Πρωτομαγιά 2020: παρά το κορωνοϊό μια μεγάλη και δυναμική συγκέντρωση και πορεία!

image_pdfimage_print

Από την Πρωτομαγιά του 1886 στο Σικάγο, στη Θεσσαλονίκη, στην Καισαριανή το 1944 μέχρι και σήμερα την Πρωτομαγιά του 2020 η μέρα αυτή αποδίδει φόρο τιμής στους διαχρονικούς αγώνες των εργατών όλου του κόσμου για το δικαίωμα στην αξιοπρεπή εργασία.
Σήμερα 134 χρόνια μετά την πρώτη απεργία διεκδίκησης εργατικών δικαιωμάτων 3500 στόματα φώναζαν στους δρόμους της Αθήνας καταγγέλλοντας την εργοδοτική αυθαιρεσία και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Ακολουθώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, διατηρώντας ασφαλείς αποστάσεις και έχοντας προφυλάξει μάτια μύτη χέρια με μάσκες και γάντια, οι εργαζόμενοι πρωτοβάθμιων σωματείων και πολιτικές οργανώσεις της Αριστεράς διαδήλωσαν για το αυτονόητο δικαίωμα όλων των ανθρώπων στην ασφαλή εργασία.
Σε αυτό το δύσκολο διάστημα της πανδημίας που έχει πλήξει όλη την ανθρωπότητα οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν σηκώσει όλο το βάρος της κρίσης. Κοινό σύνθημα όλων ήταν να μην πληρώσει ο λαός την οικονομική κρίση που έπεται αυτής της πρωτόγνωρης πανδημίας και να αντισταθεί με συλλογικότητα στα αντεργατικά μέτρα, στην αποδυνάμωση των φτωχότερων και στην ενίσχυση του κεφαλαίου σε βάρος των αδυνάτων.
Τα αιτήματα της φετινής ιδιαίτερης Πρωτομαγιάς είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και της δημόσιας υγείας με επαρκώς στελεχωμένα νοσοκομεία, με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ειδικά τώρα που είναι η βασικότερη άμυνα μας απέναντι στην υγειονομική κρίση του κορωνοϊού. Κυριάρχησαν συνθήματα για την προστασία των αδυνάτων, των προσφύγων και των μεταναστών που βιώνουν την πανδημία σε στρατόπεδα χωρίς να τους αναγνωρίζεται κανένα ανθρώπινο δικαίωμα στην ασφαλή διαβίωση και μέτρων προστασίας από το νέο ιό.
Η σημερινή μαζική διαδήλωση ήταν μια απάντηση ενάντια στην κρατική καταστολή που εκμεταλλευόμενη τα μέτρα εξάπλωσης του ιού αυθαιρετεί και καταργεί κάθε ανθρώπινη αντιμετώπιση με αναίτιες συλλήψεις, ξυλοδαρμούς και επιβολή προστίμων.
Κάθε Πρωτομαγιά θα μας υπενθυμίζει ότι οι διεκδικήσεις για ένα κοινωνικό κράτος με δικαίωμα στην ασφαλή εργασία και την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων θα γίνονται μέσα από τους διαρκείς αγώνες της εργατικής τάξης.

φωτο Χρήστος Κατόπης

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.