Ο κορωνοϊός είναι το σύμπτωμα – Ο καπιταλισμός και οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές η αιτία

image_pdfimage_print

Η εξάπλωση του νέου ιού με χιλιάδες θύματα και κρούσματα παγκόσμια, με επίκεντρο σήμερα τις χώρες της Ευρώπης είναι σύμπτωμα ενός άρρωστου καπιταλιστικού συστήματος. Η κατάσταση πανδημίας θέτει σοβαρά ερωτήματα για τη δημόσια υγεία, προστασία και εν τέλει την επιβίωση του πληθυσμού. Το πρώτο που αναδεικνύει η ταχεία εξάπλωση της νόσου είναι η κατάρρευση των δημόσιων συστημάτων υγείας, που προήλθε από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που άσκησαν οι κυβερνήσεις των κρατών της ΕΕ. Οι περικοπές στις δαπάνες για τη δημόσια περίθαλψη, η έλλειψη προσωπικού και υποδομών στα δημόσια νοσοκομεία, είναι η πραγματική αιτία των χιλιάδων θανάτων και της ταχύτατης εξάπλωσης της νόσου και όχι κάποια γενική και αφηρημένη «ατομική ευθύνη». 

Οι ανησυχίες καπιταλιστών και κυβερνήσεων είναι υποκριτικές. Τα στοιχειώδη μέτρα που παίρνουν δε στοχεύουν στον πραγματικό περιορισμό της εξάπλωσης αλλά στον περιορισμό των ζημιών στα κέρδη των επιχειρήσεών τους. Μετά τη βουτιά στα χρηματιστήρια και την επιβράδυνση μιας από τις πιο ισχυρές οικονομίες του πλανήτη με αφορμή τον κορωνοϊό, αυτή της Κίνας, αστοί οικονομολόγοι επιβεβαιώνουν το προφανές. Το ενδεχόμενο νέου επεισοδίου οικονομικής κρίσης είναι άμεσα ορατό και οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να διαχειριστούν αυτό το ενδεχόμενο με ενέσεις ρευστότητας δε φαίνεται να αποδίδουν, παρά την προσωρινή σταθεροποίηση των δεικτών. Μπροστά στο ενδεχόμενο οικονομικής ύφεσης οι κυβερνήσεις της Βρετανίας (και των ΗΠΑ) ανακοινώνουν με καθυστέρηση ή καθόλου μέτρα προστασίας για τον πληθυσμό. Η κυβέρνηση της Ιταλίας κλείνει τα δημόσια σχολεία μόλις πέντε μέρες πριν την Ελλάδα (!) ενώ τα κρούσματα και τα θύματα στη χώρα είναι ήδη εκατοντάδες. 

Στην Ελλάδα οι πολιτικές των κυβερνήσεων (και ο Σύριζα ανάμεσα σε αυτές) των μνημονίων και της ΝΔ σήμερα είναι υπεύθυνες για την αδυναμία αντιμετώπισης του ιού. Οι 30.000 κενές οργανικές θέσεις στο δημόσιο σύστημα υγείας και οι λιγοστές αναλογικά με τον πληθυσμό Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (που έμεναν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού) είναι η αιτία των θανάτων και της εξάπλωσης. Οι 2.000 προσλήψεις που εξαγγέλθηκαν στην υγεία, αν γίνουν τελικά, αφορούν τετράμηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου και δεν αφορούν σε μόνιμο προσωπικό. Τα υπόλοιπα μέτρα της κυβέρνησης, τα οποία σιγοντάρουν και τα συστημικά ΜΜΕ, «μείνετε σπίτι» και «χειροκροτήστε από τα μπαλκόνια» (ενώ εκκλησίες και παπάδες λειτουργούν ακόμα κανονικά) είναι αστειότητες μπροστά στη σοβαρότητα μετάδοσης του ιού. Επιπλέον, είναι και άχρηστα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στα νοσοκομεία που διπλά απροστάτευτοι και παρά τις ελλείψεις και το προσωπικό κόστος, υπερβάλουν εαυτόν για να σώσουν τον πληθυσμό. 

Παρά την πανδημία, η κυβέρνηση της ΝΔ δε διστάζει να αξιοποιήσει το κλίμα φόβου και εσωστρέφειας του κόσμου για προχωρήσει πιο εύκολα μια σειρά αντεργατικά νομοσχέδια όπως αυτό που αφορά στην απαγόρευση των διαδηλώσεων το οποίο θα φέρει στη βουλή τις επόμενες βδομάδες ή να χρησιμοποιήσει την καταστολή για να εκκενώσει κατάληψη προσφύγων στην Αθήνα. Επιπλέον, είναι προφανές ότι μια σειρά από μέτρα που εφαρμόζονται στους εργασιακούς χώρους αυτή την περίοδο δοκιμάζονται για να μείνουν όποτε χρειαστεί: εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθητών, γενίκευση εκ περιτροπής εργασίας, απολύσεις, φοροαπαλλαγές σε επιχειρήσεις κλπ. Είναι σίγουρο ότι κεφάλαιο και κυβέρνηση προετοιμάζονται να φορτώσουν τα βάρη μιας νέας κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Γι αυτό είναι σημαντικό απ΄τη μεριά των από κάτω να μην αποδεχτούμε το κλίμα τρομοκρατίας και συναίνεσης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση. Όχι γιατί ο ιός δεν είναι απειλητικός, αλλά γιατί για να αντιμετωπιστεί χρειάζεται να παλέψουμε, όχι να σιωπήσουμε. 

Διεκδικούμε:

Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην υγεία

Eπίταξη των ιδιωτικών κλινικών και ιδιαίτερα των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών

Δωρεάν παροχή υγειονομικού υλικού προστασίας για όλους-ες

Ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες υγείας για όλους, ντόπιους μετανάστες και πρόσφυγες, ανασφάλιστους

Να κλείσουν οι εκκλησίες

Καμία απώλεια μισθού, καμία απόλυση, καμία συρρίκνωση δικαιωμάτων, σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα 

Στήριξη εργαζομένων που χάνουν το εισόδημά τους επειδή κλείνουν οι επιχειρήσεις στις οποίες δουλεύουν με κυβερνητική απόφαση

Διάθεση για την υγεία και παιδεία των ποσών που  θα προκύψουν από την προδιαγραφόμενη μείωση των στόχων για το πλεόνασμα

Πολιτική οργάνωση Κόκκινο Νήμα

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.