουν τους αναγκαίους πόρους και εργαλεία για μια πραγματικά φιλολαϊκή διαχείριση: Τη μονομερή διαγραφή του χρέους και την άρνηση αποπληρωμής του, μαζί με την κρατικοποίηση κρίσιμων τομέων της οικονομίας με εργατικό-λαϊκό έλεγχο.

– Να προτάσσει την αλληλεγγύη σε πρόσφυγες-ισσες και μετανάστες-τριες, διεκδικώντας ανοιχτά σύνορα για την προσφυγιά, απέναντι στην απογείωση του θεσμικού ρατσισμού που ανάγει σε «εθνικό θέμα» την αποτροπή των προσφυγικών ροών και βαφτίζει ανθελληνικές τις φωνές που καταγγέλλουν το όργιο των δολοφονικών παράνομων επαναπροωθήσεων στα ανατολικά σύνορα, έγκλημα που συντελείται σε αγαστή συνεργασία με τη Frontex και την ΕΕ.

– Να δίνει τη μάχη με τον καθημερινό σεξισμό και την έμφυλη βία, όσο και με τις υποτιθέμενες «φιλελεύθερες εκδοχές» υπεράσπισης των γυναικείων και LGBT δικαιωμάτων, την ώρα που για άλλη μια φορά ενισχύεται ο θεσμός της «αγίας οικογένειας», παρέα με τις χειρότερες πατριαρχικές παραδόσεις, ως αντίδοτο στις πετσοκομμένες έως ανύπαρκτες κοινωνικές δαπάνες.

– Να αντιστέκεται στις σειρήνες του κυβερνητισμού, επιχειρώντας να απευθυνθεί στον εργατικό-λαϊκό κόσμο και στον κόσμο της ευρύτερης αριστεράς με απλό και κατανοητό τρόπο. Με πολιτικό λόγο και πρωτοβουλίες που να φωτίζουν τη διέξοδο για φιλολαϊκές αλλαγές: ένα δυνατό κίνημα ανατροπής και μια ισχυρή αντικαπιταλιστική αριστερά που συγκρούεται με τις βασικές επιλογές του συστήματος και των εργοδοτών, αντί για να τις υπηρετεί στο όνομα του «πολιτικού ρεαλισμού».

– Να μην αναβάλλει τις σημερινές μάχες στο απώτερο μέλλον στο όνομα της αλλαγής συσχετισμών. Να έχει επίγνωση πως η αλλαγή συσχετισμών είναι εφικτή στο βαθμό που οι αγώνες δίνονται εδώ και τώρα, στο βαθμό που μετράμε πραγματικές μικρές και μεγαλύτερες νίκες για την τάξη μας. Να παλεύει για την ανατροπή των αντεργατικών, φιλοπόλεμων, ρατσιστικών και κατασταλτικών πολιτικών σήμερα και για την ανατροπή της κυβέρνησης που τις υλοποιεί, από τα κάτω και από τα αριστερά.

Για να είναι εφικτή η πολιτική αποτελεσματικότητα και η κοινωνική γείωση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, θα απαιτηθούν αποστάσεις τόσο από τον οπορτουνισμό, όσο και από τον σεχταρισμό. α) Από τον οπορτουνισμό της αναζήτησης υποτιθέμενων πλατιών πολιτικών συμμαχιών, που στην πρώτη κρίσιμη καμπή αποδεικνύονται αναποτελεσματικά εργαλεία (βλέπε πόλεμος στην Ουκρανία). β) Από τον σεχταρισμό της στείρας καταγγελίας, της λογικής πως «εμείς τα λέγαμε, ανοίξαμε και σε περιμένουμε», που δημιουργεί περιχαρακώσεις με τμήματα του κόσμου της πολιτικής και κοινωνικής αντίστασης αντί να αποδεικνύει, θετικά και στην πράξη, τη χρησιμότητα της αντικαπιταλιστικής πρότασης.

Η αναγκαία υπέρβαση των σημερινών πολιτικών σχηματισμών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς είναι -κατά τη γνώμη μας– επιβεβλημένος στόχος. Ως τέτοιος, δεν έχει ανάγκη από βιαστικές συγκολλήσεις στο όνομα εντυπώσεων ή βραχυπρόθεσμων εκλογικών διακυβευμάτων. Αποτελεί ωστόσο ένα σημαντικό κριτήριο κατεύθυνσης για να εκτιμηθεί η σημασία του επόμενου βήματος και για να προσδιοριστεί και ο βαθμός συμβολής της δικής μας Οργάνωσης στην ανασυγκρότηση της αντικαπιταλιστικής και επαναστατικής αριστεράς που είναι σήμερα απαραίτητη όσο ποτέ.




Kαταγγελία ΟΕΝΓΕ για την απόλυση του συναδέλφου Νίκου Σκούφογλου από τον Ευαγγελισμό

Αθήνα 17 Ιουνίου 2022

Α.Π:12258

Η Ε.Γ της ΟΕΝΓΕ καταγγέλλει την απόλυση του συναδέλφου Νίκου Σκούφογλου από το νοσοκομείο του Ευαγγελισμού. Ο συνάδελφος είναι ο μοναδικός γιατρός που υπηρετεί σε παράταση ειδικότητας, στον οποίο αρνήθηκε την ανανέωση της σύμβασής του ο διοικητής του νοσοκομείου παρά τη σχετική εισήγηση υπέρ της παράτασης από τον επιστημονικά υπεύθυνο διευθυντή του τμήματος και τον διευθυντή του χειρουργικού τομέα.

Πρόκειται για μια εκδικητική απόλυση από μέρους του κ. Γρηγορόπουλου. Σε μια περίοδο όπου δίνονται κίνητρα σε παρατασιακούς γιατρούς να παραμείνουν στις θέσεις τους ο διοικητής του Ευαγγελισμού εκδικείται τον συνάδελφο για τις κινητοποιήσεις της περασμένης χρονιάς, ενάντια στην περικοπή μισθού του ίδιου και δεύτερου συναδέλφου για λόγους «αγενούς συμπεριφοράς» προς τον τότε αναπληρωτή διοικητή.

Απαιτούμε την ανάκληση της απόφασης του διοικητή του Ευαγγελισμού και την συνέχιση της παράτασης του συναδέλφου.




Γιατί μένουν ακάλυπτες οι κενές θέσεις εργασίας;

του Πέτρου Σταύρου
Aναδημοσίευση από το commune.org.gr
Η αγορά εργασίας, στις καπιταλιστικές οικονομίες, είναι εκείνος ο ιστορικός θεσμός που έχει αναλάβει δύο σημαντικούς κατανεμητικούς ρόλους: Αφενός μεν οργανώνει τις παραγωγικές δραστηριότητες και κατανέμει σε αυτές τις διαθέσιμες μονάδες εργατικής δύναμης και αφετέρου διανέμει τα μισθιακά μέσα επιβίωσης στους φορείς της εργατικής δύναμης, δηλαδή, στους ίδιους τους/τις εργαζόμενους/ες.[1] Ενώ στη καθεστηκυία οικονομική αφήγηση περιγράφεται ως εκείνος ο αποτελεσματικός μηχανισμός που χρειάζεται μια ελεύθερη εμπορευματοπαραγωγική οικονομία, τα συνήθη αποτελέσματα της αδιάκοπης λειτουργίας της αγοράς εργασίας είναι η αναποτελεσματικότητα, η δυσλειτουργία και η αποτυχία στο να διεκπεραιώσει τους κατανεμητικούς ρόλους της. Σήμερα, μετά από 4 δεκαετίες σκληρού νεοφιλελευθερισμού, η αγορά εργασίας ούτε επαρκή μέσα διαβίωσης διανέμει, στη πλειοψηφούσα μάζα των μισθωτών, ούτε απορροφά όλη τη διαθέσιμη εργατική δύναμη που υπάρχει για να την κατανείμει στους υπάρχοντες κλάδους της παραγωγής. Ταυτόχρονα, λόγω ενδογενούς αδυναμίας συντονισμού που τη διακρίνει, δεν κατορθώνει να κατανείμει την υπάρχουσα εργατική δύναμη στους κλάδους που την χρειάζονται πραγματικά.

Σχήμα 1: Ο οριζόντιος άξονας δείχνει το ποσοστό ανεργίας. Ο κάθετος άξονας δείχνει το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας.

Σχήμα 2: Μετατοπίσεις της καμπύλης Beveridge.

 

Οι αγορές όλων των άλλων εμπορευμάτων διακρίνονται από την πλήρη σαφήνεια της νομικής μετάβασης των τίτλων ιδιοκτησίας στις ανταλλαγές των προϊόντων. Στην αγορά εργασίας, αντίθετα, δεν συναντάμε αυτήν την πλήρη και χωρίς κοινωνικές τριβές μεταβίβαση ιδιοκτησίας. Ο/η ιδιοκτήτης/τρια της εργατικής δύναμης παραμένει κάτοχός της ακόμα και όταν προσληφθεί από μια επιχείρηση για να δουλέψει, κάτω από όρους που προβλέπει μια σύμβαση εργασίας. Ο/η εργοδότης/τρια δεν κατέχει, παρότι μισθώνει, την εργατική δύναμη που αγόρασε. Η εργατική δύναμη, το ιδιότυπο αυτό εμπόρευμα, κατέχεται από έναν φορέα που εκτός από εργαζόμενος/η αποτελεί και μέλος μιας κοινωνίας και ανεξάρτητα από το πνευματικό του επίπεδο, αντιλαμβάνεται και ερμηνεύει, ακόμα και ασυνείδητα, την κοινωνική του θέση, διαθέτει προσδοκίες και θέλει να ζει με κάποιες πολιτιστικές προκείμενες. Συνέπεια όλων αυτών των ιδιομορφιών της αγοράς εργασίας, είναι ότι οι ιδιωτικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα θεμελιώδες πρόβλημα στο πλαίσιο της καπιταλιστικής οικονομίας: πρέπει να «πείσουν» τους/τις εργαζόμενους/ες που προσλαμβάνουν, να εργαστούν και να συνεργαστούν με τα αφεντικά και τους διευθυντές παραγωγής. Η πρόσληψη ενός/μιας εργαζόμενου/ης δεν καθιστά αυτονόητη τη συνεργασία του/της. Οι συνθήκες εργασίας, το ύψος των αποδοχών, οι προοπτικές της εργασίας και ο τρόπος άσκησης του εργοδοτικού δικαιώματος είναι καθοριστικοί παράγοντες πειθούς.

Η καμπύλη Beveridge πριν την πανδημία

Η καμπύλη Beveridge (Σχήμα 1) είναι μια από τις πιο γνωστές και απεικονιστικές έννοιες στα οικονομικά των αγορών εργασίας, καθώς ισχύει σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, μεταξύ χωρών και σε συγκεντρωτικό – εθνικό, τομεακό ή κλαδικό επίπεδο. Η καμπύλη απεικονίζει το ποσοστό κενών θέσεων εργασίας (στον άξονα y) έναντι του ποσοστού ανεργίας (στον άξονα x). Η καμπύλη γενικά κλίνει προς τα κάτω, υποδηλώνοντας ότι οι κενές θέσεις τείνουν να είναι υψηλότερες όταν το ποσοστό ανεργίας είναι χαμηλότερο και το αντίστροφο.

Οι διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία προκαλούν μετατοπίσεις προς τα δεξιά ή προς τα αριστερά στην καμπύλη Beveridge (Σχήμα 2). Στην πρώτη περίπτωση, ταυτόχρονες αυξήσεις στα ποσοστά κενών θέσεων εργασίας και ανεργίας μπορούν να εντοπιστούν σε περιόδους άνισης ανάπτυξης μεταξύ περιοχών ή βιομηχανιών, όταν μειώνεται η αντιστοίχιση της αποτελεσματικότητας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας. Στην περίπτωση μετατοπίσεων προς τα μέσα, μπορούν να παρατηρηθούν ταυτόχρονες μειώσεις στα ποσοστά των κενών θέσεων και της ανεργίας όταν βελτιώνεται η αντίστοιχη αποτελεσματικότητα της αγοράς εργασίας.

Το σχήμα 3 δείχνει την καμπύλη Beveridge για τις ΗΠΑ. Το δείγμα χωρίζεται σε τέσσερις διακριτές περιόδους, οι οποίες αντιστοιχούν στην περίοδο μέχρι την οικονομική κρίση του 2008, την επακόλουθη ύφεση και ανάκαμψη έως το 2017 και την περίοδο μεταξύ Ιανουαρίου 2018 και Μαρτίου του 2020, κατά τους οποίους το ποσοστό ανεργίας ήταν σταθερά κάτω από το 4,5%. Η τέταρτη περίοδος – Απρίλιος 2020 – Αύγουστος 2021 – καταγράφει τους μήνες του COVID-19 στις ΗΠΑ. Το σχήμα επίσης δείχνει ότι οι τρεις πρώτες πανδημικές περίοδοι ευθυγραμμίζονται γύρω από μια καμπύλη Beveridge με κλίση προς τα κάτω.[2]

Σχήμα 3: Η καμπύλη Beveridge στις ΗΠΑ, πριν και μετά την πανδημία.

Η καμπύλη Beveridge μετά την πανδημία

Αντίθετα, στο ίδιο σχήμα 3, τα δεδομένα πανδημίας δείχνουν μια τεράστια μετατόπιση προς τα πάνω και προς τα δεξιά από τα προ-πανδημικά επίπεδα. Tον Απρίλιο του 2020 το ποσοστό ανεργίας εκτινάχθηκε στο 14,8%. Οι επόμενοι μήνες είδαν μια ταχεία ανάκαμψη, καθώς η οικονομία αναρριχήθηκε από το γενικό lockdown. Αρχικά, η βελτίωση συνέβη κατά μήκος μιας καμπύλης παράλληλης με την προ-COVID, αλλά μετατοπίστηκε σε μεγάλο βαθμό προς τα έξω. Το αρχικό άλμα της ανεργίας και τα επακόλουθα αυξημένα αλλά μειούμενα ποσοστά ανεργίας συνδέονται με σταδιακά ανοίγματα θέσεων εργασίας.

Το φθινόπωρο του 2020 σημειώθηκε μια δραματική αλλαγή στην καμπύλη Beveridge. Ενώ το ποσοστό ανεργίας ήταν 6,9% τα ποσοστά ανοίγματος κενών θέσεων εργασίας αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας. Αυτό το μοτίβο μεταφράζεται σε μια καμπύλη Beveridge που είναι πολύ πιο απότομη από την καμπύλη προ-COVID.

Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ανοίξουν περισσότερες κενές θέσεις για να διατηρήσουν ένα δεδομένο ποσοστό ανεργίας. Σημαίνει, επίσης, πως οποιαδήποτε μείωση του ποσοστού ανεργίας απαιτεί ακόμα πιο απότομη αύξηση στις ανακοινώσεις  κενών θέσεων εργασίας. Και αυτό γιατί φαίνεται ότι οι άνεργοι/ες δεν θέλουν να επιστρέψουν στις θέσεις εργασίας και στους κλάδους από τους οποίους προέρχονται. Έχει χαθεί η εμπιστοσύνη στις συνθήκες και στους όρους εργασίας που προσφέρουν αυτοί οι κλάδοι και αυτές οι επιχειρήσεις.[3]

Γιατί δεν καλύπτονται οι κενές θέσεις εργασίας στην Ελλάδα;

Τα όσο ισχύουν για τις ΗΠΑ μπορούν να ισχύσουν και για την ελληνική οικονομία και αγορά εργασίας; Η υπόθεση που κάνουμε απαντάει καταφατικά. Ναι, το τι συμβαίνει στην αμερικανική αγορά εργασίας μπορεί να μας βοηθήσει να καταλάβουμε τι συμβαίνει και στην ελληνική, παρότι τα μεγέθη είναι άλλα και οι μορφές εκδήλωσης των φαινομένων αναποτελεσματικότητας της κατανεμητικής λειτουργίας των αγορών εργασίας διαφορετικές.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε την έκταση του φαινομένου της «μεγάλης παραίτησης», που παρατηρήθηκε στις ΗΠΑ. Όμως, μπορούμε να πούμε με κάποια σχετική βεβαιότητα ότι με το «άνοιγμα» της οικονομίας, ήδη από το καλοκαίρι του 2021, τα ποσοστά ανακοινώσεων για κενές θέσεις εργασίας αυξήθηκαν πολύ πιο γρήγορα από ό,τι μειώθηκε το ποσοστό ανεργίας, όπως ακριβώς και στις ΗΠΑ.

Η εφημερίδα «Καθημερινή» δημοσίευσε ρεπορτάζ[4] που επισημαίνει ότι 200.000 κενές θέσεις εργασίας στον τουριστικό και κατασκευαστικό τομέα δυσκολεύονται να καλυφθούν. Ο τουριστικός και κατασκευαστικός τομέας αποτελούν σημαντικότατους τομείς της ελληνικής οικονομίας. Πως εξηγείται τέτοια αναποτελεσματικότητα στην αγορά εργασίας; Αν μάλιστα στα νούμερα αυτά προσθέσουμε και τις κενές θέσεις που δεν καλύπτονται στον αγροτικό τομέα, που είναι στραμμένος στις εξαγωγές, τότε καταλαβαίνουμε το μέγεθος του προβλήματος.

Παρά τα σχετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αναφέρουν δυσχέρειες στην εύρεση των εργαζομένων που επιθυμούν. Και η εξήγηση δεν βρίσκεται στη συνήθη νεοφιλελεύθερη αντίληψη ότι λείπουν οι δεξιότητες[5] γιατί εδώ φαίνεται ότι λείπουν οι ίδιοι οι φορείς των δεξιοτήτων. Πού πήγε όλο αυτό το εργατικό δυναμικό;

Η απάντηση που δίνουμε και που πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω είναι η εξής:

Η πανδημία τροποποίησε σημαντικά την ελληνική αγορά εργασίας, γεγονός που θα μπορούσε να απεικονιστεί σε μια «ελληνική» καμπύλη Beveridge και ίσως και σε αρκετές τομεακές ή κλαδικές καμπύλες Beveridge, αν είχαμε όλα τα στοιχεία. Εκτός της πανδημίας, όμως, επέδρασαν και οι σκληρές πολιτικές λιτότητας, όπως και η πιστωτική συρρίκνωση που στήριζε τον, άλλοτε κραταιό, κατασκευαστικό τομέα.

Βέβαια η πανδημία και τα lockdowns αποτέλεσαν τομή. Γιατί όμως; Υποθέτουμε διότι επέδρασαν καταλυτικά στο σύνολο της βιοτικής σφαίρας των προλετάριων.

Οι εργαζόμενες τάξεις (ανεξαρτήτως φυλής, εθνικότητας και φύλου) είδαν ότι, παρά το άνοιγμα της οικονομίας και την αργή επιστροφή μιας κάποια κανονικότητας, το μεσομακροπρόθεσμο μέλλον τους στην ελληνική αγορά εργασίας και στους συγκεκριμένους κλάδους, από τους οποίους προέρχονταν, είναι απελπιστικά μαύρο. Όπως επισημάναμε και παραπάνω οι εργαζόμενοι/ες δεν είναι απλά φορείς εργατικής δύναμης αλλά και μέλη ευρύτερων νοηματικών, πληροφοριακών και αξιακών συστημάτων τα οποία και τους προσανατολίζουν με αυθόρμητο τρόπο, αφού δεν υπάρχει οργανωμένος πολιτικός ή συνδικαλιστικός φορέας που να τους εκπροσωπεί  ώστε να αντιμετωπίζουν τις εγγενείς καταστροφικές δυσλειτουργίες των αγορών εργασίας.

Σχεδόν, το σύνολο των εργατών γης έχει στραφεί σε άλλες χώρες[6] (π.χ. Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία) που προσφέρουν πολύ καλύτερες συνθήκες εργασίας από ό,τι προσφέρουν τα φραουλοχώραφα της Ελλάδας. Το ίδιο και οι εργαζόμενοι/ες στον κατασκευαστικό τομέα, που αντιμετώπιζαν υπερδεκαετή κρίση και χωρίς, μεσοπρόθεσμα, να βλέπουν «φως στο τούνελ». Οι δε εργαζόμενοι/ες του τουρισμού και του επισιτιστικού τομέα, υποθέτουμε ότι αντιλήφθηκαν, κυριολεκτικά στο πετσί τους, την εξαιρετική μεταβλητότητα των συνθηκών εργασίας των σχετικών τομέων, μέσα σε ένα γενικότερο περιβάλλον υγειονομικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής διακινδύνευσης. Η εργατική τάξη αυτών των κλάδων μετανάστευσε ή άλλαξε κλάδο. Η πανδημία φαίνεται ότι οδήγησε αυτούς/ές τους /τις εργαζόμενους/ες, όχι μόνο να αρνηθούν τις κενές θέσεις σε αυτούς τους κλάδους αλλά και το εργασιακό «πεπρωμένο» με το οποίο είναι συνδεδεμένες αυτές οι θέσεις. Παρά τις δεκαετίες πολιτικών υποτίμησης της εργατικής δύναμης και ακροδεξιών διαχειρίσεων των προσφυγικών κρίσεων, φαίνεται πως και στην ελληνική αγορά εργασίας τα προλεταριακά υποκείμενα διαθέτουν ακόμα μορφές αυθόρμητης στρατηγικής, που τα βοηθούν να διαφεύγουν από κατεστημένες συνθήκες εκμετάλλευσης.

Οι ανακοινωθείσες από τον πρωθυπουργό, διμερείς-διακρατικές συμφωνίες της Ελλάδας με το Πακιστάν,[7] αποτελούν κανονιστικά και αυταρχικά θεσμικά πλαίσια που σε καμία περίπτωση δεν θα λύσουν το πρόβλημα της αναποτελεσματικότητας των αγορών εργασίας.

Εκείνο που μας δείχνει η αυθόρμητη εργατική στρατηγική είναι πως

  • οι αγορές εργασίας χρειάζονται μια ριζοσπαστική μετεξέλιξη προς ένα καινούργιο σύστημα κατανεμητικών αρχών (δημοκρατικός σχεδιασμός της οικονομίας),
  • η εργατική τάξη χρειάζεται ριζική αναβάθμιση των όρων και συνθηκών εργασίας και αμοιβής της και τέλος
  • οι μετανάστες/τριες και οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες χρειάζονται μια δημοκρατική πολιτοφροσύνη.

[1] CLaus Offe, Κοινωνία της Εργασίας; Εκδόσεις Νήσος, Αθήνα 1993.

[2] https://www.richmondfed.org/publications/research/economic_brief/2021/eb_21-36.

[3] https://www.linkedin.com/pulse/theres-reason-why-70-former-hospitality-workers-work-its-al-gilbert

[4] Καθημερινή. Ηλίας Μπέλλος: Λείπουν 200.000 εργαζόμενοι σε κατασκευές​​​​​​​ και τουρισμό. 13.06.2022

[5] https://www.cedefop.europa.eu/files/9087_el.pdf

[6] https://www.agrotypos.gr/thesmoi/dimosia-dioikisi-politiki/italia-kai-ispania-eftiaxan-nomothesia-kai-oi-ergates-gis-fevgoun.

[7] https://www.newsbreak.gr/politiki/340116/lysi-mitsotaki-dimografiko-provlima/?fbclid=IwAR0v5E8dWfRJJ78KczVVDikLL5KPJu5TYHeq-DajjdcwSIWSV4x8oim04YI




Το πλήρες πρόγραμμα του 23ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ!

1,2 και 3 Ιουλίου 2022, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια

Το 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ είναι εδώ!

Μετά από δυο χρόνια  πανδημίας και αναγκαστικής αναβολής του, το 23ο  Αντιρατσιστικό φεστιβάλ ανοίγει τις πόρτες του στις 1,2,3 Ιουλίου 2022 στην Πανεπιστημιούπολη στα  Ιλίσια.  Τρεις μέρες αλληλεγγύης και τρεις μέρες γιορτής!

Η μεγάλη επιστροφή του Φεστιβάλ αποτελεί μία από τις λίγες αισιόδοξες ειδήσεις του τελευταίου διαστήματος. Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ δεν είναι μόνο το κορυφαίο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος  ούτε είναι μόνο ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός με συναυλίες,  συζητήσεις, πολιτιστικά δρώμενα και υπέροχες γεύσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί μια μοναδική γιορτή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα και μια ανάσα αντίστασης και αλληλεγγύης σε ένα ασφυκτικό και ζοφερό περιβάλλον.

Pushback στον ρατσισμό και τον πόλεμο

Αυτήν την ανάσα την έχουμε σήμερα πιο πολλή ανάγκη από ποτέ. Γιατί μας περικύκλωσε η ακρίβεια, η δυσκολία αξιοπρεπούς διαβίωσης για πολλούς και πολλές, η καταστολή, η έλλειψη δικαιοσύνης. Γιατί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει προκαλέσει το μεγαλύτερο προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Γιατί τα εγκληματικά και παράνομα pushbacks (επαναπροωθήσεις) έχουν γίνει καθεστώς στον Έβρο, στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο. Γιατί τα στρατόπεδα κράτησης προσφύγων και μεταναστών/τριών παραμένουν τόποι ακύρωσης του δικαίου και της ανθρωπιάς. Γιατί ο εθνικισμός ξαναγίνεται εργαλείο χειραγώγησης της κοινωνίας. Γιατί η Ακροδεξιά σηκώνει το κεφάλι παντού στην Ευρώπη, αλλά και στην Ελλάδα -παρά την καταδίκη της Χρυσής Αυγής. Γιατί οι Ρομά αντιμετωπίζονται πάντα ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Γιατί οι διακρίσεις και η βία με βάση το φύλο και τη σεξουαλικότητα συνιστούν στοιχεία της καθημερινότητας. Γιατί η ζωή μας φτωχαίνει διαρκώς.

Δίνουμε λοιπόν ραντεβού στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ για να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς, για να γιορτάσουμε αυτό το «μαζί» που μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο φωτεινό αύριο.

INFO

https://antiracistfestival.gr/, e-mail: [email protected], twitter: @Antirafestival

Ώρα έναρξης του φεστιβάλ: 6.00 μ.μ.

Ώρα έναρξης των συζητήσεων: 7.30 μ.μ.

Ώρα έναρξης των αυτοοργανωμένων συζητήσεων: 7:00 μ.μ.

Ώρα έναρξης των συναυλιών: 9.30 μ.μ.

Τιμή εισόδου: 5 ευρώ. Για όλο το τριήμερο 10 ευρώ. Δωρεάν για άνεργους/ες, μετανάστες/στριες, πρόσφυγες/ισσες

Στο χώρο του φεστιβάλ θα λειτουργεί Media Center

Περισσότερα στο www.antiracistfestival.gr

Πατρίδα μας όλη η Γη!

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 23ου ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

ΣΥZΗΤΗΣΕΙΣ

Παρασκευή 1 Ιουλίου, 7.30 μ.μ

  • Πρόσφυγες/Μετανάστριες στην Ελλάδα Σήμερα: Αόρατη Εργασία, Μηδενική Στέγη, Καμία Ένταξη

Συντονισμός: Νασίμ Λομανί (Στέκι Μεταναστών Αθήνας)

Εισηγήσεις: Αποστόλης Καψάλης (Νομικός-εργατολόγος, ερευνητής της εργασίας των μεταναστών στην Ελλάδα), Θανάσης Κούρκουλας (Εκπαιδευτικός, Κυριακάτικο Σχολείων Μεταναστών), Αναστασία Ματσούκα ( Νομικός, Εργαζόμενη στο προσφυγικό)

  • Κλιματική αλλαγή και περιβαλλοντική κρίση: αλλάζουμε αρκετά γρήγορα; Αντιστάσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη

Συντονισμός: Γιώργος Βελεγράκης ( Αναμέτρηση)

Εισηγήσεις: Γιώργος Καλλής (Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης), Annabella Da Re (μέλος της περιβαλλοντικής οργάνωσης Gastivists Italia), Ελίτα Φασούλα (Fridays For Future Thessaloniki)

  • Ειρήνη στην Ουκρανία, Ελευθερία στη Ρωσία, Αγώνας ενάντια στο ΝΑΤΟ

Συντονισμός και Εισήγηση: Γιάννης Αλμπάνης (Δίκτυο για τα Κοινωνικά και Πολιτικά Δικαιώματα)

Εισηγήσεις: Ilia Budraitskis ( Ρώσος διανοούμενος και ακτιβιστής), Miguel Urbán (Ισπανός ευρωβουλευτης, μέλος των anticapitalistas – Ενημέρωση από τις κινητοποίησεις για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στην Ισπανία)

Παρεμβάσεις από: Nilufer Koc (Μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Εθνικού Κονγρεσου του Κουρδιστάν), Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις (7.00 μ.μ):

  • «Ακόμα και το νερό; Κινήματα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού» Διοργάνωση: Ελευθεριακή Πορεία
  • «Το ποδόσφαιρο δεν σκοτώνει» Διοργάνωση: Αδέσποτος Αθηνών

Σάββατο 2 Ιουλίου, 7.30 μ.μ

  • Pushbacks: Εδώ είναι Βαλκάνια

Συντονισμός: Ερμιόνη Φρεζούλη, Χιακή Συμπολιτεία

Εισηγήσεις: Δ. Αγγελίδης (δημοσιογράφος ΕφΣύν), Saša Hajzler, Infokolpa initiative, μέλος του Δικτύου Καταγραφής Συνοριακής Βίας (Border Violence Monitoring Network), Lucija Kljun, Infokolpa Initiative, Βοσνία, Ιάσονας Αποστολόπουλος (διασώστης)

Παρέμβαση: Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν

  • Ακρίβεια: Να μην πληρώσουμε και αυτή τη κρίση

Συντονισμός: Αγγελική Βαλσαμάκη (Συλλογική Κουζίνα El Chef)

Εισηγήσεις: Πέτρος Σταύρου (Οικονομολόγος, μέλος της Αναμέτρησης), Silvia Palusi (μέλος της Organizata Politike, Αλβανία), Φώτης Δημήτρουλας (Κίνηση Πολιτών Χαϊδαρίου)

Παρέμβαση: Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής

  • Έμφυλη Βία: Γυναικοκτονίες, #metoo, Φεμινιστικές Αντιστάσεις

Συντονισμός: Αλίκη Κοσυφολόγου (Κιουρί@)

Εισηγήσεις: Δώρα Χρυσικού (ηθοποιός), Χρύσα Λύκου (Δημοσιογράφος), Κατερίνα Σεργίδου (Συνέλευση 8ης Μάρτη), Εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Ενάντια στις Γυναικοκτονίες

Αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις (7.00 μ.μ):

  • «Εκδήλωση: Οι Αυτοκτονίες των Φαντάρων ένα συνεχές έγκλημα του Στρατού εις βάρος της Νεολαίας». Διοργάνωση: Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων Σπάρτακος

Κυριακή 3 Ιουλίου

  • Μισοτσιγγανισμός, Κρατική Βία και Κοινωνικός Αποκλεισμός

Συντονισμός: Ισαβέλλα Γ. (Στέκι Μεταναστών)

Εισηγήσεις: Αλεξάνδρα Καραγιάννη (Δικηγόρος Οικογένειας Σαμπάνη) Β. Πάντζος (Προέδρος ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ), Αλέξανδρος Κάτσης (Φωτορεπόρτερ)

Παρεμβαίνουν μέλη της οικογένειας Σαμπάνη.

  • Η διάλυση του ΕΣΥ βλάπτει σοβαρά τη κοινωνία

Συντονισμός: Δημήτρης Αδαμόπουλος (επιστήμονας υγείας, μέλος Αναμέτρησης)

Εισηγήσεις: Δέσποινα Τοσονίδου (μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ), Κατερίνα Μάτσα (συγγραφέας, ψυχίατρος), Γ. Καλομενίδης (υπεύθυνος Covid-19 στο Ν/Σ Ευαγγελισμός)

  • Πανδημία Καταστολής: Αστυνομοκρατία, Φυλακές, Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

Συντονισμός: Ζαμίλε Καμπά (δικηγόρος, Αναμέτρηση)

Εισηγήσεις: Γιάννα Κούρτοβικ (δικηγόρος, Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα), Βασίλης Παπαστεργίου (δικηγόρος), Πολύκαρπος Γεωργιάδης (πρώην πολιτικός κρατούμενος)

Αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις (7.00 μ.μ):

  • Ανοικτή Συνέλευση Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας– Πειραιά και της καμπάνιας «δεν είναι αθώοι»

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΣΚΗΝΕΣ

Παρασκευή 1/7

Κεντρική Σκηνή:

Salto Mortale

BUS the unknown secretary

Puta Volcano

Nightstalker

Λαϊκή Σκηνή :

Παραδοσιακό γλέντι με

Νταλκά Χαμέ Quintet,

Ρεμπετί

Μεταναστευτική Σκηνή :

Fuego team latin show

Mersad be a wolf

Sarbasst

Άξεστος

Abismo

BNC

Mc Yinka & The Fuzics

Al Fawares cultural band by SGYF

 

Σάββατο 2/7

Κεντρική Σκηνή:  

Renovatio

Taburo bota

ΧΑΡΑ

Novel 729

Rationalistas – Ορθολογιστές

Λαϊκή Σκηνή:

Ρεμπέτικο Γλέντι με:

Τρίο Κατάρα

Ρεμπέτικη Κομπανία με τους: Σκούτας, Μηταράκης, Ζαρίας, Τσαλπαρά, Ιωάννου

Μεταναστευτική Σκηνή:

Ανοιχτή Ορχήστρα

Αφγανικός παραδοσιακό χορός

Vellerzimi (πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορός από την Αλβανία)

Παραδοσιακός Χορός από το Πολιτιστικό Κέντρο Κουρδιστάν

Αdir Jan

Alejandro Diaz με ήχους και επαναστατικά τραγούδια της λατινικής Αμερικής

Τsopana rave

Κυριακή 3/7

Κεντρική Σκηνή:

Βερτζί Μαβί

Αλέξανδρος Κτιστάκης

Φωτεινή Βελεσιώτου

Χαΐνηδες

Λαϊκή Σκηνή:

Sam Romα

Αναφανδόν & Άρης Μάθεσης

Μεταναστευτική Σκηνή:

Ομάδα Μουσικής Κοινωνικής Επανένταξης από το 18 Άνω

Mandela Girls

Las Galoperas de Atenas

Lot Kurbeti (πολυφωνικά παραδοσιακά τραγούδια και χορός από την Αλβανία)

Ομάδα Αφρικάνικου Χορού και Μουσικής Yeelen (Γιελεν)

Sembe – cultural dance & music

H Χρυσάνθη και οι φανταστικοί της φίλοι


ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΑ

Εκθέσεις φωτογραφίας:

1) Προσφυγικό 2) Καταστολή. Οι δυο αυτές εκθέσεις και τις 3 μέρες στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Φωτορεπόρτερς: Ορέστης Παναγιώτου, Μιχάλης Καραγιάννης, Αλέξανδρος Κατσής, Βασίλης Ρεμπάπης, Μάριος Λώλος, Αναστασία Χαραμή, William Faithful

3) Έκθεση φωτογραφίας: ΦΥΓΟΚΕΝΤΡΟΣ

Φωτογράφος: Rahmat Ahmadi

Επιμέλεια: Γιάννης Σίμος (BlackBox Photography)

«Φυγόκεντρος καλείται η ψευδαίσθηση που έχει ένα σώμα που διαγράφει κυκλική τροχιά, ότι μπορεί να διαφύγει αυτής. Πρόκειται για μια κατά σύμβαση δύναμη που δεν ασκείται στο σώμα, αλλά βοηθά στη μελέτη προβλημάτων κίνησης”.

Ο Rahmat  Ahmadi  γεννήθηκε στο Αφγανιστάν. Από το 2007 βρίσκεται στην Ελλάδα ως πρόσφυγας. Από το 2010 έως σήμερα δουλεύει ως διερμηνέας και διαπολιτισμικός μεσολαβητής. Το 2014 ξεκίνησε το πρώτο σεμινάριο φωτογραφίας στον πολιτιστικό όμιλο του Πανεπιστημίου Αθηνών (Π.Ο.Φ.Π.Α). Από το 2015 έως το 2018 παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στη σχολή BlackBox Photography.

www.rahmatahmadi.com

ΠΡΟΒΟΛΕΣ

Παρασκευή 1 Ιουλίου,   9.00 μ.μ

Sam Roma / Eίμαστε Tσιγγάνοι (2014) – Συντελεστές:

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μαρίνα Δανέζη

Παραγωγή: Νίκος Τριανταφυλλίδης /ΝΙΜΑ Ενέργειες Τέχνης και Πολιτισμού

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χρήστος Σαρρής

Μοντάζ: Γιώργος Ζαφείρης

Ηχοληψία: Κώστας Κουτελιδάκης

Πρωτότυπη Μουσική: Κωστής Ζουλιάτης

Μιξάζ: Δημήτρης Μυγιάκης

Κάμερα στο γύρισμα της Αγίας Βαρβάρας: Κλαούντιο Μπολιβάρ

Ηχοληψία στο γύρισμα της Αγίας Βαρβάρας: Γιάννης Αντύπας

Διάρκεια: 39′

Η ηχογράφηση  της μουσικής έγινε στο Shakti Studio

Με την υποστήριξη του ΕΚΚ (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου) και του Βυζαντινού Μουσείου

Η δημιουργός θα παρευρεθεί στην προβολή.

Σάββατο 2 Ιουλίου,  9.00 μ.μ

  • Στην Αυλή (12’)

Ένα μικρό ντοκιμαντέρ για την κατάληψη στέγης στο 5ο Λύκειο Αθηνών. Μία αυλή ένα ηλιόλουστο ανοιξιάτικο μεσημέρι.

Σκηνοθεσία: Αφροδίτη Καϊράκη

Βοηθός σκηνοθέτης: Μαρία Λίγκου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Χριστίνα-Άννα Δαφνή

Ήχος: Αντώνης Αργύρης

Μοντάζ εικόνας & ήχου: Μαρία- Μόσχα Καρατζόγλου

Η δημιουργός θα παρευρεθεί στην προβολή.

2) 5 1/2 χρόνια (70’).  Το ντοκυμαντέρ πραγματεύεται την εμπειρία της δημοσιογραφικής κάλυψης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μυρτώ Συμεωνίδου, Ιωάννα Παπαϊωάννου

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Νίκος Πανιεράκης

Σκίτσα – Γραφικά: Λουίζα Καραγεωργίου

Μοντάζ: Ιωάννα Παπαϊωάννου

Ηχοληψία – Μίξη: Αλέξανδρος Λυκοστράτης

Πρωτότυπη Μουσική: Νίκος Μπαξεβανάκης Γιάνης Ποταμίτης

Τον Οκτώβριο του 2020 η μεγαλύτερη δίκη στη σύγχρονη Ελλάδα φτάνει στο τέλος της. Η απόφαση του δικαστηρίου είναι σαφής: Το επί σειρά ετών τρίτο μεγαλύτερο κόμμα του κοινοβουλίου αποτελεί εγκληματική οργάνωση. Πώς είναι να καλύπτεις δημοσιογραφικά μία τέτοια δίκη επί πεντέμισι χρόνια; Μια συζήτηση με τους ανθρώπους που ήταν εκεί.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι: Ελευθερία Κουμάντου, Angelique Kourounis, Γιάννης Μπασκάκης, Αντώνης Μπούγιας, Κωνσταντίνος Πουλής, Αφροδίτη Φράγκου.

Το ντοκιμαντέρ 5½ χρόνια είναι μία ανεξάρτητη παραγωγή που έκανε πρεμιέρα στο 24ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης το Μάρτιο του 2022.

Οι δημιουργοί θα παρευρεθούν στην προβολή.

ΠΟΙΗΣΗ

Παρασκευή 9.00-10.30 μ.μ

Ποιητές από διαφορετικές χώρες θα απαγγείλουν στη γλώσσα τους. Ο συντονιστής της εκδήλωσης θα παρουσιάζει το θέμα του ποιήματος στα ελληνικά.

ΑΦΗΓΗΣΗ

για ενήλικες και παιδιά

Παρασκευή 1 Ιουλίου, 8:30 μ.μ, διάρκεια 30 λεπτά

Θα ακούσουμε παραμύθια και ιστορίες τριών αφηγητριών που θα μας ταξιδέψουν στο χωροχρόνο σε ένα κόσμο με πολλούς κόσμους, σε μια χώρα με πολλές χώρες για να σκεφτούμε, να δούμε και να χτίσουμε αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο.

Αφηγήτριες: Πηνελόπη Βασιλειάδου, Λιζέτα Ζιάκου, Ιωάννα Βίτσου ( Απόφοιτες της «Σχολής Αφηγηματικής Τέχνης» του «Κέντρου Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών»)»

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Σάββατο 2 Ιουλίου 9 μ.μ

  • Flamenco Act «Palante» με την ομάδα χορού της Compania Flamenca Sentimientos

Para adelante, pa»lante, ίσια μπροστά…. Αυτή είναι η θέση και στάση ζωής των Ρομά της Ανδαλουσίας, εμπνευσμένη από τα ταξίδια των καραβανιών μέσα στον χρόνο αναζητώντας νέους τόπους, κοιτώντας πάντα μπροστά, ποτέ πίσω.

Χορογραφίες – Σκηνοθεσία: Ισαβέλλα Γαλαίου

Χορεύουν: Ακριβή Αντωνοπούλου, Δώρα Βάνα, Στέλλα Βλαχομήτρου, Ισαβέλλα Γαλαίου, Πέλια  Γιαννουλάτου, Ελένη Δημητρίου, Ελένη Κακούρη, Στέλλα Καπόλου, Χρυσοφίλη Κόντου, Μαριάννα Κούτουλας, Ζωή Κρητσωτάκη, Έλενα Μεγρέμη, Παναγιώτα Μπουκουβάλα, Αναστασία Παπαδούλη, Χριστίνα Παπαφιλιππάκη, Εβίτα Πασχάλη,  Απολλωνία Πολίτη

 

Κυριακή 3 Ιουλίου  8.30-10.00 μ.μ

  • «Ένα μιούζικαλ για 500 ευρώ»

Μια διάσημη τραγουδίστρια, μία ηθοποιός, ένας μεθυσμένος, ένας τζαμπατζής και οι φίλοι τους τραγουδάνε και χορεύουν σε διάφορες γλώσσες. Για τί άλλο; Για να πληρώσουν τον λογαριασμό!

Οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες των Πίσω Θρανίων σας προσκαλούν στο πολύγλωσσο θεατρικό τους!

Τα Πίσω Θρανία είναι ομάδα εκμάθησης ελληνικών και αγγλικών σε πρόσφυγες και μετανάστες, για την παράσταση συνεργάστηκαν μαθητές και μαθήτριες από διάφορες χώρες.

Παίζουν:

Ali Raza, Άννα Παπαδοπούλου, Bayazid Piah, Nagham Khalaf Fares, Μοχάμαντ Γολαμί, Hussain, Όλγα Παπαδοπούλου, Ραφίκ Ματομπάρ, Φωτεινή, Χρυσοφίλη Κόντου

Τραγουδούν και χορεύουν οι μαθήτριες και οι μαθητές, οι δάσκαλοι και οι δασκάλες  και φυσικά  εσείς, “το αγαπητό μας κοινό”!

ΠΑΙΔΟΤΟΠΟΣ

Το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ για τους μικρούς μας φίλους!

Στο φετινό Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ ο Παιδότοπος θα λειτουργεί από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, με δράσεις για παιδιά, εργαστήρια και παιχνίδια! Θα περάσουμε όμορφα με τους μικρούς μας φίλους, θα παίξουμε, θα τραγουδήσουμε, θα ακούσουμε ιστορίες και θα μάθουμε να μοιραζόμαστε τον κόσμο για να μπορέσουμε να τον αλλάξουμε! Σας περιμένουμε!

Παρασκευή 1 Ιουλίου

18:00-19:00 Αφήγηση παραμυθιών

19:00-21:00 Μουσική, χορός και τραγούδι με τον Στέφανο Γανωτή

Σάββατο 2 Ιουλίου

18:00-21:00 Εικαστικό εργαστήρι με το Σκασιαρχείο

Κυριακή 3 Ιουλίου

18:00-19:30 δράσεις για παιδιά με την Παιδαγωγό Εφαρμοσμένου Θεάτρου στην

εκπαίδευση και την κοινότητα, Χριστίνα Στουραΐτη

19:30-21:00 παιχνίδια με την αυτοοργανωμένη ομάδα ποδοσφαίρου «Αδέσποτος Αθηνών»

ΟΙ ΓΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Το φεστιβάλ είναι πεντανόστιμο! Στρώνουμε τραπέζι στο 23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ με γεύσεις από πολλές  χώρες. Κουζίνες και γεύσεις αλμυρές και γλυκές από πολλές γωνιές του πλανήτη. Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, Ζιμπάμπουε, Νιγηρία, Κουρδιστάν, Φιλιππίνες κλπ. Και φυσικά όπως πάντα, η Τουρκική κουζίνα, το ρακάδικο, τα σουβλάκια του Φελέκη και η  El Chef

23ο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ

1,2 και 3 Ιουλίου 2022, Πανεπιστημιούπολη, Ιλίσια