Να σταματήσει η απανθρωπιά σε βάρος των προσφύγων

image_pdfimage_print

Να αποσυρθεί το ρατσιστικό τερατούργηµα που κατέθεσαν στη Βουλή οι Τσίπρας – Βίτσας

Του Θανάση Κούρκουλα

Στα µέσα Απρίλη, το Συµβούλιο της Επικρατείας αποφάσισε την από τούδε και εξής ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ελληνικής επικράτειας των προσφύγων που φθάνουν σε 6 νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Μη φανταστείτε πως τα κίνητρα του ΣτΕ είναι ανθρωπιστικά. Η βασική αιτιολόγηση της απόφασης αφορά την «άνιση συγκέντρωσή τους σε ορισµένες µόνο Περιφέρειες, κάτι που επιφέρει σηµαντική επιβάρυνση και υποβάθµισή τους σε σχέση µε τις άλλες περιοχές της χώρας», καθώς υπάρχουν «επιπτώσεις στη δηµόσια τάξη και την οικονοµική ζωή των επίµαχων Περιφερειών, οι οποίες αποτελούν και τουριστικούς προορισµούς». Παρ’ όλα αυτά, επρόκειτο για µια θετική εξέλιξη που αντιβαίνει τη ρατσιστική συµφωνία Ε.Ε. – Ελλάδας – Τουρκίας.

Αµέσως αξιωµατούχοι της ΕΕ επισήµαναν τους κινδύνους κατάρρευσης της «αποτρεπτικής ισχύος» της συµφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας, καθώς θα ενθαρρύνονταν νέες είσοδοι προσφύγων, που θα έπαιρναν το µήνυµα ότι δεν ισχύει πλέον ο εγκλωβισµός.

Η «κυβερνώσα Αριστερά» ενάντια στο στοιχειώδη ανθρωπισµό

∆ύο µόνο µέρες αργότερα, ο ∆. Βίτσας κατέθεσε νέο νοµοσχέδιο στη Βουλή, που τιτλοφορείται «Τροποποίηση διαδικασιών ασύλου και άλλες διατάξεις», επιχειρώντας να παρακάµψει την απόφαση του ΣτΕ και να επιταχύνει τις απορρίψεις ασύλου και τις µαζικές απελάσεις προσφύγων.

Το νοµοσχέδιο αναφέρει ότι «οι αιτούντες άσυλο µπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην ελληνική επικράτεια ή στην περιοχή που τους ορίζεται», µε απόφαση του διευθυντή της Υπηρεσίας Ασύλου. Με αυτό τον τρόπο, προοιωνίζει µια νέα απόφαση της Υπηρεσίας Ασύλου για γεωγραφικό περιορισµό στα νησιά. Επίσης ανατροπή κάθε έννοιας δικαίου αποτελεί η «τελεσιδικία στον δεύτερο βαθµό», που ορίζει ότι µπορεί να απελαθεί κάποιος τη στιγµή που θα απορριφθεί η αίτηση ασύλου του σε δεύτερο βαθµό, ακόµα και αν προσφύγει στο διοικητικό εφετείο κατά της απόρριψης, όπως έχει δικαίωµα! Επιπλέον, οι ενδιαφερόµενοι τίθενται εκτός της διαδικασίας ασύλου αν δεν µπορέσουν να παραστούν στην προγραµµατισµένη συνέντευξη ασύλου, έχασαν κάποια προθεσµία ή καθυστέρησαν να παραλάβουν την απόφαση σχετικά µε το αίτηµα ασύλου. Τέλος, καταργούνται οι δυνατότητες κατάθεσης νέου αιτήµατος µετά την απόρριψη. Πρόκειται για ένα αντιδραστικό τερατούργηµα που αποσκοπεί στην «αποσυµφόρηση των νησιών» διά του πολλαπλασιασµού των µαζικών απελάσεων και της δραστικής µείωσης του χρόνου αναµονής τής -σχεδόν βέβαιης- απόρριψης των αιτηµάτων ασύλου για την πλειονότητα των προσφύγων των hot-spot του Αιγαίου.

 

Η πραγµατικότητα για τις αφίξεις

Πέρα από την «απάντηση» στην απόφαση του ΣτΕ, ο κ. Βίτσας «απαντά» επίσης και στην αύξηση των προσφυγικών αφίξεων. Παρά τις τερατολογίες των ΜΜΕ περί νέου «τσουνάµι» που θα µας πνίξει, οι είσοδοι προσφύγων τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο σε Έβρο και νησιά ήταν ελαφρώς αυξηµένες σε σχέση µε πέρσι (20-25%), ενώ το Μάρτιο σηµειώθηκε µεγαλύτερη αύξηση αφίξεων στον Έβρο, που πάντως δεν έχει καµία σχέση µε τις αθρόες αφίξεις χιλιάδων προσφύγων καθηµερινά το 2015.

Πρόκειται για φυσιολογικό αποτέλεσµα του ξεριζωµού εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων µετά την πρόσφατη πυραυλική επίθεση του Τραµπ, αλλά κυρίως µετά την κατάληψη της επαρχίας του Αφρίν από τον τουρκικό στρατό. Αν κανείς έχει να κατηγορήσει σε κάτι τον Ερντογάν για την αύξηση των προσφυγικών ροών, είναι ότι τις δηµιουργεί µε τους βοµβαρδισµούς του στη Συρία και όχι ότι τάχα τους «ξεφορτώνει» στην Ελλάδα.

Η σηµαντικότερη αύξηση προσφύγων αφορά ακριβώς Κούρδους πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ. Άλλωστε -παρά τις µεγαλόστοµες δηλώσεις του πως θα στείλει τους πρόσφυγες στην Ε.Ε- οι αριθµοί των προσφυγικών αφίξεων στην Ελλάδα είναι απειροελάχιστοι (περί τις 60.000) αν συγκριθούν µε τα 4,2 εκατοµµύρια προσφύγων που βρίσκονται εγκλωβισµένοι στην Τουρκία. Η αναλογία είναι 1/70 (!!!) και, αν πάρουµε υπόψη την αναλογία µε βάση τον πληθυσµό των δύο χωρών, 1/12! Και, παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα κατέχει µακράν τα πρωτεία στις ρατσιστικές αντιδράσεις και απειλές κατά των προσφύγων σε σχέση µε την Τουρκία…

Τι πραγµατικά επιδιώκει ο Ερντογάν

Ο βασικός στόχος των λεονταρισµών του Ερντογάν, είναι να πάρει η Τουρκία τα υπόλοιπα 2 δισ. ευρώ από τα 3 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης που υποσχέθηκε η Ε.Ε. µετά τη συµφωνία του Μάρτη 2016 και καθυστερούν, όσο και να αρχίσουν να εκταµιεύονται τα επόµενα 3 δισ. της δεύτερης δόσης. Η πραγµατική αξία των πολλών αυτών δισ. ευρώ ανεβαίνει διαρκώς, κατ’ αντιστοιχία µε τη διαρκή και θεαµατική υποτίµηση της τουρκικής λίρας και την κλιµάκωση των κινδύνων που αντιµετωπίζει η τουρκική οικονοµία. Άλλωστε, γνωρίζει και ο ίδιος πως θα χαθούν οριστικά αν πραγµατοποιήσει τις απειλές του – µαζί µε τα εναποµένοντα ερείσµατα και διαπραγµατευτικά όπλα που διαθέτει στις σχέσεις του µε το δυτικό ιµπεριαλισµό …

Τα χρήµατα αυτά αφορούν Σύριους πρόσφυγες αποκλειστικά, που αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των προσφύγων στην Τουρκία (3,5 από τα 4,2 εκατοµµύρια). Άλλωστε, ακόµη και αν ήθελε ο Ερντογάν να τους «στείλει» στην Ελλάδα, οι ίδιοι επιθυµούν το αντίθετο. Σύµφωνα µε πρόσφατο δηµοσίευµα της «Ουάσιγκτον Ποστ», σε ποσοστό µεγαλύτερο του 74%, οι Σύροι δηλώνουν ότι θέλουν να µείνουν στην Τουρκία και να αποκτήσουν την τουρκική υπηκοότητα.

Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να αφήσουµε τους πρόσφυγες τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία να γίνουν «µπαλάκι» των ανταγωνισµών ούτε βορά της ρατσιστικής Ευρώπης-«φρούριο», που πρώτα τους εξοντώνει στη χώρα τους και ύστερα τους πνίγει στη Μεσόγειο. Ο αγώνας για ελεύθερη µετακίνηση και ίσα δικαιώµατα των προσφύγων και των µεταναστών είναι η µόνη απάντηση στα απάνθρωπα παιχνίδια των Μέρκελ – Τσίπρα – Ερντογάν. Με πρώτο βήµα τον αγώνα για απόσυρση του ρατσιστικού νοµοθετήµατος Τσίπρα – Βίτσα που κατατέθηκε πρόσφατα στη Βουλή.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.