ΠΟΠΟΚΠ: Συνέδριο γραφειοκρατών και κοροϊδίας

image_pdfimage_print

Του Χρήστου Βαγενά*

Στις 28-29 Ιούνη πραγµατοποιήθηκε στην Αθήνα το 33ο Τακτικό Συνέδριο της ΠΟΠΟΚΠ (Πανελλήνια Οµοσπονδία Προσωπικού Οργανισµών Κοινωνικής Πολιτικής).

Συνήθως το µοναδικό θετικό που έχουν αυτά τα συνέδρια, είναι η παρουσίαση στοιχείων από τη συνδικαλιστική γραφειοκρατία για την κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της ∆ηµόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης. Έτσι έγινε και τώρα, όταν η ηγεσία της «Κίνησης Αγωνιστικής Συσπείρωσης» αναφέρθηκε στα λογιστικά τρικ που χρησιµοποιεί το Υπ. Εργασίας για να παρουσιάσει πλεόνασµα στον ΕΦΚΑ, ο οποίος τελικά έχει έλλειµµα που πλησιάζει το 1 δισ. Πράγµατα γνωστά για τους εργαζόµενους, όπως και για την παράταξη µας, η οποία εδώ και µήνες έχει αναδείξει στο σχετικό θέµα στοιχεία που είναι όµως άγνωστα για τον πολύ κόσµο. Εδώ τελειώνουν όµως και τα θετικά του συνεδρίου.

Η συνδικαλιστική ηγεσία δεν πρότεινε συγκεκριµένο πρόγραµµα δράσης, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζοµένων και του κινήµατος, ενώ παρουσίασε σαν επιτυχηµένο απολογισµό της προηγούµενης περιόδου, 1 στάση εργασίας, 2 συµβολικές καταλήψεις και κάποιες ανακοινώσεις – εν µέσω τέτοιας έκτασης επίθεσης που δεχόµαστε σαν εργαζόµενοι στο χώρο της Κοινωνικής Ασφάλισης και της Κοινωνικής Πολιτικής!

Για τον προγραµµατισµό της επόµενης περιόδου έδωσε ραντεβού το Σεπτέµβρη και τη ∆ΕΘ! Κι ας συνεχίζεται ακόµα η µάχη της απεργίας-αποχής από την «αξιολόγηση»…

Στο οικονοµικό θέµα που είχε προκύψει µε τις µεγάλες οφειλές του συνδικάτου προς την Οµοσπονδία, αποδείχτηκε περίτρανα πως η πλειοψηφούσα παράταξη αδιαφορούσε για το θέµα, εφόσον η οφειλή αφορούσε σε συνέδρους που τη στήριζαν εκλογικά. Κινήσεις συγκάλυψης, κακοδιαχείρισης, εξαπάτησης, αυταρχισµού και ηγεµονισµού από την παράταξη που ασκεί τη διοίκηση της ΠΟΠΟΚΠ, καθώς ο πρώην πρόεδρος του συνδικάτου και µέλος στο ∆Σ, που δηµιούργησε την οφειλή, συνέχισε τις υπεκφυγές µε αστείες δικαιολογίες.

Στη σχετική ψηφοφορία, το αποτέλεσµα κατά του οικονοµικού απολογισµού ήταν 38,14%, από τα πιο υψηλά που έχουν σηµειωθεί.

Ένα άλλο αξιοπρόσεκτο στοιχείο του συνεδρίου αποτελεί η πρώτη επίσηµη παρουσίαση µιας παράταξης, της «Ενωτικής Αγωνιστικής Εκ Κίνησης», που αποτελεί τµήµα της παράταξης του Σύριζα στην Α∆Ε∆Υ. Μια παράταξη που συνολικά κάνει ξεκάθαρα κυβερνητικό συνδικαλισµό, που καταψηφίζει αποφάσεις για κινητοποιήσεις (όπως η απεργία-αποχή από την «αξιολόγηση»), που γράφει ανακοινώσεις στήριξης προς την κυβέρνηση και θεωρεί ότι για όλα τα προβλήµατα που αντιµετωπίζουµε φταίνε οι προηγούµενοι και όχι αυτοί που τώρα εφαρµόζουν αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές.

Συνεργάστηκαν πολύ εύκολα µε άτοµα και παρατάξεις που στο παρελθόν συµµετείχαν σε άλλα κυβερνητικά κόµµατα και είναι «όπου φυσάει ο άνεµος». Βγήκαν µάλιστα και µοίρασαν ανακοίνωση (κάποιοι ίσως για πρώτη φορά στη ζωή τους), η οποία κατηγορεί την ΠΟΠΟΚΠ ότι είναι «όχι σε όλα» (αυτή την ΠΟΠΟΚΠ µε την 1 στάση εργασίας) και ότι ο ΕΦΚΑ αποτελεί ένα εγχείρηµα για την επιβίωση της Κοινωνικής Ασφάλισης!

Ένα πολύ προβληµατικό στοιχείο για το συνέδριο ήταν η τοποθέτηση συνέδρου από τη βόρεια Ελλάδα, που ζήτησε η Οµοσπονδία να βγάλει ανακοίνωση κατά της συµφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ και κατά της χρήσης του ονόµατος Μακεδονία από τους γείτονες!

Μια εντελώς προβληµατική πρόταση για τα συνδικάτα που έχουν αναφορά και υπερασπίζονται την εργατική τάξη και όχι τα συµφέροντα των αρχουσών τάξεων, που για τα συµφέροντά τους διαιρούν τους ανθρώπους.

Οι οµιλητές της Ενωτικής Αριστερής Κίνησης, αναφερθήκαµε στα προβλήµατα που έχει δηµιουργήσει η κρίση και η όξυνση των ανταγωνισµών του κεφαλαίου και πώς επηρεάζουν τις ζωές µας. Καταγγείλαµε την ηγεσία της ΠΟΠΟΚΠ για την ουσιαστική απραξία της το προηγούµενο διάστηµα και την απουσία δράσεων, όπως και για το χρέος που δηµιούργησαν προκειµένου να µαζέψουν ψήφους για τις καρέκλες.

Προειδοποιήσαµε για τις συµµαχίες που έχουν ήδη προκύψει για το κυνήγι των θέσεων ενόψει του επόµενου εκλογοαπολογιστικού συνεδρίου, αλλά και για τα ευτράπελα που θα έχουµε τις επόµενες µέρες µε την κατάθεση υποψηφιοτήτων για τα Υπ. Συµβούλια του ΕΦΚΑ και τις συµπράξεις που θα προκύψουν.

Τέλος ανανεώσαµε το ραντεβού µας σε οποιαδήποτε εργατική κινητοποίηση προκύψει, µε επόµενο σταθµό την αντιπολεµική-αντινατοϊκή διαδήλωση στις 11 Ιούλη, για την οποία καταθέσαµε και ψήφισµα για συµµετοχή της οµοσπονδίας σε αυτήν.

*µέλος στο ∆Σ της ΠΟΠΟΚΠ µε την ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.