Χωρίς σπίτι και χρήματα, συνθροισμένοι σε υποχρεωτική καραντίνα

image_pdfimage_print

Οι πρόσφυγες, παιδιά ενός κατώτερου θεού

Του Μάριου Αυγουστάτου

«Μείνετε σπίτι» µας λένε, αλλά αν είσαι πρόσφυγας, γέννησε εκεί. «Βγαίνετε µόνο για σουπερµάρκετ», αλλά αν είστε πρόσφυγες, απαγορεύεται να πάτε ακόµα και στο ΑΤΜ. «Μην συναθροίζεστε», αλλά αν είστε οικογένειες που ζείτε σε σκηνές, βάζουµε την αστυνοµία να σας µαντρώσει εκεί.

Το λέγαµε σαν ενδεχόµενο, πλέον είναι γεγονός. Την ώρα που γράφονται αυτές οι γραµµές, βρέθηκε θετική στον κορονοϊό γυναίκα που διαµένει στο κέντρο φιλοξενίας της Ριτσώνας, γέννησε πριν λίγες µέρες σε νοσοκοµείο της Αθήνας και ακολούθως από την ιχνηλάτηση 63 επαφών της βρέθηκαν θετικοί άλλοι 20! Η κυβέρνηση µας βοµβαρδίζει µε τους εκπροσώπους της καθηµερινά περί «ατοµικής ευθύνης» (αφήγηµα που καταρρέει µέρα µε τη µέρα, µέτρο µε το µέτρο) και προχωρεί σε ολοένα πιο σκληρά ρατσιστικά µέτρα εναντίον των προσφύγων και αιτούντων άσυλο που εξακολουθούν να διαµένουν σε άθλιες συνθήκες στοιβαγµένοι στα camps.

Και αν για τους ανθρώπους -ντόπιους και µετανάστες- που µένουν σε σπίτια και έχουν «κανονικές» ζωές (ό,τι κατάντησε να σηµαίνει αυτό σε µια χώρα που οι λιγότερο προνοµιούχοι έχουν εξαθλιωθεί τα τελευταία τουλάχιστον 10 χρόνια µε τις πολιτικές λιτότητας των µνηµονίων) είναι δύσκολη η κατάσταση, πόσο µάλλον γι’ αυτούς που είναι στοιβαγµένοι σε άθλιες συνθήκες. Στους καταυλισµούς µένουν πάνω από 40.000 άνθρωποι, ενώ ο αρχικός σχεδιασµός ήταν για 9.000. Και, όπως και οι υπόλοιποι, βρίσκονται σε καραντίνα, υποτίθεται για να αποφευχθεί ή να αποµακρυνθεί όσο είναι δυνατόν το ενδεχόµενο να τους χτυπήσει ο ιός.

 

Η… φιλεύσπλαχνη «ΕΕ των λαών»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εν µέσω πανδηµίας συνεχίζει τις πολιτικές αποτροπής. Ένα µήνα τώρα συζητούν πότε και πώς θα πάρουν 1.500… ασυνόδευτα παιδιά, πόσων ετών θα είναι αυτά, αν θα τεθούν επιπλέον κριτήρια, κωλυσιεργώντας ούτως ώστε να µην τα πάρουν ποτέ. Η Γερµανία απ’ τη µια έχει στήσει επιχείρηση επαναπατρισµού από το εξωτερικό 200.000 εργαζοµένων, φοιτητών, τουριστών και απ’ την άλλη «ζορίζεται» να δεχτεί ακόµα και µερικές εκατοντάδες παιδιά.

Υπάρχουν ευτυχώς και κάποιες διαφοροποιήσεις. Η Πορτογαλία, για παράδειγµα, ανακοίνωσε ότι µέχρι την 1η Ιουλίου πρόσφυγες και µετανάστες θα θεωρούνται µόνιµοι κάτοικοι της χώρας ώστε να έχουν πρόσβαση στο δηµόσιο σύστηµα υγείας.

 

Η κυβέρνηση της Ν∆

Τα µέτρα που έχει λάβει µέχρι τώρα η κυβέρνηση Ν∆, είναι στην κατεύθυνση της ενίσχυσης του εγκλεισµού, παρά τη θύελλα διεθνών αντιδράσεων και τις επείγουσες εκκλήσεις για άµεση εκκένωση των ΚΥΤ ή τουλάχιστον µεταφορά των πιο ευάλωτων σε κατάλληλες δοµές.

Ακόµα και η επίτροπος του Συµβουλίου της Ευρώπης για τα Ανθρώπινα ∆ικαιώµατα, Ντούνια Μιγιάτοβιτς, ζητάει άµεση απελευθέρωση των κρατούµενων προσφύγων, µε προτεραιότητα τους ανήλικους -ασυνόδευτους και µη- και τους πιο ευάλωτους, και να δοθεί πρόσβαση σε στέγη και υπηρεσίες, µεταξύ των οποίων ιατροφαρµακευτική περίθαλψη.

Ο υπουργός Μηταράκης ανακοίνωσε κι άλλα µέτρα, ελάχιστα απ’ αυτά θετικά. Αναστέλλει µέχρι τις 31 Μαΐου την έξωση όσων έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία ασύλου από τα διαµερίσµατα του προγράµµατος ESTIA. Ανακοίνωσε επίσης (την ώρα έξαρσης της πανδηµίας) ότι… εκπονεί µε τον ΕΟ∆Υ σχέδιο προστασίας των προσφύγων, ενώ στα ανύπαρκτα ιατρικά µέτρα περιλαµβάνει την τοποθέτηση οικίσκων περιµετρικά των ΚΥΤ για ιατρικό έλεγχο. Ανακοίνωσε επίσης µακροπρόθεσµα µέτρα αποσυµφόρησης: αύξηση των θέσεων στέγασης σε διαµερίσµατα από 25.516 σε 30.000 στο… τέλος του έτους και σε 40.000 το 2021!

Η πρόσβαση όσων ζητούν άσυλο στο σύστηµα δηµόσιας υγείας παραµένει σε αναστολή, καθώς εξακολουθεί να µην εκδίδεται ο Προσωρινός Αριθµός Ασφάλισης και Υγειονοµικής Περίθαλψης, που έχει νοµοθετήσει στα χαρτιά η κυβέρνηση για να αντικαταστήσει τον καταργηµένο ΑΜΚΑ (την ώρα που γράφεται αυτό το κείµενο ακούγεται ότι ενδέχεται να αλλάξει αυτό).

 Στις µέρες κατά τις οποίες οι Τσιόδρας και Χαρδαλιάς µας καλούν να επιδείξουµε «ατοµική ευθύνη» και να µείνουµε σπίτι, γυναίκα σε στρατόπεδο της Ελευσίνας αναγκάστηκε να γεννήσει βράδυ στο «δωµάτιό» της, καθώς φαίνεται ότι κανένα ασθενοφόρο δεν διέσχισε ποτέ την πύλη του στρατοπέδου, την οποία διαχειρίζεται και επιβλέπει η Αστυνοµία. Είναι ανήκουστο να µην κινείται ακόµα και ασθενοφόρο για να µεταφέρει έγκυο γυναίκα κατά τον τοκετό της!

Κι ενώ ανακοίνωσαν δαπάνες ύψους 11 εκατοµµυρίων ευρώ για την επικοινωνιακή καµπάνια του κορονοϊού και εγκρίνουν 30 εκατοµµύρια για τις ιδιωτικές κλινικές, προχωρούν ταυτόχρονα στο πάγωµα της καταβολής του µηνιαίου χρηµατικού βοηθήµατος που χορηγείται στους αιτούντες άσυλο έως την… τοποθέτηση ΑΤΜ εντός των δοµών, µη τυχόν και κυκλοφορούν οι πρόσφυγες εκτός καµπ. Επίδοµα το οποίο -όσο πενιχρό και αν είναι- είναι απαραίτητο για τους ανθρώπους που το λάµβαναν µέχρι σήµερα, για την αγορά τροφίµων, ειδών υγιεινής και φαρµάκων. Ουσιαστικά τους καταδικάζουν σε θάνατο.

Και είναι ακραίος ρατσισµός, ο ισχυρισµός της κυβέρνησης ότι το άµεσο στήσιµο κλειστών δοµών-φυλακών, όπως στις Σέρρες και τη Μαλακάσα, λειτουργεί αποτρεπτικά για την εξάπλωση του κορωνοϊού. Λες και οι πρόσφυγες έχουν την ευθύνη για την εξάπλωση της πανδηµίας.

 

Τι πρέπει να γίνει

Τα πρώτα διαγνωσµένα κρούσµατα κορωνοϊού στη Ριτσώνα πρέπει να σηµάνουν συναγερµό. Καταρχήν ποιος µπορεί να αποκλείσει ότι υπάρχουν κι άλλα κρούσµατα (και πόσα; ) στα υπόλοιπα καµπ, απ’ τη στιγµή που δεν διενεργούνται τεστ;

Αν δεν παρθούν ουσιαστικά µέτρα, η κυβέρνηση θα είναι υπόλογη για τη µαζική εξάπλωση του κορονοϊού σε όλους, µε τραγικές συνέπειες. Η δηµόσια υγεία δεν είναι ατοµική ευθύνη. Είναι πρωτίστως κρατική ευθύνη και, βεβαίως, δεν είναι προνόµιο των λίγων. Έκπληκτος ο απλός κόσµος παρακολουθεί διάφορους φραγκάτους και «σελέµπριτι» να κάνουν ιδιωτικά το τεστ για τον ιό, ενώ την ίδια στιγµή η «πλέµπα» δεν µπορεί ακόµα κι όταν υπάρχουν συµπτώµατα… Εάν ξεφύγει κι άλλο η κατάσταση, δεν θα την πληρώσουν µόνον οι πρόσφυγες.

Είναι πρόκληση η κυβέρνηση να µην προχωρεί στις χιλιάδες προσλήψεις που απαιτούνται για την στελέχωση των νοσοκοµείων, την απελευθέρωση δαπανών για υλικά, τη δηµιουργία νέων ΜΕΘ µε επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, υγειονοµικών υλικών και ότι άλλο χρειαστεί. Αντίθετα να εντείνει την απαγόρευση κυκλοφορίας και την καταστολή -για όλους- και τις καταδιώξεις προσφύγων στον Εβρο και τα νησιά, σπαταλώντας πολύτιµους πόρους για την διάσωση ανθρώπινων ζωών από τον κίνδυνο του κορωνοϊού. Κάνοντας παράλληλα πλάτες σε ακροδεξιούς, ρατσιστές και φασίστες στα νησιά και στην ενδοχώρα.

«Μείνετε σπίτι» µας λένε, αλλά αν είσαι πρόσφυγας, γέννησε εκεί. «Βγαίνετε µόνο για σουπερµάρκετ», αλλά αν είστε πρόσφυγες, απαγορεύεται να πάτε ακόµα και στο ΑΤΜ. «Μην συναθροίζεστε», αλλά αν είστε οικογένειες που ζείτε σε σκηνές, βάζουµε την αστυνοµία να σας µαντρώσει εκεί.

Είναι επιτακτικό να απαιτήσουµε να κλείσουν τώρα τα στρατόπεδα της ντροπής και να µεταφερθούν οι πρόσφυγες (καταγεγραµµένοι και µη) σε σπίτια και ξενοδοχεία µέσα στις πόλεις, µε ευθύνη δηµόσιων και δηµοτικών δοµών φροντίδας. Χωριστή και ασφαλής εγκατάσταση για ανθρώπους που εµφανίζουν συµπτώµατα. ∆ωρεάν παροχή σε όλες/ους τους πρόσφυγες σαπουνιού, αντισηπτικών, γαντιών και µασκών και εξασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης. Τεστ για τον κορωνοϊό σε κάθε προσφυγικό καµπ, στις φυλακές και στους στρατώνες. Άµεση έκδοση ΑΜΚΑ για όλους-ες χωρίς αποκλεισµούς. Εξασφάλιση καθαριότητας και της απολύµανσης όλων των κοινόχρηστων και µη χώρων.

Το αντιρατσιστικό κίνηµα επιβάλλεται να ανασυνταχτεί και να προχωρήσει σε πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και αντίστασης.

 

 

Υπογράψτε την καμπάνια.
Όχι στις πολιτικές εξόντωσης
Κλείστε τα στρατόπεδα – φυλακές!

https://www.change.org/na_kleisoun_ta_stratopeda_fylakes

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.