1

Ναζιστική πρόκληση στο Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών: φασίστες ενοχλήθηκαν από τα αντιφασιστικά σεμινάρια της Κίνησης “Απελάστε το Ρατσισμό”

Σβάστικες με σπρέι ζωγράφισαν σήμερα Πέμπτη 28/3 το πρωί, σε ώρα που ο χώρος μας ήταν εκτός λειτουργίας, θρασύδειλοι νεοναζί αριστερά και δεξιά από την εσωτερική είσοδο του ορόφου που στεγάζεται το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και η Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό” στο Μεταξουργείο. Οι ναζί προφανώς ενοχλήθηκαν από τα αντιφασιστικά σεμινάρια με θέμα “Τί είναι ο ναζισμός;” που ξεκίνησαν στον χώρο μας χτες Τετάρτη 27/3 με μεγάλη επιτυχία και συνεχίζονται τις επόμενες μέρες. Τέτοιες θρασύδειλες επιθέσεις όχι μόνο δεν μας φοβίζουν αλλά αντίθετα δυναμώνουν τον αγώνα μας για αλληλεγγύη σε πρόσφυγες και μετανάστες, όπως και τις κοινές δράσεις μας μαζί τους ενάντια στη φτώχεια, τον πόλεμο και το φασισμό. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που φασίστες επιχειρούν ανεπιτυχώς να εκφοβίσουν τους ανθρώπους του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών κατά τη διάρκεια των 15 χρόνων απρόσκοπτης λειτουργίας μας με πάνω από 8.000 μετανάστες και πρόσφυγες και ντόπιους να έχουν μέχρι στιγμής παρακολουθήσει  δωρεάν μαθήματα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας, αγγλικών, γερμανικών και ισπανικών.

H πρώτη μέρα των αντιφασιστικών σεμινάριων της Κίνησης «Απελάστε το Ρατσισμό»

 

Η τελευταία αυτή πρόκληση προστίθεται σε σειρά επιθέσεων νεοναζί τις τελευταίες μέρες με θύματα μετανάστες και πρόσφυγες, μέλη αντιφασιστικών κινημάτων, κοινωνικούς χώρους και στέκια αλληλεγγύης στην Αθήνα, την Καλλιθέα, την Κόνιτσα, τα Βίλια, την Πτολεμαΐδα και σε άλλες περιοχές της χώρας. Είναι η δεύτερη φασιστική επίθεση μέσα σε λίγες μέρες στην γειτονιά του Μεταξουργείου, που φαίνεται πως έχει μπει στο στόχαστρο συγκεκριμένης ομάδας νεοναζί. Σοβαρότερη ήταν η επίθεση που δέχτηκε πριν μια εβδομάδα λίγα στενά πιο μακριά από τον χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών πρόσφυγας από το Αφγανιστάν που εργάζεται ως διερμηνέας στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, καθώς και ένας φίλος του οι οποίοι χτυπήθηκαν τα μεσάνυχτα με λοστούς από οκτώ φασίστες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους.

Η αποθράσυνση των νεοναζί οφείλεται τόσο στην ατιμωρησία τους από την αστυνομία όσο και στην ενεργότερη παρουσία της εγκληματικής Χρυσής Αυγής στους δρόμους των πόλεων, με αφορμή τις υποψηφιότητες νεοναζί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Χρέος όλων μας είναι να διασφαλίσουμε ότι οι δρόμοι των πόλεων θα παραμείνουν ανοιχτοί για όλους τους κατοίκους τους, ανεξάρτητα από χρώμα, θρησκεία, προέλευση, φύλο, κοινωνικές και πολιτικές πεποιθήσεις, όσο και ότι οι νεοναζί θα μαυριστούν στις επερχόμενες εκλογές. Όσο αφορά το Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών και την Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”, απευθύνουμε κάλεσμα προς όλους όσους δεν ανέχονται το φασιστικό και ρατσιστικό δηλητήριο να πλαισιώσουν τις επόμενες αντιφασιστικές  εκδηλώσεις της ΚΑΡ στον χώρο του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών, στην οδό Γιατράκου 22 στο Μεταξουργείο το Σάββατο 30/3 στις 5 μ.μ. Και την επόμενη Τετάρτη 3/4 στις 6 μ.μ. με εισηγητή τον Ηλία Ιωακείμογλου. Επίσης να ενισχύσουν τις ομάδες αλληλέγγυων εθελοντών του Κυριακάτικου Σχολείου Μεταναστών.

 

Εδώ η εισήγηση της πρώτης μέρας απ’τον Ηλία Ιωακείμογλου:

 

 

Ακολουθεί το πρόγραμμα των αντιφασιστικών σεμιναρίων μας:

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019, 5 μ.μ.

Η σχέση του ναζισμού με την αστική τάξη

Η συμμαχία με τις μεγάλες επιχειρήσεις. Η στάση των μικρών επιχειρήσεων. Θα ακολουθήσει προβολή της κινηματογραφικής ταινίας «Οι καταραμένοι» του Λουκίνο Βισκόντι.

———————————

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 6 μ.μ.

Η σχέση του ναζισμού με την εργατική τάξη. Οι εργάτες που ψήφισαν τους ναζί.

Διάσπαση του εργατικού κινήματος. Η μετατροπή του κοινωνικού κράτους σε μηχανισμό ελέγχου της εργατικής τάξης. Οι μάχες στους δρόμους του Βερολίνου.

———————————

Κυριακάτικο Σχολείο Μεταναστών Κίνηση «Απελάστε το Ρατσισμό»




ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ

H Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πτολεμαΐδας θα πραγματοποιήσει παρέμβαση στην κεντρική πλατεία της πόλης το Σάββατο 23/3/2019, στις 12 το μεσημέρι και καλεί τους αντιφασίστες και δημοκράτες πολίτες της περιοχής να τη στηρίξουν. Η παρέμβαση θα γίνει με την παρακάτω ανακοίνωση:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΘΝΙΚΙΣΤΙΚΗ ΥΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ-

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΩΝ ΝΕΟΝΑΖΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ!

Κυριακή απόγευμα 17 Mαρτίου 2019, κεντρική πλατεία Πτολεμαΐδας. 300 άτομα πραγματοποιούν συγκέντρωση στην πλατεία κι έπειτα διαδήλωση. Η συγκέντρωση στα χαρτιά διοργανώνεται από …ένα άτομο και καλεί «ακομμάτιστα, υπέρ της Μακεδονίας». Τελικά οι 250 σχεδόν από αυτούς είναι ξενόφερτοι από άλλες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας, τη Λάρισα, μέχρι και από Αθήνα, και παρατάσσονται συγκροτημένοι ως «τάγματα εφόδου» έτοιμα για μάχη. Πυρσοί, τσολιάδες, εθνικός ύμνος, συνθήματα μίσους για τη δημοκρατία και τους άλλους λαούς: «αλήτες προδότες πολιτικοί», «στα όπλα να πάρουμε τα Σκόπια», «Δεν θα γίνεις Έλληνας ποτέ, Αλβανέ», «Γ…ιέται η Τουρκία», αγιοποίηση του Κατσίφα (ο ακροδεξιός πιστολέρο που άνοιξε πυρ στην αλβανική αστυνομία), ομιλήτρια κάποια Μπιτάκου που καθοδηγούσε μαζί με τον ναζιστή βουλευτή Γ.Λαγό τις συγκρούσεις ακροδεξιών κουκουλοφόρων με την αστυνομία στο Σύνταγμα 2 μήνες πριν… Ακόμα κι ακροδεξιοί «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» άλλωστε κατονόμαζαν τους διοργανωτές ως «Σάρισσα» (ανορθόγραφα, με 2 «Σ», για να παραπέμπει στα SS του Χίτλερ) και τους χαρακτήριζαν ως χιτλερικούς, καλώντας σε αποχή από τη συγκεκριμένη συγκέντρωση. Είναι ξεκάθαρο: Διοργανωτής της συγκέντρωσης ήταν η ένοπλη δολοφονική ναζιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής, η οποία κατάφερε ανενόχλητα να κάνει εκδήλωση στην πλατεία της πόλης μας, με τον κόσμο στις καφετέριες να συνεχίζει ανενόχλητος από την παρουσία τους τη διασκέδασή του. Η συγκέντρωση ήταν αποτυχημένη και η συμμετοχή των ντόπιων ελάχιστη, αλλά αυτό δεν αναιρεί την φασιστική κηλίδωση της πόλης μας, μιας πόλης που έχει μαρτυρήσει από τα χιτλερικά στρατεύματα.

Στην Πτολεμαΐδα, λίγες μέρες πριν οι «Πτολεμαίοι Μακεδόνες» και συγκεκριμένα ΜΜΕ στοχοποιούσαν συμπολίτες μας με αντιεθνικιστικές απόψεις, προκαλώντας μέχρι και απειλές κατά της ζωής τους, ενώ η Δημοτική Αρχή Εορδαίας συνεργαζόταν μαζί τους για την δημιουργία εθνικιστικού γκράφιτι, καταθέτοντας μάλιστα μήνυση εναντίον συμπολιτών που έγραψαν αντιεθνικιστικό σύνθημα πάνω στο γκράφιτι. Η άμεση προειδοποίησή μας επαληθεύτηκε πολύ γρήγορα: όποιος σπέρνει ακραίο εθνικισμό θερίζει ναζισμό και Χρυσή Αυγή.

Αλλά όσα ακολούθησαν ήταν ακόμα χειρότερα: συγκεκριμένα ΜΜΕ προπαγάνδισαν το ναζιστικό συλλαλητήριο, ο Δήμος Εορδαίας και η τοπική αστυνομία δώσανε άδεια στους υπόδικους χιτλερικούς να κάνουνε συγκέντρωση, ο δε Δήμος τους έστησε και την εξέδρα! Οι ορκισμένοι εχθροί της Δημοκρατίας αβαντάρονται ανοιχτά πλέον από τους τοπικούς θεσμούς που την εκπροσωπούν! Αναρωτιόμαστε, έχει πάτο το βαρέλι;

5,5 χρόνια μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, της οποίας είχαν προηγηθεί άλλες δολοφονίες κι εκατοντάδες δολοφονικές επιθέσεις με μαχαίρια, ρόπαλα και σιδηρογροθιές σε ντόπιους και μετανάστες, οι υπόδικοι για εγκληματική οργάνωση Ναζί της Χρυσής Αυγής ανασυγκροτούν τα τάγματα εφόδου και κλιμακώνουν τις ένοπλες επιθέσεις τους απέναντι σε όποιον δεν ταιριάζει στα … «άρια» πρότυπά τους: Μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα μόνο καταγράψαμε απειλή σε μετανάστες με μαχαίρι στο τραμ και ξυλοκόπημα προσφύγων με λοστούς και αιχμηρά αντικείμενα (στην Αθήνα), επίθεση σε πρόσφυγες στα Βίλια Αττικής, εμπρηστική ομοφοβική επίθεση στο Μοναστηράκι, επιχείρηση πογκρόμ και απειλές με όπλα στο Αιγάλεω, εκδίωξη προσφυγόπουλων από αυτοσχέδια παιδική χαρά στη Χίο, επίθεση κουκουλοφόρων με λοστούς σε προσφυγόπουλα στην Κόνιτσα, ξυλοκόπημα μετανάστη στη Σαλαμίνα, διακοπή θεατρικής παράστασης στη Θεσσαλονίκη, ντου Κασιδιάρη στο γραφείο προέδρου της Βουλής. Αυτές οι επιθέσεις κλιμακώνονται μέσα στο κλίμα διεθνούς ανόδου της Ακροδεξιάς κι όξυνσης της φασιστικής βίας (πχ μακελάρης στη Νέα Ζηλανδία), αλλά και μέσα στο κλίμα που δημιούργησε η Συμφωνία των Πρεσπών. Για δεύτερη φορά (μετά το 1992-93), οι ναζιστές, οι ορκισμένοι εχθροί της οργανωμένης εργατικής τάξης, οι μπράβοι των καπιταλιστών ενάντια στο εργατικό κίνημα, χρησιμοποιούν το «Μακεδονικό» με τις ευλογίες του κράτους, για να σπάσουν την απομόνωσή τους, να αντλήσουν νομιμοποίηση και να συνδεθούν με ευρύτερα ακροατήρια.

Για όλα αυτά υπάρχουν σοβαρές ευθύνες των προηγούμενων αλλά και των σημερινών κυβερνώντων. Η δίκη των Ναζί έχει κρατήσει ήδη 5,5 χρόνια, ενώ θα μπορούσε να έχει λήξει προ πολλού, όπως αναφέρουν οι νομικοί που ασχολιούνται με την υπόθεση. Παρόλο που η παρούσα δικογραφία φτάνει και περισσεύει για να καταδικαστεί η ΧΑ ακόμα κι ως τρομοκρατική οργάνωση (όπως τα διαθέσιμα στοιχεία ότι στα γραφεία της βρέθηκε οπλισμός που χρησιμοποιεί το τζιχαντιστικό ISIS), οι βουλευτές της κυκλοφορούν ελεύθεροι ακονίζοντας τα μαχαίρια τους. Και παράλληλα αγορεύουν, στήνουν σόου στη Βουλή και νομιμοποιούνται θεσμικά (διαφημίζονται ακόμα και από την ΕΡΤ, ενώ υπάρχουν και κοινές εμφανίσεις Ναζί με θεσμικά πρόσωπα που εκπροσωπούν το «δημοκρατικό τόξο»). Την ίδια στιγμή που οι δολοφόνοι κυκλοφορούν ελεύθεροι, άνθρωποι που αγωνίζονται για την κοινωνική δικαιοσύνη καταστέλλονται, τρομοκρατούνται, φυλακίζονται ή γίνεται προσπάθεια να εξοντωθούν με πολυετείς δικαστικές μάχες, ενώ καθαρίστριες φυλακίζονται 10 χρόνια για πλαστογράφηση απολυτηρίου δημοτικούΕφημερίδες-σάιτ μεγάλης αναγνωσιμότητας εξακολουθούν να κυκλοφορούν ατιμώρητα με εξώφυλλα που καλούν ευθέως σε δολοφονίες (όπως το «Μακελειό» ή ο «Στόχος»). Η διατήρηση των υπέρογκων δαπανών που κατευθύνονται σε στρατό και αστυνομία σε βάρος του κοινωνικού κράτους (ενίσχυση μιλιταρισμού), η επιστράτευση ακροδεξιών εθνικιστών στο Υπουργείο Άμυνας, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης και τα κλειστά σύνορα που υποχρεώνουν τους πρόσφυγες να θαλασσοπνίγονται στα ανοιχτά της Λιβύης (θεσμοποίηση κι άρα ενίσχυση ρατσισμού) συμπληρώνουν κομμάτια στο παζλ των κυβερνητικών ευθυνών…

Συμπολίτες, αυτή η κατάσταση τείνει να μετατρέψει την Πτολεμαΐδα σε ορμητήριο της Ακροδεξιάς και του Φασισμού στη Βόρεια Ελλάδα, και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε! Δεν αρκεί «ανέμελοι» να τους γυρίζουμε την πλάτη, διότι «ο φασισμός δεν θα πεθάνει μόνος του» και δεν πρόκειται να το κάνουν άλλοι για εμάς: Τον φασισμό πρέπει να τον νικήσουμε εμείς οι ίδιοι οι απλοί άνθρωποι της δουλειάς, διαφορετικά κάποια στιγμή θα στραφεί εναντίον όλων μας. Ας πάρουμε σοβαρά υπόψη τα μαθήματα της Ιστορίας του μεσοπολέμου… Οι ίδιοι οι απλοί κάτοικοι της περιοχής, που στενάζουμε από τη φτώχεια και την ανεργία, πρέπει να οργανωθούμε και να δράσουμε, να σπάσουμε το κλίμα φίμωσης και τρομοκρατίας που προσπαθούν να στήσουν συστημικοί κύκλοι μαζί με τους φασίστες. Με μαζική λαϊκή δράση στους δρόμους, στους εργατικούς χώρους και τις γειτονιές, να κάνουμε δική μας υπόθεση το τσάκισμα του φασισμού που επιχειρεί να βγάλει ρίζες στην πόλη μας. Καλούμε τους αντιφασίστες και δημοκράτες της περιοχής να συσπειρωθούν στην Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Πτολεμαΐδας. Στην Εορδαία δεν θα περάσει ο φασισμός!

ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ




Ψήφισμα συμπαράστασης της ΟΚΔΕ στον Αλέξη Λιοσάτο

Η ΟΚΔΕ δηλώνει την αλληλεγγύη της στον Αλέξη Λιοσάτο, ο οποίος, επειδή καταδίκασε δημόσια το κλίμα εθνικιστικής και φασιστικής τρομοκρατίας που καλλιεργείται στην Πτολεμαΐδα, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθεί από τα ντόπια φασιστοειδή και τα φίλα προσκείμενα σε αυτά ΜΜΕ, δέχτηκε απειλητικά μηνύματα κατά της ζωής του και βανδαλισμούς στον επαγγελματικό του χώρο.

Καταγγέλλουμε επίσης την δράση των «Πτολεμαίων Μακεδόνων» –όπως και όλων των φασιστοειδών και φασιστικών ομάδων– που με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών, επιδιώκουν να εξαπολύσουν ένα κύμα τρομοκρατίας ενάντια σε όσους αγωνίζονται για τα δικαιώματα των εργαζομένων (όλων των εργαζομένων, ντόπιων ή μεταναστών, ανεξάρτητα από την εθνικότητα και την θρησκεία τους) και αντιστέκονται έμπρακτα στο δηλητήριο του εθνικισμού. Οι εθνικιστικές τσιρίδες δεν πρέπει να ξεγελούν κανέναν. Όσοι δεν αγωνίστηκαν ποτέ ενάντια στο ξεπούλημα των δικαιωμάτων των εργαζομένων, της νεολαίας και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, κατ’ εντολή των ξένων και ντόπιων τοκογλύφων-καπιταλιστών, δεν μπορούν και δεν πρόκειται να υπερασπιστούν καμία εθνική κυριαρχία. Όπως χαρακτηριστικά δείχνει και η περίπτωση του σ. Αλέξη Λιοσάτου η δράση τους έχει σαν στόχο την πάταξη του «εσωτερικού εχθρού». Αυτός είναι και ο λόγος που οι κάθε είδους φασιστικές οργανώσεις απολαμβάνουν την ευμένεια και και την κάλυψη των καπιταλιστών και του μνημονιακού καθεστώτος.

Το ξεμύτισμα των φασιστοειδών δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών που σπέρνουν την φτώχεια και την εξαθλίωση, της ακραίας νεοφιλελεύθερης ιδεολογικής επίθεσης που τις συνοδεύει και προωθεί μέσα στην κοινωνία τις κανιβαλικές τάσεις και το μίσος προς τους οικονομικά ασθενέστερους. Είναι ακόμη αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής φιλοπόλεμης και φιλοϊμπεριαλιστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ με αποκορύφωμα την κατάπτυστη συμφωνία των Πρεσπών, όπως και της τυχοδιωκτικής πολιτικής της ΝΔ που ενώ είναι εξίσου φιλοπόλεμη και φιλοϊμπεριαλιστική με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, χύνει εθνικιστικό δηλητήριο για να διχάζει τους εργαζόμενους και φλερτάρει με τα φασιστοειδή. Είναι τέλος αποτέλεσμα της ατιμωρησίας των φασιστών και της δράσης των συμμοριών τους από την αστική δικαιοσύνη με χαρακτηριστικότερο το παράδειγμα της Χρυσής Αυγής που 4 χρόνια μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα η δίκη ακόμη συνεχίζεται, με όλους τους κατηγορούμενους να είναι εκτός φυλακής – ακόμη και ο μαχαιροβγάλτης Ρουπακιάς.

Η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Οι φασιστικές απειλές πρέπει να μας βρουν ενωμένους. Ντόπιους και μετανάστες εργαζόμενους, άνεργους, νέους και φτωχούς. Πρέπει να απαντηθούν με οργάνωση σε κάθε χώρο εργασίας, γειτονιά, σχολείο και σχολή και με αγώνες, μαζικούς μαχητικούς και ανυποχώρητους, ενάντια στους φασίστες και κυρίως ενάντια στις πολιτικές των μνημονίων που τους ξερνάνε.




Το φάσμα του εμφύλιου πολέμου πλανιέται ήδη πάνω από τις ΗΠΑ!

Του Γιώργου Μητραλιά

Σημείωση RedTopia: Χωρίς να συμμεριζόμαστε την ενθουσιώδη στάση του σ. Γ. Μητραλιά απέναντι στον Μπ. Σάντερς, δημοσιεύουμε ένα κατά τα άλλα ενδιαφέρον άρθρο του σ. που περιγράφει την οξύτατη ταξική και πολιτική πόλωση που διαμορφώνεται στην “καρδιά του κτήνους”, στις ΗΠΑ. Ο Σάντερς από τη μια πλευρά συνεχίζει να συμμετέχει στο δεξιό-αστικό κόμμα των Δημοκρατικών,  έναν από τους δυο δηλαδή κύριους κομματικούς πυλώνες του καπιταλισμού και του ιμπεριαλισμού των ΗΠΑ,  στηρίζοντας μάλιστα δημόσια την Χ. Κλίντον μετά την επικράτησή της στις εσωκομματικές εκλογές του 2016, από την άλλη όμως συνεχίζει να βρίσκεται σε επαφή με μια μεγάλη πολιτική ριζοσπαστικοποίηση εργατολαϊκών και νεολαιίστικων στρωμάτων της αμερικανικής κοινωνίας, που ασφυκτιά απέναντι στο αντιδραστικό καθεστώς Τραμπ και μπαίνει σε κίνηση.
Με αυτόν τον κόσμο πρέπει να βρεί τρόπο να συμπλεύσει η επαναστατική Αριστερά,  το πώς θα το κάνει είναι αντικείμενο άλλης συζήτησης, σίγουρα όμως αυτός ο τρόπος περιλαμβάνει κριτική στον Σάντερς και χτύπημα των όποιων αυταπατών ότι ο “νέος ηγέτης” και γενικά ο οποισδήποτε ρεφορμισμός θα οδηγήσουν το νέο κίνημα σε κατακτήσεις. Οι σ. των ΗΠΑ πρέπει να πάρουν μαθήματα από τα λάθη των σ/φων τους σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου οι υποχωρήσεις και οι αυταπάτες για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  στο όνομα του “μεγάλου κοινωνικού ρεύματος ΣΥΡΙΖΑ” έχρισαν τον Τσίπρα αδιαμφισβήτητο ηγεμόνα, που έσυρε όλη την Αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ στη δεξιά προσαρμογή και μετά την πέταξε σαν την τρίχα απ’ το ζυμάρι, οδηγώντας σε κρίση όλη την Αριστερά και την επαναστατική Αριστερά και θέτοντας τις βάσεις για την αντεπίθεση της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς σήμερα…

 

 

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο ριζικά θα άλλαζε ο κόσμος μας, και μαζί με αυτόν και η χώρα μας, αν στην παγκόσμια υπερδύναμη που είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, ξεσπούσε αύριο εμφύλιος πόλεμος; Ας μην σπεύσετε να χαμογελάσετε δηλώνοντας ότι το ερώτημα είναι εκτός τόπου και χρόνου ή ότι μοιάζει με σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Μην το κάνετε επειδή δεν είναι εκτός ούτε τόπου ούτε χρόνου! Επειδή πρωτοστατούντος του ίδιου του Τραμπ που δεν κρύβει τις εμφυλιοπολεμικές διαθέσεις του, όλο και περισσότεροι είναι στις ΗΠΑ οι εχθροί και φίλοι του που δεν αποκλείουν πια αυτό το -μέχρι χτες αδιανόητο- κατακλυσμικό ενδεχόμενο….

Πριν από λίγες μέρες και μόλις μερικές βδομάδες μετά τη δήλωση του ανθρώπου που ίσως τον γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλο, του πρώην δικηγόρου του Μάϊκλ Κόεν, ότι ο Τραμπ δεν θα δεχτεί ποτέ να μεταβιβάσει ειρηνικά την εξουσία, ο ίδιος ο Τραμπ επιβεβαίωνε την προειδοποίηση του Κόεν με μια νέα πολύ εύγλωττη δήλωσή του. Πράγματι, σε συνέντευξή του στο Breitbart του διαβόητου Στηβ Μπάνον, που φιλοξενεί τη διεθνή αφρόκρεμα της ρατσιστικής και σεξιστικής ακροδεξιάς, δήλωνε με το γνωστό αμίμητο ύφος και λεξιλόγιό του τα εξής αποκαλυπτικά των προθέσεών του: “Έχω την υποστήριξη της αστυνομίας, την υποστήριξη των στρατιωτικών, την υποστήριξη των Μοτοσυκλετιστών για τον Τραμπ -έχω τους σκληρούς ανθρώπους, αλλά δεν το παίζουν σκληρά – μέχρι αυτοί να φτάσουν σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και τότε θα είναι πολύ άσκημα, πολύ άσκημα”!(1)

2019 03 19 02 kkkΦυσικά, όπως το διευκρινίζει ο ίδιος στη συνέχεια της συνέντευξής του, οι “αυτοί” δεν είναι παρά οι κάθε λογής αντίπαλοι που επιβουλεύονται τον Τραμπ, και το “συγκεκριμένο σημείο” θα μπορούσε να είναι η άμεση απειλή ανατροπής και απομάκρυνσης του Τραμπ από τον Λευκό Οίκο, δηλαδή ακόμα και η αποκάλυψη παρανομιών του Τραμπ από τις επιτροπές έρευνας της Βουλής των Αντιπροσώπων! Φανφαρονισμοί του Τραμπ ή μήπως κάτι πολύ πιο σοβαρό; Για να απαντηθεί αυτή η απορία, θα πρέπει προηγουμένως να δωθεί απάντηση στο εξής καθοριστικής σημασίας ερώτημα: Ναι ή όχι θα δεχτεί ο Τραμπ να απομακρυνθεί από την εξουσία χωρίς να κάνει τα πάντα για να παραμείνει σε αυτήν;

Το παρελθόν και το παρόν του Τραμπ, αλλά και η ακραία πόλωση της αμερικανικής κοινωνίας μαζί με το πολεμικό κλίμα που κυριαρχεί στους οπαδούς του συνηγορούν για μια και μόνη απάντηση: Κανείς λογικός άνθρωπος με στοιχειώδη γνώση των τεκταινόμενων στις ΗΠΑ δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί με απόλυτη σιγουριά ότι ο Τραμπ θα εγκαταλείψει την εξουσία αδιαμαρτύρητα και χωρίς να προβάλλει τη μέγιστη δυνατή αντίσταση. Αν όμως, έτσι έχουν τα πράγματα, τότε δεν μπορεί να είναι παρά εγκληματικά ανεύθυνοι εκείνοι οι απανταχού γης αριστεροί που είτε σφυρίζουν αδιάφορα, είτε απαξιούν να ασχοληθούν με τα “αμερικανάκια”, είτε ξορκίζουν το κακό με προσευχές και ευχολόγια. Με άλλα λόγια, είναι εγκληματικά ανεύθυνοι όλοι εκείνοι που δεν σπεύδουν να πάρουν τα μέτρα τους για να αντιμετωπίσουν σοβαρά τις τρομακτικές συνέπειες που θα έχει για το παρόν και το μέλλον όλων μας η αμερικανική εμφυλιοπολεμική απειλή, έστω και αν κανείς -ακόμα και ο ίδιος ο Τραμπ- δεν μπορεί σήμερα να δηλώσει 100% βέβαιος ότι αυτός ο εμφύλιος θα ξεσπάσει…

2019 03 19 03 bernie sandersΠροφανώς, δεν είναι τυχαίο ότι είναι ο Μπέρνι Σάντερςεκείνος που όχι μόνο κατανοεί καλύτερα την άμεση απειλή που αντιπροσωπεύει ο Τραμπ για τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες των συμπατριωτών του, αλλά και βγάζει τα απαραίτητα συμπεράσματα παίρνοντας ήδη συγκεκριμένα μέτρα για να την αντιμετωπίσει. Και η δημιουργία αυτού που ο ίδιος αποκαλεί “το μεγαλύτερο λαϊκό κίνημα στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών” είναι το πρώτο και σημαντικότερο από αυτά τα μέτρα, καθώς μόνον ένα τεράστιο ριζοσπαστικό λαϊκό κίνημα -με ξεκάθαρους στόχους και προετοιμασμένο για τα χειρότερα- θα μπορεί να αντιμετωπίσει με σοβαρές πιθανότητες να νικήσει, τις ένοπλες ακροδεξιές συμμορίες του Τραμπ, είτε αυτές είναι “νόμιμες” (ποικίλα αστυνομικά σώματα), είτε όχι (φασιστοειδείς πολιτοφυλακές κάθε είδους και επικινδυνότητας και λοιπές Κου-Κλουξ-Κλαν). Το γεγονός ότι η δημιουργία αυτού του πελώριου οργανωμένου λαϊκού κινήματος έχει αρχίσει και ότι η προσέλευση των πολιτών, και ειδικά των νέων, είναι ενθουσιώδης και παραπάνω από μαζική (1,1 εκατομμύριο εθελοντές μέσα σε 6 μέρες!), κάνει ήδη το μεν αμερικανικό (Ρεπουμπλικανικό αλλά και Δημοκρατικό) κατεστημένο να ανησυχεί σφόδρα όταν δεν πανικοβάλλεται, τους δε προοδευτικούς πολίτες να αποκτούν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους, να οργανώνονται, να αναπτύσσουν την ταξική τους συνείδηση και να ατενίζουν με μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον.

Βέβαια, το ιδιαίτερα αποκαρδιωτικό είναι ότι σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την ανθρωπότητα και τον πλανήτη μας, το μεγαλύτερο μέρος της αριστεράς καμώνεται είτε πως δεν καταλαβαίνει, είτε πως πιστεύει τις καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις των “ειδικών” ότι ο Τραμπ “τελικά θα ηρεμήσει” ή ότι θα τον αναγκάσουν να το κάνει “οι θεσμοί της αμερικανικής δημοκρατίας”. Είναι σαν να βλέπεις την πιστή επανάληψη της μεσοπολεμικής τραγωδίας στις παραμικρές της λεπτομέρειες. Όπως τώρα έτσι και τότε, δηλαδή μέχρι και μια μέρα πριν ο Χίτλερ αρχίσει το Δεύτερο Παγκόσμιο Μακελειό, όλες οι καγκελαρίες, τα ΜΜΕ, οι “σοφοί” τους αλλά και η συντριπτική πλειοψηφία της κάθε απόχρωσης διεθνούς αριστεράς, προτιμούσαν να “ευελπιστούν”, να αερολογούν και να μην παίρνουν στα σοβαρά τις σχεδόν καθημερινές ομιλίες του Χίτλερ στις οποίες αποκάλυπτε με το νι και με το σίγμα όχι μόνο τις πολεμικές διαθέσεις του αλλά και την πρόθεσή του να κάνει πράξη το εβραϊκό ολοκαύτωμα. Και επιτέλους, αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο δεν μπορεί σήμερα να κατηγορηθεί ο Τραμπ, αυτό είναι ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα έχει εφαρμόσει με συνέπεια την αγριανθρωπική πολιτική του, ενώ παράλληλα δεν ξεχνάει να δώσει συνέχεια στις απειλές του…

2019 03 19 04 kkkΚλείνοντας, νομίζουμε ότι μόνον όποιος δεν θέλει να καταλάβει μπορεί να μην κατανοεί την τεράστια σημασία και να μην βλέπει τις συνέπειες που έχει σε όλο τον πλανήτη η ιστορικών διαστάσεων ταξική αναμέτρηση που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και που υπόσχεται να πάρει πρωτόγνωρες διαστάσεις στο αμέσως προσεχές μέλλον. Και φυσικά, μόνον κάποιοι απελπιστικά ανόητοι και ασήμαντοι γραφειοκρατίσκοι μπορούν να καμώνονται ότι αγνοούν την άμεση σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην παγκόσμια ραγδαία άνοδο της ρατσιστικής, ισλαμοφοβικής, ανισημιτικής, ομοφοβικής, αντεργατικής και γυναικοκτόνας ακροδεξιάς και στο γεγονός ότι στον Λευκό Οίκο στρογγυλοκάθεται, χωρίς καμιά διάθεση να τον εγκαταλείψει, ο εμπνευστής, συντονιστής και αδιαμφισβήτητος ηγέτης της, το επικίνδυνο φασιστοειδές που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ…

 

 

1.Όλα αυτά και πολλά άλλα γεγονότα και εξελίξεις στην κορυφή και ειδικότερα στη βάση της βοειοαμερικανικής κοινωνίας,, καλύπτονται με πληροφορίες και αναλύσεις, κείμενα και βίντεο των ίδιων των αμερικανικών κινημάτων, προοδευτικών οργανώσεων, και ιστοσελίδων, που ανανεώνονται ανά διώρο στο Facebook:https://www.facebook.com/GreeksForBerniesMassMovement/

ΠΗΓΗ: https://contra-xreos.gr/




Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ EINAI TO ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑZOMEΝΩΝ

Εκδικάστηκε στις 15 Μάρτη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών η δίκη των δύο συνδικαλιστών του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων ΟΑΕΕ με την Αριστερή Κίνηση Εργαζομένων, Ελένης Μανουρά και Χρήστου Βαγενά.

Η δίκη έγινε μετά την σύλληψη των δύο εργαζομένων, κατά την διάρκεια πολυήμερης κατάληψης τον Νοέμβριο του 2018, έπειτα από καταγγελία “αγανακτισμένης” ασφαλισμένης και οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο με κατηγορία την διατάραξη οικιακής ειρήνης.

Το δικαστήριο αθώωσε τους δύο κατηγορούμενους και σε αυτό σημαντικό ρόλο έπαιξε το μεγάλο κύμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης που υπήρξε.

Από την πρώτη στιγμή εκατοντάδες εργαζόμενοι βρέθηκαν στο πλάι των δύο συνδικαλιστών με την παρουσία τους και στο Αυτόφωρο και στην πρώτη δίκη, που δεν εκδικάστηκε τον Νοέμβρη.

Πάνω από πενήντα συνδικάτα, ομοσπονδίες και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς έβγαλαν ψηφίσματα συμπαράστασης προς τους δύο συνδικαλιστές,

Δεκάδες συνδικαλιστές και εργαζόμενοι παραβρέθηκαν πάλι στη δίκη στις 15 Μάρτη, δηλώνοντας την αποφασιστικότητα τους να μην περάσει η ποινικοποίηση των αγώνων.

Πολλοί συνδικαλιστές είχαν έρθει, εκτός από την ΠΟΠΟΚΠ (Ομοσπονδία Ασφαλ. Ταμείων και Κοιν. Πολιτικής), κυρίως από το ΜΕΤΑ, αλλά και από τις υπόλοιπες παρατάξεις της Αριστεράς. Επίσης πολλά στελέχη πολιτικών οργανώσεων της Αριστεράς.

Η αθώωση των δύο συνδικαλιστών του ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ ήταν μία μικρή, αλλά σημαντική νίκη του κινήματος. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε. Τα προβλήματα είναι πολλά και στον ΕΦΚΑ και συνολικά στο Κοινωνικό Κράτος, που αφήνεται να καταρρεύσει από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Επίσης πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση για την διαφύλαξη των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που αμφισβητούνται συχνά-πυκνά.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ Εργαζομένων ΟΑΕΕ θέλει να ευχαριστήσει θερμά όσες και όσους μας συμπαραστάθηκαν σε όλες τις φάσεις αυτής της δίωξης! Ευχαριστούμε για τα πολλά ψηφίσματα, για την παρουσία όλων στα δικαστήρια και στο αυτόφωρο, για την συμμετοχή στις στάσεις εργασίας που έγιναν για τις συλλήψεις. Η αλληλεγγύη όλων ήταν συγκινητική!

Επίσης θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τους δικηγόρους μας Δημ. Σαραφιανό και Μιχ. Ορφανό.

Δίνουμε πάλι υπόσχεση ότι θα συνεχίσουμε να είμαστε δίπλα στους εργαζόμενους και θα προσπαθούμε με κάθε μέσο πάλης να προασπίσουμε τα εργατικά δικαιώματα και την αξιοπρέπεια μας!

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ

Ανακοίνωση της ΠΟΠΟΚΠ για την αθώωση των Ελένης Μανουρά και Χρήστου Βαγενά

Σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 πραγματοποιήθηκε η εξ αναβολής δίκη των συναδέλφων-μελών του ΔΣ του ΠΣΕ-ΟΑΕΕ και της ΠΟΠΟΚΠ Ελένης Μανουρά και Χρήστου Βαγενά.

Όπως είναι γνωστό οι συνάδελφοι είχαν συλληφθεί και παραπεμφθεί αρχικά στο αυτόφωρο κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων του Νοεμβρίου 2018 στη Δ/νση Ανατολικής Αττικής του ΕΦΚΑ (πρώην ΟΑΕΕ).

Το δικαστήριο αθώωσε τους δυο συναδέλφους απαλλάσσοντάς τους από κάθε κατηγορία, ενώ κατά την διάρκεια της ακροαματικής διαδικασίας αναδείχτηκαν η μεγάλη έλλειψη προσωπικού και τα τεράστια οργανωτικά προβλήματα του ΕΦΚΑ για την λύση των οποίων ενωμένοι θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε.

Ευχαριστούμε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και τους συναδέλφους από κάθε χώρο για την στήριξη και την συμπαράσταση τους όλους αυτούς τους μήνες, με αποκορύφωμα την σημερινή μαζική παρουσία τους στα δικαστήρια της Ευελπίδων.




Η απάντηση στη νοθεία, στον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, είναι η προσφυγή στα δικαστήρια;

Ταξικός συνδικαλισμός με τις πλάτες του κράτους;

 του Δημήτρη Κάβουρα

Το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ δεν πραγματοποιήθηκε τελικά στην καθορισμένη ημερομηνία. Η κινητοποίηση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, η είσοδος τους στο χώρο του Συνεδρίου και οι διαδηλώσεις στο χώρο που θα διεξάγονταν, οδήγησαν στην ματαίωσή του. Η δικαιολογία για αυτή την παρέμβαση του ΠΑΜΕ ήταν οι νόθοι αντιπρόσωποι, τους οποίους προσδιόρισε το ίδιο σε 53 τον αριθμό (αριθμός που αντιστοιχεί σε περίπου 53.000 ψηφίσαντες), και η απαίτησή του ήταν να μην γίνουν δεκτοί στο Συνέδριο.

Φυσικά και σε αυτό το Συνέδριο-παρωδία υπήρχαν νόθοι αντιπρόσωποι, όπως υπήρχαν και πολλοί κατασκευασμένοι αντιπρόσωποι οι οποίοι αποτελούν μέρος της μεγάλης βιομηχανίας παραγωγής αντιπροσώπων από σωματεία-φαντάσματα, από ανύπαρκτα σωματεία-σφραγίδες τα οποία υπάρχουν μόνο στα χαρτιά, μόνο και μόνο για να παράγουν αντιπροσώπους για τα Εργατικά Κέντρα και τις Ομοσπονδίες, οι οποίες με τη σειρά τους παράγουν αντιπροσώπους για την ΓΣΕΕ. Το φαινόμενο αυτό δεν είναι τωρινό. Πολλά χρόνια τώρα συμβαίνει και αφορά σε όλες τις δυνάμεις που συμμετέχουν στη Διοίκηση της ΓΣΕΕ. Όπως για πολλά χρόνια τώρα τα Συνέδρια της ΓΣΕΕ γίνονται σε 5στερα ξενοδοχεία.

Η διπλοψηφίες σε πολλά σωματεία, η νοθεία στις εκλογικές διαδικασίες, η νόθευση των εκλογικών καταλόγων, οι διπλοί και τριπλοί εκλογικοί κατάλογοι, το στήσιμο σωματείων με μοναδικό σκοπό την παραγωγή αντιπροσώπων, αποτελεί χρόνιο πρόβλημα του κινήματος και μόνιμο «καθήκον» των δυνάμεων του κυβερνητικού, του εργοδοτικού, του αστικού συνδικαλισμού και των δυνάμεων αστικής επιρροής. Πρόκειται για εκφυλισμό, σήψη και παρακμή των δυνάμεων αυτών, που η γραμμή, η λειτουργία και η πρακτική τους φυσικά επηρεάζει συνολικά το συνδικαλιστικό κίνημα.

«Πρωτοπόροι», πρωτεργάτες και πρώτοι διδάξαντες αυτής της βιομηχανίας είναι οι δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ. Αξιοποιώντας τους κομματικούς μηχανισμούς από τους οποίους στηρίζονται, και με την ανοχή του κράτους, έστησαν και εξακολουθούν να στήνουν σωματεία-φαντάσματα και σωματεία σφραγίδες για την παραγωγή αντιπροσώπων, με σκοπό την άλωση και τη διαιώνιση της κυριαρχίας τους στα σωματεία, αλλά κυρίως, στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις και φυσικά στην τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, τη ΓΣΕΕ. Τα παραδείγματα είναι πάρα πολλά και αδιαμφισβήτητα.

Με την ίδια δικαιολογία και με τον ίδιο τρόπο οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ απέτρεψαν, λίγες μέρες πιο πριν, και το Συνέδριο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας (ΟΙΥΕ). Με τον ίδιο τρόπο απέτρεψαν και τα Συνέδρια σε μια σειρά Εργατικά Κέντρα (Εργατικό Κέντρο Πάτρας, Τρικάλων, κ.α).

Σε όλες αυτές τις Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα και την ίδια τη ΓΣΕΕ, όντως υπήρχαν όλα αυτά τα φαινόμενα: διπλοψηφιών, καλπονοθείας, νόθευσης των εκλογικών καταλόγων, διπλών και τριπλών εκλογικών καταλόγων, σωματεία-φαντάσματα και εκλογές σε καφενεία με περιφερόμενη κάλπη όπου ψήφιζαν ζωντανοί και νεκροί, κλπ. Αλλού περισσότερο, όπως στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας και αλλού λιγότερο όπως στα Τρίκαλα, τα φαινόμενα αυτά είναι πέρα για πέρα υπαρκτά και τείνουν να γενικευτούν.

Ορισμένα παραδείγματα πιστοποιούν την πραγματικότητα: σωματεία οικοδόμων στα Τρίκαλα φέρονται να έχουν ψηφίσαντες περισσότερους από τα σωματεία Αθήνας και Πειραιά μαζί, και αυτό σε συνθήκες κρίσης όπου η ανεργία στους οικοδόμους ξεπερνούσε το 80%! Τα 3 από αυτά τα σωματεία ελέγχονται από την ΔΑΚΕ, οι εκλογές γίνονταν στα καφενεία των διάφορων χωριών με περιφερόμενη κάλπη όπου φέρονται να ψήφισαν εκατοντάδες ζωντανοί και νεκροί, με αποτέλεσμα να παράγονται δεκάδες αντιπρόσωποι για το ΕΚΤ. Ένα επιπλέον σωματείο ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ και η Διοίκησή του επιδίδεται στην υλοποίηση διάφορων προγραμμάτων εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με διάφορους καπιταλιστές. Με τον τρόπο αυτό μαζεύουν κάποιους εργαζόμενους εντάσσοντάς τους στα προγράμματα και ταυτόχρονα εγγράφοντάς τους στα μητρώα μελών. Και ανάμεσα στα προγράμματα πραγματοποιούν και τις εκλογές με περιφερόμενη κάλπη. Φυσικά ούτε λόγος να γίνεται για Γενικές Συνελεύσεις, συμμετοχή σε κινητοποιήσεις και άλλα τέτοια. Η ΠΑΣΚΕ διατηρεί παράλληλα και δύο σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το ένα Τρικάλων μαζί με τη ΔΑΚΕ και το άλλο Θεσσαλίας, στο οποίο φέρεται να ψηφίζει…και η κουτσή Μαρία!

Ένα, ακόμα, 5ο σωματείο οικοδόμων, το «Συνδικάτο οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων ν. Τρικάλων», ελέγχεται από το ΠΑΜΕ. Το παρακάτω γεγονός συνέβη το 2013.

Οι εκλογές ξεκίνησαν την Κυριακή 8/12/2013 στο Εργατικό Κέντρο, και συνεχίστηκαν τη Δευτέρα και την Τρίτη 9 και 10/12 αντίστοιχα, με τη συμμετοχή ενός και μόνο ψηφοδελτίου που στηρίζονταν από το ΠΑΜΕ. Η εφορευτική επιτροπή η οποία διεξήγαγε τις εκλογές, σε συνεννόηση με την Δικαστικό Αντιπρόσωπο, η οποία είχε δουλειά και δεν μπορούσε να παρευρεθεί στην εκλογική διαδικασία την Τετάρτη11/12, αποφάσισε τη διακοπή της ψηφοφορίας για μία μέρα και τη συνέχιση των εκλογών για την Πέμπτη 12/12.

Την Πέμπτη το απόγευμα, όταν προσήλθε η Δικαστικός για την συνέχιση των εκλογών, βρέθηκε μπροστά σε ένα πρωτοφανές γεγονός: ο αριθμός των ψηφισάντων ήταν διπλάσιος από αυτόν που άφησε την Τρίτη το βράδυ, όταν δηλαδή έκλεισαν οι κάλπες!

Η Δικαστικός κλείδωσε την κάλπη και κάλεσε την Αστυνομία, η οποία πήγε στο Εργατικό Κέντρο στο οποίο διεξάγονταν η ψηφοφορία και κατέσχεσε την κάλπη και το εκλογικό υλικό, και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε Εισαγγελέα για τη διενέργεια προανάκρισης «για πλαστογραφία εκλογικού καταλόγου, νόθευση εκλογικού αποτελέσματος και λοιπές διατάξεις εκλογικής διαδικασίας». Κλήθηκαν σε ανάκριση όλοι οι φερόμενοι σαν ψηφίσαντες για να επιβεβαιώσουν, ή όχι, τη συμμετοχή και την υπογραφή τους! Όταν το Συνδικάτο ξέμπλεξε από τα Δικαστήρια, μετά από καιρό, πραγματοποίησε νέες εκλογές στις οποίες πήραν μέρος 75 οικοδόμοι. Για να μην αναφερθώ και στις εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, όπου εκατοντάδες βιβλιάρια μελών που ήταν αραδιασμένα στα γραφεία των παραρτημάτων . . . ψήφιζαν μόνα τους!

Στα εκφυλιστικά φαινόμενα τα οποία περιέγραψα πιο πάνω, εμπλέκονται, αποδεδειγμένα, όλες οι δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ. Και οι ευθύνες επιμερίζονται σε όλους, αναλογικά.

Η πλειοψηφία της Διοίκησης της ΓΣΕΕ είναι μια αστικοποιημένη ηγεσία. Η αστικοποίησή της έχει να κάνει με τα εισοδήματά της, είναι γνωστά τα ποσά που φέρεται να έχει εισπράξει σαν αποζημίωση ο Πρόεδρος της ΓΣΣΕ αλλά και άλλα μέλη της Διοίκησης τα οποία δεν είναι καν εργάτες αλλά εργοδότες-καπιταλιστές και άλλοι καλοπληρωμένοι υπάλληλοι. Έχει να κάνει όμως, κυρίως, με την προσχώρησή τους στην καπιταλιστική ιδεολογία και στην κατεύθυνση της εξυπηρέτησης των καπιταλιστικών συμφερόντων. Αποκορύφωμα αυτής τους της υποταγής και της ταύτισής τους με τους καπιταλιστές, ήταν η εναντίωσή τους στα εργατικά συμφέροντα, στο εργατικό αίσθημα και την εργατική βούληση στο Δημοψήφισμα του 2015, στο οποίο, αφού πρώτα προσπάθησαν να το ματαιώσουν και δεν το κατόρθωσαν, τάχθηκαν κατόπιν, μαζί με τους καπιταλιστές, υπέρ του ΝΑΙ σε όλες τις απαιτήσεις της Τρόικα, των καπιταλιστών και των τοκογλύφων. Και βέβαια, η τωρινή τους προσπάθεια οικοδόμησης «κοινωνικής συμμαχίας» η οποία θα βρίσκεται κάτω από την αστική και μικροαστική κυριαρχία, και η οποία υπονομεύει την εργατική αυτοτελή παρέμβαση και υποτάσσει τα εργατικά συμφέροντα στα καπιταλιστικά.

Πρόκειται για την 5η φάλαγγα στις γραμμές της εργατικής τάξης και για ένα μεγάλο απόστημα το οποίο πρέπει να σπάσει. Πώς όμως θα γίνει αυτό;

Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ «Αυτό το απόστημα πρέπει να σπάσει με τη μόνη καθαρή λύση που φοβούνται, τη μαζική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων.»

Η «μαζική παρουσία των ίδιων των εργαζομένων», όπως την πραγματοποίησε το ΠΑΜΕ, δεν έσπασε το απόστημα. Οδήγησε στη ματαίωση του Συνεδρίου της ΓΣΕΕ, όπως πιο πριν οδήγησε στην ματαίωση του Συνεδρίου της ΟΙΥΕ και πιο πριν στην ματαίωση του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Τρικάλων και πιο πριν στην ματαίωση του Συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Και στις τρεις τελευταίες περιπτώσεις οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προσέφυγαν στα Δικαστήρια και ζήτησαν τον διορισμό μονοπαραταξιακής Διοίκησης, δηλαδή δικής τους Διοίκησης! Η καινούργια «στρατηγική» του ΠΑΜΕ φαίνεται ότι είναι η άλωση των συνδικάτων μέσω των Δικαστηρίων, με τις πλάτες του κράτους! Αυτή η «στρατηγική» ευοδώθηκε στην περίπτωση της Πάτρας.

Αποτελεί όμως αυτή η «στρατηγική», τη λύση στο πρόβλημα; Μπορεί αυτή η «στρατηγική» να σπάσει το απόστημα της νοθείας και να δώσει λύση υπέρ της εργατικής τάξης στο ζήτημα της αστικοποίησης της Διοίκησης της ΓΣΕΕ; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ!

Με την «στρατηγική» που ακολουθεί το ΠΑΜΕ αφενός νομιμοποιεί, παγιώνει και διαιωνίζει την κρατική παρέμβαση στο εσωτερικό του εργατικού κινήματος και αφετέρου, αυτή η «στρατηγική», δρα διαλυτικά και αποτρεπτικά στη συμμετοχή των εργατών στα συνδικάτα αφού τους δημιουργεί μια αηδία με αποτέλεσμα να τα αντιμετωπίζουν σαν προέκταση του κράτους και σαν προϊόντα σήψης και παρακμής, συναλλαγών, συνδιαλλαγών, παραταξιακών ανταγωνισμών και χρόνιας βεντέτας μεταξύ των διαφόρων πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων.

Σε αυτά τα συνδικάτα η μεγάλη πλειοψηφία των εργατών δεν πρόκειται να συμμετέχει.

Επιπλέον, αυτή η «στρατηγική» έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του αυτοαποκαλούμενου «ταξικού πόλου», του ΠΑΜΕ, το οποίο υποτίθεται ότι κινείται στην κατεύθυνση της ανατροπής του καπιταλισμού και του κράτους του. Πώς γίνεται να θέλεις να ανατρέψεις τον καπιταλισμό και το κράτος του και την ίδια στιγμή αυτό να σε διευκολύνει στην «στρατηγική» σου και παράλληλα να σε χρηματοδοτεί κιόλας;

Διότι εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι όλα τα Εργατικά Κέντρα, οι Ομοσπονδίες και η ΓΣΕΕ, στηρίζουν την ύπαρξη, τη στέγαση και τη λειτουργία τους, στο κρατικό χρήμα, το οποίο προέρχονταν μέχρι πρότινος από την Εργατική Εστία και τώρα, μετά τη διάλυση της Εργατικής Εστίας, από τον ΟΑΕΔ. Το 80% των εσόδων τους προέρχεται από το κρατικό χρήμα το οποίο παίρνουν όλες οι δυνάμεις που εκπροσωπούνται στη ΓΣΕΕ.

Επίσης, η νέα αυτή «στρατηγική» του ΠΑΜΕ έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις θέσεις του πολιτικού φορέα που το στηρίζει ο οποίος διατείνεται ότι τώρα, μετά από πολλά-πολλά χρόνια, κατάφερε να επεξεργαστεί και να προβάλει τη μόνη καθαρή γραμμή και πως, σωστά, μόνο με επανάσταση και με το τσάκισμα του αστικού κράτους θα δει άσπρη μέρα η εργατική τάξη. Να του υπενθυμίσουμε εδώ πως όταν η γραμμή δεν ήταν τόσο «καθαρή», αποφεύγαμε συστηματικά, με κομματική γραμμή, και καταγγέλλαμε τη προσφυγή στα «αστικά δικαστήρια» και τώρα, με την υποτιθέμενη ντούρα, τη γνήσια, την ορίτζιναλ επαναστατική γραμμή, η προσφυγή στα «αστικά δικαστήρια» για τον διορισμό διοικήσεων της επιρροής του αποτελεί στρατηγική του επιλογή και πανάκεια για τη λύση του προβλήματος της νοθείας στα συνδικάτα και την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε αυτά.

Το ίδιο επιδιώκει να κάνει άραγε το ΠΑΜΕ και στη ΓΣΕΕ; Να προσφύγει στα δικαστήρια και να ζητήσει το διορισμό μονοπαραταξιακής διοίκησης; Η μέχρι τώρα πρακτική του σε αυτό το συμπέρασμα οδηγεί.

Ο τελευταίος διορισμός διοίκησης στη ΓΣΕΕ χρονολογείται στα 1985. Ήταν η χρονιά της έναρξης της νεοφιλελεύθερης επίθεσης στη χώρα, η οποία επίθεση συνάντησε σοβαρές αντιστάσεις μέσα στην εργατική τάξη και άλλαξε τους συσχετισμούς δύναμης μέσα στην ΓΣΕΕ, σε βάρος του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Πράγμα στο οποίο απάντησε η κυβέρνηση τότε του Ανδρέα Παπανδρέου με προσφυγή κυβερνητικών παραγόντων στα δικαστήρια και συνεννόησης με δικαστές, και στη συνέχεια με την προσφυγή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας και την καθαίρεση της εκλεγμένης διοίκησης της ΓΣΕΕ. Κατόπιν προσφυγής των «επιμελών» Πασόκων στα δικαστήρια αυτά προχώρησαν σε διορισμό νέας διοίκησης αποτελούμενης στη μεγάλη πλειοψηφία τους από πρόθυμους και «επιμελείς» κυβερνητικούς συνδικαλιστές. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός της μεθόδευσης τότε από την πλευρά της κυβέρνησης: η δικαστική απόφαση βγήκε στις 9.10 το πρωί, ενώ η αίτηση του Εργατικού Κέντρου Πάτρας κατατέθηκε 20 λεπτά αργότερα, στις 9.30 το πρωί. Με άλλα λόγια, το δικαστήριο έκανε δεκτή μια αίτηση πριν αυτή ακόμα κατατεθεί!

Το γεγονός αυτό συνάντησε σφοδρή αντίδραση από την πλευρά της εργατικής τάξης. Οι δυνάμεις της ΕΣΑΚ, τότε, αλλά και άλλες δυνάμεις, σωστά καταγγείλαμε το πραξικόπημα στη ΓΣΕΕ και την κυβερνητική και δικαστική παρέμβαση. Αυτά που καταγγέλλαμε τότε, θα τα κάνει σήμερα το ΠΑΜΕ;

Απέναντι σε αυτή την εκφυλιστική κατάσταση σήψης και παρακμής σαν αποτέλεσμα της αστικής παρέμβασης και επιρροής στο κίνημα, απαιτείται άμεσα η αλλαγή πολιτικής στα Συνδικάτα και τις Ομοσπονδίες. Μέσα από ένα ενιαίο εργατικό μέτωπο όλοι οι εργαζόμενοι, πρέπει να παλέψουμε για τον εκδημοκρατισμό του κινήματος, την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων μας, για την απόκρουση και ανατροπή της επίθεσης που δεχόμαστε. Κρίσιμο ζήτημα για την αποτελεσματικότητα της πάλης μας αποτελεί το περιεχόμενο και η κατεύθυνση της πάλης μας και, για την εξυπηρέτηση των ταξικών μας στόχων, η μορφή οργάνωσης του συνδικαλιστικού κινήματος.

Η πάλη για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεών μας πρέπει να κινείται στην κατεύθυνση της ανατροπής του ίδιου του καπιταλισμού που είναι η αιτία των προβλημάτων μας και των κυβερνήσεών του, για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια-ανεργία-εξαθλίωση, χωρίς πολέμους, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Η πάλη μας πρέπει να στοχεύει ταυτόχρονα στην ύπαρξη, μαζικοποίηση και αναζωογόνηση των σωματείων και τη δημιουργία σωματείων εκεί που δεν υπάρχουν. Για σωματεία μαζικά-ενωτικά- αγωνιστικά, αυτοτελή και ανεξάρτητα από το κράτος και την εργοδοσία που θα συσπειρώνουν στις γραμμές τους όλους τους εργάτες ανεξάρτητα απ την εργασιακή τους σχέση {μόνιμοι, ωρομίσθιοι, συμβασιούχοι, 4ωρίτες, αορίστου χρόνου, 8μηνίτες, κλπ} ανεξάρτητα από φυλή, χρώμα, θρησκεία, εθνικότητα, από ιδεολογικές και πολιτικές αντιλήψεις.

Παλεύουμε αποφασιστικά μέσα στο υπάρχον συνδικαλιστικό κίνημα, για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε όλα τα επίπεδα. Για ένα σωματείο κατά κλάδο παραγωγής, μια Ομοσπονδία, ένα Εργατικό Κέντρο σε κάθε Νομό, σε ρόλο συντονιστικό, μία ΓΣΕΕ, όλα «εκτός πάσης αστικής επιρροής». Να εκδιωχθούν απ’ τις διοικήσεις των σωματείων όλοι οι εργοδοτικοί, οι εκφυλισμένοι, οι συμβιβασμένοι, οι εξαγορασμένοι, οι ηττημένοι, οι φασίστες.

Να γίνει πράξη η απόφαση του 26ου οργανωτικού Συνεδρίου της ΓΣΕΕ για τη συγχώνευση των 74 περίπου Ομοσπονδιών σε 21 περίπου, καθώς και τον περιορισμό του αριθμού των Εργατικών Κέντρων που πρέπει να έχουν απλά συντονιστικό ρόλο, καθώς και η απόφαση «για την παύση της ανάμειξης του κράτους στα ίντερνα του κινήματος». Να ενοποιηθούν οι ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ και να εκδοθεί το ατομικό συνδικαλιστικό βιβλιάριο. Να πάψει άμεσα η κρατική παρέμβαση στα συνδικάτα που είναι προϊόν επιβολής του Εγγλέζικου ιμπεριαλισμού στη χώρα μας, με τη λεγόμενη συμφωνία Σιτρίν, το 1945. Τα καταστατικά των σωματείων να μην χρήζουν έγκρισης από τα πρωτοδικεία, απλά να κατατίθεται σαν αρχείο σε αυτά, χωρίς οποιοδήποτε χρηματικό κόστος. Να εκδιωχθούν οι δικαστικοί αντιπρόσωποι, και εν προκειμένω οι Δικηγόροι που λειτουργούν σαν εκπρόσωποι του κράτους στις αρχαιρεσίες των σωματείων, αρκετοί εκ των οποίων πρέπει να χάσουν την άδεια άσκησης επαγγέλματος στο βαθμό που συγκαλύπτουν φαινόμενα νοθείας, και οι εκλογές των συνδικάτων να γίνονται από κοινή εφορευτική επιτροπή των συνδυασμών που παίρνουν μέρος σε αυτές. Τα συνδικάτα να στηρίζονται αποκλειστικά στις εισφορές και συνδρομές των μελών τους και να πάψει η οικονομική παρέμβαση του κράτους στο εσωτερικό τους.

Να δοθεί ιδιαίτερο βάρος στον εκδημοκρατισμό του κινήματος, στη δημοκρατική λειτουργία, λήψη και υλοποίηση των αποφάσεων των συνελεύσεων, στο ξεκαθάρισμα των μητρώων-μελών.

Απέναντι στον εκφυλισμό, την αδράνεια, την αστικοποίηση της διοίκησης της ΓΣΕΕ, προκρίνουμε τον γνήσιο και δημοκρατικό συντονισμό σωματείων-Ομοσπονδιών-Εργατικών Κέντρων, όλων όσων θέλουν να παλέψουν ενάντια στην καπιταλιστική επίθεση, την κατάργηση της αντεργατικής-αντιαπεργιακής νομοθεσίας, ενάντια στην εκμετάλλευση και καταπίεση και για την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων μας, τη διατήρηση και διεύρυνση των καταχτήσεων του κινήματος.

Είμαστε από θέση αρχής ενάντια στην ανάμειξη των δικαστηρίων στα εσωτερικά των συνδικάτων, άρα και στον διορισμό Διοικήσεων από αυτά. Η ανάμειξη του κράτους στο εσωτερικό του κινήματος έφερε πολλά δεινά στο κίνημα και ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για την απαξίωση του συνδικαλιστικού κινήματος από τους εργάτες και την αποστροφή τους στην οργανωμένη πάλη.

Εμπρός να μετατρέψουμε τα συνδικάτα σε όργανα πάλης στα χέρια των εργατών, σε φρούρια αγώνα, σε πραγματικό σπίτι του εργάτη, σε σχολειά της νέας κοινωνίας, σε σχολειά του σοσιαλισμού!

Για αυτούς που βλέπουν την ανασύνταξη του κινήματος να περνάει μέσα από την διάλυση της ΓΣΕΕ, ή έξω από αυτή, πρέπει να τους πούμε ότι η αιτία δεν βρίσκεται στη μορφή οργάνωσης, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, αλλά στην αστική επιρροή πάνω στο κίνημα, στην πολιτική και πρακτική που εφαρμόζουν οι δυνάμεις που κυριαρχούν σε αυτό, καθώς και η κρατική παρέμβαση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα. Ως εκ τούτου πρέπει να πολεμήσουμε τις αιτίες και να απαντήσουμε με προλεταριακό τρόπο στο πρόβλημα και όχι αποσπασματικά και χειροτεχνικά επιτείνοντας τη σύγχυση και συμβάλλοντας στην παραπέρα διάσπαση και διάλυση του κινήματος με εγκεφαλικά κατασκευάσματα περί κάποιων ανεξάρτητων κέντρων αγώνα και περί διάσπασης και διάλυσης της ΓΣΕΕ και την ίδρυση κάποιας νέας ταξικής ΓΣΕΕ.

Η απάντηση φυσικά δεν βρίσκεται ούτε στην πολιτική και πρακτική του ΠΑΜΕ, το οποίο συμβάλει με την πολιτική και την πρακτική του στη διάσπαση της αναγκαίας ενότητας δράσης της εργατικής τάξης, στην παραπέρα διάλυση του συνδικαλιστικού κινήματος, μετέρχεται ίδιων πρακτικών και μεθόδων με τις αστικοποιημένες δυνάμεις, όπου έχει την πλειοψηφία και μπορεί να το κάνει, στηρίζεται στο κρατικό χρήμα και νομιμοποιεί και διαιωνίζει την κρατική παρέμβαση στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η απάντηση βρίσκεται στην επίμονη δουλειά μέσα στο υπάρχον κίνημα για την επαναστατικοποίησή του και τη μετατροπή του σε πραγματικά ταξικό κίνημα που θα δρα στην κατεύθυνση της υλοποίησης της ιστορικής αποστολής της εργατικής τάξης, η οποία προέκυψε από την θέση της στην παραγωγή, και που δεν είναι άλλη από την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση μιας νέας κοινωνίας.

Τέλος, οι δυνάμεις που διατείνονται ότι είναι ταξικές, πρέπει να πράξουν στοιχειωδώς αυτό που λένε για τη γυναίκα του καίσαρα: να είναι και να φαίνονται τίμια!




Γιατί η Δεξιά «αγαπά να μισεί» τη Μεταπολίτευση

…και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ενοχικό σύνδροµο απέναντί της

Του Πάνου Κοσμά

Στο πρώτο ερώτηµα η απάντηση είναι µία: Η Μεταπολίτευση είναι συνώνυµη εργατικών και κοινωνικών αγώνων και κατακτήσεων και ανόδου της Αριστεράς. Αυτά δεν άφησαν µόνο ένα πολιτικό και ιδεολογικό αποτύπωµα, το οποίο προκαλεί αυτονόητα πολιτικο-ιδεολογική αλλεργία στη ∆εξιά/Ακροδεξιά· άφησαν επίσης το αποτύπωµά τους στους δείκτες εκµετάλλευσης των εργαζόµενων τάξεων, οι οποίοι δεν ευηµέρησαν τόσο όσο θα ήθελε η ελληνική άρχουσα τάξη. Η ιδεολογικο-πολιτική «µεταµφίεση» των κοινωνικών σχέσεων και της καπιταλιστικής εκµετάλλευσης είναι ένα παιχνίδι, στο οποίο η άρχουσα τάξη έχει τεράστια συσσωρευµένη πείρα – όταν πρόκειται µόνο ή κυρίως γι’ αυτό. Όταν όµως πρόκειται γι’ αυτούς καθαυτούς τους δείκτες της εκµετάλλευσης δεν «παίζουν» – και δεν ξεχνούν!

 

Οικονοµική τροµοκρατία και Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν (που όλοι «αγαπούν να ξεχνούν»)

Πάνε µερικά χρόνια που εισέβαλαν στη ζωή µας, επίφοβες και µε ισχυρή γόµωση ανασφάλειας και τρόµου, οι «τροµερές» λέξεις και έννοιες της οικονοµίας: δηµοσιονοµικό ισοζύγιο, έλλειµµα και χρέος, πρωτογενές έλλειµµα/πλεόνασµα, οµόλογα, αποδόσεις και spread κ.λπ. κ.λπ. Μαζί τους και η τυραννία των «ειδικών», οικονοµολόγων και οικονοµολογούντων, να προκαλούν δέος στον «απλό λαό» και βαθύ αίσθηµα αδυναµίας και ανεπάρκειας: πόσο δύσκολη και στριφνή είναι η «οικονοµία» και πόσο αδύναµοι εµείς να την καταλάβουµε…

Πώς το είχε πει ο Μπρεχτ; «Αυτοί που παίρνουν όλο το ψωµί από το τραπέζι, κηρύσσουν τη λιτότητα». Και πόσο ευκολότερα µπορείς να κηρύξεις και να επιβάλεις τη λιτότητα αν τροµοκρατήσεις τα θύµατά της µε αυτές τις τροµερές λέξεις, µε αυτά τα υπερόπλα της νεοφιλελεύθερης αργκό; Αν τους εµφυσήσεις αίσθηµα άγνοιας και ανεπάρκειας, αν πλήξεις καίρια την αυτοπεποίθηση και αυτοεκτίµησή τους. ∆ιότι ο συνειρµός είναι αυτόµατος: αν κάτι δεν µπορείς καν να το καταλάβεις, αν είναι τόσο περίπλοκο ώστε µόνο «ειδικοί και τεχνικοί» της εξουσίας µπορούν να το καταλάβουν και να το χειριστούν, πώς µπορείς να έχεις και απαιτήσεις για το περιεχόµενο της οικονοµικής πολιτικής; «Αυτοί ξέρουν» – εσύ όχι.

Κι όµως, όλα είναι τόσο απλά. Και ταυτόχρονα, τόσο καλά και τόσο επιµελώς κρυµµένα.

Στις επίσηµες οικονοµικές στατιστικές θα βρει κανείς κάθε είδους µετρήσεις για πάµπολλα οικονοµικά µεγέθη. Τα περισσότερα από αυτά παρελαύνουν κάθε µέρα στις οικονοµικές ειδήσεις των καναλιών, στις οικονοµικές σελίδες των εφηµερίδων, στα οικονοµικά σάιτ. Υπάρχει όµως ένα µέγεθος, που λέει περισσότερο από κάθε άλλο την αλήθεια1 για την «οικονοµία», αλλά απουσιάζει συστηµατικά! Για να το βρει κανείς, πρέπει να ψάξει στις εξειδικευµένες στατιστικές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόκειται για το οικονοµικό µέγεθος «Μερίδιο της εργασίας στο προϊόν». Το βρίσκει κανείς στη µακρο-οικονοµική βάση δεδοµένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής AMECO. H πλήρης στατιστική του «ταυτότητα» είναι η εξής: Adjusted Wage Share: total economy: as percentage of GDP at current prices. Ή στα ελληνικά: Προσαρµοσµένο Μερίδιο της Εργασίας, στο σύνολο της οικονοµίας, ως ποσοστό του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιµές.

Με απλά λόγια: Ποιο είναι το µερίδιο που παίρνουν οι εργαζόµενοι από τον παραγόµενο πλούτο; Ή πώς µοιράζεται ο παραγόµενος κάθε έτος πλούτος ανάµεσα σε µισθούς και κέρδη;

 

Η µνηµονιακή περίοδος µε τον φακό της εκµετάλλευσης

Ιδού λοιπόν τι έγινε µε αυτή τη «µοιρασιά» από το 2010 µέχρι και σήµερα στην Ελλάδα, αλλά και τι προβλέπει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (µε βάση προφανώς τις δροµολογηµένες πολιτικές) ότι θα γίνει µέχρι και το 2020, σε έναν απλό πίνακα:

Μερίδιο της εργασίας
στο προϊόν – Ελλάδα

(στο σύνολο της οικονοµίας, % του ΑΕΠ,
σε τρέχουσες τιµές)

Έτος

Ελλάδα

2010

54,3

2011

53,1

2012

52,2

2013

49,8

2014

49,8

2015

49,4

2016

49,3

2017

49,3

2018*

49,4

2019**

49,2

2020**

49,2

*Εκτιµήσεις

**Προβλέψεις

Πηγή: AMECO, µακροοικονοµική
βάση δεδοµένων της Κοµισιόν

Τι µας λέει αυτός ο απλός πίνακας; Ότι ανάµεσα στο 2010 και το 2018 (που έχουµε αποτελέσµατα και όχι προβλέψεις ή εκτιµήσεις), το Μερίδιο της εργασίας στο προϊόν µειώθηκε κατά 4,9 εκατοστιαίες µονάδες του ΑΕΠ. Αυτό µεταφράζεται άµεσα σε χρηµατική/εισοδηµατική απώλεια. Αν το ΑΕΠ του 2018 µε βάση τα επίσηµα στατιστικά στοιχεία (ελληνικά, που επικυρώνονται όµως από τη Eurostat) ήταν 184,9 δισ. ευρώ, η εργασία έχασε 9 δισ. ευρώ. Αυτά τα 9 δισ. ευρώ δεν χάθηκαν… στο διάστηµα: πέρασαν στα κέρδη. Και ήταν το πέραν πάσης αµφιβολίας, βεβαιωµένο τµήµα των απωλειών για τους µισθωτούς – οι συνολικές απώλειες είναι πολύ µεγαλύτερες.1

Έτσι λοιπόν, η προ ετών συζήτηση για το ποιοι ευθύνονται για την κρίση (στην οποία έλαµψε για τον ταξικό της οίστρο η ατάκα του Θόδωρου Πάγκαλου «Μαζί τα φάγαµε») έχει την εύλογη συνέχειά της: ποιοι ωφελήθηκαν και ποιοι ζηµιώθηκαν από την οικονοµική πολιτική των κυβερνήσεων στη διάρκεια της κρίσης; Και η απάντηση είναι σαφής: ωφελήθηκαν τα κέρδη σε βάρος των µισθών. Για να είµαστε ακριβείς και να µην παίζουµε µε τις λέξεις: ωφελήθηκε το κεφάλαιο σε βάρος των εργαζόµενων τάξεων.

Τα διαδοχικά µνηµόνια δεν επιδείνωσαν απλώς την κατάσταση για τις εργαζόµενες τάξεις, αλλά ευνόησαν στον ίδιο βαθµό τα κέρδη. ∆εν ισχύει, λοιπόν, ότι αυτή η επιδείνωση είναι αποτέλεσµα της κρίσης: είναι αποτέλεσµα των πολιτικών, µε τις οποίες οι κυβερνήσεις διαχειρίστηκαν την κρίση.

Από τον πίνακα που παραθέσαµε, εξάγονται και πιο ειδικά συµπεράσµατα, σύµφωνα µε την κοινή εµπειρία. Με βάση αυτά, αποκαλύπτεται το «νόηµα» της πρόσφατης πολιτικής µας ιστορίας:

• Η πρώτη µνηµονιακή κυβέρνηση, του ΓΑΠ, µέχρι και το 2011 κατάφερε τα πρώτα πλήγµατα στους µισθούς. Αποδείχθηκε, όµως, «ακατάλληλη» για να βγάλει όλη την… απαραίτητη «βρόµικη δουλειά». Γι’ αυτό και… αποσύρθηκε.

• Στη µεσοβασιλεία Παπαδήµου έγιναν και άλλα βήµατα… προόδου στην αντεργατική διαχείριση της κρίσης.

• Η µεγάλη «βουτιά» έγινε το 2013, επί κυβέρνησης Αντώνη Σαµαρά και λοιπών συγκυβερνητών (Βενιζέλου και Κουβέλη αρχικά, µόνο Βενιζέλου στη συνέχεια). Το δεύτερο µνηµόνιο ήταν η «σωστή δόση», σύµφωνα µε το ∆ΝΤ, την Κοµισιόν και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

• Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ευθύνεται κι αυτή για την επιδείνωση της κατάστασης των µισθωτών µε το τρίτο µνηµόνιο που υπέγραψε. Ωστόσο, το µεγάλο πλήγµα που κατάφερε, δεν αποδίδεται µε αυτό τον πίνακα, αφού εστιάζεται κυρίως στην κοινωνική πολιτική (ασφαλιστικό, κοινωνικά επιδόµατα). ∆εν δικαιούται να ισχυρίζεται ούτε ότι καλυτέρευσε τη θέση των µισθών έστω κατά 0,001%.

• Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δικαιούται καν να ισχυριστεί ότι έστω το 2019 και το 2020 θα καλυτερεύσει η κατάσταση όσον αφορά το Μερίδιο της Εργασίας στο προϊόν. Οι προβλέψεις της Κοµισιόν δείχνουν µικρή επιδείνωση. Η πρόσφατη αύξηση του κατώτατου µισθού ενδεχοµένως θα ακυρώσει απλώς αυτή την επιδείνωση ή θα αυξήσει οριακά το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν. Αλλά ως εκεί: ούτε λόγος για την αποκατάσταση των απωλειών. Μια σταθεροποίηση ή οριακή αύξηση µέχρι την επόµενη προσαρµογή προς τα κάτω.

Η πολιτική µας ιστορία µε τα «µάτια» της οικονοµίας

Ή, γιατί τόσοι πολλοί «αγαπούν να µισούν» τη Μεταπολίτευση

Μια µατιά στις χρονοσειρές των δεκαετιών του ’80 και του ’90 (δεν παραθέτουµε σχετικό πίνακα για να µη «βαρύνει» κι άλλο αυτό το άρθρο) αποκαλύπτει επίσης γιατί πολλοί αρθρογράφοι και πολιτικοί «αγαπούν να µισούν» τη Μεταπολίτευση. Και τι εννοούν µιλώντας για «έλλειµµα µεταρρυθµίσεων»:

• Το µερίδιο της εργασίας στο προϊόν αυξήθηκε το 1974 σε σχέση µε το 1973 κατά 1,9% (από 49,2% σε 51,1%) και διατηρήθηκε σε επίπεδα µεταξύ 51% και 53% µέχρι το 1980. Αυτό δεν οφειλόταν, βέβαια, στην κοινωνική ευαισθησία της κυβερνώσας Ν∆, αλλά στην αύξηση των πιέσεων από την άνοδο της Αριστεράς και του ΠΑΣΟΚ της ριζοσπαστικής του περιόδου, καθώς επίσης και στην άνοδο του εργατικού κινήµατος. Η ∆εξιά δεν συγχώρεσε ποτέ ότι υποχρεώθηκε να ανεχθεί για πολλά χρόνια τόσο ψηλά το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν.

• Στη συνέχεια, αυξήθηκε το 1981 σε σχέση µε το 1980 κατά 3,5 µονάδες του ΑΕΠ (56,5% έναντι 53%) και παρέµεινε στα ίδια περίπου επίπεδα µέχρι και το 1985. Ήταν η αναγκαστική εξόφληση από την πρώτη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ «υποχρεώσεων» προς τις λαϊκές τάξεις και τον κόσµο της Αριστεράς, στους οποίους όφειλε τη νίκη του 1981.

• Όµως το 1985 ο Αντρέας Παπανδρέου, ανταποκρινόµενος στη διεθνή στροφή στον νεοφιλελευθερισµό και στην πίεση των αγορών στη δραχµή, µε µοχλό την εξυπηρέτηση του χρέους, ανέθεσε το υπουργείο Οικονοµικών στον Κώστα Σηµίτη. Ο τελευταίος εκπόνησε το πρώτο «σοσιαλιστικό» πρόγραµµα λιτότητας. Το αποτέλεσµα αποτυπώθηκε «αυτόµατα» στο Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν. Από 57,2% το 1985, έκανε «βουτιά» στο 53,8% το 1986. Το 1988 είχε µειωθεί ακόµη περισσότερο, στο 53,2%. Ήρθε όµως το σκάνδαλο Κοσκωτά, η απόπειρα ανατροπής του ΠΑΣΟΚ µε ανορθόδοξα µέσα και οι γνωστές απανωτές εκλογικές αναµετρήσεις το 1989, οπότε η κοµµατική αυτοσυντήρηση επέβαλε «χαλάρωση» της λιτότητας. Έτσι, το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν αυξήθηκε το 1989 σε 55,4%.

• Το 1991 ανέλαβε η Ν∆ του Κων/νου Μητσοτάκη να «βάλει τα πράγµατα στη θέση τους»: το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν έπεσε από 54,8% το 1990 σε 50,3% το 1991 – η µεγαλύτερη ετήσια πτώση στη Μεταπολίτευση! Η πτώση συνεχίστηκε ακάθεκτη µέχρι και το 1993, οπότε έφτασε στο 48,4%. Στην τριετία της κυβέρνησης Κων/νου Μητσοτάκη, η πτώση έφτασε τις 6,4 ποσοστιαίες µονάδες – ένα υπερ-µνηµόνιο της εποχής.

• Όταν ανέλαβε ξανά το ΠΑΣΟΚ το 1994, ακολούθησαν τα «προγράµµατα σύγκλισης» για την είσοδο στην ΟΝΕ, µε υπουργό Οικονοµικών τον φανατικό νεοφιλελεύθερο Αλέκο Παπαδόπουλο -για τον οποίο, καθόλου τυχαία- ο Κων/νος Μητσοτάκης είχε µόνο καλά λόγια να πει. Ξεκινώντας από 48,2% το 1994 και µετά από µια µικρή αύξηση, το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν ήταν 48,7% το 2001 µε την είσοδο στην ΟΝΕ. Με τον Κώστα Σηµίτη να έχει αναλάβει, ως πρωθυπουργός πλέον, τη σκυτάλη από τον Αλέκο Παπαδόπουλο.

• Από το 2002 µέχρι και το 2008 (κυβερνήσεις Σηµίτη και Κώστα Καραµανλή) το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν παρέµεινε σε επίπεδα λίγο υψηλότερα σε σχέση µε την περίοδο των «προγραµµάτων σύγκλισης», γύρω στο 51% µε 52%. Με δύο χαρακτηριστικές εξαιρέσεις: το έτος των Ολυµπιακών Αγώνων, οπότε ήταν µειωµένο κάτω από αυτό το επίπεδο, στο 50,6% (όταν οι συνδαιτυµόνες του κ. Πάγκαλου έτρωγαν µε χρυσά κουτάλια – κατά τη γνωστή λαϊκή έκφραση) και το 2005 που αυξήθηκε σε 53,9% (όταν η ∆εξιά του Κώστα Καραµανλή, κυνηγηµένη από το φάντασµα της «∆εξιάς παρένθεσης», αποφάσισε να χρηµατοδοτήσει τη µακροχρόνια παραµονή της στην εξουσία).

• Το 2008, καθώς ολοκληρωνόταν ένας κύκλος ανάπτυξης 14 ετών µε µέσους ρυθµούς περί το 3,5% ετησίως, το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν ήταν 51,8%, όσο περίπου και το 2002. Ξανά τα στατιστικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι… δεν τα φάγαµε µαζί.

• Το 2009 η απερχόµενη κυβέρνηση Καραµανλή είτε για να διεκδικήσει την παραµονή της στην εξουσία είτε σε µια προσπάθεια να µειώσει την ένταση της κρίσης του 2008 στην ελληνική οικονοµία (πιθανότατα και για τους δύο αυτούς λόγους) «ανέχθηκε» την αύξηση του Μεριδίου της Εργασίας στο Προϊόν σε 54,1%. Το 2010, µε κυβέρνηση ΓΑΠ (που ήρθε επαγγελλόµενος παροχές), ήταν 54,3%. Ήταν η µικρή µεταβατική περίοδος της σύγχυσης για την ελληνική άρχουσα τάξη µπροστά στην κρίση του 2008, που ερχόταν σαρωτική και για την ελληνική οικονοµία.

Ύστερα ήρθαν τα µνηµόνια, για τα οποία µιλήσαµε ήδη.

Αυτή η ιστορική αναδροµή αποκαλύπτει εύγλωττα γιατί πολλοί «αγαπούν να µισούν» τόσο πολύ τη Μεταπολίτευση. Τι είναι αυτό που θεωρούν «καταστροφικό» σε αυτή την περίοδο. Τι εννοούν, όταν µιλούν µονότονα για πάνω από µία εικοσαετία για την «ανάγκη µεταρρυθµίσεων».

Μισούν τις κατακτήσεις των µισθωτών, οτιδήποτε που για οποιοδήποτε λόγο αυξάνει το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν. Ακόµη και αν είναι η ανάγκη των κυβερνώντων να στηρίξουν την κυβερνητική τους εξουσία ή να τη διεκδικήσουν (στην περίπτωση αυτή απαιτούν από τα κόµµατα τη… γενναιότητα να «αδιαφορούν για το πολιτικό κόστος», δηλαδή για τη δυσαρέσκεια που θα προκαλέσουν οι πολιτικές τους στους εργαζόµενους. Αλλά και «συναίνεση», αφού αν όλοι αδιαφορήσουν για το πολιτικό κόστος, οι εργαζόµενοι δεν θα έχουν τι να ψηφίσουν και το αστικό πολιτικό σύστηµα θα αποκαθαρθεί από τέτοιες «ιδιοτέλειες»!). Πολύ περισσότερο αν είναι οι πιέσεις και τα κινήµατα από τους εργαζόµενους, τη νεολαία και την Αριστερά. Θέλουν να εγκατασταθεί η αιώνια «κανονικότητα» της λιτότητας. Σύµφωνα µε την αντίληψή τους, ο κόσµος είναι φτιαγµένος από το κεφάλαιο και για το κεφάλαιο. Οι εργαζόµενοι είναι απλώς τα υποζύγια της «οικονοµίας».

Και εν ολίγοις, «ορθή» οικονοµική πολιτική είναι αυτή που µειώνει ή έστω κρατά καθηλωµένο το Μερίδιο της Εργασίας στο Προϊόν. Εξάλλου, χωρίς µια τέτοια πολιτική, πώς θα µας κάνουν τη χάρη οι κερδοσκόποι των αγορών να αγοράσουν τα οµόλογα του ελληνικού ∆ηµοσίου;

Όταν λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ περηφανεύεται για την πρόσφατη «επιτυχή» έκδοση του δεκαετούς οµολόγου, πρέπει να γνωρίζουµε ότι η οικονοµική του πολιτική δεν θα είχε µια τέτοια «επιτυχία», αν δεν είχε συµβάλει κι αυτός µε συνέπεια στη µείωση του Μεριδίου της Εργασίας στο Προϊόν. Και όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται καλύτερο επιτόκιο στις εκδόσεις οµολόγων και περισσότερες «µεταρρυθµίσεις», πρέπει να µην έχουµε καµία αµφιβολία ότι υπόσχεται περαιτέρω µείωση του Μεριδίου της Εργασίας στο Προϊόν και πιο «αποτελεσµατική» πολιτική λιτότητας.

 

Σηµειώσεις

1. Το στατιστικό αυτό µέγεθος δεν λέει όλη την αλήθεια για τους εξής λόγους:

α. Γιατί περιλαµβάνει και την αµοιβή στελεχών του ιδιωτικού τοµέα, που έχουν πολύ υψηλά εισοδήµατα (τα λεγόµενα golden boys ή girls), τα οποία στην πραγµατικότητα είναι πρόσοδοι του κεφαλαίου και όχι µισθοί. Αυτό σηµαίνει ότι στην πραγµατικότητα οι απώλειες στο Μερίδιο της Εργασίας είναι ουσιαστικά µεγαλύτερες από όσο δηλώνει το συγκεκριµένο στατιστικό µέγεθος.

  β. Γιατί αποδίδει τις µεταβολές ανάµεσα σε µισθούς και κέρδη πρωτογενώς (στην παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών) και δεν περιλαµβάνει άλλες απώλειες (ασφαλιστικά δικαιώµατα, κοινωνική πολιτική κ.λπ.). Αν υπολογίσουµε και αυτά, οι συνολικές απώλειες είναι πολύ µεγαλύτερες.

  γ. Γιατί -αυτονόητα- δεν περιλαµβάνει τον τοµέα της «µαύρης» οικονοµίας, που στην Ελλάδα είναι εκτεταµένος και στον οποίο οι µισθοί… υποφέρουν ακόµη περισσότερο.
Το συγκεκριµένο µέγεθος δείχνει, εποµένως, µέρος µόνο των απωλειών για τους µισθωτούς. Είναι όµως κατάλληλο για να δει κανείς την κατεύθυνση, στην οποία µεταβάλλεται η οικονοµική πολιτική: ποιων η θέση επιδεινώνεται και ποιων όχι, των εργαζόµενων ή των καπιταλιστών.




Το πρόγραμμα «Εστία» ξεσπιτώνει τους πρόσφυγες!

Του Θανάση Κούρκουλα

Εννιακόσιοι πρόσφυγες από ευάλωτες οµάδες (οικογένειες µε παιδιά, άρρωστοι, ανάπηροι, ηλικιωµένοι, ψυχικά πάσχοντες, θύµατα βασανιστηρίων κ.λπ.) κινδυνεύουν µε έξωση, στα τέλη Μάρτη, από τα διαµερίσµατα, στα οποία διαµένουν στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας. Περίπου 8.000 συνολικά από τους 22.000 πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στo πλαίσιο του σχετικού προγράµµατος «Εστία» της Ύπατης Αρµοστείας του ΟΗΕ, απειλούνται µε αστεγία σταδιακά τους επόµενους µήνες. Πρόκειται για όλους όσοι έχουν ήδη αποκτήσει την προσφυγική ιδιότητα µετά από έγκριση των αιτήσεων ασύλου τους. Οι πρώτες εξώσεις αφορούν τους πρόσφυγες, που έλαβαν την προσφυγική ιδιότητα παλιότερα. Και σταδιακά θα ξεσπιτώνονται οι επόµενοι.

Τι κι αν ανήκουν σε ευάλωτες οµάδες; Τι κι αν παραµένουν εγκλωβισµένοι στην Ελλάδα παρά τη θέλησή τους µετά την κατάρρευση των περιβόητων προγραµµάτων µετεγκατάστασης σε άλλες χώρες της ΕΕ; Τι κι αν η µνηµονιακή ανεργία δεν αφήνει το παραµικρό περιθώριο επιβίωσης εδώ µε δικά τους µέσα; Τι κι αν -παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις περί άµεσης προτεραιότητας στην ένταξη των προσφύγων- µέχρι στιγµής δεν υπάρχει καµία φροντίδα για εργασία, για κέντρα κοινωνικής ένταξης, για µαθήµατα εκµάθησης ελληνικών, για δραστηριότητες και ενηµερώσεις που να ευνοούν την ένταξη αυτών των ανθρώπων στη γειτονιά που διαµένουν, για δοµές πρόνοιας και ανάπτυξης στο νέο κοινωνικό και πολιτισµικό πλαίσιο, στο οποίο έχουν βρεθεί; Τι κι αν ακόµα και το αναφαίρετο δικαίωµα των ανηλίκων όλων των εθνικοτήτων στη δηµόσια και δωρεάν εκπαίδευση δεν υλοποιείται για την πλειονότητα αυτών των παιδιών; Τώρα θα µείνουν και στον δρόµο, χωρίς καν να δικαιούνται τα προσφυγικά επιδόµατα.

 

«Τελεσίγραφα» έξωσης

Τα τελεσίγραφα του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, που έχουν φτάσει εδώ και µερικές εβδοµάδες στους πρόσφυγες εξηγούν: «Οι ωφελούµενοι του προγράµµατος που δεν είναι πια αιτούντες άσυλο, θα πρέπει να αποχωρήσουν από αυτό. Σήµερα, που οι νέες αφίξεις ανθρώπων που αιτούνται διεθνή προστασία είναι πολλές, οι θέσεις φιλοξενίας που το πρόγραµµα είναι σε θέση να προσφέρει δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες όλου αυτού του πληθυσµού. Αυτό έχει ως συνέπεια, µεταξύ άλλων, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους να παραµένουν στα νησιά χωρίς να υπάρχει µια λύση, όσο γρήγορα θα έπρεπε, για να καλυφθούν οι βασικές τους ανάγκες. Άρα οι ωφελούµενοι του προγράµµατος που δεν είναι πια αιτούντες άσυλο, θα πρέπει να αποχωρήσουν από αυτό»! ∆ηλαδή τους πετούν στον δρόµο, προκειµένου να εξυπηρετηθούν οι επόµενοι που πρόκειται να µετακινηθούν από τα νησιά στην ενδοχώρα, καθώς η… χωρητικότητα του προγράµµατος είναι πεπερασµένη. Με δυο λόγια, οι νέοι πρόσφυγες εναντίον των παλιότερων, οι αιτούντες άσυλο εναντίον των αναγνωρισµένων προσφύγων, η αποσυµφόρηση των νησιών εναντίον της στέγασης στις πόλεις. Αυτές είναι οι σύγχρονες όψεις της επιχορηγούµενης από τα κονδύλια της ΕΕ ελληνικής «διεθνούς προστασίας».

«∆εν φεύγουµε»!

Από την πλευρά των προσφύγων, η αντίδραση είναι άµεση: «∆εν θα φύγουµε». Συγκρότησαν την «Κίνηση προσφύγων για τα δικαιώµατα και τη δικαιοσύνη» και διαδηλώνουν στη Βουλή και στα γραφεία της ΕΕ στην Αθήνα για πρώτη φορά στις 13 Μάρτη. Ακολουθούν και άλλες κινητοποιήσεις, µε επόµενη τη διεθνή κινητοποίηση της 16 Μάρτη, µαζί µε τις αντιρατσιστικές οργανώσεις, στις 2 µµ στην πλατεία Βικτωρίας: «Έχουµε ήδη θυσιάσει αρκετά! ∆εν θα φύγουµε από την κατοικία µας. ∆εν θα χάσουµε την αξιοπρέπειά µας. ∆εν θα χάσουµε τα δικαιώµατά µας», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

 

Ο ρατσισµός και ο φασισµός δεν αναπτύσσονται στο κενό

Μαζί τους, εργαζόµενοι στα προγράµµατα στέγασης προσφύγων που καλούνται να ξεχωρίσουν τους περισσότερο από τους λιγότερο… ευάλωτους, προκειµένου οι πρώτοι να ξεσπιτωθούν. Γράφουν σε ανακοίνωσή τους: «Ο ρόλος των εργαζοµένων στο πεδίο, που µέχρι τώρα στόχευε στη διασφάλιση της αξιοπρεπούς διαβίωσης και στην ενίσχυση της λειτουργικότητας των ανθρώπων αυτών, έρχεται σε πλήρη αντίθεση µε την εφαρµογή τέτοιων πρακτικών. Όσο, λοιπόν, δεν συνειδητοποιούµε τις συνέπειες αυτής της εφαρµογής, όχι ποσοτικά αλλά ηθικά και πολιτικά, µπαίνουµε σε µια συνθήκη αποδοχής και αδιαφορίας όσων συµβαίνουν ακριβώς δίπλα µας σε µια χώρα µε βαθιά πολιτική και αξιακή κρίση. Για όλους αυτούς τους λόγους, στεκόµαστε αλληλέγγυοι στους πρόσφυγες και καταγγέλλουµε τέτοιου είδους πολιτικές ενέργειες, κρίνοντάς τες επικίνδυνες, απάνθρωπες και απαράδεκτες, καθώς στερούν από τους ανθρώπους θεµελιώδη δικαιώµατα». Τελειώνοντας, ζητούν «την άµεση αναστολή της απόφασης αυτής µέχρι τη διαµόρφωση των απαραίτητων συνθηκών για ασφαλή ένταξη και αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων στη χώρα µας».

Ενώνουµε τη φωνή µας µαζί τους. Η είσοδος νέων προσφύγων στην ΕΕ θα συνεχίζεται όσο συνεχίζονται πόλεµοι όπως στη Συρία, µε πρόσφατη κλιµάκωση στην πόλη Ιντλίµπ στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, όπου συνωστίζονται κοντά στους 1.000.000 νέους πρόσφυγες. Όσο επείγουσα και απαραίτητη είναι η κατάργηση των άθλιων hot-spot του εγκλωβισµού των προσφύγων στα νησιά του Αιγαίου, άλλο τόσο αναγκαία είναι η δηµιουργία όλων των απαραίτητων δοµών αξιοπρεπούς στέγασης στα κέντρα των πόλεων για όλους τους πρόσφυγες. Χωρίς τεχνητούς διαχωρισµούς σε παλιούς και νέους, σε ευάλωτες οµάδες και µη, σε περισσότερο και λιγότερο ευάλωτους, σε αναγνωρισµένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο. Οι 27.000 θέσεις στο πρόγραµµα Estia για το 2019 είναι πολύ λίγες.

Απαιτούµε τη στέγαση σε διαµερίσµατα και τη λήψη επαρκούς οικονοµικής βοήθειας για κάθε πρόσφυγα, που πατά το πόδι του στην ΕΕ, µε πρώτη χώρα εισόδου την Ελλάδα. Ανοιχτά σύνορα και ελεύθερη µετακίνηση σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ επιθυµούν. Πραγµατική ένταξη για όσους πρόσφυγες διαµένουν στην Ελλάδα και όχι νέους άστεγους στους δρόµους των πόλεων.

Ο ρατσισµός και ο φασισµός δεν αναπτύσσονται στο κενό. Πατάνε σε ρατσιστικές πολιτικές και πρακτικές, όπως η επαπειλούµενη έξωση προσφύγων από τα προγράµµατα στέγασης. Και δεν πρέπει να περάσουν!




Πραγματικοί αγώνες τώρα!

Για την υπεράσπιση όλων των θέσεων εργασίας, για την κατάργηση του προσοντολόγιου, για τη µονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών

Του Ελισσαίου Φάκαρου, αναπληρωτή εκπαιδευτικο

 

Βρισκόµαστε στην πιο κρίσιµη περίοδο για το µέλλον των χιλιάδων αναπληρωτών στην εκπαίδευση. Καθώς το υπουργείο ετοιµάζεται να φέρει την πρώτη προκήρυξη για τις «προσλήψεις» στην ειδική αγωγή (χωρίς χρονικό ορίζοντα στην υλοποίησή τους) µέσω του προσοντολόγιου, µέσω της προσπάθειας επιβολής των τριµελών επιτροπών «εκπαιδευτικής υποστήριξης» θέλει να ξεµπερδεύει µε τον θεσµό της παράλληλης στήριξης άµεσα και µε τα τµήµατα ένταξης στη συνέχεια, ενώ ανοίγοντας την «πονηρή» συζήτηση της αλλαγής του σχολικού ωραρίου σε 9 π.µ-3 µ.µ., επιχειρεί να καταργήσει ολοκληρωτικά και τον θεσµό του ολοήµερου σχολείου.

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι από του χρόνου θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και θα µειωθεί το επίπεδο της παρεχόµενης δηµόσιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο, αφού θέλει όλους τους αναπληρωτές πελάτες στις µπίζνες των επιµορφώσεων, σκοπεύει µε την καθιέρωση του προσοντολόγιου και στις επόµενες ελάχιστες συµβάσεις να µεταθέσει τις ευθύνες του για την ανεργία στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα ή καλύτερα δεν αγόρασαν αρκετά διπλώµατα.

Μπροστά σε αυτές τις ιστορικές προκλήσεις για τον κλάδο, η ∆ΟΕ έχει περάσει από την απραξία του προηγούµενου διαστήµατος στην πλευρά της υποστήριξης των κυβερνητικών «µεταρρυθµίσεων». Η σηµερινή ηγεσία της ∆ΟΕ καλωσορίζει την αξιολόγηση µέσω της αποτίµησης του σχολικού έργου και αποφεύγοντας να πει το παραµικρό για τους µισθούς πείνας, στέλνει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς στα δικηγορικά γραφεία να διεκδικούν τα ψίχουλα των αναδροµικών του 13ου και 14ου µισθού. Η ηγεσία της οµοσπονδίας, λειτουργώντας σαν γραφείο Τύπου του Γαβρόγλου, µας καλεί να πανηγυρίσουµε την επέκταση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς να αναφέρει ότι συνεχίζουν να µένουν απέξω όλοι οι µεγάλοι δήµοι της χώρας, άρα και η πλειονότητα των προνηπίων.

Το θράσος, όµως, της ηγεσίας της ∆ΟΕ και του υπουργείου ξεχειλίζει στην περίπτωση της επέκτασης της άδειας λοχείας στους 3,5 µήνες, έναν µήνα παραπάνω δηλαδή από ό,τι ίσχυε έως τώρα, χωρίς τίποτα όσον αφορά την επαπειλούµενη και την άδεια κύησης.

Οι εκπαιδευτικοί της βάσης, όλοι και όλες εµείς που υπερασπιζόµαστε το δηµόσιο σχολείο, δεν σηκώνουµε λευκή σηµαία. Το αποδείξαµε µε τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου. Το αποδεικνύουµε αυτή την περίοδο µε το σπάσιµο των σεµιναρίων των συντονιστών για την αξιολόγηση, τις αποφάσεις δεκάδων πρωτοβάθµιων συλλόγων ενάντια στην αξιολόγηση και τη συγκρότηση των τριµελών επιτροπών.

Χρειάζεται, όµως, ουσιαστικός αγώνας από όλο τον κλάδο ΤΩΡΑ.

Απαιτούµε η ∆ΟΕ να καλύψει µε 24ωρη απεργία την κινητοποίηση στις 14 Μαρτίου, ζητάµε νέο κύκλο γενικών συνελεύσεων για την προετοιµασία ενός νικηφόρου απεργιακού αγώνα, έχουµε τη «µαγιά» των επιτροπών αγώνα και των απεργιακών ταµείων και προτείνουµε την επέκτασή τους σε όλους τους συλλόγους.

Οι εκπαιδευτικοί δεν µπορούν να µείνουν θεατές και εγκλωβισµένοι/ες στο προεκλογικό δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη για το ποιος εφαρµόζει καλύτερα τα µνηµόνια και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.

Θα υπάρχουµε και θα ακουγόµαστε µόνο όσο αγωνιζόµαστε.




Ταξική – διεθνιστική Αριστερά

Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης, ούτε (ακρο)δεξιά ούτε κεντροαριστερά

Πάει πολύς καιρός από τότε που το «µνηµόνιο/αντιµνηµόνιο» ήταν η βασική διαχωριστική γραµµή, η οποία καθόριζε τις πολιτικές και κοινωνικές διεργασίες. Η µνηµονιακή εξαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ -σε συνδυασµό µε την ήττα του κινήµατος και της Αριστεράς- µετατόπισε αναπόφευκτα τον άξονα των κοινωνικών και πολιτικών εξελίξεων δεξιά, σταθεροποίησε το αστικό/µνηµονιακό πολιτικό σύστηµα, «σκέπασε» µε τα υλικά της µιντιακής και αστικής (παρα)πολιτικής το ταξικό ρήγµα, που είχε δηµιουργηθεί από την κρίση και την υλοποίηση των µνηµονιακών πολιτικών. Εν τέλει υποκατέστησε τη διαχωριστική «µνηµόνιο/αντιµνηµόνιο» από τη διαχωριστική «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» ή «(ακρο)δεξιά/κεντροαριστερά». 

Ωστόσο, οι σκληρές ταξικές πολιτικές συνεχίζονται αδιατάρακτα και η καθηµερινότητα των εργαζόµενων τάξεων είναι οδυνηρή. Έτσι, κάτω από τα επιφαινόµενα του πολιτικού σκηνικού, η σκληρή πραγµατικότητα «βυσσοδοµεί» προετοιµάζοντας τα ρήγµατα του µέλλοντος. Η διάχυση της ακροδεξιάς ιδεολογίας είναι η στρεβλή και σαπισµένη εκδοχή της αγανάκτησης, που έγινε «αντεπαναστατική απελπισία». Η εκκωφαντική «σιωπή» των εργαζόµενων τάξεων, αλλά και της πλειονότητας του κόσµου της Αριστεράς και των κινηµάτων αντίστασης, κρύβει και άλλες, υπόγειες διεργασίες. Οι επερχόµενες εκλογές, κυρίως οι βουλευτικές, ανεξάρτητα και από το αποτέλεσµά τους -πολύ περισσότερο όµως αν το αποτέλεσµα είναι το διαφαινόµενο, δηλαδή η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ- θα αποτελέσουν το σηµείο ανάδυσης στην επιφάνεια των υπόγειων διεργασιών. Τα αποτελέσµατά τους θα γίνουν ορατά τόσο στη σφαίρα των κινηµάτων αντίστασης όσο και στην πολιτική σφαίρα.

 

Από το 2015 µέχρι σήµερα: στρατηγική ήττα, αλλά και «ανοιχτοί λογαριασµοί»

Ο χαρακτήρας και τα «υστερόγραφα» της ήττας του 2015 εξακολουθούν να είναι το κλειδί για την «ανάγνωση» των πολιτικών διεργασιών και της δυναµικής των πολιτικών εξελίξεων. Σε µεγάλα τµήµατα της Αριστεράς είναι διαδεδοµένη η άποψη ότι η ήττα του 2015 ήταν όχι µόνο στρατηγική, αλλά και συντριπτική. Ότι υποχρεώνει την Αριστερά σε «µακρά νόµιµο ύπαρξη», σε µακροχρόνια υποχώρηση, αναδίπλωση και ιδεολογικοπολιτικές αναζητήσεις σε στενούς κύκλους. Πολύ περισσότερο από άποψη, αυτό είναι εµπεδωµένη ψυχολογία µε ευρεία διάδοση. Αυτή η προσέγγιση παραγνωρίζει -και όχι πάντα από απλή υποτίµηση ή παράλειψη- δύο βασικούς παράγοντες:

Πρώτο, ότι το 2015 είχαµε την ιδιότυπη περίπτωση ήττας όχι στο πεδίο της µάχης, αλλά διά της φυγοµαχίας. Στην Ιστορία είναι συχνά τα παραδείγµατα µαχών που χάθηκαν εξαιτίας εγκληµατικών πολιτικών λαθών της ηγεσίας. Σε συνθήκες, όµως, που η µάχη διεξάχθηκε πραγµατικά µε όλα τα µέσα που διέθετε το κάθε στρατόπεδο. Το 2015 δεν είναι µία από αυτές τις περιπτώσεις. Στην προκείµενη περίπτωση υπήρξε πλήρης φυγοµαχία! Στις µέρες του Ιουλίου του 2015 ο «αρχιστράτηγος» κήρυξε τη διάλυση του στρατεύµατος, υπέγραψε ταπεινωτική συνθηκολόγηση και, ακόµη χειρότερα: ανέλαβε να κυβερνήσει µε το πρόγραµµα του αντιπάλου! Η εξ αυτού του λόγου καταρράκωση του «ηθικού πλεονεκτήµατος» της Αριστεράς και η διακωµώδησή της σαν ηγεσίας στον αγώνα, η διάλυση του «σχηµατισµού µάχης» που είχε αρχίσει να συγκροτείται µε τους αγώνες του 2010-12, µε τη µαζικοποίηση του ρεύµατος ΣΥΡΙΖΑ και µε την κινητοποίηση του δηµοψηφίσµατος, οι οδυνηρές συνέπειες της µνηµονιακής κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ στο όνοµα της Αριστεράς, είναι οι προφανείς και συνοµολογηµένοι λόγοι που τεκµηριώνουν τον χαρακτηρισµό της ήττας ως στρατηγικής. Το γεγονός όµως ότι επρόκειτο για ήττα διά της φυγοµαχίας, αµφισβητεί την άποψη περί συντριπτικής ήττας. ∆ιότι, απλούστατα, όπως το κίνηµα και η Αριστερά έχασαν χωρίς µάχη, αντίστοιχα κέρδισε χωρίς µάχη το σύστηµα. Λέγοντας µάχη, εννοούµε αυτή που διεξάγεται µε όλα τα διαθέσιµα µέσα, και ύστερα από την οποία ο νικητής αποκτά δικαιώµατα να καθυποτάξει τον αντίπαλό του και µε τη βία, εγκαθιστώντας καθεστώς ανελευθερίας και τρόµου. Τέτοια νίκη δεν υπήρξε. Γι’ αυτό και δεν κερδήθηκε τέτοιο πλεονέκτηµα από τις δυνάµεις του συστήµατος.

∆εύτερο, το παράδοξο γεγονός ήταν πως ύστερα από την ήττα κυβέρνησαν οι… νικηµένοι – µε το πρόγραµµα των νικητών. Αλλά και µε βαριές υποχρεώσεις να κάνουν ό,τι µπορούν για να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις στα µάτια των εργαζόµενων τάξεων. Αποφασίζοντας να υποταχθεί χωρίς να δώσει µάχη και εποµένως διαλύοντας το σχηµατισµό µάχης που είχε συγκροτηθεί, η ηγεσία Τσίπρα έδωσε «σκληρό αγώνα» για να βρει στηρίγµατα σε δυνάµεις του συστήµατος. Τα αποτελέσµατα ήταν έως και θεαµατικά όσον αφορά το διεθνές σύστηµα (αλλά ταυτόχρονα πρόσκαιρα). Πενιχρά, ωστόσο, όσον αφορά το εγχώριο «βαθύ κράτος» της ελληνικής άρχουσας τάξης. Ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις φιλότιµες προσπάθειές του, δεν έγινε ούτε πρόκειται να γίνει αποδεκτός σαν «κανονικό» αστικό κόµµα, σαν σαρξ εκ της σαρκός του συστήµατος. Οι λόγοι γι’ αυτή την… αποτυχία είναι βασικά δύο:

α. Ότι η µνηµονιακή σταθεροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα ήταν αδύνατη αν αδιαφορούσε εντελώς για τα λαϊκά στρώµατα που τον ψήφισαν όχι µόνο τον Ιανουάριο του 2015, αλλά και τον Σεπτέµβριο του 2015 ύστερα από τη µνηµονιακή «κωλοτούµπα». Η µνηµονιακή εξαλλαγή του ΣΥΡΙΖΑ θα τον οδηγούσε σε κατάρρευση αν δεν επέλεγε να διατηρήσει ένα ρεφορµιστικού τύπου «πολιτικό συµβόλαιο» µε σηµαντικά τµήµατα των εργαζόµενων τάξεων, αλλά και του κόσµου της Αριστεράς: τώρα είµαστε αναγκασµένοι να υπογράψουµε και να υλοποιήσουµε το τρίτο µνηµόνιο. Αργότερα, όµως, στον κατάλληλο χρόνο, θα εξαντλήσουµε τα περιθώρια να επουλώσουµε τις πληγές που αυτό ανοίγει. Μη έχοντας άλλη εναλλακτική (γιατί κανείς από την υπόλοιπη Αριστερά δεν φρόντισε να τη δηµιουργήσει πραγµατικά), σηµαντικά τµήµατα των εργαζόµενων τάξεων και του κόσµου της Αριστεράς υπέκυψαν στο αναπόφευκτο ενός τέτοιου «συµβολαίου». Μπορεί να είναι µια πολύ ασθενική και ξεθυµασµένη εκδοχή της, αλλά είναι µια υποθήκη ελπίδων και προσδοκιών κάποια στιγµή να αρχίσουµε να παίρνουµε πράγµατα πίσω. Εγκλωβισµένος σε έναν τέτοιο «µηχανισµό» αναπαραγωγής, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε να γίνει κάτι περισσότερο από κυβέρνηση «ειδικού σκοπού».

β. ∆ιότι η αστική τάξη γνωρίζει πολύ καλά ότι στο µέλλον θα χρειαστεί ακόµη πιο ωµές διαχειρίσεις, όταν το µεσοδιάστηµα αυτής της ασθενικής σταθεροποίησης τελειώσει. Για τέτοιες διαχειρίσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εντελώς ακατάλληλος. Όχι γιατί οι προθέσεις της ηγεσίας του είναι φιλεργατικές, αλλά γιατί δεν κατάφερε και ούτε πρόκειται να καταφέρει να «χειραφετηθεί» από την εξάρτησή του από τις εργαζόµενες τάξεις και τον κόσµο της Αριστεράς.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, µε τη µνηµονιακή του εξαλλαγή και την εν γένει πολιτική του, ενεργοποίησε µια πολιτική δυναµική διαρκών µετατοπίσεων.

Υπ’ αυτό το πρίσµα, στη συγκυρία υποβόσκει ένα «αόρατο» πολιτικό µέγεθος: Οι προδοµένες, υποθηκευµένες σε ένα χωρίς αντίκρισµα πολιτικό συµβόλαιο µε τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά πάντως όχι οριστικά µαταιωµένες ελπίδες σηµαντικών τµηµάτων του κόσµου της εργασίας και της Αριστεράς για κάποιου είδους αναστροφή των µνηµονιακών πολιτικών. Οι «παγωµένες» και προσωρινά (δηλαδή για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ) εγκλωβισµένες και εξουδετερωµένες διαθέσεις για αγώνα.

Στη δυναµική των εξελίξεων, στο πραγµατικό «συµβόλαιο µε την Ιστορία», είναι εγγεγραµµένες δύο βαριές υποθήκες: Από τη µια, η κυβερνητική αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει το άρωµα και τις συνέπειες µιας απλής δικοµµατικής εναλλαγής, όπως αυτές που ήταν συνηθισµένες µέχρι και το 2009. Θα πυροδοτήσει µια πολιτική και κοινωνική δυναµική ανάλογη µε αυτή που βλέπουµε να εξελίσσεται διεθνώς: µια ρεβανσιστική δεξιά (Ν∆) που έρχεται να αποκαθηλώσει τη µνηµονιακή αριστερά, µε όρους που θυµίζουν έστω και λίγο Αργεντινή και Βραζιλία. Μια άκρα δεξιά που έχει πλέον «λαό», χωρίς (ακόµη) να έχει κόµµα και ένα ναζιστικό κόµµα κοινοβουλευτικά εδραιωµένο, που αντέχει και περιµένει ξανά την ευκαιρία του.

Από την άλλη, η πυροδότηση µιας τέτοιας δυναµικής θα κάνει αναπόφευκτο ότι η µαταιωθείσα λόγω της φυγοµαχίας µάχη του 2015, θα δοθεί αναπόφευκτα σε «δεύτερο χρόνο». Αλλά πλέον από άλλο «στρατό», µε άλλο σχέδιο και σε άλλο «έδαφος».

 

Οι εκλογές σαν ορόσηµο

Η διαχωριστική γραµµή «ΣΥΡΙΖΑ ή Ν∆», «Τσίπρας ή Μητσοτάκης» είναι σε πλήρη αντίθεση µε την ταξική πόλωση στην ελληνική κοινωνία, στα όρια της παραδοξότητας. Σε µια χώρα όπου το ποσοστό της µισθωτής εργασίας στο σύνολο του οικονοµικά ενεργού πληθυσµού ξεπερνά το 80% (αν συνυπολογίσουµε και το µεγαλύτερο τµήµα των αυτοαπασχολούµενων που ζουν από την εργασία τους και όχι από την εργασία των άλλων), το «σκέπασµα» του ταξικού ρήγµατος, το οποίο στα χρόνια της κρίσης εκφράστηκε µε τη διαχωριστική γραµµή «µνηµόνιο/αντιµνηµόνιο», είναι ο πραγµατικά µεγάλος «άθλος» του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς τη δική του µνηµονιακή εξαλλαγή, χωρίς τα µνηµονιακά του έργα και ηµέρες στην κυβέρνηση, χωρίς τη µετατόπισή του στην κεντροαριστερά, χωρίς εν τέλει τη συνειδητή του προσπάθεια να εγκαταστήσει τη νέα διαχωριστική γραµµή «ΣΥΡΙΖΑ ή Ν∆», «Τσίπρας ή Μητσοτάκης», αυτό δεν θα ήταν κατορθωτό.

Το «πολιτικό συµβόλαιο» του ΣΥΡΙΖΑ µε σηµαντικά τµήµατα των εργαζόµενων τάξεων και του κόσµου της Αριστεράς κρύβει και αυτό µια πολιτική παραδοξότητα: ο αυτουργός της µεγάλης µνηµονιακής «κωλοτούµπας» παρέµεινε ο πολιτικός διαχειριστής των -«σκοτωµένων» πλέον- ελπίδων του. Αυτός που µε την προδοσία του 2015 και τη µνηµονιακή του κυβερνητική θητεία ενεργοποίησε τη δυναµική που φέρνει τον Μητσοτάκη και ανοίγει τον δρόµο στην ακροδεξιά, εκλαµβάνεται σαν «ανάχωµα» στην έλευση αυτών των πολιτικών «τεράτων».     

Όµως, η διεθνής συγκυρία έχει να επιδείξει και σοβαρές ενδείξεις πολιτικών και κοινωνικών διεργασιών σε άλλη κατεύθυνση: είναι κυρίως τα Κίτρινα Γιλέκα στη Γαλλία και το κίνηµα αντίστασης στις ΗΠΑ, καθώς και αντίστοιχες -αν και πιο αδύναµες- όψεις αντιστάσεων στην Ισπανία, τη Βραζιλία κ.λπ. Παρ’ όλες τις αναπόφευκτες αδυναµίες τους, είναι εκδηλώσεις µιας πρώτης απάντησης στη διεθνή δυναµική, που γεννά πολιτικά τέρατα και υπόσχεται «τα χειρότερα».

Στην Ελλάδα, οι επερχόµενες εκλογές αποτελούν ορόσηµο. Όχι γιατί θα συγκρουστεί το «φως» της κεντροαριστεράς µε το «σκότος» της (ακρο)δεξιάς. Αλλά γιατί θα λάβει τέλος αυτή η ιδιότυπη πολιτική συνθήκη, η οποία εγκαταστάθηκε το 2015, όπου κυβερνά µια υποταγµένη «Αριστερά» µε το πρόγραµµα του ταξικού αντιπάλου, εγκλωβίζοντας και αναστέλλοντας τη δική µας απάντηση στον µηχανισµό που γεννάει πολιτικά τέρατα.

 

Ποια Αριστερά χρειαζόµαστε

Η ήττα του 2015 συνιστούσε/συνιστά µια αποτυχία της απάντησης στον νεοφιλελεύθερο καπιταλισµό, που χτίστηκε στα χρόνια της κινηµατικής και πολιτικής ανάκαµψης ύστερα από τον εργατικό ∆εκέµβρη του 1995 στη Γαλλία και στη συνέχεια το Σιάτλ, το αντιπαγκοσµιοποιητικό κίνηµα, τη συγκρότηση µαζικών αριστερών κοµµάτων/σχηµατισµών του µετανεωτερικού ρεφορµισµού (ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, Κόµµα των Εργατών στη Βραζιλία, Ποδέµος στην Ισπανία κ.λπ.) και τις «ροζ» κυβερνήσεις σε χώρες της Λατινικής Αµερικής.

Αυτή η απάντηση, που απέτυχε παταγωδώς και ηττήθηκε κατά κράτος, πρέπει να τεθεί υπό ανελέητη κριτική ως προς τους βασικούς της πυλώνες:

• Την αδυναµία να αναγνωρίσει καθαρά και να ορίσει ταξικά τον αντίπαλο. Που δεν είναι το «1%» (µια συµβολική καρικατούρα), αντιµέτωπο µε το 99%, αλλά η άρχουσα καπιταλιστική τάξη, το σύστηµα εξουσίας της και οι κοινωνικές συµµαχίες που τη στηρίζουν. Η «αχρωµατοψία» του «1%» ή των «50 (ή 10 ή…) οικογενειών» ή των «µονοπωλίων», που κατά περίπτωση ορίζονται σαν αντίπαλοι, πρέπει κατεπειγόντως να ξεπεραστεί. Αν δεν µπορούµε ούτε να αναγνωρίσουµε τον αντίπαλο, δεν υπάρχει καµία περίπτωση να τον νικήσουµε.   

• Την αδυναµία, στο πλαίσιο αυτό, να αναγνωρίσει την καπιταλιστική εκµετάλλευση σαν τη βάση όλου του συστήµατος εκµετάλλευσης και κυριαρχίας. Ο καπιταλισµός, που διαρκώς αλλάζει παραµένοντας ωστόσο ο ίδιος στα θεµελιώδη του χαρακτηριστικά, δεν είναι µια οµοσπονδία υποσυστηµάτων εκµετάλλευσης και καταπίεσης. ∆ιέπεται από τον µονισµό της καπιταλιστικής εκµετάλλευσης, της σχέσης κεφάλαιο/εργασία, των καπιταλιστικών σχέσεων παραγωγής, της ταξικής πάλης πάνω σε αυτό το έδαφος. Βεβαίως, το προλεταριάτο δεν βγαίνει πάνοπλο από τη µήτρα του καπιταλισµού όπως η Αθηνά από το κεφάλι του ∆ία, µε εγγεγραµµένη στο DNA του την «ιστορική αποστολή» της εγκαθίδρυσης του σοσιαλισµού. Συγκροτείται σε «τάξη για τον εαυτό του» µέσα από την ταξική πάλη. Και µια τέτοια συγκρότηση ολοκληρώνεται µε κατεξοχήν πολιτικοϊδεολογικά µέσα. Όµως, το λάθος µιας ντετερµινιστικής ανάγνωσης του µαρξισµού δεν διορθώνεται µε την υποκατάσταση του µαρξισµού από τις «νέες κριτικές θεωρίες», από τις οποίες η καπιταλιστική εκµετάλλευση και το προλεταριάτο απουσιάζουν παντελώς.   

• Την απροθυµία να ορίσει µε σαφήνεια τον στόχο. Που δεν (µπορεί να) είναι ο εξανθρωπισµός του καπιταλισµού. Και µάλιστα του καπιταλισµού που είναι µπλεγµένος σε στρατηγικά αδιέξοδα και αναπαράγει διαρκώς κρισιακά φαινόµενα, ακόµη και στην περίοδο της «κανονικότητάς» του, αλλά ο σοσιαλισµός σαν υπέρβαση και ανατροπή του συστήµατος εκµετάλλευσης. Οι θεωρίες του win-win αποδείχτηκαν θεωρίες ταξικής µονοµέρειας υπέρ του κεφαλαίου. Η Αριστερά δεν έχει πλέον άλλες «ζωές» για να θυσιάσει στον βωµό της αυταπάτης ότι θα αλλάξουµε το σύστηµα από τα µέσα. Ο σοσιαλισµός, από την άλλη, δεν µπορεί να οριστεί σαν µια πιο «µαχητική» εκδοχή της σοσιαλδηµοκρατίας, αλλά σύµφωνα µε τον ορισµό της Α’ και της Τρίτης ∆ιεθνούς: ως σοσιαλισµός/κοµµουνισµός. Στην εποχή των τεράτων, όπου το ακραίο κέντρο διαλαλεί την ιδεολογική πραµάτεια της αγοράς και του τέλους της Ιστορίας και η άκρα δεξιά και οι φασίστες διακηρύσσουν ευθαρσώς τις πιο ωµές εκδοχές της εκµετάλλευσης και της καταπίεσης, αν δεν σηκώσουµε τη δική µας σηµαία, του σοσιαλισµού/κοµµουνισµού, είναι σαν δηλώνουµε απουσία από την ιστορική σκηνή.

• Την (ακόµη µεγαλύτερη) απροθυµία να επιλέξει µορφές συγκρότησης και οργάνωσης σύµφωνες µε αυτό τον στόχο. Που σηµαίνει ότι ο στόχος είναι πραγµατικός και όχι αναφορά συµβολικού και αξιακού χαρακτήρα. Εποµένως, πρέπει να τον πάρουµε στα σοβαρά και να τον υπηρετήσουµε µε βάση το… whatever it means: η υπέρβαση/ανατροπή του καπιταλισµού σηµαίνει ότι χρειαζόµαστε κίνηµα και πολιτικά «εργαλεία» κατάλληλα γι’ αυτόν τον στόχο. Χρειαζόµαστε κόµµα «τύπου Λένιν» και όχι τύπου ΣΥΡΙΖΑ (έστω και της ριζοσπαστικής του περιόδου), βραζιλιάνικου PΤ, Ποδέµος ή πορτογαλικού Μπλόκο. Και µας αρκεί η µεγάλη κοινωνική συµµαχία των εργαζόµενων τάξεων, όπου το πρόβληµα δεν είναι η ευρύτητά της (είναι στατιστικά πιο ευρεία και από τις πιο φαρδυπλατιές φαντασιώσεις του ρεφορµισµού), αλλά η δύσκολη και συστηµατική δουλειά που απαιτείται για τη συγκρότησή της σε σχηµατισµό µάχης. Χρειαζόµαστε έναν ταξικό σχηµατισµό µάχης και όχι τη «διεσπαρµένη τάξη» και το «πλήθος» του Νέγκρι ή το «µπουλούκι» του αταξικού κινηµατισµού, που διασπείρεται στα επιµέρους επίπεδα και στις άπειρες «πτυχώσεις» της καπιταλιστικής καταπίεσης.

• Την αδυναµία να χειραφετηθεί από τον σκληρό πυρήνα της αστικής ιδεολογίας: το έθνος/εθνικισµό, τη θρησκεία και τον σεξισµό. Αν σε αυτά αναγνωρίζουµε κάποιου είδους «λαϊκό συναίσθηµα» ή «ευαισθησία» και όχι την καταθλιπτική κυριαρχία της αστικής ιδεολογίας, δεν πρόκειται ποτέ να γίνουµε ικανοί να συγκροτήσουµε αξιόµαχο αντίπαλο δέος στον καπιταλισµό.   

Χρειαζόµαστε µια αριστερά ταξική, διεθνιστική, επαναστατική και σοσιαλιστική/κοµµουνιστική. Ωστόσο, πρέπει να είµαστε έτοιµοι και έτοιµες και για το ενδεχόµενο επανεµφάνισης, ανάδυσης και πτώσης µετανεωτερικών εκδοχών µαζικής ρεφορµιστικής συγκρότησης. Είτε µε τη µορφή πολιτικών ρευµάτων είτε µε τη µορφή πολιτικών σχηµατισµών/κοµµάτων. Θα τις γεννάει ο συνδυασµός αδυναµίας της επαναστατικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς και ανάγκης για τη συγκρότηση πολιτικών εργαλείων κλίµακας σε συνθήκες κυριαρχίας της «µέσης συνείδησης» στις εργαζόµενες τάξεις. Στον βαθµό που (θα) έχουν έναν πηγαίο και ριζοσπαστικό χαρακτήρα, τέτοιες συγκροτήσεις δεν θα είναι αδιάφορες. Έχουµε όµως αρκετή -και πικρή- πείρα, ώστε να µην γινόµαστε ουρά τους και κυρίως να µην εγκαταλείπουµε το συστηµατικό έργο της οικοδόµησης µιας Αριστεράς µε τα θεµελιώδη χαρακτηριστικά που αναφέραµε. Επαναστατική οικοδόµηση και ενιαίο µέτωπο: αυτές είναι οι δύο θεµελιώδεις όψεις µιας στρατηγικής οικοδόµησης στην «εποχή των τεράτων».

Στα καθ’ ηµάς: Ούτε Τσίπρας ούτε Μητσοτάκης, ούτε (ακρο)δεξιά ούτε κεντροαριστερά – ταξική, διεθνιστική και σοσιαλιστική/κοµµουνιστική Αριστερά!