Τα εργατικά δικαιώματα σε παρατεταμένη καραντίνα

image_pdfimage_print

Κύµα απολύσεων, εκτίναξη της ανεργίας, απογείωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και εντατικοποίηση
της εκµετάλλευσης, ύστερα από τη γενναία επιδότηση του ιδιωτικού καπιταλιστικού τοµέα από την κυβέρνηση

Του Χρήστου Βαγενά

Η πανδηµία του covid-19 αποτέλεσε αφορµή για µια νέα σκληρή επίθεση του κεφαλαίου στα εργασιακά δικαιώµατα. Η πάγια τακτική των επιχειρηµατιών και των τραπεζιτών ιδιωτικοποίηση των κερδών – κοινωνικοποίηση των ζηµιών, επιδιώκεται να βρει εφαρµογή και στη νέα οικονοµική κρίση που έχει προκληθεί, λόγω της ανεπάρκειας του καπιταλιστικού συστήµατος να προστατέψει τους ανθρώπους από µια επιδηµία. Από τις πρώτες µέρες που άρχισαν τα περιοριστικά µέτρα στην Ελλάδα µε την αναστολή λειτουργίας επιχειρήσεων εστίασης, διασκέδασης, λιανικού εµπορίου κ.λπ., ξεκίνησε ένα κύµα αντεργατικών επιθέσεων, µε την στήριξη και ανοχή της κυβέρνησης της ∆εξιάς. Η Νέα ∆ηµοκρατία έθεσε εξαρχής σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία των επιχειρήσεων, λέγοντας δηµόσια και ανερυθρίαστα ότι αν σωθούν οι επιχειρήσεις, θα σωθούν και οι εργαζόµενοι.

 

Ασύστολη επιδότηση της εργοδοτικής ασυδοσίας

Έτσι, αφού ανακοίνωσε ότι θα δώσει τα 800 € ενίσχυση για ενάµιση µήνα στους εργαζόµενους στις επιχειρήσεις που θα αναστείλουν τις δραστηριότητές τους, όλα τα υπόλοιπα µέτρα ενίσχυσης αφορούν τις επιχειρήσεις:

– Με απόφαση του υπ. Εργασίας αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί ηλεκτρονικά στο ΠΣ Εργάνη τις τροποποιήσεις του χρόνου εργασίας των εργαζοµένων, τις υπερωρίες και την υπερεργασία!

– Με την Πράξη Νοµοθετικού Περιεχοµένου στις 20/03/2020 δίνει τη δυνατότητα στον εργοδότη να αποφασίζει µονοµερώς για το επόµενο εξάµηνο µειωµένη εκ περιτροπής εργασία µε µείωση µισθού έως και 50%. ∆ηλαδή θα µπορεί να εργάζεται το προσωπικό µιας επιχείρησης τις µισές µέρες κάθε µήνα µε µείωση του µισθού και των εισφορών κατά 50%.

– Αντιλαµβανόµαστε ότι αυτό µαζί µε την αναστολή της υποχρέωσης του εργοδότη για καταχώρηση στην Εργάνη του χρόνου εργασίας των εργαζοµένων και την ασυδοσία που επικρατεί στον ιδιωτικό τοµέα, θα οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπου οι εργαζόµενοι θα εργάζονται ώρες ατελείωτες παίρνοντας τα µισά λεφτά!

– Με την ίδια ΠΝΠ θα µπορεί ο εργοδότης µονοµερώς πάλι, να µεταφέρει προσωπικό σε άλλες επιχειρήσεις του ίδιου οµίλου µε χειρότερους όρους και ΣΣΕ, να αναστέλλει τις συµβάσεις και να εφαρµόζει το µέτρο της τηλεργασίας χωρίς καµία αποζηµίωση για χρήση προσωπικών κινητών περιουσιακών στοιχείων των εργαζοµένων.

– Τέλος η κυβέρνηση ανέστειλε το πάγωµα της πολιτικής επιστράτευσης και επίταξης των απεργών, για να το χρησιµοποιήσει σε ενδεχόµενες κινητοποιήσεις.

Αυτά τα µέτρα υπέρ των εργοδοτών, σε συνδυασµό µε προηγούµενες αντεργατικές ρυθµίσεις και µε την αποδιάρθρωση των ελεγκτικών µηχανισµών του κράτους οδηγούν σε µια πολύ σκληρή επιδείνωση της κατάστασης της εργατικής τάξης.

 

Κύµα απολύσεων – εκτίναξη ανεργίας

∆εκάδες χιλιάδες είναι οι απολύσεις που έχουν πραγµατοποιηθεί αυτό τον µήνα της εφαρµογής των περιοριστικών µέτρων. Πρόχειρες µελέτες τις υπολογίζουν σε πάνω από 100.000 – είναι φανερό ότι οι εργοδότες… δεν επηρεάστηκαν καθόλου από την «απαγόρευση» των απολύσεων στον ιδιωτικό τοµέα. Εξάλλου, πολλές απολύσεις έχουν βαφτιστεί «οικειοθελείς αποχωρήσεις», προκειµένου οι επιχειρήσεις να λάβουν και τις κρατικές ενισχύσεις! Οι πρώτοι που «πληρώνουν το µάρµαρο» της κρίσης είναι δεκάδες χιλιάδες συµβασιούχοι (τους οποίους είτε απολύουν είτε δεν ανανεώνουν τις συµβάσεις τους) και οι εργολαβικοί εργαζόµενοι. Εκατοντάδες απολύσεις έχουν γίνει στα αεροδρόµια, σε ξενοδοχεία, σε ναυτιλιακές εταιρείες, σε ΚΤΕΛ, σε εργοστάσια και αλλού.

Επίσης η διάταξη που µιλάει για διατήρηση «ίδιου αριθµού εργαζοµένων» στις επιχειρήσεις που θα υπαχθούν στο καθεστώς ευνοϊκής µεταχείρισης οδηγεί τους εργοδότες στο να κάνουν απολύσεις τώρα και µετά να προσλαµβάνουν προσωπικό µε χειρότερους όρους εργασίας.

Πολλές καταγγελίες έχουν γίνει για εργαζόµενους που τους επιβάλλουν να καταθέτουν άδειες άνευ αποδοχών, για εταιρίες που δίνουν στο προσωπικό υποχρεωτικά κανονικές άδειες και για άλλες που δεν δίνουν τις υποχρεωτικές άδειες ειδικού σκοπού.

Τέλος, σε τέτοιες συνθήκες επιβράβευσης από την κυβέρνηση της εργοδοτικής  ασυδοσίας, η εντατικοποίηση της εργασίας χτυπάει κόκκινο.

Το προφανές αποτέλεσµα όλων αυτών είναι η εκτίναξη της ανεργίας, η απογείωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και η εντατικοποίηση της εκµετάλλευσης.

 

Μέτρα προστασίας των εργαζοµένων από τον κορωνοϊό: τι είναι αυτό;

Από τη άλλη πλευρά, στις περισσότερες επιχειρήσεις που συνεχίζουν και λειτουργούν δεν τηρούνται καθόλου ή τηρούνται στο ελάχιστο τα µέτρα ασφάλειας απέναντι στον κορωνοϊό, ενώ σε όλες. Τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις, όπου συγχρωτίζονται πολλοί άνθρωποι, αποτελούν εστίες εύκολης µετάδοσης του ιού. Έχουν γίνει εκατοντάδες καταγγελίες σε συνδικάτα για την έλλειψη τήρησης κανόνων ασφαλείας και σε κάποιες περιπτώσεις που παρενέβησαν τα συνδικάτα λήφθηκαν κάποια µέτρα.

Πολλές επιχειρήσεις µε µεγάλα µερίδια αγοράς και υψηλή κερδοφορία, που κατά τα άλλα το παίζουν αξιοσέβαστες µε δωρεές και µε επίδειξη «κοινωνικής ευθύνης», ταυτόχρονα στοιβάζουν σαν τις σαρδέλες το προσωπικό τους και αδιαφορούν εντελώς για την υγεία του.

Κλασικά παραδείγµατα η εταιρία Bic, που συνεχίζει και αδιαφορεί παντελώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο εργοστάσιό της, και η Teleperformance (Τµ. Eurobank), που σαν απάντηση για το στρίµωγµα χιλιάδων εργαζοµένων στα γραφεία της, έφερε την τηλεργασία µε τη χρήση καµερών παρακολούθησης. Αλλά και άλλες, όπως Πίνδος, Νιτσιάκος, Σελόντα, 3Ε, Μιµίκος, Αλλατίνη, My Market, Lidl, Σκλαβενίτης κ.ά.

Υπήρξαν επιχειρήσεις που αδιαφόρησαν και συνέχισαν να λειτουργούν κανονικά, ακόµα και όταν παρουσιάστηκαν και κρούσµατα κορωνοϊού στους εργαζόµενους, καθώς και σε δηµόσιες υπηρεσίες όπως ο ΕΟΠΥΥ.

Η εντατικοποίηση και η έλλειψη µέτρων ατοµικής προστασίας είναι εµφανής στους εργαζόµενους στα super market, που δουλεύουν χωρίς µάσκες, χωρίς διαχωριστικό τζάµι και για ατέλειωτες ώρες, καθώς και στους κούριερ και ντελίβερι.

Επίσης έχουµε το φαινόµενο να τίθενται άτοµα σε καραντίνα σε ξενοδοχεία και να τους περιθάλπουν οι εργαζόµενοι! (Αντί να επιτάξουν τα ιδιωτικά νοσοκοµεία, για να υπάρχει σωστή φροντίδα.)

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουµε τις χαµένες θέσεις εργασίας από την κρίση, που ήδη έχει αρχίσει να πλήττει την τουριστική σεζόν και άλλα εποχικά επαγγέλµατα, τους ανέργους που θα έχουν περιορισµένες ευκαιρίες για αναζήτηση εργασίας, τα λεγόµενα «µπλοκάκια», οι αδήλωτοι και ανασφάλιστοι εργαζόµενοι που δεν «δικαιούνται» καµία προστασία.

 

Συνέπειες

Τα αφεντικά θέλουν να φορτώσουν όλες τις συνέπειες της κρίσης στους εργαζόµενους και να µη χάσουν ούτε ευρώ από τα κέρδη τους, γι’ αυτό και παρεµποδίζουν επιπλέον τη συνδικαλιστική δράση στους εργασιακούς χώρους, επικαλούµενοι λόγους δηµόσιας υγείας!

Κάποια συνδικάτα και οµοσπονδίες αντέδρασαν στην όλη κατάσταση µε παρεµβάσεις τους, γιατί οι δύο συνοµοσπονδίες ΓΣΕΕ & Α∆Ε∆Υ… το έκλεισαν το µαγαζί. Μάλιστα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ δήλωσε στην αρχή της κρίσης ότι η πανδηµία δεν θα έχει ταξικά χαρακτηριστικά και ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουµε όλοι!

Κινητοποιήσεις έχουν κάνει µε παραστάσεις διαµαρτυρίας, συγκεντρώσεις και άλλες µορφές η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΣΕ-ΚΕΠ από τον δηµόσιο τοµέα, το ΣΜΤ ενάντια στις απολύσεις στην «Ελλάκτωρ», ο Σύλλογος Εµποροϋπαλλήλων Αθήνας, οι εργαζόµενοι στη «Swissport-Skyserv» και άλλα συνδικάτα του ιδιωτικού τοµέα.

Η ILO (∆ιεθνής Οργάνωση Εργασίας) έκανε λόγο στα µέσα Μάρτη για αύξηση του αριθµού των ανέργων παγκοσµίως κατά 25 εκατοµµύρια, αριθµός που φαίνεται µικρός αν αναλογιστούµε ότι µόνο στις ΗΠΑ τις δύο πρώτες βδοµάδες της καραντίνας χάθηκαν 10 εκατ. θέσεις εργασίας! Πλέον υπάρχουν φόβοι για δεκάδες εκατοµµύρια ανέργων σε όλο τον κόσµο, όταν στην κρίση του 2008-9 υπήρξαν 22 εκ. απολύσεις.

Το εργατικό κίνηµα θα χρειαστεί να παλέψει κόντρα στη νέα προσπάθεια καταπάτησης των δικαιωµάτων των εργαζοµένων. Πληρώσαµε την κρίση του 2008, δεν θα πληρώσουµε και αυτήν!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.