1

Τι κρύβεται πίσω από το σκάνδαλο των vouchers;

K.M.

Απλή «αρπαχτή» για «ημετέρους»

ή διαδρομή «πολιτικού χρήματος»;

Μετά από το σάλο για το (επιεικώς) πρόχειρο περιεχόμενο των «σεμιναρίων» για επιστήμονες, η κυβέρνηση ανακάλεσε το σχετικό πρόγραμμα (αφού πιάστηκαν με τη «γίδα στην πλάτη»). Ωστόσο, η όλη υπόθεση γεννά άλλου τύπου σκέψεις…

Πολλοί περιορίζουν το σκάνδαλο ως μια ακόμη προσφορά της κυβέρνησης σε «ημετέρους», αφού καμιά 300ριά ΚΕΚ θα μοιράζονταν (με ελάχιστο κόστος) κάπου 40-60 εκ. ενώ άλλα 30-36 εκ. θα εισέπρατταν οι πλατφόρμες των «Ολοκληρωμένων Συστημάτων Τηλεκατάρτισης» – Ο.Σ.Τ.Κ. (sic !) με τις οποίες υποχρεώνονταν να συνεργαστούν τα ΚΕΚ του προγράμματος.

Κάποιοι στάθηκαν στις εταιρείες των «πλατφορμών» ΟΣΤΚ για τις οποίες με σκανδαλώδη τρόπο στήθηκε η πιστοποίηση, με πρώτη φορά υπουργική απόφαση να μην αναφέρει τα ΑΦΜ ή άλλα στοιχεία των πιστοποιούμενων παρόχων! (Σημείωση: Τα πανεπιστήμια, που διέθεταν παρόμοιες πλατφόρμες και έτοιμο σοβαρό περιεχόμενο, αποκλείστηκαν από τη διαδικασία πιστοποίησης!)

Οι (πιο πολλές) «πλατφόρμες» ταυτοποιήθηκαν

(δες: https://tvxs.gr/news/ellada/voucher-kai-nd-oxi-aplos-fiasko-alla-i-arpaxti-toy-aiona και https://www.newsbreak.gr/politiki/92016/parti-ekatommyrion-etairies-fantasmata-xechasmenes-mko/ κ.ά.). Ωστόσο, το ζήτημα δεν είναι μόνο αν ανήκουν σε ημετέρους, αλλά αν αυτοί θα εισπράξουν όλο το χρήμα (ή έστω το περισσότερο). Για όσους γνωρίζουν πώς κινείται η αγορά, είναι εύκολο να κατανοήσουν ότι μια άσημη ατομική επιχείρηση ποικίλων δραστηριοτήτων στο internet (μικρής αξίας) με ελάχιστα στοιχεία ταυτότητας (όπως για παράδειγμα η μία εξ αυτών), αλλά και οι διασυνδεδεμένες με μεγαλύτερες επιχειρήσεις (όπως έτερες δύο εξ ατών) δεν γίνεται να «βγάλουν» σε τόσο σύντομο διάστημα εκατομμύρια, γιατί απλούστατα αυτοί που μοιράζουν το δημόσιο χρήμα (συγγνώμη, διαχειρίζονται ήθελα να πω…) -υποτίθεται ότι πρέπει να- τηρούν κάποιους κανόνες…

Σε όσους έχουν εμπειρία της αγοράς και στοιχειώδες πολιτικό κριτήριο γεννάται αναπόφευκτα το ερώτημα μήπως η «δουλειά» δεν στήθηκε (μόνο) για να πάρουν 30-36 εκατομμύρια κάποιοι «ημέτεροι» και κάπου 60-80 εκ. τα ΚΕΚ (επίσης «ημετέρων» κυρίως), αλλά για να φτιαχτεί μια διαδρομή πολιτικού χρήματος και να καταλήξουν σε αυτούς που έχουν την «κουτάλα» και μάλιστα στα πλέον υψηλά κλιμάκια! (είναι και κάτι κομματικά δάνεια που πρέπει να αποπληρωθούν…)

Το ερώτημα -τώρα που ανακλήθηκε το πρόγραμμα- είναι το εξής: θα βγάλει κανείς στον «αέρα» τις συμφωνίες; Πέρα από τη χρέωση του πολιτικού κόστους, δεν πρέπει να υπάρξει και διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες; Η «ανεξάρτητη δικαιοσύνη» θα πράξει κάτι; Οι επιστημονικοί και δικηγορικοί σύλλογοι (που τουλάχιστον αυτή τη φορά ανέδειξαν το θέμα) θα μείνουν στην ανάδειξη ή θα απαιτήσουν περαιτέρω διερεύνηση; Η αντιπολίτευση θα μείνει στα πολιτικά πυροτεχνήματα; Ρητορικά ερωτήματα που δεν περιμένουν απάντηση…

Και βέβαια, το εύλογο επόμενο βήμα είναι, αφού δεν θα πάνε τα χρήματα στα ΚΕΚ και τις πλατφόρμες:
ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΩΡΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ 800 ΕΥΡΩ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ!