ΟΙ “ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ”-ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ – Να στηρίξουμε τον αγώνα τους

image_pdfimage_print

Ομιλία-παρέμβαση των εκπροσώπων του Νομού Ηρακλείου του Ειδικού Προγράμματος του ΟΑΕΔ στο 26ο Συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ ΕΤΑΜ (06/11/209)

Κύριε Πρόεδρε και αγαπητό προεδρείο,
Ευχαριστούμε που μας δεχτήκατε στο 26ο Τακτικό συνέδριο της ΠΟΣΕ ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ευχόμαστε επιτυχία στο έργο σας

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Διοικητά,
Συναδελφισσες και συνάδελφοι, κυρίες και κύριοι,

Εκπροσωπώντας τους εργαζομένους στο Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 5.500 ανέργους πτυχιούχους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε υπουργεία και εποπτευόμενους δημόσιους φορείς και συγκεκριμένα στον ΕΦΚΑ του Νομού Ηρακλείου, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις θέσεις μας αλλά και τους προβληματισμούς μας σχετικά με την επόμενη μέρα μετά τη λήξη του προγράμματος μας.

Σύμφωνα με τη Δημόσια Πρόσκληση 11/2018, στην οποία εμπίπτει το εν λόγω πρόγραμμα, στόχος είναι η άμεση αντιμετώπιση της ανεργίας των νέων πτυχιούχων και της αδυναμίας πρόσβασής μας στην αγορά εργασίας αλλά και η αντιμετώπιση του φαινομένου διαρροής επιστημονικού δυναμικού σε άλλες χώρες προς αναζήτηση εργασίας. Όμως με διάρκεια σύμβασης μόλις 1 έτους. Δηλαδή με το πέρας του προγράμματος, η επισφάλεια και η ρευστότητα, που υπάρχουν διάχυτες στην αγορά εργασίας, θα αποτελούν και πάλι καθημερινό φαινόμενο για χιλιάδες πτυχιούχους, μέχρι να προσληφθούν οι επόμενοι συμβασιούχοι και ούτω καθεξής. Το αποτέλεσμα αυτού είναι να εγκλωβιζόμαστε σε έναν κυκεώνα ελαστικής απασχόλησης που εναλλάσσεται με περιόδους ανεργίας, δηλαδή σε ένα καθεστώς μισοεργασίας-μισοανεργίας.

Από τις 1150 θέσεις που προκηρύχθηκαν σε όλες τις δομές του ΕΦΚΑ, υπολογίζεται τη δεδομένη στιγμή ότι καλύφθηκε περίπου το 80% αυτών, πράγμα που σημαίνει ότι περίπου 900 συμβασιούχοι πανελλαδικά καλύπτουμε τους τελευταίους 8 μήνες πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Με το πέρας του προγράμματος, δηλαδή στο διάστημα Φεβρουάριος-Μάρτιος του 2020, 900 άτομα θα απολυθούμε μαζικά. Ενώ μας έχει γίνει ξεκάθαρη από τους συναδέλφους και τους προϊστάμενούς μας η αναγκαιότητα παροχής των υπηρεσιών μας. Να υπενθυμίσω εδώ ότι, συγκεκριμένα στον ΕΦΚΑ, ενώ ο ρόλος μας θα ήταν εξαρχής πολύ συγκεκριμένος, σχεδόν άμεσα αποκτήσαμε προσωπικούς κωδικούς χειρισμού των πληροφοριακών συστημάτων και μπήκαμε στην πρώτη γραμμή εξυπηρέτησης κοινού, με υπομονή, ευγένεια και αποφασιστικότητα. Αναλάβαμε πρωτοβουλίες γιατί οι συνάδελφοι μας κάνουν να αισθανόμαστε κάτι παραπάνω από χρήσιμοι στη δουλειά μας.

Κύριε Υπουργέ και κ. Διοικητά,
Όσο καιρό εργαζόμαστε στον ΕΦΚΑ, αγωνιζόμαστε μαζί με τους εναπομείναντες μόνιμους συναδέλφους μας, να διατηρήσουμε το χαρακτήρα που πρέπει να έχει ένας κρατικός οργανισμός κοινωνικής ασφάλισης. Ένας οργανισμός που αποτελεί ουσιαστικά τη βιτρίνα ενός συγκροτημένου κράτους. Όμως η σημαντική υποστελέχωσή του, λόγω μαζικής συνταξιοδότησης προσωπικού και της παύσης προκήρυξης νέων θέσεων εργασίας, καθιστά τον οργανισμό αυτό να βρίσκεται σε υπολειτουργία, την ώρα που εκκρεμούν δεκάδες χιλιάδες αιτήσεις συνταξιοδότησης , εκατοντάδες ενστάσεις εργοδοτών και καταγγελίες εργαζομένων προς διεκπεραίωση.
Φέρνω τα 2 αυτά καίρια θέματα ως παράδειγμα γιατί πρόκειται για τις αντίστοιχες οικονομικές εκροές και εισροές του ΕΦΚΑ.

Την ώρα που ένα Υπερταμείο κοινωνικής ασφάλισης όπως ο ΕΦΚΑ θα έπρεπε να σκιαγραφεί ένα σύγχρονο κράτος πρόνοιας που ενώ υπάρχουν όλα τα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα και το διαθέσιμο επιστημονικό προσωπικό για να τα αξιοποιήσει και να λειτουργήσει ομαλά, την ίδια στιγμή δεν έχει σχεδιαστεί ακόμα ενιαίο οργανόγραμμα του ΕΦΚΑ αλλά ούτε τηρούνται τα οργανογράμματα των συγχωνευθέντων φορέων. Αντ’ αυτού, βλέπουμε έκτακτο προσωπικό για πάγιες και διαρκείς ανάγκες, προσωπικό δυο και τριών ταχυτήτων, πάγωμα των μετατάξεων και ιδιώτες που καιροφυλακτούν να απορυθμίσουν την Δημόσια κοινωνική ασφάλιση.
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η πολυπλοκότητα και το εύρος των υπηρεσιών του δημόσιου τομέα απαιτούν ανέλιξη και όχι στασιμότητα ή εκ νέου εκπαίδευση προσωπικού κάθε φορά με συμβάσεις από 6 έως 12 μήνες.

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Είμαστε σήμερα εδώ για να διεκδικήσουμε την ανανέωση του προγράμματος μας για τουλάχιστον 1 χρόνο. Για να ενώσουμε την φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζομένους στον ΕΦΚΑ που είδαν την σταδιακή υποβάθμιση του φορέα τους μέσω της συγχώνευσης , που βλέπουν την εντατικοποίηση της εργασίας τους, την μείωση των απολαβών τους , που ειδικά στην επαρχία βλέπουν τα άδεια γραφεία να είναι περισσότερα από τα γεμάτα, που βιώνουν τις επιπτώσεις του παγώματος των προσλήψεων κάθε μέρα και αυτούς που δέχονται την οργή και την αγανάκτηση των ασφαλισμένων για ευθύνες που δεν τους αναλογούν.
Έχουμε ανάγκη σήμερα να στηρίξετε το αίτημά μας για ανανέωση του προγράμματός μας. Να δοθεί ένα τέλος στην πολιτική ανακύκλωσης της ανεργίας , που τόσα προβλήματα δημιουργεί στην ποιο παραγωγική γενιά αυτής της χώρας. Κλείνοντας, ευχόμαστε το Συνέδριο σας , να φέρει γόνιμα αποτελέσματα και να καταλήξει σε αποφάσεις που θα δώσουν νέα πνοή στο συνδικαλιστικό και το εργατικό κίνημα.
Εμείς με την σειρά μας θα είμαστε εκεί σε όλους τους κοινούς αγώνες της επόμενης μέρας.
Καλή δύναμη στις εργασίες του συνεδρίου σας!
Ευχαριστούμε!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.