Να τους ξαναστείλουμε στο σκουπιδοντενεκέ της Ιστορίας

image_pdfimage_print

Συντριπτική ήττα και διαλυτική κρίση για τη Χρυσή Αυγή

Του Θανάση Κούρκουλα

Η συντριπτική ήττα της Χρυσής Αυγής στις βουλευτικές εκλογές (2,93% και µείον 215.000 ψήφοι από το Σεπτέµβρη του 2015), επιταχύνει τη διαλυτική της κρίση. Εδώ και λίγες µέρες το ένα µετά το άλλο, «επιφανή» ναζιστικά στελέχη εγκαταλείπουν το καράβι που βυθίζεται και θυµούνται τα κουσούρια της οικογενειοκρατίας της ηγεσίας τους. ∆εν ήταν τυχαία η αποµόνωση του ξεπεσµένου «φίρερ» το βράδυ των εκλογών, όταν έκανε δηλώσεις περιστοιχισµένος από τη γυναίκα, την κόρη και τον κουµπάρο του Γιάννη Παππά για να µας διαβεβαιώσει ότι «επιστρέφουν στους δρόµους, από όπου ξεκίνησαν»!.

Λίγο αργότερα – και σε απόσταση αναπνοής από την επερχόµενη απολογία του στη δίκη της εγκληµατικής οργάνωσης – ο ένας εκ των δύο ευρωβουλευτών Γιάννης Λαγός, ανακάλυψε πως διαφωνεί µε κάποιες απροσδιόριστες «λάθος πολιτικές κινήσεις» της ηγεσίας και έκοψε λάσπη (κρατώντας βέβαια την έδρα και την παχυλή ευρωβουλευτική αποζηµίωση). Φρόντισε µάλιστα να δώσει διάσταση µαζικής διάσπασης της ναζιστικής συµµορίας, ανακοινώνοντας 16 στελέχη της ΧΑ που τον «ακολουθούν», ανάµεσά τους οι πρώην βουλευτές Κούζηλος, Γερµενής και Ηλιόπουλος, που ένας – ένας αποχώρησαν µε δηλώσεις τους στη συνέχεια.

Η δε Κεντρική Επιτροπή της Χρυσής Αυγής εξέδωσε ανακοίνωση που ζητά πίσω την έδρα από το Λαγό και χαρακτηρίζει την αποχώρησή του «δόλια και υστερόβουλη».

 

Οι συνέπειες της ήττας

Πρόκειται για εξαιρετικά χαρµόσυνα νέα και δίκαια προκαλούν αίσθηµα δικαίωσης σε κάθε αντιφασίστα, σε κάθε δηµοκρατικό και αριστερό άνθρωπο. Σηµαίνουν ότι η Χρυσή Αυγή χάνει σηµαντικά οφέλη από την – µέχρι πρότινος – κοινοβουλευτική της παρουσία: τις καθόλου ευκαταφρόνητες βουλευτικές αποζηµιώσεις απ’ όπου συντηρούσε τις εναποµείνασες γιάφκες της καθώς και στρατιές αποσπασµένων, µετακλητών και έµµισθων µπράβων που περιέφερε ανά την επικράτεια σε ναζιστικές φιέστες. Λαβώνονται ανεπανόρθωτα τα αποµεινάρια των ταγµάτων εφόδου που – όσο και να σκούζει ο Μιχαλολιάκος για την επάνοδο στους δρόµους – θα στερηθούν την επαγγελµατική σχέση των πυρηναρχών τους και των «υπεύθυνων ασφαλείας» που θα χρειαστεί να ξαναψάξουν για µεροκάµατο ως µπράβοι στην ελεύθερη αγορά του υποκόσµου. Όµως – κυρίως – οι ναζί χάνουν το βουλευτικό µανδύα του «νόµιµου πολιτικού κόµµατος», χωρίς τον οποίο θα αναγκαστούν να απολογηθούν στη συνεχιζόµενη δίκη τους µε πολύ ορατή πια την πιθανότητα καταδίκης των ηγετικών στελεχών της συµµορίας.

  

Είναι ο Βελόπουλος «µία από τα ίδια»;

Μετά το αποτέλεσµα των βουλευτικών εκλογών, κάποιοι έσπευσαν να αξιολογήσουν ως µικρής σηµασίας τη συντριβή της Χρυσής Αυγής, καθώς ένα άλλο ακροδεξιό κόµµα, αυτό του Βελόπουλου, κατάφερε να µπει στη Βουλή. Πρόκειται για λάθος συµπέρασµα. ∆εν υποτιµάµε καθόλου την εκπροσώπηση των φασιστών µε γραβάτα της “Ελληνικής Λύσης” στη Βουλή, ούτε το γεγονός πως οι ρατσιστικές τους θέσεις ανταγωνίζονται σε απανθρωπιά εκείνες των Χρυσαυγιτών.

Όµως το κόµµα του Βελόπουλου, ένα ξαναζεσταµένο κακέκτυπο του ΛΑΟΣ, δεν έχει καµία σχέση µε το µαζικό αντιδραστικό φασιστικό κίνηµα που επιχείρησαν οι Χρυσαυγίτες να αποκτήσει ρίζες στην κοινωνία µέσω της τροµοκρατίας των ταγµάτων εφόδου τους κυρίως από το 2009 και µετά. Πρόκειται για σηµαντική διαφορά.
Στην περίπτωση Βελόπουλου, έχουµε να κάνουµε µε µια ακροδεξιά τσόντα του κατεστηµένου µε ακραίο νεοφιλελεύθερο πρόγραµµα και Ρωσόφιλο προσανατολισµό, απολύτως εξαρτώµενη από την προβολή του “αρχηγού” στα ΜΜΕ. Πρόκειται για ένα κόµµα µε χαλαρές σχέσεις µε τα µέλη και τους οπαδούς του, κόµµα κυρίως ψηφοφόρων. Όπως και στην περίπτωση του ΛΑΟΣ στο παρελθόν, καθήκον του αντιφασιστικού κινήµατος από δω και στο εξής θα είναι να αποδείξει την αντιδραστκή πολιτική φύση του κόµµατος Βελόπουλου, τις συστηµικές του θέσεις και την εχθρική του σχέση µε τα συµφέροντα της εργατικής τάξης.

Όπως επίσης και τη σχέση συγκοινωνούντων δοχείων του κόµµατος Βελόπουλου µε τις ποικιλόµορφες φασιστικές σέχτες ανά το πανελλήνιο, προϊόν της αποσάρθρωσης του µηχανισµού της Χρυσής Αυγής.

  

Τα αίτια της ήττας

Σύµφωνα µε τα exit poll ένα τµήµα των ψηφοφόρων της Χρυσής Αυγής επαναπατρίστηκε στην επερχόµενη κυβερνητική Ν∆ (10%). Ένα άλλο προτίµησε νέες περιπέτειες µε ακροδεξιούς τηλεπωλητές ιερών επιστολών και αλοιφών (12%). Ένα τρίτο ψήφισε άλλα ακροδεξιά κοµµατίδια, ενώ ένα τέταρτο πήγε για …µπάνιο. Η ανάκτηση εδάφους από το πολιτικό προσωπικό των διαχειριστών της µνηµονιακής και «µετα»µνηµονιακής καθηµερινότητας του συστήµατος έπαιξε σίγουρα ρόλο στη συντριβή της Χρυσής Αυγής.

Όµως δεν είναι η µόνη αιτία της ήττας τους. Η κατρακύλα της ΧΑ οφείλεται σε µεγάλο βαθµό στην προϋπάρχουσα ήττα και την περιθωριοποίηση των φασιστών στο «προνοµιακό» τους πεδίο, αυτό του δρόµου και του δηµόσιου χώρου, την αυτόνοµη πηγή δύναµης των φασιστών ιστορικά. Ιδιαίτερα σηµαντική ήταν η  συµβολή του αντιφασιστικού κινήµατος στο δρόµο αλλά και στις αίθουσες των δικαστηρίων που δικάζεται η ναζιστική συµµορία. Έπαιξαν ρόλο οι στάσεις εργασίας των εργαζοµένων της ΕΡΤ που µπλόκαραν την τηλεοπτική προβολή της συµµορίας. Οι µαζικές αντιφασιστικές κινητοποιήσεις αποµόνωσαν τους ναζί όποτε αυτοί επιχείρησαν να εµφανίσουν µαζική υποστήριξη, µε πιο πρόσφατο το κάζο της προεκλογικής τους συγκέντρωσης στα Σεπόλια.

Η πίεση του αντιφασιστικού κινήµατος σε συνδυασµό µε τις αποκαλύψεις της δίκης, οδήγησαν – µετά από τον πρωτοπόρο Πελετίδη στην Πάτρα – σε άρνηση προεκλογικού δηµόσιου χώρου για τους φασίστες και από τους δήµους Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Η ίδια η δίκη, προϊόν της µαζικής αντιφασιστικής κινητοποίησης από τη δολοφονία Φύσσα και µετά, ανάγκασε τους νεοναζί να περιορίσουν τις φιλοδοξίες των ταγµάτων εφόδου τους προκειµένου να τη σκαπουλάρουν, κι έτσι οι ψηφοφόροι τους να αµφιβάλουν αν οι Χρυσαυγίτες είναι τόσο µάχιµοι όπως τις παλιές καλές µέρες. Ειδικά το τελευταίο διάστηµα, πολλοί από τους χαλαρούς υποστηρικτές της Χρυσής Αυγής εγκατέλειψαν τη συµµορία, βλέποντας τους κατηγορούµενους νεοναζί να αλληλοκατηγορούνται και να αποποιούνται κάθε ευθύνη για να διασωθούν στο δικαστήριο.

  

Η επόµενη µέρα

Παρά την κατρακύλα της ναζιστικής συµµορίας, είναι φανερό πως δεν έχουµε ξεµπερδέψει ακόµα µε το φασισµό των Χρυσαυγιτών. Οι 165.000 ψηφοφόροι της ΧΑ είναι ακόµα πάρα πολλοί, ενώ η δραστηριότητα των µαχαιροβγαλτών στους δρόµους τη νύχτα θα συνεχίσει προκειµένου να αποδείξουν πως ο φασιστικός πυρήνας εξακολουθεί να υπάρχει. Όµως η περαιτέρω περιθωριοποίηση και αποµόνωση των Χρυσαυγιτών δίνει περίσσεια δύναµη και αυτοπεποίθηση στο αντιφασιστικό κίνηµα που όλα τα τελευταία χρόνια έδωσε δυναµικό “παρών”. Με αυξηµένη παρουσία στις αίθουσες του δικαστηρίου όταν θα απολογείται η ηγεσία των ταγµάτων εφόδου και µε την µαζική παρουσία µας σε όλες τις αντιφασιστικές κινητοποιήσεις του επόµενου διαστήµατος, είναι στο χέρι µας να οδηγήσουµε τους έλληνες νεοναζί εκεί από όπου ξεπήδησαν καµιά δεκαριά χρόνια πριν: στο σκουπιδοντενεκέ της ιστορίας!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.