Πώς κολλάει ο ιός όταν είσαι μέσα στο αυτοκίνητο;

image_pdfimage_print

του Μάριου Αυγουστάτου

Η ΝΔ αποφάσισε την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στο κέντρο της Αθήνας για λόγους… δημόσιας υγείας!

Πιο συγκεκριμένα, αποφάσισε απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων στην περιοχή μεταξύ των οδών: Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου – Μητροπόλεως και στο τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς ως την οδό Αγ. Ασωμάτων. Για τους παραβάτες προβλέπονται πρόστιμα… ύψους 150 ευρώ.

Γιατί; «Για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας που συνίστανται στη μείωση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού COVID-19».

Απ’τη μια λένε θα αποτραπεί η μετάδοση του κορωνοϊού με την απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων. Απ’ την άλλη, μας προτρέπει η κυβέρνηση να χρησιμοποιούμε τα ΙΧ για να περιορίζεται ο συνωστισμός στα ΜΜΜ; Μάλιστα, σαφές και επιστημονικό.

Σε άλλα νέα, επιτρέπονται οι αφίξεις αεροπλάνων με τουρίστες από το εξωτερικό. Σε άλλα νέα, είναι ασφαλές να ανοίγουν τα σχολεία για τα παιδιά.

Στα αεροπλάνα οι θέσεις θα είναι πλήρεις. Σε υπεραστικά ΚΤΕΛ, τουριστικά λεωφορεία και λεωφορεία ιχ επιτρέπεται η πλήρωση των θέσεων έως 50%, μέχρι την 31η Μαΐου, οπότε και θα επανεξεταστεί το εν λόγω πλαίσιο, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Στα πλοία, μέχρι 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.

Στις παραλίες ελάχιστη απόσταση ανάμεσα σε δύο ξαπλώστρες που βρίσκονται σε διαφορετικές ομπρέλες ορίζεται στο 1,5 μέτρο, ενώ ο μέγιστος αριθμός ατόμων είναι 40 ανά 1.000τ.μ. Α ναι, απαγορεύεται και το αλκοόλ. Γιατί αν πιεις, θα αρχίσεις να αγκαλιάζεις όποιον/α βρίσκεται κοντά σου.

Ας μας εξηγήσουν λοιπόν. Πως κολλάει ο ιός όταν είσαι μέσα σε αυτοκίνητο;

Γιατί άραγε το κάνουν αυτό;

Διαβάζουμε: η απόφαση ελήφθη και μετά από πρόταση του Δήμου της Αθήνας, ώστε να υλοποιηθεί ο “Μεγάλος Περίπατος”. Μια απόφαση που πάρθηκε από το δημοτικό συμβούλιο της Αθήνας σε… έκτακτη συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης στις 11 Μαΐου, στο οποίο οι αριστερές παρατάξεις αποχώρησαν διαμαρτυρόμενες για τη μεθόδευση.

Ήταν μια παρωδία συζήτησης, ένας πραξικοπηματικός αποκλεισμός των κινημάτων της Αθήνας, που θα έπρεπε να έχουν λόγο σε δημόσια διαβούλευση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Αποκλείστηκε ο κόσμος που δίνει μάχες στις γειτονιές για να σώσει τους ελεύθερους χώρους και το πράσινο: το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τον Ποδονίφτη, τον Ιλισσό, του Φιλοπάππου, την Ακαδημία Πλάτωνος. Απέκλεισαν και τους μικρομαγαζάτορες και επαγγελματίες που επιβιώνουν απέναντι στα μεγαθήρια των mall στις παρυφές των νέων ξενοδοχείων του κέντρου.

Το κίνημα που τάχθηκε κατά του περιβαλλοντοκτόνου νόμου του Μητσοτάκη φιμώθηκε επίσης.

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Μπακογιάννης για την “ανάπλαση” του κέντρου της Αθήνας έχει μοναδικό κριτήριο τα συμφέροντα των βαρώνων της τουριστικής ανάπτυξης, με πλήρη υπονόμευση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων και των φτωχότερων κατοίκων της πόλης και των μεταναστ(ρι)ών / προσφυγ(ισσ)ων. Ένα “καθαρό” και αποστειρωμένο κέντρο της Αθήνας, δωράκι στα μεγάλα συμφέροντα. Πλασάρεται ως κάτι που θα βελτιώσει τις ζωές των πολιτών της Αθήνας, αλλά είναι απλά μια ακόμα προσαρμογή στην πράσινη ανάπτυξη του Μητσοτακέικου, ένας ακόμα εξευγενισμός (gentrification) του κέντρου της Αθήνας, σε μεγάλη κλίμακα! Για άλλη μια φορά κάνουν την κρίση ευκαιρία και εκμεταλλεύονται την πανδημία για να περάσουν τις πολιτικές τους.

Η απάντησή μας

Η μόνη ρεαλιστική απάντηση είναι οι μαζικοί αγώνες και στις γειτονιές και στο κέντρο και παντού. Να δυναμώσουμε τις απεργίες και τις κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών, των εργαζόμενων στα νοσοκομεία, των καλλιτεχνών, των προσφυγ(ισσ)ων και μεταναστ(ρι)ών, της νεολαίας ενάντια στις πολιτικές “νόμου και τάξης” στις πλατείες και των κινημάτων για το περιβάλλον. Να χτίσουμε ένα κίνημα αντίστασης και ανατροπής που θα ανοίξει το δρόμο για να μπουν οι ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη τους.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.