Ρουμανία: Η απεργία στην «Astra Rail», ή πως ντόπιοι και μετανάστες εργάτες έδωσαν κοινό αγώνα

image_pdfimage_print
Παρακάτω δημοσιεύουμε άρθρο για την σημαντική απεργία εργαζομένων στη Ρουμανία, με στοιχεία από τους συντρόφους της Mana de Lucru, της αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στην Ρουμανία
Στα μέσα Μάη, το μεγαλύτερο εργοστάσιο κατασκευής βαγονιών τρένων στην Ευρώπη, το «Astra Rail», στην Ρουμάνικη πόλη Αράντ, παρέλυσε από μια απεργία πολύ ψηλού συμβολισμού. Λίγες μέρες πριν είχε ανακοινωθεί η δραματική μείωση των μισθών των ξένων εργατών που είχε φέρει πρόσφατα η εταιρεία από την Ινδία με ειδική σύμβαση. Ακόμα χειρότερα τους ανακοινώθηκε πως θα κρατηθεί από τον μισθό τους και το κόστος του εισιτηρίου! Η αντίδρασή τους ήταν αναπόφευκτη καθώς βρέθηκαν στο τέλος του μήνα με μηδέν μισθό!
Ευτυχώς οι Ρουμάνοι εργάτες του εργοστασίου δεν έπεσαν στην παγίδα να αποδεχθούν αυτό το σκάνδαλο εκμετάλλευσης των μεταναστών συναδέλφων τους. Σε ένδειξη ταξικής αλληλεγγύης τους έφεραν φαγητό από τα σπίτια τους και την Πέμπτη 9 Μάη, όλοι, και οι 1.200 εργαζόμενοι του εργοστασίου κατέβηκαν σε απεργία –την μαζικότερη που έχει γίνει στο εργοστάσιο εδώ και 20 χρόνια. Κεντρικά αιτήματα ήταν η επιστροφή των χρημάτων που κρατήθηκαν από τους Ινδούς και οι αυξήσεις σε όλους τους μισθούς 30-40%!

***

Έτσι οι απεργοί πέρασαν απευθείας στην αντεπίθεση. Γνωρίζουν πως οι νέοι ιδιοκτήτες του εργοστασίου (σ.σ. εξαγοράστηκε στα τέλη του ‘18), η Αμερικάνικη πολυεθνική «Greenbier Companies», είναι μια υπερδύναμη στον κλάδο. Μόνο στην περιοχή έχουν τρία εργοστάσια στη Ρουμανία, τρία στην Πολωνία και ένα στην Τουρκία. Και ανακοίνωσαν καθαρά κέρδη 151,8 εκατομμύρια δολάρια για το 2018!
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως η απεργία ξέσπασε αυθόρμητα και δεν πέρασε μέσα από διαδικασίες του επίσημου σωματείου. Εγγεγραμμένα μέλη του είναι το 37% των Ρουμάνων εργαζομένων και κανείς από τους Ινδούς. Για αυτό και κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων της ηγεσίας του σωματείου με την ιδιοκτησία, υπήρχε διάχυτη καχυποψία.

***

Μια μέρα μετά, την Παρασκευή 10 Μάη, οι εργαζόμενοι στο δεύτερο εργοστάσιο της «Greenbier Companies» στην πόλη Καρακάλ στη Νότια Ρουμανία, επηρεασμένοι από το παράδειγμα των συναδέλφων τους κατέβηκαν κι αυτοί σε απεργία με τα ίδια αιτήματα.
Πολύ γρήγορα, την Δευτέρα 13 Μάη, η εργοδοσία ανακοίνωσε αύξηση 10% σε όλους τους μισθούς μέσα στο μήνα και νέα αύξηση 5% τον Σεπτέμβρη. Την Τρίτη 14 Μάη ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων επέστρεψε στην δουλειά του, αλλά με το αίσθημα ότι θα ξαναβγεί σε απεργία όταν χρειαστεί.

***

Η απεργία στα δύο εργοστάσια της «Greenbier Companies» δεν ήταν πάντως κεραυνός εν αιθρία. Τις δύο προηγούμενες 10ετίες εκατομμύρια Ρουμάνοι μετανάστευσαν εξαιτίας της φτώχειας. Σαν αποτέλεσμα προέκυψε έλλειψη φτηνών εργατικών χεριών για τον Ρουμάνικο καπιταλισμό. Μόνο στον κλάδο του τουρισμού καταγράφεται έλλειψη 150.000 εργαζομένων. Αλλά οι καπιταλιστές προτίμησαν να εισάγουν φτηνά χέρια από τρίτες χώρες εκτός Ε.Ε., παρά να δώσουν αυξήσεις στους Ρουμάνους εργαζόμενους για να μην μεταναστεύουν οι ίδιοι. Έτσι το φαινόμενο της εισαγωγής Ινδών, Νεπαλέζων, Βιετναμέζων και Κινέζων εργατών ενισχύεται. Και μαζί και η προσπάθεια της Ρουμάνικης αστικής τάξης να διασπάσει συνολικά τους εργαζόμενους, πάνω στις γραμμές της θρησκείας ή της εθνικής καταγωγής.
Η απεργία στο εργοστάσιο «Astra Rail» στην Αράντ έχτισε ένα παράδειγμα χρησιμότατο για όσα έρχονται.
http://www.antinazizone.gr/2019/05/astra-rail.html?m=1&fbclid=IwAR12bdhQBYpgN2LDTaGbdEN686VrB9ERAaRW9e3RqUL1x7ipEUOAkdL1xgU

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.