Το ΚΚΕ, οι «εισβολείς» πρόσφυγες και η «υπεράσπιση των συνόρων»

image_pdfimage_print

-Και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ: και με την «υπεράσπιση των συνόρων» (με τον Μητσοτάκη και τη Frontex) και κατά της ΕΕ και της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας

-«Αχρωματοψία» για τους πρόσφυγες και το φασιστικό παρακράτος

 

 

Του Πάνου Κοσμά

 

 

Καθώς ζούμε μια ιδιότυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης στον Έβρο και στα νησιά, καθώς δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες προσπαθούν να περάσουν τα ελληνικά χερσαία σύνορα και να προσεγγίσουν τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, καθώς η κυβέρνηση έχει επιστρατεύσει στρατό και δυνάμεις καταστολής στο όνομα της «υπεράσπισης των συνόρων και της ασφάλειας της χώρας», κρινόμαστε όλοι για την πολιτική μας στάση. Όχι σε συνθήκες «άνεσης» που μπορούμε εκ του ασφαλούς να διακηρύσσουμε αρχές, αλλά σε συνθήκες πολιτικού «stress test» όπου αποκαλύπτεται η «αλήθεια» και το «μέταλλο» όλων των πολιτικών χώρων. Μεταξύ όλων, και του ΚΚΕ.

 

Αφορμή γι’ αυτό το κείμενο είναι η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του ΚΚΕ με τίτλο «Η κατάσταση στον Έβρο και τα νησιά έχει αιτίες και ενόχους – Ανυπακοή στα ευρω-ατλαντικά σχέδια». Η ανακοίνωση αναδεικνύει τις αιτίες και τους ενόχους: τον ιμπεριαλισμό (επεμβάσεις, πόλεμοι) και την καπιταλιστική εκμετάλλευση (φτώχεια) που προκαλούν τα μεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα.

Ως εδώ καλά και αυτονόητα.

Ύστερα αναδεικνύει την ευθύνη των ελληνικών κυβερνήσεων, που

 

«στηρίζουν την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, συμμετέχουν στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους. ΝΑΤΟ – ΗΠΑ – ΕΕ ενθαρρύνουν την Τουρκία στην εισβολή της στη Συρία, καθημερινά ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται η χώρα μας σε επικίνδυνες καταστάσεις».

Εδώ υπάρχουν θολά σημεία σε κρίσιμα ζητήματα:

  • Κι η Ελλάδα; Ποια είναι η θέση της όσον αφορά την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία; Το ΚΚΕ, που συνήθως δεν φείδεται αντικυβερνητισμού, δεν λέει κάτι γι’ αυτό. Πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι η Ελλάδα ψήφισε στο ΝΑΤΟ για στήριξη της Τουρκίας στην εισβολή της στη Συρία (κι ύστερα η κυβέρνηση υποστήριξε ψευδώς ότι έβαλε βέτο), το ίδιο και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Ελλάδα, δηλαδή βαρύνεται άμεσα με πολιτική συναυτουργία με ΝΑΤΟ-ΕΕ όχι μόνο για το προσφυγικό κύμα γενικά αλλά ιδιαίτερα για το νέο προσφυγικό κύμα από το Ιντλίπ. Περίεργο που το ξέχασε αυτό το ΚΚΕ…
  • Αποφεύγοντας να αναδείξει αυτές τις ευθύνες της κυβέρνησης, το ΚΚΕ αναδεικνύει στη συνέχεια το γεγονός ότι «καθημερινά ολοένα και περισσότερο εμπλέκεται η χώρα μας σε επικίνδυνες καταστάσεις».

Εδώ είμαστε! Για ποια «εμπλοκή» σε ποιου είδους «επικίνδυνες» καταστάσεις μιλάει το ΚΚΕ; Πρέπει ο αναγνώστης να ερμηνεύσει αυτόν τον γρίφο. Δικαιούμαστε λοιπόν να υποθέσουμε ότι λέγοντας «επικίνδυνες καταστάσεις» το ΚΚΕ εννοεί την προσφυγική πίεση στα σύνορα. Για ποιον είναι επικίνδυνη αυτή η κατάσταση; Μα φυσικά «για τη χώρα». Ώστε λοιπόν «κινδυνεύει η χώρα»; Αν είναι έτσι, τότε η «χώρα» δικαιούται να αμυνθεί κατά των κινδύνων. Για κοιτάξτε όμως κάτι συμπτώσεις: τα ίδια λέει κι ο Μητσοτάκης κι όλος ο εθνοκάπηλος συρφετός. Μήπως τελικά έχουν δίκιο; Μήπως όντως απειλούμαστε από τους πρόσφυγες, που είναι το «μακρύ χέρι του Ερντογάν» σε ένα ιδιότυπο σχέδιο εισβολής; Μήπως λοιπόν πρέπει να καλέσουμε σε «πατριωτικό συναγερμό» για την «υπεράσπιση των συνόρων»; Κι αυτά που κάνει ο Μητσοτάκης με το στρατό και την αστυνομία; Ή μήπως το ΚΚΕ έχει κατά νου κάποιο «ανθρωπιστικό», αλλά αποτελεσματικό παρά ταύτα, σχέδιο υπεράσπισης των συνόρων;
Σε κάθε περίπτωση, οφείλουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις -μεταξύ όλων και το ΚΚΕ- να πάρουν θέση για αυτή την ιδιότυπη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει κηρύξει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο όνομα του ότι «η χώρα δέχεται εισβολή» και στο όνομα της «υπεράσπισης των συνόρων»; Τι λέει γι’ αυτό το θεμελιώδες ζήτημα το ΚΚΕ; Επικροτεί ή καταδικάζει;

Αντιμπεριαλιστικά άλλοθι για «πατριωτική»

υποταγή στον Μητσοτάκη

 

Τα ερωτήματα αυτά μένουν μετέωρα. Υπογραμμίζονται δε ακόμη περισσότερο με τον τρόπο που συνεχίζει το κείμενο. Που λέει:

 

«καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε ακραία, ρατσιστική και φασιστική φωνή που είτε μέσω διαδικτύου, είτε στην ολιγάριθμη συγκέντρωση που φώναζαν εμετικά συνθήματα προσπαθούν για ακόμα μια φορά να βγάλουν λάδι τους ενόχους και να συμβάλλουν σε σκηνικά προβοκάτσιας (υπογράμμιση δική μας). Καλούμε το λαό της περιοχής να απομονώσει τέτοιες φωνές και να επαγρυπνεί».

 

Νέα ερωτήματα ανακύπτουν εδώ:

  • Το πρόβλημα με τους ακροδεξιούς και φασίστες είναι ότι αποτελούν ακραίες «φωνές»; Τα πογκρόμ κατά προσφύγων, αριστερών και αλληλέγγυων, εργαζομένων σε ΜΚΟ, οι τραμπουκισμοί, το σπάσιμο αυτοκινήτων, η επιβολή κλίματος φασιστικής τρομοκρατίας, οι «πολιτοφυλακές» που «υπερασπίζονται τα σύνορα» εντοπίζοντας με κιάλια βάρκες προσφύγων και σπεύδουν για την «υποδοχή», όλα αυτά είναι απλώς «φωνές»; Ή μήπως είναι έκφραση «πατριωτικού αισθήματος» και «λαϊκής αγανάκτησης»; Αν πάντως δεν έχεις πολιτική αχρωματοψία και τα βλέπεις όλα αυτά, πρέπει να τα καταγγείλεις ανοιχτά και ύστερα κάτι να κάνεις γι’ αυτά. Το ΚΚΕ είναι υποχρεωμένο να μη «βλέπει» την παρακρατική τρομοκρατία γιατί τη βλέπει σαν «ακρότητα» που αμαυρώνει το «λαϊκό πατριωτισμό». Έτσι μένει η καταγγελία για ακραίες «φωνές» ενώ επελαύνει το ακροδεξιό/φασιστικό ρόπαλο.
  • Έστω. Τι κάνουν λοιπόν αυτές οι «φωνές»; «Βγάζουν λάδι τους ενόχους» και «συμβάλλουν στα σκηνικά προβοκάτσιας». Για το πρώτο θα πούμε ξανά έστω, παρόλο που δεν είναι ακριβώς έτσι: ο ακροδεξιός και ο φασίστας δεν έχει πρόβλημα να καταγγείλει το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, απλώς θα το εντάξει στη συνωμοσιολογική/ακροδεξιά λογική της «παγκόσμιας κυβέρνησης» των Εβραίων και των Μασόνων και θα το «γυρίσει» στο ότι πρέπει να υπερασπιστούμε την πατρίδα από τέτοιες συνωμοσίες. Τι θα πει όμως το «συμβάλλουν σε σκηνικά προβοκάτσιας»; Ότι «αμαυρώνουν» τη «λαϊκή θέληση και κινητοποίηση» για τη «φύλαξη των συνόρων;

 

Ύστερα απ’ όλα αυτά, περιμένεις στο τέλος της ανακοίνωσης να ξεκαθαρίσει το ΚΚΕ σε τι ακριβώς καλεί και σε τι συνίσταται η «ανυπακοή» που υπόσχεται στον τίτλο. Πλήρης απογοήτευση!

 

«Να δυναμώσει τώρα ο αγώνας με ανυπακοή στα ευρωατλαντικά σχέδια που από τη μία διαλύουν χώρες και ξεριζώνουν λαούς και από την άλλη εγκλωβίζουν πρόσφυγες σε νησιά και σύνορα. Τώρα να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση και με κάθε τρόπο στην ΕΕ, (υπογράμμιση δική μας) για να μεταβούν οι πρόσφυγες στις χώρες προορισμού τους, για να υπάρξει δίκαιη κατανομή προσφύγων, κόντρα στο “Δουβλίνο” και τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας που έχει χρεοκοπήσει παταγωδώς».

 

Αυτό είναι όλο; Να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση στην ΕΕ; Γιατί όχι και στο ΝΑΤΟ; είναι η πρώτη ερώτηση. Από ποιον; είναι η δεύτερη ερώτηση. Από το κίνημα ή από τη «χώρα», δηλαδή από τον Μητσοτάκη; Και στο μεταξύ τι θα γίνει με τους πρόσφυγες στα σύνορα; «Αποτροπή» και «υπεράσπιση των συνόρων»; Και στο μεταξύ, τι θα γίνει με το στρατό και τις δυνάμεις καταστολής στα σύνορα και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβάλει νη κυβέρνηση; Καλώς ή κακώς γινωμένα; Πιστεύει το ΚΚΕ ότι η χώρα δέχεται «εισβολή» και πρέπει να «υπερασπιστεί τα σύνορα»; Οι φαντάροι τι πρέπει να κάνουν στο στρατό; Οι αριστεροί τι πρέπει να κάνουν στα νησιά και τον Έβρο; Να συμμετάσχουν σε «πατριωτική πανστρατιά», κι απλώς να απομονώσουν τους φασίστες; Μαζεύονται πολλά στα οποία δεν έχουμε απαντήσεις. Επειδή όμως στην πολιτική κανείς δεν είναι ανυποψίαστος και καμία «παράλειψη» με θεμελιώδη χαρακτήρα δεν είναι πραγματικά παράλειψη αλλά υποκρύπτει άποψη και θέση, ειδικά για ένα συγκροτημένο κόμμα όπως το ΚΚΕ, όλες αυτές οι «παραλείψεις» δεν είναι παρά το «ερύθημα αιδούς» του ΚΚΕ για το γεγονός ότι γίνεται ουρά του Μητσοτάκη.

 

Το χτικιό του «πατριωτισμού» και της ουράς στην αστική τάξη

 

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι για το ΚΚΕ καλώς έκλεισαν τα σύνορα για τους πρόσφυγες. Δεν μπορεί βέβαια να το πει έτσι ανοιχτά, αλλά αν η θέση του ήταν ότι κακώς έκλεισαν τα σύνορα, απλώς θα το έλεγε. Γι’ αυτό και δεν μπορεί να καταγγείλει τον Μητσοτάκη για την κινητοποίηση στρατού και δυνάμεων καταστολής για να «σφραγίσουν» τα σύνορα. Αυτό το κάνει επίσης να νιώθει άβολα να καταγγείλει την κινητοποίηση του «λαού της δεξιάς» και οργανωμένων παρακρατικών ομάδων ακροδεξιών και φασιστών σε ρόλο πολιτοφυλάκων που συμβάλλουν στο έργο της «αποτροπής» και της «υπεράσπισης των συνόρων».

Είναι μήπως μια τέτοια πολιτική ο τρόπος για να ασκηθεί «τώρα η μέγιστη δυνατή πίεση και με κάθε τρόπο στην ΕΕ»; Αυτό ισχυρίζεται κι ο Μητσοτάκης. Όμως, τι συμφορά: τόσο η ΕΕ όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στηρίζουν το κλείσιμο των συνόρων από τον Μητσοτάκη. Η ΕΕ στέλνει τη Frontex, το δε Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναγνωρίζει στην Ελλάδα το δικαίωμα να τα φυλάει.

Τι γίνεται λοιπόν; Πώς το αριστερό αντιμπεριαλιστικό φλας καταλήγει σε θεαματική δεξιά στροφή και σε επί του πρακτέου (θα κλείσουν ή όχι τα σύνορα) ταύτιση με Μητσοτάκη, ΕΕ και ΗΠΑ;
Το πράγμα είναι πολύ απλό, και ην ηγεσία του ΚΚΕ το γνωρίζει βέβαια καλά. Ο λόγος που «αστοχεί» τόσο πολύ είναι ο εγκλωβισμός του στον πατριωτισμό, τα «εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα» και μια λογική ότι η ελληνική άρχουσα τάξη είναι «δούλη» των ιμπεριαλιστών σε βάρος και των ίδιων της των συμφερόντων.

Στην πραγματικότητα, αυτό που συμβαίνει εν προκειμένω είναι το εξής: Η ιμπεριαλιστική Δύση (ΕΕ και ΝΑΤΟ) στηρίζουν τον Ερντογάν στο ζήτημα της εισβολής στη Συρία, αλλά όχι «έμπρακτα» και με τρόπο που να του επιτρέπουν να «καθαρίσει». Ο Ερντογάν, που έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα στη Συρία «παίζει το κεφάλι του», δεν αρκείται και ζητεί «πραγματική στήριξη». Τη διεκδικεί πιέζοντας τη Δύση με το άνοιγμα των συνόρων της Τουρκίας προς την Ελλάδα για τους πρόσφυγες. Βέβαια, όχι έτσι απλά αλλά εξαπατώντας τους με λάθος «πληροφόρηση» ή και πειθαναγκάζοντάς τους σε κάποιες περιπτώσεις. Ο Ερντογάν πιέζει την ΕΕ κι όχι την Ελλάδα και τον Μητσοτάκη γιατί φυσικά δεν περιμένει απ’ αυτόν οτιδήποτε πέρα από τη διπλωματική προσυπογραφή στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ (που ήδη την έχει και δεν χρειάζεται να κοπιάσει περισσότερο)! Και τι κάνει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη; Κλείνοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες, εσωτερικεύει αυτή την πίεση κάνοντας το ζήτημα διμερές ελληνο-τουρκικό και αναλαμβάνοντας με ζήλο το ρόλο του μαντρόσκυλου, του «ακρίτα» και του δεσμοφύλακα της ΕΕ! Πόση ντροπή για το ΚΚΕ να μην καταγγέλλει και εμμέσως να συνεπικουρεί έναν τέτοιο ρόλο στο όνομα του «πατριωτισμού»!

Ανοιχτά σύνορα για τους πρόσφυγες

– μεταφορά της πίεσης στην ΕΕ

 

Όσο η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετατρέπει την Ελλάδα σε «ακρίτα», μαντρόσκυλο και δεσμοφύλακα της ΕΕ καλύπτοντας τα νώτα της Μέρκελ και των άλλων Ευρωπαίων βαρόνων, η ΕΕ το απολαμβάνει κάνοντας πλάκα και στέλνοντας βοήθεια: τη Frontex και Γερμανούς αστυνομικούς-κυνηγούς προσφυγικών κεφαλών. Αν χρειαστεί θα στείλει και το ΝΑΤΟ – διεθνής ιμπεριαλιστική αλληλεγγύη στη μετατροπή της Ελλάδας σε μαντρόσκυλο της Δύσης – γιατί όχι;

Το ερώτημα προς το ΚΚΕ είναι τούτο: Κλείνοντας τα σύνορα στους πρόσφυγες, δεν είναι προφανές ότι καμία πίεση στην ΕΕ δεν ασκείται;
Θα πει κανείς: «Μα να μαζευτούν εδώ 2-3 εκατομμύρια πρόσφυγες; Δεν χωράνε». Και γιατί να μείνουν εδώ; Έχει κανείς την εκτίμηση ότι ο πρόσφυγας από τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Κονγκό κ.λπ. ξεκίνησε το μακρύ του ταξίδι για να έρθει να μείνει στην Ελλάδα; Να ανοίξουμε λοιπόν τα ανατολικά μας σύνορα και να τους αφήσουμε να περάσουν. Μάλιστα, να τους στηρίξουμε με κάθε τρόπο και να τους βοηθήσουμε να περάσουν βόρεια – προς την Αλβανία και τη Δημοκρατία της Μακεδονίας.

«Μα τα σύνορα είναι κλειστά». Αστειότητες. Εδώ έχει κινητοποιηθεί ο ελληνικός στρατός και οι δυνάμεις καταστολής, μαζί με Γερμανούς αστυνομικούς, με όργιο καταστολής και πάλι δεν μπορούν να «σφραγιστούν» 112 χιλιόμετρα συνοριογραμμής με την Τουρκία στον Έβρο. Εδώ η υπερδύναμη προσπαθεί επί δεκαετίες να «σφραγίσει» τα σύνορα με το Μεξικό και δεν το καταφέρνει. Αν ένα κράτος θέλει να βοηθήσει τους πρόσφυγες να φύγουν πέρα από τα σύνορά του προς την κεντρική Ευρώπη, έχει πολλούς τρόπους για να το κάνει, και να ασκήσει πραγματική πίεση. Μπροστά στο συγκεκριμένο πρόβλημα, αυτό θα ήταν η μόνη πραγματική ανυπακοή προς την ΕΕ και ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος πίεσης. Όλα τα άλλα είναι διακηρύξεις αντιμπεριαλιστικών αρχών και στην πράξη πολιτική ουράς όχι μόνο απέναντι στον Μητσοτάκη αλλά και απέναντι στην ΕΕ!

«Μα έτσι θα υπάρξει κρίση στις σχέσεις με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ». Όχι, μια τέτοια αντίρρηση δεν θα μπορούσε να ξεστομίσει το ΚΚΕ, αλλά οι «μενουμευρώπηδες», η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά για ποιο λόγο το ΚΚΕ ή η Αριστερά θα έπρεπε να έχουν πρόβλημα με αυτό; Τα συνθήματα-στόχοι «Έξω από την ΕΕ» και «Έξω από το ΝΑΤΟ» το ΚΚΕ φαντάζεται ότι θα ευοδωθούν χωρίς κρίση με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ;

 

Και οι πρόσφυγες, κύριε; Ή, αλλιώς,

το παραμύθι της «εργαλειοποίησης»

 

Ξεχάσαμε όμως κάτι – όχι εμείς, το ΚΚΕ: τους πρόσφυγες! Αφού πει καθένας ό,τι έχει να πει για την ΕΕ, το ΝΑΤΟ κ.λπ., έρχεται η ώρα να τοποθετηθεί: είμαστε με το όργιο καταστολής σε βάρος τους ή λέμε «κάτω τα χέρια – αφήστε τους να περάσουν»; Μήπως το ΚΚΕ έχει κάποια πρόταση να τους απωθήσουμε για να μην περάσουν τα σύνορα, αλλά… με ανθρωπιά και αλληλεγγύη; Να κάνουμε ανοιχτές συνελεύσεις στην Καστανιά και να τους πείσουμε να γυρίσουν πίσω με μειλίχια επιχειρήματα; Είναι πραγματικά πρόσφυγες ή μήπως το ΚΚΕ πιστεύει κι αυτό ότι είναι πράκτορες του Ερντογάν; Αν είναι πρόσφυγες, πάει να πει ότι θέλουν να περάσουν. Δεν υπάρχει λοιπόν μη κατασταλτικός τρόπος για να πεισθούν! Κι από τη στιγμή που εφαρμόζονται κατασταλτικά μέσα, αναπόφευκτα θα ηγεμονεύει ο Μητσοτάκης και θα παίρνει το λόγο ο φασίστας. Οπότε, αν δεν πεις «κάτω τα χέρια – αφήστε τους να περάσουν», τα δάκρυα για τις φασιστικές… φωνές είναι κροκοδείλια!

 

Εδώ το μεγάλο επιχείρημα είναι ότι ο Ερντογάν «εργαλειοποιεί» τους πρόσφυγες. Για να το δούμε συγκεκριμένα:
-Εργαλειοποίηση θα πει μήπως ότι οι πρόσφυγες δεν θέλουν να περάσουν τα ελληνικά σύνορα και να συνεχίσουν προς την Ευρώπη; Ότι θέλουν να μείνουν στην Τουρκία, και ο Ερντογάν τους διώχνει με τη βία; Αυτό προφανώς δεν ισχύει. Οι πρόσφυγες θέλουν να φτάσουν στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη. Ασφαλώς όχι όλοι, όχι και τα 3,6 εκατ. που βρίσκονται στην Τουρκία, σίγουρα όμως ένα σημαντικό ποσοστό απ’ αυτούς.

-Ας υποθέσουμε ότι ο Ερντογάν κρατάει με «συνέπεια» τα σύνορα κλειστά και δεν αφήνει τους πρόσφυγες να περάσουν. Αυτό δεν είναι «εργαλειοποίηση»; Το να εγκλωβίζεις τους πρόσφυγες στα σύνορά σου -πάλι στη βάση γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων ή για να εξασφαλίζεις τα δισ. ευρώ της ευρωπαϊκής βοήθειας- πώς λέγεται; Οι οδυρμοί και οι κατάρες για την «εργαλειοποίηση» σημαίνουν απλώς τούτο: Μια χαρά έκανε το μαντρόσκυλο της ΕΕ ο Ερντογάν μέχρι τώρα. Τώρα γιατί μας υποχρεώνει να το κάνουμε εμείς;

-«Μα ο Ερντογάν δεν ανοίγει απλώς τα σύνορα, τους βοηθάει κιόλας», έρχεται ο αντίλογος. Πώς τους βοηθάει; Τους φέρνει με πούλμαν. Φοβερή πρόκληση! Προσβάλλεται η «φύση» του πρόσφυγα. Πρόσφυγας σημαίνει να είσαι παντελώς αβοήθητος, κυνηγημένο σκυλί, να έρχεσαι με τα πόδια κουβαλώντας στην πλάτη σε μπόγους τα υπάρχοντά σου, ή έστω να πληρώνεις ο ίδιος το εισιτήριο για να πάρεις πούλμαν από το πλούσιο κομπόδεμά σου. Είναι ανήκουστο να σου προσφέρει κάποιος δωρεάν πούλμαν για να έρθεις στα σύνορα. Πώς αλλιώς τους βοηθάει; Δεν αποκλείεται και να τους δίνει ρουχισμό ή και τροφή – είναι να ανατριχιάζει κανείς με τέτοιες αδιανόητες «προκλήσεις».
-«Μα τους έδωσε και δακρυγόνα». Και τι τα χρειάζονταν; Για να αντιμετωπίσουν κάπως τον ελληνικό στρατό και τις δυνάμεις καταστολής. Αν δεν είχαν τουρκικά δακρυγόνα και ήταν «καλά παιδιά», θα τους αφήναμε να περάσουν;

-Ίσως ακόμη να τους βοηθάει βρίσκοντάς του περάσματα στα σύνορα. Ναι, ενώ το διεθνές δίκαιο (Συνθήκη της Γενεύης για τους πρόσφυγες) προβλέπει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να έρχονται από την κύρια είσοδο διευκολύνοντάς σε να τους απωθήσεις – ακόμη καλύτερα, να κλείνουν ραντεβού με τις δυνάμεις καταστολής και το στρατό συγκεκριμένη ώρα και σε συγκεκριμένο μέρος για να μην ξενυχτάνε άδικα….

Στην πραγματικότητα οι οιμωγές περί «εργαλειοποίησης» σημαίνουν ένα πράγμα: Ο Ερντογάν τους βοηθάει να περάσουν τα σύνορα, ο Ερντογάν πιέζει τα σύνορα της «μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας». Πραγματικά ανήκουστο αδίκημα.

Βεβαίως, για να ενισχύσει τη –δεδομένη- θέληση των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα και να συνεχίσουν, ο Ερντογάν ενδεχομένως τους εξαπατά παρουσιάζοντας το όλο εγχείρημα σαν εύκολο και αποκρύβοντας τους κινδύνους που κρύβει η «ελληνική φιλοξενία». Ίσως ακόμη, όταν οι πρόσφυγες υποχωρούν κάτω από τις ελληνικές «περιποιήσεις», να κλείνει τις οδούς της υποχώρησης. Το πρώτο λέγεται απάτη και το δεύτερο άσκηση βίας. Αυτά ασφαλώς και πρέπει να καταδικαστούν. Αλλά είναι απύθμενη υποκρισία να τα λένε αυτά οι ίδιοι που εφαρμόζοντας βία απωθούν τους πρόσφυγες πίσω στην Τουρκία. Είναι σαν να λένε «Γιατί τους αξαπατάτε; Γιατί δεν τους λέτε την αλήθεια, ότι προσπαθώντας να περάσουν τα σύνορα, θα υποφέρουν ή μπορεί και να χάσουν τη ζωή τους; Γιατί δεν τους λέτε ότι θα τους τσακίσουμε;».
Φυσικά, ο Ερντογάν τα κάνει όλα αυτά όχι από την καλή του καρδιά αλλά γιατί διαπραγματεύεται πιέζοντας τα σύνορα της Ελλάδας και μέσω αυτής της ΕΕ, ενώ θα όφειλε να είναι το «μαντρόσκυλό» της. Και γιατί δεν κάνει κι η Ελλάδα το ίδιο; Να τους αφήσει να περάσουν και να τους διευκολύνει ύστερα να περάσουν τα σύνορα με Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία; Γιατί η ελληνική άρχουσα τάξη δεν μπορεί να διανοηθεί να διαπραγματευτεί με την ΕΕ με αυτόν τον τρόπο.

 

Συνοψίζοντας: Μέχρι να τεθεί με τους όρους που τίθεται τώρα ζήτημα προσφυγικής «εισβολής», το ΚΚΕ βολευόταν μια χαρά με αντιμπεριαλιστικά άλλοθι. Τώρα όμως ήρθε η στιγμή που το «κάτω τα χέρια από τους πρόσφυγες – αφήστε τους να περάσουν – ανοίξτε τα σύνορα» δεν είναι απλά μια διακήρυξη αρχών, αλλά ο μόνος τρόπος για να μη γίνεις ουρά όχι μόνο του Μητσοτάκη αλλά και της ΕΕ και του ΝΑΤΟ! Ο αντιμπεριαλισμός του ΚΚΕ καταρρέει γιατί δεν είναι πραγματικός αντιμπεριαλισμός, αλλά άλλοθι για πολιτική ουράς στην αστική τάξη.

 

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.