Πραγματικοί αγώνες τώρα!

image_pdfimage_print

Για την υπεράσπιση όλων των θέσεων εργασίας, για την κατάργηση του προσοντολόγιου, για τη µονιµοποίηση όλων των αναπληρωτών

Του Ελισσαίου Φάκαρου, αναπληρωτή εκπαιδευτικο

 

Βρισκόµαστε στην πιο κρίσιµη περίοδο για το µέλλον των χιλιάδων αναπληρωτών στην εκπαίδευση. Καθώς το υπουργείο ετοιµάζεται να φέρει την πρώτη προκήρυξη για τις «προσλήψεις» στην ειδική αγωγή (χωρίς χρονικό ορίζοντα στην υλοποίησή τους) µέσω του προσοντολόγιου, µέσω της προσπάθειας επιβολής των τριµελών επιτροπών «εκπαιδευτικής υποστήριξης» θέλει να ξεµπερδεύει µε τον θεσµό της παράλληλης στήριξης άµεσα και µε τα τµήµατα ένταξης στη συνέχεια, ενώ ανοίγοντας την «πονηρή» συζήτηση της αλλαγής του σχολικού ωραρίου σε 9 π.µ-3 µ.µ., επιχειρεί να καταργήσει ολοκληρωτικά και τον θεσµό του ολοήµερου σχολείου.

Γίνεται ξεκάθαρο λοιπόν ότι από του χρόνου θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά και θα µειωθεί το επίπεδο της παρεχόµενης δηµόσιας εκπαίδευσης.

Το υπουργείο, αφού θέλει όλους τους αναπληρωτές πελάτες στις µπίζνες των επιµορφώσεων, σκοπεύει µε την καθιέρωση του προσοντολόγιου και στις επόµενες ελάχιστες συµβάσεις να µεταθέσει τις ευθύνες του για την ανεργία στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα ή καλύτερα δεν αγόρασαν αρκετά διπλώµατα.

Μπροστά σε αυτές τις ιστορικές προκλήσεις για τον κλάδο, η ∆ΟΕ έχει περάσει από την απραξία του προηγούµενου διαστήµατος στην πλευρά της υποστήριξης των κυβερνητικών «µεταρρυθµίσεων». Η σηµερινή ηγεσία της ∆ΟΕ καλωσορίζει την αξιολόγηση µέσω της αποτίµησης του σχολικού έργου και αποφεύγοντας να πει το παραµικρό για τους µισθούς πείνας, στέλνει τους χιλιάδες εκπαιδευτικούς στα δικηγορικά γραφεία να διεκδικούν τα ψίχουλα των αναδροµικών του 13ου και 14ου µισθού. Η ηγεσία της οµοσπονδίας, λειτουργώντας σαν γραφείο Τύπου του Γαβρόγλου, µας καλεί να πανηγυρίσουµε την επέκταση της δίχρονης προσχολικής αγωγής, χωρίς να αναφέρει ότι συνεχίζουν να µένουν απέξω όλοι οι µεγάλοι δήµοι της χώρας, άρα και η πλειονότητα των προνηπίων.

Το θράσος, όµως, της ηγεσίας της ∆ΟΕ και του υπουργείου ξεχειλίζει στην περίπτωση της επέκτασης της άδειας λοχείας στους 3,5 µήνες, έναν µήνα παραπάνω δηλαδή από ό,τι ίσχυε έως τώρα, χωρίς τίποτα όσον αφορά την επαπειλούµενη και την άδεια κύησης.

Οι εκπαιδευτικοί της βάσης, όλοι και όλες εµείς που υπερασπιζόµαστε το δηµόσιο σχολείο, δεν σηκώνουµε λευκή σηµαία. Το αποδείξαµε µε τις κινητοποιήσεις του Ιανουαρίου. Το αποδεικνύουµε αυτή την περίοδο µε το σπάσιµο των σεµιναρίων των συντονιστών για την αξιολόγηση, τις αποφάσεις δεκάδων πρωτοβάθµιων συλλόγων ενάντια στην αξιολόγηση και τη συγκρότηση των τριµελών επιτροπών.

Χρειάζεται, όµως, ουσιαστικός αγώνας από όλο τον κλάδο ΤΩΡΑ.

Απαιτούµε η ∆ΟΕ να καλύψει µε 24ωρη απεργία την κινητοποίηση στις 14 Μαρτίου, ζητάµε νέο κύκλο γενικών συνελεύσεων για την προετοιµασία ενός νικηφόρου απεργιακού αγώνα, έχουµε τη «µαγιά» των επιτροπών αγώνα και των απεργιακών ταµείων και προτείνουµε την επέκτασή τους σε όλους τους συλλόγους.

Οι εκπαιδευτικοί δεν µπορούν να µείνουν θεατές και εγκλωβισµένοι/ες στο προεκλογικό δίπολο Τσίπρα-Μητσοτάκη για το ποιος εφαρµόζει καλύτερα τα µνηµόνια και τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ.

Θα υπάρχουµε και θα ακουγόµαστε µόνο όσο αγωνιζόµαστε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.