Μαζικές διαδηλώσεις στο Κίεβο και απεργίες στο Ντονμπάς

image_pdfimage_print

Η Διεθνής Ημέρα του ΟΗΕ για την Εξάλειψη της Φτώχειας (17 Οκτωβρίου) χαρακτηρίστηκε στην Ουκρανία από μια μαζική διαδήλωση των συνδικάτων στο Κίεβο. Είχε προηγηθεί μια σειρά συνδικαλιστικών δράσεων σε διάφορες πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών Ζιτόμιρ, Ρίβνε, Ζαπορίζια και Τρανσκαρπάθια.

Η διαδήλωση οργανώθηκε από την Ομοσπονδία Συνδικάτων της Ουκρανίας (FPU) και είχε την υποστήριξη από εργαζόμενους από όλους τους τομείς και τις περιοχές της Ουκρανίας. Με την FPU ενώθηκαν και άλλοι ακτιβιστές του εργατικού κινήματος.

Η μαζική διαδήλωση στο κέντρο του Κίεβου κατευθύνθηκε προς το Υπουργικό Συμβούλιο της Ουκρανίας ζητώντας από την κυβέρνηση και τους βουλευτές την καθιέρωση αξιοπρεπών μισθών που θα αποτρέπουν τη μαζική μετανάστευση εργαζομένων στο εξωτερικό, την άμεση αποπληρωμή των καθυστερούμενων μισθών, την ακύρωση της αύξησης των τιμών της ενέργειας που υπαγορεύει το ΔΝΤ, την ασφάλεια στην εργασία, την κατάλληλη χρηματοδότηση της υγείας και της εκπαίδευσης στον κρατικό προϋπολογισμό και την παύση των επιθέσεων εναντίον των συνδικάτων.

Συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε κοντά στο κτίριο του Υπουργικού Συμβουλίου της Ουκρανίας, με ομιλητές τον επικεφαλής της FPU Γκριγκόρι Οσόβι, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ορυχείων της Ουκρανίας Βίκτορ Τουρμανόφ, τον επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του Συνδικάτου των Εκπαιδευτικών στο Κίεβο Ολεξάντρ Γιατσούν και άλλους εκπρόσωπους εργατικών συνδικάτων.

Μια αντιπροσωπεία από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Ουκρανίας προειδοποίησε την κυβέρνηση να σταματήσει να καθυστερεί την αντιμετώπιση των αιτημάτων των συνδικάτων και να αγνοεί τις προτάσεις τους. Δήλωσαν ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις διατηρούν το δικαίωμα να διεξάγουν μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένης μιας Γενικής Πανεργατικής Πανουκρανικής απεργίας εάν είναι απαραίτητο.

unions 31

unions7

unioons 5

Διαδηλώσεις εργατών ορυχείων στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ

Εργατικές διαδηλώσεις διεξάγονται επίσης στην Περιφέρεια Ντονέτσκ (στην περιοχή που δεν βρίσκεται κάτω από ρωσική κατοχή). Οι Διαδηλώσεις οργανώνονται από τους εργάτες ορυχείων της Συνομοσπονδίας Ελεύθερων Συνδικάτων (KVPU). Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ομοσπονδίας Ορυχείων της Ουκρανίας (NGPU) στην κρατική εταιρεία εξορύξεων  «Σελιντιβουγκόλλιγια» ξεκίνησε απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στην πολύμηνη καθυστέρηση της πληρωμής των μισθών. Οι εργαζόμενοι στα ορυχεία δεν έχουν λάβει μισθούς για τέσσερις μήνες. Τα οφειλόμενα είναι περισσότερα από 7.600.000 ευρώ. Μια διαδήλωση γυναικών και οικογενειών πραγματοποιήθηκε για την υποστήριξη των εργαζομένων στα ορυχεία.

Εντωμεταξύ στο Γκίρνικ επίσης στην Περιφέρεια του Ντονέτσκ οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο χημικής επεξεργασίας άνθρακα της κρατικής επιχείρησης Σελιντιβουγκόλλιγια βρίσκονται στη δεύτερη μέρα απεργιακής δράσης. Δεν τους έχουν καταβληθεί μισθοί για 4 μήνες.

 

Πηγή: https: elaliberta.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.