1

Έμφυλη βία, κορωνοϊός και γυναικείο κίνημα στην Τουρκία, μέσα από συνέντευξη της Εφης Κάννερ στο ΚΥΠΕ

Κατακόρυφη αύξηση σημειώθηκε στην Τουρκία κατά την περίοδο του κορωνοϊού στα περιστατικά έμφυλης βίας με το γυναικείο κίνημα στη χώρα, να δίδει τα τελευταία χρόνια έναν δυναμικό και ενεργό αγώνα ενάντια στις δολοφονίες, τους βιασμούς και γενικά, την βία κατά των γυναικών. Ένα γυναικείο, φεμινιστικό κίνημα, που αποτελεί μια ισχυρή και ίσως τη μόνη αποτελεσματική κοινωνική αντιπολίτευση στην Τουρκία, όπως επεσήμανε στο ΚΥΠΕ η Έφη Κάννερ, καθηγήτρια Τουρκικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οπως σημειώνει, η Ομοσπονδία Γυναικείων Συλλόγων της χώρας (Türk Kadın Dernekleri Federasyonu) ήδη από τις αρχές Απριλίου εκτιμούσε ότι η σωματική βία είχε αυξηθεί κατά 80%, η ψυχολογική βία κατά 93%, ενώ οι αιτήσεις για τα καταφύγια κακοποιημένων γυναικών είχαν παρουσιάσει αύξηση της τάξης του 78%.

Η κ. Κάννερ που έχει μελετήσει με φοιτητές της την έμφυλη βία στην Τουρκία, μελέτη η οποία παρουσιάστηκε στον τόμο «Τουρκία. Βία, αντίσταση και πολιτική στον καιρό της κρίσης», σε συνέντευξή της στο ΚΥΠΕ, εξήγησε γιατί η δράση αυτού του κινήματος και αυτών των γυναικών είναι μια ελπίδα.

«Πουθενά η πολιτική του αυταρχισμού και των διακρίσεων που ακολουθεί η τουρκική κυβέρνηση δεν φαίνεται καθαρότερα από ό,τι στον τελευταίο νόμο για την αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω της πανδημίας». Η κ. Κάννερ ανέφερε η πρώτη εκδοχή αυτού του νομοσχεδίου περιλάμβανε στους αποφυλακιστέους βιαστές και άτομα που είχαν καταδικαστεί για άσκηση έμφυλης βίας. «Η πρόβλεψη αυτή άλλαξε υπό την πίεση του τουρκικού γυναικείου κινήματος και οι συγκεκριμένες κατηγορίες δεν περιελήφθησαν στα μέτρα της αποφυλάκισης».

Ωστόσο, πρόσθεσε, οι ομάδες αυτές επωφελήθηκαν από τις αοριστίες της υφιστάμενης νομοθεσίας, ώστε να αποφυλακιστούν, κάτι που θέτει σε μέγιστο κίνδυνο τη ζωή και την ασφάλεια πολλών γυναικών και παιδιών.

Παρατήρησε ότι στον νόμο περί αποσυμφόρησης των φυλακών, στον οποίο προβλέπεται η αποφυλάκιση πολλών εγκληματιών του ποινικού δικαίου και η ένταξή τους σε ανοιχτές δομές επιτήρησης, δεν γίνεται καμία αναφορά στους πολιτικούς κρατουμένους – δημοσιογράφους, πολιτικούς, μέλη οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και γενικότερα υπερασπιστές της ελευθερίας της έκφρασης. «Οι άνθρωποι αυτοί που άσκησαν αντιπολίτευση –πολιτική και κοινωνική- στο κυβερνών κόμμα εγκαταλείπονται έτσι στην τύχη τους και αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του θανάτου».

Το γυναικείο κίνημα στην Τουρκία
———————————-

Η πιο σημαντική κοινωνική αντιπολίτευση στην Τουρκία είναι το γυναικείο κίνημα, που χρονολογείται από τη δεκαετία του ’80, αλλά ουσιαστικά ανάγεται στην εποχή της ύστερης οθωμανικής περιόδου, σύμφωνα με την Ελληνίδα Καθηγήτρια. Το ανεξάρτητο γυναικείο κίνημα στην Τουρκία, πρόσθεσε, έχει σηκώσει το βάρος για τα πολιτικά δικαιώματα των γυναικών, τον νέο αστικό κώδικα του 1926 που καταργούσε την πολυγαμία και αφαιρούσε τις αρμοδιότητες των θρησκευτικών λειτουργών από το οικογενειακό και κληρονομικό δίκαιο.

Μετά το πραξικόπημα του Εβρέν το 1980, το γυναικείο κίνημα σήκωσε και πάλι το βάρος της κοινωνικής αντιπολίτευσης, σημείωσε λέγοντας ότι αυτό το κίνημα έχει μια μακρά διάρκεια, συνοχή και μαζικότητα που δεν έχουν στον ίδιο βαθμό τα άλλη κινήματα στην Τουρκία. «Και γι’ αυτό το λόγο συνεχίζει παρά την καταστολή που δέχεται».

Εφερε ως παράδειγμα τα επεισόδια στη μεγάλη κινητοποίηση των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη την Ημέρα της Γυναίκας τον περασμένο Μάρτιο, όπου παρά την απαγόρευση της πορείας, αυτή είχε μαζική συμμετοχή και έγιναν 24 συλλήψεις, «πράγμα πρωτοφανές».

Η βία κατά των γυναικών αυξήθηκε μετά το 2007
—————————————————–

Η βία κατά των γυναικών στην Τουρκία είναι διαχρονική, αλλά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ, κυρίως μετά το 2007 υπάρχουν οι δολοφονίες γυναικών που γίνονται κυρίως από νυν ή πρώην συζύγους, λόγω του αιτήματος των γυναικών για διαζύγιο. Αυτό, σύμφωνα με την κ. Κάννερ, είναι απότοκο της διολίσθησης της κυβέρνησης ΑΚΡ προς τον αυταρχισμό μετά το 2007, αφού έμεινε χωρίς εσωτερικό και διεθνή έλεγχο και την απομάκρυνση από την ΕΕ από το 2008 και μετά.

«Οπότε αυτός ο αυταρχισμός άρχισε να εκφράζεται και με την έμφυλη βία, τη βία εναντίον των γυναικών. Από την άλλη τα ευρωπαϊκά, δυτικά πρότυπα άρχισαν να γίνονται πιο ισχυρά και οι γυναίκες στην Τουρκία άρχισαν να ζητούν μια καλύτερη ζωή, διαζύγιο, να πάρουν τη ζωή τους στα χέρια τους, με αποτέλεσμα αυτό που βλέπετε».

Το 2016, με τον αγώνα του γυναικείου κινήματος, ανέφερε, είχε αποτραπεί η έγκριση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που ουσιαστικά νομιμοποιούσε τους βιασμούς ανηλίκων, επιτρέποντας τον γάμο μεταξύ του βιαστή και του θύματος, με τη συγκατάθεση της οικογένειας του θύματος, και υπό επιτήρηση για ένα διάστημα ώστε να διαπιστωθεί ότι το ζευγάρι ζούσε αρμονικά. «Πρόκειται για ένα τερατούργημα το οποίο απέτρεψε ο αγώνας του γυναικείου κινήματος. Τότε αντέδρασαν όχι μόνο οι γυναίκες που συμμετείχαν στο κίνημα, αλλά και εκείνες που πρόσκεινται στο πολιτικό ισλάμ, Βουλευτές, δημοσιογράφοι και ο φιλοκυβερνητικός σύλλογος KADEM».

Υπάρχουν, συνέχισε, και πιο ριζοσπαστικές φωνές εντός του πολιτικού ισλάμ για ίση αμοιβή, ίση εργασία, εγκαλούν την κυβέρνηση και κυβερνητικούς παράγοντες για το λεξιλόγιο που χρησιμοποιούν όταν αυτό νομιμοποιεί την έμφυλη βία.

Η εξάπλωση των αιτημάτων του γυναικείου κινήματος από τα μεγάλα αστικά κέντρα σε όλη την Τουρκία, ανέφερε η κ Κάννερ, επί διακυβέρνησης ΑΚΡ επεκτείνεται και πλέον περιλαμβάνει γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων. Υπάρχει πλέον συνεργασία «φιλοκοσμικών» και «θρησκευόμενων» γυναικών σε κοινές οργανώσεις, που έχουν έντονο φιλοκυβερνητικό λόγο, αλλά και αντικυβερνητικό όπως στην πλατφόρμα «Σταματήστε τις δολοφονίες γυναικών», σημείωσε λέγοντας ότι παράρτημα της εν λόγω πλατφόρμας υπάρχει στο Ικόνιο, σημείωσε, μια πολύ συντηρητική πόλη.

Η μαντίλα πλέον δεν απασχολεί την κοινή γνώμη εντός Τουρκίας
———————————————————————————

Η μαντίλα πλέον δεν είναι θέμα που απασχολεί κανέναν στην Τουρκία, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση η ακαδημαϊκός, υπενθυμίζοντας ότι νομικά από το 2013 η χρήση της έχει εγκριθεί, πράγμα που πρακτικά ίσχυε από πολύ πιο πριν. Οι ακτιβίστριες στο γυναικείο κίνημα, είπε, δεν έχουν κανένα πρόβλημα είτε με την μαντίλα είτε με τους θρησκευόμενους ανθρώπους.

Οσον αφορά τη θέση της γυναίκας στην περιοχές με κουρδικής καταγωγής πληθυσμό στην Τουρκία, η Εφη Κάννερ επεσήμανε ότι σε αυτές τις περιοχές υπάρχουν καταπιεστικές πατριαρχικές δομές, αλλά παράλληλα το γυναικείο κίνημα έχει έντονη δράση. «Υπάρχουν οργανώσεις, όπως το ίδρυμα KAMER που το 1997 είχε ιδρυθεί από Κούρδισσες, και τώρα απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες που καταπιέζονται από τις πατριαρχικές δομές». Γι’ αυτό, εξήγησε, αντιμετωπίζουν την επιφύλαξη του τουρκικού κράτους αλλά και του τοπικού πληθυσμού και κυρίως από το ΡΚΚ, το οποίο θεωρεί ύποπτη τη στάση του KAMER.

Δεν γνωρίζουν στην Ευρώπη και διεθνώς το γυναικείο κίνημα στην Τουρκία
———————————————————————————————

Στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς, η κοινή γνώμη λίγα πράγματα γνωρίζει για το γυναικείο κίνημα στην Τουρκία, σημείωσε η κ. Κάννερ παρατηρώντας ότι ενώ οι εκτός χώρας μένουν στο θέμα της μαντίλας, στην Τουρκία αυτό έχει ξεπεραστεί. «Στη μαυρίλα που επικρατεί στην Ευρώπη, το γυναικείο κίνημα στην Τουρκία δίνει μια ελπίδα. Εγώ όταν διαβάζω για τις δράσεις αυτών των γυναικών, ανοίγει η καρδιά μου και είναι από τα λίγα πράγματα που στον σημερινό πολιτικό κόσμο μου δίνουν ελπίδα».

Οι οργανώσεις των γυναικών στην Τουρκία ωστόσο, πρόσθεσε, έχουν διεθνή αναγνώριση, συμμετέχουν σε δραστηριότητες διεθνώς και λαμβάνουν χρηματοδότηση από ξένους οργανισμούς, ταμεία του ΟΗΕ, ανθρωπιστικές οργανώσεις αλλά και τουρκικά ιδρύματα.

Εάν θεωρούμε ότι κάποια πράγματα ο Τούρκος Πρόεδρος τα κάνει για εσωτερική κατανάλωση, είπε η Ελληνίδα ακαδημαϊκός, αυτό σημαίνει ότι ο κ. Ερντογάν έχει πρόβλημα νομιμοποίησης που πηγάζει από την κοινωνική αντιπολίτευση την οποία στην Τουρκία εκφράζει το γυναικείο κίνημα, το κουρδικό κίνημα και άλλα κινήματα.

«Αντέχει το γυναικείο κίνημα; Αντέχει και ενδυναμώνεται. Με τη συμμετοχή νέων γυναικών, γυναικών από τα λαϊκά στρώματα και κυρίως οι θρησκευόμενες. Μπορεί να μην συμφωνούν απόλυτα με τους στόχους όλου του γυναικείου κινήματος, αλλά συμφωνούν απόλυτα με τον τερματισμό της βίας κατά των γυναικών. Δεν την δέχεται κανένας».

Σημείωσε δε ότι οι γυναικείες οργανώσεις στην Τουρκία έχουν καθημερινή παρουσία στα δικαστήρια όπου εκδικάζονται υποθέσεις έμφυλης βίας, δολοφονιών και βιασμών και στηρίζουν τα θύματα και όχι μόνο.

Η δράση του κινήματος είπε, υπερβαίνει τα φύλα, φέρνοντας ως παράδειγμα την εξέγερση των εργατριών στο εργοστάσιο καλλυντικών Flormar, θυγατρική της Yves Rocher, στο Γκεμπζέ, επειδή ζήτησαν ίση αμοιβή και ίση εργασία. Οι γυναίκες αυτές, με τη στήριξη ανδρών συναδέλφων τους, για ένα χρόνο διαμαρτύρονταν έξω από το εργοστάσιο, από την άνοιξη του 2018 μέχρι την άνοιξη του 2019. Η κ. Κάννερ υπενθύμισε ότι τις είχαν επισκεφθεί τότε οι αρχηγοί της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου και Μεράλ Ακσενερ, ενώ και οι συνδικαλιστές στο εργοστάσιο της μητρικής εταιρείας στη Γαλλία είχαν καλέσει τον κόσμο σε μποϊκοτάζ των προϊόντων της εταιρείας στη Γαλλία, σε ένδειξη συμπαράστασης στις Τουρκάλες εργάτριες. «Οι περισσότερες από τις οποίες φορούσαν μαντίλα».

(ΚΥΠΕ/ΡΠΑ/ΓΒΑ)

Πηγή: http://www.cna.org.cy/webnews.aspx?a=22fe101f6b2c45f59865be5d9e84342c&fbclid=IwAR0AoDZoiSfz8E-qcHfagSruDiwBoxNEhrUVZFp2bL6Yv7JxhYhqFyd8bMw




Ένα συγκλονιστικό γράμμα ενός μαθητή

Λέγομαι Κωνσταντίνος Μανίκας και είμαι μαθητής της πρώτης Λυκείου στο 10 Λύκειο Δραπετσώνας…
Αποφάσισα να γράψω αυτό το κείμενο, θέλοντας να εκφράσω τον αποτροπιασμό και την αγανάκτησή μου για το θράσος και την υποκρισία και αυτών που μας κυβερνούν καθώς και όλων αυτών των δημοσιογράφων και ΜΜΕ που τους βοηθάνε για να επιβάλλουν τα άνομα και ανήθικα σχέδια τους σε βάρος των μαθητών και της νέας γενιάς.

Αφορμή είναι η απεργία των καθηγητών μου , μέσα στην εξεταστική περίοδο και τα κροκοδείλια δάκρυα πολιτικών και δημοσιογράφων για το μέλλον μου ,που «κινδυνεύει» απ αυτήν.

Τι λέτε;
Τι μέλλον έχω , -εξαιτίας σας – κι από ποιους πραγματικά κινδυνεύει;

Ας δούμε πρώτα, ποιος διαμόρφωσε το μέλλον και την ζωή όλων, από παλιά.

– Ποιος έφτιαξε το μέλλον του παππού μου και το έντυσε με τα αποφόρια της ΟΥΝΤΡΑ, στέλνοντας τον μετανάστη στη Γερμανία;

– Ποιος κακοδιαχειρίστηκε και κατάκλεψε αυτόν τον τόπο;

– Ποιος ανάγκασε την μητέρα μου να δουλεύει απ το πρωί ως το βράδυ για 530 ευρώ, που αφού πληρώσει λογαριασμούς και φαγητό , δεν περισσεύουν –όχι για να μου πάρει παπούτσια- αλλά ούτε ένα βιβλίο που θέλω απ τον πάγκο του παζαριού;

– Ποιος μείωσε στο μισό τον μισθό του πατέρα μου;

– Ποιος τον συκοφάντησε ,τον απείλησε με επιστράτευση , απόλυση -αυτόν και όλους τους συναδέλφους του στις μεταφορές- όταν κατέβηκαν σε απεργίες μόνο και μόνο γιατί ήθελαν να ζήσουν με αξιοπρέπεια;

– Ποιος θέλει να κλείσει την σχολή που διάλεξε ο αδερφός μου για να πραγματοποιήσει τα όνειρα του, στο Πανεπιστήμιο;

– Ποιος μου έδωσε φωτοτυπίες αντί για βιβλία;

– Ποιος με άφησε να παγώνω χωρίς θέρμανση στην τάξη μου;

– Ποιος φταίει που μαθητές λιποθυμάνε απ την πείνα;

– Ποιος άφησε τόσους άνεργους;

– Ποιος οδήγησε 4000 ανθρώπους στην αυτοκτονία;

– Ποιος άφησε τους παππούδες μας χωρίς περίθαλψη και φάρμακα;

Οι καθηγητές μου ή ΕΣΕΙΣ τα κάνατε όλα αυτά;

Λέτε επίσης ότι οι καθηγητές μου , με την απεργία , θα καταστρέψουν τα όνειρα μου.

Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να είμαι ένας ακόμα άνεργος στο 67% των νέων ανέργων;

Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να δουλεύω ανασφάλιστος και χωρίς ωράρια για 350 ευρώ το μήνα –όπως ψηφίσατε στην τελευταία σας τροπολογία-;

Ποιος σας είπε ότι όνειρο μου είναι να γίνω οικονομικός μετανάστης ;

Ποιος σας είπε ότι όνειρό μου είναι να γίνω delivery boy;

Δυο λόγια θέλω να πω και στους δασκάλους μου , σ όλη τη χώρα.

Δάσκαλοι μου , έχετε υποχρέωση απέναντι σ όλους τους μαθητές ΝΑ ΜΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ .
Αν υποχωρήσετε στον δίκαιο αγώνα σας τότε πραγματικά θα έχετε παίξει με το μέλλον μου και θα το χετε υποθηκεύσει.

Όποια υποχώρηση και να κάνετε , όποια νίκη της κυβέρνησης , θα μου στερήσει το δικαίωμα να χαμογελάω , να ονειρεύομαι , να ελπίζω, να αγωνίζομαι για καλύτερη ζωή για μια ανθρώπινη κοινωνία.

Στους γονείς , τους συμμαθητές μου και σ όλη την κοινωνία έχω να πω τα εξής:

Θέλετε αυτοί που μας διδάσκουν να ζουν μες στην εξαθλίωση;

Θέλετε να μας στοιβάξουν σαν εμπορεύματα στις αίθουσες;

Θέλετε να κλείσουν τα σχολεία και να χτίσουν φυλακές;

Θα αφήσετε τους δασκάλους μας μόνους τους σε αυτόν τον αγώνα ;

Έτσι θα μας μάθετε να φωνάζουμε αλληλεγγύη;

Θέλετε ο δάσκαλος να είναι παράδειγμα σε μας, αυτοσεβασμού , αξιοπρέπειας μαχητικότητας η παράδειγμα υποδούλωσης;

Θέλετε τελικά να ζήσουμε σαν δούλοι ;

Από αύριο κιόλας , καταλήψεις σε όλα τα σχολεία από μαθητές και γονείς για να στηρίξουμε τους δασκάλους μας μ’ ένα τραγούδι , ένα σύνθημα : «εμπρός να τσακίσουμε τυράννους φασίστες»

Όλοι μαζί για να αγωνιστούμε για δημόσια δωρεάν και ποιοτική παιδεία .

Όλοι μαζί για να ανατρέψουμε αυτούς που κλέβουν το γέλιο μας ,το γέλιο των παιδιών σας.

ΥΓ. όχι από ματαιοδοξία αλλά για να στερήσω από κάποιους το γελοίο επιχείρημα πως «απλά θέλω να χάσω μαθήματα» , παραθέτω τους βαθμούς μου…

(Αναδημοσίευση από το διαδίκτυο)




Όχι στην παράδοση του τομέα πολιτισμού στα ιδιωτικά συμφέροντα στον Κορυδαλλό

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 26/6/2020

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΣΤΑ ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο, τη Τετάρτη 17/6, ότι στις αρμοδιότητες της υπό σύσταση δημοτικής επιχείρησης είναι και ο τομέας του πολιτισμού, που έως τώρα αποτελεί ένα από τους δύο βασικούς τομείς του Οργανισμού Άθλησης & Πολιτισμού (ΟΑΠ) του δήμου. Μεγαλύτερη έκπληξη προκάλεσε το γεγονός, ότι ο Πρόεδρος του ΟΑΠ δεν είχε ενημερωθεί για αυτή την απόφαση και επέλεξε να απέχει από την ψηφοφορία, διαμαρτυρόμενος για τη στάση της δημοτικής αρχής. Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη όμως μας προκάλεσε το γεγονός ότι μετά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, ο Πρόεδρος του Δ.Σ, δεν έφερε το θέμα για συζήτηση το θέμα στο διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού στις 25/6. Με παρέμβαση του ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ και της ΛΑΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του οργανισμού, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία ψήφισμα που δηλώνει την αντίθεση του Δ.Σ του οργανισμού στην απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει την αρμοδιότητα του τομέα πολιτισμού στη νέα δημοτική επιχείρηση.

Ο ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ καταψήφισε στο σύνολο της την πρόταση της δημοτικής αρχής για την δημιουργία δημοτικής επιχείρησης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός ότι σε καμία περίπτωση ο τομέας του πολιτισμού δεν μπορεί να είναι αρμοδιότητα μιας τέτοιας επιχείρησης. Για τον ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ στα θέματα πολιτισμού δεν χωράνε ψυχρά οικονομοτεχνικά κριτήρια. Το αν ένα παιδάκι παραπάνω μάθει ένα μουσικό όργανο, το αν οι συμπολίτες μας παρακολουθήσουν μια συναυλία ή μια θεατρική παράσταση που δεν θα έχει σχέση με ότι μας πλασάρεται από τα ΜΜΕ και τα λεγόμενο star system, δεν μπορεί να μετρηθεί με λογιστικά νούμερα αλλά μόνο με το ποιοτικό αποτύπωμα που αφήνει στους δημότες της πόλης.

Για αυτό στον ΑΝΥΠΟΤΑΚΤΟ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ πιστεύουμε ότι το περιεχόμενο του τομέα πολιτισμού θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης και να αποτυπώνει τις πραγματικές ανάγκες και επιθυμίες των κατοίκων της πόλης. Σίγουρα τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να επιτευχθούν μέσω μιας δημοτικής επιχείρησης, με πλήρη αυτοτέλεια δράσης και επιλογών, η οποία σύμφωνα και με την μελέτη που κατατέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο η σύσταση της γίνεται με αυστηρά και μόνο οικονομοτεχνικά κριτήρια.

Καλούμε την δημοτική αρχή να ανακαλέσει την απόφαση της και να μην παραχωρήσει την αρμοδιότητα του τομέα πολιτισμού στην νέα δημοτική επιχείρηση. Θα είμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια ‘’ιδιωτικοποίησης΄΄ του τομέα πολιτισμού. Θα είμαστε αντίθετοι σε κάθε προσπάθεια επιδείνωσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στον τομέα πολιτισμού του δήμου. Διεκδικούμε περισσότερους ελεύθερους και δωρεάν χώρους πολιτισμού στην πόλη μας.

https://www.facebook.com/anypotaktos.korydallos/posts/760765231397392




Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Μουστακλή την Τετάρτη 1η Ιουλίου 19.30

ΕΝΩΣΗ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΝΕΑΣ ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ – ΝΕΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ

http://esgknfiladelfia.blogspot.gr/e-mail: [email protected]

Γραφεία: Σαρανταπόρου & Πλατεία Κερκύρας 12, 4ο συγκρότημα εργατικών πολυκατοικιών της περιοχής Βλάχου, 14342 Νέα Φιλαδέλφεια

 

Νέα Φιλαδέλφεια, 28/6/2020

Αρ. Πρωτ.:  Α12/2020

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Μουστακλή την Τετάρτη 1η Ιουλίου 19.30

 

Σε συνέχεια της σύσκεψης φορέων για το θέμα του 3ου  Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού την Τετάρτη 17 Ιουνίου και της παράστασης διαμαρτυρίας την Τρίτη 23 Ιουνίου στο Δημαρχείο η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας καλεί εκ νέου σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο πάρκο Μουστακλή την Τετάρτη 1η Ιουλίου και ώρα 19.30.

Στις κινητοποιήσεις  συμμετέχουν το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου, οι εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ “ο Αριστοτέλης”, η Γ’ ΕΛΜΕ, η Ομάδα Γυναικών της ΟΓΕ και το Σωματείο Συνταξιούχων Νέας Φιλαδέλφειας – Νέας Χαλκηδόνας και Μεταμόρφωσης.

Διεκδικούμε

– Την ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου για παραχώρηση στη Μητρόπολη του οικοπέδου στο Πάρκο Μουστακλή που προορίζονταν για τον 3ο Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό

– Την ανέγερση του νέου 3ου Δημοτικού Βρεφονηπιακού Σταθμού στον χώρο που προβλέπεται με ευθύνη και χρηματοδότησης της πολιτείας

– Τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζόμενων στον 3ο  Δημοτικό Βρεφονηπιακό Σταθμό

– Δημόσια, Δωρεάν Παιδεία και Προσχολική Αγωγή και δημόσιους παιδικούς σταθμούς που να καλύπτουν  όλες τις ανάγκες παιδιών και βρεφών από 0 έως 4 ετών.  Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού κάθε ειδικότητας. Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την αναβάθμιση των παροχών.

Καλούμε τους Συλλόγους Μέλη της Ένωσης αλλά και όλους τους μαζικούς φορείς της πόλης να στηρίξουν την κινητοποίηση

Όλοι  στησυγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη 1η  Ιουλίου στις 19:30 στο πάρκο Μουστακλή

 

Το ΔΣ της Ένωσης Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΝΦ-ΝΧ




ΕΚΠ: Ογκώδης και δυναμική η συγκέντρωση του ΕΚΠ κατά των σχεδίων Cosco – κυβέρνησης

Δελτίο τύπου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά στις 25/6/2020 εργατική – λαϊκή συγκέντρωση για την οποία την ευθύνη της οργάνωσης είχε η Διοίκηση του Ε.Κ.Πειραιά.

Στην συγκέντρωση και στις ομιλίες που έγιναν αναδείχθηκαν τα προβλήματα από το καταστροφικό Master Plan της Cosco και οι διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, για τα εργατικά δικαιώματα, το περιβαλλοντικό έγκλημα που αυτό παράγει σε όλη την παράκτια ζώνη του Πειραιά και των γύρω δήμων.
Τονίστηκε η ανάγκη μετά την επιτυχή έκβαση που είχε από το ΣτΕ με την έκδοση προσωρινής αναστολής των βυθοκορήσεων (έπειτα από προσφυγή του ΕΚΠ και κατοίκων της περιοχής), να συνεχιστεί, να διευρυνθεί και να κλιμακωθεί ο πολύμορφος αγώνας ενάντια στο φαραωνικό έργο στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας.
Στο πλαίσιο αυτό θα συνεχιστούν οι δράσεις και κινητοποιήσεις που έχει αποφασίσει η Διοίκηση του ΕΚΠ.
Η συγκέντρωση ενέκρινε ομόφωνα ψήφισμα το οποίο θα επιδοθεί στην κυβέρνηση, τα πολιτικά κόμματα, την Cosco και σε άλλους αρμόδιους φορείς.
Μετά την συγκέντρωση ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους του Πειραιά με προορισμό τις εγκαταστάσεις και τα γραφεία της Cosco στο λιμάνι.
Κεντρικά συνθήματα της διαδήλωσης ήταν τα παρακάτω:
Λιμάνι στα χέρια των εργατών,
όχι της Cosco και των εφοπλιστών

Κυβερνήσεις όλες, ακούστε το καλά
το Master Plan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά

16 μεροκάματα, εργάτες σε εργολάβους
αυτά είναι η επένδυση Cosco και για “μεγάλους”

Όχι στις διαβουλεύσεις,
αγώνες, πάλη, συνελευσεις

Ζούμε κι αναπνέουμε βρωμιές και δυσωδίες
καζάνια, τσιμέντα, βιομηχανίες

Μόλυνση -προβλήτες-Oil One-καζάνια,
είναι η ανάπτυξή τους, στα λιμάνια

Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή

Συμπολίτες-Εργατιά
μια φωνή και μια γροθιά

Το Παλατάκι ανήκει στους Πειραιώτες

Όταν η πορεία έφθασε στην Cosco αντιπροσωπεία του ΕΚΠ και των κινήσεων που έκαναν το αντίστοιχο κάλεσμα για την συγκέντρωση επέδωσαν το ψήφισμα.
Στην συγκέντρωση πήραν μέρος εργαζόμενοι – συνταξιούχοι, νεολαίοι του Πειραιά ενώ την συμπαράστασή τους δήλωσαν με την παρουσία τους η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, βουλευτές του ΜΕΡΑ25, αντιπροσωπείες από ΑΝΤΑΡΣΥΑ – ΛΑΕ – ΚΚΕ Μ.Λ – ΔΕΑ – Κόκκινο Νήμα – Ξεκίνημα – Συντονισμός Κομμουνιστικών δυνάμεων.
Επίσης αισθητή ήταν η παρουσία δημοτικών σχημάτων και παρατάξεων από τον δήμο Πειραιά, Κερατσίνι – Δραπετσώνα, Νίκαια, Κορυδαλλό και Πέραμα.

Η Διοίκηση του Ε.Κ.Πειραιά




Όλοι και όλες στον ΕΦΚΑ συμμετέχουμε στη στάση εργασίας την Τρίτη 30 Ιούνη και στο συλλαλητήριο στο Υπ.Εργασίας

ΟΛΕΣ & ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΣΤΑΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 30 ΙΟΥΝΗ & ΣΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ 

Καλωσορίζουμε τα συνδικάτα και τις δύο ομοσπονδίες μας, που ξύπνησαν από λήθαργο μηνών και αποφάσισαν να βγάλουν ανακοινώσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι του ΕΦΚΑ! Μάλλον τους είχε επηρεάσει η καραντίνα και ο αποκλεισμός …

Καλωσορίζουμε τις δύο ομοσπονδίες μας, που προκήρυξαν Στάση Εργασίας στον ΕΦΚΑ σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά την τελευταία κινητοποίηση. Φτάσαμε στο σημείο να έχουμε απολύσεις για να το κάνουν αυτό. Διαφορετικά ποιος ξέρει τι άλλη οδυνηρή αφορμή θα έπρεπε να υπάρξει για να ενεργοποιηθούν οι συνδικαλιστικές ηγεσίες…

Αυτή η Στάση Εργασίας είναι πολύ σημαντική και πρέπει όλες και όλοι που εργαζόμαστε στο καμίνι του ΕΦΚΑ, να παρατήσουμε τη δουλειά και να κατέβουμε στο δρόμο!

Παρά το “λάθος” των παρατάξεων της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στον ΕΦΚΑ να ταυτίσουν (σχεδόν) τις ώρες της Στάσης Εργασίας με την πρωτοφανή απόφαση της ΑΔΕΔΥ για Στάση Εργασίας και συλλαλητήριο στην αρχή του ωραρίου και όχι προς τη λήξη του, όπως συνηθίζεται.

Κανονικά θα έπρεπε να είχε προκηρυχθεί απεργία και συγκέντρωση πριν μια εβδομάδα, ενώ χρειάζεται συνέχεια των κινητοποιήσεων για να ακυρωθούν οι απολύσεις.

Οι συνθήκες είναι ασφυκτικές για όλο το προσωπικό, λόγω της δημιουργίας του εκτρώματος του ΕΦΚΑ, από τη συνολική εγκατάλειψη του Δημόσιου Τομέα και του Κοινωνικού κράτους, που έχει επιφέρει τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, και από την χειρότερη Διοίκηση που είχαμε ποτέ στα Ασφαλιστικά Ταμεία!

Μία ομάδα ακραίων νεοφιλελεύθερων δεξιών, με ακραιφνείς αντιλήψεις κατά του κοινωνικού κράτους και αντι-υπαλληλικοί, διοικούν με αυταρχισμό, παρωπίδες και ρουσφέτια τον ΕΦΚΑ! Για το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι τι λειτουργίες της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης θα εκχωρήσουν σε κρατικοδίαιτες ιδιωτικές εταιρίες.

Τους ενημερώνουμε ότι η εποχή του “αποφασίζομεν και διατάσσομεν” έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί! Δεν θα επιτρέψουμε στη Δεξιά κυβέρνηση, να γυρίσει τη χώρα πίσω, όπως επιδιώκει και να ιδιωτικοποιήσει τα πάντα.

Η οργή των εργαζομένων ας ξεδιπλωθεί την Τρίτη 30/06/2020 σαν μεγάλο ποτάμι φουσκωμένο και ας διεκδικήσουμε: αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, να σταματήσουν οι απολύσεις των συναδέλφων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στον ΕΦΚΑ, να σταματήσουν οι βεβιασμένες “ενοποιήσεις”-συγχωνεύσεις, μέτρα προστασίας και ασφάλειας για το προσωπικό.

Συμμετέχουμε μαζικά στην Πανελλαδική, προειδοποιητική Στάση Εργασίας  

Τρίτη 30 Ιουνίου από την έναρξη του ωραρίου και μέχρι τις 11.00 πμ

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ  στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29) στις 8.30 πμ




Η σεξουαλική επανάσταση στην Ρωσία

Sherry Wolf

Η σεξουαλική επανάσταση στην Ρωσία

Η ρωσική επανάσταση τον Οκτώβρη του 1917 ήταν ένας μαζικός αγώνας των απλών ανθρώπων που καθοδηγήθηκε από την εργατική τάξη σε μία κοινωνία σε μεγάλο βαθμό αγροτική. Ο αμερικανός δημοσιογράφος Τζον Ριντ σε ρεπορτάζ του για την επανάσταση στην Ρωσία ανέφερε: «Αυτή είναι η επανάσταση, η ταξική πάλη με το προλεταριάτο, τους στρατιώτες και τους χωρικούς να παρατάσσονται μαζί ενάντια στην αστική τάξη. Ο προηγούμενος Φεβρουάριος ήταν προκαταρκτική φάση για την επανάσταση… η τεράστια δύναμη των Μπολσεβίκων έγκειται στο ότι η κυβέρνηση του Κερένσκι αγνόησε απολύτως τις επιθυμίες των μαζών όπως αυτές εκφράστηκαν στο πρόγραμμα των Μπολσεβίκων για ειρήνη, δηλαδή τον έλεγχο της γης και της βιομηχανίας από τους εργάτες».1 Οι ρώσοι αγρότες ήταν διαποτισμένοι με θρησκευτικές προλήψεις και η κοινωνία ήταν ένα μείγμα μισοφεουδαλικών σχέσεων και άνθισης της βιομηχανικής παραγωγής. Εν τούτοις, η επανάσταση πέτυχε μεταρρυθμίσεις που περισσότεροι σημερινοί ΛΟΑΤ ακόμα παλεύουν για αυτές. Η ρωσική επανάσταση άλλαξε εντελώς όλες τις προηγούμενες δομές της κοινωνίας συμπεριλαμβανομένων και των πιο στενών σχέσεων μεταξύ των ανθρώπων. Όταν αυτή η επανάσταση ανατράπηκε από τον οικονομικό αποκλεισμό, τον πόλεμο και την αντεπανάσταση οι προηγούμενες νίκες και σε αυτά τα ζητήματα εγκαταλείφθηκαν.

Υπάρχουν κάποιοι που προσπαθούν να δυσφημήσουν την τεράστια παρακαταθήκη για τους ΛΟΑΤ στον απόηχο της ρωσικής επανάστασης2. Για παράδειγμα, ο ρώσος ιστορικός IgorKon γράφει: «Ο μπολσεβικισμός από την μία πλευρά κατέλυσε τον θεό, τον θρησκευτικό γάμο και τις απόλυτες ηθικές αξίες και απ’ την άλλη το δικαίωμα του ατόμου για προσωπικό αυτοκαθορισμό και αγάπη που να στέκεται ψηλότερα από όλα τα κοινωνικά καθήκοντα.3Ωστόσο τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Το 1917 όλοι οι νόμοι εναντίον της ομοφυλοφιλίας μαζί με τον υπόλοιπο ποινικό κώδικα ακυρώθηκαν από την νέα επαναστατική κυβέρνηση. Το συναινετικό σεξ θεωρήθηκε προσωπικό ζήτημα. Οι γκέι ήταν ελεύθεροι να ζήσουν όπως ήθελαν χωρίς την παρέμβαση του κράτους αλλά και τα σοβιετικά δικαστήρια ενέκριναν επίσης τον γάμο μεταξύ ομοφυλόφιλων. Υπάρχουν ακόμα και καταγεγραμμένα παραδείγματα εγχείρησης αλλαγής φύλου την δεκαετία του 1920. Με άλλα λόγια, η επανάσταση πραγματοποίησε αυτό το μεγαλειώδες κοινωνικο σεξουαλικό άλμα τρία χρόνια πριν οι γυναίκες στην Αμερική καταφέρουν να κερδίσουν το δικαίωμα στην ψήφο και περίπου ενενήντα χρόνια πριν το Ανώτατο δικαστήριο των ΗΠΑ καταργήσει όλους τους νόμους για σοδομισμό.4

1 Boris Ignatovich The bath 1935

Για να υπερασπιστούμε το ιστορικό των αξιοσημείωτων προόδων για τις σεξουαλικές μειονότητες που έγιναν στην νεαρή Σοβιετική Ένωση είναι σημαντικό να αποτυπώσουμε το πλαίσιο μέσα στο οποίο αυτές οι νίκες επιτεύχθηκαν. Η Ρωσία ήταν μία μισοφεουδαλική, πολιτισμικά καθυστερημένη και κατά κύριο λόγο αγροτική κοινωνία στην οποία οι καπιταλιστική βιομηχανία εντοπίζονταν σε λίγα βιομηχανικά κέντρα όπως η Αγία Πετρούπολη. Μόνο χυδαίοι μαρξιστές θα τολμούσαν να ισχυριστούν ότι υπό τέτοιες συνθήκες θα μπορούσε μια κοινωνία να κάνει το άλμα από την καταπίεση στην απελευθέρωση μέσα από μία ακλόνητη και χωρίς πισωγυρίσματα πορεία. Η κοινωνική πρόοδος είναι πιο πολύπλοκη και διαλεκτική απ’ ότι η γραμμική εξέλιξη προτείνει. Ο ρώσος επαναστάτης Λέον Τρότσκι με σαφήνεια καθόρισε το καθεστώς της προεπαναστατικής Ρωσίας: «Η ανάπτυξη της Ρωσίας είναι πρώτα απ’ όλα άξια παρατήρησης για την καθυστέρηση της. Ωστόσο η ιστορικά καθορισμένη καθυστέρηση δεν σημαίνει απλώς το να ακολουθείς την πορεία των πιο αναπτυγμένων κρατών με εκατό ή διακόσια χρόνια καθυστέρηση. Αντίθετα, προκαλεί έναν εντελώς διαφορετικό συνδυασμό για τον κοινωνικό σχηματισμό στον οποίο τα πιο εξελιγμένα επιτεύγματα του καπιταλιστικού οικοδομήματος και της καπιταλιστικής τεχνικής ολοκληρώνονται μέσα στις κοινωνικές σχέσεις της φεουδαλικής και προφεουδαλικής βαρβαρότητας, μετασχηματίζοντας και κυριαρχώντας αυτές και διαμορφώνοντας μία μοναδική σχέση ανάμεσα στις τάξεις.»5

Αυτός ο χαρακτηρισμός της συνδυαστικής και άνισης ανάπτυξης που περιγράφει ο Τρότσκι σαν υπαρκτό φαινόμενο στην Ρωσία έκανε αναγκαία την έκκληση των Μπολσεβίκων για εξάπλωση της επανάστασης σε παγκόσμιο επίπεδο, σε προβιομηχανικά και πολιτισμικά ανεπτυγμένα κράτη. Ο παγκόσμιος χαρακτήρας μίας επιτυχημένης επανάστασης ήταν κεντρικός στην αντίληψη που είχαν ο Τρότσκι και ο Λένιν για το πώς οι αρχικές πρόοδοι θα μπορούσαν να επεκταθούν προκειμένου να μην καταστραφούν οι πρώτες προσπάθειες της νέας εξουσίας από τον εμφύλιο πόλεμο, την απομόνωση και τις κακουχίες. Τελικά, δεν ήταν η άσκηση λάθος πολιτικής από τους Μπολσεβίκους αλλά ο στραγγαλισμός της επανάστασης από τον ιμπεριαλισμό που οδήγησε σε αδιέξοδο και στην άνοδο του Στάλιν στην εξουσία.

Μια πρωτοποριακή ιστορία του φύλου και της σεξουαλικότητας στην Ρωσία, από τον Νταν Χίλι, πριν κατά την διάρκεια και μετά την επαναστατική περίοδο μας παρέχει νέα στοιχεία για τις τεράστιες κοινωνικές μετατοπίσεις σε ερωτήματα σχετικά με την σεξουαλικότητα τις οποίες προκάλεσε η επανάσταση6. Νομικά, πολιτικά και ιατρικά αρχεία εκείνης της εποχής καταρρίπτουν την αντισεξουαλική εικόνα για τον Μπολσεβικισμό που διαδόθηκε μέσω του Χόλιγουντ με ταινίες όπως την κλασσική ταινία του 1939 με τίτλο Ninotchka στην οποία ο σκυθρωπός και σοβαρός σοβιετικός μέλος του κόμματος – που τον υποδύεται η Γκρέτα Γκάρμπο, πολιορκείται από την γοητεία και το πνεύμα μίας ορμητικής αμερικανίδας. Με δεδομένο το εύρος της ιστορικής διαστρέβλωσης και των ψεμάτων αξίζει να αναπαράγουμε εκτεταμένα το φυλλάδιο του 1923 με τίτλο «Η σεξουαλική επανάσταση στην Ρωσία» που έχει γραφτεί από τον Δρ ΓκριγκόριΜπάτκις, διευθυντή του Ινστιτούτου Κοινωνικής Υγιεινής της Μόσχας:

«Η παρούσα σεξουαλική νομοθεσία της Σοβιετικής Ένωσης είναι απότοκος της επανάστασης του Οκτώβρη. Αυτή η επανάσταση είναι σημαντική όχι μόνο ως πολιτικό φαινόμενο, το ο ποίο διασφαλίζει την πολιτική ηγεμονία της εργατικής τάξης αλλά και για τις επαναστάσεις που προέρχονται από αυτήν και αγγίζουν όλους τους τομείς της ζωής…

Η σοσιαλιστική νομοθεσία της ρωσικής κομμουνιστικής επανάστασης δεν σκοπεύει να είναι προϊόν αμιγούς θεωρητικής γνώσης αλλά περισσότερο αντιπροσωπεύει το εξαγόμενο της εμπειρίας. Μετά την επιτυχή επανάσταση και τον θρίαμβο της πράξης επί της θεωρίας, οι άνθρωποι πρώτα αγωνίστηκαν για νέους σταθερούς κανονισμούς μαζί με τις οικονομικές πολιτικές. Ταυτόχρονα με αυτές δημιουργήθηκαν μοντέλα διαχείρισης της οικογενειακής ζωής και μορφές σεξουαλικών σχέσεων που απαντούσαν στις ανάγκες και τις φυσικές επιταγές των ανθρώπων…

Ο πόλεμος κινητοποίησε τις ευρείες μάζες, τα εκατό εκατομμύρια αγρότες. Οι νέες συνθήκες έφεραν μαζί τους μια νέα ζωή και ένα νέο όραμα. Την πρώτη περίοδο του πολέμου, οι γυναίκες κέρδισαν την οικονομική τους ανεξαρτησία τόσο στο εργοστάσιο όσο και στον αγρό ωστόσο πρώτη η Οκτωβριανή επανάσταση έκοψε τον γόρδιο δεσμό και αντί για μια απλή μεταρρύθμιση επαναστατικοποίησε εντελώς τους νόμους. Η επανάσταση δεν άφησε τίποτα να επιβιώσει από το παλιούς δεσποτικούς και απείρως αντιεπιστημονικούς νόμους· δεν βάδισε στο μονοπάτι της ρεφορμιστικής αστικής νομοθεσίας το οποίο με νομολογικές λεπτότητες ακόμα στηριζόταν στην ιδέα της ιδιοκτησίας στην σεξουαλική σφαίρα και τελικά απαιτούσετην απόδοση περισσότερων σεξουαλικών ελευθεριών στον άντρα εις βάρος της γυναίκας. Αυτοί οι νόμοι πάντα υπάρχουν όσο δεν λαμβάνεται υπόψη η επιστήμη.

Η σοβιετική νομοθεσία προχώρησε σε ένα καινούργιο προηγουμένως απάτητο μονοπάτι με σκοπό να ικανοποιήσει τους καινούργιους στόχους και τα καινούργια καθήκοντα της επανάστασης…

Τώρα, λαμβάνοντας υπόψη όλες αυτές τις παραμέτρους αυτής της μεταβατικής περιόδου, η σοβιετική νομοθεσία βασίζεται στις παρακάτω αρχές:

Διακηρύσσει την απόλυτη μη ανάμειξη του κράτους σε ζητήματα που άπτονται της σεξουαλικής ζωής, εφόσον κανείς δεν τραυματίζεται και κανενός τα συμφέρονται δεν αποτελούν αντικείμενο σφετερισμού[η έμφαση στο πρωτότυπο].

Όσον αφορά την ομοφυλοφιλία, τον σοδομισμό και διάφορες άλλες μορφές σεξουαλικής ικανοποίησης, οι οποίες θεωρούνται από την ευρωπαϊκή νομοθεσία σαν προσβολές ενάντια στην δημόσια ηθική η σοβιετική νομοθεσία αντιμετωπίζει αυτές ακριβώς όπως και εκείνες που αποκαλούνται “φυσιολογικές” συνευρέσεις. Όλες οι μορφές σεξουαλικής συνευρέσεις είναι προσωπικό ζήτημα. Μόνο όταν υπάρχει εξαναγκασμός καθώς και γενικά όταν υπάρχει τραυματισμός ή σφετερισμός των δικαιωμάτων ενός άλλου προσώπου τίθεται ζήτημα ποινικής δίωξης [η έμφαση στο πρωτότυπο]7

2 Rodchenko Athletes on the Red Square 1935

Αυτή είναι μια μάλλον ασυνήθιστη διακήρυξη αρχών για οποιαδήποτε κοινωνία, πόσο μάλλον για μία που βρισκόμενη εν μέσω μιας παγκόσμιας εκρηκτικής κατάστασης επιχείρησε να επαναστατήσει και υπέμεινε τον εμφύλιο πόλεμο κατά την διάρκεια του οποίου εκατομμύρια πέθαναν, η πείνα ήταν εξαντλητική και η εκβιομηχάνιση εκτοξεύτηκε πίσω στα επίπεδα του 18ου αιώνα.

Προγενέστερα της επανάστασης, μία αδύναμη αστική τάξη που κατείχε και λειτουργούσε τα εργοστάσια υπό την εξουσία του τσάρου αν και είχε θέσει εκτός νόμου ανεχόταν εμπορικές συναλλαγές ποικίλου είδους με επίκεντρο το σεξ στα λουτρά και στους οίκους ανοχής των μεγάλων πόλεων σύμφωνα με τον Χίλι.8 Μία παράνομη γκέι υποκουλτούρα αναδύθηκε τα τελευταία χρόνια του 19ου αιώνα στην Αγία Πετρούπολη και την Μόσχα μετά την χειραφέτηση των δουλοπάροικων το 1861 γεγονός που οδήγησε μεγάλους αριθμούς κυρίως νεαρών ανδρών σε αυτές τις πόλεις προς αναζήτηση δουλειάς στα εργοστάσια όπου και στεγάζονταν σε ιδίου φύλου κοιτώνες μακριά από την οικογένεια και σε μεγάλο βαθμό διαχωρισμένοι από τις γυναίκες.9 Οι περισσότερες καταγεγραμμένες περιπτώσεις «λεσβιανισμού» προέκυπταν ανάμεσα στις γυναίκες των ρωσικών οίκων ανοχής που εξυπηρετούσαν τον αρσενικό πληθυσμό αν και ένας μικρός αριθμός γυναικών «αγόραζε» σεξ από γυναίκες που εκδίδονταν.10 Αλλά εκτός από δεσμούς μεταξύ αντρών που άνηκαν στα ανώτερα στρώματα και ζούσαν μαζί, η ομοφυλοφιλία στην προεπαναστατική Ρωσία ήταν συνήθως υπόθεση που κρατιόνταν μακριά από τα μάτια της κοινωνία και ακόμη συχνότερα οι νέοι και πιο φτωχοί «πουλούσαν “σεξ σε μεγαλύτερους ή πλουσιότερους. Παρόλα αυτά ακόμα και η συναινετική επαφή τιμωρούνταν με εξορία στη Σιβηρία συμπεριλαμβανομένης και σκληρής εργασίας αν κάποιος μικρότερος σε ηλικία είχε ανάμειξη στην υπόθεση. Μισογύνικες αντιλήψεις για την σεξουαλικότητα των γυναικών, όπως και στην Ευρώπη, άφησε τις ομοφυλόφιλες σχέσεις των γυναικών χωρίς νομοθετική ρύθμιση· οι περιορισμοί της οικογενειακής ζωής μιας πυρηνικής οικογένειας καθιστούσαν σχεδόν ασσύλυπτους τέτοιους δεσμούς.

Η επανάσταση τα άλλαξε όλα αυτά. Το φυλλάδιο του Μπάτκις ούτε κατά διάνοια δεν ήταν απλά μια διακήρυξη προθέσεων· γνήσιες αλλαγές στην σεξουαλική στάση και συμπεριφορά-πέρα από την εξάλειψη του ποινικού κώδικα-συνέβησαν σαν αποτέλεσμα της μπολσεβίκικης επανάστασης του 1917. Μία ένδειξη είναι και το γεγονός της επιλογής των ατόμων που θα εκπροσωπούσαν την επανάσταση διεθνώς· ο ανοιχτά ομοφυλόφιλος Γκριγκόρι Τσιτσέριν ήταν υπουργός δημοσίων σχέσεων και υπηρέτησε σε αυτή την θέση από το 1918 μέχρι και το 1930 όταν παραιτήθηκε λόγω ασθένειας.11 Αυτός ο άνθρωπος δεν δρούσε στα παρασκήνια αλλά δούλεψε μαζί με τον αρχηγό του Κόκκινου Στρατού Λέον τρότσκι στις διαπραγματεύσεις ειρήνης με την Γερμάνια στο Μπρεστ-Λιτόφσκ και του είχε ανατεθεί να είναι το πρόσωπο της επανάστασης στο εξωτερικό. Ο Τσιτσέριν ήταν αριστοκρατικής καταγωγής διπλωμάτης και επιστήθιος φίλος με τον πιο επιφανή ρώσο ομοφυλόφιλο ποιητή, τον Μιχαήλ Αλεξέεβιτς Κουζμίν, τον επιδεικτικά εξεζητημένο συγγραφέα του πρώτου γνωστού μυθιστορήματος σε οποιαδήποτε γλώσσα που παίρνει θέση υπέρ των ομοφυλόφιλων. Το μυθιστόρημα αυτό είχε τον τίτλο Φτερά.12

Πολλά έχουν ειπωθεί για την υποτιθέμενη διαμάχη ανάμεσα στον Λένιν και την υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Αλεξάντρα Κολοντάι σχετικά με την σημασία του σεξ και της σεξουαλικής απελευθέρωσης. H Κολοντάι συνηγορούσε υπέρ του «ελεύθερου έρωτα». Ακόμα και ο Χίλισυμμετέχει με τις παρατηρήσεις του σε αυτή την συζήτηση: «Ο υπαινιγμός που ελλόχευε στις παρατηρήσεις του Λένιν για μια πολιτική που θα αφορούσε την χειραφέτηση των ομοφυλόφιλων επί σοσιαλισμού ήταν ότι αυτού του είδους ο “ελεύθερος έρωτας” θα έπρεπε να περιμένει (όπως και όλη η συζήτηση για την σεξουαλικότητα) μέχρις ότου η προλεταριακή επανάσταση να ανακατασκευάσει την υλική τάξη».13 Αυτή ωστόσο είναι μια μάλλον δύσκαμπτη ανάγνωση των σκέψεων του Λένιν που συμμορφώνεται με τον Ψυχρό Πόλεμο –και τον σταλινισμό-, παρωδεί τον Λένιν σαν έναν ασκητικό, παρά την συμπάθεια που έτρεφε για απολαύσεις όπως το κρασί, τα σπόρ και ναι ακόμα και την πολύ στενή σχέση με τις γυναίκες. Στα γράμματα του Λένιν το 1915 προς την Ινέσα Αρμάντ με την οποία διατηρούσε δεσμό έγραφε ότι η επανάσταση θα απελευθερώσει τον έρωτα «από τα εμπόδια που του θέτουν οι θρησκευτικές προκαταλήψεις, οι πατριαρχικές κοινωνικές δομές, ο νόμος, η αστυνομία και τα δικαστήρια».14 Όταν επιχειρηματολογεί κατά της πριμοδότησης της οργάνωσης των εκδιδόμενων γυναικών αντί όλων των υπόλοιπων, οι επικριτές του τον κατηγορούν για βικτωριανή ακαμψία.

Ο σοσιαλιστής Ντάνκαν Χάλας περιγράφει τις συνθήκες που επικρατούσαν τα χρόνια που ακολούθησαν την επανάσταση: «Μέχρι τον Μάιο του 1919 η κανονική παροχή καυσίμου στη ρωσική βιομηχανία είχε μειωθεί κατά 105. Μέχρι το τέλος αυτού του χρόνου το 79% του συνόλου των σιδηροδρομικών γραμμών ήταν εκτός λειτουργίας και αυτό σε μία αχανή χώρα όπου οι μηχανοκίνητες μεταφορές στην πραγματικότητα ήταν ανύπαρκτες. Μέχρι το τέλος του 1920 η παραγωγή όλων των εργοστασιακών αγαθών είχε πέσει στο 12,9% του επιπέδου που ήταν το 1913. Οι επιπτώσεις στην εργατική τάξη ήταν καταστροφικές. Τον Δεκέμβριο του 1918 ο αριθμός των εργατών της Πετρούπολης είχε πέσει στο μισό των επιπέδων ου 1916. Μέχρι τον Δεκέμβρη του 1920 η πόλη είχε χάσει το 57,5% του συνολικού της πληθυσμού. Στα ίδια τρία χρόνια η Μόσχα έχασε το 44,5 του συνολικού της πληθυσμού. Ο πόλεμος, η πείνα και ο τύφος ανάγκασαν και τους “κόκκινους” και τους “λευκούς” να επιτάξουν διάφορα αγαθά εξαφάνιση τέτοιων αγαθών όπως των σπίρτων, της παραφίνης και της κλωστής αυτή ήταν η πραγματικότητα στην Ρωσία των χρόνων 1920-1921. Σύμφωνα με τον Τρότσκι σε κάποιες επαρχίες είχε αναφερθεί ακόμα και κανιβαλισμός.»15 Αν λοιπόν τοποθετηθούν σε κάποιο πλαίσιο τα «αισθήματα» του Λένιν εμφανίζονται λογικά.

4 Стой Ночная панель 1929

Ένα γράμμα του Λένιν το 1920 προς την Κλάρα Τσέτκιντο οποίο έχει αποκτήσει πολύ κακή φήμη – επικρίνει το χάος που επικρατούσε στην σεξουαλική ζωή των εφήβων κατά την διάρκεια της επανάστασης. Έγραφε ότι η σεξουαλική ικανοποίηση δεν έπρεπε να είναι «τόσο απλή και ασήμαντη όπως το να πίνεις ένα ποτήρι νερό».16 O Λένιν υποστήριζε ότι αντίθετα με αυτό οι μαρξιστές πρέπει να παλεύουν για την κοινωνική υπευθυνότητα και ειλικρίνεια ακόμα και στις πιο προσωπικές τους σχέσεις. Σε μια σοβαρή επίπληξη προς τους επικριτές του ο Λένιν αντέταξε: «Ο κομμουνισμός δεν υποτίθεται πως θα φέρει τον ασκητισμό αλλά την χαρά της ζωής και την ζωντάνια μέσα από μια πλήρη σεξουαλική ζωή».17 Ο Βίλχελμ Ράιχ, ένας ψυχολόγος των αρχών του 20ου αιώνα και υπέρμαχος της σεξουαλικής απελευθέρωσης και του μαρξισμού στην αρχή της καριέρας του αμφισβήτησε τις υπόνοιες που ήθελαν τον Λένινσεμνότυφο. Ο Ράιχ περιέγραψε την έκρηξη που γνώρισε –κάτω από την εξουσία των Μπολσεβίκων- η διαμάχη πάνω σε ζητήματα που αφορούσαν την σεξουαλικότητα και γράφει σχετικά με την σύγχυση που εκφράσθηκε από εργάτες και Μπολσεβίκους όσον αφορά την αδυναμία να τεθούν θεωρητικά ερωτήματα της σεξουαλικής επανάστασης προς εξέταση εξαιτίας των υλικών φραγμών που έμπαιναν από την φτώχεια και την απομόνωση της Ρωσίας.18

Ακόμα και αν οι επικριτές του Λένιν είχαν δίκιο όσον αφορά τις προσωπικές του απόψεις κάτι που πιστεύω ότι δεν ισχύει αυτό δεν μπορεί να διαγράψει την τεράστια πρόοδο που επέφερε η επανάσταση. Στην πραγματικότητα αν οι κατηγορίες που του επιρρίπτονται είναι σωστές, αυτό κάνει ακόμα πιο σαφές ότι η επανάσταση δεν ήταν κάποιο πραξικόπημα του Λένιν και μιας μικρής κλίκας, όπως συχνά υποστηρίζεται, αλλά ένα μαζικό φαινόμενο στο οποίο οι διαμάχες και οι ανοιχτές διαφωνίες σχετικά με την διακυβέρνηση της νέας κοινωνίας κυριαρχούσαν όλη την πολιτική ζωή.

Όταν γράφτηκε ο καινούργιος ποινικός κώδικας το 1922, οι νόμοι για τον σοδομισμό, την αιμομιξία και την ηλικία συγκατάθεσης σε μια ερωτική πράξη δεν συμπεριλήφθηκαν. «Η σεξουαλική ωριμότητα επρόκειτο να καθοριστεί με εξέταση μίας προς μία των υποθέσεων που θα προέκυπταν και σε συμφωνία με ιατρική γνωμάτευση»19. Η πορνεία κατέστη ζήτημα δημόσιας υγιεινής, όχι έγκλημα, και ανατέθηκε σε έναν επίτροπο για την υγεία να αντιμετωπίσει τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες. Επίσης ενεργοποιήθηκαν πολιτικές κοινωνικής βοήθειας που πρόσφεραν σε γυναίκες και νεαρούς άντρες, που προηγούμενα εκδίδονταν, εναλλακτικές όσον αφορά την επαγγελματική αποκατάσταση και την οργάνωση της καθημερινής τους ζωής.

Ας αντιπαραθέσουμε τώρα την αντιμετώπιση των Μπολσεβίκων και του Λένιν με εκείνη της αναρχικής Έμα Γκόλντμαν που συχνά ηρωοποιείτε ως η ανένδοτη ριζοσπάστρια όσον αφορά την σεξουαλική ζωή. Σ ένα γράμμα της προς τον Χάβελοκ Έλις το 1924, η Γκόλντμανεπιτίθεται στην «στενότητα» ορισμένων από τις λεσβίες που συνάντησε, τις οποίες αποκάλεσε «“τρελή παρτίδα” που με την προσκόλληση τους στις δικές τους συνθήκες καταπίεσης και τον αποκλεισμό από την συζήτηση όλων των άλλων ζητημάτων την ενοχλούσαν τρομερά».20Εκείνοι που γρήγορα υποδεικνύουν κάθε κριτική έκφραση του Λένιν πάνω σε ζητήματα σεξουαλικής απελευθέρωσης -συχνά εκτός ιστορικού πλαισίου- πρόθυμα μας δίνουν πολλές αιτιολογίες για το ότι αυτή η κριτική που ασκούσε η Γκόλντμαν ήταν απόλυτα λογική στα πλαίσια των ευρύτερων δυνάμεων που συμμετείχαν στις επαναστατικές αναταραχές της εποχής της.

Τυπικό των σχολίων σχετικά με τον υποτιθέμενο ασκητισμό των επαναστατών, θέση που κυριαρχεί στις δουλειές των περισσότερων ιστορικών, είναι το σχόλιο της Αϊλίν Κέλι ότι «Ο επαναστάτης επρόκειτο να γίνει ένας άψογος μονολιθικός καταπιέζοντας όλα τα ιδιωτικά ενδιαφέροντα, συναισθήματα και τις φιλοδοξίες… Όχι μόνο η τέχνη, η λογοτεχνία και οι προσωπικές σχέσεις αλλά και όλες οι θεωρητικές αναζητήσεις, που δεν αφορούσαν άμεσα την επανάσταση, απαγορεύονταν ως μάταιο ξόδεμα χρόνου των υπερφίαλων ανδρών.»21Εγείρεται ωστόσο το ερώτημα πώς ο Τρότσκι, αρχηγός του Κόκκινου Στρατού και στενότερος συνεργάτης του Λένιν, κατά την διάρκεια της επανάστασης έγραφε μελέτες για την τέχνη και την λογοτεχνία οι οποίες δημοσιεύθηκαν από την σοβιετική κυβέρνηση το 1924 και αργότερα εκδόθηκαν ως βιβλίο υπό τον τίτλο Λογοτεχνία και επανάσταση. Σε αυτό το έργο ο Τρότσκι, «ένας πλήρους απασχόλησης επαναστάτης», εκφράζει εξαιρετική οικειότητα με την ποίηση, την λογοτεχνία και όλα τα είδη καλλιτεχνικής έκφρασης. Ο ίδιος αξιολογεί τα γραπτά ενός ανοικτά ομοφυλόφιλου ποιητή, του Νικολάι Κλιούεβ, χωρίς ποτέ να σχολιάζει με τον έναν ή άλλο τρόπο την σεξουαλικότητα του. Δεν είναι δικαίωμα να κρίνεται το έργο κάποιου για το περιεχόμενο του και όχι για την σεξουαλικότητα του ένας καθοριστικός και θετικός αποχωρισμός από την μακραίωνη παράδοση της αστικής τάξης;

Η επαναστατική Ρωσία επεδίωκε επίσης να σπάσει την στενότητα των φεουδαρχικών παραδόσεων με το να έρχεται σε επαφή με εκείνους τους ανθρώπους έκτος Ρωσίας που είχαν μελετήσει για χρόνια και είχαν τοποθετηθεί σε ερωτήματα που αφορούσαν την σεξουαλική ελευθερία. Μια αντιπροσωπεία σοβιετικών γιατρών και ερευνητών ταξίδεψε το 1921 στο Βερολίνο για να συναντηθεί με τον μεταρρυθμιστή Δρ Μάγκνους Χίρσφελντ στο Ινστιτούτο για την Σεξουαλική Έρευνα. Εκεί ζήτησαν να προβληθεί ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τον ομοφυλοφιλικό έρωτα και με έκπληξη διαπίστωσαν ότι είχε απαγορευθεί. Το περιοδικό του Χίρσφελντ καταγράφει τις εντυπώσεις του υπουργού Υγείας Σαμάσκο: «Δήλωσε (ο Σαμάσκο) πόσο ευχαριστημένος ήταν που στην καινούργια Ρωσία η προηγούμενη ποινή εναντίον των ομοφυλόφιλων είχε τελείως καταργηθεί».22

Στις γυναίκες που ντύνονταν αντρικά για να περνιόνται για άντρες και υπηρέτησαν στον Κόκκινο Στρατό δόθηκαν θέσεις εξουσίας. Ο διευθυντής του Ινστιτούτου για την Νευροψυχιατρική Προφύλαξη στην Μόσχα την δεκαετία του ’20, Λεβ Ρόζενσταϊν κάλεσε «Λεσβίες, γυναίκες της πολιτοφυλακής και του Κόκκινου Στρατού, να του μιλήσουν για την ζωή τους» και ανακοίνωσε ότι «οι γυναίκες στην Σοβιετική Ρωσία μπορούν νόμιμα να πάρουν ονόματα ανδρών και να ζήσουν σαν άντρες».23 Ο Ρόζενσταϊν θεωρούσε ότι ήταν δουλειά του σαν ψυχίατρος να βοηθάει τους ασθενείς τους να δεχτούν την ομοφυλοφιλική τους επιθυμία – θέση πολύ προοδευτική για την εποχή της· εν αντιθέσει, η Αμερικάνικη Ψυχιατρική Ένωση διατήρησε στα βιβλία της την ομοφυλοφιλία ως ψυχική διαταραχή μέχρι το 1973.

Οι σοβιετικοί υπάλληλοι φαίνεται να είχαν πιο ευνοϊκή στάση απέναντι σε γυναίκες που ντύνονταν άνδρες και φέρονταν με έναν στερεοτυπικά ανδρικό τρόπο παρά απέναντι στους άνδρες που ντύνονταν σαν γυναίκες και μιμούνταν την γυναικεία συμπεριφορά· παρόλαυτα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είχε την έγκριση των δικαστηρίων. Η ανδρική θηλυκότητα θεωρούνταν από κάποιους κοινωνική οπισθοδρόμηση αλλά ο νόμος δεν επέμβαινε για να καταπνίξει όσους εκφράζονταν με αυτό τον τρόπο.24 Οι κλινικοί ψυχολόγοι ανοιχτά συζητούσαν τις πρακτικές κάποιων γιατρών να κάνουν επεμβάσεις αλλαγής φύλου. Το τμήμα υγείας της Μόσχας το 1928 ανακάλυψε ένα «τεράστιο αριθμό των περιπτώσεων» ενός γιατρού που «άλλαξε το φύλο και έκανε γυναίκες από άνδρες και το αντίστροφο, χρησιμοποιώντας μάλλον πρωτόγονες χειρουργικές μεθόδους.»25 Φαίνεται πως τους απασχολούσαν περισσότερο οι ηθικές και ψυχολογικές διακλαδώσεις της πρακτικής αυτής αλλά δεν την εξέταζαν από άποψη νομιμότητας.

Η Αλεξάντρα Κολοντάι περιέγραψε το 1921 τις εκρηκτικές αλλαγές που επήλθαν στις σεξουαλικές σχέσεις: «Η ιστορία ποτέ δεν ξαναείδε τέτοια ποικιλία διαπροσωπικών σχέσεων – ακατάλυτος γάμος και “σταθερή οικογένεια”, “ελεύθερες ενώσεις”, μυστική μοιχεία, ένα κορίτσι που ζεί ανοιχτά με την ερωμένη της σε αυτό που ονομάζεται άγριος γάμος, γάμος σε ζευγάρια, γάμος ανά τρείς ακόμα και ο περίπλοκος γάμος τεσσάρων ανθρώπων – χωρίς φυσικά να αναφέρομαι στις ποικίλες μορφές του εμπορευματοποιημένου σεξ.»26

3 Arkady Shaikhet Sport Parade 1924

Μέσα σε εβδομάδες από την στιγμή που οι Μπολσεβίκοι πήραν την εξουσία το 1917, κατήργησαν την πατριαρχική εξουσία μέσα στην οικογένεια μέσα από διατάγματα όπως εκείνο της: «Διάλυσης της οικογενειακής ζωής» το οποίο «αφαίρεσε την κυρίαρχη θέση του άντρα, έδωσε στην γυναίκα πλήρη δυνατότητα οικονομικού και σεξουαλικού αυτοκαθορισμού και διακήρυξε σαν αυταπόδεικτο ότι η γυναίκα μπορούσε ελεύθερα να καθορίζει το όνομα της, την κατοικία και την υπηκοότητα της.»27 Το να καταργηθεί η οικογένεια στους νόμους ήταν σχετικά απλό, αλλά δεν θα μπορούσε να πάει παραπέρα από αυτό αν δεν γινόντουσαν ευρύτεροι και μακροχρόνιοι αγώνες για να αλλάξουν οι υλικές και πολιτισμικές συνθήκες. Κάποιες κοινόχρηστες κουζίνες και κέντρα φροντίδας για παιδιά καθιερώθηκαν από το επαναστατικό κράτος ώστε να απελευθερωθεί η γυναίκα από το σπίτι, ωστόσο κάποιες γυναίκες που προηγούμενα η ζωή τους επικεντρωνόταν στην φροντίδα των παιδιών και του σπιτιού ήταν απαρηγόρητες και ένοιωθαν τις ζωές τους κενές νοήματος.28

Ο Βίλχελμ Ράιχ υποστήριξε ότι μέρος της σεξουαλικής επανάστασης στην Ρωσία εμποδίστηκε από τον περιορισμένο χρόνο και τις εξίσου περιορισμένες υλικές συνθήκες που ήταν απαραίτητες για την ανακατασκευή της «μαζικής ψυχής» επειδή «ο υποκειμενικός παράγοντας δεν είναι απλά προιόν των οικονομικών δυνάμεων» αλλά επίσης και «η κινητήρια δύναμη τους»29 Με άλλα λόγια υπάρχει μία δυναμική σχέση μεταξύ ιδεών και πραγματικότητας και ούτε ο χρόνος ούτε οι συνθήκες υπήρχαν για την πλήρη συνειδητοποίηση των επαναστατικών φιλοδοξιών. Οι προσπάθειες να αναμορφωθεί η οικογενειακή ζωή υπό μια νέα οικονομική και κοινωνική τάξη δεν περιορίστηκαν από το όραμα των μαρξιστών Μπολσεβίκων αλλά από τις αποτρεπτικές υλικές και κοινωνικές πραγματικότητες. Ο Τρότσκι προβληματιζόταν σχετικά με την οικογένεια στην επαναστατική Ρωσία στο βιβλίο του Προβλήματα της καθημερινής ζωής: «Δεν μπορείς να “καταργήσεις την οικογένεια”· πρέπει να την ανακατασκευάσεις. Η πραγματική απελευθέρωση των γυναικών είναι ασύλληπτη στην βάση της “γενικευμένης θέλησης”»30. Οι εναλλακτικές απέναντι στην παραδοσιακή οικογένεια ήταν ανεπαρκείς επειδή υπήρχε έλλειψη πόρων έτσι ώστε να παρέχεται εκείνο το είδος της δημόσιας φροντίδας των παιδιών, δημόσιες κουζίνες και πλυντήρια και άλλα μέσα απαραίτητα για το κτίσιμο μιας καινούργιας κοινωνίας.

Η έκπτωση της επανάστασης από τους αρχικούς της στόχους – συμπεριλαμβανομένου και της σεξουαλικής απελευθέρωσης – δεν ήταν εξαιτίας κάποιου προπατορικού αμαρτήματος της λενινιστικής ή μπολσεβικικής ιδεολογίας αλλά μάλλον λόγω των απίθανων συνθηκών που αντιμετώπισαν οι επαναστάτες. Η χρόνια απομόνωση από οποιαδήποτε άλλη επιτυχή σοσιαλιστική επανάσταση σε μία ανεπτυγμένη βιομηχανική χώρα και η οπισθοδρόμηση της σοβιετικής βιομηχανίας συνδυάστηκαν και επέφεραν πλήγματα σε όλα όσα είχε καταφέρει η επανάσταση μέχρι την δεκαετία του ’30. Όλοι οι μπολσεβίκοι που είχαν ηγηθεί της επανάστασης ήταν είτε νεκροί, εκτελεσμένοι, στην εξορία είτε στην φυλακή με μοναδική εξαίρεση τον Σταλιν που έδωσε πολιτική έκφραση και ηγεσία σε αυτό που επαρκώς ονομάστηκε αντεπανάσταση στην ΕΣΣΔ. Η μαζική αποβιομηχανοποίηση εξαιτίας του πολέμου, η πείνα, η έλλειψη στέγης στιγμάτισαν την καθημερινότητα των περισσότερων εργατών.

Μαζί με την επανακαθιέρωση της ιερότητας της πυρηνικής οικογένειας και της συμβατικής νόρμας όσον αφορά τα φύλα ήρθε και η επαναφορά της νομοθεσίας εναντίον του σοδομισμού το 1934. Ο Στάλιν ανέθεσε στον πολιτιστικό του εκπρόσωπο Μαξίμ Γκόρκι να παρέχει γραπτή δικαιολόγηση για αυτή την ανατροπή στην καθημερινή εφημερίδα Pravda. Δικαιολογώντας την επαναφορά της ποινικοποίησης της ομοφυλοφιλίας ο Γκόρκι υποστήριξε ότι η ομοφυλοφιλία ήταν μια «μορφή αστικού εκφυλισμού» και χρησιμοποίησε την παρακάτω αποστροφή «Καταστρέψτε τους ομοφυλόφιλους και ο φασισμός θα εξαφανιστεί».31

Η άνοδος του σταλινισμού σήμανε το τέλος της εξουσίας των εργατών και μαζί με αυτό την ανατροπή των υλικών κατακτήσεων που επέτρεψαν στις σεξουαλικές μειοψηφίες και τις γυναίκες να ζουν ελεύθερα. Επειδή η ΕΣΣΔ βρισκόταν σε ανταγωνισμό με την Δύση τόσο στον στρατιωτικό όσο και στον βιομηχανικό τομέα χρειαζόταν περισσότερη εργατική δύναμη, η οποία απαιτούσε αντίστοιχα και υψηλότερους ρυθμούς γεννήσεων. Στις γυναίκες που έκανα περισσότερα παιδιά δίνονταν μετάλλια και μαζί με αυτό ήρθε και η αναπόφευκτη ανατροπή των σεξουαλικών ελευθεριών που δεν συνεπάγονταν την αναπαραγωγική σεξουαλική λειτουργία η οποία αναγκαστικά συνεπάγεται ετεροφυλόφιλη σχέση. Οι ζωές όλων των εργατών συρρικνώθηκαν και περιορίστηκαν, και οι ομοφυλόφιλοι γύρισαν πάλι σε μία ζωή μακριά από τα μάτια της κοινωνίας*.

Εξαιτίας του εκφυλισμού του διαλόγου και της δημοκρατίας μέσα στα ΚΚ ανά τον κόσμο, τα οποία έβλεπαν τον ρόλο τους στην υπεράσπιση των συμφερόντων της Μόσχας και όχι της εργατικής τάξης, προωθούσαν τις ίδιες στενόμυαλες και αντιδραστικές πολιτικές που προωθούσε και το σοβιετικό καθεστώς. Το να αντιτίθεσαι στις αντιομοφυλόφιλες πολιτικές των ΚΚ από αυτήν την περίοδο και έπειτα δεν είναι το να απορρίπτεις τον μαρξισμό αλλά το να αντιτίθεσαι στο αντίθετο του, τον κρατικό καπιταλισμό, ο οποίος είναι μια οικονομία κρατικά ελεγχόμενη στην οποία οι εργάτες δεν ελέγχουν το κράτος.

Μετάφραση: Ζήνα Λιναρδοπούλου

Σπάρτακος, τεύχος 116, Μάιος 2015

Το κείμενο αποτελεί υποενότητα του κεφαλαίου: «The Myth of the Marxist Homophobia», του βιβλίου της Sherry Wolf, Sexuality and Socialism. History, Politics, and Theory of LGBT Liberation, Haymarket Books, Σικάγο 2009, σσ. 88-100.

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο καλύπτουν τη χρονική περίοδο από τα μέσα της 10ετίας του 20 ως τα μέσα της 10ετίας του 30. Mπορούμε να διακρίνουμε σ’ αυτές, αντιλήψεις για τις ομόφυλες σχέσεις, στο όριο μεταξύ της ελευθερίας και της καταστολής.

Με τη σειρά: Rodtschenko, Athletes on the Red Square (1935) – Boris Ignatovich, The bath (1935) – Rodchenko, Athletes on the Red Square (1935) – Arkady Shaikhet, Sport parade (1924) – και αφίσα του 1929 κατά της πορνείας.

Σημειώσεις

1 Αναφέρεται στο: Philip Foner, The Bolshevik Revolution: Its Impact on American Radicals, Liberals and Labor (Νέα Υόρκη: International Publishers, 1967), σελ. 20.

2 Βλ: Igor S. Kon, The Sexual Revolution in Russia (Νέα Υόρκη: The Free Press, 1995) and Gregory Carleton, Sexual Revolution in Bolshevik Russia (Πίτσμπουργκ: University of Pittsburgh Press, 2005) για παράδειγμα των πιο εξόφθαλμων επιθέσεων σ’ αυτά τα κεκτημένα.

3 Kon, Sexual Revolution in Russia, σελ. 59.

4 Οι γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες κέρδισαν το δικαίωμα του εκλέγειν, όπως έχει κωδικοποιηθεί στην δέκατη ένατη τροποποίηση του Συντάγματος των ΗΠΑ το 1920, μετά από δεκαετίες αγώνα. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ κατήργησε όλους τους νόμους εναντίον του σοδομισμού με 6 ψήφους υπέρ έναντι 3 κατά στο Lawrence τουTexas στις 26 Ιουνίου 2003.

5 Leon Trotsky, Stalin (Νέα Υόρκη: Grosset and Dunlap, 1941), σελ. 422.

6 Dan Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia: The Regulation of Sexual and Gender Dissent (Σικάγο: University of Chicago Press, 2001).

7 Αναφέρεται στο: Lauritsen and Thorstad, Early Homosexual Rights Movement, σσ. 71–73.

8 Healey, μέρος I, “Same-Sex Eros in Modernizing Russia,” στο: Homosexual Desire in Revolutionary Russia, σσ. 21–76.

9 ό.π., σελ. 29.

10 ό.π., σελ. 54.

11 “Capitalism and Homophobia: Marxism and the Struggle for Gay/Lesbian Rights,” στο: Donald Morton, (επιμ.), The Material Queer (Μπόλντερ, CO: Westview Press, 1996), σσ. 369–79.

12 Παρατίθεται στο: Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia, σελ. 101.

13 ό.π., σελ. 112.

14 ό.π.

15 Hallas, “Toward a Revolutionary Socialist Party”, International Socialist Review, Ιούλιος – Αύγουστος 2002, σσ. 68–69.

16 Αναφέρεται στο: Wilhelm Reich, The Sexual Revolution: Toward a Self-Regulating Character Struggle (Νέα Υόρκη: Farrar, Straus & Giroux, 1974), σελ. 195 [Βίλχελμ Ράιχ, Η σεξουαλική επανάσταση, Ράππας, Αθήνα 1972, σελ. 309].

17 ό.π., σελ. 194 [Β. Ράιχ, ό.π.].

18 ό.π., σελ. 179.

19 Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia, σελ. 122.

20 Kissack, Free Comrades, σελ. 187.

21 Αναφέρεται στο: Duberman, Vicinus, and Chauncey, Hidden from History, σσ. 352–53.

22 Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia, σελ. 132.

23 ό.π., σελ. 141.

24 ό.π., σσ. 168–69.

25 ό.π., σελ. 169.

26 Alexandra Kollontai, “Sexual Relations and the Class Struggle”, 1921.

27 Reich, Sexual Revolution, σελ. 170 [Β. Ράιχ, ό.π. σελ. 277].

28 ό.π., σελ. 161–67.

29 ό.π., σελ. 174.

30 Leon Trotsky, Problems of Everyday Life (Νέα Υόρκη: Pathfinder Press, 1994), σελ. 81 [στα ελληνικά: Λέον Τρότσκι, Προβλήματα της καθημερινής ζωής, Ουτοπία, Αθήνα 1980. Η αγγλική έκδοση περιέχει πολλά περισσότερα κείμενα από αυτά που κυκλοφόρησαν στη ρωσική έκδοση του 1923]

31 Αναφέρεται στο: Healey, Homosexual Desire in Revolutionary Russia, σελ. 189.

* Στο πρωτ: back to the closet [Σ.τ.Μ.]

Πηγή: https://www.elaliberta.gr



Κοινή ανακοίνωση Αριστερών οργανώσεων: Η ακραία καταστολή στο Βόλο δεν θα μείνει αναπάντητη!

Ακραία καταστολή δέχτηκε το μαζικό συλλαλητήριο του Σαββάτου 13/06 ενάντια στην καύση σκουπιδιών στο Βόλο. Περισσότερο από 3000 πολίτες όλων των ηλικιών (από μικρά παιδιά έως ηλικιωμένες/οι) συγκεντρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 13/6 στο νοσοκομείο του Βόλου με κατεύθυνση το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ/Lafarge. Πρωτοβουλίες αγώνα κατοίκων, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες γειτονιάς, ακόμα και φίλαθλοι τοπικών ομάδων βρέθηκαν εκεί με κύρια αιτήματα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών από το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ/Lafarge, να μην κατασκευαστεί καινούριο εργοστάσιο RDF-SRF από το Δήμο, το οποίο συνεπάγεται την περαιτέρω περιβαλλοντική υποβάθμιση και να φύγει η ΑΓΕΤ/Lafarge από την πόλη. Οι κάτοικοι του Βόλου βρίσκονται τα τελευταία χρόνια σε έναν πολύμορφο δίκαιο αγώνα για το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, την υγεία τους. Απέναντι στις κυβερνήσεις των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που αδειοδότησε και την καύση, και τώρα της ΝΔ, την δημοτική διοίκηση Μπέου και την περιφερική διοίκηση Αγοραστού. Απέναντι σε ένα πλαίσιο αντιπεριβαλλοντικών πολιτικών που κινείται και εντός κατευθύνσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μάλιστα, στο δρόμο της καύσης σκουπιδιών, που εγκαινίασε η ΑΓΕΤ/Lafarge, τις τελευταίες εβδομάδες μπαίνει επίσημα και η ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία Θεσσαλονίκης, δίνοντας στον αγώνα απέναντι στην καύση υπερ-τοπικό χαρακτήρα.

Οι διαδηλώτριες/τες του συλλαλητηρίου του Σαββάτου 13/06 δέχτηκαν περισσότερες από πέντε φορές βάναυση επίθεση από τις αστυνομικές δυνάμεις!

Αρχικά, φτάνοντας το συλλαλητήριο στην πύλη της ΑΓΕΤ/ Lafarge δέχτηκε επίθεση από την αστυνομία, η οποία εφόρμησε μέσα από τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου. Αρκετή ώρα αργότερα, και λίγο πριν την αποχώρηση, η αστυνομία έκανε γενικευμένη χρήση δακρυγόνων, κρότου λάμψης και άσκηση ακραίας σωματικής βίας. Ακολούθησαν απανωτές επιθέσεις της αστυνομίας, μακριά από την πύλη του εργοστασίου και ενώ ο κόσμος προσπαθούσε να αποχωρήσει, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστεί μέρος διαδηλωτών στην παραλία και να λιποθυμήσουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας. Αργά το βράδυ και ενώ η πορεία έφτανε στο τέλος της, οι δυνάμεις καταστολής έκαναν εκ νέου απρόκλητη επίθεση στους διαδηλωτές αλλά και σε περαστικούς, πετώντας χημικά και κρότου λάμψης, σε κατοικημένη περιοχή και μάλιστα έξω από το νοσοκομείου του Βόλου! Όταν δεκάδες αλληλέγγυες/οι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα Αλιβερίου, για να συμπαρασταθούν και να ζητήσουν ειρηνικά την απελευθέρωση των προσαχθέντων, αντιμετωπίστηκαν με νέα απρόκλητη επίθεση, ξύλο και κυνηγητό σε απομακρυσμένη περιοχή. Το μπαράζ της βίαιης καταστολής συνεχίστηκε και την επόμενη μέρα, όταν αλληλέγγυες/οι προσήλθαν για συμπαράσταση στα δικαστήρια του Βόλου. Εκεί δέχτηκαν εκ νέου απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία, με αποτέλεσμα νέους τραυματίες, ένας εκ των οποίων ακόμα νοσηλεύεται με πολλαπλά σοβαρά τραύματα.

Μέσα στο μπαράζ της βίαιης καταστολής πραγματοποιήθηκαν σειρά παράνομες προσαγωγές από δυνάμεις των ΜΑΤ και της ασφάλειας, δύο από τις οποίες μετατράπηκαν σε συλλήψεις. Αποτέλεσμα του κύματος παράνομης και ωμής βίας ήταν πολλές/οι διαδηλώτριες/τες να βρεθούν τραυματισμένες/οι και ορισμένες/οι να χρειαστεί να μεταφερθούν στο νοσοκομείο με σοβαρά χτυπήματα. Ενδεικτικό της ανεξέλεγκτης βίας ήταν και ο τραυματισμός ακόμα και ανθρώπων που δεν συμμετείχαν σε κάποια κινητοποίηση. Από όλα τα παραπάνω είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η πολιτική ηγεσία της αστυνομίας, και η δημοτική αρχή του Μπέου έχουν την ευθύνη για τις βιαιοπραγίες που συντελέστηκαν.

Το συνεχιζόμενο κατασταλτικό όργιο στον Βόλο δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό. Συνδέεται με τα αντίστοιχα γεγονότα στα νησιά του Αιγαίου, σε πλατείες της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.  Φανερώνουν τις προσπάθειες της κυβέρνησης της ΝΔ, και των αστικών δυνάμεων συνολικότερα, μέσα από την κρατική θωράκιση και την προληπτική καταστολή, να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις που περιλαμβάνουν την εκποίηση δημόσιου πλούτου, υποβάθμιση του περιβάλλοντος και λεηλασία των εργαζόμενων και της νεολαίας. Επίσης, αποτελούν κομμάτι της όλο και μεγαλύτερης βίας που ασκούν τα καπιταλιστικά κράτη σε παγκόσμια κλίμακα (με αποκορύφωμα τους δολοφόνους αστυνομικούς των ΗΠΑ) προκειμένου να θωρακιστούν από τη νέα οικονομική κρίση του καπιταλιστικού συστήματός.

Οι παρακάτω συλλογικότητες συνυπογράφουμε αυτό το κείμενο προκειμένου να δηλώσουμε ότι τα γεγονότα του Βόλου δεν θα μείνουν αναπάντητα. Θα ζητηθούν πολιτικές και ποινικές ευθύνες για τους τραυματισμούς δεκάδων διαδηλωτών. Δεν θα αφήσουμε το φόβο να γίνει κανονικότητα. Δεν θα αφήσουμε την ακραία καταστολή της κυβέρνησης της ΝΔ να περάσει σε καμία γωνιά της χώρας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη και ελευθερία, ενάντια στα περιβαλλοντικά εγκλήματα του κεφαλαίου, την τρομοκρατική καταστολή του κράτους και την εργοδοτική εκμετάλλευση.

Απαιτούμε: Οριστική παύση της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ/ Lafarge ή όποια άλλη βιομηχανία –  Όχι στην κατασκευή εργοστασίου SRF/RDF – Άμεση παύση της βαριάς βιομηχανίας στον αστικό ιστό – Κάτω τα χέρια από τις δημοκρατικές ελευθερίες και τα κοινωνικά δικαιώματα- Αθώωση/ Να καταπέσει το στημένο κατηγορητήριο, των 2 συλληφθέντων του συλλαλητηρίου στις 13/6 – Κατάργηση των ΜΑΤ – Παραδειγματική τιμωρία των αστυνομικών δυνάμεων που βιαιοπράγησαν κατά των πολιτών.

Στηρίζουμε το Συλλαλητήριο στην πόλη του Βόλου

την Παρασκευή 03/07/2020 στις 19.00 από την Πλατεία Ελευθερίας!

Οργανώσεις και Συλλογικότητες που υπογράφουν:

  • Αναμέτρηση – ομάδα κομμουνιστών/στριών
  • Αριστερή Ανασύνθεση
  • Αριστερή Αντικαπιταλιστική Συσπείρωση
  • Αριστερό Ρεύμα
  • Διεθνιστική Εργατική Αριστερά
  • ΕΚΚΕ
  • ΚΟ Ανασύνταξη
  • Κρίση + Κριτική
  • Λαϊκή Ενότητα
  • Νέο Αριστερό Ρεύμα
  • Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση
  • Παρέμβαση
  • Πολιτική Οργάνωση “Κόκκινο Νήμα”
  • Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα
  • Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο
  • Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά
  • Συντονισμός Δράσης και Διαλόγου Κομμουνιστικών Δυνάμεων



Υπόθεση “ηχογραφημένων συνομιλιών Ν.Παππά”- το δέντρο και το δάσος

Π.Κ.

Εντάξει, σε αυτή την υπόθεση για το “δέντρο” έχουν ειπωθεί πολλά. Ας πούμε και κάτι για το “δάσος”.

Όταν ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε τον Νίκο Παππά ως τον κορυφαίο εξ απορρήτων του, πολλοί στον τότε ΣΥΡΙΖΑ εξεπλάγησαν – ο Τσίπρας είχε αρχίσει ήδη να προδίδει τις “παλιές αγάπες” του στο κόμμα και είχε αρχίσει να κάνει “ασκήσεις προσομοίωσης” για τα πρωθυπουργικά του καθήκοντα. Διάφοροι αυτοπροτεινόμενοι μυστικοσύμβουλοι (εκ του ΠΑΣΟΚ προερχόμενοι), διαλαλούντες την πείρα τους στη διαχείριση των καθεστωτικών υποθέσεων, τον διαβεβαίωναν ότι “αυτοί ξέρουν” πώς γίνονται αυτές οι “δουλειές”, τι έκανε ή θα έκανε ο Αντρέας στην άλφα ή β περίπτωση κ.λπ. κ.λπ. Καθένας τού έλεγε το δικό του στόρυ, αλλά ο κοινός παρονομαστής ήταν σαφής: ετοιμάσου για λασπομαχία στον βάλτο του πολιτικού και επιχειρηματικού κατεστημένου και του βαθέος κράτους – αν θέλεις να κυβερνήσεις, πρέπει να δημιουργήσεις τα δικά σου “προγεφυρώματα” και ερείσματα εκεί… Ανάμεσα στ’ άλλα, αυτό σήμαινε ότι χρειαζόταν και τον δικό του “Κουτσόγιωργα” – και αυτός ήταν ο Νίκος Παππάς…

Όμως ο προσανατολισμός στη λασπομαχία στον καθεστωτικό “πράσινο βάλτο” πολιτικά προϋπέθετε δύο πράγματα ταυτόχρονα:
α) Πρώτο, ότι είχε ήδη προ πολλού εγκαταλειφθεί η στρατηγική δημιουργίας ερεισμάτων στον κόσμο του κινήματος και της Αριστεράς στην προοπτική της σύγκρουσης με το σύστημα. Από πότε; Από τις διπλές εκλογές του 2012, όταν άλλαξε ο πολιτικός ορίζοντας του Τσίπρα και της ηγετικής του ομάδας: από κόμμα αριστερής αντιπολίτευσης, σε κόμμα εν δυνάμει κυβερνητικής εξουσίας, αφότου τέθηκε το “ζήτημα της εξουσίας”. Εκεί είναι που ο ρεφορμισμός ναυαγεί και είναι ικανός για τις πιο θεαματικές μεταλλάξεις. Ο εξ απορρήτων Νίκος Παππάς το είχε τότε δηλώσει εύστοχα: όχι συμβιβασμός αλλά ούτε Λιτόχωρο – η περιβόητη, πλην ανύπαρκτη, “μέση οδός”, που αποφεύγει τόσο τον συμβιβασμό όσο και τον εμφύλιο (με εισαγωγικά ή και χωρίς).
β) Ότι παρά την στροφή στην κυβερνησιμότητα με καθεστωτικές συναινέσεις, ο Τίσπρας γνώριζε πολύ καλά ότι τα “θηρία” των καθεστωτικών κέντρων τον περιμένουν με… ανοιχτές αγκάλες ώστε, σύμφωνα με τη γνωστή δήλωση του Σόιμπλε, να τον “γδάρουν και να περιφέρουν το τομάρι του προς παραδειγματισμό”. Διότι απλούστατα δεν εκπροσωπούσε ένα κλασικό αστικό κόμμα, αλλά ένα ρεφορμιστικό κόμμα με πολύ αριστερό δυναμικό και -κυρίως- σε “επαφή” με ένα λαϊκό ρεύμα που είχε πίσω του μία διετία πυκνών, μαχητικών και μαζικών αγώνων ενάντια στα μνημόνια.
Αν ο Τσίπρας χρειαζόταν τον δικό του “Κουτσόγιωργα” και λασπομαχίες, ήταν γιατί ακόμη και ως φορέας συμβιβασμού ή και προδοσίας του αντιμνημονιακού αγώνα, ήταν επίφοβος γι’ αυτό που αντιπροσώπευε και κουβαλούσε πίσω του. Κι έτσι, ενώ πήρε την απόφαση να εγκαταλείψει τις “παλιές αγάπες” στο κόμμα, οι νέες “αγάπες” έμοιαζαν περισσότερο με βιαστές και δεσμοφύλακες…
Αυτό είναι ένα μέτρο του βάθους της κρίσης του ελληνικού καπιταλισμού – και ένα μέτρο των τεράστιων πολιτικών ευθυνών της εντός και εκτός ΣΥΡΙΖΑ Αριστεράς, που επέτρεψε, με πράξεις και παραλείψεις, στον Τσίπρα να αναδειχθεί σε αδιαμφισβήτητη και ανεξέλεγκτη ηγεσία του αντιμνημονιακού λαϊκού ρεύματος και να συντρίψει την Αριστερά την ίδια στιγμή που ο ίδιος συντριβόταν και ταπεινωνόταν από το σύστημα.
Προσπαθώντας να επιβιώσει στην κυβέρνηση, έδωσε με μεγάλη επιτυχία πολλές εξετάσεις καλής διαγωγής προς το σύστημα, αλλά ενεπλάκη και σε πολλές λασπομαχίες.
Και τώρα, δέχεται την πίεση να αποκηρύξει ξανά τις “παλιές αγάπες” και να βαδίσει στο δρόμο της περαιτέρω καθεστωτικής προσαρμογής χωρίς “Κουτσόγιωργες” (βλέπε Παππάς, Πολλάκης) και -δευτερευόντως, διότι ενώ γαβγίζουν, δεν δαγκώνουν- χωρίς “53”. Αλλιώς, δεν θα εξασφαλίσει τις αναγκαίες καθεστωτικές συναινέσεις για το “μέγα πρότζεκτ” της συγκρότησης της “Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης” και δεν θα προχωρήσει το “συνοικέσιο” με τη Φώφη…
(Άραγε πόσες συνομιλίες και συνδιαλλαγές έχει αποθηκεύσει ο “κοριός” της ΕΥΠ, στον οποίο σύμφωνα με δημοσιεύματα έχουν πρόσβαση και μεγαλο-επιρειματίες;)

Πέρα από το να αναλογιστούμε όλα αυτά, πρέπει να είμαστε λοιπόν προσεκτικοί: ότι η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ “κυλίστηκε στη λάσπη” δεν μας κάνει απλώς αριστερή εκδοχή της κριτικής της ΝΔ περί “αντιδημοκρατικών μεθοδεύσεων”. Όπως στη δεκαετία του ’80 και του ’90 η δεξιά κριτική στον “αυριανισμό” προετοίμαζε την άνοδο του Μητσοτάκη, έτσι και τώρα η δεξιά κριτική στον Παππά ευλογεί το μονοπώλιο της διαχείρισης της εξουσίας από τις “αναγνωρισμένες” καθεστωτικές δυνάμεις, αλλά και το μονοπώλιο των ΜΜΕ των “αρίστων”. Η δική μας κριτική πρέπει να είναι: επειδή αποφασίσατε να εγκαταλείψετε την προοπτική κατάργησης των μνημονίων και σύγκρουσης με το σύστημα, αναπόφευκτα εγκαταλείψατε τη δημιουργία ερεισμάτων στο κίνημα αντίστασης και στον κόσμο της Αριστεράς και επιχειρήσατε να τα αντικαταστήσετε με δημιουργία ερεισμάτων στον καθεστωτικό βάλτο. Μπλέξατε με τα σκατά, και τώρα γίνονται κινούμενη άμμος για να σας καταπιούν…




Κυβέρνηση και δήμαρχε ακούστε το καλά – το masterplan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά

Δυναμική η συγκέντρωση και πορεία που πραγματοποίησαν την Πέμπτη 25/6 το απόγευμα εκατοντάδες μέλη σωματείων, οργανώσεων της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, δημοτικών κινήσεων και ανένταχτοι κάτοικοι του Πειραιά που διαμαρτύρονται για τις εργασίες επέκτασης στο λιμάνι του Πειραιά, κινητοποίηση στην οποία καλούσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά (ΕΚΠ) και πολλές άλλες συλλογικότητες.

Το κίνημα του Πειραιά δήλωσε την αντίθεσή του στο Master Plan και στα έργα κατασκευής προβλητών κρουαζιερόπλοιων από την Cosco, στην Πειραϊκή έξω από το λιμάνι του Πειραιά, ένα έργο που θα επιβαρύνει απίστευτα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Ο μακροπρόθεσμος στόχος είναι η μετατροπή όλης της έκτασης του λιμανιού, από τη Σαλαμίνα ως την Πειραϊκή και όχι μόνο, σε μια τεράστια ελεύθερη οικονομική ζώνη που θα επικρατούν εργασιακές συνθήκες γαλέρας.
Επίσης, έχει ανοίξει ο δρόμος για μετατροπή της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης σε ναυπηγείο της Cosco.
Η “αξιοποίηση” του επιβατικού λιμανιού του Πειραιά από την COSCO ξεκινάει με ένα φαραωνικό έργο επέκτασης κατά περίπου 170 στρέμματα, με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων ελλιμενισμού τεράστιων κρουαζιερόπλοιων στην Πειραϊκή. Η επένδυση, προϋπολογισμού 120 εκ. ευρώ, χρηματοδοτείται κατά 95% από το ΕΣΠΑ, δηλαδή χωρίς η COSCO να βάλει το χέρι στην τσέπη. Η κινέζικη εταιρεία μάλιστα, ξεκίνησε το έργο παράνομα, χωρίς έγκριση μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, πραγματοποιώντας βυθοκορήσεις. Αυτό δεν εμπόδισε σύσσωμη την επίσημη πολιτική ηγεσία να παρευρεθεί στα εγκαίνια (κυβέρνηση, περιφέρεια, δήμος κ.λπ.) ευλογώντας την έναρξη των εργασιών. Οι βυθοκορήσεις, σε έναν ιδιαίτερα επιβαρυμένο βυθό (τοξικά απόβλητα) και η απόθεση των βυθοκορημάτων χωρίς μελέτες και έλεγχο, αποτελούν κίνδυνο για τη ζωή και την υγεία των κατοίκων και θα καταστρέψουν μεγάλο μέρος των ακτών της Πειραϊκής.
Σε συνδυασμό με την λειτουργία των υφιστάμενων επιχειρήσεων πετρελαιοειδών, η ατμοσφαιρική μόλυνση κι η περιβαντολλογική καταστροφή θα είναι τεράστια.

Μόνο η οργάνωση και ο αγώνας των ίδιων των κατοίκων, των εργαζομένων, της νεολαίας μπορεί να σταθεί εμπόδιο στην περιβαλλοντική υποβάθμιση της περιοχής μας, στη διάλυση των εργασιακών μας δικαιωμάτων, την καταστρατήγηση ακόμα και αυτής της ανεπαρκούς εργατικής και περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Απαιτούμε να σταματήσει και να αποσυρθεί οριστικά από τους σχεδιασμούς τους η δημιουργία προβλήτας στην Πειραϊκή, με ή χωρίς περιβαντολλογική μελέτη. Κοινή απαίτηση όλου του λαού του Πειραιά είναι να μην πέσει ούτε πετραδάκι στην Πειραϊκή.

Κυβέρνηση και δήμαρχε ακούστε το καλά – το master plan της Cosco θα μείνει στα χαρτιά. Λιμάνι στα χέρια των εργατών, όχι της Cosco και των εφοπλιστών!