Το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη για τη ΔΕΗ: Αντί «σωτηρίας», ξεπούλημα, ασυδοσία του κεφαλαίου και νέα βάρη στα λαϊκά νοικοκυριά

image_pdfimage_print

Του Στέφανου Πράσσου*

Ένα από τα πρώτα ζητήματα που «σήκωσε πολύ ψηλά» η νέα κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη ήταν αυτό της Ενέργειας, με πρώτο μέλημα τη «σωτηρία της ΔΕΗ». Το Σχέδιο αυτό θα μπορούσε να μετονομαστεί σε «σχέδιο διάλυσης» και ξεπουλήματος της ΔΕΗ, ασυδοσίας του κεφαλαίου και «αφαίμαξης» των οικιακών καταναλωτών ρεύματος!

Αυξήσεις στο ρεύμα, ξεπούλημα δικτύων…

Συγκεκριμένα, όσον αφορά τα βασικά σημεία του «Σχεδίου σωτηρίας»:

Α) «500 εκατομμύρια ευρώ στα ταμεία της ΔΕΗ χωρίς αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος»

Εξαρχής o αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης δήλωνε πως «δεν θα γίνουν αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος». Μετά δήλωσε πως «θα γίνουν αυξήσεις σε μονοψήφιο ποσοστό, αλλά δεν θα τις επιβαρυνθεί ο καταναλωτής». Η απλή λογική ωστόσο υποβάλλει το ερώτημα: πώς ο νέος υπουργός θα δώσει λεφτά στη ΔΕΗ χωρίς να κάνει αυξήσεις;

Η κυβέρνηση απαντάει: «θα αυξηθεί η τιμή του ρεύματος, η ΔΕΗ θα βάλει στα συρτάρια της μισό δισ. ευρώ αλλά οι καταναλωτές θα καλύψουν την αύξηση στα τιμολόγια από τη μείωση του ΦΠΑ και τη μελετώμενη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ».

Όμως η μείωση του ΦΠΑ έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση, άρα η σημερινή αυξάνει κανονικά το ρεύμα ή καταργεί την προηγούμενη μείωση.

Όσον αφορά στη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ: Το ΕΤΜΕΑΡ είναι επί της ουσίας ένα τεράστιο χαράτσι (27% επί της κατανάλωσης ρεύματος) που πληρώνουν οι καταναλωτές και το εισπράττουν οι βιομήχανοι των ΑΠΕ.

Το ΕΤΜΕΑΡ μπαίνει σε έναν λογαριασμό που λέγεται Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) όπου μπαίνουν και τα έσοδα από τα δικαιώματα εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, και τα εισπράττουν όλα μαζί οι ΑΠΕ-τζήδες. Στον ΕΛΑΠΕ δημιουργήθηκε φέτος πλεόνασμα, το οποίο προβλέπεται ότι μέχρι τέλους του χρόνου θα είναι στα 185 εκ. ευρώ. Αυτά είναι τα λεφτά που θέλει να πάρει ο ΥΠΕΝ για να μειώσει τον ΕΤΜΕΑΡ.

Το ακόμη καλύτερο όμως είναι ότι αυτά τα λεφτά… δεν υπάρχουν καν! «Το πλεόνασμα αυτό είναι λογιστικό και όχι πραγματικό, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των παραγωγών ΑΠΕ».

Η κομισιόν επίσης απαιτεί να ενσωματωθεί στην ελληνική νομοθεσία πρόσφατη ευρωπαϊκή νομοθετική ρύθμιση η οποία ορίζει ότι «μειώσεις στον ΕΤΜΕΑΡ μπορούν να γίνουν μόνο στις ενεργοβόρες βιομηχανίες και όχι στους απλούς καταναλωτές».

Η μείωση λοιπόν του ΕΤΜΕΑΡ, αν γίνει, θα είναι προσωρινή, ενώ οι αυξήσεις του ρεύματος θα είναι μόνιμες, σταθερές και εν δυνάμει όλο πιο αυξανόμενες!

Β: Ξεπούλημα δικτύων

1. Πώληση ποσοστού του ΑΔΜΗΕ που ανήκει στο Δημόσιο, αφού το 24% του ΑΔΜΗΕ έχει πουληθεί. Στον ΑΔΜΗΕ ανήκουν τα δίκτυα Υψηλής Τάσης. Είναι κερδοφόρα επιχείρηση με καθαρά κέρδη 85,6 εκ. ευρώ το 2018, ενώ το επενδυτικό της πρόγραμμα το 2018 ανήλθε σε 178,2 εκ. ευρώ. Η ΔΕΗ από την απώλεια της ιδιοκτησίας του ΑΔΜΗΕ χάνει 200 εκ. ευρώ ετησίως.

2. Πώληση ποσοστού 49% του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι 100% θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ και διαχειρίζεται τα Δίκτυα Χαμηλής και Μέσης τάσης. Τα Δίκτυα αυτά ανήκουν στη ΔΕΗ, γι’ αυτό ο κ. Χατζηδάκης «θα μεταφέρει τα πάγια από τη ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ» για να τον πουλήσει. Ενημερωτικά, η ΔΕΗ βάζει στα ταμεία της από τα κέρδη του ΔΕΔΔΗΕ περίπου 350 εκ. ευρώ ετησίως.

3. Πώληση Υδροηλεκτρικών και λιγνιτικών Σταθμών: Παρότι υπάρχει στο πρόγραμμα της ΝΔ, στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης δεν υπάρχει πώληση μονάδων και ο Κωστής Χατζηδάκης δηλώνει πως «δεν θα πουλήσουμε Υδροηλεκτρικές μονάδες και τις λιγνιτικές θα τις αφήσουμε για αργότερα επειδή τώρα είναι εντελώς απαξιωμένες». «το να μείνουν οι υδροηλεκτρικές μονάδες στη ΔΕΗ θα είναι ουσιαστική στήριξη αλλά και σύμμαχος στην προσπάθεια εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, όταν η εταιρεία θα έχει εξυγιανθεί».

Δηλαδή τις αφήνουν για αργότερα, βάζοντας πρώτη προτεραιότητα το ξεπούλημα των δικτύων!

Βέβαια εδώ πρέπει να περιμένουμε τι θα πει και το «μεγάλο αφεντικό», που είναι η ΕΕ (κομισιόν), όπου κυριαρχούν τα στελέχη των μεγάλων πολυεθνικών και έχουν πάρει ξεκάθαρα θέση υπέρ της ιδιωτικοποίησης των μονάδων απειλώντας μάλιστα την Ελλάδα πως θα πάρουν άλλα μέτρα αν δε πουληθούν οι μονάδες.

 

…και άλλες εκκαθαρίσεις

Στις υπόλοιπες εξαγγελίες της κυβέρνησης ξεχωρίζουμε:

Κατάργηση των ΝΟΜΕ: Θα ήταν ένα θετικό μέτρο επειδή η ΔΕΗ «αιμορραγεί», όμως τώρα είναι άκυρο επειδή οι δημοπρασίες ενέργειας (ΝΟΜΕ) έχουν ήδη τελειώσει! Τα ΝΟΜΕ ήταν για 4 χρόνια (λήγουν μέσα στο 2019), όμως επειδή στον τελευταίο διαγωνισμό η τιμή εκκίνησης ήταν πολύ υψηλή (58,12 € η MW/h), γι’ αυτό έμειναν αδιάθετες 200 MW/h και έληξαν ήδη.

Κλείσιμο λιγνιτικών μονάδων: Είναι γνωστό το ζήτημα και επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, λόγω αλλαγής του ορίου των επιτρεπόμενων ρύπων (μείωση 50%). Πρόκειται για τον ΑΗΣ Καρδιάς (ισχύος 1.200 MW) του οποίου οι δύο πρώτες μονάδες έκλεισαν πρόσφατα και δόθηκε παράταση στις δυο τελευταίες μονάδες για τη συνέχιση της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας μέχρι να ολοκληρωθεί η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5.

Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν συμφωνεί με αυτή την απόφαση της προηγούμενης κυβέρνησης, γι αυτό και μιλάει για «παράνομη λειτουργία των μονάδων». Το ίδιο ισχύει και για τον ΑΗΣ Αμυνταίου (ισχύος 600 MW), με τη διαφορά ότι εδώ θα μπορούσε να γίνει περιβαλλοντολογική αναβάθμιση από την ίδια τη ΔΕΗ για να συνεχίσει τη λειτουργία του.

Εθελούσια έξοδος 2.000 εργαζομένων: Εκτός από τη συρρίκνωση της ΔΕΗ, συνυπολογίζοντας και τις θέσεις από έκτακτους και εργολαβικούς εργαζόμενους, έχουμε απώλεια 6.000 θέσεων εργασίας! Χωρίς να υπολογίζουμε αυτές που θα χαθούν από παράπλευρες δραστηριότητες εκτός ΔΕΗ.

Όσο για το «νέο ενεργειακό τοπίο», κινείται στα χνάρια του Εθνικού Ενεργειακού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα περισσότερα αιολικά και φωτοβολταϊκά, αγνοώντας ότι ήδη έχουμε τεράστια εγκατεστημένη, επιδοτούμενη και ασταθή ισχύ, που για να στηριχθεί χρειάζεται ακόμα περισσότερες μονάδες βάσης και μάλιστα όχι από λιγνίτη αλλά από εισαγόμενο φυσικό αέριο. Έτσι ακόμα 5 εργοστάσια με καύσιμο φυσικό αέριο ισχύος 4.000 MW έχουν πάρει άδειες και ξεκινάει η κατασκευή τους. Ό,τι πει το κεφάλαιο και η ΕΕ, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στην επάρκεια ισχύος, στην ασφάλεια τροφοδοσίας και στην αλματώδη αύξηση της τιμής του ρεύματος

Και ποιος θα τα πληρώσει όλα αυτά; Ο πτωχευμένος, καταληστευμένος ελληνικός λαός μέσα από τις «ρυθμιζόμενες χρεώσεις».

 

Αντί για «σωτηρία»… εξόδιος ακολουθία

Τα μέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση της ΝΔ διά του υπουργού της Κωστή Χατζηδάκη δεν σηματοδοτούν σε καμιά περίπτωση «σωτηρία» της ΔΕΗ απλά προετοιμάζουν την «εξόδιο ακολουθία» της! Είναι σχέδιο σωτηρίας των ταμείων των πολυεθνικών της Ενέργειας και των ντόπιων συνεταίρων τους, σχέδιο νέας καταλήστευσης των εργαζομένων και του λαού!

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που «κάρφωσε» κι αυτός «ουκ ολίγα καρφιά στο φέρετρο» της ΔΕΗ, αντί να κάνει αντιπολίτευση, καλωσορίζει τον ΥΠΕΝ διά μέσου του Σ. Φάμελλου: «Τον καλωσορίζουμε, λοιπόν, στην υιοθέτηση της δικής μας πολιτικής»…

Το συνδικαλιστικό κίνημα στη ΔΕΗ δεν παίρνει «επάνω του» την υπόθεση «σωτηρίας της ΔΕΗ», αφού η μεν ΔΑΚΕ θεωρεί το σχέδιο του υπουργού «μεγαλοφυές» η δε «ΠΑΣΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ» και η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ διαφωνούν φραστικά, αλλά δεν παρουσιάζουν κανένα αγωνιστικό σχέδιο αποτροπής των εγκληματικών σχεδίων της ΝΔ, της ΕΕ και του κεφαλαίου.

Είναι επιτακτική ανάγκη, οι ταξικές και αγωνιστικές δυνάμεις που δρουν στη ΔΕΗ να συσπειρωθούν και να αποφασίσουν να παίξουν το ρόλο που η Ιστορία και οι σημερινές συνθήκες επιτάσσουν. Με ένα αγωνιστικό μέτωπο εργαζομένων, συνταξιούχων, αγροτών, τοπικών κοινωνιών και λαϊκών καταναλωτών Η/Ε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για:

  • Αποτροπή του ξεπουλήματος και της διάλυσης της ΔΕΗ
  • 100% δημόσια, Ενιαία Εταιρεία Ηλεκτρισμού κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο
  • Επανεθνικοποίηση-Κρατικοποίηση όλων των δραστηριοτήτων του κεφαλαίου στην Η/Ε
  • Αντίσταση στην «απελευθέρωση» της Ενέργειας, που είναι η απελευθέρωση της ασυδοσίας του κεφαλαίου να εκμεταλλεύεται το κοινωνικό αγαθό της ηλεκτρικής Ενέργειας
  • Δημοκρατικό, Κοινωνικό, Μακροπρόθεσμο Ενεργειακό Σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας και τις ανάγκες του λαού σε Η/Ε
  • Πραγματική προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων.

*Ο Στέφανος Πράσσος είναι εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος Δυτικής Μακεδονίας και πρώην πρόεδρος του σωματείου εργαζόμενων ΔΕΗ «Εργατική Αλληλεγγύη»

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.