1

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ: Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι, Σάββατο 3/4 στις 12.00μμ – Αποκλεισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δευτέρα 5/4 στις 5.30 μμ

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Αρ. Πρωτ. 228 Πειραιάς 30/3/2021
Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι, Σάββατο 3/4 στις 12.00μμ

Αποκλεισμός του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Δευτέρα 5/4 στις 5.30μμ

ΑΜΕΣΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
ΕΠΙΤΑΞΗ ΤΩΡΑ – ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ – ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Δυναμώνουμε τον αγώνα για τα δικαιώματά μας στην δουλειά την υγεία την ζωή κόντρα στον αυταρχισμό και την καταστολή
Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την έναρξη της πανδημίας στη χώρα μας και η κυβέρνηση συνεχίζει το έγκλημα! Έχει αφήσει «γυμνό» το δημόσιο σύστημα υγείας, αδύναμο να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Την τελευταία εβδομάδα το Κρατικό Νίκαιας έχει κατά μέσο όρο 5 με 6 ανθρώπους την ημέρα εκτός ΜΕΘ, το Τζάνειο μετατρέπεται σε μια πρόχειρη “αποθήκη” ασθενών και το Μεταξά πρακτικά μετατρέπεται σε νοσοκομείο μιας νόσου,αφήνοντας εκτεθειμένο από την ανάγκη γενικής νοσηλείας και ειδικής φροντίδας, τον λαό του Πειραιά, σε έναν από τους μεγαλύτερους Δήμους στην Ελλάδα.
Τα παραδείγματα από την τραγική κατάσταση των νοσοκομείων του Πειραιά και της υπόλοιπης Αττικής, αποδεικνύουν ότι τα παγιωμένα κενά και οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και εξοπλισμό που προϋπήρχαν στο σύστημα υγείας, το έχουν κυριολεκτικά σμπαραλιάσει, σε σημείο που αδυνατεί να καλύψει όχι μόνο τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της πανδημίας αλλά και τα υπόλοιπα πολύ σοβαρά νοσήματα.
Την ίδια στιγμή ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, οι κλινικάρχες όπως το Metropolitan στον Πειραιά με τεράστιες υποδομές,θησαυρίζουν πάνω στον πόνο του λαού. Είναι προκλητικό και εγκληματικό, η κυβέρνηση να μην προχωράει σε πραγματική και άμεση επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ενώ ενισχύει με παχυλές αποζημιώσεις τις δήθεν επιταγμένες ιδιωτικές κλίνες, ενώ φτάνει στο απαράδεκτο σημείο να μεταφέρει σε αυτές, ειδικευόμενους γιατρούς από τον ήδη υποστελεχωμένο δημόσιο τομέα!!!
Η νέα αντεργατική επίθεση δεν θα περάσει!
Η κυβέρνηση αξιοποιώντας την πανδημία προχωράει την επίθεση στα εργατικά-λαϊκά δικαιώματα, δίχως φρένο. Χιλιάδες εργαζόμενοι βρίσκονται στην ανεργία. Χιλιάδες εργαζόμενοι έχουν δεχτεί ισχυρό πλήγμα στο εισόδημα τους, είτε βρίσκονται σε αναστολή είτε σε άλλα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρηματικών κερδών. Χιλιάδες εργαζόμενοι εργάζονται κακοπληρωμένοι κάτω από νέα απάνθρωπα ωράρια, χωρίς μέτρα προστασίας.
Μιλούν για lockdown! Μας κοροϊδεύουν! Τα lockdown είναι για να μην μιλάμε, να μην οργανώνουμε την αντίσταση των εργαζομένων απέναντι στην επίθεση που δεχόμαστε στην υγεία μας, στο εισόδημα μας, στο δικαίωμα στη σταθερή εργασία! Μας θέλουν με κλειστό το στόμα, υποταγμένους στην κερδοφορία των επιχειρηματικών συμφερόντων.
Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά έτοιμο να καταθέσει στην Βουλή ένα νέο αντεργατικό τερατούργημα που έχει στο επίκεντρο την κατάργηση του 8ώρου και των υπερωριών, τον δραστικό περιορισμό του δικαιώματος στην απεργία, την περιστολή στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, την επιβολή κυβερνητικού ελέγχου στα συνδικάτα και το χτυπημα στο δικαίωμα στην απεργία
Τα κέρδη τους τσακίζουν τον λαό, φτώχεια, ανεργία και σκουπιδαριό
Η COSCO, με την ανοχή της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και του Δήμου Πειραιά συνεχίζει (εν μέσω πανδημίας) το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Πειραϊκή, κόντρα στις μαζικές αντιδράσεις κατοίκων, φορέων και σωματείων της περιοχής αγνοώντας ακόμα και την απόφαση του ΣτΕ για την προσωρινή αναστολή των εργασιών και τώρα δημιουργεί νέα εργοτάξια, στη Δραπετσώνα και δίπλα στο πάρκο Λιπασμάτων (στου Κράκαρη). Όλα αυτά έρχονται να προστεθούν σε μια ήδη επιβαρυμένη περιοχή από τα «καζάνια του θανάτου» και όπου υπάρχουν σχεδιασμοί από κυβέρνηση και περιφέρεια για δημιουργία Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Σχιστό, τη νομιμοποίηση του παράνομου – μέχρι σήμερα – Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Πειραιά στο Κερατσίνι και τη δημιουργία ΣΜΑ του Δήμου Περάματος μέσα στην πόλη, στο παλιό νεκροταφείο!
Λέμε όχι στην πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα των εργαζομένων, των αυτοαπασχολούμενων και των κατοίκων της περιοχής. Εναντιωνόμαστε συνολικά στο masterplan της COSCO. Στους σχεδιασμούς που θέλουν να μετατρέψουν τις γειτονιές του Πειραιά σε περιοχές μεταφόρτωσης και επεξεργασίας απορριμμάτων. Να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από Πέραμα και Δραπετσώνα. Όχι στην περαιτέρω υποβάθμιση της ζωής μας και τους περιβάλλοντος.
Υπάρχει ελπίδα! Οργανωμένα, αγωνιστικά, ταξικά να απαντήσουμε στη νέα επίθεση!
Χωρίς τη δράση των συνδικάτων και των φορέων του οργανωμένου λαϊκού κινήματος, η κατάσταση σήμερα θα ήταν πολύ χειρότερη. Η αποκάλυψη της εγκληματικής πολιτικής κυβέρνησης – εργοδοσίας, οι εκατοντάδες παρεμβάσεις των σωματείων, είναι αυτά που σήμερα φοβούνται και γι’ αυτό έχουν λυσσάξει να καταστείλουν κάθε φωνή που αγωνίζεται και αντιστέκεται. Γι’ αυτό βαράνε στο ψαχνό και συκοφαντούν τους λαϊκούς αγώνες, τους εργαζόμενους, τη νεολαία ως και τους υγειονομικούς που δίνουν μάχες μέσα κι έξω από τα νοσοκομεία, διεκδικώντας υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό.
Η απάντηση σήμερα εκφράζεται με άμεσες διεκδικήσεις προς το κράτος και την εργοδοσία, με αφοβία μπροστά στην εργοδοτική τρομοκρατία, με συλλογικό, οργανωμένο και ταξικό αγώνα.
Απαιτούμε:
Επίταξη ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ, του Metropolitan και του συνόλου του ιδιωτικού τομέα της Υγείας, χωρίς αποζημίωση.
Μαζικές προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
Οργανωμένος υγειονομικός έλεγχος με ευθύνη των κρατικών φορέων για την εξάπλωση του ιού στο λιμάνι του Πειραιά, στην COSCO, στα καράβια, στην Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, στα εργοστάσια και τις βιομηχανικές μονάδες όπου απασχολούνται χιλιάδες εργαζόμενοι. Οργανωμένος έλεγχος στα σούπερ μάρκετ.
Όχι στο masterplan της COSCO, να σταματήσουν τώρα τα έργα της COSCO στο λιμάνι.
Να φύγουν τα καζάνια του θανάτου από Πέραμα και Δραπετσώνα.
Όχι στην δημιουργία ΜΕΑ στο Σχιστό. Ούτε σκέψη για εργοστάσιο καύσης.
Να κλείσει τώρα ο ΣΜΑ στο Παλαιό Νεκροταφείο Περάματος και ο ΣΜΑ του Πειραιά που λειτουργεί στο Σχιστό. Να παρθεί πίσω η τροπολογία του 12/2020 που τον νομιμοποίησε.
Στήριξη του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Προστασία των ανέργων, ένταση του αγώνα ενάντια σε κυβέρνηση και επιχειρηματικούς ομίλους, που επιχειρούν να τσακίσουν μισθούς, συντάξεις, τα ασφαλιστικά, τα εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα.
Καμία περιστολή των δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών με πρόσχημα τον κορωνοϊό. Να μπει τέρμα στην αστυνομοκρατία και την κρατική καταστολή.

Καλούμε τα σωματεία και τα συνδικάτα του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στον Πειραιά, τους συλλόγους αυτοαπασχολουμένων, τους συλλόγους γονέων, γυναικών, άλλους τοπικούς φορείς των γειτονιών ολόκληρης της Περιφέρειας του Πειραιά:
Σε Παμπειραϊκό Συλλαλητήριο στο Πασαλιμάνι, το Σάββατο 3/4 στις 12.00μμ
Στον αποκλεισμό του Υπουργείου Περιβάλλοντος, τη Δευτέρα 5/4 στις 5.30μμ




Περί αύξησης των κρουσμάτων στη Νέα Σμύρνη

Η θλιβερή δημοτική αρχή της Πόλης μας συνεχίζει την κατρακύλα της. Μετά τη στάση υποστήριξης που κράτησε στο αστυνομικό όργιο στην πλατεία Ν. Σμύρνης και τη διαδήλωση στις 9 του Μάρτη, μετά τις υστερικές απαγορεύσεις για τα κατοικίδια και το παιδικό παιχνίδι, μετά την απαράδεκτη στάση της για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες στο Κολυμβητήριο, μετά τις γελοίες απαγορεύσεις για το άλσος που τις υποστήριξε με τα ΜΑΤ, προχωρά σε ένα ακόμα ολίσθημα.

Κάνοντας τα παπαγαλάκια της κυβέρνησης της Ν.Δ., βγάζει μια ανόητη ανακοίνωση με παραπλανητικά δεδομένα, ισχυριζόμενη ότι αυξάνονται τα κρούσματα στη γειτονιά, λόγω του συνωστισμού στο Άλσος και τις πλατείες. Ο ισχυρισμός είναι ψευδής και αισχρός και διατυπώνεται μόνο εκ του πονηρού προετοιμάζοντας την δικαιολόγηση, αλλά και την όξυνση των αυταρχικών μέτρων στην πόλη. Πρόκειται, άλλωστε, για μια κίνηση αναγκαία για τον Δήμαρχο Σ. Τζουλάκη, μετά τη σφοδρή και σύσσωμη κριτική που δέχεται το τελευταίο διάστημα για την αστυνομοκρατία που επιχειρεί να επιβάλλει στην πόλη!

Καταρχάς να διασαφηνιστούν τα παραπλανητικά δεδομένα που χρησιμοποιεί ο Δήμαρχος: Η ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ για την 29η Μαρτίου, αναφέρει 102 κρούσματα για το Νότιο Τομέα της Αθήνας που περιλαμβάνει εκτός από το Δήμο Νέας Σμύρνης ακόμη 7 Δήμους! Αποτελεί εμπαιγμό, τρομοκράτηση και υποτίμηση της νοημοσύνης των δημοτών η αναφορά του Δημάρχου για 138 κρούσματα την 29η Μαρτίου μόνο στο Δήμο μας! Για όσους ήδη έσπευσαν να αποδώσουν την “αύξηση” των κρουσμάτων στην πορεία της 9ης Μαρτίου, να τους ενημερώσουμε ότι με βάση τον ΕΟΔΥ τα κρούσματα στο Νότιο Τομέα Αθηνών στις 4/3 ήταν 144!

Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι τα κρούσματα στα νότια προάστια -κι όχι στη Νέα Σμύρνη μόνο- αυξάνονται ραγδαία λόγω της αποτυχίας και της χρεοκοπίας των κυβερνητικών μέτρων για την πανδημία. Η κυβέρνηση άφησε στη τύχη του, χωρίς προσωπικό και μέσα το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, βραδυπορεί στον εμβολιασμό, αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, αφήνει ανεξέλεγκτους τους μεγαλοεργοδότες και τα super market στη διασπορά του κορονοϊού και αρνείται να πάρει μέτρα για τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Την ίδια στιγμή έχει συμφωνήσει να ανοίξει τον τουρισμό και το λιανεμπόριο και τα όποια αποτελέσματα προκύψουν από αυτή την επιλογή θα βαφτιστούν και πάλι ατομική ευθύνη των πολιτών για να κρύψουν τις εγκληματικές δικές τους. Θα τολμήσει να βγάλει άχνα και ανακοίνωση την επόμενη εβδομάδα, όταν θα στοιβάζονται -όχι σε ανοιχτό χώρο- αλλά στις αίθουσες 25 μαθητές; Θα πει κουβέντα όταν τα κρούσματα θα εκτινάσσονται από τον τουρισμό;

Η αναπαραγωγή της επίρριψης ευθυνών στον πολίτη γίνεται καθημερινά από τα καλοπληρωμένα και δουλοπρεπή ΜΜΕ. Τον ίδιο επονείδιστο ρόλο παίζει και η Δημοτική αρχή Νέας Σμύρνης και καλείται να απολογηθεί άμεσα για την κοροϊδία απέναντι στους δημότες της που δεν στοχοποιούνται τυχαία, καθώς έδωσαν ισχυρή απάντηση στο όργιο καταστολής που δέχτηκε η γειτονιά τους.

 

Πηγή: polianapoda.wordpress.com




Διαδικτυακή εκδήλωση ΜΕΤΑ: «Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ, η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Ποιος φταίει;» | Κυριακή 4 Απρίλη

Μια ακόμη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση διοργανώνει το ΜΕΤΑ, αυτή τη φορά με θέμα «Η κατάσταση στον ΕΦΚΑ, η καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων. Ποιος φταίει;», την Κυριακή 4 Απρίλη 2021 και ώρα 7.30μμ.

Ομιλητές:

Χρήστος Βαγενάς, εργαζόμενος στον ΟΑΕΕ και μέλος του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ)

Νότα Βασιλοπούλου, εργαζόμενη στον ΟΠΕΚΑ, πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ – ΕΦΚΑ Αγροτών) και μέλος του ΔΣ της ΠΟΠΟΚΠ

Γεωργία Χασάπη, εργαζόμενη στο ΙΚΑ και μέλος των Ριζοσπαστικών Αγωνιστικών Κινήσεων ΕΦΚΑ.

Άμεση μετάδοση της εκδήλωσης από τις σελίδες του ErgasiaNET στο:

Υπενθυμίζουμε ότι το ΜΕΤΑ οργάνωσε άλλες δύο συζητήσεις, για το ασφαλιστικό – συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου (εδώ το βίντεο) και για τους ασφαλισμένους του ΙΚΑ και τους μισθωτούς μηχανικούς (εδώ το βίντεο), ενώ προγραμματίζει και μία ακόμη την επόμενη περίοδο, για την επικουρική ασφάλιση και το εφάπαξ.

 

 

Πηγή: ergasianet.gr




48 ωρη απεργία στον ΕΦΚΑ, Τρίτη-Τετάρτη 6-7 Απρίλη από ΠΟΣΕ-ΙΚΑ & ΠΟΠΟΚΠ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Έχουμε φτάσει μισό βήμα πριν από την ιδιωτικοποίηση του ΕΦΚΑ και της δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης, με τις απαράδεκτες δηλώσεις του ανεκδιήγητου Χατζηδάκη και το σχέδιο Τσακλόγλου για την Επικουρική Ασφάλιση.
Ο Χατζηδάκης, άνθρωπος των ειδικών αποστολών του κεφαλαίου, αποκάλυψε τους στόχους της κυβέρνησης Μητσοτάκη: πώληση της απονομής των συντάξεων στους ιδιώτες-κερδοσκόπους. Δηλαδή πωλείται-χαρίζεται η δημόσια Κοινωνική Ασφάλιση και ταυτόχρονα και οι διοικητικές υπηρεσίες του Δημοσίου πλέον θα μπορούν να δίνονται στους ιδιώτες, συρρικνώνοντας με αυτό τον τρόπο και καταργώντας σταδιακά τον Δημόσιο Τομέα.
Η διάλυση των Ασφαλιστικών Ταμείων, ειδικά με την υλοποίηση του ΕΦΚΑ ήταν και είναι σχεδιασμένη και οργανωμένη και ο στόχος είναι αυτός που βλέπουμε τώρα: να απαξιωθεί μια δημόσια υπηρεσία, να μην μπορεί να ανταπεξέλθει στην παροχή υπηρεσιών όπως πρέπει και το νεοφιλελεύθερο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο εμφανίζει σαν λύση σωτηρίας τον ιδιωτικό τομέα.
Οι ιδιώτες αυτοί δεν έχουν τις γνώσεις και δεν μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες σωστές στους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους. Την ίδια στιγμή θα κοστίζουν πολύ περισσότερο στο κράτος από τους δημόσιους υπαλλήλους, ενώ θα αμείβουν τους εργαζόμενους τους με ψίχουλα. Πρόκειται για άλλο ένα σκάνδαλο ολκής, που μόνο με την πάλη μας μπορούμε να αναδείξουμε στην κοινωνία.
Καλωσορίζουμε τις δύο ομοσπονδίες στην κινητοποίηση που εξήγγειλαν και ας άργησαν! Ειδικά την ΠΟΣΕ που στις ανακοινώσεις της “καλωσόριζε” τον Project Manager και ανέφερε πάντα τα “θετικά” της Διοίκησης, ενώ “ξεχνούσε” να αντισταθεί για τα πολλά προβλήματα και έκανε ότι μπορούσε για να αναβάλλει τις κινητοποιήσεις. Η ΠΟΣΕ “λιβάνιζε” έναν υπουργό (Βρούτσης) που διπλασίασε τις εκκρεμότητες στις συντάξεις και μια Διοίκηση που από τη μία κάνει ρουσφέτια σε Νεοδημοκράτες και από την άλλη απαξιώνει και βρίζει τους εργαζόμενους.
Αυτή η 48ωρη απεργία στον ΕΦΚΑ πρέπει να είναι η αρχή του αγώνα μας ενάντια σε όλα αυτά που βιώνουμε στον ΕΦΚΑ και σε αυτά που σχεδιάζουν οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσει για την Κοινωνική Ασφάλιση και το εργασιακό μας μέλλον. Αυτοί οι σχεδιασμοί μπορούν να σταματήσουν μόνο με την μαζική μας συμμετοχή στη 48ωρη απεργία και στις κινητοποιήσεις που πρέπει να ακολουθήσουν.
Δεν θα επιτρέψουμε να ιδιωτικοποιηθεί η Κοινωνική Ασφάλιση. Συμμετέχουμε όλες και όλοι στην 48ωρη απεργία και στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, που πρέπει να γίνουν και τις δύο μέρες και σε όλη τη χώρα!
Απαιτούμε:
• Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ. Επαναπρόσληψη όλων των συμβασιούχων. Μονιμοποίηση των ΙΔΟΧ καθαριστριών. Έξω οι εργολάβοι από τα Ταμεία
• Καμία κεφαλαιοποίηση της Επικουρικής Ασφάλισης. Ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα της. Όχι στις ιδιωτικοποιήσεις
• Δημόσιο, Καθολικό, Αναδιανεμητικό και Αλληλέγγυο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης
ΟΙ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ
ΤΑ ΑΣΦ. ΤΑΜΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟΥ ΛΑΟΥ & ΟΧΙ ΤΟ ΤΣΙΦΛΙΚΙ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥ



ΕΛΤΑ: ανοίγει η διαδικασία ξεπουλήματός τους σε ιδιώτη «επενδυτή»

Του Χρήστου Βαγενά*

Ένα πεδίο για συνεχές πλιάτσικο των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν οι ΔΕΚΟ (Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί), που περιλαμβάνουν δεκάδες οργανισμούς του δημόσιου τομέα με σημαντικό κοινωνικό αντικείμενο και ρόλο και περιουσία δισεκατομμυρίων. Αυτές οι επιχειρήσεις ήταν κάποτε Οργανισμοί Κοινής Ωφέλειας, που είχαν στόχο να παρέχουν φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες προς τον λαό και, επειδή θεωρούνταν κοινωνικά αγαθά (ρεύμα, νερό, φυσ. αέριο, τηλεπικοινωνίες κ.ά.), έπρεπε να ανήκουν στο κράτος. Σε αυτές περιλαμβάνονται η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΑΣΑ, τα ΕΛΤΑ, η ΔΕΠΑ, η ΕΡΤ, ο ΟΤΕ κ.ά.

Αποδόμηση και διάλυση μέσω ιδιωτικοποιήσεων

Αυτοί οι Οργανισμοί, από την δεκαετία του 1990 και στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών ιδιωτικοποίησης, άρχισαν να μετατρέπονται σε «επιχειρήσεις» και Α.Ε. και να αλλάζουν προσανατολισμό, προς το κέρδος αντί το κοινωνικό όφελος. Δηλαδή έπρεπε για την βιωσιμότητά τους να στηρίζονται αποκλειστικά στα έσοδά τους από την πώληση αυτών των υπηρεσιών προς τους πολίτες και να μειώνεται παράλληλα η κρατική χρηματοδότηση. Ταυτόχρονα, με σκόπιμο τρόπο οι κυβερνητικές επιλογές και οι διορισμένες διοικήσεις αυτών των επιχειρήσεων τις περισσότερες φορές τις οδηγούσαν σε αδιέξοδο και απαξίωση – για να προτείνουν μετά μετά σαν «μόνη λύση» για την βιωσιμότητά τους την ιδιωτικοποίηση. Με αυτό τον τρόπο ιδιωτικοποιήθηκαν ή μετοχοποιήθηκαν δημόσιες επιχειρήσεις όπως ο ΟΤΕ, ο ΟΛΠ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ.ά., ενώ στη ΔΕΗ η ιδιωτικοποίηση γίνεται μέσω της υφαρπαγής πελατών με σκανδαλώδεις πωλήσεις ρεύματος από τη ΔΕΗ σε ιδιωτικές εταιρίες, που κάνουν μετά προσφορές στους καταναλωτές.

Τα ΕΛΤΑ στον δρόμο των υπόλοιπων ΔΕΚΟ

Στο στόχαστρο της ιδιωτικοποίησης μπαίνουν τώρα από την κυβέρνηση της ΝΔ τα ΕΛΤΑ (Ελληνικά Ταχυδρομεία). Με την τροπολογία «Ρυθμίσεις για τα ελληνικά ταχυδρομεία και άλλες διατάξεις», που συμπεριλήφθηκε σε άσχετο ως συνήθως νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με τίτλο «Περιστολή του λαθρεμπορίου και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίστηκε στη Βουλή στις 02.12.2020, ανοίγει ο δρόμος για τον πλήρη μετασχηματισμό των ΕΛΤΑ. Με αντίδωρο κάποια χρηματοδοτική ενίσχυση από το κράτος, η οποία είναι μικρό μόνο μέρος από αυτά που χρωστάει στα ΕΛΤΑ η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μειώνονται το προσωπικό και τα καταστήματα, μειώνονται περαιτέρω οι αποδοχές των εργαζομένων και ανοίγει ο δρόμος για τον ιδιώτη «στρατηγικό επενδυτή».
Το πρόγραμμα «εθελούσιας εξόδου» που προβλεπόταν, ολοκληρώθηκε στα τέλη Φλεβάρη με τη συμμετοχή σε αυτό 2.000 εργαζομένων από τους περίπου 5.500, ώστε η μεταβίβαση των ΕΛΤΑ τους στον ιδιώτη να είναι με μικρότερο μισθολογικό κόστος, ενώ και η νέα ΣΣΕ έκλεισε τον Ιανουάριο με περικοπές 8% στις αποδοχές των εργαζομένων.
Με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο δρόμος για προσλήψεις εργαζομένων μέσω εργολάβων και outsourcing με πολύ χειρότερους όρους και μισθούς, ενώ τα περισσότερα καταστήματα είτε θα κλείσουν είτε θα δοθούν σε ιδιώτες, με πολύ μικρό ποσοστό μόνο να μένει στα ΕΛΤΑ. Παράλληλα άρχισε να εφαρμόζεται το νέο σύστημα διανομής D+3, το οποίο θα ενισχύσει τις ιδιωτικές εταιρίες διανομής που βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Στο πλαίσιο αυτό, θέλουν να αλλάξουν πλήρως το εργασιακό τοπίο στα ΕΛΤΑ, όπου μετά την πλήρη εντατικοποίηση και τις συνεχιζόμενες περικοπές στους μισθούς στους εναπομείναντες εργαζόμενους, η κυβέρνηση θέλει να χειροτερέψει περαιτέρω τις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να ακριβύνει τις ταχυδρομικές υπηρεσίες προς όφελος των κερδοσκόπων «επενδυτών».
Το μεγάλο κόλπο στα ΕΛΤΑ ξεκίνησε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που το έκαναν δώρο στην Eurobank το 2013. Το Τ.Τ. ήταν η πλέον υγιής ελληνική τράπεζα εκείνη την εποχή, κατείχε την πρώτη θέση στην Ελλάδα σε κεφαλαιακή επάρκεια και παραχωρήθηκε στην Eurobank έναντι 500 εκ. ευρώ, προκειμένου να σωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Ένα σημαντικό ποσό ακόμα, που διεκδικούν οι εργαζόμενοι να αποδοθεί στα ΕΛΤΑ, είναι λόγω του κουρέματος των κρατικών ομολόγων (9 εκ. ευρώ) που κατείχαν με το PSI το 2012.
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να παραδώσει τα ΕΛΤΑ στους κερδοσκόπους ιδιώτες, οι οποίοι θα εκμεταλλεύονται στυγνά τους εργαζόμενους και θα προσφέρουν υπηρεσίες ακριβές στους καταναλωτές.

Ιστορία 193 χρόνων δώρο στους «επενδυτές»

Τα Ελληνικά Ταχυδρομεία για 193 χρόνια διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων. Και εδώ όμως οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις παίζουν το γνωστό έργο: απαξιώνουμε μια υπηρεσία συστηματικά, τις απομυζούμε τους πόρους, δημιουργούμε διαρκώς στρεβλώσεις στη λειτουργία της, δεν την χρηματοδοτούμε, προπαγανδίζουμε ότι για όλα φταίνε οι εργαζόμενοι και ο χαρακτήρας του δημόσιου τομέα και μετά φέρνουμε σαν λύση την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα και την μετακύλιση του κόστους στον καταναλωτή.
Το ίδιο έκαναν πολλές φορές (βλέπε Ολυμπιακή, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΟΣΕ, ΟΛΠ κ.ά.), το ίδιο θέλουν να κάνουν και τώρα με τα ΕΛΤΑ.
Το μεγάλο κόλπο έγινε με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, που το έκαναν δώρο στην Eurobank το 2013. Το Τ.Τ. ήταν η πλέον υγιής ελληνική τράπεζα εκείνη την εποχή, κατείχε την πρώτη θέση στην Ελλάδα σε κεφαλαιακή επάρκεια και δόθηκε έναντι 500 εκ. ευρώ, προκειμένου να σωθούν οι ιδιωτικές τράπεζες σε βάρος των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.
Ένα σημαντικό ποσό ακόμα, που διεκδικούν οι εργαζόμενοι να αποδοθεί στα ΕΛΤΑ είναι λόγω του κουρέματος των κρατικών ομολόγων (9 εκ. ευρώ) με το PSI που κατείχαν.

Οι κοινωνικές υπηρεσίες δεν είναι εμπορεύματα!

Οι Δημόσιες Επιχειρήσεις και Οργανισμοί πρέπει να ανήκουν στον δημόσιο τομέα και να χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για να προσφέρουν δωρεάν ή έστω πολύ φτηνά κοινωνικά αγαθά και υπηρεσίες στους πολίτες. Δεν πρέπει να έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα και να συντηρούνται από ακριβά τέλη για τους χρήστες.
Η χρησιμότητα δημόσιων υπηρεσιών φαίνεται σε κάθε δύσκολη περίσταση και κρίση, όπως μας έδειξε η πανδημία ή τα προβλήματα από την κακοκαιρία στην Αττική. Οι ταχυδρομικές υπηρεσίες και οι ταχυμεταφορές είχαν σημαντικό ρόλο στην πανδημία και την ικανοποίηση των αναγκών των ανθρώπων.
Τα ΕΛΤΑ προέρχονται από έναν κλάδο με δυναμικούς αγώνες στο παρελθόν με ορόσημο τη μεγάλη απεργία των Τριατατικών υπαλλήλων (Ταχυδρομεία-Τηλέγραφοι-Τηλέφωνα) την περίοδο της Κατοχής. Οι εργαζόμενοι στα ΕΛΤΑ βρίσκονται ξανά μπροστά στην πρόκληση και το καθήκον να αντισταθούν στην διάλυση των Ταχυδρομείων και των εργασιακών σχέσεων τους στο πλαίσιο του σχεδίου της ιδιωτικοποίησης.
Πρέπει με συλλογικές διαδικασίες να πιέσουν τη συνδικαλιστική ηγεσία της ΠΑΣΚΕ στην ομοσπονδία τους (ΠΟΣΤ), να σπάσουν την αδράνειά της και να οργανώσουν άμεσα μαζικές κινητοποιήσεις. Πρέπει να σταματήσουμε αυτό το μακροχρόνιο γαϊτανάκι των ιδιωτικοποιήσεων των ΔΕΚΟ, σε συντονισμό με τις υπόλοιπες δημόσιες ςπιχειρήσεις και ενημερώνοντας τους χρήστες αυτών των υπηρεσιών.




Αξιολόγηση: μοχλός αποδόμησης του δημόσιου σχολείου

Της Σάσας Χασάπη

Η συζήτηση για την αξιολόγηση στην εκπαίδευση δεν είναι καινούρια. Είχε και συνεχίζει να έχει πολιτικό στίγμα και ιδεολογικό υπόβαθρο, γι’ αυτό η προσπάθεια να εφαρμοστεί από τις κυβερνήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών συναντά καθολικές αντιστάσεις από το εκπαιδευτικό κίνημα.

Ο πρώτος μιας σειράς εκπαιδευτικών νόμων που ψηφίστηκαν με στόχο να αλλάξουν το χαρακτήρα της δημόσιας εκπαίδευσης προωθώντας και την αξιολόγηση ήταν ο 2525 /1997 με υπουργό παιδείας τον Γ. Αρσένη. Στο άρθρο 8 του νόμου αυτού «αξιολόγηση του εκπαιδευτικού έργου πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι οι προτάσεις Κεραμέως διέπονται από το ίδιο ακριβώς πνεύμα. Η επαναφορά της αξιολόγησης ως βασικής επιδίωξης στους μετά το 1997 εκπαιδευτικούς νόμους οφείλεται στο γεγονός πως αυτή τελικά δεν εφαρμόστηκε ποτέ.
Το 2013 η υπουργός παιδείας Α. Διαμαντοπούλου με το νόμο 4112/2013 θεσμοθετεί την Αρχή Διασφάλισης της ποιότητας στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση και με το Προεδρικό Διάταγμα 152 επιβάλλει την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Το 2018 ο Κ. Γαβρόγλου, υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης Σύριζα, με τον νόμο 4547/2018 ολοκληρώνει και διατηρεί ακέραιο το θεσμικό πλαίσιο της αξιολόγησης. Ο νόμος 4692/2020 της Κεραμέως, μέρος του οποίου έρχεται να εφαρμόσει η υπουργική απόφαση για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, αποτελεί απλή συνέχεια των παραπάνω.
Εκτός από τη διεθνή εμπειρία εφαρμογής της αξιολόγησης σε εκπαιδευτικά συστήματα όπως αυτά της Βρετανίας και των ΗΠΑ, στο κομμάτι που αφορά την ελληνική δημόσια εκπαίδευση η Έκθεση Πισσαρίδη είναι αρκετά διαφωτιστική. Διαβάζουμε ειδικότερα: «απαραίτητη είναι η συνεχής αξιολόγηση με βάση κριτήρια όπως οι επιδόσεις των μαθητών, το ποσοστό εισαγωγής των μαθητών στα Πανεπιστήμια, η σύνδεση της χρηματοδότησης των σχολείων με την επίτευξη εκπαιδευτικών στόχων, η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των αξιολογήσεων και η σύγκριση μεταξύ των σχολείων».
Οι μεθοδεύσεις του υπουργείου, λοιπόν, δεν έχουν να κάνουν με την αναβάθμιση της ποιότητας της παρεχόμενης εκπαίδευσης, αλλά με έναν άλλο διακαή πόθο των κυβερνήσεων δεκαετίες τώρα: τη σταδιακή απόσυρση του κράτους από τη χρηματοδότηση των δημόσιων σχολείων και πανεπιστημίων, τη μετακύλιση του κόστους λειτουργίας υποδομών και εργαζομένων σε γονείς, εκπαιδευτικούς και… χορηγούς, την κατηγοριοποίηση και τελικά τη συρρίκνωση των σχολικών μονάδων, την αλλαγή του εργασιακού πλαισίου προς την κατεύθυνση της ελαστικής εργασίας και την ενίσχυση της ιδιωτικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες.
Ο νέος νόμος ανοίγει μια σκληρή περίοδο αναμέτρησης με το εκπαιδευτικό κίνημα. Η προώθηση της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων είναι κρίκος σε μια αλυσίδα αλλαγών που έρχονται να μετασχηματίσουν τον χαρακτήρα της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Έρχεται λίγες βδομάδες μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εισαγωγή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα και την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας. Επόμενος διακηρυγμένος στόχος είναι η ψήφιση νομοσχεδίων όπως αυτό για την αυτονομία της σχολικής μονάδας και την υπαγωγή της στους δήμους και την ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Θα πρόκειται για σοβαρή ήττα αν τα παραπάνω εφαρμοστούν. Και αυτά θα είναι μόνο η αρχή.
Η καθολική σχεδόν συμμετοχή των εκπαιδευτικών στην απεργία-αποχή ήταν η συνέχεια του αγώνα που ξεκίνησε το μαχόμενο εκπαιδευτικό κίνημα συνολικά ενάντια στον νόμο Κεραμέως και αποτέλεσε συντριπτική ήττα για το υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση. Η μάχη κερδήθηκε, ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι την οριστική νίκη.




Ως Δαμέ με το καθεστώς Αναστασιάδη;

αναδημοσίευση από commune.org.gr

του Γρηγόρη Ιωάννου

Είναι γενική παραδοχή πλέον ότι η κυβέρνηση Αναστασιάδη, ίσως η πιο διεφθαρμένη κυβέρνηση σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, και σίγουρα η πιο διεφθαρμένη που έχει υπάρξει ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία, έχει απολέσει την κοινωνική της νομιμοποίηση*. Η υιοθέτηση ακροδεξιάς ρητορικής με ανοιχτά ρατσιστικές θέσεις και πρακτικές στο μεταναστευτικό, η επιμονή της στη διχοτομική στόχευση σε βάθος χρόνου στο Κυπριακό και ο αυξανόμενος αυταρχισμός με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία αποτελούν όψεις της ίδιας διαδικασίας, της μετατροπής της κυβέρνησης Αναστασιάδη σε καθεστώς.

Απέναντι σε αυτή τη κατάσταση είναι που αναδύθηκε το κοινωνικό ρεύμα που κωδικοποιήθηκε «Ως Δαμέ» (ως εδώ). Το Ως Δαμέ ξεκίνησε όταν μια δράκα ακτιβιστών πήρε την πρωτοβουλία να απευθυνθεί με ειλικρίνεια στην κοινωνία, και να αμφισβητήσει μετωπικά την κυβέρνηση Αναστασιάδη, πληρώνοντας το τίμημα με την πιο σκληρή επιχείρηση αστυνομικής καταστολής που έγινε ποτέ στην Κύπρο μετά το 1974. Μη πτοούμενα από την καταστολή όμως και σηκώνοντας το γάντι, τα μικρά ριζοσπαστικά κινήματα της Κύπρου κατάφεραν να μείνουν όρθια, να ωθήσουν σε σύγκλιση κοινωνικές δυναμικές και να επιταχύνουν διαδικασίες πολύ πέραν της δικής τους εμβέλειας. Έθεσαν την κοινή γνώμη προ των ευθυνών της απέναντι στη βαρβαρότητα της καταστολής που στηλίτευσε ακόμα και η Διεθνής Αμνηστία, συνέδεσαν τα ζητήματα της διαφθοράς και της κοινωνικής αδικίας, του κρατικού αυταρχισμού και της πολιτικής της διχοτόμησης, ώθησαν τον νομικό κόσμο να παραδεχτεί δημόσια ότι το διάταγμα απαγόρευσης διαδηλώσεων στερείται νομιμότητας και την επιδημιολογική ομάδα να παραδεχτεί ότι η απαγόρευση των διαδηλώσεων δεν έχει τίποτα να κάνει με την προστασία της δημόσιας υγείας.

Πέραν από το ξεκάθαρο μήνυμα στο καθεστώς να μην ξανατολμήσει να αντιμετωπίσει διαδηλωτές με τον τρόπο που τους αντιμετώπισε μία βδομάδα νωρίτερα, η πορεία του Ως Δαμέ στις 20/2/2021 αποτυπώθηκε στην ιστορία ως μια πράξη μαζικής πολιτικής ανυπακοής. Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία, καταγράφηκε ως μια από τις μεγαλύτερες πορείες που πραγματοποιήθηκαν τις τελευταίες δεκαετίες και σίγουρα η μεγαλύτερη πορεία ενάντια σε εν ενεργεία κυβέρνηση στην Κύπρο. Πέραν από το ότι έστειλε το διάταγμα της απαγόρευσης των διαδηλώσεων στο καλάθι των αχρήστων υποδεικνύοντας στο καθεστώς Αναστασιάδη τα όρια της εξουσίας του, το Ως Δαμέ δημιούργησε προοπτικές και προσδοκίες που παραμένουν ανοιχτές διακυβεύσεις.

Μπορεί να υπάρξει συνέχεια του συγχρονισμού του ριζοσπαστικού χώρου της Κύπρου με το ευρύτερο προοδευτικό τμήμα της κοινωνίας στην υφιστάμενη συγκυρία; Μπορεί να αποδυναμωθεί και άλλο η κυβέρνηση σε σημείο που η παραίτησή της να καταστεί ο μόνος τρόπος πολιτικής επιβίωσης του προσωπικού που την στελεχώνει; Μπορεί ο ριζοσπαστικός χώρος να αποτελέσει τον καταλύτη για το ξεδίπλωμα μιας διαδικασίας ιστορικού μεγέθους; Είναι δύσκολο να απαντηθούν θετικά αυτά τα ερωτήματα, και σίγουρα δεν μπορούν να απαντηθούν με θεωρητικό τρόπο. Αλλά το ότι η 20ή Φεβρουαρίου 2021 διαμόρφωσε το πλαίσιο για να μπορούν να τίθενται αντικειμενικά αυτά τα ερωτήματα, υποδεικνύει ότι κάτι έχει ήδη κινηθεί εδώ. Και μάλιστα προς μια προοδευτική κατεύθυνση, καθώς η κοινωνική οργή αρθρώθηκε στον δημόσιο χώρο και τη δημόσια σφαίρα ως πολιτική θέση και στάση και όχι απλώς ως μια γενικευμένη ισοπεδωτική αγανάκτηση με όλους και με όλα.

Πάντως, η κυβέρνηση Αναστασιάδη, παρά το ότι η δημοτικότητά της έχει πέσει κάτω από το 20% και παρά το ότι η στήριξή της περιορίζεται στην άκρα δεξιά του πολιτικού φάσματος, δεν φαίνεται να πτοείται. Συνεχίζει στην ίδια πολιτική και λειτουργεί σαν παχύδερμο απέναντι στην αυξανόμενη κοινωνική δυσφορία. Ενόψει της πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό ο Αναστασιάδης με την αξιοπιστία του ήδη στο ναδίρ, μεταβαίνει με ομάδα συμβούλων που περιλαμβάνει όχι μόνο απορριπτικούς αλλά και ανοιχτά αντι-ομοσπονδιακούς. Ταυτόχρονα, τοποθέτησε συρματόπλεγμα σε μέρος της «πράσινης γραμμής», επιχειρώντας και συμβολικά να στείλει το μήνυμα ότι η διχοτόμηση επί του εδάφους έχει κανονικοποιηθεί. Παράλληλα, επιδόθηκε σε νέο ρατσιστικό παραλήρημα, με πρώτη φορά από πλευράς κυβέρνησης να λέγεται εμμέσως πλην σαφώς ότι οι πρόσφυγες αποτελούν υβριδικό όπλο της Τουρκίας και στρατιώτες του εχθρού εντός των τειχών. Στη διαχείριση της πανδημίας το γελοίο σύστημα των SMS και η απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας παραμένουν, παρά το ότι έχουν ανοίξει όχι μόνο το λιανικό εμπόριο αλλά και η εστίαση, ενώ νέοι τραγέλαφοι καταγράφηκαν με απαγόρευση της «ξεσηκωτικής μουσικής» και του «λινκίσματος» στους χώρους εστίασης.

Με τον άτυπο χαρακτήρα της πενταμερούς του Απρίλη και την αδυναμία της αντιπολίτευσης όπως καταγράφεται και δημοσκοπικά ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Μάη, το καθεστώς Αναστασιάδη θεωρεί ότι μπορεί να αντέξει την κοινωνική δυσφορία και να βγάλει κι αυτή τη χρονιά. Δυστυχώς, μάλλον είναι σωστοί οι λογαριασμοί του. Εξάλλου, καμιά κυβέρνηση στην κυπριακή ιστορία δεν εξωθήθηκε σε παραίτηση, και οι Κύπριοι, οι ελληνοκύπριοι τουλάχιστον, δεν έχουν και καμιά παράδοση μεγάλων κινητοποιήσεων που να έχουν ταυτόχρονα ένταση και διάρκεια. Από την άλλη, το απρόβλεπτο είναι βασική ιδιότητα των υπόγειων ρευμάτων κάθε κοινωνίας. Από την σκοπιά του κινηματικού ακτιβισμού το στοίχημα παραμένει να κρατήσουμε τον παλμό της κοινωνικής διαδικασίας, να συντονιστούμε με τον προοδευτικό βηματισμό αν υπάρξει και να συμβάλουμε όπως μπορούμε στο προχώρημά του.


*https://kosmodromio.gr/2021/02/18/h-aponomimopoihsh-ths-kubernhshs-ana/?fbclid=IwAR3XM92Qb58cDNWCnoVM6q22rJLIjWTCUeoIObSgpuTdHTJ39fvIxY1g9GM



Πάνω από εκατό σακούλες συγκεντρώθηκαν στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας αλληλεγγύης Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας

Πολύ μεγάλη επιτυχία είχε η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης που έγινε στη Νέα Φιλαδέλφεια από την Πρωτοβουλία κατοίκων για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες που ξεσπιτώνονται και εργαζόμενους του Δήμου που απολύονται από το πρόγραμμα “Εστία”.

Πάνω από εκατό σακούλες με τρόφιμα, δεκάδες παιδικά γάλατα και είδη υγιεινής συγκεντρώθηκαν από πάρα πολλούς κατοίκους της περιοχής παρά το γεγονός ότι σήμερα είναι Κυριακή και τα super markets ήταν κλειστά.

Επίσης πάνω από 40 νέες υπογραφές προστέθηκαν στο κείμενο της Πρωτοβουλίας.

Τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η διανομή σε οικογένειες προσφύγων που ξεσπιτώνονται. Θα ακολουθήοσυν επόμενες δράσεις ενημέρωσης για τη δραστηριοποίηση των κατοίκων και τη διεκδίκηση από το Δήμο να καλύψει τις άμεσες ανάγκες των ανθρώπων αυτών. Επίσης να προχωρήσει στην επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων του Δήμου Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας.

Συνεχίζουμε!

Στην αρχή του μαζέματος των ειδών πρώτης ανάγκης




Υποχρεωτική συνεπιμέλεια δεν σημαίνει ισότητα: δυναμική φεμινιστική κινητοποίηση στο Σύνταγμα

Σήμερα το μεσημέρι βρεθήκαμε με την Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό”, στο Σύνταγμα, για να φωνάξουμε ένα μεγάλο “Αμετάκλητα Όχι” στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για την υποχρεωτική συνεπιμέλεια των παιδιών, σε μια μεγάλη, ζωντανή και δυναμική συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Καλούσαν στη συγκέντρωση που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της σελίδας στο fb “Όχι στη Συνεπιμέλεια”, φεμινιστικές συλλογικότητες, μαζί και η Συνέλευση Φεμινιστικών κι εργατικών συλλογικοτήτων, οργανώσεις της επαναστατικής, ριζοσπαστικής και κομμουνιστικής αριστεράς, κόμματα, φεμινίστριες και αλληλέγγυα άτομα.

Φωνάξαμε συνθήματα έξω απ’ τη βουλή ενάντια στη “μεταρρύθμιση” της Νέας Δημοκρατίας, που θέλει να μας πάει σαράντα χρόνια πίσω, εγκλωβίζοντας γυναίκες και ευάλωτους γονείς σε επικοινωνία με σχέσεις απ’ τις οποίες θέλουν να απεμπλακούν, εκθέτοντας εκ νέου παιδιά και γυναίκες στους κακοποιητές τους:

“Το παιδί δεν είναι βαλίτσα να γυρνά, όχι συνεπιμέλεια υποχρεωτικά”, “Ο σεξισμός σας βλάπτει μητέρα και παιδί, ποτέ συνεπιμέλεια υποχρεωτική”.

Στη συνέχεια κάναμε πορεία μέχρι την τουρκική πρεσβεία για να διαμαρτυρηθούμε για την απόσυρση της συνθήκης της Κωνσταντινούπολης – για την πρόληψη της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας- στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της Τουρκίας, σε αλληλεγγύη με τις τουρκάλες συντρόφισσες μας (είχε προηγηθεί η χτεσινή προσαγωγή επτά φεμινιστριών που επιχείρησαν να επιδώσουν ψήφισμα στην πρεσβεία).

Από τη μεριά μας, είναι ξεκάθαρο: θα είμαστε στο δρόμο για όσο χρειαστεί, μέχρι το νομοσχέδιο να αποσυρθεί!

Υποχρεωτική συνεπιμέλεια ΔΕ σημαίνει ισότητα!

#Αμετάκλητα Όχι στην Υποχρεωτική συνεπιμέλεια

Πηγή:kar.org.gr




Όχι στον διαχωρισμό των σχολείων – όχι στα σχολεία των «αρίστων»!

Η επίθεση της κυβέρνησης στη δημόσια εκπαίδευση έχει ταξικό και ιδεολογικό πρόσημο. Μετά τη συντριπτική ήττα της υπουργού Παιδείας και του επιτελείου της στο μέτωπο της αξιολόγησης των σχολικών μονάδων, η κατηγοριοποίηση των σχολείων σε σχολεία των δήθεν «αρίστων» και σε σχολεία της «πλέμπας» δρομολογείται με νέο έγγραφο του υπουργείου Παιδείας.

Το υπουργείο προσκαλεί τα σχολεία να καταθέσουν αίτηση μετατροπής τους… σε πρότυπα -πειραματικά σχολεία. Σε εφαρμογή του νόμου 4692 /2020 με τίτλο «αναβάθμιση του σχολείου και άλλες διατάξεις» για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, καθώς και της αντίστοιχης υπουργικής απόφασης, βλέπουμε πώς αντιλαμβάνεται η κυβέρνηση το δημόσιο σχολείο.
Η διοίκηση των σχολείων αυτών θα ασκείται από ειδική διοικούσα επιτροπή διορισμένη εξ ολοκλήρου από το υπουργείο. Η επιτροπή αυτή θα αξιολογεί τα σχολεία αυτά και θα κρίνει αν θα παραμείνουν πρότυπα/πειραματικά ή θα εκπέσουν στην κατηγορία των «κοινών». Όπως αναφέρουν οι εκπαιδευτικοί που καταγγέλλουν τον διαχωρισμό των σχολείων, οι εργαζόμενοι θα τοποθετούνται σ’ αυτά όχι με οργανική θέση αλλά με θητεία, με αποτέλεσμα να χάνονται οργανικές θέσεις. Στα σχολεία αυτά θα υπάρχει μόνιμη και διαρκής αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και των μαθητών-τριών. Οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται και ατομικά και όποιοι-ες δεν πληρούν τα κριτήρια (βλέπε χαρτιά, διδακτορικά, επιμορφώσεις ακόμα κι αν δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα του εκπαιδευτικού), θα θεωρούνται ακατάλληλοι για τα σχολεία των «αρίστων», ικανοί να διδάξουν μόνο στα σχολεία της «πλέμπας».
Το εκπαιδευτικό κίνημα ήταν και είναι πάντα αντίθετο με την κατηγοριοποίηση των σχολείων σε πρότυπα-πειραματικά για τους λίγους και στα υπόλοιπα της «πλέμπας». Ήταν και είναι πάντα αντίθετο ακόμα και στη δημιουργία ξεχωριστών Μουσικών, Καλλιτεχνικών, Ειδικών σχολείων. Η λογική του ανταγωνισμού και της δήθεν αριστείας εντός των σχολείων, μεταξύ των μαθητών -τριών ή των εκπαιδευτικών, έχει λαθεμένη και ρατσιστική αφετηρία. Θεωρεί εκ φύσεως τους ανθρώπους ανίκανους να εξελιχθούν, να βελτιωθούν. Βάζει το άτομο πάνω από το σύνολο, αδιαφορεί για την παροχή ίσων ευκαιριών σε όλους και όλες.
Γνωρίζουμε ότι το υπουργείο προσπαθεί να ακυρώσει τον δημόσιο, καθολικό και δωρεάν χαρακτήρα των δημόσιων σχολείων, όπως και των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, ώστε να δώσει «βορά» τη δημόσια εκπαίδευση στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Εμείς δεν παλεύουμε για σχολεία για λίγους και εκλεκτούς. Θέλουμε τα σχολεία να είναι ανοιχτές αγκαλιές για τα αδύναμα παιδιά, για τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, για τα παιδιά ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, προσανατολισμού, για όλα τα παιδιά που ενδιαφέρονται εξίσου για τη θεωρία και την πράξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα σχέδια για σχολεία των ολίγων πρέπει να συναντήσουν την καθολική αντίσταση εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.