Όχι καραντίνα στα δικαιώματα μας – ‘Οχι άλλες θυσίες για τους/τις εργαζόμενους/ες!

image_pdfimage_print
Η επιστροφή στην καθημερινότητα τονίζεται καθημερινά με διθυράμβους για την επιτυχία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας στην αντιμετώπιση της πανδημίας.
Βέβαια κανείς δεν εξηγεί γιατί στην πρώτη εικοσάδα των χωρών με τους περισσότερους νεκρούς από κορωνοϊό ανά εκατομμύριο κατοίκων, οι περισσότερες είναι από την αναπτυγμένη Δυτική και Βόρεια Ευρώπη και από τη Βόρεια Αμερική. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 31η με πολλές χώρες της Βαλκανικής, της Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην ΕΣΣΔ, να βρίσκονται αρκετά κάτω και από αυτήν.
Προφανώς για την εξάπλωση του κορωνοϊού μέτρησε ο βαθμός παγκοσμιοποίησης κάθε χώρας, η διεθνής κίνηση επιβατών στα αεροδρόμια, το ποσοστό επιχειρήσεων με μεγάλη συγκέντρωση εργατικού δυναμικού ανά χώρα, καθώς και άλλοι παράγοντες που πρέπει να διερευνηθούν.
Οι περισσότερες χώρες εφάρμοσαν την απαγόρευση μετακινήσεων αρκετά σύντομα σαν μέσο για τον περιορισμό της διασποράς του ιού. Άλλες είχαν σχετικά θετικά αποτελέσματα και άλλες όχι.
Άρα και η ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε κάτι διαφορετικό και δεν πέτυχε με τις ενέργειες της κάποιο αποτέλεσμα για το οποίο πρέπει να της έχουμε αιώνια ευγνωμοσύνη. Τα εύσημα ανήκουν στον απλό κόσμο που επέδειξε υπευθυνότητα και φυσικά σε όλους τους εργαζόμενους σε νοσοκομεία, καθαριότητα και άλλους χώρους, που εργάστηκαν και εργάζονται ακόμα σε δυσμενείς συνθήκες.
Αντίθετα παρά την κρίσιμη κατάσταση η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν ενίσχυσε καθόλου το Δημόσιο Σύστημα Υγείας ούτε με μόνιμο προσωπικό, ούτε με υγειονομικό υλικό. Οι όποιες υλικοτεχνικές ενισχύσεις είναι από πολυδιαφημιζόμενες δωρεές και οι προσλήψεις που έγιναν αφορούν σχεδόν αποκλειστικά συμβασιούχους.
Από την άλλη πλευρά η Νέα Δημοκρατία ήξερε να ενισχύσει με κάθε τρόπο το ελληνικό κεφάλαιο. Από την πρώτη στιγμή βγήκαν στη δημοσιότητα οι ενισχύσεις στα ΜΜΕ, οι απαλλαγές από καταβολές φόρων για τις άδειες τους, οι πλουσιοπάροχες καταβολές σε αυτοκινητόδρομους λόγω χαμηλής κυκλοφορίας, τα voucher των επιστημόνων, οι υψηλές αποζημιώσεις στους ιδιώτες κλινικάρχες για τεστ και για ΜΕΘ κα
ΕΦΚΑ: από το κακό στο χειρότερο
Στον ΕΦΚΑ, η Διοίκηση μετά από πολλές παλινωδίες, υποχρεώθηκε να σταματήσει τη συναλλαγή με το κοινό και να λειτουργήσουμε με εκ περιτροπής εργασία και τηλεργασία, οι οποίες εφαρμόστηκαν βέβαια κατά το δοκούν. Υπήρξαν συνάδελφοι που δεν έλειψαν ούτε μια μέρα από την εργασία τους, ενώ κάποια στελέχη από την ασφάλεια του σπιτιού τους έδιναν εντολές και οδηγίες.
Η πρώτη έννοια της Διοίκησης, μόλις τελείωσε η απαγόρευση της κυκλοφορίας, ήταν να ξεκινήσει τις μετακομίσεις Τμημάτων και εργαζομένων από το νέο κεντρικό κτίριο του ΕΦΚΑ,για να μπορεί χωρίς “ενοχλητικούς” να “επιτελέσει απερίσκεπτα το έργο της”! Χωρίς να την ενδιαφέρει καθόλου ούτε η ταλαιπωρία των εργαζομένων, ούτε των πολιτών.
Η δεύτερη έννοια της, είναι τι έργο θα δώσει στις αγαπημένες της ιδιωτικές εταιρίες, για να προχωρήσει η “ψηφιοποίηση” των συντάξεων και ο Υπουργός των Voucher Γ. Βρούτσης να παρουσιάσει στους δημοσιογράφους (με πρώτον τον αγαπημένο του Γ. Αυτιά) ότι οι συντάξεις θα βγαίνουν με το πάτημα ενός κουμπιού!
Γι’ αυτό και ξεκίνησαν την αποστολή φακέλων για “ψηφιοποίηση” σε ιδιώτη εργολάβο, που θα οδηγήσει σε νέα καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων, σε νέα λάθη και σε νέα άχρηστα και αχρείαστα κόστη.
Από την άλλη συνεχίζει να αδιαφορεί για τους εργαζόμενους, πέρα από τους “ημέτερους”, που τους τοποθετεί ΆΜΕΣΑ σε θέσεις ευθύνης και αρεσκείας τους, αδιαφορώντας για την ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών.
Συνεχίζει να αδιαφορεί για τα δεκάδες υποστελεχωμένα Τμήματα, που υποφέρουν από τον φόρτο εργασίας.Υπάρχουν υποκαταστήματα όπου τρεις έως πέντε εργαζόμενοι καλούνται να εξυπηρετήσουν περιοχές με δεκάδες χιλιάδες ασφαλισμένους και τις οικογένειες τους.
Εξαιτίας της άρνησης της να εφαρμόσει οτιδήποτε θετικό για τους εργαζόμενους, δημιούργησε το πρόβλημα σε εκατοντάδες συναδέλφους με την μη αναγνώριση της προϋπηρεσίας μεταταχθέντων σε ανώτερες κατηγορίες. Και παρά την έκδοση της Απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τον Φεβρουάριο, δεν έχει λυθεί το θέμα, το οποίο θα προξενήσει και φορολογικά ζητήματα στους εργαζόμενους.
Όσο για τις νέες ηλεκτρονικές εφαρμογές που περιλαμβάνονται στο ΦΕΚ 1754/07-05-2020 έχουμε να σημειώσουμε ότι η χρήση της τεχνολογίας για διευκόλυνση των εργαζομένων και των συναλλασσόμενων είναι ευπρόσδεκτη. Όμως αυτή να γίνεται από τον Δημόσιο Τομέα, και όχι από ιδιωτικές εταιρίες, (που όπως έχει δείξει η εμπειρία των εφαρμογών που βιώνουμε), το λάθος γίνεται κανόνας, το Δημόσιο ζημιώνεται οικονομικά και καλούνται οι υπάλληλοι να μαζέψουν τα ασυμμάζευτα των ιδιωτών .
Το επόμενο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσει να εφαρμόζεται η εκ περιτροπής εργασία για όλες και όλους χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις. Να αφήσουν διάφοροι τις δικές τους ερμηνείες, γιατί εκτίθενται όλο και περισσότερο στα μάτια των συναδέλφων. Επίσης η συναλλαγή με το κοινό θα πρέπει να γίνεται μόνο χρησιμοποιώντας ηλεκτρονικά μέσα και με περιορισμένη χρήση των ραντεβού, που θα κλείνει το προσωπικό σε έκτακτες περιπτώσεις.
Αν γίνει το λάθος να ανοίξει ο ΕΦΚΑ με ραντεβού, που θα κλείνουν οι ασφαλισμένοι και ουσιαστικά με φυσική παρουσία του κοινού, τότε θα δημιουργηθούν νέες και πραγματικές υγειονομικές βόμβες σε ακατάλληλα κτίρια εν μέσω καλοκαιριού.Ειδικά χωρίς φύλακες, χωρίς προστατευτικά τζάμια, χωρίς μέσα ατομικής προστασίας και χωρίς απολυμάνσεις, Και μην ξεχνάμε ότι ήδη υπάρχει συνάδελφος σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού!
Τα συνδικάτα και οι δύο ομοσπονδίες έλαμψαν, για άλλη μια φορά με την απουσία τους από όλες τις κρίσιμες φάσεις. Κάποιοι μάλιστα πλέκουν καθημερινά στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το εγκώμιο (αν είναι δυνατόν) της κυβέρνησης.
Δυστυχώς όμως τα δύσκολα είναι μπροστά μας και στο κομμάτι της πανδημίας, αλλά και σε σχέση με τις επιπτώσεις από την οικονομική κρίση που έχει προκληθεί.
Όταν διάφορα “παπαγαλάκια” μιλάνε για περικοπές μισθών, εμείς δεν πρέπει ούτε να απελπιζόμαστε, ούτε να εφησυχάζουμε όταν αυτά τα σενάρια “διαψεύδονται”. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προετοιμαζόμαστε για σκληρές μάχες μπροστά μας.
Ας μην γελιόμαστε μεταξύ μας: το μέγεθος της κρίσης θα είναι τέτοιο, που θα οδηγήσει σε λιτότητα και μνημόνιο για τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Ο στόχος θα είναι για άλλη μια φορά να σωθούν οι επιχειρήσεις και οι πλούσιοι και ας δυστυχήσουν για άλλη μια φορά ακόμα οι πολλοί.
Χρειάζεται να σπάσουμε την “συναίνεση” που καλλιεργούν τα ΜΜΕ και την απραξία των συνδικαλιστικών ηγεσιών. Δεν θα πληρώσουμε πάλι εμείς την κρίση τους!
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
Ριζοσπαστικές Αγωνιστικές Κινήσεις

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.