1

11 οργανώσεις της Αριστεράς καλούν σε απεργία και διαδηλώσεις την 1η Μάη

Η απόφαση της κυβέρνησης για «μεταφορά» της Εργατικής Πρωτομαγιάς το Σάββατο 9 Μαΐου, με πρόσχημα την προφύλαξη από τον κορονοϊό αποτελεί μια απαράδεκτη και πλήρως αντιδημοκρατική παρέμβαση, με προφανή στόχο να δώσει μήνυμα πυγμής ενάντια στο εργατικό και συνδικαλιστικό κίνημα και τις διεκδικήσεις του.
Η Εργατική Πρωτομαγιά είναι απεργία, παγκόσμια μέρα τιμής και αγώνα της εργατικής τάξης, παγκόσμια μέρα έκφρασης της διεθνιστικής αλληλεγγύης και ενότητας της παγκόσμιας εργατικής τάξης, κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα και δεν είναι θέμα καμίας κυβέρνησης να αποφασίσει αν και πότε θα γίνει.
Η κυβέρνηση υποκρίνεται όταν ζητάει από τα συνδικάτα να «δείξουν υπευθυνότητα», καθώς η ίδια όχι μόνο δεν άλλαξε στο παραμικρό την πολιτική διάλυσης του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά ταυτόχρονα επιδιώκει να ρίξει τα βάρη της κρίσης και της πανδημίας στις πλάτες των εργαζομένων και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, προωθεί τώρα μέσα στην πανδημία, αντιδραστικά νομοσχέδια για την εκπαίδευση και το περιβάλλον, προωθεί τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας! Πολύ περισσότερο όταν δύο ημέρες μετά αρχίζει η περίοδος σταδιακής άρσης των περιορισμών στη λειτουργία καταστημάτων και στις μετακινήσεις.
Δίνουμε την μάχη για ένα μαζικό, ταξικό, αγωνιστικό γιορτασμό της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς, με απεργία και μαζικές διαδηλώσεις στα κέντρα των πόλεων, με τα κατάλληλα μέτρα προφύλαξης.
Υπογράφουν: ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΑΡΙΣ, ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΚΚΕ (μ-λ), Κρίση και Κριτική, ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, νΚΑ, ΟΚΔΕ, ΟΚΔΕ Σπάρτακος, Πολιτική Οργάνωση «Κόκκινο Νήμα»



1η Μάη 2020 – κοινός αγώνας ντόπιων, προσφυγ(ισσ)ων, μεταναστ(ρι)ών

Το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε τον Ρατσισμό” καλούμε στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις που έχουν εξαγγείλλει συνδικάτα στις 10:30 π.μ. στα Χαυτεία.

Θα διαδηλώσουμε τηρώντας όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας (αποστάσεις, μάσκες, γάντια κ.λ.π.). Αγωνιζόμαστε για να κλείσουν τα προσφυγικά στρατόπεδα – φυλακές και να μεταφερθούν όλοι οι πρόσφυγες και προσφύγισσες σε αξιοπρεπή καταλύματα. Για την πρόσβαση στη δημόσια υγεία όλων χωρίς αποκλεισμούς. Για να μην πληρώσουμε για την πανδημία οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι αλλά το κράτος και η εργοδοσία.

• Εργάτες Ενωμένοι, ποτέ νικημένοι.
• Δημόσια δωρεάν Υγεία για όλες-ους
• Κοινός αγώνας ντόπιων, προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών.

Προσυγκέντρωση ΚΑΡ-ΚΣΜ στις 9:30 π.μ. στην Πλατεία Αυδή.

 




Κι άλλα στοιχεία για τους πιθανούς παράγοντες που επιδρούν στον ρυθμό εξάπλωσης της πανδημίας

Α.Λ.

Επιπλέον ενδιαφέροντα στοιχεία για τη διαφορά εξάπλωσης και θνητότητας της νόσου στην Ελλάδα, τη Δυτική και την Ανατολική Ευρώπη και μεταξύ των διαφόρων χωρών αναφέρει άρθρο του antapocrisis.gr («Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να μην ξεχωρίζεις την κωλοφαρδία από την ικανότητα»).

Ένας παράγοντας που αναφέρεται είναι  ο βαθμός διεθνοποίησης των διαφόρων οικονομιών.

Πηγή: KOF Swiss Economic Institute

Ο 15 πρώτες πιο παγκοσμιοποιημένες χώρες στον κόσμο είναι οι 15 χώρες της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης.

Άλλος σχετικός παράγοντας, αναφέρει το σάιτ, φαίνεται να είναι η διεθνής κίνηση επιβατών. Παρακάτω απεικονίζεται η κίνηση των ευρωπαϊκών αεροδρομίων κατά το 2019. Τα Βαλκάνια και η Ανατολική Ευρώπη απουσιάζουν από τον χάρτη.

«Ας συγκρίνουμε για παράδειγμα τα 72 εκατομμύρια επιβατών του αεροδρομίου του Άμστερνταμ με τα 18 εκατομμύρια επιβατών του αεροδρομίου Ελευθέριος Βενιζέλος. Διαφορά που γίνεται πολύ μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι στους κρίσιμους μήνες μετάδοσης του ιού (Ιανουάριος – Φεβρουάριος) η κίνηση στο αεροδρόμιο της Αθήνας είναι περίπου το ένα τρίτο της κίνησης των καλοκαιρινών μηνών.».

Άλλος παράγοντας θεωρείται το  ποσοστό επιχειρήσεων με μεγάλη συγκέντρωση εργατικού δυναμικού ανά χώρα.

«Ο παρακάτω πίνακας ενδεικτικά παρουσιάζει το πλήθος των επιχειρήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πάνω από 250 εργαζόμενους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 22η θέση σε σύνολο 28 χωρών, πάνω μόνο από τη Μάλτα, την Κύπρο, το Λουξεμβούργο, τη Λετονία, την Εσθονία, τη Σλοβενία.»

Τέλος, το σάιτ αναφέρει πιθανούς άλλους παράγοντες, όπως η συγκέντρωση ηλικιωμένων ή ευάλωτων ομάδων σε δομές υγείας ή φροντίδας (γηροκομεία, κλινικές κοκ). Στη Σουηδία, τη Γαλλία, την Ισπανία, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην εκτόξευση των απωλειών.

https://www.antapocrisis.gr/%CE%B7-%CE%B1%CE%B2%CE%AC%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%87%CF%84%CE%B7-%CE%B5%CE%BB%CE%B1%CF%86%CF%81%CF%8C%CF%84%CE%B7%CF%84%CE%B1-%CF%84%CE%BF%CF%85-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BE%CE%B5%CF%87%CF%89/?fbclid=IwAR3cSXP-kZuRrhGnEk9ImrFzSCA4WuY-FNP3LUOSdxM7TpVWSJ7ErN1VcGw




Ανοιχτά σχολεία και «παράπλευρες απώλειες»

Κ.Μ.

Από τα πρώτα μέτρα «επανόδου στην κανονικότητα» -αφού βγήκαμε «νικητές» στην προηγούμενη φάση- είναι το άνοιγμα των σχολείων. Με εξαίρεση το άνοιγμα των σχολείων για την Γ’ Λυκείου, για την οποία θα σταθούμε ιδιαίτερα παρακάτω, ας δούμε σε τι «ωφελεί» η απόφαση για το άνοιγμα των υπόλοιπων βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Για ποιους λόγους;

1. Ξεπερνώντας, για λόγους οικονομίας χρόνου, την βασική ανάλυση που θέλει το εκάστοτε σύστημα εκπαίδευσης βασικό εργαλείο ταξικής αναπαραγωγής και ιδεολογικής εμπέδωσης της  κυριαρχίας  της άρχουσας τάξης, θα εστιάσουμε σε μια άλλη παράμετρο των κριτηρίων της απόφασης της κυβέρνησης: η λειτουργία των σχολείων συνδέεται παραδοσιακά και με την παραγωγική λειτουργία της οικονομίας. Η έναρξη και η λήξη του σχολικού έτους σηματοδοτούν τη χρονική περίοδο της υψηλής παραγωγικότητας για την ελληνική οικονομία, ενώ οι σχολικές διακοπές οριοθετούν χρονικά τις καλοκαιρινές άδειες των εργαζομένων και τις «χαμηλές ταχύτητες» λειτουργίας των περισσοτέρων επιχειρήσεων (για να μπορεί το διάστημα αυτό να αφιερωθεί στην άνθηση της «ατμομηχανής» της ελληνικής οικονομίας – τον τουρισμό).

Επαναφορά σε «κανονικούς» ρυθμούς της οικονομίας με κλειστά σχολεία θα συνιστούσε ένα αφήγημα που θα ήταν σε αντίφαση με αυτά τα «ειωθότα» και ως εκ τούτου μη πειστικό. 

Η παραπάνω θεώρηση ενισχύεται και από το γεγονός ότι η παράταση της διακοπής λειτουργίας των σχολείων, λόγω της πανδημίας, θα σήμαινε και την οριστική λήξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα την παραπομπή της «επανόδου στην κανονικότητα» για μετά το καλοκαίρι όσον αφορά μια σημαντική για την καθημερινότητα των πολιτών δραστηριότητα.

2. Ένα πρόσθετο δεδομένο είναι το γεγονός ότι το κλείσιμο των σχολείων λόγω της πανδημίας, συνοδεύτηκε με το μέτρο της χορήγησης στους γονείς των αδειών «ειδικού σκοπού». Πέρα από την κριτική για το γεγονός ότι οι άδειες αυτές στερούσαν από τους εργαζόμενους (έστω και κατά το 1/4) ημέρες κανονικής αδείας, η παράταση του κλεισίματος των σχολείων θα επέβαλλε την παράταση του μέτρου αυτού και θα δημιουργούσε πιέσεις για τη διατήρησή του και μετά την τυπική λήξη του σχολικού έτους. Τέτοιες… γαλαντομίες δεν είναι ανεκτές σε μια περίοδο που πρέπει να «επιστρέψουν» οι εργαζόμενοι στον «αγώνα» για να σωθούν τα κέρδη των επιχειρήσεων…

3. Ένας ακόμη λόγος είναι η ιδεολογική εμμονή στην αρχή να μην υπάρχει περικοπή της διδακτέας ύλης. Όσο και αν επιτεύχθηκε -ιδεολογικά τουλάχιστον- η ενίσχυση της άποψης για τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (έστω και αν σε ένα βαθμό «κάηκε» από την παρωδία του «σκόιλ ελικίκου»), δεν μπορεί ακόμη να αποκαταστήσει το κύριο εργαλείο του ελληνικού σχολείου: το πρόγραμμα της διδακτέας ύλης. Η κυβέρνηση των «αρίστων» επιμένει να επιβάλει την αρχή ότι σε οποιεσδήποτε συνθήκες το πλάνο τηρείται και οι όποιες δυσκολίες για τα πιο φτωχά στρώματα, δηλαδή οι ταξικοί φραγμοί, είναι απλά αναπόφευκτες «παράπλευρες απώλειες».

4. Τέλος, καταλυτικό ρόλο συντελεί και η γενικότερη πολιτική εκδουλεύσεων που ακολουθεί  η κυβέρνηση προς τον ιδιωτικό τομέα, και αυτή τη φορά ειδικότερα προς τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια – που θέλουν «κάτι να σώσουν από το δεύτερο εξάμηνο».

Συνέπειες

Με αυτά τα κριτήρια, είναι σαφές ότι τα ζητήματα που δημιουργούνται από τη βιασύνη του ανοίγματος των σχολείων (όταν ακόμη και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγελα Μέρκελ δηλώνει ανήσυχη για μια βιαστική επιστροφή στην κανονικότητα (https://www.amna.gr/health/article/453151/Germania-Endeixeis-epideinosis-tis-epidimias-meta-ti-chalarosi-kapoion-metron?fbclid=IwAR08d7KuzSOz9yLiit_wF9L8hl6k7h2JHlRezewS3sU7hhcWH-a-cHI2W9c), είναι πολλά και καυτά:

α) Αφού ακόμη δεν υπάρχει καμία μέτρηση για το πραγματικό ποσοστό εξάπλωσης του ιού στον πληθυσμό, πώς μπορεί η κυβέρνηση να προχωρεί σε άνοιγμα των σχολείων, όταν μάλιστα ο ίδιος ο «κυβερνητικός εκπρόσωπος»  κ. Τσιόδρας μας ανέφερε στην αρχή της πανδημίας ότι τα παιδιά είναι οι πλέον μεταδοτικοί φορείς του ιού (όσον αφορά δε το αν νοσούν και πόσο σοβαρά, έχουμε χαθεί ανάμεσα στις τόσο αντιφατικές δηλώσεις του όλο το προηγούμενο διάστημα);

β) Ειδικά για το άνοιγμα των σχολείων, πόσο εισακούονται οι προτάσεις των επιστημόνων  – όταν και ο κ. Σύψας από την αρμόδια επιστημονική επιτροπή  μιλούσε πριν δύο ημέρες για την ανάγκη τήρησης της απόστασης των 2 μέτρων και μέσα στις τάξεις; Με αφορμή και χθεσινό ρεπορτάζ για τους μικρούς μαθητές στην Κίνα με τα καπέλα με πτερύγια (γνωρίζοντας ότι τα ελληνικά ΜΜΕ πάντα «πρωτοπορούν» έναντι της κυβέρνησης ), φοβόμαστε ότι ο σχεδιασμός θα περιοριστεί σε τέτοιου τύπου «καινοτομικά» μέτρα, χωρίς σοβαρή μέριμνα για την ασφαλή επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, με δεδομένες και τις πολύ περιορισμένες υποδομές των ελληνικών σχολικών κτηρίων.

γ) Ποιος σχεδιασμός υπάρχει για την μετάβαση των μαθητών στα σχολεία χωρίς συνωστισμό σε λεωφορεία, για την αντιμετώπιση θεμάτων με μαθητές που έχουν ήδη κρούσματα στο στενό τους  περιβάλλον, για τα ζητήματα εκπαιδευτικών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες ή ακόμη και για την κάλυψη του κόστους των απαραίτητων μέτρων προστασίας (μάσκες, γάντια, απολυμαντικά κ.λπ.); Το ερώτημα, ρητορικό…

Όλα τα παραπάνω με τους κινδύνους που ελλοχεύουν, μάλλον θεωρούνται από την κυβέρνηση «παράπλευρες απώλειες» μπροστά στο όραμα της «επιστροφής στην κανονικότητα» και της «νέας ανάπτυξης». Ήδη μας προετοιμάζουν ότι η επαναφορά θα έχει και κάποιους νεκρούς, αλλά τι να κάνουμε η ζωή μας δεν θα είναι ποτέ όπως πριν…

Η Γ’ Λυκείου και οι Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ολοκληρώνοντας, ας σταθούμε λίγο πιο ειδικά στο θέμα της Γ’ Λυκείου, που αποφασίστηκε να είναι οι μαθητές της οι πρώτοι που θα επιστρέψουν στα θρανία (και να είναι έτσι τα πρώτα «πειραματόζωα» των μέτρων «επαναφοράς»).

Κατ’ αρχάς οι τελευταίες μέρες μαθημάτων στη Γ’ Λυκείου και πριν την πανδημία για πολλούς μαθητές δεν είχαν ιδιαίτερη σημασία, αφού προτιμούσαν να μείνουν στο σπίτι για να διαβάσουν για τις πανελλαδικές. Με δεδομένο ότι και η ύλη δεν πρόκειται -ειδικά για τη Γ’ Λυκείου- να προχωρήσει, η επάνοδος δεν έχει τόσο μεγάλη χρησιμότητα, πέραν ίσως κάποιας τελικής προετοιμασίας για τις εξετάσεις.

Όμως είναι τόσο απαραίτητο να γίνουν οι εξετάσεις μέσα στον Ιούνιο; Από πλευράς λειτουργίας του συστήματος, όπως αναδείχθηκε και παραπάνω, είναι απαραίτητο. Πόσο μάλλον όταν οι Πανελλαδικές εξετάσεις είναι ένας από τους πλέον βασικούς θεσμούς ταξικής επιλογής στην εκπαίδευση.

Θα μπορούσαν να γίνουν αργότερα οι εξετάσεις (π.χ. τον Σεπτέμβριο); Ίσως ναι, αλλά πάλι δεν έχουμε εγγυήσεις ότι τα πράγματα θα είναι καλύτερα (μετά και το τουριστικό κύμα που τόσο «καίγονται» για να έρθει στην Ελλάδα). Και βέβαια η παράταση του άγχους για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, σε συνδυασμό με την κατάσταση που δημιουργεί η πανδημία, θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντική.

Τούτων δοθέντων, αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί δεν μπορεί να είναι παρά μόνο η εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση όλων των αποφοίτων της Γ’ Λυκείου με κριτήριο επιλογής σχολής το βαθμό απολυτηρίου και αναλογική αύξηση των εισακτέων σε όλες τις σχολές. Είναι πολύ πιο ρεαλιστικό αίτημα από τα ανορθολογικά μέτρα που σχεδιάζονται και, κυρίως, δεν έχει τις «παράπλευρες απώλειες» στη λογική των οποίων θέλουν να εθιστούμε.




29.4.2020 – εκδήλωση RedTopia live: Πανδημία αντεργατικών μέτρων με αφορμή τον κορονοϊό

Την Τετάρτη 29 Απρίλη στις 7μ.μ. συζητάμε με τον Απόστολο Καψάλη (Δρ. Εργασιακών Σχέσεων, ΙΝΕ/ΓΣΕΕ) για την πανδημία αντεργατικών μέτρων κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, τις αντιστάσεις και τις προοπτικές. Συντονίζει ο Χρήστος Βαγενάς (μέλος του Δ.Σ. της ΠΟΠΟΚΠ).
Η εκδήλωση θα μεταδοθεί live τόσο στο facebook από τη σελίδα RedTopia.gr όσο και στο youtube, με δυνατότητα σχολιασμού και ερωτήσεων από τους θεατές.

https://www.facebook.com/RedTopia.gr/posts/607713069873412

facebook event: Πανδημία αντεργατικών μέτρων με αφορμή τον κορονοϊό

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη συζήτηση την Τετάρτη 29.04 – 7μ.μ. και εδώ:




Οταν ο Τσιόδρας πρωταγωνιστούσε στην αγορά των εκατομμυρίων εμβολίων!

Σχόλιο Redtopia: Δυστυχώς, αυτά και άλλα πολλά που πρέπει να χρεωθούν στον κ. Τσιόδρα, τα “καταπίνουν” και πολλοί στην αριστερά, συμβάλλοντας στην αγιοποίησή του και στο ξέπλυμα των κυβερνητικών ευθυνών. Εδώ έφτασε ο Μπογιόπουλος να μας αποκαλεί ανόητους και να καλεί να τον αφήσουμε ήσυχο γιατί ….. είναι ένας από εμάς.
Λες και ο Τσιόδρας δεν έχει αναλάβει εξ’ αντικειμένου τον ρόλο της κυβερνητικής εκπροσώπησης (με τον Κούλη να “κρύβεται” από πίσω και να εισπράτει τα bonus). Λες και δεν έχει στηρίξει απόλυτα την κυβερνητική επιλογή των μειωμένων παροχών στην Υγεία ακόμη και σε αυτή την περίοδο. Λες και δεν “κουκουλώνει” την πολιτική “ανοσίας αγέλης” που εφαρμόζεται με την μη διενέργεια τεστ για τον κορωνοϊο και την παντελή έλλειψη μέτρων προστασίας σε εργοστάσια, μέσα μαζικής μεταφοράς, φυλακές κ.ά. (για να μην σχολιάσω την ανισόρροπη στάση του σε σχέση με τις μάσκες και τα γάντια που Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή μας καλεί να φοράμε και Τρίτη – Πέμπτη μας λέει ότι δεν χρειάζονται …).
Και βέβαια, για όσους επιμένουν να θεωρούν ως ιδιαίτερου βάρους το πλούσιο επιστημονικό του έργο, να θυμίσω ότι πριν δυο μήνες μας ανέφερε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τον κορωνοϊο … (γεγονός για το οποίο δημόσια τουλάχιστον δεν ανέφερε ως λάθος εκτίμηση – όπως κάθε σωστός επιστήμονας θα έκανε). Τέλος, να σημειωθεί, για όσους δεν γνωρίζουν, ότι ο κύριος Τσιόδρας δεν είναι καθόλου ένας από εμάς – προέρχεται από το “συνάφι” τους. Πνευματικό τέκνο της (γνωστής και μη εξαιρετέας) καθηγήτριας Γιαμαρέλου, με την επιστροφή του από την Αμερική το 2001, αναλαμβάνει σύμβουλος στο αμρτωλό ΚΕΕΛ (νυν ΚΕΛΠΝΟ) και είναι από τους βασικούς συντάκτες του σχεδίου αντιμετώπισης βιοτρομοκρατίας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.
Έχει στενή σχέση με την εκκλησία έχοντας μάλιστα παντρευτεί την κόρη του ιερέα πρωτοσύγγελου της Μητροπ. Κεφαλληνίας Κων/νου Γκέλη (που μετά από κατηγορίες για το σκάνδαλο του σκηνώματος έφυγε στη Βοιωτία). Στη σημερινή θέση τον πρότεινε ο παλιός γνωστός και κοντοχωριανός του υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης (γνωστός για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο Novartis).
Κλείνοντας, θα πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι η ιατρική επιστήμη δεν επιτρέπεται να καταλήγει στην αντικατάσταση των μηχανισμών πολιτικής νομιμοποίησης – και αυτό είναι που χρεώνεται στον κ. Τσιόδρα.

Υ.Γ. Ο κ. Τσιόδρας πήγε στον καταυλισμό των Ρομά, αλλά όχι στη Ριτσώνα. Αλλά βέβαια οι Ρομά διαθέτουν ψήφο (και μερικοί ίσως έχουν και όπλα… ), ενώ οι μετανάστες όχι.

το παρακάτω είναι αναδημοσίευση από kourdistoportocali.com

Η ελεγχόμενη αξιοπιστία του κ. καθηγητή και οι αποφάσεις του πρωθυπουργού

Φυσικά εναπόκειται στον πρωθυπουργό να αξιολογήσει τις εισηγήσεις του κ. Τσιόδρα. Εμείς απλά μεταφέρουμε ένα δημοσίευμα των ΝΕΩΝ σύμφωνα με το οποίο ο κ. Τσιόδρας προέβλεπε εξάπλωση της γρίπης H1N1 στη κοινότητα και ζητούσε να αγοράσουμε 8 εκατ. εμβόλια, τα οποία στη συνέχεια έγιναν 16 εκατ. εμβόλια, τα οποία πετάχθηκαν αλλά στο μεταξύ κάποιοι πλούτισαν.

 

Εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ 16 Ιουνίου 2009.

Το ρεπορτάζ υπογράφει η Νανά Νταουντάκη.

Η φωτογραφία δεν είναι φωτομοντάζ

Αυστηρό έλεγχο των αντιιικών φαρμάκων αλλά και χρήση κοκτέιλ δύο εμβολίων, για τον πνευμονόκοκκο και την εποχική γρίπη, προτείνει η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης όσον αφορά την προστασία από τις επιπλοκές της νέας γρίπης.

Ειδικά για το εμβόλιο του πνευμονόκοκκου, οι επιστήμονες εξήγησαν ότι αυτό προτείνεται καθώς, από τη βιβλιογραφία μετά την εμπειρία της ισπανικής γρίπης, προκύπτει ότι η πνευμονία είναι η κυριότερη επιπλοκή της γρίπης η οποία οδηγεί σε θανάτους. Μεγάλη προσοχή απαιτείται για τους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών και τους ενηλίκους άνω των 55 με χρόνια νοσήματα οι οποίοι θα πρέπει να εμβολιαστούν κατά του πνευμονόκοκκου ώς τον Σεπτέμβριο ώστε να αποκτήσουν άμεσα ανοσία. Αλλά θα πρέπει, επίσης, να κάνουν το νέο εμβόλιο για τον ιό που ευθύνεται για τη νέα γρίπη, όταν αυτό παρασκευαστεί και εισαχθεί στη χώρα μας.

8 εκατ. δόσεις

Τις παραπάνω συστάσεις έκανε χθες η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης, η οποία συνεδρίασε υπό τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο. Η Επιτροπή επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της χώρας για τη νέα γρίπη και αποδέχθηκε την εισήγηση του ΚΕΕΛΠΝΟ και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας για άμεση ταχύτατη προμήθεια 8 εκατ. δόσεων (επαρκούν για 4 εκατ. ανθρώπους με διπλή δόση) εμβολίου για τον ιό της γρίπης Η1Ν1.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί, ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος δήλωσε και πάλι ότι «η Ελλάδα είναι ασφαλής χώρα και δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας» ενώ ανακοίνωσε ότι ήδη έχουν αποφασιστεί μέτρα και για τον Σεπτέμβριο, οπότε καταγράφεται έξαρση των ιώσεων. Την ίδια εκτίμηση για την πιθανότητα να έχουμε έξαρση του ιού το φθινόπωρο κάνουν και οι επιστήμονες του Κέντρου Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), το οποίο προσανατολίζεται στον επαναπροσδιορισμό του όρου «κρούσμα». Αυτό, όπως εξήγησε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, συμβαίνει διότι «ετοιμαζόμαστε για ευρεία και συνεχιζόμενη μετάδοση του ιού και στην κοινότητα», κι αυτό, «πιθανολογούμε ότι μπορεί να γίνει από το φθινόπωρο, αλλά μπορεί να γίνει και αργότερα».

Μέχρι σήμερα, ως ύποπτο κρούσμα καταγραφόταν όποιος είχε συμπτώματα και είχε επιστρέψει από χώρες με υψηλό επιπολασμό της νέας γρίπης. Από τη στιγμή όμως που ο ιός θα μεταδίδεται από Έλληνα σε Έλληνα, χωρίς να έχει προηγηθεί επίσκεψη σε χώρα του εξωτερικού, θα θεωρείται ότι ο ιός μεταδίδεται στην κοινότητα. Η Εθνική Επιτροπή Πανδημίας Γρίπης ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη χρήση των αντιιικών φαρμάκων (όπως το ταμιφλού) και, κυρίως με την κατάχρησή τους προληπτικά από ανησυχούντες πολίτες. Η Επιτροπή πρότεινε την αυστηρή επιτήρηση σε όλο τον υγειονομικό τομέα της χρήσης των αντιιικών φαρμάκων λόγω πιθανών παρενεργειών. Αναφερόμενος στην κατάχρηση αντιιικών φαρμάκων, ο λοιμωξιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ κ. Σ. Τσιόδρας σημείωσε ότι «στην Ιαπωνία που υπήρχε μεγάλη χρήση ταμιφλού είχαν παρατηρηθεί μέχρι και ψυχωσικές αντιδράσεις ή παρενέργειες ψυχωσικού τύπου».

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Αβραμόπουλος, θα ακολουθήσει ειδική επαφή των διοικήσεων τών κατά τόπους νοσοκομείων και κέντρων υγείας με τους ξενοδόχους ώστε να υπάρχει πλήρης συντονισμός και ετοιμότητα. Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Γεράσιμος Φωκάς, πάντως, αντέδρασε έντονα σε κάποια αρχική σκέψη του υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία δωματίου σε κάθε μεγάλο ξενοδοχειακό συγκρότημα που θα φιλοξενούσε σε πρώτη φάση όποιον εμφάνιζε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της νέας γρίπης, επισημαίνοντας ότι τα ξενοδοχεία δεν είναι νοσοκομεία.

Στη Σκωτία το πρώτο θύμα της νέας γρίπης στην Ευρώπη

Ο ΠΡΩΤΟΣ ΝΕΚΡΟΣ από τη γρίπη Α (Η1Ν21), την αποκαλούμενη και γρίπη των χοίρων, καταγράφηκε την Κυριακή στην Ευρώπη. Σκωτσέζοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως ένας ασθενής υπέκυψε από τη νόσο λίγες μόνον ημέρες αφού ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σήμανε συναγερμό για πανδημία.

Το πρόσωπο που υπέκυψε είχε και άλλα προβλήματα με την υγεία του, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της Σκωτίας, προσθέτοντας ότι ο ιός της γρίπης από τον οποίο είχε προσβληθεί ήταν σε γενικές γραμμές ήπιος. Οι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να κάνουν γνωστές περισσότερες λεπτομέρειες για τον ασθενή. Η Σκωτσέζα υπουργός Υγείας Νίκολα Στάρτζον δήλωσε πως ο κίνδυνος για τον πληθυσμό παραμένει χαμηλός. «Όσο τραγικός κι αν είναι ο σημερινός θάνατος», δήλωσε η υπουργός την Κυριακή, «θα ήθελα να υπογραμμίσω πως η μεγάλη πλειονότητα αυτών που έχουν μολυνθεί από τον Η1Ν1 εμφανίζει σχετικά ήπια συμπτώματα».

Μείγμα ιών!

Στη Σκωτία έχει εμφανιστεί δυσανάλογα υψηλός αριθμός κρουσμάτων της γρίπης Η1Ν1, η οποία προκαλείται από ένα μείγμα ιών της ανθρώπινης γρίπης, της γρίπης των χοίρων και της γρίπης των πτηνών. Οι σκωτσέζικες αρχές έχουν επιβεβαιώσει 498 από τα 1.261 κρούσματα που έχουν επιβεβαιωθεί σ΄ ολόκληρη τη Βρετανία- τη χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη από την εν λόγω γρίπη. Οι περισσότεροι θάνατοι έχουν καταγραφεί στο Μεξικό, που ήταν η εστία της επιδημίας, ενώ οι ΗΠΑ έχουν τον μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων, καθώς περισσότεροι από 13.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον ιό.

Και μία επιστολή>

Αξιότιμε κ.Τσιόδρα

Με αφορμή την χθεσινή ανακοίνωση περί υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε κλειστούς χώρους πχ ταβέρνες  , καφετέριες  , μεταφορικά μέσα κλπ αλλά και σε στενούς δρόμους  , δημόσιους χώρους ,  με υποχρεώνετε να σας υπενθυμίσω το παραπάνω βίντεο απόπροηγούμενη δική σας ενημέρωση πριν περίπου από 20 ημέρες  , όπου μας ενημερώνατε για την μη αναγκαιότητα τους και ακόμη περισσότερο για τις βλαπτικές τους συνέπειες ως προς την υγεία μας .!!!!

Δεν είμαι αυτός που θα κρίνω την επιστημονική σας κατάρτιση , δεν είμαι γιατρός αλλάοικονομολόγος  , έχω όμως κάθε δικαίωμα κάνοντας χρήση της μέγιστης των ιδιοτήτων μου  , αυτής του Έλληνα Πολίτη  , να σας ρωτήσω πότε είχατε δίκιοΤΟΤΕ η ΤΩΡΑ;

Τι σκοπιμότητες εξυπηρετείτε  , που φυσικά δεν συνάδουν με το γνωστικό σας αντικείμενο ,  μήπως θα ανακαλύψουμε ,  όχι με έκπληξη ,  ότι πίσω από αυτή την επιστημονική σαςαντίφαση και αντίθεση υπηρετείτε και εξυπηρετείτε πχ κάποια εταιρεία τύπου βάουτσερ;

Σκεφτήκατε άραγε ότι για μία τριμελή οικογένεια το μηνιαίο  κόστος μπορεί και να ξεπερνά τα 200 ευρώ χωρίς τα εξοντωτικά πρόστιμα που και δική σας εισήγηση θα επιβάλλονται;

Τουλάχιστον μεριμνήστε για την δωρεάν διανομή τους σε όλους  , και ειδικότερα σε ανέργους  , χαμηλόμισθους  , χαμηλοσυνταξιούχους συμπολίτες μας  , εάν επιθυμείτε να διατηρήσετε  έστω και το ελάχιστο από την χαμένη σας , κατά την άποψη μου, αξιοπρέπεια

Αλήθεια κ.Τσιόδρα  , το αφήγημα  σας περί ‘‘πυρηνικών βομβών ” για τα μικρά παιδιά σε σχέση με παππούδες και γιαγιάδες που δεν πρέπει να τα αγκαλιάζουν  , να τα πηγαινοφέρνουν στα σχολεία  , όπως μας προέτρεπε ο συμπαθέστατος Σπύρος  , κατέρρευσε και αυτό με πάταγο  , τώρα αυτά τα παιδιά δεν είναι ”κινητές βόμβες ” ;  Πότε είχατε δίκιο  , ΤΟΤΕ η ΤΩΡΑ;

Σε κάθε περίπτωση μην κάνετε το λάθος να θεωρήσετε ότι ο Ελληνικός Λαός θα λειτουργήσει σαν καναρίνι στο κλουβί που αρνείται να εξέλθει ακόμη και όταν του ανοίγεις το πορτάκι , βασιζόμενος στον ψυχαναγκασμό και την φασιστική δικτατορία των μπουκωμένων με εκατομμύρια Ευρώ Μέσων Μαζικής Παραπληροφόρησης γιατί πολύ σύντομα τόσο εσείς όσο και η Κυβέρνηση την οποία υπηρετείτε  , θα βρεθείτε προ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΠΛΗΞΕΩΝ ,  και τότε δεν θα σας σώσουν οι απαγορεύσεις συναθροίσεων άνω των δέκα ατόμων ούτε και οι αποστάσεις των δύο μέτρων  , τις οποίες απαγορεύσεις επίσης νομίζετε ότι  θα παντρευτούμε  ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ.

Αισθάνομαι υποχρεωμένος να σας υπενθυμίσω  ,  πάντοτε  την θλιβερή ιστορία του Η1Ν1 και τα εμβόλια της Αγίας Νοβάρτις όπου και τότε ”έγκριτοιγιατροί και τηλεπαρουσιαστές σε διατεταγμένη υπηρεσία  ,  μας ενημέρωναν για εκατόμβη θανάτων και όχι μόνο ,  εάν δεν κάναμε τα εμβόλια της ,  βέβαια και τότε οι γιατροί αυτοί απέκρυπταν τις φαρμακευτικές εταιρείες των οποίων τα προ’ι’όντα προσπαθούσαν να προωθήσουν , καλά ”προστατευμένοι” από την επιστημονική τους κατάρτιση.

Ειλικρινά εύχομαι και ελπίζω η Ιστορία να μην σας συμπεριλάβει και Εσάς στο πάνθεον αυτών που έθεσαν την  προσωπική τους ”τακτοποίηση” υπεράνω του Όρκου του Ιπποκράτη. 

Με Εκτίμηση

Τάσος Σαμπάνης , Οικονομολόγος 

 




Τουρκικό προξενείο, ελληνικό κράτος και Αριστερά

Το τουρκικό προξενείο ήταν ανέκαθεν το καλύτερο επιχείρημα για να δικαιολογήσουν, κυρίως τα κοινοβουλευτικά κόμματα, τις ρατσιστικές και καταστροφικές τους πολιτικές εις βάρος της μειονότητας, αλλά -δυστυχώς- και για να ρίξει τη μπάλα στις κερκίδες ένα μεγάλο κομμάτι της Αριστεράς.

«Για το προξενείο δε μας λες, όμως!»

Κάθε φορά που μιλώ σ’ εκδηλώσεις, είτε σε παρέες με συντρόφους από διάφορους χώρους, και κάνω αναφορά στη τουρκική μειονότητα και στα δικαιώματά που της στερούνται, έχω αντιδράσεις. Από το «Στην Αριστερά πρέπει να μιλάμε κοινή γλώσσα, δεν υπάρχει τουρκική μειονότητα, μουσουλμανική μειονότητα είναι», μέχρι και το «όποιος στην Ελλάδα μιλάει για ύπαρξή τουρκικής μειονότητας είναι πράκτορας της Άγκυρας».

Κάθε προσπάθειά μου να επιχειρηματολογήσω με Λένιν ή Ρόζα ήταν μάταιη. Μου μιλούσαν για «πατριωτισμό του ΕΑΜ», ξεχνώντας, βέβαια, πως στα χρόνια της Κατοχής ή και νωρίτερα ο «Ριζοσπάστης» έγραφε για την τουρκική μειονότητα που καταπιεζόταν απ’ τη φασιστική κυβέρνηση… ή πως ο ΔΣΕ έβγαζε τουρκόφωνη εφημερίδα, τη Savaş (Πόλεμος), ειδικά για τους μειονοτικούς. Δηλαδή ακόμη και το ΕΑΜ «μέχρι εκεί που μας συμφέρει».

Εντέλει αυτή η στρατηγική έκανε πολλούς στην Αριστερά ν’ ακολουθούν την επίσημη κρατική γραμμή και στο μειονοτικό: δηλαδή, να βλέπουν τη μειονότητα σύσσωμη να καθοδηγείται από το τουρκικό προξενείο, άρα να είναι επικίνδυνη.

Να σας πω, λοιπόν, για το προξενείο

Το προξενείο της Κομοτηνής, όπως κάθε προξενείο, κάνει τη δουλειά του. Υπηρετεί τα συμφέροντα του τουρκικού κράτους. Σαφώς και πληρώνει κι εξαγοράζει μειονοτικούς όπως κάνουν άλλωστε και τα ελληνικά προξενεία στην Αλβανία και στη Δημοκρατία της Μακεδονίας. Φήμες και έγγραφα των Wikileaks μας λένε πως χρηματοδοτεί περίπου 5 χιλιάδες νοματαίους της κοινωνίας (από 120 χιλιάδες πληθυσμό).

Από ‘κει και πέρα, τί κάνουμε εμείς ως Αριστερά για να πάρουμε την πλειοψηφία της μειονότητας με το μέρος μας; Τί έχουμε να πούμε για τις ανάγκες των ανθρώπων αυτών που κάποιοι άλλοι τους εκμεταλλεύονται και τους καταπιέζουν; Όταν ο λαός ζητά το λογικό και φυσιολογικό, να εκλέγει τη Διαχειριστική Επιτροπή της Μουσουλμανικής Περιουσίας (Βακούφια) κι εσύ λες «Αυτή είναι θέση και του προξενείου, δε γίνεται», πώς ακριβώς θέλεις να τους προσεγγίσεις; Ή όταν σου λέει πως θέλει να λειτουργήσουν ξανά οι σύλλογοί του, που ήταν επί δεκαετίες νόμιμοι και μετά απαγορεύτηκαν, και συ του απαντάς με το ίδιο επιχείρημα;

Τί κάνουμε για να δείξουμε πως όντως είμαστε μαζί με τον απλό λαό και θέλουμε να μοιραστούμε μαζί του ψωμί και τριαντάφυλλα; Πώς θα πείσουμε τον εργάτη και την υπάλληλο, τον γεωργό και τη νοικοκυρά, πως εμείς είμαστε Αριστερά και δεν είμαστε σαν τους άλλους, ώστε να τους τραβήξουμε επιτέλους απ’ την αγκαλιά των «δικών τους» εθνικιστών – όπως είναι το ΚΙΕΦ;

Για το (βαθύ) κράτος δε μας λέτε, όμως!

Και το χειρότερο απ’ όλα είναι πως όλοι αυτοί οι κύριοι, που μιλάνε στ’ όνομα της Aριστεράς, δε λένε κουβέντα (από μόνοι τους, αν δε τους αναγκάσεις να τα καταγγείλουν) για τις πρακτικές του ελληνικού (βαθέως) κράτους στην περιοχή.

Είδατε απ’ όλους αυτούς καμιά καταγγελία για την περιφορά επιταφίου σε αμιγές μειονοτικό χωριό, την πλέον γνωστή Εχίνο, το Πάσχα του 2015;

Είδατε καμιά καταγγελία για την ανακοίνωση της «Ομάδας Υψηλής Αστυνόμευσης», το 2017, που καλούσε τους «Φρουρούς της Θράκης» να τιμωρήσουν (!) κάποιους μειονοτικούς, όπου νούμερο 1 στη λίστα ήταν ο συντάκτης αυτού του κειμένου;

Είδατε καμιά καταγγελία για τα απειλητικά τρικάκια που ρίχτηκαν στα μειονοτικά χωριά πριν από την επίσκεψη του Ερντογάν στη Θράκη το 2018; Κ.ο.κ.

Δεν είδατε. Διότι αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Όπως δε θα τους βλέπετε ποτέ να καταγγείλουν το «βρώμικο» ρόλο του Γραφείου Πολιτικών Υποθέσεων που είναι στην ουσία «προξενείο μέσα στην ίδια τη χώρα», ούτε το μαύρο χρήμα που ρέει στην περιοχή από τα κρυφά κονδύλια του ΥΠΕΞ. Τι Αριστεροί είναι αυτοί λοιπόν; Αριστεροί σύμμαχοι του βαθέως κράτους;

Πρέπει επιτέλους να φύγουμε απ’ το μαντρί του κράτους

Η Αριστερά, δοκιμάστηκε σε πάρα πολλά ζητήματα τη τελευταία δεκαετία, αλλά κυρίως μετά το «μακεδονικό», «καθάρισε τα έντερά της». Το ένα κομμάτι της -δυστυχώς- διάλεξε να ενσωματωθεί στο κράτος, ενώ τ’ άλλο έμεινε αντικαπιταλιστικό, διεθνιστικό, αντιεθνικιστικό. Ότι έγινε αυτό είναι καλό.

Τώρα πρέπει εμείς, οι δεύτεροι, παίρνοντας βάση όλες αυτές τις εμπειρίες να ξαναφτιάξουμε το χώρο μας.

Έτσι, λοιπόν, σ’ ότι αφορά τα «δικαιωματικά», να λέμε δυνατά και καθαρά πως είμαστε με τους αγρότες και προλετάριους της τουρκικής μειονότητας, ενάντια σ’ όλους εκείνους που την εκμεταλλεύονται και την καταπιέζουν. Πως εμείς διεκδικούμε το αυτονόητο, αυτό που κάθε αριστερά κάθε λαού πρέπει να κάνει, να της δοθούν όλα τα δικαιώματα που έχει ο υπόλοιπος λαός, ισονομία και ισοπολιτεία, που δεν είναι καν αριστερό σύνθημα αλλά απλώς φιλελεύθερο, χωρίς να ρίχνουμε τη μπάλα στην κερκίδα με τα «ναι μεν αλλά» και τα «προξενεία». Δεν είναι αρκετό από μόνο του αυτό, αλλά χωρίς αυτό δεν πάμε πουθενά. Είναι απαραίτητο. Αριστερά που δεν ζητά πρώτα απ’ όλα ισονομία και ισοπολιτεία δεν είναι Αριστερά. Σ’ όλες τις χώρες του κόσμου αυτό ισχύει.

Πρέπει να λέμε δυνατά και καθαρά πως εμείς είμαστε δίπλα στην τουρκική μειονότητα, όπως και στην μακεδονική μειονότητα, δίπλα σε πομάκους και ρομά, πρόσφυγες και μετανάστες, γκέι και λεσβίες, δίπλα σ’ όλους τους καταπιεσμένους της χώρας αυτής. Πως όλες κι όλοι μαζί παλεύουμε για να ζήσουμε επιτέλους το «πανηγύρι των καταπιεσμένων»! Όταν θα έρθει εκείνη η μέρα ποιος θα περνά τις πόρτες του προξενείου; Τίποτε δεν είναι πιο βολικό για το Προξενείο από το να κρατά η Αριστερά μακριά τη μειονότητα. Κάποιοι της λένε «Όλοι ίδιοι είναι, ελάτε λοιπόν σε μας, που είμαστε αρκετά δυνατοί για να σας προστατέψουμε». Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι, είμαστε η Αριστερά της Θράκης και παλεύουμε να γίνουμε αρκετά δυνατοί για να προστατεύουμε όλο το λαό της Θράκης.

Φωνάζουμε δυνατά και καθαρά πως εχθρός μας δεν είναι οι καταπισμένοι ούτε οι διαφορετικοί αυτής εδώ της χώρας, αλλά ο καπιταλισμός και το κεφάλαιο που χρησιμοποιεί τις διαφορές μας για να μας χωρίσει. Εμείς θα ενωθούμε και αυτά θα τα τσακίσουμε με τους κοινούς μας αγώνες!

Και ο κόσμος, που δεν είναι χαζός αλλά έχει μάτια και βλέπει, αυτό θα το εκτιμήσει.

Μουσταφά Τσολάκ Αλή

*Το κείμενο αυτό, σε πιο σύντομη μορφή, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Πριν» του Σαββάτου 25/4/20.

Πηγή: https://www.tiken.net




Τα ψέματα της κυβερνητικής προπαγάνδας περί Ελλάδας… διεθνούς πρωτοπορίας

Του Αλέξη Λιοσάτου


Καθώς βρίσκεται σε υποχώρηση από τα υψηλότερα σημεία του (peak) το πρώτο κύμα της πανδημίας διεθνώς (έστω και αν παράλληλα σε άλλες χώρες φαίνεται ότι υπάρχουν νέες εξάρσεις), καλό είναι να αποκτήσουμε μια πιο συνολική εικόνα για τα αποτελέσματά της, με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία. Η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Μητσοτάκης ισχυρίζονται ότι η στρατηγική τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας αποτελεί «διεθνές πρότυπο» κι ότι χάρη στα έγκαιρα μέτρα που πήραν, περιόρισαν δραματικά τον αριθμό των κρουσμάτων και δη των θυμάτων. Ωστόσο, η πραγματικότητα και τα στατιστικά δεδομένα άλλα λένε: σε κανέναν από τους κρίσιμους δείκτες (κρούσματα ανά εκατομμύριο κατοίκων, τεστ ανά εκατομμύριο κατοίκων, θάνατοι ανά εκατομμύριο κατοίκων), αντίθετα βρίσκεται πίσω από τις περισσότερες χώρες, και μάλιστα από χώρες πολύ λιγότερο αναπτυγμένες και άρα με πολύ λιγότερες δυνατότητες να αντιμετωπίσουν την πανδημία. 

Η κυβερνητική προπαγάνδα είναι παραπλανητική και, όπως θα αποδείξουμε με την αδήριτη γλώσσα των στατιστικών δεδομένων, στηρίζεται σε φτηνά τεχνάσματα που δεν τεκμηριώνονται καν: ότι η ελληνική κυβέρνηση πήρε μέτρα πιο έγκαιρα σε σχέση με άλλες χώρες και κυρίως ότι η ελληνική «επιτυχία» εξηγείται από την αποτελεσματικότητα του μέτρου της γενικής καραντίνας. Όπως θα δούμε αναλυτικά στη συνέχεια, το γεγονός ότι «δεν γίναμε Ιταλία ή Ισπανία» ή ότι «τα πήγαμε καλά σε σχέση με άλλες χώρες όπως το Βέλγιο, η Σουηδία, η Αυστρία και η Ελβετία» δεν οφείλεται σε τέτοιους λόγους  – που εξάλλου δεν τεκμηριώνονται καν.

Το σχετικό success story της κυβέρνησης επιστρατεύει φυσικά όσα στοιχεία και όσες συγκρίσεις τη βολεύουν, αλλά μια αναλυτική εξέταση των στατιστικών δεδομένων καταλήγει σε εντελώς διαφορετικά συμπεράσματα.

Τα παρακάτω στοιχεία έχουν ληφθεί από τα αναφερόμενα λινκ στις 22-23/4 (η επιλογή της λίστας των χωρών έγινε από εμάς, θεωρούμε δε το δείγμα αρκετά αντιπροσωπευτικό της διεθνούς εικόνας).

Κρούσματα αν εκατομμύριο

σε σχέση με τεστ ανά εκατομμύριο

ΠΙΝΑΚΑΣ 1

Κατάταξη χωρών με βάση τα κρούσματα και τα τεστ

   

Χώρα Κρούσματα/1 εκατ.    Συνολικά Τεστ    Κατάταξη/τεστ               

Ισλανδία                                5.231       130.312                    1                                                

Ισπανία                                 4.457         19.896                     20                                                  

Βέλγιο                                    3.614         14.789                     27                                               

Ιρλανδία                               3.376          22.598                     14                                                

Ελβετία                                 3.266          26.293                     10                                                   

Ιταλία                                    3.098            25.028                      11                                                  

ΗΠΑ                                      2.528               13.071                     28                                                 

Κατάρ                                   2.479             24.301                     13                                   

Γαλλία                                  2.449            7.103                      40                                                   

Πορ/γαλία                          2.156       27.925                    7                                                      

Ολλανδία                            2.033       10.004                    35                                                   

Βρετανία                             1.966         8.248                     38                                                

Σιγκαπούρη                        1.911    16.203                    26                                                  

Γερμανία                            1.788         24.738                    12                                                    

Ισραήλ                                1.686              27.763                  9                                                 

Αυστρία                              1.657            22.854                 15                                                 

Σουηδία                             1.585            9.357                   36                                               

Νορβηγία                          1.354        27.421                   8                                                  

Δανία                                 1.334               20.134                  19                                              

Εσθονία                             1.200         34.059                    4                                                   

Μπαχρέιν                          1.191       57.474                    3                                                     

Τουρκία                             1.170          8.904                     37                                                   

Παναμάς                           1.157      5.261                                                                           

Καναδάς                            1.055         16.220                    25                                                  

Ιράν                                    1.024               4.493                                                                             

Τζιμπουτί                            986          10.397                    34                                                 

ΗΑΕ                                     833                   79.875                     2                                                   

Σερβία                                 814              5.566                      49                                                   

Φινλανδία                           773       12.813                    29                                                     

Λευκορωσία                       771      12.165                    30                                                      

Μολδαβία                          689         2.916                                                                           

Τσεχία                                666               18.277                    22                                                 

Σλοβενία                           657          21.984                   16                                                    

Κύπρος                              654             30.712                     5                                                     

Εκουαδόρ                          615         1.975                                                                            

Β. Μακ/ονία                     604       6.240                     44                                                     

Χιλή                                    591                    6.734                     41                                                    

Περού                                584                   5.168                                                                     

Κουβέιτ                             562                  ?

Ρουμανία                          525               5.891                     46                                                     

Αρμενία                             514                5.386                                                                    

Λιθουανία                         514             30.706                     6                                                    

Δομ. Δημοκρ.                   489           1.683                                                                        

Κροατία                            475                   6.726                     42                                                  

Λετονία                             412                 21.759                   17                                                 

Βοσνία                               417                 6.134                     45                                              

Ρωσία                                397                    16.457                   24                                                

Σ. Αραβία                         367                5.745                     47                                                 

Υεμένη                              340,5                     ?

Ομάν                                  336                         ?

Νέα Ζηλανδία                  301       21.002                   18                                                 

Πολωνία                           273                  6.310                     43                                             

Αυστραλία                        261             18.300                    21                                                

Σλοβακία                          243                 10.517                    33                                               

Ουγγαρία                         236               5.734                      48                                                

Ελλάδα                          231                   5.463                     50                                           

Αλβανία                           230                2.262                                                                    

Βραζιλία                           215                  1.373                                                                  

Ν. Κορέα                         209                 11.390                     31                                               

Μαλαισία                        173               3.515                                                                   

Ουκρανία                       164               1.653                                                                     

Ουρουγουάη                  158      4.183                                                                    

Βουλγαρία                     156          3.886                                                                      

Αζερμπαϊτζάν               150      10.674                    32                                                

Χονγκ Κονγκ                138       17.579                    23                                           

Κόστα Ρίκα                   134            2.310                                                                     

Καζακστάν                    118              8.175                   39                                               

Κούβα                             105                  2.685                                                                     

Γεωργία                         105                2.099                                                                   

Λίβανος                          100               3.348                                                                       

Ιαπωνία                          94                 1.033                                                                       

Παλαιστίνη                    94           5.293                                                                        

Μαρόκο                          93  539                                                                                      

Κολομβία                       86              1.405                                                                       

Μεξικό                            82                   384                                                                        

Τυνησία                          77               1.596                                                                       

Αργεντινή                      73              868                                                                         

Αλγερία                          66                  148                                                                         

Φιλιππίνες                      64            660                                                                           

Ν. Αφρική                      61              2.256                                                                           

Κίνα                                58            ?*

Άλλες χώρες:

Βενεζουέλα                   10            12.211

Ινδία                               15                       363

Πακιστάν                     48                 564

Ινδονησία                    28                204

Μπαγκλαντές              25          198

Αίγυπτος                      36                  537

Ταϋλάνδη                    41               2.043

Ουζμπεκιστάν             51         4.482

Ιράκ                               41                      1.563

Αφγανιστάν                31             165

Καμερούν                   44                   ?

Γκάνα                          37                     2.207

Νιγηρία                       4                     39

Βολιβία                      58                  379

Ονδούρα                    52               256

Σενεγάλη                  26               28

Ιορδανία                  43                3.528

Γουατεμάλα            19           402

Κένυα                       6                     273

Μάλι                        14                      100

Σομαλία                  18                ?

Βιετνάμ                    3                   2.119

Παραγουάη           30           882

Σουδάν                    4                      ?

Αιθιοπία                  1                   85

Λιβερία                 20                     ?

Λιβύη                      9                      172

Νεπάλ                     2                      301

Συρία                     2                         ?

Μογγολία             11            2.183

Ζιμπάμπουε           2           336

Λάος                        3                    201

Σύνολο 134 χώρες

* Ξέρουμε όμως ότι έκανε πάρα πολλά και ότι σε μεγάλο βαθμό αποτελεί την πηγή των τεστ για όλο τον πλανήτη

https://www.worldometers.info/coronavirus/

Η μικρή Ισλανδία είναι πρώτη σε διενέργεια διαγνωστικών τεστ, οπότε τα κρούσματα είναι πλησιέστερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα στα πραγματικά. Η πανδημία φαίνεται να παρουσιάζει σε αυτή τη χώρα λοιπόν θνητότητα 0,5%. Η Ισλανδία δεν πήρε μέτρα καραντίνας. Βεβαίως ο δείκτης θνητότητας είναι διαφορετικός από χώρα σε χώρα και δεν φαίνεται να παίζει ρόλο μόνο η καραντίνα και η κοινωνική αποστασιοποίηση, ούτε μόνο τα τεστ ή το επίπεδο του ΕΣΥ, αλλά κι άλλοι παράγοντες, όπως θα δούμε παρακάτω. Ωστόσο είναι βέβαιο ότι η θνητότητα στην Ιταλία δεν είναι 13%, γιατί η χώρα χαρακτηρίζεται σαφώς μεγάλη εξάπλωση της νόσου και υποκαταγραφή των κρουσμάτων (έχει κάνει 13 φορές περισσότερα τεστ από την Ισλανδία, ενώ έχει 180 φορές περισσότερο πληθυσμό). Αν υποθέσουμε ότι τα πραγματικά κρούσματα στην Ιταλία είναι δεκαπλάσια (και υπάρχουν τέτοιες υποθέσεις από την επιστημονική κοινότητα, όχι μόνο για την Ιταλία αλλά για όλο τον πλανήτη), η θνητότητα υποδεκαπλασιάζεται και πέφτει στο 1,3%. Στην Ισπανία η θνητότητα καταγράφεται στο 10%, αλλά κι εκεί οι επιστημονικές εικασίες υπολογίζουν την πραγματική εξάπλωση δεκαπλάσια, άρα μιλάμε για θνητότητα περίπου 1%. Αν δούμε μια άλλη χώρα που έχει κάνει σχετικά πολλά τεστ κι έχει σχετικά μικρό πληθυσμό, το Κατάρ, η θνητότητα είναι 0,08%. Μπορούμε να δεχτούμε λοιπόν πραγματική θνητότητα τέτοιων επιπέδων 0,1-2%, όπου βέβαια η διαφορά μεταξύ 0,1% και 2% μεταφράζεται σε εκατοντάδες ή χιλιάδες νεκρούς, οπότε μας αφορά να δούμε πώς θα μπορούσε (και θα μπορεί στο μέλλον) να περιοριστεί στο ελάχιστο.

Σε κάθε περίπτωση η Ισλανδία έχει μόνο 29 νεκρούς ανά 1 εκ. πληθυσμού και άρα η «πρωτιά» της στον πίνακα με τα κρούσματα έχει να κάνει με τον αριθμό διενεργημένων τεστ και όχι από την έκταση εξάπλωσης της νόσου.

Στην πρώτη 20άδα της λίστας «κρούσματα ανά 1 εκατ.» βλέπουμε τις γνωστές μας χώρες της «Δύσης» Ισπανία, Βέλγιο, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία, ΗΠΑ, Γερμανία, Ολλανδία, ΗΠΑ, Σουηδία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Αυστρία, Δανία, Ιρλανδία. Με εξαίρεση τις Κατάρ, Σιγκαπούρη, Ισραήλ, όλες ανήκουν στην Ευρώπη, και με εξαίρεση την Εσθονία, οι 16 ανήκουν στη Δυτική Ευρώπη. Τα Βαλκάνια, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ βρίσκονται στις θέσεις 20 έως 69, με την Ελλάδα στην θέση 56.

Η κατάταξη του πίνακα 1 είναι λοιπόν εν μέρει πλασματική, γιατί η πολιτική διενέργειας διαγνωστικών τεστ ποικίλλει από χώρα σε χώρα, με αποτέλεσμα όσο λιγότερα τεστ κάνει μια χώρα, τόσο μεγαλύτερη υποκαταγραφή των κρουσμάτων υπάρχει, δηλαδή πλασματικά μικρή καταγραφή.

Κρούσματα ανά εκατομμύριο

σε σχέση με τεστ ανά εκατομμύριο

Ο πίνακας 1 στην πραγματικότητα αναφέρεται στον αριθμό διαγνωσμένων και όχι πραγματικών κρουσμάτων. Αν λοιπόν δούμε τον πίνακα Νο 2, αποκτούμε μια εικόνα πιο κοντά στην πραγματικότητα. Εκεί π.χ. η Γερμανία φαίνεται ότι αναλογικά βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά στα κρούσματα από όσα «μαρτυρεί» ο πίνακας 1, γιατί κάνει περισσότερα τεστ. Το ίδιο ισχύει και για την Πορτογαλία. Η Εσθονία στον Πίνακα 2 πέφτει από τη θέση 20 του πίνακα 1 στη θέση 61, γιατί κάνει περισσότερα τεστ και φυσικά η Ισλανδία δεν είναι πρώτη αλλά στη θέση 55, μαζί με την Ελλάδα (που δεν αλλάζει πρακτικά κατάταξη). Αυτός ο πίνακας φαίνεται να είναι πιο ενδεικτικός της πραγματικής εξάπλωσης της νόσου σε κάθε χώρα, αλλά και πάλι με περιορισμούς (π.χ. διαφορές στη μεθοδολογία διενέργειας τεστ και φυσικά σε καμία χώρα τα τεστ δεν έχουν περιλάβει όλο τον πληθυσμό, ενώ όσο λιγότερα τεστ γίνονται τόσο λιγότερο αντιπροσωπευτική είναι η εικόνα). Οι χώρες της πρώτης εικοσάδας του πρώτου πίνακα έχουν χρωματιστεί με κόκκινο, για να αντιληφθούμε καλύτερα τις αλλαγές στην κατάταξη. Οι πρώτες 20 χώρες του Πίνακα 1 διασπείρονται στις θέσεις 1-61 του Πίνακα 2.

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

Κατάταξη με βάση τον λόγο

κρούσματα ανά εκατ./τεστ ανά εκατ.

  1. Αλγερία
  2. Γαλλία
  3. Εκουαδόρ
  4. Δομιν. Δημοκρατία
  5. Βέλγιο
  6. Μολδαβία
  7. Βρετανία
  8. Ισπανία
  9. Ιράν
  10. Παναμάς
  11. Μεξικό
  12. Ολλανδία
  13. Ν.Κορέα
  14. ΗΠΑ
  15. Μαρόκο
  16. Σουηδία
  17. Βραζιλία
  18. Ιρλανδία
  19. Σερβία
  20. Τουρκία
  21. Ελβετία
  22. Ιταλία
  23. Σιγκαπούρη
  24. Περού
  25. Κατάρ
  26. Αλβανία
  27. Ουκρανία
  28. Τζιμπουτί
  29. Β. Μακεδονία
  30. Ρουμανία
  31. Αρμενία
  32. Ιαπωνία
  33. Φιλιππίνες
  34. Χιλή
  35. Αργεντινή
  36. Γερμανία
  37. Πορτογαλία
  38. Αυστρία
  39. Κροατία
  40. Ισραήλ
  41. Δανία
  42. Καναδάς
  43. Φινλανδία
  44. Λευκορωσία
  45. Βοσνία
  46. Ρωσία
  47. Σ. Αραβία
  48. Κόστα Ρίκα
  49. Κολομβία
  50. Νορβηγία
  51. Μαλαισία
  52. Γεωργία
  53. Τυνησία
  54. Ισλανδία
  55. Ελλάδα
  56. Πολωνία
  57. Ουγγαρία
  58. Βουλγαρία
  59. Κούβα
  60. Εσθονία
  61. Τσεχία
  62. Σλοβενία
  63. Ουρουγουάη
  64. Λίβανος
  65. Μπαχρέιν
  66. Κύπρος
  67. Λετονία
  68. Σλοβακία
  69. Ν. Αφρική
  70. Παλαιστίνη
  71. ΗΑΕ
  72. Λιθουανία
  73. Νέα Ζηλανδία
  74. Αυστραλία
  75. Αζερμπαϊτζάν
  76. Καζακστάν
  77. Χονγκ Κονγκ 

Τεστ ανά εκατομμύριο

Ο πίνακας 3 δείχνει την κατάταξη των χωρών σε ό,τι αφορά τον αριθμό τεστ ανά 1 Μ (1 εκατομμύριο πληθυσμού). Αυτός ο πίνακας δεν εξηγεί και πολλά σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των τεστ ανά χώρα. Χώρες που κάνουν μαζικά τεστ έχουν κακά αποτελέσματα και το αντίθετο. Π.χ. Ισπανία, ΗΠΑ, Αυστρία, Ιταλία, Ελβετία, Αυστρία, Νορβηγία, Ιρλανδία βρίσκονται στην πρώτη 20άδα του πίνακα 3, ενώ βρίσκονται και στις χώρες με τα περισσότερα θύματα ανά 1 εκ. πληθυσμού (πίνακας 4).  Κι εδώ φαίνεται να παίζουν μια σειρά μεταβλητές ρόλο, όπως μεθοδολογία τεστ, η πληθυσμιακή ομάδα που υποβάλλεται σε τεστ (όλοι; Μόνο οι νοσούντες; Μόνο οι σοβαρά νοσούντες;), το πόσες φορές επαναλαμβάνονται και σε πόσους/ποιους ανθρώπους τα τεστ και –πιθανά το σημαντικότερο- αν και πώς αξιοποιούνται τα τεστ για την απομόνωση των κρουσμάτων και όχι απλά για λόγους καταγραφής, πότε άρχισαν να γενικεύονται ως μέθοδος κλπ. Μπορούμε να εικάσουμε ότι επειδή  Κορέα, Σιγκαπούρη και Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Ταϊβάν είχαν προσανατολιστεί εξαρχής στα τεστ και την απομόνωση των κρουσμάτων είχαν καλύτερα αποτελέσματα, ενώ οι δυτικές χώρες ξεκίνησαν μαζικά τεστ πολύ αργότερα, όταν είχε εξαπλωθεί σημαντικά η νόσος, ενώ οι κυβερνήσεις αυτές αρχικά προσανατολίστηκαν σε λογικές ανοσίας αγέλης ή «σκέτων» συστάσεων ή «σκέτης» καραντίνας. Φυσικά η αναγκαιότητα πραγματοποίησης μαζικών τεστ στον πληθυσμό δεν αμφισβητείται, είναι κεντρική πρόταση του ΠΟΥ για την αντιμετώπιση της πανδημίας, και δεν είναι τυχαίο ότι εκεί προσανατολίζονται όλες οι χώρες, καθώς όπως παραδέχονται οι ειδικοί, είναι ο μόνος τρόπος να λειτουργήσει η οικονομία χωρίς καραντίνα.  https://www.euronews.com/2020/03/26/coronavirus-restrictions-when-does-it-end-and-could-there-be-a-second-wave

ΠΙΝΑΚΑΣ 3

Κατάταξη με βάση τον λόγο αριθμός τεστ/εκατ.

  1. Ισλανδία
  2. ΗΑΕ
  3. Μπαχρέιν
  4. Εσθονία
  5. Κύπρος
  6. Λιθουανία
  7. Πορτογαλία
  8. Νορβηγία
  9. Ισραήλ
  10. Ελβετία
  11. Ιταλία
  12. Γερμανία
  13. Κατάρ
  14. Ιρλανδία
  15. Αυστρία
  16. Σλοβενία
  17. Λετονία
  18. Νέα Ζηλανδία
  19. Δανία
  20. Ισπανία
  21. Αυστραλία
  22. Τσεχία
  23. Χονγκ Κονγκ
  24. Ρωσία
  25. Καναδάς
  26. Σιγκαπούρη
  27. Βέλγιο
  28. ΗΠΑ
  29. Φινλανδία
  30. Λευκορωσία
  31. Ν.Κορέα
  32. Αζερμπαϊτζάν
  33. Σλοβακία
  34. Τζιμπουτί
  35. Ολλανδία
  36. Σουηδία
  37. Τουρκία
  38. Βρετανία
  39. Καζακστάν
  40. Γαλλία
  41. Χιλή
  42. Κροατία
  43. Πολωνία
  44. Β.Μακεδονία
  45. Βοσνία
  46. Ρουμανία
  47. Σ.Αραβία
  48. Ουγγαρία
  49. Σερβία
  50. Ελλάδα

Νεκροί ανά εκατομμύριο πληθυσμού

Ωστόσο, ο πιο σημαντικός δείκτης είναι ο αριθμός των νεκρών από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκους. Όπου και πάλι η Ελλάδα κατατάσσεται 36η, μπροστά από χώρες όπως οι Κύπρος, Πολωνία, Αλγερία, Αλβανία, Χιλή, Μεξικό, Αρμενία, Βουλγαρία, Λετονία, Λευκορωσία (ανεξάρτητα αν στις τελευταίες εφαρμόστηκαν σκληρή καραντίνα, μερική, ή καθόλου, αν έγιναν συστάσεις ή όχι, αν πάρθηκαν μέτρα νωρίτερα ή αργότερα από ό,τι στην Ελλάδα).

ΠΙΝΑΚΑΣ 4

Κατάταξη με βάση τον λόγο νεκροί/εκατ.

  

  1. Βέλγιο          
  2. Ισπανία        
  3. Ιταλία            
  4. Γαλλία                             
  5. Βρετανία
  6. Ολλανδία
  7. Σουηδία
  8. Ελβετία
  9. Ιρλανδία
  10. ΗΠΑ
  11. Πορτογαλία
  12. Δανία
  13. Ιράν
  14. Γερμανία
  15. Αυστρία
  16. Καναδάς
  17. Σλοβενία
  18. Νορβηγία
  19. Εσθονία
  20. Παναμάς
  21. Φινλανδία
  22. Εκουαδόρ
  23. Ισλανδία
  24. Ρουμανία
  25. Τουρκία
  26. Β. Μακεδονία
  27. Ουγγαρία
  28. Ισραήλ
  29. Τσεχία
  30. Μολδαβία
  31. Σερβία
  32. Περού
  33. Βοσνία
  34. Βραζιλία
  35. Λιθουανία
  36. Ελλάδα
  37. Κροατία
  38. Κύπρος
  39. Πολωνία
  40. Αλγερία
  41. Αλβανία
  42. Χιλή
  43. Μεξικό
  44. Αρμενία
  45. Βουλγαρία
  46. Λετονία
  47. Λευκορωσία

«Πήραμε πρώτοι τα μέτρα»: ένα ακόμη κυβερνητικό ψέμα

Η «Δύση» ως γνωστόν εστίασε περισσότερο σε μεθόδους «καραντίνας», ενίοτε σε συνδυασμό με -σχετικά- υψηλά ποσοστά «τεστοποίησης», όπως φαίνεται από τον πίνακα 3. Η καραντίνα εφαρμόστηκε με διάφορους τρόπους σε κάθε χώρα, αλλά γενικά στη Δύση κινήθηκε σε παρόμοιο πνεύμα και περιλάμβανε κλείσιμο χώρων διασκέδασης, διαφόρων καταστημάτων, εκκλησιών, γηπέδων και περιορισμούς κυκλοφορίας, έστω εν μέρει με διαφορά φάσης.

Π.χ. https://www.efsyn.gr/politiki/238089_pos-i-eyropi-apetyhe-na-anahaitisei-ton-io

Περιλάμβανε επίσης συνήθως… σε ποικίλο αλλά σημαντικό βαθμό ανοιχτά εργοστάσια και μαζικούς εργασιακούς χώρους, που μετατράπηκαν σε βασικό πεδίο διασποράς της νόσου και αποτρέπουν ούτως ή άλλως ασφαλή συμπεράσματα περί χρησιμότητας αυτού του τύπου καραντίνας. Σαφώς δεν έχουμε εικόνα για τα ανοιχτά εργοστάσια και τους μαζικούς εργοστασιακούς χώρους (που λειτουργούσαν κανονικά, χωρίς να ανήκουν στην κατηγορία εργασιακών χώρων που παράγουν είδη πρώτης ανάγκης, κυρίως φάρμακα ή τρόφιμα, σε περίοδο καραντίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των εργατών και συμβάλλοντας στη διασπορά της νόσου) σε κάθε χώρα, αλλά η γενική εικόνα είναι ότι σε διαφορετικό βαθμό αφορά όλες τις χώρες του πλανήτη που εφάρμοσαν καραντίνα με δυο μέτρα και δυο σταθμά.

Βγαίνει από τους πίνακες κάποιο συμπέρασμα για τη χρησιμότητα της καραντίνας; Μάλλον όχι.

Με βάση τα σχεδιαγράμματα του BBC (που όμως αφορούν την περίοδο μέχρι 1 Απριλίου), απλές συστάσεις στους πολίτες προτίμησαν 4 ευρωπαϊκές χώρες (Σουηδία, Λετονία, Ουγγαρία, Ισλανδία), η Λευκορωσία δεν έκανε ούτε καν συστάσεις, 6 ακόμα ευρωπαϊκές έφτασαν μέχρι το τοπικό λοκ-ντάουν (Φινλανδία, Νορβηγία, Μακεδονία, Ουκρανία, Βοσνία, Μάλτα , οι υπόλοιπες 33 χώρες προχώρησαν σε γενικευμένο λοκ-ντάουν σε διάφορες χρονικές στιγμές σε σχέση με το πρώτο κρούσμα.

Από τις 155 χώρες που παρουσιάζει η λίστα του BBC , 82 χώρες (53%) δεν εφάρμοσαν μεθόδους γενικευμένης-εθνικής καραντίνας. Πόσες από τις χώρες που δεν εφάρμοσαν γενικευμένη καραντίνα τα πήγαν καλύτερα από την Ιταλία ή από την Ελλάδα; Η απάντηση είναι «όλες» και «σχεδόν όλες» αντίστοιχα. Στην πρώτη 20άδα του πίνακα «νεκροί/πληθυσμό» όλες σχεδόν οι χώρες εφάρμοσαν καραντίνα. Αυτό σημαίνει μήπως ότι δεν έπρεπε να κλείσει κανένα μαγαζί και να συνεχίσουμε να συνωστιζόμαστε όπως πριν; Όχι βέβαια. Σημαίνει απλά ότι δεν στοιχειοθετείται ο ισχυρισμός «εφαρμόσαμε καραντίνα και γι αυτό είχαμε λίγους νεκρούς».

Επίσης δεν στοιχειοθετείται ο χαρακτηρισμός «εφαρμόσαμε ΕΓΚΑΙΡΑ καραντίνα και γι αυτό είχαμε λίγους νεκρούς». Η Σουηδία και η Φινλανδία, με πρώτο κρούσμα τέλη Γενάρη, έδωσαν απλές συστάσεις στους πολίτες της τουλάχιστον μέχρι τα τέλη Μάρτη, που συνέχισαν να συνωστίζονται σε καφετέριες, μαγαζιά κι εστιατόρια, ενώ η Ιταλία εφάρμοσε τοπικό λοκ-ντάουν από τις 20 περίπου Φλεβάρη και γενικευμένη καραντίνα από πριν τις 15 Μάρτη. Ωστόσο οι σκανδιναβικές χώρες «δεν έγιναν Ιταλία». Σουηδία και Φινλανδία επίσης ακολούθησαν «φιλελεύθερη» πολιτική ενώ είχαν πρώτο κρούσμα τέλη Γενάρη, σε αντίθεση με τη Νορβηγία που είχε πρώτο κρούσμα τέλη Φλεβάρη και πολύ πιο γρήγορα εφάρμοσε λοκ-ντάουν. Έχει πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη Σουηδία, αλλά ελαφρώς χειρότερα από τη Φινλανδία.

Η καθεστωτική προπαγάνδα λέει ότι οι χώρες που χτυπήθηκαν περισσότερο «άργησαν να πάρουν μέτρα καραντίνας», ενώ το «εθνικό δίδυμο» Τσιόδρα-Χαρδαλιά υπό τον ηγέτη Μητσοτάκη μας έσωσε από τις εκατόμβες νεκρών. Η καθυστέρηση επιβολής μέτρων πράγματι ισχύει για τις Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, ΗΠΑ, Βέλγιο. Ωστόσο, α) η Ρωσία εφάρμοσε καραντίνα με ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση και έχει πολύ χαμηλό αριθμό θυμάτων και κρουσμάτων, β) Ελβετία και Αυστρία εφάρμοσαν καραντίνα πριν την Ελλάδα, η Ολλανδία μαζί με την Ελλάδα (και οι 3 χώρες είχαν πρώτο κρούσμα ίδιες μέρες με την Ελλάδα) και παρ’ όλα αυτά δεν γλίτωσαν τις εκατόμβες, γ) Η Πορτογαλία έχει υψηλά ποσοστά τεστοποίησης, είχε πρώτο κρούσμα μετά την Ελλάδα και ταυτόχρονα εφάρμοσε καραντίνα πριν την Ελλάδα. Παρ’ όλα αυτά έχει σημαντικά υψηλότερη κατάταξη από την Ελλάδα στους πίνακες 1, 2 και 4 (νεκροί/1 εκατομμύριο πληθυσμού).

https://www.bbc.com/news/world-52103747

Κοιτάζοντας τον χάρτη, παρατηρούμε ότι οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης εφάρμοσαν καραντίνα περίπου 15-22 Μαρτίου, άρα δεν υπάρχει τίποτα το εξαιρετικό στα αντανακλαστικά της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Σε σχέση με χώρες που είχαν νωρίτερα κρούσματα, η Ελλάδα παίρνει μέτρα γεν. καραντίνας χρονικά 8η σε σύνολο 16. Σε σχέση με χώρες που ακολούθησαν στα κρούσματα, προηγήθηκαν της Ελλάδας 11 χώρες ακόμα σε σύνολο 27 κι άλλες 6 πήραν μέτρα περίπου ταυτόχρονα με την Ελλάδα. Σε σχέση με τις 18 χώρες που είχαν παρόμοια περίοδο το πρώτο κρούσμα (τέλη Φλεβάρη μέχρι αρχές Μάρτη, βάζω εδώ όλες τις χώρες που βλέπετε στον χάρτη μεταξύ Ελβετίας και Βοσνίας), οι 18 εφάρμοσαν γενικό λοκ-ντάουν. Σε σχέση με αυτές (μάλλον η πιο δόκιμη σύγκριση) η Ελλάδα πήρε μέτρα… τελευταία: 14 πήραν γενικευμένα περιοριστικά μέτρα πριν από αυτή και η χώρα μας «ισοβαθμεί» με 4 ακόμα στο τέλος, παρά τη φιλολογία «πήραμε έγκαιρα μέτρα και γι’ αυτό είχαμε καλά αποτελέσματα και είμαστε πρότυπο στην Ευρώπη». Βεβαίως, έπαιξε ρόλο και το γεγονός ότι όσο τα κράτη έβλεπαν τις συνέπειες σε άλλες χώρες πήραν έκτακτα μέτρα νωρίτερα από άλλες που «αιφνιδιάστηκαν».

Δεν φαίνεται να υπάρχει ένας γενικός κανόνας που να αποδεικνύει ότι το έγκαιρο γενικό λοκ-ντάουν είναι καλύτερο από το καθυστερημένο λοκ-ντάουν ή από το τοπικό λοκ-ντάουν και το τελευταίο καλύτερο από τις απλές συστάσεις στους πολίτες. Π.χ. η Ιταλία έκανε το πιο έγκαιρο λοκ-ντάουν σε απόλυτους αριθμούς, αλλά έχει πολύ χειρότερα αποτελέσματα από τη Γερμανία. Η Φινλανδία είχε νωρίτερα κρούσμα από την Ιταλία, δεν επέβαλε γενικό λοκ-ντάουν μέχρι 1η Απριλίου κι έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Και μεταξύ των χωρών του πρώην «ανατολικού στρατοπέδου» πάλι δεν βγαίνουν συμπεράσματα για την καραντίνα. Σλοβενία Τσεχία, Σερβία εφάρμοσαν καραντίνα 1 βδομάδα πριν την Ελλάδα κι έχουν χειρότερα αποτελέσματα, η Βουλγαρία 5 μέρες πριν κι έχει καλύτερα αποτελέσματα, Μολδαβία, Πολωνία, Λιθουανία, Ρουμανία εφάρμοσαν καραντίνα ταυτόχρονα με την Ελλάδα, η Πολωνία έχει καλύτερα αποτελέσματα κι οι άλλες χειρότερα. Πάντως παρά τις διαφορές, οι διάφορες χώρες εντάσσονται σε μια κατηγορία με χαμηλή διασπορά της νόσου, οι θέσεις τους μπορούν να θεωρηθούν συγκρίσιμες (διασπειρόμενες στις θέσεις κατάταξης 19-47 του πίνακα 4).

Αυτή η εικόνα ενισχύεται από την παρατήρηση χωρών που δεν προχώρησαν σε γενικευμένη καραντίνα: Φινλανδία, Νορβηγία («Δύση») εφάρμοσαν μόνο τοπικό λοκ-ντάουν, μάλιστα η Φινλανδία είχε πρώτο κρούσμα έναν μήνα πριν τη Νορβηγία, εφάρμοσε τοπικό λοκ-ντάουν πολύ αργότερα, ωστόσο η κατάταξή τους είναι παρόμοια. Σουηδία, Ισλανδία («Δύση») απλά προχώρησαν σε συστάσεις των πολιτών τους. Έχουν μεταξύ τους αρκετή διαφορά στην κατάταξη, βεβαίως και οι δυο απέχουν αρκετά από την Ελλάδα, που έχει πολύ λιγότερους νεκρούς αναλογικά. Πάμε τώρα στην «Ανατολή»: Η Εσθονία εφάρμοσε γενικευμένο λοκ-ντάουν αλλά βρίσκεται στη 19η θέση σε νεκρούς, ενώ Β.Μακεδονία εφάρμοσε τοπικό λοκ-ντάουν και βρίσκεται στην 26 θέση, κάτω από τις Φινλανδία-Ισλανδία με αντίστοιχα μέτρα. Η Βοσνία έχει παρόμοια κατάταξη με την Ελλάδα με τοπικό λοκ-ντάουν, η Κροατία ίδια κατάταξη με γενικό λοκντάουν, η Ουκρανία πολύ καλύτερη κατάταξη από την Ελλάδα με τοπικό λοκντάουν, η Ουγγαρία χειρότερη κατάταξη από την Ελλάδα με απλές συστάσεις στους πολίτες της, αλλά η Λετονία και η Λευκορωσία πολύ καλύτερα αποτελέσματα, η πρώτη με συστάσεις στους πολίτες κι η δεύτερη χωρίς καν συστάσεις («ανοσία αγέλης»).

Η γενική εικόνα είναι ότι η Δυτική Ευρώπη χτυπήθηκε περισσότερο από την Ανατολική κι η Ελλάδα, παρόλο που πήρε περισσότερο «μέτρα Δύσης», ακολουθεί σε αποτελέσματα την πορεία της Ανατολικής Ευρώπης. Τα  αποτελέσματα της Ελλάδας είναι συγκρίσιμα με αυτά των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Βεβαίως η Ελλάδα είναι πιο ισχυρή στρατιωτικά, πολιτικά, οικονομικά από τις περισσότερες από αυτές, άρα θα δικαιούμασταν να ισχυριστούμε ότι μπορούσε να τα καταφέρει καλύτερα.

Αν κοιτάξουμε τον διεθνή χάρτη, τα πράγματα είναι ακόμα πιο ξεκάθαρα.

https://www.bbc.com/news/world-52103747

  1. Ασία-Ωκεανία: 9 χώρες με συστάσεις (και μία καθόλου), 11 μέχρι τοπικό λοκντάουν (εδώ βάζω και τη Σρι Λάνκα που επέβαλε γενικά μέτρα μόνο για 2 μέρες) κι άλλες 11 γενική καραντίνα. Οι πρώτες χώρες που χτυπήθηκαν είναι αυτές που δεν εφάρμοσαν γενική (ή και καθόλου) καραντίνα, συνολικά όμως είχαν πολύ καλύτερα αποτελέσματα από τη «Δύση». Το Ιράν είναι η χώρα που πήρε μέτρα γενικής καραντίνας πιο έγκαιρα από κάθε άλλη στην Ασία, αλλά είναι η μόνη χώρα που βρίσκεται στην πρώτη 47άδα της λίστας «νεκροί/ 1Μ», ενώ δεν βρίσκεται καμία από τις Σιγκαπούρη, Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Ταϊβάν (συστάσεις στους πολίτες, μαζικά τεστ και απομόνωση των κρουσμάτων), και τις Κίνα-Ταϋλάνδη (τοπικό λοκ-ντάουν) που είναι οι χώρες που χτυπήθηκαν πρώτα από την πανδημία.
  2. Αμερικανική ήπειρος: 6 χώρες συστάσεις (και μια καθόλου), 12 μέχρι τοπικό λοκντάουν, 19 γενικό λοκντάουν.Το Εκουαδόρ με γενική καραντίνα αρκετά έγκαιρα έχει σημαντικά …χειρότερα αποτελέσματα από το Μεξικό που μέχρι τις 30 Μάρτη απλώς έκανε συστάσεις στους πολίτες του.
  3. Αφρική: 10 καθόλου μέτρα, 3 συστάσεις, 19 τοπικό λοκντάουν, 12 γενικό λοκντάουν. Εξίσου καλά αποτελέσματα όσον αφορά τον αριθμό νεκρών πχ έχουν Νότια Αφρική (με γενικό λοκντάουν) και το Καμερούν, όλες οι αφρικανικές χώρες έχουν πολύ καλύτερη κατάταξη από την Ελλάδα.

Πολλά μπορούν να ειπωθούν τη μία ή την άλλη θέση υπέρ ή κατά της καραντίνας και των διαβαθμίσεών της. Το μόνο συμπέρασμα που μπορεί σίγουρα να βγει είναι ότι όλες οι υπόλοιπες ήπειροι αποδείχθηκαν μπροστά στην πανδημία κατά μέσο όρο πιο δημοκρατικές, εντός ή εκτός εισαγωγικών, (μικρότερα ποσοστά γενικευμένης καραντίνας σε όλο τον πληθυσμό) από την Ευρώπη και ταυτόχρονα μαζί με την Ανατολική Ευρώπη έχουν καλύτερα αποτελέσματα από τη Δυτική Ευρώπη που γενικώς εστίασε στο γενικευμένο λοκ-ντάουν, ως βασική μέθοδο περιορισμού της πανδημίας.

Οι χάρτες φτάνουν μέχρι 1 Απρίλη και προφανώς δεν υπάρχει ευθεία αντιστοιχία με τους πίνακες που έχουν στοιχεία από 22-23 Απρίλη. Στο παρακάτω λινκ πχ βλέπουμε μια πιο επικαιροποιημένη κατάσταση για τις χώρες της Λ.Αμερικής, όπου και βλέπουμε ότι υπό τον όρο «καραντίνα» δεν εννοείται κάτι απόλυτα συγκεκριμένο αλλά μια ποικιλία συνδυασμών μέτρων όπως περιορισμός συγκεντρώσεων διαφορετικών επιπέδων σε ανοιχτούς χώρους, κλείσιμο ΜΜΜ, κλείσιμο καταστημάτων, περιορισμός κυκλοφορίας, απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, περιορισμοί κυκλοφορίας αυτοκινήτων, κλείσιμο Εκκλησιών κλπ. Βλέπουμε πχ ότι το Μεξικό πήρε περιοριστικά της κυκλοφορίας μέτρα στις 30 Μάρτη, οπότε δεν «πρόλαβε» να καταγραφεί στον χάρτη ως χώρα με λοκντάουν. https://www.as-coa.org/articles/where-coronavirus-latin-america

Αλλά η γενική εικόνα δεν αλλάζει. Οι περισσότερες χώρες είχαν χτυπηθεί μέχρι τις 15 Μάρτη (σήμερα έχουν χτυπηθεί πρακτικά όλες) και οι περισσότερες προσανατολίστηκαν στον έναν ή στον άλλο τρόπο αντιμετώπισης μέχρι τις 30 Μαρτίου (όσο για τη Λ.Αμερική ήδη οι περισσότερες χώρες είναι σε τροχιά χαλάρωσης των όποιων μέτρων).

Κατά τα άλλα, τα ΜΜΕ λένε ότι η Ελλάδα τα «πήγε καλά σε σχέση με άλλες χώρες με παρόμοια μεγέθη», εννοώντας βασικά Αυστρία, Σουηδία, Ελβετία, Πορτογαλία, Βέλγιο. Αν θέλει να τη συγκρίνει κανείς «με χώρες στα μεγέθη της», ας πούμε αυθαίρετα μεταξύ 7 και 13 εκατομμυρίων, είναι 32 χώρες, ας κάνει τις συγκρίσεις και θα δει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της λίστας. Κατά την άποψή μου μπορούμε άφοβα να συγκρίνουμε την Ελλάδα με όλες τις «κανονικές χώρες», που πάλι αυθαίρετα θα βάλω όλες τις χώρες που έχουν πάνω από 2 εκατομμύρια πληθυσμό, δηλαδή περίπου 150 χώρες. Βρίσκεται στην κάτω μεριά της κατάταξης. Σε απόλυτα νούμερα δε η Ελλάδα είναι 85η σε πληθυσμό και 49η σε νεκρούς.

Πληθυσμός https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%B8%CF%85%CF%83%CE%BC%CF%8C

Η Ελλάδα είναι στην 51ή θέση της διεθνούς κατάταξης ανά ΑΕΠ και στη 40ή θέση της κατάταξης ανά κατά κεφαλήν ΑΕΠ, δηλαδή στο ανώτερο 25% των χωρών του πλανήτη, αλλά στους νεκρούς/πληθυσμό βρίσκεται πιο ψηλά, στην 36η θέση, δηλαδη στο κατώτερο 20% του πλανήτη (συνολικά πάνω από 200 χώρες). Αυτά είναι κάποιοι επιπλέον δείκτες για το κατά πόσο η Ελλάδα αποτελεί …διεθνώς πρότυπο.

ΑΕΠ κατά κεφαλή https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%9A%CE%B1%CF%84%CE%AC%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%BF%CF%82_%CF%87%CF%89%CF%81%CF%8E%CE%BD_%CE%B1%CE%BD%CE%AC_%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%AC_%CE%BA%CE%B5%CF%86%CE%B1%CE%BB%CE%AE%CE%BD_%CE%91%CE%95%CE%A0_(%CE%BF%CE%BD%CE%BF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8C)

ΑΕΠ https://worldpopulationreview.com/countries/countries-by-gdp/

Ναι, χαιρόμαστε που δεν θρηνήσαμε άλλους νεκρούς, ναι χαιρόμαστε που βοηθήσαμε όσο μπορούσαμε τους γιατρούς και τους νοσηλευτές-τριές μας (και δεν αντιμετωπίσαμε την εικόνα της Ιταλίας με το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό να πεθαίνει κατά δεκάδες) και δεν κατέρρευσε το ΕΣΥ, αλλά εξοργιζόμαστε που έχουμε χάσει 138 ανθρώπους (28/4) δικούς μας. Ναι, «άλλες χώρες πήγαν πολύ χειρότερα», αλλά αυτό δεν συνιστά καμιά επιτυχία της δεξιάς κυβέρνησης του κεφαλαίου. Τέλος εξοργιζόμαστε με ένα σύστημα που αφού κατέστρεψε τα οικοσυστήματα και το περιβάλλον κι έφτασε να πολλαπλασιάζει τις πανδημίες αντί να τις περιορίζει, αφόπλισε πλήρως τα εθνικά συστήματα υγείας και πιάστηκε απροετοίμαστο, με αποτέλεσμα να θρηνούμε χιλιάδες θύματα διεθνώς, που ανήκουν κατά 99,9% στην τάξη μας.

Πίνακας 5: Μια πιο συνολική εικόνα.    Στην Τρίτη στήλη:     συστάσεις στους πολίτες,  + τοπικό λοκ-ντάουν,  ++  γενικό λοκ-ντάουν

Νεκροί /1Μ                                                  κατάταξη           λοκ-ντάουν     πρώτο κρούσμα             πότε επιβλήθηκε το λοκντάουν

ΗΠΑ                    144                                         10η                                    +                 πρ. κρ. Γενάρη

Ισπανία             474                                         2η                                   ++                πρώτο κρούσμ. αρχές Φλεβάρη.   Γενικ.Καραντίνα μέσα Μάρτη

Ιταλία                 415                                         3η                                    ++               πρώτο κρούσμα τ.Γενάρη.                  Γ.Καραντίνα μέσα Μ.

Γαλλία                327                                          4η                                    ++                  πρώτο κρούσμα Γενάρη                   Γ. Καραντίνα μέσα Μ.

Γερμανία             64                                       14η                                    ++                  «»»»»»»»»»»                             Γ.Καραντίνα μαζί με Ελλάδα

Βρετανία            276                                       5η                                  ++                    «»»»»»»»»»                        «»»»»»»»»»»»»

Τουρκία                28                                    24η

Ιράν                       65                                     13η                                    ++                 πρ. κρ. Αρχές Φλεβάρη

Κίνα                         3                                                                                                 +                  πρ. κρ. Δεκέμβρη

Ρωσία                     4                                                                                              +                    πρώτο κρούσμα τ.Γενάρη,             καραντίνα πολύ μετά από Ελλάδα

Βραζιλία         14                                           33η                            +                     πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη

Βέλγιο             560                                         1η                                   ++                 πρώτο κρούσμα αρχές Φλεβάρη

Καναδάς         52                                          16η                                 +                                   πρ. κρ. Γενάρη

Ολλανδία      244                                          6η                                    ++                             πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη.             Γεν. καρ. Μαζί με Ελλάδα

Ελβετία        178                                           8η                                       ++                                 «»»»»»»»»»   .             Γενική καραντίνα πριν τις 15 Μάρτη, πριν Ελλ.

Πορτογαλία  80                                         11η                                    ++                       πρ. κρ.  αρχές Μάρτη.            Γενικευμένη καραντίνα  πριν από Ελλάδα

Ινδία                0,5                                                                                     ++                                              γεν. καραντίνα πολύ μετά το πρώτο κρούσμα, μετά την Ελλ.

Περού           16                                           30η                            ++                          πρ. κρ. 5-6 Μάρτη, γεν. καραντίνα 15-16 Μάρτη

Σουηδία         200                                       7η                                                       (πρώτο κρούσμα τέλη Γενάρη)

Ιρλανδία       156                                        9η                                  ++                πρ. Κρ. Τέλη Φλεβάρη,  γεν. καραντίνα 3-4 μέρες μετά την Ελλάδα

Αυστρία          58                                     15η                                  ++                 πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη,  γενική καραντίνα  μέσα Μάρτη (πριν την Ελλάδα)

Ισραήλ            22                                     27η

Σ.Αραβία         3

Ιαπωνία           2                                                                                                        πρ. κρ. Γενάρη

Χιλή                   8                                    39η                                                         πρ. κρ. Αρχές Μάρτη

Σιγκαπούρη      2                                                                                                            πρ. κρ. Γενάρη

Εκουαδόρ      30                                  22η                                ++            πρ. κρ. 1 Μάρτη, γεν. καραντίνα 16-17 Μάρτη

Πακιστάν   1                                                                                  ++                 πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη

Ν.Κορέα       5                                                                                                                πρ. κρ. Γενάρη

Μεξικό       8                                         39η                                                           πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη

Πολωνία         11                                37η                                   ++             πρ. κρ. Αρχές Μάρτη,  καραντίνα μαζί με Ελλάδα

Ρουμανία      28                                24η                                  ++              πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη, καραντίνα μαζί με Ελλάδα

ΗΑΕ               6

Δανεία           68                               12η                                           ++               πρ. κρ. Τ. Φλεβάρη, καραντίνα μέσα Μάρτη

Λευκορωσία          6                                                                                                (ούτε καν συστάσεις, κάτι σε «ανοσία αγέλης»)

Ινδονησία      2                                                                                 +                     πρώτο κρούσμα αρχές Μάρτη

Κατάρ              3

Νορβηγία         35                             18η                                  +                    πρ. κρ. Φλεβάρη

Σερβία               16                              30η                                          ++                 πρ. κρ.  περίπου 5 Μάρτη,  καραντίνα μέσα Μάρτη

Ουκρανία           4                                                                          +                  πρ. κρ. Αρχές Μάρτη

Τσεχία               20                             28η                                            ++              πρ. κρ. 1 Μάρτη, γεν. καραντίνα μέσα Μάρτη

Φιλιππίνες        4                                                                                  +                  πρ. κρ. Τέλη Γενάρη

Αυστραλία        3                                                                         +                 πρ. κρ. Γενάρη

Μαλαισία         3                                                                              ++                πρ. κρ. Γενάρη

Δ.Δημοκρατία    4

Παναμάς           33                        20η                                 ++           πρ. κρ. Περίπου 10 Μάρτη, γεν. καραντίνα μαζί με Ελλάδα

Κολομβία           4                                                                                                   πρ. κρούσμα περίπου 5 Μάρτη,  γεν. καραντίνα μαζί με Ελλάδα

Φινλανδία        31                       21η                               +         (πρώτο κρούσμα τέλη Γεν)

Μπαγκλαντές       0,8                                                                         ++          πρ. κρ. Περίπου 7-8 Μάρτη, γεν. καραντίνα μαζί με Ελλάδα

Αίγυπτος                3                                                        

Ν.Αφρική             1                                                                               ++            πρ. κρ. Αρχές Μάρτη, γεν. καραντίνα περίπου 25 Μάρτη

Μαρόκο               4

Αργεντινή           4                                                                            ++            πρ κρ. Αρχές Μάρτη, γεν. καραντίνα λίγο πριν την Ελλάδα 

Μολδαβία          20                 28η

Αλγερία                9                 38η

Ταϋλάνδη         0,7                                                                                               πρ. κρ. Δεκέμβρη

Ελλάδα              12                  35η                                         ++                 πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη,  γεν. καραντίνα 22-23 Μάρτη

Κουβέιτ                  3

Ουγγαρία                25          26η                                                     πρ. κρ. Αρχές Μάρτη

Καζακστάν            1                                                                              +          πρ. κρ. Μέσα Μάρτη

Μπαχρέιν                   5

Κροατία                    12       35η                                          ++           πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη, καραντίνα Μάρτη πριν Ελλάδα.

Ισλανδία                    29     23η                                                            πρώτο κρούσμα τ. Γενάρη

Uzbekistan           0,2                                                                            ++          πρ. κρ. 15 Μάρτη, καραντίνα περίπου 25-26 Μάρτη

Oman                       2

Iraq                          2

Εσθονία               34         19η                                             ++      πρ.κρ. τέλη Φλεβάρη,  γεν. καραντίνα τέλη Μάρτη

Azerbaijan         2

Armenia               8         39η

New Zealand        3                                                                               ++        πρ κρ. Τέλη Φλεβάρη,  Γεν. καραντίνα  μαζί με Ελλάδα

Βοσνία                16     30η                                           +        πρ.κρ. περίπου 5 Μάρτη.

Λιθουανία           14    34η                                          ++       πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη, γεν. καραντίνα μαζί με Ελλάδα.

Σλοβενία           38     17η                                         ++          πρ. κρ. Αρχές Μάρτη, γεν. καραντίνα  πριν 15 Μάρτη.

Σλοβακία           3                                                                                  ++         πρ. κρ. Περίπου 5 Μάρτη, γεν. καραντίνα πριν 15 Μάρτη

Β.Μακεδονία    27    25η                                            +           πρ. Κρ. Τέλη Φλεβάρη πριν Ελλάδα.

Αφγανιστάν      1                                                                                +            πρ. κρ. Περίπου 25 Φλεβάρη

Κούβα                4                                                                                  +            πρ. κρ. Περίπου 12 Μάρτη

Cameroon       2                                                                                              πρ. κρ. Περίπου 5 Μάρτη         

Ghana            0,3                                                                                   +                πρ. κρ. 15 Μάρτη

Βουλγαρία            7                                                                                 ++                 πρ. κρ. Περίπου 7-8 Μάρτη, καραντίνα πριν από Ελλάδα

Χονγκ Κονγκ          0,5                                                                                                 πρ. Κρ. Γενάρη           

Djibouti               2                                                                             ++                 πρ. κρ. Περίπου 17 Μάρτη, γεν. καραντίνα λίγο πριν την Ελλάδα.

Ivory Coast        0,5                                                                              +                     πρ. κρ. Περίπου 10 Μάρτη

Tunisia        3                               

Nigeria         0,1                                                                                  +                     πρ. κρ. Τέλη Φλεβάρη

Cyprus          11

Λετονία           6                                                                                                                  πρ. κρ. Αρχές Μάρτη.

Guinea         0,5

Lebanon          3

Costa Rica      1                                                                              ++                      πρ. Κρ. Περίπου 5 Μάρτη, γεν. καραντίνα μαζί με Ελλάδα 

Bolivia             3                                                                              ++                       πρ. κρ. Περίπου 10 Μάρτη, γεν. καραντίνα πριν την Ελλάδα

Αλβανία          9

Niger             0,9

Uruguay          3

Honduras          5

Palestine         0,8

Senegal           0,4                                                                             +                               πρ. κρ. Αρχές Μάρτη

Jordan             0,7

Taiwan            0,3                                                                                                                  πρ. κρ. Γενάρη

Georgia             1

Guatemala       0,6

Kenya                 0,3                                                                           +                                  πρ. κρ. μέσα Μάρτη

Venezuela       0,4

Mali                   0,8

Somalia           0,5                                                                                                           (ούτε καν συστάσεις), πρ. κρ. 15 Μάρτη

Tanzania         0,2                                                                             +                                  πρ. κρ. 15 Μάρτη

Paraguay        1

Sudan              0,3

Ethiopia          0,03                                                                         +                                 πρ. κρ. Πριν τις 15 Μαρτίου

Liberia             2                                                                             +                                      πρ κρ. 15 Μαρτίου

Μιανμάρ         0,009

Libya                   0,1

Syria              0,2

Zimbabwe          0,3                                                                       ++                             πρ. κρ. Περίπου 20 Μάρτη, γεν. καραντίνα τέλη Μάρτη

Τα στοιχεία των πινάκων εδώ: https://www.worldometers.info/coronavirus/

Η θνητότητα δεν επηρεάζεται μόνο από το πόσο εξαπλώνεται η νόσος, αλλά και από άλλους παράγοντες (σύστημα υγείας, ενδεχόμενες διαφορές στο ανοσοποιητικό σύστημα των ανθρώπων διάφορων χωρών, διαφορές στις κλιματικές-περιβαλλοντικές συνθήκες κλπ).

Όσον αφορά τα συστήματα υγείας, και πάλι δεν προκύπτουν σαφή συμπεράσματα. Με βάση τα στοιχεία δεν φαίνεται μεν να αποτελούν τον αποφασιστικό παράγοντα, αλλά σίγουρα παίζουν ρόλο, όπως αναφέρουν αρκετά ρεπορτάζ για Ισπανία και την Ιταλία, όπου οι άνθρωποι πεθαίνανε στους διαδρόμους των νοσοκομείων ελλείψει κλινών ΜΕΘ, αλλά και στις ΗΠΑ, Βρετανία. Από ένα σημείο εξάπλωσης της νόσου και των σοβαρά νοσούντων κι έπειτα, όπου τα νοσοκομεία φτάνουν στο «κραχ», σαφώς τα θύματα πολλαπλασιάζονται. Από την άλλη μεριά είναι γεγονός ότι άλλες χώρες με χειρότερα συστήματα υγείας είχαν καλύτερα αποτελέσματα.

Στους παρακάτω συνδέσμους υπάρχουν κάποιοι πίνακες με στοιχεία για τις κλίνες ΜΕΘ σε κάθε χώρα (προ… κορωνοϊού).

https://www.iatronet.gr/photos/enimerosi/desp12.pdf

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_hospital_beds

Αυτός ο δείκτης από μόνος του επίσης δεν προσφέρει πολλά, αφού δεν διευκρινίζεται αν ανήκουν στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, αν αυτές του ιδιωτικού επιτάχθηκαν, και παρεμβάλλονται επιπλέον προβλήματα (πχ ένα ρεπορτάζ από τις ΗΠΑ εξηγούσε ότι δεν ο κόσμος δεν αντέχει οικονομικά να απευθυνθεί σε πρωτοβάθμιες δομές υγείας με αποτέλεσμα να απευθύνεται κατευθείαν στα νοσοκομεία, όπου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό). https://hbr.org/2020/03/coronavirus-is-exposing-deficiencies-in-u-s-health-care

Σε κάθε περίπτωση, η Ελλάδα έχει πολύ χειρότερο ΕΣΥ και τις δημόσιες χαμηλότερες δαπάνες για την υγεία από τις περισσότερες δυτικές χώρες πχ που βρίσκονται στην 1η 15άδα των νεκρών, ενώ στην Αφρική το ΕΣΥ είναι τελείως υποβαθμισμένο και στις περισσότερες χώρες της κλίνες ΜΕΘ και αναπνευστήρες υφίστανται σε ελάχιστο βαθμό. Επίσης πραγματοποιούν ελάχιστα τεστ. https://gr.euronews.com/2020/04/12/covid-19-ti-ginetai-stin-afriki

Εν πάση περιπτώσει, το επίπεδο ΕΣΥ αποτελεί τμήμα της απάντησης, γι’ αυτό και όλες οι χώρες εξαγγέλλουν μέτρα ενίσχυσης των νοσοκομείων, παραγγελία κλινών ΜΕΘ κι αναπνευστήρων κλπ. Αυτό είναι προφανές για χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, αλλά γίνεται αίτημα διεθνώς στα χείλη «προοδευτικών» εκπροσώπων του συστήματος και δεν έχουν λόγο να θέλουν να βλάψουν το σύστημα που υποστηρίζουν, απλώς θέλουν να παραμείνουν σε επαφή με τις ανάγκες και τα …συμπεράσματα του κόσμου, μπροστά σε μια πανδημία που είναι άγνωστο πόσους χιλιάδες ακόμα νεκρούς θα κοστίσει στα επόμενα «κύματά» της, μέχρι να βρεθεί αποτελεσματικό φάρμακο ή εμβόλιο.

Δουλειά της Αριστεράς σε κάθε περίπτωση είναι να απαιτεί μεγαλύτερη ετοιμότητα από κράτη και κυβερνήσεις, αντί να… κατηγορεί το κακό το ριζικό της. Eίναι δεδομένο ότι το ελληνικό κράτος με ένα καλύτερο σύστημα υγείας προσανατολισμένο στα πλήρως εξοπλισμένα και στελεχωμένα νοσοκομεία, με πολύ μεγαλύτερη οργάνωση σε πρωτοβάθμιο σύστημα περίθαλψης, με εξασφάλιση των όρων για μαζικά και δωρεάν τεστ για όλους κλπ θα είχε πολύ λιγότερους νεκρούς. Eπίσης έπρεπε να κλείσει πολύ νωρίτερα εκκλησίες, γήπεδα, καφετέριες, να κλείσει πολύ περισσότερους εργασιακούς χώρους, να επιβάλει καλύτερους όρους στις μετακινήσεις με τα ΜΜΜ κλπ και φυσικά θα έπρεπε να φροντίσει για την πολύ πιο καθολική και γενναιόδωρη αποζημίωση όλων των πληττόμενων εργαζομένων και ανέργων, αντί να μπουκώνει με δισεκατομμύρια καναλάρχες, κλινικάρχες, ΚΕΚάρχες κλπ.

Φαίνεται ότι παίζουν κι άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως το αν είναι υποχρεωτικό σε κάθε χώρα ή όχι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης. Υπήρχαν έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο κατά της φυματίωσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα κατά και άλλων ιών και βακτηρίων και από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος . Ίσως όχι τυχαία, στην Ελλάδα, στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, την Αφρική, την Ασία και τις περισσότερες χώρες της Λ.Αμερικής είναι υποχρεωτικό. Στις περισσότερες «δυτικές» χώρες όχι. H Ανατολική Γερμανία έχει λιγότερα κρούσματα από τη Δυτική.

Στο Ιράν άργησε να εφαρμοστεί (1984), οπότε δεν κάλυψε τους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Επίσης πιθανολογείται ως ένας λόγος που η Πορτογαλία τα πήγε πολύ καλύτερα από την Ισπανία (στην Πορτογαλία είναι υποχρεωτικό). Αν αποδειχθεί αυτό, θα είναι άλλη μια απόδειξη εγκληματικής πολιτικής των δυτικών κυβερνήσεων, που δεν επενδύουν στη δημόσια υγεία (γιατί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σημαίνει συνήθως δωρεάν εμβόλια, οπότε δεν συμφέρει). Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία έχουν αναλογικά λίγους νεκρούς, παρόλο που δεν ακολουθούν πολιτικές καθολικού εμβολιασμού κατά της φυματίωσης. Ίσως  η απάντηση βρίσκεται στο ότι σταμάτησαν τους εμβολιασμούς σχετικά πρόσφατα, οπότε η ομάδα κινδύνου, οι ηλικιωμένοι, είναι εμβολιασμένοι (πχ η Αυστραλία διέκοψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στα μέσα του ’80.  Oι περισσότερες χώρες της Δυτικής Ευρώπης ακολουθούσαν κάποτε πολιτικές καθολικού εμβολιασμού αλλά όχι πλέον, ενώ η Ολλανδία και η Ιταλία δεν ακολουθούσαν ποτέ, σύμφωνα με το πρώτο λινκ. Η Ιρλανδία φαίνεται να ακολουθεί πολιτικές καθολικού εμβολιασμού και στα δυο σχετικά λινκ που έχουν χάρτη (οπότε θα μπορούσε κανείς να πεί ότι ίσως αποτελούν τρανταχτή εξαίρεση) αλλά με περαιτέρω έρευνα βρήκαμε ότι στην πραγματικότητα πειραματίστηκε τη δεκαετία του ‘70 ακολουθώντας πότε πολιτικές καθολικού εμβολιασμού και πότε όχι, πριν καταλήξει ότι δεν χρειάζεται καθολικός εμβολιασμός (έβδομο λινκ). Παρόμοια στοιχεία μπορούν να βρεθούν και γι’ άλλες χώρες της Ευρώπης. Δείτε και τον χάρτη στο πέμπτο από τα επόμενα λινκς. Η μοναδική χώρα στη Λ.Αμερική όπου το εμβόλιο κατά της φυματίωσης δεν είναι υποχρεωτικό, το Εκουαδόρ, είναι μακράν πρώτη σε αναλογία νεκρών ανά 1 εκ. πληθυσμού.  Συνολικά υπήρξαν στοιχεία που σύγκριναν αθροιστικά τον αριθμό κρουσμάτων και νεκρών σε χώρες με υποχρεωτικό-καθολικό εμβολιασμό και σε χώρες χωρίς και βρήκαν ότι οι νεκροί και οι ασθενείς στη δεύτερη κατηγορία χωρών είναι δεκαπλάσιος.  Αυτά τα στοιχεία χρήζουν περαιτέρω μελέτης, πχ πότε σταμάτησε ο υποχρεωτικός εμβολιασμός σε κάθε χώρα της Δυτικής Ευρώπης, αλλά για να το αναφέρουν ήδη αρκετοί επιστήμονες ως ανασταλτικό παράγοντα στην εξέλιξη της πανδημίας, κάτι θα ξέρουν παραπάνω. Στην Ελλάδα αυτή η είδηση θάφτηκε στα ψιλά, γιατί όλα υποτάσσονται στον μεγάλο στόχο: ο μεγάλος ηγέτης ο Κούλης, που έσωσε τις ζωές μας.

https://www.ipsnews.net/2020/04/bcg-vaccine-fighting-coronavirus-south-asia/

https://gr.euronews.com/2020/04/12/covid-19-ti-ginetai-stin-afriki

https://en.wikipedia.org/wiki/BCG_vaccine#Americas

https://www.ethnos.gr/kosmos/98614_ereyna-ligoteroi-thanatoi-apo-koronoio-se-oses-hores-ekanan-embolio-fymatiosis

https://www.ethnos.gr/ygeia/98620_oplo-tis-anthektikotitas-ston-koronoio-isos-krybetai-sto-1908-i-ellada-diathetei

https://www1.health.gov.au/internet/main/publishing.nsf/Content/cda-cdi3001e.htm

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6506945/

https://www.euronews.com/2020/04/06/has-the-key-to-a-coronoavirus-vaccine-been-staring-us-in-the-face-for-a-century

https://www.novinite.com/articles/204095/Countries+with+Mandatory+Policies+to+BCG+Vaccine+Register+Fewer+Coronavirus+Deaths

https://www.deccanherald.com/national/bcg-offers-protection-from-coronavirus-suggests-new-study-823424.html

Ένας παράγοντας που μπορεί να έπαιξε ρόλο όσον αφορά την αποτελεσματικότητα των μέτρων είναι ο μικρός βαθμός συγκέντρωσης της παραγωγής, άρα η μειωμένη σχετικά μεταδοτικότητα στους χώρους εργασίας. Η Ιταλία έπαθε τη μεγάλη ζημιά στον αναπτυγμένο Βορρά με υψηλή συγκέντρωση εργαζομένων στα εργοστάσια. Επίσης ο βαθμός διεθνοποίησης της οικονομίας: η έκθεση στα διεθνή ταξίδια για επιχειρηματικούς λόγους ή ως αποτέλεσμα του χάι κλας τουρισμού (η Καστοριά που εκτέθηκε σε κάτι τέτοιο ξεκληρίστηκε, ενώ ο ιός ήρθε από την Ιταλία). Υπήρξαν ρεπορτάζ που έδειχναν ότι χώρες με αεροδρόμια που διασυνδέονται με περισσότερους διεθνείς προορισμούς, χτυπήθηκαν σοβαρότερα από την πανδημία. Βεβαίως υπάρχουν πολλές ασιατικές χώρες, ειδικά στη ΝΑ Ασία (πχ Κίνα, Ιαπωνία, Κορέα) που διαθέτουν πολλά και μεγάλα εργοστάσια και παρ’ όλα αυτά δεν είχαν τα νούμερα της Δύσης. Θεωρείται όμως λογικό να υποθέσουμε ότι και τέτοιοι παράγοντες έπαιξαν ρόλο. Επίσης ρόλο μπορεί να έπαιξε ο τρόπος και το ποσοστό χρήσης των ΜΜΜ.

Μπορεί επίσης να έπαιξε ρόλο η «συμμόρφωση»-αυτοπειθάρχηση του κόσμου στις συστάσεις των ειδικών και αυτοπεριορισμός σε ό,τι αφορά τις μετακινήσεις και τον συγχρωτισμό, το περιβάλλον και το κλίμα (πχ ζέστη ή υγρασία), αλλά δεν ακόμα δεν έχουν προκύψει ως προς αυτά ασφαλή συμπεράσματα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καραντίνα σε εργασιακούς χώρους, το κλείσιμο μαγαζιών και χώρων διασκέδασης, εκκλησιών, γηπέδων κλπ έπαιξαν θετικό ρόλο, και ότι το μη κλείσιμο άλλων μαζικών εργασιακών χώρων συνέβαλε στη διασπορά της νόσου. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μέτρα είναι προσωρινά και δεν αντιμετωπίζουν επί της ουσίας την πανδημία, που θα γνωρίσει νέες εξάρσεις με άγνωστο χρονικό ορίζοντα και ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται επ’ άπειρον η καραντίνα, για να δουλέψει η οικονομία (καπιταλισμός) αλλά και για να ζήσουν οι άνθρωποι (που ζούνε από τη δουλειά τους).

{Η ανάγκη παραγωγής δεν έχει εξαλειφθεί ούτε στον … παγκόσμιο σοσιαλισμό.  Ίσως βέβαια είναι ευκαιρία να διεκδικήσουμε λιγότερες ώρες δουλειάς ώστε να λιγοστέψουμε πιθανότητες μόλυνσης, ή εκ περιτροπής εργασία αν 14 μέρες, φυσικά με αύξηση μισθού (όχι μείωση) – έτσι θα αντιμετωπίζαμε και το ζήτημα της ανεργίας, αλλά από αυτά τα αιτήματα το υπαρκτό εργατικό κίνημα απέχει παρασάγγας.}

Στην περίπτωση της αναγκαίας καραντίνας σε εργασιακούς χώρους για 1-2 μήνες θα έπρεπε να διεκδικηθούν το κλείσιμο όλων των εργασιακών χώρων που δεν είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση της καραντίνας (κάτι που διεκδικήθηκε με απεργίες πχ σε Ιταλία και Γερμανία), πολύ καλύτερες αποζημιώσεις για όλους, σε εργασιακούς χώρους που δεν μπορούσαν να κλείσουν έπρεπε να διεκδικηθούν αυξήσεις μισθών και τήρηση μέτρων σε χώρους ανάγκης. Επίσης έπρεπε να διεκδικηθεί με πρωτοβουλία των υγειονομικών και τη συμπαράσταση της κοινωνίας να δαπανηθούν πολύ μεγαλύτερα ποσά για την υγεία, να δουλεύουν με πολύ καλύτερους όρους γιατροί και νοσηλευτές (για την ασφάλεια των ίδιων, των οικογενειών τους και των ασθενών), να εξασφαλιστούν μαζικά και δωρεάν μάσκες, γάντια, στολές και αντισηπτικά, για τους υγειονομικούς αλλά και για όλο τον πληθυσμό. Ακόμη κι αν αποδειχθεί ότι η αύξηση της θερμοκρασίας βοηθάει, οπότε στην Ελλάδα συμπτωματικά η άρση της καραντίνας δεν συμβάλει στην έξαρση της νόσου, από Σεπτέμβρη-Οκτώβρη θα αντιμετωπίσουμε και πάλι το πρόβλημα).

Ήταν σημαντικό να πειθαρχήσει όλος ο πληθυσμός (και η Αριστερά) στις συστάσεις για κοινωνική αποστασιοποίηση. Είναι σημαντικό να τις τηρήσει και το επόμενο διάστημα. Το ερώτημα παραμένει: δεν θα δώσουμε ξανά το χέρι, δεν θα αγκαλιάσουμε και δεν θα ξαναφιλήσουμε ποτέ ξανά άνθρωπο τα επόμενα 2 χρόνια, μέχρι να βγει εμβόλιο (αν βγει) ή φάρμακο; Θα καταργηθούν οι κοινωνικές επαφές επ’ άπειρον; Είναι προφανές ότι και αυτά τα μέτρα έχουν όριο. Ακόμα και για τέτοιους «πρακτικούς» λόγους πρέπει να προσανατολιστεί το επόμενο διάστημα η Αριστερά και το κίνημα στη διεκδίκηση της πραγματοποίησης μαζικών τεστ και δραστικής ενίσχυσης του ΕΣΥ και όχι μόνο στην κοινωνική αποστασιοποίηση.

Ο κόσμος είτε με από τα πάνω περιορισμό επαφών και κυκλοφορίας είτε χωρίς γενικά περιόρισε δραματικά τις μετακινήσεις του, και παρόλο που είναι δύσκολο να βρούμε στοιχεία περιορισμού των μετακινήσεων για κάθε χώρα, υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να υποθέσουμε ότι οι μετακινήσεις περιορίστηκαν σε σημαντικό βαθμό στις απολύτως απαραίτητες, σε μερικές χώρες περισσότερο από ότι στην Ελλάδα, σε άλλες λιγότερο. Στην Ελλάδα οι μετακινήσεις μειώθηκαν σε ποσοστά τουλάχιστον 80-90%. Ούτε το ποσοστό περιορισμού των μετακινήσεων (που πχ σε Γαλλία ή Ιταλία ήταν μεγαλύτερο από ότι στην Ελλάδα αλλά η νόσος συνέχισε να εξαπλώνεται και να θερίζει με πολύ μεγαλύτερους ρυθμούς) φαίνεται να παίζει τον μοναδικό ρόλο στα ποσοστά των νεκρών, αλλά αυτό δεν αναιρεί την αναγκαιότητα της –εθελοντικής- κοινωνικής αποστασιοποίησης στον μέγιστο δυνατό ρυθμό.

Επιπλέον τα μέτρα περιορισμού κυκλοφορίας και καθολικής επιτήρησης κυκλοφορίας και η παράνοια των SMS είναι μέτρα που είναι αμφίβολο αν πρόσφεραν το παραμικρό πέρα από καταπίεση. Το μικρό ποσοστό «απείθαρχων» συνέχισε να υπάρχει ενώ πχ οι μετακινήσεις στην Ελλάδα είχαν περιοριστεί στον ίδιο βαθμό ακόμα και χωρίς SMS, οπότε επιστρατεύονταν στημένα ρεπορτάζ με …πλημμυρισμένες από κόσμο παραλίες.

Τέλος για να επιβληθεί οποιοδήποτε αίτημα, όπως αυτά που αναφέραμε, απαιτείται ταξικός αγώνας. Κι αυτός δεν εξυπηρετείται από απαγορεύσεις και περιορισμούς κυκλοφορίας. Γι’ αυτούς τους λόγους εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι ο περιορισμός κυκλοφορίας είχε να κάνει περισσότερο με επικοινωνιακούς λόγους, με την ανάγκη εξατομικοποίησης της ευθύνης και αξιοποίησής του για πολιτικούς λόγους, παρά με την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ελλάδα.

Αν ισχύουν τα παραπάνω συμπεράσματα και υποθέσεις, δηλαδή η πολυπαραγοντικότητα της νόσου, η διαφορετική θνητότητα σε κάθε χώρα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν αμιγώς με τα μέτρα (που στη Δύση είχαν να κάνουν γενικώς με την καραντίνα και ένα ανέτοιμο ΕΣΥ), μένει να φανεί από τις τάσεις της επόμενης περιόδου. Λογικά αναμένουμε να διατηρηθούν οι ίδιες τάσεις στην ύφεση, όπως και στην επόμενη έξαρση της νόσου. Δηλαδή περισσότερα κρούσματα και νεκροί στην «επανεκκίνηση της οικονομίας» και την ύφεση της νόσου για τις ίδιες χώρες (Δυτική Ευρώπη και ΗΠΑ κυρίως) και λιγότερα για τις υπόλοιπες, περισσότερα στην επόμενη έξαρση, περισσότερα με «μέτρα», περισσότερα και χωρίς μέτρα. Οψόμεθα.

Τελικά η ελληνική κυβέρνηση δεν λογοδοτούσε για ό,τι έκανε στο κριτήριο προστασίας της υγείας των πολιτών, αλλά στις ανάγκες του συστήματος που υπηρετούν και το ξεχαρβαλωμένο σύστημα υγείας – για να μην καταρρεύσει και μαζί του καταρρεύσει και η κυβέρνηση. Είχαν επίσης σκοπό να προστατεύσουν την κυβερνητική πολιτική ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα υγείας: να μην υπάρξει μαζική συγκέντρωση κρουσμάτων τέτοια, ώστε να γίνει πιεστική και μαζική (με όρους “ζωής ή θανάτου”) η απαίτηση για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας και επίταξη του ιδιωτικού τομέα υγείας.

Σήμερα αλλάζει πολιτική (όπως και όλος ο δυτικός καπιταλισμός) και χωρίς να έχει πάρει ουσιαστικά μέτρα για να είναι πιο έτοιμο το κράτος στην επόμενη φάση, χωρίς να έχει αλλάξει ο ρυθμός των νεκρών (πχ σήμερα -27/4- είχαμε 2 νεκρούς, χθες 3, προχθές 5, παρόμοια νούμερα είχαμε τις περισσότερες μέρες της κορύφωσης της κρίσης) αλλάζουν τα μέτρα και η προπαγάνδα. Επισπεύδεται η «επανεκκίνηση» της οικονομίας και καλούνται οι τουρίστες μαζικά να …ζήσουν τον μύθο τους στην Ελλάδα και να βουλιάξουν οι παραλίες. «Χθες» δεν ήταν βέβαιο ότι ο κορωνοϊός για το πώς ανταποκρίνεται στη θερμοκρασία αλλά «σήμερα» κατακλυζόμαστε από ρεπορτάζ «με θαυμάσια νέα για τον τουρισμό μας». Πριν έδειχναν στημένα ρεπορτάζ με άδειους δρόμους που τους βάφτιζαν γεμάτους. Σήμερα δείχνουν γεμάτες πλατείες και δρόμους και τους παρουσιάζουν ως … ένδειξη πειθάρχησης του κόσμου και ο Μητσοτάκης μοστράρει στα κανάλια υπερήφανος συνωστισμένος σε συναυλία της Πρωτοψάλτη . Πριν τρομοκρατούσαν τον πληθυσμό στον περίπατό του και τις τελευταίες δυο εβδομάδες που ο καιρός έφτιαξε, φάνηκε ότι «γλιτώσαμε τα χειρότερα» και ο κόσμος έχει χαλαρώσει και σιγά σιγά συνωστίζεται σε σοκάκια και πλατείες (κακώς δεν λαμβάνει τα μέτρα του, αλλά είναι μια πραγματικότητα), η αστυνομία σφυρίζει αδιάφορα (ειρήσθω εν παρόδω, αυτές τις δυο εβδομάδες δεν σημειώθηκε κάποια αύξηση των κρουσμάτων). 25 μέρες πριν μας ενημέρωνε ο Τσιόδρας ότι χωρίς την καραντίνα θα είχαμε …2265 νεκρούς, και σήμερα στην TV δήλωσαν οι ειδικοί πως υπολογίζουν ότι θα είχαμε 2,5 φορές περισσότερους νεκρούς, δηλαδή 342. Πρόκειται δηλαδή για ενημέρωση κι επιστήμη που εξυπηρετούν μόνο πολιτικές σκοπιμότητες και δεν αξίζουν ούτε το σάλιο μας, πόσο μάλλον την εμπιστοσύνη μας. Παρεμπιπτόντως, το 342, με βάση τα όσα είπαμε, είναι πολύ πιο ρεαλιστικό νούμερο από το 2265 και επιβεβαιώνει τη διαφορετική θνητότητα της νόσου σε διάφορες χώρες, οπότε σχετικοποιεί κατά πολύ την αξιοσύνη του Μητσοτάκη που υποτίθεται μας έσωσε από χιλιάδες νεκρούς αλλά εντάξει, δεν μπορούν να τα σκέφτονται όλα, τώρα άλλωστε προέχει η επανεκκίνηση… Πλέον εμφανίζονται άρθρα από «προοδευτική αστική σκοπιά» που κάνουν λόγο για πρόωρο σπάσιμο καραντίνας από τις δυτικές κυβερνήσεις και φλερτ με λογικές «ανοσίας» αγέλης», με την ελληνική κυβέρνηση πλέον να εμφανίζεται να πηγαίνει κόντρα στους –δικούς της- επιστήμονες. https://www.efsyn.gr/politiki/i-apopsi-tis-efsyn/240570_i-anosia-tis-agelis-apo-parathyro

Λοιπόν «πετύχαμε όλοι μαζί μια μεγάλη νίκη»; Όχι. Μια σειρά παράγοντες έπαιξαν ρόλο στο να μην έχει η Ελλάδα την εικόνα της Ιταλίας, αλλά θα μπορούσαμε κάλλιστα να έχουμε πολύ χειρότερη, αν δεν συνέτρεχαν μια σειρά άλλοι παράγοντες, με δεδομένο πχ ότι έχουμε τον μισό αριθμό κλινών ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους σε σχέση με την Ιταλία. Είμαστε εξοργισμένοι με τα μέτρα του Μητσοτάκη (αυταρχισμός και μπούκωμα δισεκατομμυρίων στο κεφάλαιο, ψίχουλα και ανεργία για τον λαό), είμαστε εξοργισμένοι γιατί αυτός ευθύνεται για τους 137 νεκρούς, που το σύστημα δεν ήταν έτοιμο να προλάβει την εκδήλωση κι εξάπλωση της νόσου πιο έγκαιρα και να διαγνώσει και να αντιμετωπίσει τους ασθενείς, που μας δούλεψε ψιλό γαζί με καραντίνα και τώρα μας δουλεύει και με την άρση της και που αύριο θα μας καλέσει να πληρώσουμε τα σπασμένα.

Είμαστε λοιπόν «έτοιμοι ως χώρα για την άρση των μέτρων»;  Όχι. Και κινδυνεύουμε ανά πάσα στιγμή με νέα έξαρση της πανδημίας, με ίδιες και χειρότερες συνέπειες.




Ψήφισμα Σωματείου εργαζομένων Δήμου Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας: Όχι στις πολιτικές εξόντωσης – Να κλείσουν τα στρατόπεδα – φυλακές!

Ο εγκλεισμός προσφύγων/προσφυγισσών και μεταναστών/μεταναστριών σε στρατόπεδα-φυλακές, υγιείς και νοσούντες-σες μαζί, ευπαθείς ομάδες και μη μαζί, είναι συνταγή ραγδαίας διασποράς του ιού μέσα στα προσφυγικά στρατόπεδα  ενώ απειλεί την δημόσια υγεία στις κοινότητες γύρω από αυτά. Σε συνθήκες Μόριας (18.000 άνθρωποι) ή Ριτσώνας (3.000 άνθρωποι), με ανθρώπους να ζουν ο ένας πάνω στον άλλο σε σκηνές ή σε οικίσκους 10 τετραγωνικών μέτρων 6 και 8 μαζί, η τήρηση «κοινωνικής απόστασης» αποτελεί κακόγουστο αστείο. Χωρίς τεστ στο σύνολο των «φιλοξενούμενων» για τον διαχωρισμό νοσούντων/νοσουσών από υγιείς, με την δημιουργία μικρότερων φυλακών  απομόνωσης των κρουσμάτων μέσα στις μεγαλύτερες προσφυγικές φυλακές, δυστυχώς το μόνο που θα επιτευχθεί είναι η ραγδαία διασπορά της πανδημίας. Nα αρθούν τώρα τα μέτρα εξόντωσης των προσφύγων-ισσών. Να σταματήσει η πολλαπλή στέρηση ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων για ανθρώπους που ήρθαν κυνηγημένοι από τον πόλεμο, τις διώξεις και τις εμφύλιες συγκρούσεις στις χώρες τους. Ζητάμε από την Ελληνική Κυβέρνηση:

  • Να προχωρήσει σε μαζικά τεστ σε όλα τα hot-spot και στα προσφυγικά στρατόπεδα, είτε υπάρχουν ήδη επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid19 είτε όχι, διαχωρίζοντας τους/τις υγιείς από τους/τις νοσούντες-σες.
  • Να μεταφέρει σε δωμάτια κλειστών ξενοδοχείων όλους τους ανθρώπους  που ζουν στοιβαγμένοι σε άθλιες συνθήκες στα hot-spot των νησιών και στα στρατόπεδα της ενδοχώρας, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες και τα ασυνόδευτα ανήλικα.
  • Μέχρι να ολοκληρωθεί η εκκένωση των στρατοπέδων, να παρασχεθούν όλα τα μέσα ατομικής προστασίας και καθαρισμού στους καταυλισμούς, τόσο σε εγκλωβισμένους-ες όσο και σε εργαζόμενους-ες στις δομές.
  • Πρόσβαση όλων των προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Οι Προσφυγ(ισσ)ες και οι μετανάστ(ρι)ες είναι τα αθώα θύματα των πολέμων και της φτώχειας, όχι πειραματόζωα δολοφονικών πρακτικών ανοσίας αγέλης. Η μεταχείρισή τους αποτελεί δείγμα πολιτισμού και  ανθρωπιάς της Ελληνικής κοινωνίας. Όχι στις πολιτικές εξόντωσής τους. Να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα – φυλακές!




1η Μάη διαδηλώνουμε – Όχι στην απαγόρευση των συγκεντρώσεων

Ερήμην των συνδικάτων η κυβέρνηση αποφάσισε και μας ανακοίνωσε εκ στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Στ. Πέτσα, την μεταφορά των καθιερωμένων συγκεντρώσεων της Πρωτομαγιάς για το Σάββατο 9/5.

Η αλήθεια είναι ότι από μια κυβέρνηση που αρνείται να ακούσει και να συζητήσει με τους γιατρούς, εν μέσω μιας εξαιρετικά σοβαρής παγκόσμιας πανδημίας, μίας κυβέρνησης που εν μέσω κλειστών σχολείων και χωρίς δημόσια διαβούλευση περνάει ένα νέο αντιεκπαιδευτικό νομοσχέδιο, θα ήταν οξύμωρο να περιμέναμε διαφορετική αντιμετώπιση για τη μέρα της εργατικής Πρωτομαγιάς.

Ο δε Υφ. Πολ. Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση των συντακτών την 27/4, με το γνωστό τόνο επίπληξης, αναφέρθηκε στην απαγόρευση εκδρομών κατά το τριήμερο της πρωτομαγιάς. Στην πραγματικότητα δεν φοβούνται τόσο τις εκδρομές, όσο τη διοργάνωση και τη συμμετοχή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις μνήμης και αγώνα για την 1 Μάη.

Η εργατική πρωτομαγιά είναι απεργία, διεθνής μέρα γιορτής και αγώνα, σε ανάμνηση του αιματοβαμμένου αγώνα των εργατών του Σικάγου την 1η Μαΐου 1886 που διεκδικούσαν το οκτάωρο και καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ειδικά φέτος, που τα θύματα αυτής της υγειονομικής κρίσης είναι κατά κόρον οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, με μέτρα προστασίας, με αίσθημα ευθύνης (περισσότερο από πολλούς «κυβερνητικούς»), θα διαδηλώσουμε και θα βροντοφωνάξουμε ότι τα εργασιακά μας δικαιώματα δεν μπαίνουν σε καραντίνα! Δεν αποδεχόμαστε την περιστολή των συνδικαλιστικών και πολιτικών μας ελευθεριών. Την 1 Μαΐου δεν δουλεύουμε, ούτε εργασία, ούτε τηλεργασία!

Χασάπη Γ.