Όχι στην ανέγερση του Mall στην Ακαδημία Πλάτωνα

image_pdfimage_print

Του Ελισσαίου Φάκαρου

Ο αγώνας των κινηματικών συλλογικοτήτων και των κατοίκων, σε νέα φάση

Την Πέµπτη 3 Μάη στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο της Αθήνας συζητήθηκε το αίτηµα του «Συντονιστικού Αγώνα για την αναβάθµιση της Ακαδηµίας Πλάτωνα» να µην ανεγερθεί το τερατωδών διαστάσεων Mall (55.000τ.µ.) της εταιρείας Artume-BlackRock δίπλα στο χώρο του πάρκου του Πλάτωνα και πάνω στο πρώην εργοστάσιο Μουζάκη. Για το ίδιο ζήτηµα έγινε κινητοποίηση µια εβδοµάδα νωρίτερα στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Τόσο ο Καµινης και η δηµοτική αρχή όσο και ο Σταθάκης και το υπουργείο του είναι αναφανδόν υπέρ της δηµιουργίας του Mall. Ο Καµίνης από πολύ νωρίς το 2012 προχώρησε σε µνηµόνιο συνεργασίας µε την εταιρεία, άλλαξε τη χρήση γης στην περιοχή σε συνεργασία µε την τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- Ν∆, ενώ τώρα στο ∆ηµοτικό Συµβούλιο µέσω των συµβούλων του δήλωσε ότι το Mall είναι διακηρυγµένος στόχος του και ότι δεν θα κάνει πίσω όπως στην περίπτωση του γηπέδου στο Βοτανικό. Ο Σταθάκης, το πρώτο βιολί στις ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, που δεν κάνει κι εδώ απλώς ό,τι µπορεί για να προχωρήσει η «επένδυση» αλλά λειτουργεί υπέρ των συµφερόντων της BlackRock, µε Προεδρικό ∆ιάταγµα άλλαξε τους όρους δόµησης και είναι πρόθυµος να υπερβεί κι όλους τους περιβαλλοντικούς νόµους που θα σταθούν εµπόδιο.

Όπως σε κάθε άλλη δράση κερδοσκόπων, όπως σε κάθε άλλη περίπτωση ξεπουλήµατος δηµόσιου χώρου, έτσι και τώρα η «επένδυση» συνοδεύεται µε νεοφιλελεύθερες γαρνιτούρες αντισταθµιστικών έργων, προς το -υποτιθέµενο- «όφελος και ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας» κ.τ.λ. Συγκεκριµένα, υπόσχονται έργα ανάπλασης για να πάρουν τον έλεγχο των γύρω δρόµων, χωρίς όµως να δεσµεύονται για τίποτα συγκεκριµένο. Μιλούν για νέες θέσεις εργασίας, αλλά δεν µιλούν γι’ αυτές που θα χαθούν από το κλείσιµο των µαγαζιών της ευρύτερης περιοχής ούτε βέβαια για τις συνθήκες εργασίας. Έχουν το θράσος να υποστηρίζουν ότι θα αναδείξουν τα αρχαία που παραµένουν στις αποθήκες κάνοντάς τα ντεκόρ στις βιτρίνες και το πάρκο κάνοντάς το αυλή του καταστήµατος – όπως είναι και το πλήρες όνοµά του: Mall Academy Garden.

Εδώ και πάνω και 10 χρόνια η επένδυση δεν προχωράει. Ο λόγος είναι οι αντίσταση των κατοίκων, η οποία τώρα µπαίνει σε νέα φάση. το Συντονιστικό Αγώνα έχει καταφέρει και έχει οικοδοµήσει µέτωπο µε συλλόγους εκπαιδευτικών της ευρύτερης περιοχής, µε ενώσεις γονέων και µε πολιτιστικούς συλλόγους, ενώ όλοι οι δήµοι της ∆υτικής Αττικής έχουν πάρει απόφαση κατά του Mall.

Η αλήθεια είναι ότι η γειτονιά του Πλάτωνα, αλλά και όλο το 4ο διαµέρισµα Αθηνών, όπως και οι περισσότερες λαϊκές περιοχές του ∆ήµου Αθηνών,  έχουν εγκαταλειφθεί από τον Καµίνη για χάρη του ιστορικού κέντρου και του Κολωνακίου – όπου γίνονται τα µόνα δηµοτικά έργα. Έτσι, διάφορα παπαγαλάκια βρίσκουν έδαφος για να πείσουν ότι η δηµιουργία του Mall θα φέρει και αναβάθµιση στην περιοχή. Η κατασκευή αυτού του µεγαθηρίου όχι µόνο δεν θα λύσει κανένα πρόβληµα, αλλά αντίθετα θα επιβαρύνει τη ζωή και τις συνθήκες εργασίας των κατοίκων. Στο θέµα της πραγµατικής αναβάθµισης της περιοχής, το Συντονιστικό δεν περιορίζεται στην αποτροπή του χτισίµατος του Mall, αλλά ταυτόχρονα διεκδικεί την ανάδειξη της ιστορικής γειτονιάς του Πλάτωνα µε τη δηµιουργία του Μουσείου των Αθηνών όπως είχε σχεδιαστεί από το 2004 ,την ενοποίηση του πάρκου µε τους υπόλοιπους αρχαιολογικούς χώρους και την κατασκευή των 2 νηπιαγωγείων που έχουν εξαγγελθεί εδώ και χρόνια.

Όπως αναφέρει η πρόσφατη ανακοίνωση του Συντονιστικού Αγώνα: «Μέχρι σήµερα µέσα από τους αγώνες µας για να µη γίνουν βορά ο αρχαιολογικός χώρος και οι γύρω περιοχές στα ιδιωτικά κερδοσκοπικά συµφέροντα, µετράµε κάποιες νίκες.

∆ΕΝ ΠΑΡΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ, ΣΥΝΕΧΊΖΟΥΜΕ, ΤΙΣ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΟΥΜΕ».

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.