Σάββατο 1 Φλεβάρη 2020: Καμία σπιθαμή δημόσιου χώρου στους νεοναζί της ΧΑ! Δεν πολεμάμε για τις ΑΟΖ τους

image_pdfimage_print

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διεθνιστική αντιφασιστική συγκέντρωση και πορεία το απόγευμα του Σαββάτου στο κέντρο της Αθήνας. Από την πλατεία Ρηγίλλης ως το σταθμό Λαρίσης, οι δρόμοι της Αθήνας δονήθηκαν απ’τα αντιφασιστικά και διεθνιστικά συνθήματα του κόσμου που συμμετείχε από δεκάδες αντιφασιστικές / αντιρατσιστικές συλλογικότητες, πολιτικές οργανώσεις της αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου, συνδικάτα αλλά και ανένταχτος κόσμος.

Τι προηγήθηκε: Από το 1997, οι χρυσαυγίτες με αφορμή τα γεγονότα των Ιμίων, οργάνωναν φασιστικές φιέστες στο κέντρο της Αθήνας με στόχο να σπείρουν εθνικιστικό μίσος και να συσπειρώσουν τον κόσμο που τους ακολουθούσε. Το αντιφασιστικό κίνημα τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να μπλοκάρει αυτές τις συγκεντρώσεις με μαζική και μαχητική παρουσία. Μια μέρα πριν, την Παρασκευή 31/1 εμφανίστηκαν κάποιες δεκάδες νεοναζί χωρίς κανένα δημόσιο κάλεσμα, στην πλατεία Ρηγίλλης κρυμμένοι από το αντιφασιστικό κίνημα και την κοινωνία. Αντίστοιχα και στην Θεσσαλονίκη.

Τι πετύχαμε; Μπλοκάραμε στην πράξη τα τάγματα εφόδου στο κέντρο της Αθήνας: οι φασιστοσυνάξεις με αφορμή τα Ίμια αποτελούσαν παραδοσιακά επίδειξη δύναμης, που πολλές φορές κατέληγαν σε πογκρόμ ενάντια σε μετανάστες και κόσμο του κινήματος. Από το 2016 μέχρι και σήμερα το αντιφασιστικό κίνημα κατάφερε να ακυρώσει τις ναζιστικές συγκεντρώσεις στην πλατεία Ρηγίλλης και ουσιαστικά ανάγκασε τους χρυσαυγίτες να περιοριστούν σε θλιβερές άμαζες μαζώξεις μπροστά από τα γραφεία τους στη Λ. Μεσογείων. Φέτος ειδικά, τελευταία στιγμή εξήγγειλαν μια… κλειστή ομιλία στα εναπομείναντα γραφεία τους στον στ. Λαρίσης το Σάββατο 1 Φλεβάρη.

Απαιτήσαμε την παραδειγματική καταδίκη της Χρυσής Αυγής: Η δίκη της ΧΑ είναι στην τελική ευθεία. Το αποτέλεσμά της θα παίξει σημαντικό ρόλο στο κατά πόσο θα έχει συνέχεια η νεοναζιστική συμμορία. Τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί κατά τη διάρκεια της δίκης είναι αδιάσειστα και αποδεικνύουν την εγκληματική δράση τους και την άμεση ευθύνη της ηγεσίας. Όμως, δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στο δικαστικό σύστημα. Η εισαγγελέας Οικονόμου με την πρότασή της προσπάθησε να αθωώσει ουσιαστικά τη ΧΑ, ρίχνοντας όλο το βάρος στο δολοφόνο Ρουπακιά. Επιτακτικό καθήκον του αντιφασιστικού κινήματος είναι μαζικά και δυναμικά να απαιτήσουμε την παραδειγματική καταδίκη της Χρυσής Αυγής, για να διασφαλιστεί ότι θα μπουν στη φυλακή όχι μόνο τα κατώτερα στελέχη και μέλη της, αλλά -κυρίως- η ηγετική ομάδα.

Φωνάξαμε «Όχι στον πόλεμο για τις ΑΟΖ!»: Η ΧΑ ανέκαθεν προσπαθούσε να εκμεταλευτεί “εθνικές” εντάσεις και να τις κλιμακώσει σε εθνικιστική ρητορική μίσους. Και με το “Μακεδονικό” για παράδειγμα και με τα ελληνοτουρκικά. Ρητορική που, όπως και να την ερμηνεύσει κανείς, καταλήγει σε μία λύση: πόλεμο με τους “εχθρούς του έθνους”. Πόλεμος που το μόνο που σημαίνει είναι ποτάμια αίματος και εκατόμβες θυμάτων των λαών που θα εμπλακούν. Πόλεμος ουσιαστικά για τα συμφέροντα των από πάνω, για τις ΑΟΖ και τους υδρογονάνθρακες. Στην πλατεία Ρηγίλλης και σε όλο το κέντρο της Αθήνας δεν ακούστηκαν εθνικιστικά συνθήματα φέτος. Μόνο συνθήματα αλληλεγγύης και συναδέλφωσης των λαών, ενάντια στις εθνικιστικές υστερίες, τους πολέμους και τον ιμπεριαλισμό.

Η ναζιστική οργάνωση παραπαίει και, ενόψει της τελικής απόφασης της δίκης τους, είναι ξεκάθαρα οργανωτικά αποδεκατισμένη, αποτέλεσμα μακροχρόνιων αγώνων του αντιφασιστικού και εργατικού κινήματος. Ο αγώνας ενάντια στο φασισμό και τις εθνικιστικές κραυγές δεν τελειώνει με μία συγκέντρωση ή με το αποτέλεσμα μιας δίκης. Είναι ενδιάμεσες μάχες στον συνολικό πόλεμο. Μάχες που πρέπει να κερδηθούν μία προς μία, μαζικά και αποφασιστικά, μέχρι τον τελικό στόχο: το τσάκισμα των νεοναζί αλλά και την απονομιμοποίηση των εθνικιστικών και ρατσιστικών “ιδεών” τους από την κοινωνία για πάντα.

Κίνηση “Απελάστε το Ρατσισμό”

Πηγή: kar.org.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.