1

Μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας για τις 10 Ιουνίου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάθεση της ημερομηνίας της 24ωρης απεργίας για τις 10 Ιουνίου

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., υλοποιώντας την απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της 19ης Μαΐου για κοινή ημερομηνία Γενικής Απεργίας, τόσο στο Δημόσιο όσο και στον Ιδιωτικό Τομέα, ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αποφάσισε να μεταθέσει την ημερομηνία της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τις 10 Ιουνίου, μετά τη σημερινή απόφαση της ΓΣΕΕ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας, που, επίσης, αποφάσισαν 24ωρη  απεργία για τις 10 Ιουνίου.

Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.




Ελλείψεις αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

του Πανελληνίου Συλλόγου Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο

«Ελλείψεις αίματος στο Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών Λαϊκό»

Καθώς το τέλος της πανδημίας φαίνεται να έρχεται, και η ζωή μας να επανέρχεται στους κανονικούς ρυθμούς, οι ανάγκες σε αίμα εξακολουθούν να υφίστανται.

Το Γ.Ν.Α. «Λαϊκό» ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας αντιμετωπίζει σοβαρές ελλείψεις αίματος και αδυνατεί να καλύψει τις μεγάλες ανάγκες των ασθενών όπως των πολυμεταγγιζόμενων με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο που χρειάζονται την βοήθεια σας για την επιβίωση τους.

Η Μεσογειακή Αναιμία ή Θαλασσαιμία (γνωστή παλαιότερα ως αναιμία του Cooley) και η Δρεπανοκυτταρική Νόσος είναι κληρονομικές μορφές βαριάς αναιμίας που η θεραπεία τους βασίζεται σε τακτικές μεταγγίσεις αίματος ανά δεκαπενθήμερο από τη βρεφική ηλικία των πασχόντων και η ζωή τους είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την εθελοντική και τακτική προσφορά του αίματος από τους συνανθρώπους μας.

Οι ελλείψεις αίματος έχουν ως συνέπεια τις αναβολές των μεταγγίσεων των συμπασχόντων μας με επιπλοκές στην υγεία τους.

Σας καλούμε για ακόμη μία φορά να σταθείτε αρωγοί στην προσπάθεια κάλυψης των ασθενών με Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο του Λαϊκού Νοσοκομείου και να αιμοδοτήσετε.

Όσον αφορά τους συμπολίτες μας που έχουν περάσει covid, διευκρινίζεται ότι μπορούν να αιμοδοτήσουν ένα μήνα μετά την αποδρομή των συμπτωμάτων και με test PCR αρνητική, ενώ όσοι έχουν εμβολιαστεί μπορούν να αιμοδοτήσουν άμεσα εφόσον αισθάνονται καλά.

Στην περίπτωση που μετά τον εμβολιασμό εμφανιστούν ήπιες αντιδράσεις μπορείτε να αιμοδοτήσετε μία εβδομάδα μετά την πάροδο των συμπτωμάτων.

Ώρες αιμοδοσίας του Γ.Ν.Α. «Λαϊκό»: 

Καθημερινά 09.00-16.00 και Σαββατοκύριακο 09.00-14.00.

Με εκτίμηση

Δ.Σ. ΠΑΣΠΑΜΑ

Πανελλήνιος Σύλλογος Πασχόντων από Μεσογειακή Αναιμία και Δρεπανοκυτταρική Νόσο

Τηλ. Επικοινωνίας: Αγγελοπούλου Μαρία 6974226413, Μυρίλλα Βάνα 6987125290




Εμπλουτίζεται το αντεργατικό νομοσχέδιο με νέες αντιδραστικές ρυθμίσεις – Στο στόχαστρο οι απεργίες και των Ναυτεργατών

Σε νέο κρεσέντο αντεργατικότητας και προκλητικότητας επιδόθηκε ο γνωστός Υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης σε συνέντευξή του σήμερα σε τηλεοπτικό σταθμό ανακοινώνοντας ότι η κυβέρνηση προτίθεται να προβεί σε επιπλέον ρυθμίσεις για τις απεργίες των Σωματείων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και την κοινή ωφέλεια, στοχοποιώντας πλέον και τις δευτεροβάθμιες οργανώσεις όταν αυτές αποφασίζουν να καλύπτουν πρωτοβάθμιες οργανώσεις στη προσπάθειά τους να βάλουν φραγμό στη βιομηχανία δικαστικών προσφυγών και αποφάσεων που κηρύσσουν την μια μετά την άλλη τις απεργίες παράνομες!

Συγκεκριμένα τόνισε: «Εάν μια απεργία κρίνεται παράνομη ή καταχρηστική δεν θα μπορεί να επαναπροκηρυχθεί από άλλη δευτεροβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση»!!!

Συνεχίζοντας το αντεργατικό – αντιδημοκρατικό του ντελίριο κατέστησε σαφές ότι «στην απεργία στην κοινή ωφέλεια (Μετρό – Ακτοπλοΐα – Απορρίμματα)», και επικαλούμενος τι ισχύει σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες», «το 33% των δραστηριοτήτων θα γίνεται κανονικά έτσι ώστε η απεργία να μην στρέφεται κατά του κοινωνικού συνόλου»!!

Οι εξαγγελίες αυτές δείχνουν ότι η κυβέρνηση έχει ξεσαλώσει πλήρως στη προσπάθειά της να υπερασπίσει τα «ιερά και όσια» του κεφαλαίου και να καταστήσει την απεργία από όπλο στα χέρια των εργαζομένων σε ένα άχρηστο και ατελέσφορο μέσο!

Προειδοποιούμε τη κυβέρνηση ότι είναι βαθιά νυχτωμένη! Σπέρνει ανέμους και θα θερίσει θύελλες!

Η επίθεση της κυβέρνησης θα πάρει μαζική και αγωνιστική απάντηση από τους εργαζόμενους στις 3 Ιούνη με την πανελλαδική απεργία και θα ακολουθήσει κλιμάκωση των αγώνων. Να μην τρέφει αυταπάτες ότι θα ξεμπερδέψει με μια τουφεκιά στον αέρα!

Η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ




Μάης του ’68: μνήμες και διδάγματα

Μισό αιώνα μετά, το πιο πρόσφατο επαναστατικό κύμα πηγή έμπνευσης για τις εξεγέρσεις και επαναστάσεις του μέλλοντός μας

Του Βαγγέλη Λιγάση*

53 χρόνια πριν, τον Μάιο του 1968, μια εξέγερση στην καρδιά της Δυτ. Ευρώπης συνταράσσει την τότε 4η ισχυρότερη ιμπεριαλιστική δύναμη του κόσμου, τη Γαλλία. Ο Γαλλικός Μάης του 1968 έρχεται σε ένα παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον συνεχούς μεταπολεμικής ανάπτυξης με ρυθμούς 5-7% ετησίως και αδιάλειπτα (λόγω της προηγούμενης καταστροφής παραγωγικών δυνάμεων και απελευθέρωσης καινούριων που επέφερε ο Παγκόσμιος πόλεμος) και κρατικού πατερναλισμού – «κοινωνικό» κράτος στην Ευρώπη (απότοκο της ενεργητικής απαίτησης της γενιάς του πολέμου για μια καλύτερη ζωή). Ο αρχικά «γαλλικός» Μάης μετατράπηκε σύντομα σε παγκόσμιο ρεύμα εξέγερσης – το τελευταίο μεγάλο επαναστατικό ρεύμα μέχρι και σήμερα.

Γεωπολιτικά κυριαρχούσε ο χωρισμός του κόσμου σε δύο σφαίρες επιρροής και δύο ανταγωνιζόμενα «στρατόπεδα», με κέντρα τις ΗΠΑ και την τότε ΕΣΣΔ – ο λεγόμενος Ψυχρός Πόλεμος, που απειλεί διαρκώς τους «υποτελείς» αλλά και τον πλανήτη ολάκερο με πυρηνικό ολοκαύτωμα. Η εικόνα και των δύο «στρατοπέδων», ωστόσο, έχει πληγεί ανεπανόρθωτα: του μεν δυτικού καπιταλισμού («της ελευθερίας») από τις εθνικοαπελευθερωτικές εξεγέρσεις του «Τρίτου Κόσμου» (των «υπανάπτυκτων» εθνών) με εμβληματικές περιπτώσεις την Κούβα και το Βιετνάμ, του δε κρατικοκαπιταλιστικού δήθεν αποσταλινοποιημένου μπλοκ (του «σοσιαλιστικού») από τις εξεγέρσεις-αντιπαραθέσεις στο εσωτερικό του (επανάσταση Ουγγαρίας 1956, Πολωνία, «Άνοιξη της Πράγας» κ.λπ.).
Ένα διευρυμένο στρώμα διανοουμένων-«ειδικών» προερχόμενο από τα μαζικά πανεπιστήμια που δημιούργησε η μέχρι τότε οικονομική ανάγκη διαρκούς επέκτασης του καπιταλισμού διαπιστώνει ότι τα περιθώρια κοινωνικής κινητικότητας-ανέλιξης είναι στενότερα σε σχέση τις προσδοκίες του (χαρακτηριστικά, στη Γαλλία οι φοιτητές το 1961 ήταν 200.000 ενώ το 1968 500.000, ενώ η θεματική μαζικοποίηση του πανεπιστημίου ήταν διεθνής τάση σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες).
Τα παραπάνω σε συνδυασμό με την αυτοπεποίθηση που ένιωθαν ηλικιακά νέα στρώματα εργαζομένων (σε περιβάλλον πρακτικά μηδενικής ανεργίας και διεύρυνσης των πραγματικών εισοδημάτων τους) οδηγούν στην αμφισβήτηση των πολιτικών συσχετισμών κυριαρχίας και τη διεκδίκηση δημοκρατικών κ.λπ. δικαιωμάτων καθώς το χάσμα ανάμεσα στις παραγωγικές σχέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί και το θεσμικό – νομικό μεταπολεμικό εποικοδόμημα έχει διευρυνθεί. Λίγες χούφτες διανοούμενων -κυρίως- ή παλιών στελεχών των ΚΚ, δημιουργούν μαρξίζουσες οργανώσεις συνολικής αμφισβήτησης της εκμετάλλευσης και του σταλινικού μοντέλου «σοσιαλισμού».
Τα πασίγνωστα κινήματα για τα δικαιώματα των μαύρων και το κίνημα ενάντια στον πόλεμο στο Βιετνάμ στις ΗΠΑ στα μέσα της δεκαετίας του ’60, πλαισιώνονται από κινήματα για δικαιώματα των καταπιεσμένων (ομοφυλόφιλοι, γυναίκες κ.λπ.) αλλά και από μαχητικές συνδικαλιστικές πρωτοπορίες που στην πλειονότητα των περιπτώσεων αποκτούν και πολιτικά χαρακτηριστικά.
Σε αυτό το περιβάλλον ξεσπάει «απρόσμενα» ο γαλλικός Μάης του ’68. Για να «θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεώτεροι», ας θυμίσουμε τους βασικούς του σταθμούς:

Γαλλικός Μάης – χρονολόγιο

Όπως συμβαίνει συχνά με τις εξεγέρσεις, όλα άρχισαν «δι’ ασήμαντον αφορμήν». Στην προκείμενη περίπτωση ήταν η απαγόρευση της «επίσκεψης» αγοριών στους κοιτώνες (φοιτ. εστίες) των κοριτσιών τα βράδια (παραδόξως, το αντίθετο δεν απαγορευόταν). Ένα λοκ-άουτ από τη διοίκηση του πανεπιστημίου, η παραπομπ0ή οκτώ φοιτητών στο πειθαρχικό, μια ολιγάριθμη συγκέντρωση συμπαράστασης, η επέμβαση και αγριότητα των αστυνομικών δυνάμεων, τα πρώτα οδοφράγματα – και ο «πυροκροτητής» λειτούργησε… Λίγες μόνο μέρες αργότερα, την Παρασκευή 10/5, ήρθε η «Νύχτα των οδοφραγμάτων». Το απόγευμα ένα τεράστιο πλήθος δεκάδων χιλιάδων νέων μαζεύτηκε στην αριστερή όχθη του Σηκουάνα. Κατέβηκαν σε αποχή τώρα πια οι μαθητές των λυκείων, τα πανεπιστήμια της επαρχίας και όλες οι σχολές που μέχρι εκείνη την ημέρα δεν είχαν συμμετάσχει σε κινητοποιήσεις. «Απελευθερώστε τους συντρόφους μας!» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε. Όταν η αστυνομία τους εμπόδισε να διασχίσουν το ποτάμι, οι φοιτητές κατέλαβαν το Καρτιέ Λατέν, καθώς χωρίστηκαν σε μικρότερες ομάδες. Ύψωσαν παντού οδοφράγματα. Οι μάχες της «Νύχτας των οδοφραγμάτων» είχαν τρομερή αγριότητα και διάρκεια, και κόπασαν στις 5.30 το πρωί με στρατιωτική νίκη της αστυνομίας αλλά πολιτική ήττα του στρατηγού Ντε Γκολ και της κυβέρνησης. Η διαρκής ραδιοφωνική αναμετάδοση των συγκρούσεων συγκλόνισε την πλειονότητα της κοινωνίας, η οποία συμπαρατάχθηκε με τους φοιτητές.
Στις 6 τα χαράματα του Σαββάτου 11/5 ο Ντε Γκολ συζητούσε με τον υπουργό του των Στρατιωτικών για τις άμεσα διαθέσιμες στρατιωτικές μονάδες (συντάγματα αλεξιπτωτιστών) για «ενεργητική κατάπνιξη» των διαδηλώσεων, ενώ την ίδια ώρα ο γεν. γραμματέας της CGT Ζορζ Σεγκί (η «κομμουνιστική» ΓΣΕΕ) τηλεφωνούσε στον αντίστοιχο ηγέτη της σοσιαλδημοκρατικής συνομοσπονδίας για να συναποφασίσουν τη Δευτέρα 24ωρη γενική απεργία και διαδήλωση, ανταποκρινόμενοι στη γενική διάθεση, παρά την μέχρι τότε αρνητική τους στάση, ιδιαίτερα του ΚΚΓ, απέναντι στις φοιτητικές κινητοποιήσεις.
Η διαδήλωση της Δευτέρας, 13/5, ήταν απρόσμενη. Οι συγκεντρωμένοι ήταν σχεδόν ένα εκατομμύριο. Η κυβέρνηση πανικοβλήθηκε. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Ζορζ Πομπιντού ανήγγειλε την απελευθέρωση των κρατουμένων και την επαναλειτουργία της Σορβόννης. Στις επόμενες ημέρες, ωστόσο, και χωρίς συνδικαλιστική «κάλυψη», οι εργαζόμενοι άρχισαν να καταλαμβάνουν εργοστάσια, ξεκινώντας από τις αεροπορικές εγκαταστάσεις κοντά στη Ναντ στις 14/5, κατόπιν με άλλη απεργία σε εργοστάσιο συναρμολόγησης της Renault κοντά στη Ρουέν κ.λπ. Μέχρι τις 16/5 οι εργαζόμενοι είχαν καταλάβει περίπου πενήντα εργοστάσια.
Το μεσημέρι 16/5 ο γ.γ. της CGT έριξε το σύνθημα της απεργίας διαρκείας. Στις 5 το απόγευμα οι απεργοί είχαν φθάσει τις 300.000. Στις 10 το βράδυ ο αριθμός των απεργών είχε υπερβεί τις 600.000. Οι φοιτητές έκαναν αμέσως κατάληψη της Σορβόννης, ενώ οι απεργοί κατέλαβαν το ένα μετά το άλλο τα μεγάλα εργοστάσια. Σε τρία 24ωρα ο αριθμός των απεργών είχε υπερβεί τα 6.000.000. Δύο ακόμη 24ωρα και ο αριθμός των απεργών ξεπέρασε τα 10.000.000 (τα 2/3 των Γάλλων εργαζομένων) τη στιγμή που τα πανίσχυρα τότε συνδικάτα δεν συσπείρωναν παρά 3.500.000 εργαζόμενους. Η Γαλλία ολόκληρη παρέλυσε. Οι φοιτητές δεν ήταν πια οι πρωταγωνιστές. Στα κατειλημμένα εργοστάσια υψώνονταν κόκκινες σημαίες ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν η «Διεθνής» («για να κατανοήσουν οι εργοδότες την διάθεση των εργατών»). Στην περιοχή της Ναντ (απ’ όπου και ξεκίνησαν οι καταλήψεις εργοστασίων) η σύμπραξη των 3 εργατικών συνομοσπονδιών ανέλαβε την τροφοδοσία των μαγαζιών, τα βενζινάδικα κ.λπ.
Η κατάσταση κλιμακώθηκε στις 24/5. Δεκάδες χιλιάδες νέοι (στην πλειονότητά τους πλέον εργάτες) συγκεντρώθηκαν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λιόν, στο Παρίσι, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της απαγόρευσης εισόδου στη Γαλλία του Κον-Μπεντίτ («είμαστε όλοι Γερμανοεβραίοι»). Στις 8 το βράδυ ο Ντε Γκολ απηύθυνε διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό, με το οποίο ανήγγειλε τη διενέργεια δημοψηφίσματος για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση των υπερεξουσιών του προέδρου. «Σε περίπτωση που η απάντησή σας είναι “όχι”, είναι αυτονόητο ότι δεν θα διατηρήσω το αξίωμά μου», κατέληξε ο Ντε Γκολ. Η τελευταία φράση του πνίγηκε στους αλαλαγμούς ενθουσιασμού των συγκεντρωμένων. Χιλιάδες από αυτούς έβγαλαν τα μαντίλια τους και τα κουνούσαν, φωνάζοντας ρυθμικά «Αντίο, Ντε Γκολ!».
Σε λίγο άρχισε η πιο μεγάλη νύχτα του «Γαλλικού Μάη». Η κυβέρνηση ήταν αποφασισμένη να τσακίσει τους διαδηλωτές, ώστε να τρομοκρατήσει τον υπόλοιπο πληθυσμό. Τη νύχτα αυτή οι αστυνομικοί άρχισαν να χρησιμοποιούν και τα όπλα τους. Ένας διαδηλωτής σκοτώθηκε από έκρηξη χειροβομβίδας και ένας αστυνομικός συνθλίφθηκε από ένα καμιόνι που εξαπέλυσαν οι διαδηλωτές. Εκείνη τη νύχτα οι συγκρούσεις προβλήθηκαν ως αποτρόπαια προμηνύματα εμφύλιου πολέμου.
Το Γαλλικό Κ.Κ., μέσω της CGT, διαπραγματευόταν διαρκώς με το καθεστώς. Στο Σ/Κ 25-26/5 παραχωρείται από τις ενώσεις εργοδοτών αύξηση 35% στο βασικό μισθό, αύξηση όλων των μισθών 7%, καταβολή του το μισού των μισθών για τις ημέρες της απεργίας, μείωση ωρών εργασίας και μείωση ηλικιακών ορίων συνταξιοδότησης σε πολλές περιπτώσεις. Παρά τις γενναίες παραχωρήσεις, η CGT εκπλήσσει τους πάντες με την απόφαση να μην επικυρώσει την συμφωνία παρά μόνο αφού θα την «περάσει» από σημαντικές γεν. συνελεύσεις εργαζομένων. Στην πρώτη συνέλευση που προσπάθησε να επικυρώσει την συμφωνία «της Γκρενέλ» (από την οδό όπου έγιναν οι διαπραγματεύσεις) στο εργοστάσιο της Renault στο παρισινό προάστιο Μπιγιανκούρ, οι εργαζόμενοι δεν άφησαν τον εισηγητή της CGT να ολοκληρώσει την ανάγνωση της συμφωνίας, φωνάζοντας ρυθμικά «εργατική κυβέρνηση»…
Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης Φρανσουά Μιτεράν προσπάθησε να εκμεταλλευθεί την πολιτική δυναμική της εξέγερσης. Στις 28/5 κατέπληξε τους πάντες όταν εμφανίστηκε στην τηλεόραση και αυτοπροτάθηκε για πρωθυπουργός μεταβατικής κυβέρνησης και για πρόεδρος της χώρας, τη στιγμή που αυτές οι θέσεις ήταν κατειλημμένες από τον Πομπιντού και τον Ντε Γκολ και δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές. Επέτεινε έτσι την εικόνα πολιτικής αστάθειας, «χάους», επαναστατικής κατάστασης.
Λίγες ώρες αργότερα ο γ.γ. του γαλλικού Κ.Κ. Βαλντέκ Ροσέ συζητούσε μαζί του την σύνθεση της μεταβατικής κυβέρνησης και ταυτόχρονα η CGT ανήγγειλε την πραγματοποίηση μεγάλης διαδήλωσης για την επομένη 29/5.
Ο στρατηγός Ντε Γκολ σχημάτισε την άποψη ότι η Αριστερά ετοιμαζόταν να καταλάβει την εξουσία. Το πρωί της Τετάρτης 29/5 το υπουργικό συμβούλιο εξέτασε τις λεπτομέρειες της επέμβασης του στρατού για την κατάπνιξη της αναμενόμενης επανάστασης. Κατά τη διάρκεια της ημέρας άρματα μάχης μεταφέρθηκαν στα προάστια του Παρισιού.
Το μεσημέρι, μυστικά από την κυβέρνηση, ο Ντε Γκολ εγκατέλειψε τη Γαλλία με δύο ελικόπτερα και μετέβη στη Γερμανία, στο Μπάντεν-Μπάντεν, όπου έδρευαν τα «αμόλυντα» γαλλικά στρατεύματα κατοχής υπό τον «αλγερινοφάγο» στρατηγό Μασί, για να αρχίσει από εκεί τη στρατιωτική επίθεση ανακατάληψης του Παρισιού, καθώς ήταν βέβαιος ότι το προεδρικό μέγαρο θα έπεφτε στα χέρια των κομμουνιστών και των εξεγερμένων. Αργότερα, πέρασε τη νύχτα στο εξοχικό του κοντά στο Στρασβούργο. Τελικά, η τεράστια διαδήλωση της CGT έλαβε χώρα ειρηνικά, χωρίς κανένα επεισόδιο: απλούστατα, το ΚΚ και οι σοσιαλδημοκράτες δεν είχαν καμία πρόθεση να αγωνιστούν για να πάρουν την εξουσία.
Το μεσημέρι της Πέμπτης 30/5 ο Ντε Γκολ επέστρεψε στο Μέγαρο των Ηλυσίων. Αισθανόταν πανίσχυρος. Στις 4.30 το απόγευμα ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας απηύθυνε ραδιοφωνικό διάγγελμα προς τον γαλλικό λαό. Απείλησε ευθέως με επέμβαση του στρατού και με εμφύλιο πόλεμο, ενώ ταυτόχρονα διέλυσε τη Βουλή προκηρύσσοντας εκλογές. Ο στρατηγός ήταν αποφασισμένος για όλα. Το διάγγελμά του δεν άφησε κανένα περιθώριο παρανόησης: Όποιος δεν ήταν έτοιμος να πάρει την εξουσία αντιμετωπίζοντας τον στρατό, όφειλε να υποταχθεί. Φυσικά, κανείς δεν ήταν έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ούτε οι φοιτητές ούτε, πολύ περισσότερο, το Κομμουνιστικό Κόμμα, το οποίο δεν είχε καμιά τέτοια πρόθεση.
Έτσι, το διάγγελμα του Ντε Γκολ σφράγισε οριστικά και αμετάκλητα την τύχη της εξέγερσης του Μάη. Αμέσως μετά τη λήξη του, κάπου 500.000 Γάλλοι συμμετέχουν σε προσχεδιασμένη διαδήλωση υποστήριξης του στρατηγού.
Τυπικά τίποτα δεν άλλαξε: οι απεργίες συνεχίζονταν, τα πανεπιστήμια ήταν κατειλημμένα και οι φοιτητές διαδήλωναν κατά δεκάδες χιλιάδες. Στην πραγματικότητα τα πάντα τελείωσαν, αποτελούσε απλώς θέμα τυπικής διαδικασίας η έκδοση «πιστοποιητικού θανάτου» της εξέγερσης. Στις 10/6 ένας 17χρονος μαθητής πνίγηκε στον Σηκουάνα, καθώς έπεσε στον ποταμό κυνηγημένος από αστυνομικούς. Ακολούθησαν ολονύκτιες συγκρούσεις των αστυνομικών με τους φοιτητές. Την επομένη, στο Σοσό, τα ΜΑΤ δολοφονούν με σφαίρα έναν εργάτη της Peugeot. Ένας άλλος εργάτης σκοτώθηκε καθώς τον πέταξαν οι αστυνομικοί από έναν τοίχο. Το καθεστώς, που τόσο επιμελώς κατόρθωσε να αποφύγει σχεδόν εντελώς του νεκρούς όταν διακυβευόταν η εξουσία, ήταν πολύ πιο αδιάφορο για το θέμα αυτό όταν τα πάντα είχαν κριθεί. Η τρίτη «Νύχτα των οδοφραγμάτων», που ακολούθησε τις δολοφονίες, δεν τρόμαξε πλέον την κυβέρνηση.
Αντίθετα την επαύριο, 12/6, κήρυξε εκτός νόμου 11 αριστερές οργανώσεις – όλες όσες πρωτοστάτησαν στην εξέγερση του Μάη. Ταυτόχρονα απαγόρευσε όλες τις διαδηλώσεις, με πρόσχημα τις εκλογές. Στις 14/6 η αστυνομία εκκένωσε το Οντεόν και στις 16 Ιουνίου τη Σορβόννη, το κέντρο της εξέγερσης. Στο μεταξύ, στις 15 Ιουνίου ο Ντε Γκολ αμνήστευσε τους ακροδεξιούς επίδοξους πραξικοπηματίες της Αλγερίας (παραστρατιωτική οργάνωση OAS), οι οποίοι βρίσκονταν από εξαετίας στις φυλακές, και οι οποίοι πέρα από τυφλές πολύνεκρες βομβιστικές επιθέσεις είχαν αποπειραθεί μέχρι και να τον δολοφονήσουν. Ήταν το αντίτιμο των συμφωνιών που είχε κάνει ο Ντε Γκολ την κρίσιμη τελευταία εβδομάδα του Μαΐου για να εξασφαλίσει τη νομιμοφροσύνη των ακροδεξιών στοιχείων του στρατεύματος και για να συνενώσει όλη τη συντηρητική παράταξη ενώπιον του κινδύνου της Αριστεράς.
Το εκλογικό αποτέλεσμα δικαίωσε πλήρως τον στρατηγό Σαρλ Ντε Γκολ και τις επιλογές του: Η Δεξιά σάρωσε με 43,65% των ψήφων, ενώ η Αριστερά έχασε 5% στις εκλογές της 23/6…
Με το δεύτερο γύρο της 30/6 ολοκληρώθηκε η γκολική πλημμυρίδα και στις έδρες, καθώς ο κυβερνητικός συνασπισμός πήρε 358 από τις 485. Η επαναστατική κατάσταση δημιουργήθηκε και κρίθηκε στη διάρκεια λιγότερων των 30 ημερών!

Τι μένει; Βασικά συμπεράσματα

Πέρα από την ανατροφοδότηση των κινημάτων ανά τον κόσμο (ο «παγκόσμιος Μάης») και την ετεροχρονισμένη Μεταπολίτευση (σε χώρες όπως η Ελλάδα με το δικό μας «Πολυτεχνείο»), τις προσωρινές καταχτήσεις (μεγάλο μέρος της συμφωνίας της Γκρενέλ υλοποιήθηκε στη συνέχεια), επανεπιβεβαιώνουμε δύο βασικά συμπεράσματα:
1ο: Η επικαιρότητα της επανάστασης. Η επανάσταση ήταν επίκαιρη το 1936 στη Γαλλία με την αγροτιά πλειονότητα του πληθυσμού, ήταν επίκαιρη το 1968 στη βιομηχανική Γαλλία (από τους 10.500 εργαζόμενους στο εργοστάσιο Φλις της Renault οι 5.000 καθημερινά παραβρίσκονταν στις συνελεύσεις της κατάληψης), με τους «χορτασμένους» εργάτες με ΙΧ αυτοκίνητο και προγραμματισμένες διακοπές. Ήταν επίκαιρη η επανάσταση στην καθυστερημένη Ρωσία των μουζίκων το 1917, είναι επίκαιρη η επανάσταση και το 2020 που εν μέσω ανασφάλειας, ανεργίας, εξεγέρσεων (με τον κύκλο των εξεγέρσεων σε πάνω από 15 χώρες στα τέλη του 2019, οι οποίες ) συνεχίζουν να «σιγοβράζουν».
Η εργατική τάξη δείχνει την δύναμή της και την αδυναμία των αστών κάθε φορά που εισβάλλει μαζικά στο ιστορικό προσκήνιο: πανικός, αστάθεια και «φαγωμάρα» για τους «από πάνω», παράλυση της οικονομίας, αντιθέσερις ακόμη και στην αστυνομία, «μόλυνση» των στρατευμάτων. Πέρα από τα φληναφήματα των φιλελέδων ή των «απογοητευμένων ιδεαλιστών» μικροαστών που δεν τους «κατάλαβε» η τάξη (και επομένως… αυτή δεν υπάρχει) για 4η βιομηχανική επανάσταση, υπεραξίες του τριτογενή τομέα κ.λπ., η εργατική τάξη δείχνει τη δύναμή της ακόμη και όταν ένα κομμάτι της το βάζουν υποχρεωτικά στο παρασκήνιο («καραντίνα») και η οικονομία καταρρέει.
2ο: Η αναγκαιότητα της επαναστατικής οργάνωσης. Το σύστημα είναι σάπιο και κρέμεται σε αδύναμες κλωστές, και οι εργαζόμενοι μπορούν να αλλάξουν τις παραγωγικές σχέσεις απελευθερώνοντας το σύνολο της ανθρωπότητας από τα σημερινά και εν πολλοίς εξατομικοποιημένα αδιέξοδα (ακόμη και των «βολεμένων» σε αυτή την κοινωνία). Ωστόσο, σε (κατ’ ανάγκη μόνιμες) συνθήκες ιδεολογικής επικυριαρχίας των εκμεταλλευτών, διαίρεσης των εκμεταλλευόμενων, αλλοτρίωσης κ.λπ., δεν πρόκειται αίφνης να επιφοιτήσει κανένα «άγιο πνεύμα» στις συνειδήσεις των πολλών, ούτε ποντάρουμε πολλά στην ατομική «αυτοβελτίωση» ενός εκάστου από εμάς (π.χ. θεωρίες συναισθημάτων), από τη στιγμή που ζούμε σε κοινωνία και όχι σε κάποιο π.χ. βουδιστικό μοναστήρι.
Ο συλλογικός εκφραστής της θέλησής μας δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά μια οργάνωση πρωτοπόρων εργατών και διανοούμενων που θα χρησιμοποιεί τα επιστημονικά εργαλεία του ιστορικού υλισμού και θα έχει το μέγεθος, δικτύωση, βάρος για να παλέψει τα συγκεκριμένα, καίρια και απελευθερωτικά καθήκοντα που πρέπει να υλοποιήσει η επόμενη μαζική εξέγερση – απεργία, που πάντα (θα) κυοφορείται και πάντα ξεσπάει απρόσμενα

* Ο Βαγγέλης Λιγάσης είναι εργαζόμενος στο Γ.Ν.Θ. «Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ»




Το ΕΚΑ καλει σε απεργία στις 3 Ιούνη

Αρ. Πρωτ. 4322                                                                            Αθήνα, 28/05/2021

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε την προκήρυξη 24ωρης Απεργίας ενάντια στην ψήφιση του αντεργατικού νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, την Πέμπτη 3 Ιούνη.

Απεργούμε και διαδηλώνουμε ενάντια:

– Στην κατάργηση του 8ώρου
– Στις ατομικές συμβάσεις εργασίας
– Στο άνοιγμα των Κυριακών σε επιπλέον κλάδους
– Στην ουσιαστική κατάργηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας
– Στην προσπάθεια περαιτέρω αποδυνάμωσης της απεργίας
– Στην ουσιαστική κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων
– Στην ουσιαστική κατάργηση του ν.1264 και στην επίθεση στα συνδικάτα
Καλούμε την κυβέρνηση να μην γυρίσει τους εργαζόμενους έναν αιώνα πίσω και να
βάλει φρένο στις αντεργατικές διατάξεις. Ενωμένοι αγωνιζόμαστε για τα δίκαια
αιτήματά μας, ενάντια στην φτωχοποίηση και την εξαθλίωση της χώρας μας.
Καλούμε τα συνδικάτα της Αθήνας, με τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που αυτά
κρίνουν αναγκαία, να στείλουν ηχηρό μήνυμα όλες τις επόμενες ημέρες, αλλά κυρίως
την ημέρα της Απεργίας, ότι τα δικαιώματα και οι κατακτήσεις των εργαζομένων δεν
διαπραγματεύονται. Αυτό το νομοσχέδιο δε διορθώνεται, αποσύρεται.

ΑΥΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ
ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 3 ΙΟΥΝΗ
ΣΤΗΝ ΠΛ. ΚΛΑΥΘΜΩΝΟΣ ΚΑΙ ΩΡΑ 11 π.μ.

Το Δ.Σ




ΜΕΤΑ: Εργατική διαδήλωση αντίστασης και διεκδίκησης, Παρασκευή 28 Μαΐου, ώρα 7μμ., Χαυτεία

Με τον παραπλανητικό τίτλο «Για την Προστασία της Εργασίας», οδεύει προς ψήφιση το αντεργατικό νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται να συμπληρώσει αλλά και να ολοκληρώσει κατ’ εφαρμογή των επιταγών του κεφαλαίου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης πλήθος προηγούμενων αντίστοιχων νόμων που θεσμοθετήθηκαν, την τελευταία 10ετία, από τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ανατροπές του αιώνα στα εργασιακά δικαιώματα και στη συνδικαλιστική δράση. Για το κεφάλαιο, οι ανατροπές αυτές είναι αντίστοιχης σημασίας με τις νεοφιλελεύθερες και αντιδημοκρατικές αναδιαρθρώσεις που αφορούν στα δημοκρατικά δικαιώματα και στην ανώτατη εκπαίδευση.

Τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο αποτελούν προϋπόθεση για την ένταξη της χώρας μας στο Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυτό που η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ εμφανίζουν σαν «ουδέτερο αναπτυξιακό εργαλείο», ενώ η αλήθεια είναι ότι οι πόροι του προορίζονται για τις μεγάλες εταιρείες, της «πράσινης και ψηφιακής μετάβασης». Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, καλούνται και πάλι να πληρώνουν για κάθε εκταμίευση από το συγκεκριμένο Ταμείο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με το αντεργατικό της νομοσχέδιο, «απογειώνει» τη συνειδητή πολιτική της επιλογή για περαιτέρω συρρίκνωση και κατάργηση των εργατικών δικαιωμάτων, εκπληρώνοντας τις απαιτήσεις του κεφαλαίου για αύξηση της κερδοφορίας του.

Εάν δεν αντισταθούμε, οι επιπτώσεις των προωθούμενων μέτρων θα είναι συντριπτικές για το εισόδημα, τον εργάσιμο χρόνο, την προσωπική και κοινωνική ζωή και τη δυνατότητα συγκρότησης αντιστάσεων των εργαζομένων. Για το λόγο αυτό, οφείλουν οι Συνδικαλιστικές Οργανώσεις να αντιμετωπίσουν το νομοσχέδιο με ενωτικό, πλατύ και αγωνιστικό πνεύμα. Να πάρουν αποφάσεις καταδίκης του νομοσχεδίου, να οργανώσουν καμπάνιες ενημέρωσης, περιοδείες στους χώρους δουλειάς και γενικές συνελεύσεις των μελών τους. Να σχεδιάσουν τη δράση τους για την επιτυχία των συλλαλητηρίων και των απεργιακών κινητοποιήσεων, που έχουν προγραμματιστεί το επόμενο διάστημα.

Το ΜΕΤΑ καλεί τους/τις εργαζομένους/ες να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης των εργασιακών και συνδικαλιστικών τους δικαιωμάτων και να αποφασίσουν τη συνέχιση και κλιμάκωση των αγώνων τους, σε συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων της 6ης Μάη, ώστε να μην περάσουν η κατάργηση του 8ωρου και των Συλλογικών Συμβάσεων, καθώς και ο περιορισμός των συνδικαλιστικών ελευθεριών και του απεργιακού δικαιώματος. Απέναντι στον πόλεμο που κήρυξε η κυβέρνηση της ΝΔ στους εργαζομένους δεν υπάρχει δεύτερη σκέψη: όλοι και όλες στη μάχη, για να ανατραπεί το φιλοεργοδοτικό τερατούργημα και για να υπερασπίσουμε τα δικαιώματά μας που βάλλονται.

Όλοι και όλες στην εργατική διαδήλωση αντίστασης και διεκδίκησης, Παρασκευή 28 Μαΐου, ώρα 7μμ., στα Χαυτεία, που διοργανώνουν Κλαδικά & Επιχειρησιακά Εργατικά Σωματεία.




H εργατική τάξη μπορεί και πρέπει να κουρελιάσει τον αντεργατικό νόμο

Το Υπουργείο Εργοδοσίας της κυβέρνησης της ΝΔ παρουσίασε στις 12/5 τις αλλαγές που θα φέρει το νομοσχέδιο-κόλαση για τους εργαζόμενους, που μας θέλει σκλάβους του κεφαλαίου. Όσο και να προπαγανδίζουν τα καλοταϊσμένα ΜΜΕ ότι δήθεν προστατεύονται οι εργαζόμενοι, ο νόμος είναι κομμένος και ραμμένος για τα συμφέροντα της εργοδοσίας.

Το νομοσχέδιο Χατζηδάκη που υποτίθεται ότι ρυθμίζει τα ζητήματα της εργασίας, είναι ένα ακόμη βήμα προς τον πλήρη εξανδραποδισμό της εργαζόμενης πλειοψηφίας. Η παρουσίασή του από τον υπουργό, αποτελεί μνημείο παραχάραξης και απίστευτης ψευδολογίας, τόσο από τον ίδιο, όσο και από τα ΜΜΕ της εξαπάτησης.

Συγκεκριμένα ο νόμος Χατζηδάκη-Μητσοτάκη-ΣΕΒ-ΕΕ-Κεφαλαίου:

– Ουσιαστικά καταργεί το 8ωρο και μας ξαναγυρνάει στις 10 ώρες δουλειά την ημέρα. Θα ρυθμίζεται «ευέλικτα» το ωράριο ώστε όταν η επιχείρηση έχει δουλειά να δουλεύουμε και με τον «νόμο» δέκα ώρες την ημέρα-χωρίς επιπλέον αμοιβή και να «γυρνάει» τις πρόσθετες ώρες πίσω όταν… «δεν έχει δουλειά». Η ζωή των εργαζόμενων και της νεολαίας, θα ανήκει πλέον και με τη βούλα του νόμου στα αφεντικά που θα αποφασίζουν αν θα δουλεύουμε και πόσο θα δουλεύουμε, ανάλογα με τις ανάγκες των επιχειρήσεων.

– Αυξάνονται οι ώρες της υπερωρίας σε 150 για όλους τους κλάδους. Ειδικά στους κλάδους με έντονη εποχικότητα, οι εργαζόμενοι θα δουλεύουν 50ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή για τις υπερωρίες , πράγμα που θα οδηγήσει σε μείωση των εισοδημάτων τους.

– Καταργούνται επί της ουσίας οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς η «διευθέτηση του χρόνου εργασίας» θα γίνεται με ατομικές συμβάσεις εργασίας. Άλλωστε είναι γνωστό σε όλους ότι εργαζόμενος και εργοδότης ξεκινούν από την ίδια σχέση ισχύος!!!!!!! Ουσιαστικά  ο καθένας θα είναι μόνος απέναντι στον εργοδότη.

– Οι απολύσεις γίνονται πιο εύκολες για την εργοδοσία. Καταργείται η δυνατότητα νομικής διεκδίκησης της επαναπρόσληψης, ακόμα και αν τελικά κριθεί η απόλυση παράνομη από τα δικαστήρια.

– Συρρικνώνει περαιτέρω τη κυριακάτικη αργία. Μετά το εμπόριο τώρα επεκτείνουν την δουλειά τα ΣΚ και σε νέους κλάδους (πληροφορική, data centers, αποθήκες και logistics, έτοιμο σκυρόδεμα κλπ.).

– Χτυπιέται βάναυσα και με πολλούς τρόπους η δυνατότητα οργάνωσης και αντίστασης και καταργείται στην πράξη το δικαίωμα στην απεργία. Με τις «ηλεκτρονικές ψηφοφορίες» για τα σοβαρά ζητήματα του σωματείου και για την κήρυξη απεργίας φακελώνονται οι εργαζόμενοι. Δημιουργείται ένας νόμιμος απεργοσπαστικός μηχανισμός καθώς υποχρεώνονται τα συνδικάτα να καθορίζουν «προσωπικό ασφαλείας» του 33% που πρακτικά κάνουν την απεργία άχρηστη. Παράλληλα ο νόμος ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας η οποία εφ’ όσον γίνεται, οδηγεί στη διακοπή της απεργίας με δικαστική απόφαση.

Η κυβέρνηση της ΝΔ αισθάνεται σιγουριά ότι μπορεί να καταστρέφει τη ζωή μας να παίρνει πίσω όλα τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις αιώνων του εργατικού κινήματος. Προχωράει σε αυτό το τερατούργημα και μας προκαλεί. Πατάει πάνω στην πολιτική και της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που κράτησε όλες τις αντεργατικές ρυθμίσεις των μνημονίων και τις προχωράει ακόμα περισσότερο. Ο νόμος αυτός είναι ξεκάθαρα  ενάντια στην εργατική τάξη και τη νεολαία.

Στην εποχή μας είναι προφανές ότι υπάρχει η δυνατότητα με βάση την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας να μειωθεί δραστικά ο εργάσιμος χρόνος για όλους και μάλιστα με αύξηση των αποδοχών. Αντί γι’ αυτό έχουμε την συνεχιζόμενη προσπάθεια του κεφαλαίου και του πολιτικού του προσωπικού προκειμένου να ξεπεράσει την βαθιά του κρίση και να μπορέσει να διατηρήσει και αυξήσει τα κέρδη του, να αλυσοδέσει του εργαζόμενους. Να τους καταστήσει σύγχρονους δούλους που θα  δουλεύουν μέρα χωρίς κανένα δικαίωμα, χωρίς 8ωρο, με μισθούς πείνας, και φυσικά χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα, χωρίς ταξικά μαχητικά σωματεία.

Είναι προφανές ότι  χρειάζεται τώρα μαζικός γενικός ξεσηκωμός. Δεν μπορούμε να ζήσουμε σαν σύγχρονοι σκλάβοι. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία δεν πρέπει να επιτρέψουν σε κανένα να τους γυρίσει στον εργασιακό μεσαίωνα. Με τον οργανωμένο και ανυποχώρητο αγώνα μπορούμε και πρέπει να ανατρέψουμε τα σχέδια εξανδραποδισμού ολόκληρης της εργαζόμενης πλειοψηφίας.

Η πρόκληση της κυβέρνησης της ΝΔ δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη. Η αντίσταση και ο αγώνας είναι μονόδρομος. Είναι η ώρα της κλιμάκωσης της πάλης του εργατικού κινήματος με νέες απεργίες, διαδηλώσεις και καταλήψεις. Δεν έχουμε να περιμένουμε τίποτα απολύτως από την ΓΣΕΕ που είναι σε μόνιμο lock down όσο αφορά την υπεράσπιση των εργασιακών  μας δικαιωμάτων έχει εδώ και χρόνια παραδώσει τα όπλα και έχει γίνει ορντινάντσα της κυβέρνησης και των εργοδοτών. Μόνο ο οργανωμένος από τα κάτω, μαχητικός αγώνας σε κάθε χώρο δουλειάς σε κάθε γειτονιά, μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Με συντονισμό και μαζική δράση όλων των εργαζόμενων και τις νεολαίας.

.Κάτω το αντεργατικό τερατούργημα, Ριζική μείωση του εργάσιμου χρόνου με αύξηση των αποδοχών. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Όχι στις ατομικές συμβάσεις, να καταργηθεί ολόκληρο το μνημονιακό πλαίσιο.

Κάτω τα χέρια από τους αγώνες και τα σωματεία. Καμιά κρατική-κυβερνητική παρέμβαση.

Κάτω ο εργοδοτικός συνδικαλισμός.

Λαϊκή Συνέλευση Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Αυτοδιαχειριζόμενο  Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας – Νέας Ιωνίας & γύρω περιοχών




Επανέρχονται τα ξέφρενα twenties;

Στο παρακάτω άρθρο ο μαρξιστής οικονομολόγος M.Roberts εξηγεί τους λόγους που ένα υποθετικό και καθόλου βέβαιο ξεπέρασμα της Ύφεσης που έφερε η πανδημία, δεν πρόκειται να μας εισαγάγει σε μια εποχή μακρόπνοης ανάκαμψης, σε αντιστοιχία με την δεκαετία ανάπτυξης του 1920 που ακολούθησε την ισπανική γρίπη και το τέλος το Α’ΠΠ το 1919. Αλλά απλώς θα μας επαναφέρει στην Μακρά Ύφεση που σέρνει τις δυτικές οικονομίες μετά την Κρίση του 2008. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι ούτε στον καιρό της πανδημίας δεν έχει υπάρξει η αναγκαία για τον καπιταλισμό μαζική καταστροφή κεφαλαίων, είτε μέσω πτωχεύσεων είτε μέσω πολέμου, για να επιτευχθεί μια νέα, με καπιταλιστικά κριτήρια, μακρόπνοη ανάπτυξη. Βασικός λόγος για αυτό είναι και τα συνεχή πιστωτικά δώρα (δωρεάν δανεικά, επιδοτήσεις κλπ) που προσφέρουν τα κράτη σε χρεοκοπημένες επιχειρήσεις ζόμπι, μικρές και μεγάλες. Επιπλέον, όχι μόνον τα υπεσχημένα οικονομικά πακέτα του Μπάιντεν ωχριούν μπροστά σε εκείνα του Ρούσβελτ της δεκαετίας του ’30, μα ακόμη και εκείνα του Ρούσβελτ, που ουσιαστικά είχαν επιβάλει τον κρατικό σχεδιασμό εις βάρος της «ελεύθερης αγοράς», δεν θα είχαν ποτέ γιατρέψει τις συνέπειες του Κραχ του 1929 χωρίς τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

του Michael Roberts

Τα τελευταία δεδομένα οικονομικής ανάκαμψης στην Κίνα και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δείχνουν ότι αμφότερες οι οικονομίες θα πρέπει να επανέλθουν ή να ξεπεράσουν τα προ πανδημίας επίπεδα εθνικού προϊόντος μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους (στην περίπτωση της Κίνας επίπεδα ανώτερα ακόμη και κατά 10%). Αυτό οδήγησε στην αναθέρμανση της αισιοδοξίας ότι μπορεί γρήγορα να αναστραφεί η κάμψη που εμφανίστηκε λόγω πανδημίας. 

Υποστηρικτές του Keynes όπως ο Larry Summers και ο Paul Krugman είχαν στο παρελθόν ισχυριστεί ότι η αμερικανική οικονομία θα ανέκαμπτε γρήγορα, επειδή η κάμψη λόγω COVID κατά πάσα πιθανότητα έμοιαζε με το «κλείσιμο» τουριστικών περιοχών σε παραθεριστικά θέρετρα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Όταν έρθει το καλοκαίρι, ο τομέας των υπηρεσιών θα ανοίξει και πάλι και οι οικονομίες θα κάνουν ένα άλμα προς τα εμπρός, όπως ακριβώς ανθίζουν τα λουλούδια.

Όπως το έθεσε μια «δεξαμενή σκέψης» της κυρίαρχης ιδεολογίας: Συνδυαστικά όλες αυτές οι βελτιώσεις στην πρόβλεψη, οδήγησαν το ΔΝΤ να προβλέψει ότι, συνολικά, οι προηγμένες οικονομίες θα παρουσιάσουν απώλειες 1 τοις εκατό του προϊόντος τους μέχρι το 2024, σε σύγκριση με τις προ-πανδημίας προβλέψεις – μια έκβαση που φαινόταν ελάχιστα πιθανή πέρυσι τον Οκτώβριο. Οι ΗΠΑ είναι στην κορυφή αυτής της αγέλης και πλέον υπάρχουν προβλέψεις που τις εμφανίζουν σε πιο ισχυρά μονοπάτια σε σύγκριση με πριν από την πανδημία, ενώ άλλες προηγμένες οικονομίες δεν απέχουν πολύ από αυτό το σημείο, μεσοπρόθεσμα».

Βέβαια, όλ’αυτά προϋποθέτουν ότι η πανδημία θα εξαφανιστεί μέχρι το τέλος του χρόνου, χάρη στην αύξηση των εμβολιασμών και στη μείωση των κρουσμάτων, καθώς θα επιτυγχάνεται η «ανοσία της αγέλης» στους πληθυσμούς.  Αυτό είναι τουλάχιστον αισιόδοξο, δεδομένου ότι πληθώρα των μεταλλάξεων COVID με διαφορετικούς βαθμούς μεταδοτικότητας εξακολουθούν να μεταδίδονται.  Επίσης, έχω αναφέρει σε πολλές προγενέστερες αναρτήσεις,   ότι το σενάριο αυτό διαψεύδει οικτρά τα όσα έχουν παρατηρηθεί στις ισχυρότερες οικονομίες, αναφέρομαι στον «ανεπανόρθωτο τραυματισμό» της απασχόλησης, των επενδύσεων και στον αυξανόμενο αριθμό επιχειρήσεων «ζόμπι» στις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες.

Ας εξετάσουμε όμως την μακροπρόθεσμη προοπτική.   Ας υποθέσουμε ότι η πανδημία COVID υποχωρεί ή ότι τίθεται επαρκώς υπό έλεγχο, μέχρι το τέλος του έτους, ώστε να επιτρέψει σε όλες τις ισχυρότερες οικονομίες να επιστρέψουν, λίγο πολύ, στην πλήρη τους λειτουργία, τουλάχιστον στα ίδια επίπεδα με το 2019. Προετοιμάζει αυτό το τοπίο για μια δεκαετία ταχείας ανάπτυξης στο εθνικό προϊόν και στο εισόδημα για όλους;

Πολλά λέγονται σε αισιόδοξους κύκλους για το ότι, όπως ακριβώς συνέβη μετά το τέλος της επιδημίας Ισπανικής γρίπης του 1918-1919 και το τέλος του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, θα μπούμε σε μια νέα «Ξέφρενη Δεκαετία του ‘20» (The roaring Twenties). Τα κύρια επιχειρήματα για την πρόβλεψη αυτή βασίζονται στην ιστορία της Ξέφρενης Δεκαετίας του ’20 του περασμένου αιώνα.

Όπως ο COVID, η λεγόμενη «Ισπανική Γρίπη» ήταν μια ιογενής, μεταδοτική λοίμωξη, υπεύθυνη όχι μόνον για το θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων Αμερικανών από το φθινόπωρο του 1918 έως την άνοιξη του 1919, αλλά και για την καταστροφή επιχειρήσεων από την Ανατολική μέχρι τη Δυτική Ακτή. Όπως ακριβώς ισχύει τώρα με τον COVID, η συμφορά αυτή σε συνδυασμό με το τέλος του Παγκοσμίου Πολέμου, έθεσαν τα θεμέλια για μια σοβαρή ύφεση στις ΗΠΑ και σε άλλες ισχυρές οικονομίες της Ευρώπης κατά το 1920-21.  Επρόκειτο για ένα «απάνθρωπα σκληρό, αλλά πολύ αποτελεσματικό  κραχ»  (σύμφωνα με έναν ιστορικό). Η αγορά αξιών έχασε σχεδόν το ήμισυ της αξίας της, η ανεργία έφτασε το 19 τοις εκατό και αμέτρητες επιχειρήσεις πτώχευσαν.

Η «κοιλιά» του 1920-21 ήταν βαρύτατη αλλά ήταν αποτελεσματική στη δημιουργία των συνθηκών εκείνων που οδήγησαν σε μια νέα περίοδο ταχείας ανάπτυξης – τα «ξερά» είχαν καεί και καθαριστεί και αναδύθηκαν νέα βλαστάρια. Έπειτα από το 1921, οι ΗΠΑ όχι μόνον ανέκαμψαν αλλά μπήκαν και σε μια δεκαετία ανάπτυξης και ευημερίας.  Η λεγόμενη Ξέφρενη Δεκαετία του 20 ήταν εδώ. Από το 1921 έως το 1929, το πραγματικό ΑΕΠ αυξήθηκε 42%.  Το πραγματικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν κατά κεφαλήν αυξάνονταν κατά 2,7% ετησίως από το 1920 έως και το 1929. Σύμφωνα με τα πρότυπα τόσο του 19ου όσο και του 20ου αιώνα, επρόκειτο για έναν σχετικά ταχύ ρυθμό ανάπτυξης – και οπωσδήποτε ταχύτατο σύμφωνα με τα πρότυπα του 21ου αιώνα.

Οι νέες κατασκευές σχεδόν διπλασιάστηκαν από $6.7 δις σε $10.1 δις ενώ το ποσοστό ανεργίας έπεσε κάτω από το 4% για ολόκληρη αυτήν την περίοδο.

Παρατηρήθηκε ένα κύμα τεχνολογικής αναβάθμισης – διαδεδομένη ηλεκτροδότηση οικιών και εργοστασίων, εισαγωγή οικιακών συσκευών όπως ψυγεία και πλυντήρια, ταχεία υιοθέτηση του αυτοκινήτου, ανάπτυξη εμπορικών ραδιοφωνικών σταθμών και κινηματογράφων. Όλες αυτές οι τεχνολογίες υπήρχαν ήδη στον ορίζοντα κατά τη διάρκεια του Α’Π.Π. και πλέον κυκλοφόρησαν και απογειώθηκαν με εμπορικές εφαρμογές. Η δεκαετία του ‘20 υπήρξε επίσης η δεκαετία κατά την οποία οι ΗΠΑ μετασχηματίσθηκαν πλήρως από αγροτική σε μια βιομηχανική οικονομία. Η γεωργία παρουσίασε πτώση από το 18% στο 12,4% της οικονομίας, ενώ το γεωργικό εισόδημα μειώθηκε κατά 21%.

Η παραγωγικότητα της εργασίας αυξήθηκε με ταχύτερους ρυθμούς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘20 σε σύγκριση με αυτούς της δεκαετίας που ακολούθησε ή που προηγήθηκε. Ομοίως, η «παραγωγικότητα του κεφαλαίου» (δηλαδή η παραγωγή ανά μονάδα επένδυσης) είχε μειωθεί κατά την δεκαετία που προηγούνταν του ’20. Αυξήθηκε κατακόρυφα όμως κατά τη δεκαετία του ’20 καθώς, ειδικότερα, επιταχύνθηκαν εξελίξεις στην ενέργεια και στις μεταφορές.  Η άνοδος της παραγωγικότητας της εργασίας κατά μέσο όρο ξεπέρασε το 5% εντός ενός έτους και η παραγωγικότητα του κεφαλαίου αυξήθηκε κατά περισσότερο από 4% εντός ενός έτους.

Κατά την άποψή μου, η έκρηξη στις επενδύσεις και στην παραγωγικότητα της δεκαετίας του 1920 ήταν το αποτέλεσμα ορισμένων παραγόντων – κλειδιά. Πρώτον, υπήρχε σημαντική αύξηση στην κερδοφορία του κεφαλαίου έπειτα από την πτώση του 1920-21, γεγονός που έδωσε κίνητρα σε καπιταλιστικές επιχειρήσεις να εισαγάγουν νέες τεχνολογίες και να επεκτείνουν την εμπορική τους παραγωγή νέων αξιών – νέων χρήσεων (καταναλωτικά προϊόντα). Είναι δύσκολο να έχουμε μια αξιόπιστη μέτρηση της κίνησης της κερδοφορίας κεφαλαίου τη δεκαετία του ’20 για τις ΗΠΑ, πόσο μάλλον για άλλες οικονομίες. Εδώ, πρέπει να βασιστούμε στο έργο του Esteban Maito για εκτιμήσεις κερδοφορίας κεφαλαίου στη Σουηδία, στην Ολλανδία, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ. Οι εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ στην πραγματικότητα βασίζονται στους Dumenil και Levy από την ιστορική τους εργασία για την κερδοφορία στις ΗΠΑ από τον Αμερικανικό Εμφύλιο Πόλεμο (βλέπε Maito, Κεφάλαιο 4 World in Crisis).

Αυτό που καταδεικνύουν τα στοιχεία είναι ότι, κατά τη διάρκεια της βαθιάς ύφεσης του 1920-21, η κερδοφορία του κεφαλαίου παρουσίασε πτώση 44% στο ΗΒ, 38% στη Σουηδία και μόλις 9% στις ΗΠΑ. Στα Roaring Twenties, η κερδοφορία αυξήθηκε 14% στις ΗΠΑ, 75% στο ΗΒ, 8% στην Ολλανδία και 31% στη Σουηδία. Πράγματι, στη δική μου εργασία για το ποσοστό κερδοφορίας στο ΗΒ, παρατηρώ άνοδο της τάξεως του 30% στην κερδοφορία στο ΗΒ από το 1921 έως το 1929. (Βλέπε Κεφάλαιο 6 World in Crisis).

Πηγή: Maito, υπολογισμοί του συγγραφέα

Η άνοδος της κερδοφορίας του κεφαλαίου ενδέχεται να έδωσε ώθηση στις επενδύσεις και οι νέες τεχνολογίες έδωσαν ώθηση στην παραγωγικότητα της εργασίας, αλλά ώ τι έκπληξη, αυτό δεν μεταφράστηκε σε αντίστοιχη Ξέφρενη Δεκαετία του ’20 για την εργατική τάξη! Όντως, αυτός ήταν ο δεύτερος παράγοντας που αύξησε την κερδοφορία: αυξημένη εκμετάλλευση εις βάρος των πραγματικών ημερομισθίων. Ενώ η παραγωγικότητα της εργασίας αυξάνονταν κατά περισσότερο από 5% ανά έτος, το μέσο πραγματικό ημερομίσθιο για ειδικευμένους και ανειδίκευτους εργάτες αυξήθηκε μόνον κατά 3% από το 1921 έως το 1929, και αν λάβει κανείς υπόψη του τα χρόνια της ύφεσης 1920-21, το πραγματικό ημερομίσθιο αυξάνονταν μόνον κατά 1% ανά έτος κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’20.

Κατά την ίδια δεκαετία, μειώθηκε κατακόρυφα η συμμετοχή σε εργατικά συνδικάτα, αφήνοντας τους εργάτες εκτεθειμένους απευθείας στις δυνάμεις της «ελεύθερης αγοράς» στην αγορά εργασίας.

Πράγματι, αυξήθηκαν ραγδαία η ανισότητα των εισοδημάτων και του πλούτου. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ αυξήθηκε από $6,460 σε $8,016 ανά άτομο, όμως αυτή η ευημερία δεν κατανεμήθηκε ίσα.  Το 1922, το ανώτερο 1% του πληθυσμού έπαιρνε ποσοστό 13.4% του συνολικού εισοδήματος. Μέχρι το 1929, έπαιρνε το 14.5%.  Το έργο του Thomas Piketty κ.α. παρέχει όλα τα δεδομένα σχετικά με την αυξανόμενη ανισότητα του εισοδήματος κατά τη δεκαετία του 1920.

Έπειτα, υπάρχει και ένας τρίτος παράγων, ειδικός για τις ΗΠΑ.  Οι ΗΠΑ ήταν μακράν η ισχυρότερη καπιταλιστική οικονομία μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τα χρόνια του πολέμου υπήρξαν χρόνια άνθισης για τις ΗΠΑ καθώς η ομοσπονδιακή κυβέρνηση «έριχνε» χρήματα στην πολεμική οικονομία, ενώ η χώρα απέφυγε την καταστροφή, αντίθετα από την Ευρώπη. Ενώ στο παρελθόν υπήρξαν έθνος οφειλέτης, οι ΗΠΑ αναδύθηκαν από τον πόλεμο ως κύριος δανειστής και με σαφώς την πλέον ισχυρή και ζωντανή οικονομία στον κόσμο. Ως αποτέλεσμα, κατά τη διάρκεια του ’20, οι ΗΠΑ αντιπροσώπευαν περίπου το ήμισυ της παγκόσμιας παραγωγής, καθώς ο Πρώτος Παγκόσμιος Πόλεμος είχε καταστρέψει το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης.

Εισόδημα κατά κεφαλή ($)

Τα Roaring Twenties όμως, έφτασαν στο τέλος τους – δεν υπήρχε μόνιμη δημοσιονομική επέκταση. Σύμφωνα με την Μαρξιστική οικονομική θεωρία, το καπιταλιστικό προϊόν δεν προχωρά με αρμονικό τρόπο και με διατηρούμενη επέκταση, αλλά υπόκειται αντ’αυτού σε τακτικές και επανεμφανιζόμενες κρίσεις λόγω των αντιθέσεων της καπιταλιστικής συσσώρευσης που εκφράζονται στην κερδοφορία του κεφαλαίου. Η Ξέφρενη Δεκαετία του ’20 έδωσε τη θέση της στο Μεγάλο Κραχ της δεκαετίας του ’30.

Όντως, μπορούμε να δούμε γιατί συνέβη αυτό. Στις ΗΠΑ, η κερδοφορία του κεφαλαίου έφτασε στην ακμή της το 1924, ενώ στη συνέχεια παρουσίασε πτώση μέχρι και 13% το 1929 (σύμφωνα με δεδομένα των D-L – βλέπε διάγραμμα ανωτέρω και βλέπε The Long Depression, σελ.53).  Ως αποτέλεσμα, οι καπιταλιστικές επενδύσεις στράφηκαν από το παραγωγικό κεφάλαιο στο «πλασματικό κεφάλαιο». Όπως έγινε και με την έκρηξη πιστώσεων που οδήγησε στην παγκόσμια οικονομική κρίση 2008-2009, μεγάλο μέρος του ιλιγγιώδους πλούτου των ’20 όλο και περισσότερο βασίζονταν σε σαθρά θεμέλια εύκολης πίστωσης και κερδοσκοπίας στο χρηματιστήριο. Αυτό το πλασματικό κεφάλαιο οδήγησε στο κραχ του 1929 και ακολούθησε σημαντική «κοιλιά» ενώ πολλές τράπεζες πτώχευσαν.

Μπορεί λοιπόν η Ξέφρενη Δεκαετία του ’20 του τελευταίου αιώνα μετά την επιδημία Ισπανικής γρίπης να επαναληφθεί αυτόν τον αιώνα μετά την COVID; Θα υπάρξει νέα πίστωση ζωής για τις σημαντικότερες καπιταλιστικές οικονομίες που θα βάλει τέλος στην (κεϊνσιανή) «μακρόχρονη στασιμότητα » ή στην (μαρξιστική) Μακρά Ύφεση της τελευταίας δεκαετίας από το 2010;

Ας εξετάσουμε ένα μαρξιστικό μοντέλο για τη δημιουργία μιας έκρηξης μακράς πνοής στην καπιταλιστική παραγωγή.  Μια μακρά έκρηξη θα είναι εφικτή, σύμφωνα με τον Μαρξ, μόνον εφόσον έχει προηγηθεί σημαντική καταστροφή αξιών, είτε φυσική, είτε μέσω της υποτίμησης, είτε μέσω και των δύο. Ο Joseph Schumpeter, ο Αυστριακός οικονομολόγος του ’20, συνεχίζοντας στο σκεπτικό του Μαρξ, το ονόμασε αυτό «δημιουργική καταστροφή».  Καθαρίζοντας τη διαδικασία συσσώρευσης από παρωχημένη τεχνολογία και από αποτυχημένο και μη κερδοφόρο κεφάλαιο, η καινοτομία από νέες επιχειρήσεις θα μπορούσε να ευημερήσει.  Ο Schumpeter θεώρησε ότι η διαδικασία αυτή διασπά τα λιμνάζοντα μονοπώλια  και τα αντικαθιστά με μικρότερες καινοτόμες επιχειρήσεις.  Αντίθετα, ο Μαρξ, θεωρούσε ότι η δημιουργική καταστροφή οδηγούσε σε υψηλότερο βαθμό κερδοφορίας, αφού είχαν «φαγωθεί» οι μικροί και αδύναμοι από τους μεγάλους και ισχυρούς.

Για τον Μαρξ, υπήρχαν δύο μέρη στην «δημιουργική καταστροφή». Υπήρχε η καταστροφή του πραγματικού κεφαλαίου «στο βαθμό που σταματά η διαδικασία της αναπαραγωγής, η διαδικασία εργασίας περιορίζεται ή ακόμη σταματά πλήρως και καταστρέφεται το πραγματικό κεφάλαιο» επειδή «οι υφιστάμενες συνθήκες παραγωγής … δεν ενεργοποιούνται», δηλαδή οι επιχειρήσεις κλείνουν εργοστάσια και εξοπλισμό, απολύουν εργάτες ή/και πτωχεύουν.  Συνεπώς, η αξία του κεφαλαίου «διαγράφεται», επειδή η φυσική αξία χρήσης της εργασίας, του εξοπλισμού κλπ. δεν χρησιμοποιείται πια.

Στη δεύτερη περίπτωση, εκείνο που καταστρέφεται είναι το πλασματικό κεφάλαιο. Σε αυτήν την περίπτωση «δεν καταστρέφεται αξία χρήσης…. Αντίθετα: «μεγάλο μέρος του ονομαστικού κεφαλαίου της κοινωνίας, δηλαδή της ονομαστικής αξίας του υφιστάμενου κεφαλαίου, καταστρέφεται ολοσχερώς».  Υπάρχει πτώση στην αξία των κρατικών ομολόγων και άλλων μορφών πλασματικού κεφαλαίου.  Αυτή όμως οδηγεί μόνον σε μια «απλή μεταφορά πλούτου από το ένα χέρι στο άλλο» (εκείνοι που κερδίζουν από τις τιμές ομολόγων και μετοχών που πέφτουν από εκείνους που χάνουν».  Μπορεί όμως και να οδηγήσει επίσης στην καταστροφή πραγματικού κεφαλαίου, όταν οδηγεί σε «πτώχευση του κράτους και των συμμετοχικών (μεγάλων) εταιρειών». (Γραπτά του Marx 1861-63 Writings, αναφορά του Giacce, https://www.jstor.org/stable/23104259?seq=1)

Ας εξετάσουμε την πρώτη από αυτές τις περιπτώσεις δημιουργικής καταστροφής. Μπορούμε να ισχυριστούμε ότι το 2021, η «κοιλιά» λόγω COVID αύξησε κατακόρυφα την κερδοφορία κεφαλαίου στις ισχυρές οικονομίες ή ότι θα το κάνει; Πριν από την «κοιλιά» λόγω πανδημίας, η κερδοφορία στις ισχυρότερες καπιταλιστικές οικονομίες ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, ένας από τους βασικούς δείκτες και εξηγήσεις της Μεγάλης Κρίσης της προηγούμενης δεκαετίας.

Αυτό ίσχυε ιδιαίτερα για την περίπτωση του αμερικανικού κεφαλαίου. Πρόσφατα, ο συνάδελφος μαρξιστής οικονομολόγος, Chris Dillow, ο οποίος γράφει για το Investors Chronicle, επανέλαβε τα επιχειρήματα και τα στοιχεία που παραθέτω εγώ σχετικά με την κερδοφορία των ΗΠΑ. Σχολίασε: “Δείχνουν ότι τα προ φόρων κέρδη των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων πέρυσι ήταν μόνον το 7,4 % του μη χρηματοπιστωτικού ενεργητικού  (μετρούμενα με βάση το ιστορικό κόστος). Αυτό ήταν μόνον το μισό ποσοστό που απολάμβαναν στα μέσα της δεκαετίας του ’50 οι επιχειρήσεις. Και ακόμη και πριν την πανδημία, το ποσοστό κέρδους κυμαινόταν χαμηλότερα το 2019 απ’ ότι ήταν κατά τη δεκαετία του ’70, για παράδειγμα».

Σας παραθέτω εδώ την δική μου γραφική παράσταση, η οποία μετράται ελαφρώς διαφορετικά, ενώ αποδεικνύει ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Παγκοσμίως, επίσης, η αύξηση των εταιρικών κερδών (του όγκου των κερδών, όχι της κερδοφορίας) είχε πρακτικά ακινητοποιηθεί πριν από την πανδημία COVID.

Δεν ήταν έτσι τα πράγματα το 1919, τουλάχιστον στις ΗΠΑ.

Δεύτερον, αντί η «κοιλιά» λόγω πανδημίας να «καθαρίσει» το πλασματικό κεφάλαιο έτσι ώστε να βλαστήσει το νέο κεφάλαιο, υπήρξε άνευ προηγουμένου επέκταση φθηνού χρήματος (με τη μορφή πιστώσεων) για τη στήριξη επιχειρήσεων, μεγάλων και μικρών. Η Μακρά Ύφεση ήταν μια ύφεση όπου αν και το παραγωγικό κεφάλαιο αναπτύσσονταν αργά, το πλασματικό κεφάλαιο έφτανε στα ύψη.  Και ακριβώς έτσι έγινε κατά τη διάρκεια της «κοιλιάς» της πανδημίας. Δεν υπήρξε κατάρρευση τιμών μετοχών και ομολόγων (μέχρι σήμερα).

Συνεπώς, η «κοιλιά» της πανδημίας δεν οδήγησε στην καταστροφή αδύναμων και μη κερδοφόρων «συμμετοχικών (μεγάλων) Εταιρειών», αλλά στον αντίποδα. Υπάρχουν σήμερα περισσότερες μη κερδοφόρες, κυρίως μικρές, επιχειρήσεις που τρικλίζουν και που κρατούνται στην επιφάνεια από ένα κύμα φθηνών κεφαλαίων μηδενικού επιτοκίου που ρίχνουν οι κεντρικές τράπεζες.  Δεν πρόκειται για «δημιουργική καταστροφή» αλλά για την άνοδο των «ζόμπι».

Τα τελευταία δεδομένα δείχνουν ότι, στις ΗΠΑ, ποσοστό σχεδόν 20% όλων των επιχειρήσεων βρίσκονται στην κατηγορία «ζόμπι», ενώ στην Ευρώπη το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει μέχρι 40%. Αν και αυτές οι επιχειρήσεις παραμένουν, διατηρούν τη μέση κερδοφορία χαμηλή, την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας ασθενή και την ανεργία χαμηλή. Αυτή δεν είναι η καπιταλιστική συνταγή για να ξεκινήσει κανείς μια μακρά ανάπτυξη.

Παρεμπιπτόντως, σήμερα, υπάρχει ένα επιχείρημα ότι αυτές οι εταιρείες ζόμπι δεν είναι καθόλου ζόμπι στην πραγματικότητα. Εταιρείες που φαίνεται ότι παρουσιάζουν ζημίες (με αρνητικά καθαρά έσοδα) δεν υπάρχουν.  Αντίθετα, έχουν επενδύσει σε άϋλα (λογισμικό, Ε&Α και μέσα) που εκπίπτουν από το εισόδημά τους. Αν προστεθούν στο εισόδημά τους, πολλές από αυτές τις εταιρείες ζόμπι τα πηγαίνουν καλά. Ωστόσο, αν ίσχυε αυτό, που είναι τα αποτελέσματα της αύξησης της παραγωγικότητας; Όμως γι’αυτό απαιτείται μια άλλη, ξεχωριστή ανάρτηση.

Ίσως, το δημοσιονομικό κίνητρο του Biden και τα προγράμματα υποδομών του που αποτελούν μια φαινομενικά τεράστια ένεση κρατικής δαπάνης (16% του ΑΕΠ των ΗΠΑ) να «θέσουν σε λειτουργία» τον κινητήρα μιας έκρηξης επενδύσεων που θα φέρει μια νέα Ξέφρενη Δεκαετία του ’20.

Αυτό τουλάχιστον ελπίζουν ή προσδοκούν πολλοί Κευνσιανοί οικονομολόγοι. Ωστόσο, τα μέτρα του Biden (ακόμη κι αν εφαρμοστούν στο σύνολό τους) δεν συγκρίνονται σε έκταση με την έκρηξη ανοικοδόμησης της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι σημαντικότερες οικονομίες δεν βρίσκονται σε μια τέτοια μεταπολεμική κατάσταση.

Θυμηθείτε ότι, ακόμη και πριν να πλήξει ο ιός την παγκόσμια οικονομία, πολλές καπιταλιστικές οικονομίες επιβράδυναν ή βρίσκονταν ήδη σε ύφεση. Στις ΗΠΑ, σε μία από τις οικονομίες με τις καλύτερες αποδόσεις, η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ το Q4 2019 είχε πέσει κάτω από 2% το έτος με προβλέψεις περαιτέρω επιβράδυνσης για εκείνο το έτος.  Οι επιχειρηματικές επενδύσεις ήταν στάσιμες και τα μη χρηματοπιστωτικά εταιρικά κέρδη ήταν ήδη σε πτωτική πορεία επί πέντε χρόνια. Ο καπιταλιστικός κλάδος δεν ήταν και δεν είναι σε θέση να ηγηθεί μιας οικονομικής ανάκαμψης που μπορεί να οδηγήσει σε υψηλότερη ανάπτυξη, παραγωγικές επενδύσεις και άνοδο του πραγματικού εισοδήματος.

Το θέμα είναι ότι, μόλις λήξουν τα τρέχοντα λοκντάουν, αυτό που χρειάζεται για την αναζωογόνηση της παραγωγής, των επενδύσεων και της απασχόλησης είναι κάτι σαν μια πολεμική οικονομία: όχι η διάσωση των μεγάλων επιχειρήσεων με επιδοτήσεις και δάνεια ώστε να επιστρέψουν στο «business as usual». Αυτή η «κοιλιά» μπορεί να αναστραφεί μόνον με μέτρα τύπου εποχής πολέμου, δηλαδή μαζικές κρατικές επενδύσεις, δημόσια ιδιοκτησία στρατηγικών τομέων και διεύθυνση των παραγωγικών τομέων της οικονομίας από το κράτος.   Όμως, μήπως αυτό δεν είναι που σκοπεύουν να επιτύχουν τα προγράμματα του Biden και αυτό που πέτυχε ο Roosevelt με το New Deal τη δεκαετία του ‘30;  Λοιπόν, ιστορικά δεδομένα δείχνουν ότι το New Deal δεν αποκατέστησε μια μακρά ανάπτυξη για τον αμερικανικό καπιταλισμό. Χρειάστηκε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος για να γίνει αυτό. Ο ίδιος ο Keynes είπε ότι η οικονομία πολέμου κατέδειξε ότι «είναι, φαίνεται, πολιτικά αδύνατον για μια καπιταλιστική δημοκρατία να οργανώσει τις δαπάνες στην κλίμακα που απαιτείται ώστε να πραγματοποιήσει τα μεγάλα πειράματα που θα αποδείκνυαν το σκεπτικό μου, με εξαίρεση τις συνθήκες πολέμου». Σε ανάρτησή μου το 2012 έδειξα ότι: «το 1940, οι επενδύσεις ιδιωτικού τομέα εξακολουθούσαν να βρίσκονται κάτω από τα επίπεδα του 1929 και ουσιαστικά έπεσαν περισσότερο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Έτσι, ο κρατικός τομέας ανέλαβε σχεδόν το σύνολο των επενδύσεων, καθώς οι πόροι (αξία) είχαν στραφεί στην παραγωγή όπλων και άλλων μέτρων ασφαλείας σε μια πολεμική οικονομία» .  

Οι Andrew Bossie και J.W. Mason δημοσίευσαν ένα ευφυές άρθρο σχετικά με την εμπειρία του αυτού του ρόλου του δημόσιου τομέα στην οικονομία των ΗΠΑ κατά την πολεμική περίοδο.  Αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση Roosevelt παρείχε κάθε είδους εγγυήσεις δανείων, φορολογικών κινήτρων κτλ. στον καπιταλιστικό τομέα εξ αρχής. Γρήγορα όμως έγινε σαφές ότι ο καπιταλιστικός τομέας δεν μπορούσε να καταφέρει να προσφέρει στην πολεμική προσπάθεια καθώς δεν επένδυε ούτε δεν αύξανε το παραγωγικό δυναμικό χωρίς εγγυήσεις κέρδους. Ανέλαβαν λοιπόν οι άμεσες δημόσιες επενδύσεις και επιβλήθηκε κατεύθυνση κυβερνητικά οριζόμενη.

Η πολεμική οικονομία δεν «έδωσε ώθηση» στον ιδιωτικό τομέα, αλλά αντικατέστησε την ελεύθερη αγορά και την καπιταλιστική κερδοσκοπική επένδυση. Προκειμένου να οργανώσει την πολεμική οικονομία και να διασφαλίσει ότι θα παρήγαγε τα αγαθά που χρειαζόταν για τον πόλεμο, η κυβέρνηση Roosevelt “έσπειρε” μια σειρά γραφείων κινητοποίησης που όχι μόνον συχνά αγόραζαν προϊόντα αλλά έλεγχαν στενά την κατασκευή αυτών και επηρέαζαν σημαντικά τη λειτουργία ιδιωτικών εταιρειών και ολόκληρων κλάδων.

Οι Bossie και Mason ανακάλυψαν ότι από το 8 έως 10 τοις εκατό του ΑΕΠ κατά τη δεκαετία του ’30, οι κρατικές δαπάνες ανήλθαν σε ένα μέσο 40 τοις εκατό του ΑΕΠ από το 1942 έως το 1945. Και το πιο σημαντικό, οι δαπάνες κρατικών προμηθειών για αγαθά και υπηρεσίες αντιστοιχούσαν σε ποσοστό 23 τοις εκατό κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του πολέμου. Σήμερα, στις περισσότερες καπιταλιστικές οικονομίες, οι επενδύσεις του δημοσίου τομέα κυμαίνονται περίπου στο 3% του ΑΕΠ, ενώ οι επενδύσεις του ιδιωτικού είναι 15% και παραπάνω. Στον πόλεμο, ο λόγος αυτός ήταν αντεστραμμένος. Τα σχέδια του Biden θα αύξαναν απλά το λόγο κρατικών επενδύσεων (σε μια περίοδο 10 ετών) σε περίπου 4% του ΑΕΠ, σε περίπτωση που υλοποιούνταν στο σύνολό τους.

Οι Bossie και Mason συμπεραίνουν ότι: «όσο πιο πολύ – και πιο γρήγορα – χρειάζεται να αλλάξει η οικονομία, τόσο περισσότερος σχεδιασμός απαιτείται. Περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη περίοδο στην ιστορία των ΗΠΑ, η πολεμική οικονομία υπήρξε μια οικονομία με σχεδιασμό. Η μαζική, ταχεία στροφή από την πολιτική στην στρατιωτική παραγωγή απαιτούσε πολύ πιο συνειδητή διεύθυνση από τη συνήθη διαδικασία οικονομικής ανάπτυξης».

Αυτό που μας έμαθε η ιστορία του Μεγάλου Κραχ και του Πολέμου ήταν ότι μόλις ο καπιταλισμός βρεθεί στον «πάτο» μιας μεγάλες ύφεσης, πρέπει να υπάρξει σαρωτική καταστροφή όλων όσων έχει συσσωρεύσει ο καπιταλισμός τις προηγούμενες δεκαετίες πριν καταστεί δυνατή μια εποχή επέκτασης. Δεν υπάρχει πολιτική που να μπορεί να το αποφύγει αυτό και να διατηρήσει τον καπιταλιστικό τομέα. Αν αυτό δεν συμβεί αυτήν την φορά, τότε η Μακρά Ύφεση που η παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία έχει βιώνει έπειτα από την Μεγάλη Κρίση (εννοεί του 2008-2012) θα μπορούσε να μπει σε μια νέα δεκαετία.

Μετάφραση: Αναγνωστοπούλου Τατιάνα

Επιμέλεια: Μορέλλας Βασίλης

Πηγή: https://thenextrecession.wordpress.com




Ψήφισμα Ανοιχτής συγκέντρωσης κατοίκων- φορέων στην Ακαδημία Πλάτωνα

Το σχέδιο της Προγραμματικής Σύμβασης για την “αναβάθμιση του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος”, μεταξύ υπουργού Πολιτισμού Λ. Μενδώνη- δημοτικής αρχής Κ.Μπακογιάννη- Περιφερειακής αρχής Γ. Πατούλη, διαπιστώνουμε πως δεν έχει καμία σχέση με την ανάδειξη της ιστορικής περιοχής. Ο σχεδιασμός τους δημιουργεί επιπλέον υποβάθμιση για τους κατοίκους και τους πολίτες της Αθήνας. Το Αρχαιολογικό Άλσος, όρος που αναφέρεται από αρχαιοτάτων χρόνων ως χώρος πράσινος και ελεύθερος στη λειτουργία της Ακαδημίας του Πλάτωνα, αντιμετωπίζεται μόνο ως ευκαιριακή συνθήκη επιχειρηματικής τουριστικής ατραξιόν και ανάπτυξης real estate, χωρίς συνολικό σχέδιο και όραμα. Διαπιστώνουμε πως θα κοπούν 580 δέντρα ζωτικής σημασίας για το πράσινο Πάρκο των 145 στρεμμάτων, θα χαθούν 30 στρέμματα για το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών, θα εξαφανισθούν δυο γήπεδα που καλύπτουν τις ανάγκες αθλητικών σωματείων και κατοίκων, εν ονόματι ότι θα καθαριστούν και θα ενοποιηθούν με μικρές ή μεγάλες ανασκαφές οι χώροι του Γυμνασίου, της Παλαίστρας, του Περιστυλίου περίπου 70 στρεμμάτων. Δεν λένε κουβέντα για την υποβαθμισμένη γύρω από το Πάρκο περιοχή πρώην και νυν ΒΙΟΠΑ, τους αδιάνοιχτους δρόμους, τα όμβρια ύδατα, την υποβάθμιση γύρω από το Αρχαιολογικό Πάρκο. Εμφανίζουν ως δέλεαρ για τους κατοίκους το φτιασίδωμα της Παιδικής χαράς, την κατασκευή μικρού γηπέδου, την χάραξη μονοπατιών στο χώρο που θα απομείνει, τη φύτευση 334 νεαρών δέντρων ή θάμνων, τη μαρμαρόστρωση της στρογγυλής χωμάτινης πλατείας!

Το σχέδιο τους απορρίπτεται, ως προβληματικό ελλιπές έργο που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον του Αρχαιολογικού Άλσους ως Κοινό Αγαθό, τη μοναδική λειτουργία του σαν ελεύθερο ανοιχτό χώρο συνύπαρξης αρχαιοτήτων και Πράσινου, ενσωματωμένου στην καθημερινή κοινωνική ζωή κατοίκων και επισκεπτών.

Στη θέση του του αναχρονιστικού και περιβαλλοντικά βλαπτικού σχεδίου τους, προτείνουμε:

  • Καμία κοπή δέντρου πριν τη φύτευση νέου. Να γίνει εκτεταμένη δενδροφύτευση

  • Το Μουσείο της Πόλης των Αθηνών να επαναχωροθετηθεί στο πρώην οικόπεδο της Reds που δεν έχει πλέον αρχαιότητες και γειτνιάζει με τις Αποθήκες του υπουργείου Πολιτισμού

  • Αντισταθμιστικές απαλλοτριώσεις των εκτάσεων προς απόσπαση από την ελεύθερη χρήση του πάρκου προκαταβολικά δυτικά και βόρεια

  • Κυκλοφοριακή και συγκοινωνιακή μελέτη με άμεση κατάργηση της οδού Δράκοντος και τμήματα της Μοναστηρίου

  • Προσάρτηση του ΒΙΟΠΑ δυτικά του πάρκου στον αρχαιολογικό χώρο

  • Άμεση απομάκρυνση των λαμαρίνων από τις αποθήκες της αρχαιολογίας, να πέσουν τα κάγκελα της “θαμμένης” Ιεράς Οικίας

  • Χώροι άθλησης (διαδρομή για τρέξιμο, ποδηλατόδρομος, πολύζυγα, skate park) και συνομιλία των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με το πάρκο

  • Ανοιχτούς αρχαιολογικούς χώρους εντός του Άλσους με ελεύθερη πρόσβαση σε όλους

  • Μεγαλύτερη παιδική χαρά για όλα τα παιδιά, ανάπηρα και τυπικής ανάπτυξης.

  • Αναβάθμιση των βασικών υποδομών. Καθολική προσβασιμότητα, μπάρες αποτροπής διέλευσης μηχανοκίνητων, σημάνσεις και διαγραμμίσεις, βρύσες, τουαλέτες, ανακατασκευή αμφιθεάτρου και επιστρώσεις με υδατοδιαπερατά υλικά.

  • Ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων, διασύνδεση με το λόφο του Κολωνού. Διασύνδεση με ποδηλατόδρομο μέσω οδού Αμφιαράου με Καπνεργοστάσιο και μετρό Σεπολίων

  • Χάραξη νέας κοίτης με φυσικά πρανή σε ένα τμήμα του Κηφισού ποταμού

Προχωράμε στη δημιουργία Πρωτοβουλίας Αγώνα για την Προστασία του Αρχαιολογικού Άλσους στην Ακαδημία Πλάτωνα. Διεκδικούμε το Πάρκο ως δημόσιο Χώρο Πράσινο ελεύθερο, ανοιχτό, ένα Κοινό Αγαθό για όλους τους κατοίκους και τους πολίτες της Αθήνας.




Νομοσχέδιο Χατζηδάκη: «Μητέρα των μαχών» για την εργατική τάξη και την Αριστερά

Του Χρήστου Βαγενά*

 

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που παρουσιάζει και υπερασπίζεται με χυδαία και γελοία επιχειρήματα ο υπ. Εργασίας Χατζηδάκης, είναι ξεκάθαρο ότι έχει υπαγορευθεί από τον ΣΕΒ και τις άλλες ενώσεις των εργοδοτών.  Παρουσιάστηκε από τον ίδιο στις 12 Μάη με σκοπό να ψηφιστεί στις αρχές Ιούνη, ενώ το είχε εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο ο προηγούμενος υπ. Εργασίας στα τέλη Οκτώβρη – γι’ αυτό έχουμε αναφερθεί σε αυτό αρκετές φορές. Αποτελεί την «μητέρα των μαχών» και την αιχμή του δόρατος της νέας αντεργατικής επίθεσης, η οποία εξαπολύεται με αφορμή την οικονομική κρίση που έχει ξεσπάσει διεθνώς με πυροδότη την πανδημία Covid-19. 

 

 

Το νομοσχέδιο αυτό κωδικοποιείται σε τρία μεγάλα κεφάλαια: I) Επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με κυριότερα το ωράριο, τον χρόνο εργασίας και τις αμοιβές, II) Επίθεση στο δικαίωμα στην απεργία και τις συλλογικές διαδικασίες, και III) Επίθεση στα συνδικάτα και την ελευθερία δράσης τους.

Περιλαμβάνει πάνω από 15 αντεργατικά μέτρα που γυρίζουν τα εργασιακά δικαιώματα δεκαετίες πίσω, ενώ ταυτόχρονα η κυβέρνηση και τα κυβερνητικά στελέχη με πολλά ψέματα, διάφορα «παχιά λόγια», κυρώσεις διεθνών συμβάσεων και κάποιες λίγες μέρες άδειας, προσπαθούν να πείσουν όσους νπερισσότερους μπορούν ότι δεν είναι «τόσο κακό».

 

Κατάργηση 8ώρου, μέσω «διευθέτησης του χρόνου εργασίας»

 

1) Το νομοσχέδιο επιδιώκει την κατάργηση του οκταώρου καταρχήν στον ιδιωτικό τομέα. Το σχετικό άρθρο τιτλοφορείται ευφάνταστα «Συμφωνία περί διευθέτησης του χρόνου εργασίας». Ο εργαζόμενος θα μπορεί να «συμφωνεί» με τον εργοδότη (ακόμα και κόντρα στις διαθέσεις και τις αποφάσεις των συνδικάτων) να απασχολείται δύο ώρες την ημέρα πέραν των οκτώ ωρών, υπό την προϋπόθεση ότι οι επιπλέον των σαράντα ώρες εργασίας την εβδομάδα θα αφαιρούνται από τις ώρες εργασίας μιας άλλης χρονικής περιόδου. Δηλαδή ο εργαζόμενος θα δουλεύει κάθε μέρα τουλάχιστον δύο ώρες απλήρωτος και κάποια στιγμή μέσα στο εξάμηνο, θα παίρνει αντίστοιχες ώρες και μέρες άδεια ή ρεπό.

Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αυταπάτη: Η κατάσταση που θα διαμορφωθεί είναι ότι οι εργαζόμενοι θα πειθαρχούν αναγκαστικά στις επιταγές του εργοδότη και θα δουλεύουν 10-12 ώρες την ημέρα, χωρίς να τις πληρώνονται και χωρίς να τις παίρνουν σε άδειες τις περισσότερες φορές. Με αυτό τον τρόπο, νομιμοποιείται το καθεστώς των απλήρωτων ωρών εργασίας και υπερωριών -που ισχύει ήδη σε πολλές επιχειρήσεις- και ταυτόχρονα ανοίγει την όρεξη στους εργοδότες για νέες παραβιάσεις της εργατικής νομοθεσίας.

2) Ταυτόχρονα αυξάνονται οι ετήσιες ώρες των υπερωριών σε όλους τους κλάδους στις 150 ώρες και με απλή απόφαση του υπ. Εργασίας σε ακόμα περισσότερες, ενώ το διάλειμμα δεν θα υπολογίζεται στο ωράριο εργασίας.

3) Το νομοσχέδιο επεκτείνει σε πολλούς ακόμα κλάδους εργαζομένων την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Σε υπηρεσίες courier (ταχυδρομικές υπηρεσίες), logistics (εφοδιαστική αλυσίδα), διανομή φαρμάκων, παραγωγή σκυροδέματος, μεταλλευτικές δραστηριότητες, τηλεφωνικά κέντρα υποστήριξης πελατών και άλλους κλάδους, οι εργαζόμενοι θα είναι υποχρεωμένοι να εργάζονται τις Κυριακές μαζί με το λιανεμπόριο – αλλά βέβαια θα μπορούν να κάθονται τις Παρασκευές και να μαζεύουν τις ελιές τους, όπως μας λέει ο χυδαίος Χατζηδάκης! Επίσης θα μπορούν και άλλοι κλάδοι να εργαστούν την Κυριακή με απλή άδεια της Επιθεώρησης Εργασίας.

4) Επόμενο μέτρο αφορά την παροχή πρόσθετης εργασίας από εργαζομένους μερικής απασχόλησης και κατά ωράριο που δεν είναι συνεχόμενο σε σχέση με το συμφωνημένο ωράριο της ίδιας ημέρας. Δηλαδή ένας\μία εργαζόμενος\η θα δουλεύει τρεις ώρες το πρωί, θα «κάθεται» τρεις και θα δουλεύει μετά άλλες τρεις ώρες και θα γυρνάει σπίτι το βράδυ.

5) Ένα ακόμα θετικό για τους εργοδότες μέτρο, αφορά στην κατάργηση της επαναπρόσληψης απολυμένων με δικαστικά μέσα, καθώς με κάποια επιπλέον αποζημίωση δεν θα είναι υποχρεωμένοι να ξαναπροσλάβουν εργαζόμενους που έχουν απολύσει, ακόμη και αν η απόλυσή τους κριθεί καταχρηστική!

6) Το νομοσχέδιο ρυθμίζει, υποτίθεται, την τηλεργασία, που αποτελεί ένα νέο πεδίο εκμετάλλευσης από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες. Έτσι στο σχέδιο νόμου αναφέρει ότι η τηλεργασία συμφωνείται εγγράφως μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου κατά την πρόσληψη ή με τροποποίηση της σύμβασης εργασίας, χωρίς να μεσολαβεί πάλι κάποια Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Δηλαδή το αδύναμο μέρος (εργαζόμενος) θα «συναποφασίζει» μαζί με το ισχυρό μέρος (εργοδότης) αν θα δουλέψει με τηλεργασία ή όχι.

Με όλες τις δυσμενείς επιπτώσεις της τηλεργασίας στη ρευστοποίηση της εργασιακής και ιδιωτικής ζωής, στην επέκταση του ωραρίου εργασίας μέσω της διαρκούς εργασιακής διαθεσιμότητας, αλλά και στην απομόνωση και εξατομίκευση που οδηγεί τους εργαζόμενους.

7) Η μετατροπή του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας) σε Ανεξάρτητη Αρχή αποδυναμώνει ακόμα περισσότερο τον ελεγκτικό μηχανισμό του κράτους και την προστασία των εργαζομένων, καθώς το αποβάλλει από το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας και εξαφανίζεται η πολιτική ευθύνη της εκάστοτε κυβέρνησης για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Η Ανεξάρτητη Αρχή θα έχει διακοσμητικό χαρακτήρα, ενώ μέχρι να συσταθεί και λειτουργήσει, το κενό προστασίας των εργαζομένων θα είναι πλήρες.

8) Αυτό θα λειτουργήσει συμπληρωματικά με την μεταφορά της Συμφιλιωτικής Διαδικασίας από την Επιθεώρηση Εργασίας στον ΟΜΕΔ (Οργανισμό Μεσολάβησης & Διαιτησίας), όπου οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν τον συμπληρωματικό ρόλο και λόγο του κράτους, μέσω του Επιθεωρητή Εργασίας στις διαφορές τους με τους εργοδότες.

 

Τα συνδικάτα και η απεργία υπό… απαγόρευση

 

9) Ακολούθως το νομοσχέδιο στοχεύει τα συνδικάτα και τις ελευθερίες τους. Επιβάλλεται το φακέλωμα όλων των συνδικάτων και των συνδικαλιστών, αφού θα είναι υπο9χρεωτικό να δηλώνονται στο  Γενικό Μητρώο Συνδικαλιστικών Οργανώσεων Εργαζομένων (ΓΕ.ΜΗ.Σ.Ο.Ε.) τα στοιχεία των συνδικάτων, τα οικονομικά τους στοιχεία, καθώς και τα στοιχεία των εκλεγμένων στα Διοικητικά Συμβούλια.

Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό, τα συνδικάτα αυτά δεν θα έχουν δικαίωμα να κηρύξουν απεργία, να διαπραγματεύονται και να καταρτίζουν συλλογικές συμβάσεις εργασίας, να έχουν προστασία οι εκλεγμένοι και γενικώς δεν θα μπορούν να έχουν καμία συνδικαλιστική δραστηριότητα!

10) Σημειώνουμε εδώ ότι ταυτόχρονα  μειώνεται ο αριθμός των εκλεγμένων συνδικαλιστών που προστατεύονται από διώξεις και απολύσεις για την συνδικαλιστική τους δράση.

11) Το νομοσχέδιο επαναφέρει τις συνδικαλιστικές άδειες άνευ αποδοχών στον Δημόσιο Τομέα για τους περισσότερους εκλεγμένους, όπως είχε ψηφιστεί από την κυβέρνηση Σύριζα. Υπενθυμίζουμε ότι αυτό πάγωσε με μετέπειτα εγκύκλιο της Αχτσιόγλου.

12) Επίσης ορίζει ότι αν παρέχει ο εργοδότης τη δυνατότητα ηλεκτρονικής ενημέρωσης των εργαζομένων (μέσω ιστοχώρου στο διαδίκτυο ή στις εσωτερικές ηλεκτρονικές εφαρμογές), καταργείται ο πίνακας ανακοινώσεων. Και την ίδια στιγμή εξοβελίζει το μοίρασμα ανακοινώσεων σε προκαθορισμένο χώρο και εκτός ωραρίου εργασίας!

13) Τέλος, ο Χατζηδάκης προωθεί  την υποχρεωτική ηλεκτρονική ψηφοφορία στις εκλογές των συνδικαλιστικών οργανώσεων! Το σχέδιο αυτό μετά τις εκλογές για τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών και του υπόλοιπου Δημ. Τομέα, προχωράει και στα συνδικάτα, με φανερή την κυβερνητική επιδίωξη όλο και μεγαλύτερης παρέμβασης στις εσωτερικές λειτουργίες τους, ώστε είθτ56ε να τις υπονομεύει είτε να τις ελέγχει.

14) Πλήγματα δέχεται και το δικαίωμα στην απεργία, καθώς το νομοσχέδιο ορίζει ότι για να είναι νόμιμη μια απεργία πρέπει υποχρεωτικά να έχει δοθεί η δυνατότητα από το συνδικάτο στα μέλη του να συμμετάσχουν στη Γενική Συνέλευση εξ αποστάσεως, καθώς και να ψηφίσουν εξ αποστάσεως για την προκήρυξη ή μη μιας απεργίας. Στη βάση αυτή, επικαιροποιεί την διάταξη του Σύριζα για υποχρεωτική ψηφοφορία υπέρ της απεργίας του 50%+1 των εγγεγραμμένων μελών του συνδικάτου.

Αντιλαμβανόμαστε τι προσκόμματα θα δημιουργήσει αυτό στις συλλογικές διαδικασίες των συνδικάτων και στη δημοκρατική λειτουργία τους και πόσο θα υποβαθμίσει τα θεσμικά τους όργανα και κυρίως τις γενικές συνελεύσεις.

15) Εναντίον της απεργίας είναι και η διάταξη που αφορά την υποχρεωτική προσφυγή στο δημόσιο διάλογο μέσω του ΟΜΕΔ όταν προκηρύσσεται απεργία στο Δημόσιο και σε επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, διαδικασία που αναστέλλει την άσκηση του δικαιώματος της απεργίας.

16) Η βασική μέριμνα της κυβέρνησης δεν είναι η προστασία της εργασίας, όπως αναφέρει ο τίτλος του νομοσχεδίου, αλλά η προστασία των εργοδοτών και των απεργοσπαστών. Γι’ αυτό και προβλέπει σε άρθρο του νομοσχεδίου ότι η συνδικαλιστική οργάνωση που κηρύσσει απεργία υποχρεούται να προστατεύει το δικαίωμα των εργαζομένων που δεν συμμετέχουν στην απεργία να προσέρχονται και να αποχωρούν ελεύθερα και ανεμπόδιστα από την εργασία τους και να παρέχουν αυτήν χωρίς εμπόδιο και ιδίως χωρίς την άσκηση σωματικής ή ψυχολογικής βίας σε βάρος τους από οιονδήποτε. Σε  διαφορετική περίπτωση η απεργία θα κηρύσσεται παράνομη και θα πρέπει να διακοπεί. Με λίγα λόγια, στη θέση των απεργιακών φρουρών για την περιφρούρηση της απεργίας, το νομοσχέδιο Χατζηδάκη θεσπίζει την υποχρέωση των συνδικάτων να περιφρουρούν την… απεργοσπασία!

17) Επειδή όμως ούτε αυτά θεωρούνται αρκετά, θεσπίζουν κι άλλα εμπόδια για να υποσκάψουν την επιτυχία μιας απεργίας. Έτσι εκτός από την ύπαρξη προσωπικού ασφαλείας κατά την διάρκεια μιας απεργίας, προβλέπουν και την διάθεση προσωπικού για την αντιμετώπιση στοιχειωδών αναγκών του κοινωνικού συνόλου κατά τη διάρκεια της απεργίας (Προσωπικό Ελάχιστης Εγγυημένης Υπηρεσίας). Το προσωπικό αυτό θα αφορά τον Δημόσιο Τομέα, επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και άλλες επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, η λειτουργία των οποίων θεωρείται έχει ζωτική σημασία για την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του κοινωνικού συνόλου.

Το ποσοστό του προσωπικού που θα εργάζεται θα είναι τουλάχιστον το 1/3 του συνόλου των εργαζομένων -πέραν του προσωπικού ασφαλείας- και δεν επιτρέπεται η κήρυξη απεργίας χωρίς να έχει προηγουμένως καθοριστεί το προσωπικό ασφαλείας και, όπου απαιτείται, το προσωπικό στοιχειώδους λειτουργίας!

Δηλαδή μετά τα τόσα εμπόδια στη λειτουργία των συνδικάτων, στον τρόπο λήψης των αποφάσεων και των ψηφοφοριών για την προκήρυξη μιας απεργίας, θα πρέπει (και χωρίς περιφρούρηση), να ορίζεται με ευθύνη του συνδικάτου να εργάζεται ένα ποσοστό 30%-50%, αποδυναμώνοντας πλήρως τον χαρακτήρα και τις επιδιώξεις του μέσου της απεργίας.

Το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις-υπηρέτες του θέλουν να καθυποτάξουν τα συνδικάτα, παρόλο που η συνδικαλιστική γραφειοκρατία δεν τους είναι εμπόδιο, γιατί φοβούνται ότι μπορεί να περάσουν στον έλεγχο των εργατών και με κινηματικές δράσεις να τους εξαναγκάσουν σε υπαναχωρήσεις και ήττες.

 

Θα τους σταματήσουμε!

 

Το νομοσχέδιο αυτό ξεκάθαρα στοχεύει εργατικές κατακτήσεις, συνδικαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα δεκαετιών. Επιδιώκει την μέγιστη εκμετάλλευση για τον\την εργαζόμενο\η και τον πλήρη έλεγχο και αφοπλισμό του εργατικού και συνδικαλιστικού κινήματος.

Με όλον αυτό τον ορυμαγδό αντεργατικών μέτρων καταλαβαίνει πλέον όλος ο κόσμος ότι δεν πρόκειται να εφαρμοστεί τίποτα από τα ελάχιστα που αφορούν προστασία για τους εργαζόμενους, όπως η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ή οι κυρώσεις Διεθνών Συμβάσεων (π.χ. για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον χώρο της εργασίας).

 

Εργαζόμενοι\νες, νέοι και νέες, συνδικάτα, συλλογικότητες, παρατάξεις και οργανώσεις της Αριστεράς οφείλουμε να σταματήσουμε αυτό το νομοσχέδιο και να μείνει στα χαρτιά.

Οι κινητοποιήσεις, τα συλλαλητήρια και η απεργία στις 6 Μάη (κόντρα στον απεργοσπαστικό ρόλο της ΓΣΕΕ) δείχνουν τον δρόμο. Πρέπει άμεσα να προκηρυχτεί Γενική Απεργία, κόντρα στη συνδικαλιστική γραφειοκρατία, πριν την ημερομηνία ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου και να υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια για κλιμάκωση.

Εφόσον ψηφιστεί, πρέπει να οργανώσουμε μαζική απειθαρχία και ανυπακοή στην εφαρμογή του: Κανένα συνδικάτο δεν πρέπει να υπακούσει στα φακελώματα και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες ή να δηλώνει προσωπικό Ελάχιστης Υπηρεσίας. Όσες επιχειρήσεις προσπαθήσουν να εφαρμόσουν απλήρωτα 10ωρα και 12ωρα πρέπει να βρουν το εργατικό κίνημα έξω από τις πόρτες τους, με κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, μποϊκοτάζ και κάθε πρόσφορο μέσο αντίδρασης και αντίστασης.

 

Το αντεργατικό τερατούργημα θα μείνει στα χαρτιά!

 

 

 

*Ο Χρ. Βαγενάς είναι Οργ. Γραμματέας ΠΟΠΟΚΠ (Παν. Ομοσπονδία Προσωπικού Οργαν. Κοινωνικής Πολιτικής)