Του αξίζουμε αυτού του πλανήτη; Ο καπιταλισμός δεν του αξίζει σίγουρα

image_pdfimage_print
Επιμέλεια στοιχείων: Φιλάνθη Μιχάλακα
Πολιτικό σχόλιο: Μάριος Αυγουστάτος

Τις τελευταίες μέρες όλος ο πλανήτης παρακολουθεί μια ανείπωτη καταστροφή. Δεν είναι απλά “οικολογική”, είναι καταστροφή με κεφαλαίο Κ. Τεράστιες εκτάσεις της Αυστραλίας, μαζί με ότι ζούσε πάνω τους κάηκε και καίγεται ακόμα όταν γράφονται αυτές οι γραμμές.

 Η τραγική ειρωνεία είναι ότι ο πρωθυπουργός Μόρισον παρόλο που δεν αρνείται την ύπαρξη της κλιματικής αλλαγής, πάντα αμφισβητούσε ότι για την αντιμετώπισή της απαιτείται η Αυστραλία να κάνει οικονομική στροφή. Το γνωστό αφήγημα “ας κάνουν οι άλλοι, εμείς θα βγάλουμε το φίδι από την τρύπα;”. Και τελικά όλοι αναμένοντας όλους να κάνουν “κάτι”, παρακολουθούμε την καταστροφή μας να συντελείται μέρα με τη μέρα.
Το ένα τρίτο των παγκόσμιων εξαγωγών άνθρακα -μια από τις πηγές ενέργειας που εκλύει το μεγαλύτερο ποσοστό αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου- προέρχεται από την Αυστραλία, με τον κλάδο να προσφέρει κάποιεςεκατοντάδες θέσεις εργασίας στους Αυστραλούς. Και ο Μόρισον εστιάζει σ’αυτό, ποντάροντας στη συναίνεση των αυστραλιανών: “γιατί να χαθούν τόσες θέσεις εργασίας;”. Το ότι κάποιες συγκεκριμένες εταιρείες βγάζουν υπερκέρδη, σε βάρος του συνόλου των ανθρώπων και του περιβάλλοντος, βολικότατα δεν μπαίνει στο κάδρο.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα:
Αυτό το κοάλα (φωτο) ήταν τυχερό γιατί σώθηκε και αναρρώνει αλλά ας κατανοήσουμε το μέγεθος της καταστροφής:
– οι φωτιές στην Αυστραλία είναι 5 x μεγαλύτερες σε έκταση από τις πρόσφατες πυρκαγιές στον Αμαζόνιο και μαίνονται από τις αρχές του Σεπτέμβρη.
– χιλιάδες σπίτια έχουν καεί με δεκάδες χιλιάδες εκκενώσεις περιοχών.
– με 24 επιβεβαιωμένους νεκρούς μέχρι στιγμής.
– οι επιπτώσεις σε πανίδα και χλωρίδα είναι τεράστιες αν αναλογιστούμε πως περίπου μισό δισεκατομμύριο (500.000.000) θηλαστικών, πτηνών και ερπετών έχουν χαθεί. Ενδεικτικά  το 1/3 (τουλάχιστον 8.000) του πληθυσμού των κοάλα έχει αφανιστεί.
– οικολογικές οργανώσεις εκτιμούν πως κάποια είδη ζώων, κυρίως μικρόσωμα και αργοκίνητα, έχουν εξαφανιστεί.
– οι μετρήσεις ποιότητας του αέρα δείχνουν 20 x πάνω από το όριο επικινδυνότητας.
– οι καιρικές συνθήκες ευνοούν την εκδήλωση ακόμη περισσότερων πυρκαγιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, της ξηρασίας, των θυελλωδών ανέμων, των κεραυνών και φυσικά του ανθρώπινου παράγοντα.
– τα επίπεδα νερού έχουν πέσει κατά 45% και παράλληλα έχουν αυξηθεί ίσως και στο διπλάσιο οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.
Αυτό που μπορούμε να πούμε ξεκάθαρα είναι ότι ο καπιταλισμός, σε κάθε του παραλλαγή, έχει αποδειχτεί όχι απλά ανάξιος να διαχειριστεί τέτοιας κλίμακας καταστροφές, αλλά είναι η κύρια αιτία τους. Όταν το πρώτιστο μέλημα είναι τα κέρδη (και φυσικά όχι για την πλειοψηφία του κόσμου, αλλά για κάποιους προνομιούχους) το τελευταίο που ενδιαφέρει το σύστημα είναι η προστασία και διαιώνιση κάθε μορφής ζωής.
 Επιτακτικό χρέος μας είναι να προτάξουμε και να αγωνιστούμε για ένα διαφορετικό μοντέλο διαχείρισης οικονομικών, φυσικών αλλά και ανθρώπινων πόρων. Ένα άλλο μοντέλο οργάνωσης της κοινωνίας, πέρα από κέρδη και με επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Και το μόνο ρεαλιστικό μοντέλο σε αυτή την κατεύθυνση είναι ο σοσιαλισμός. Αλλιώς το μόνο που θα κάνουμε είναι να παρακολουθούμε καθημερινά, παθητικά και σιωπηλά μέχρι τέλους απ’τα (επιεικώς απαράδεκτα, ειδικά τα εγχώρια που σιωπούν οικτρά για το θέμα) ΜΜΕ την καταστροφή μας.
Πηγές στοιχείων: parallaximag και slow factory

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.