Πολιτικό «παιχνίδι» της κυβέρνησης με τις συντάξεις

image_pdfimage_print

Του Χρήστου Βαγενά

Από το «παράλληλο πρόγραµµα» του 2015,
στη «µη περικοπή των συντάξεων» του 2018-19

Στις εκλογές του Σεπτέµβρη του 2015 ήταν το «παράλληλο πρόγραµµα» και τα «ισοδύναµα µέτρα» – που µετεκλογικά αποδείχτηκαν προεκλογικές σαπουνόφουσκες. Στις επερχόµενες εκλογές του 2019, είναι η καλλιέργεια προσδοκιών ότι µετά την «καθαρή έξοδο» από τα µνηµόνια θα υπάρξουν παροχές και ελαφρύνσεις για τους οικονοµικά ασθενέστερους. Βασική αιχµή του νέου οιονεί προεκλογικού προγράµµατος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η µη περικοπή των συντάξεων από 01/01/2019 (κύριων και επικουρικών), που είχαν εκδοθεί πριν την ψήφιση του νόµου-τερατουργήµατος του Κατρούγκαλου (ν.4387/12-05-2016), όπως προβλέπεται και έχει συµφωνηθεί µε τους δανειστές.

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή δύο προσχέδια για τον προϋπολογισµό του 2019, στο ένα εκ των οποίων δεν περιλαµβάνεται το µέτρο µείωσης των συντάξεων από 01/01/2019. Στην πραγµατικότητα όµως, αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση µε τους δανειστές (παρά το «τέλος» των µνηµονίων) δεν είναι η κατάργηση των µειώσεων, αλλά η αναστολή εφαρµογής αυτών των περικοπών για κάποιο χρονικό διάστηµα. Αν οι δανειστές θα κάνουν ή όχι αυτό το προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση, εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και είναι αντικείµενο πολιτικής -και όχι τεχνοκρατικής- διαπραγµάτευσης. Η τελική απόφαση θα ληφθεί το αργότερο στις αρχές ∆εκέµβρη.

 

Η σκληρή πραγµατικότητα της συντριβής των συντάξεων

Αυτές οι περικοπές στην «προσωπική διαφορά», που αφορούν εκατοµµύρια συνταξιούχους, είναι ουσιαστικά η επέκταση της εφαρµογής του νόµου Κατρούγκαλου και στους συνταξιούχους που είχαν υποβάλλει αιτήσεις συνταξιοδότησης πριν τις 12/05/2016 και δεν είχαν επηρεαστεί από τις ληστρικές περικοπές του συγκεκριµένου νόµου-σφαγείου.

Από την κυβέρνηση Τσίπρα βέβαια έχουν γίνει ήδη δεκάδες περικοπές σε αυτές τις συντάξεις-πείνας και πριν την ψήφιση του νόµου Κατρούγκαλου, µε αυξήσεις σε κρατήσεις, εφαρµογή νέων κρατήσεων, µειώσεις κατώτερων συντάξεων και αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Την ίδια ώρα το ΕΚΑΣ, που δίδεται ακόµα σε κάποιες δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχων, από 01/01/2019 θα πάει στα 12 € (!) από 35 € που είναι σήµερα και θα καταργηθεί από 01/01/2020, ενώ οι νέοι συνταξιούχοι έχουν µειώσεις στις συντάξεις τους σε σχέση µε το προηγούµενο καθεστώς από 10% – 40%! Ειδικά οι συντάξεις θανάτου και όσοι κατέβαλλαν υψηλές εισφορές (που τους έδινε το δικαίωµα για υψηλότερες συντάξεις) κυριολεκτικά τσακίζονται.

Επίσης η µείωση του αφορολόγητου από 01/01/2020 παραµένει ενεργή και αυτό θα σηµάνει νέα µείωση στις συντάξεις-πείνας από 50 έως 650 € ετησίως.

Η µέση κύρια σύνταξη υπολογίζεται τώρα σε 723 € µικτά µηνιαίως, ενώ η µέση επικουρική σε 172 €. Εκτιµάται από τα στοιχεία ότι 1.157.375 συνταξιούχοι λαµβάνουν µηνιαία σύνταξη κάτω από 500 € µικτά.

Εδώ πρέπει να επισηµάνουµε ότι κάποια Ταµεία (π.χ. ΟΑΕΕ) δεν έχουν ολοκληρώσει ακόµα τον επανυπολογισµό των παλιών συντάξεων, ώστε να έχουν προσδιορίσει και την προσωπική διαφορά. Επίσης τα Επικουρικά Ταµεία εκτίµησαν την προσωπική διαφορά των επικουρικών µε µαθηµατικούς τύπους αµφιβόλου ορθότητας …

 

Προεκλογική «αβάντα» από τους δανειστές;

Το σίριαλ της διαπραγµάτευσης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ για τις συντάξεις έχει ήδη ξεκινήσει, µε πολλές πλευρές των δανειστών και της ΕΕ να εµφανίζονται διατεθειµένες να δεχτούν την πρόταση για µη εφαρµογή των µειώσεων από 01/01/2019. Αν συµβεί αυτό, θα έχουµε και επίσηµα πλέον τη µετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ σε εκλεκτού κόµµατος της αστικής τάξης, που του δίνουν αυτή την προεκλογική «αβάντα» ώστε να παραµείνει σαν δεύτερος ισχυρός «παίκτης» του αστικού-µνηµονιακού πολιτικού συστήµατος.

Θυµίζουµε πως όταν η κυβέρνηση Σαµαρά-Βενιζέλου διεκδίκησε από τους δανειστές περίοδο χάριτος ενόψει των εκλογών του 2015, η τρόικα αρνήθηκε, θυσιάζοντας τότε τα παιδιά της (Ν∆-ΠΑΣΟΚ), προκειµένου να ενεργοποιήσει τη διαδικασία «προσαρµογής» του ΣΥΡΙΖΑ στο µνηµονιακό καθεστώς.

Η κυβέρνηση της «κωλοτούµπας» για άλλη µια φορά υπόσχεται ότι δεν θα εφαρµόσει µέτρα που έχει η ίδια ψηφίσει (ν.4472/19-5-2017) για την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς, ενώ ταυτόχρονα έχει ψηφίσει και δεσµευτεί για µείωση των συνταξιοδοτικών δαπανών κατά 3 δισ. € για το 2019 σε σχέση µε το 2018 και συνολικά κατά 7,8 δισ. € την επόµενη τριετία, µειώνοντας τις συνταξιοδοτικές δαπάνες από 16% του ΑΕΠ σε 12,62% το 2022 (ν. 4549/2018). Τώρα υπόσχεται ότι όλα αυτά θα επιτευχθούν χωρίς µείωση των συντάξεων!

Η διαπραγµάτευση ξεκίνησε, µε ελέγχους και  αξιολογήσεις της ελληνικής οικονοµίας (κι ας επιστρέψαµε στην Ιθάκη…), µε το ∆ΝΤ και την ΕΕ να εναλλάσσονται στο ρόλο του κακού και του «καλού», παίζοντας µε τις αγωνίες και τις ανάγκες των συνταξιούχων και της φτωχοποιηµένης ελληνικής κοινωνίας.

∆εν πρέπει να τους πιστέψουµε και να τους εµπιστευτούµε! Το εργατικό κίνηµα, οι συνταξιούχοι και η νεολαία πρέπει να συνεχίσουµε και να µαζικοποιήσουµε τις κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει ελπιδοφόρα το φθινόπωρο και να διεκδικήσουµε αυξήσεις στους µισθούς και τις συντάξεις, µόνιµη και σταθερή εργασία, ζωή µε αξιοπρέπεια και κατάργηση των µνηµονιακών νόµων.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.