Μέτρα Τραµπ: Δασµοί, προστατευτισµός, κλιµάκωση του ανταγωνισµού

image_pdfimage_print

Lance Selfa*

Ο Τραµπ ξεκίνησε την επίθεσή του στο µέτωπο του εµπορίου το Γενάρη του 2018, ανακοινώνοντας δασµούς σε εισαγώµενους ηλιακούς συλλέκτες και πλυντήρια. Αν και οι επιχειρηµατικοί σχολιαστές και οι χρηµαταγορές αντέδρασαν αρνητικά, οι πρώτοι στόχοι ήταν µικροί και η δράση έδειχνε περιορισµένη. Οι ανησυχίες αυξήθηκαν όµως στις 9 Μάρτη, όταν ο Τραµπ ανακοίνωσε δασµούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουµινίου.

Αυτά ήταν µόνο η προ­θέ­ρµαν­ση. Στις 2 Απρί­λη, η κι­νέ­ζι­κη κυ­βέρ­νη­ση απά­ντη­σε µε στο­χευ­µέ­νους δα­σµούς σε αµε­ρι­κα­νι­κές εξα­γω­γές προς την Κίνα, αξίας 3 δισ. δο­λα­ρί­ων.

Για να µην µεί­νει πίσω, η κυ­βέρ­νη­ση Τραµπ τότε ανα­κοί­νω­σε ότι εξε­τά­ζει την επι­βο­λή δα­σµών αξίας 50 δισ. δο­λα­ρί­ων σε 1.300 προ­ϊ­ό­ντα, ως απά­ντη­ση στην υπο­τι­θέ­µε­νη κλοπή αµε­ρι­κα­νι­κής πνευ­µα­τι­κής ιδιο­κτη­σί­ας από την Κίνα. Η Κίνα αντέ­δρα­σε την επό­µε­νη µέρα, απει­λώ­ντας µε δα­σµούς 25% σε µια σειρά αµε­ρι­κα­νι­κά προ­ϊ­ό­ντα. Ο Τραµπ ανέ­βα­σε εκ νέου τον πήχη, κα­λώ­ντας τους αξιω­µα­τού­χους να βρουν άλλα 100 δισ. δο­λά­ρια σε επι­πλέ­ον δα­σµούς.

Οι επι­χει­ρη­µα­τι­κές και µι­ντια­κές ελίτ αντι­µε­τω­πί­ζουν τώρα έναν από τους χει­ρό­τε­ρους φό­βους τους για την προ­ε­δρία Τραµπ: ότι ο οι­κο­νο­µι­κός εθνι­κι­σµός του θα πυ­ρο­δο­τή­σει έναν κύκλο προ­κλή­σε­ων και απα­ντή­σε­ων, που θα οδη­γή­σει την πα­γκό­σµια οι­κο­νο­µία σε εµπο­ρι­κό πό­λε­µο.

Δεν είναι σαφές πού θα οδη­γή­σει αυτή η ανταλ­λα­γή χτυ­πη­µά­των µε­τα­ξύ ΗΠΑ και Κίνας. Ο νέος οι­κο­νο­µι­κός σύ­µβου­λος του Λευ­κού Οίκου, Λάρι Κά­ντλο­ου, και ο υπουρ­γός Οι­κο­νο­µι­κών Στί­βεν Μνού­τσιν προ­σπά­θη­σαν να κα­θη­συ­χά­σουν τους δη­µο­σιο­γρά­φους ότι οι δα­σµοί, που ανα­κοι­νώ­θη­καν, ήταν απλώς η πρώτη κί­νη­ση σε µια δια­πρα­γµά­τευ­ση που έχει ως στόχο να πε­τύ­χει κα­λύ­τε­ρους όρους για τις ΗΠΑ στη Συ­µφω­νία Ελευ­θέ­ρου Εµπο­ρί­ου NAFTA µε το Με­ξι­κό και τον Κα­να­δά και στο δι­µε­ρές εµπό­ριο µε την Κίνα.

Ο Τραµπ και τα «γε­ρά­κια του εµπο­ρί­ου» µπο­ρεί να χαί­ρο­νται που επι­τέ­λους ετοι­µά­ζο­νται δα­σµοί, αλλά αυτό σί­γου­ρα δεν ισχύ­ει για τους εκ­προ­σώ­πους οι­κο­νο­µι­κών το­µέ­ων, που θα απο­τε­λέ­σουν στόχο της κι­νέ­ζι­κης απά­ντη­σης.

Όλα αυτά ίσως απο­τε­λέ­σουν την εναρ­κτή­ρια πράξη µιας µα­κράς δια­πρα­γµά­τευ­σης και µπο­ρεί να απο­δει­χτούν πε­ρισ­σό­τε­ρο γαύ­γι­σµα παρά δά­γκω­µα. Ακόµα κι αν δεν απο­συρ­θούν οι δα­σµοί, δεν θα µπουν σε εφα­ρµο­γή για τους επό­µε­νους 6 µήνες του­λά­χι­στον, αφού το­πο­θε­τη­θούν υπέρ ή κατά στο Κο­γκρέ­σο και σε διά­φο­ρες επι­τρο­πές οι εκ­πρό­σω­ποι των εµπλε­κό­µε­νων συ­µφε­ρό­ντων.

Αλλά θα ήταν λάθος να θε­ω­ρή­σου­µε όσα γί­νο­νται µια ακόµα πε­ρί­πτω­ση «θο­ρύ­βου» από τον Λευκό Οίκο.

Κα­ταρ­χήν, αν και ο Τραµπ είναι πα­θο­λο­γι­κός ψεύ­της και πο­λι­τι­κός χα­µαι­λέ­ων, οι από­ψεις του για την εµπο­ρι­κή πο­λι­τι­κή των ΗΠΑ υπήρ­ξαν συ­νε­πείς υπέρ του προ­στα­τευ­τι­σµού από τη δε­κα­ε­τία του ’80.

Είναι τµήµα εκεί­νης της πτέ­ρυ­γας της άρ­χου­σας τάξης, µειο­ψη­φι­κής για πολ­λές δε­κα­ε­τί­ες, που υπο­στη­ρί­ζει την επι­θε­τι­κή χρήση εµπο­ρι­κών µέ­τρων προς όφε­λος της «Αµε­ρι­κα­νι­κής οι­κο­νο­µί­ας» –για την οποία ο Τραµπ και οι πλού­σιοι φίλοι του εν­νο­ούν τις αµε­ρι­κα­νι­κές επι­χει­ρή­σεις.

Δεύ­τε­ρον, στις δύο πιο ση­µα­ντι­κές κυ­βερ­νη­τι­κές θέ­σεις, όσον αφορά την εµπο­ρι­κή πο­λι­τι­κή των ΗΠΑ, βρί­σκο­νται διά­ση­µα «γε­ρά­κια» του εµπο­ρί­ου, που έχουν εµµο­νή ει­δι­κά µε την Κίνα.

Αυτές οι πο­λι­τι­κές απο­τε­λούν «τροφή» για τους οπα­δούς της ατζέ­ντας του Τραµπ «Πρώτα η Αµε­ρι­κή». Αλλά έχει αντί­κτυ­πο και πέρα από τη δεξιά βάση του Τραµπ.

Όταν ανα­κοι­νώ­θη­καν οι δα­σµοί σε χά­λυ­βα και αλου­µί­νιο, οι ηγέ­τες της ερ­γα­τι­κής συ­νο­µο­σπον­δί­ας AFL-CIO και οι Ενω­µέ­νοι Χα­λυ­βερ­γά­τες έσπευ­σαν να υπε­ρα­σπι­στούν την πιο αντερ­γα­τι­κή κυ­βέρ­νη­ση από τη δε­κα­ε­τία του ’20.

Πολ­λοί Δη­µο­κρα­τι­κοί είτε συ­νε­χά­ρη­σαν τον Τραµπ, είτε του έκα­ναν κρι­τι­κή ότι δεν ήταν αρ­κε­τά το­λµη­ρός.

Ο Μπέρ­νι Σά­ντερς ση­µεί­ω­σε: «Νο­µί­ζω ότι η βα­σι­κή µας ανη­συ­χία πρέ­πει να είναι η Κίνα».

Η κυ­βέρ­νη­ση Τραµπ ανα­κοί­νω­σε στη συ­νέ­χεια ότι θα εξαι­ρού­σε τους συ­µµά­χους των ΗΠΑ, ικα­νο­ποιώ­ντας στην ουσία το αί­τη­µα κά­ποιων Δη­µο­κρα­τι­κών και του Σά­ντερς.

Οι «φι­λε­λεύ­θε­ροι» (ΣτΜ: στις ΗΠΑ ο όρος πε­ρι­γρά­φει τον «προ­ο­δευ­τι­κό» χώρο στις πα­ρυ­φές των Δη­µο­κρα­τι­κών) και τα συν­δι­κά­τα χει­ρο­κρο­τούν τον Τραµπ, γιατί από καιρό ενα­ντιώ­νο­νταν στις συ­µφω­νί­ες ελευ­θέ­ρου εµπο­ρί­ου και υπο­στή­ρι­ζαν τους δα­σµούς στις ει­σα­γω­γές ως τρόπο «να προ­στα­τευ­τούν αµε­ρι­κα­νι­κές θέ­σεις ερ­γα­σί­ας».

Ξε­κι­νούν από την αυ­το­νό­η­τη πα­ρα­τή­ρη­ση ότι το βιο­τι­κό επί­πε­δο της ερ­γα­τι­κής τάξης και η συν­δι­κα­λι­στι­κή ορ­γά­νω­ση έχουν υπο­χω­ρή­σει τα τε­λευ­ταία 25 χρό­νια, την ίδια πε­ρί­ο­δο που το «ελεύ­θε­ρο εµπό­ριο» και µη­χα­νι­σµοί όπως η NAFTA και ο Πα­γκό­σµιος Ορ­γα­νι­σµός Εµπο­ρί­ου έχουν γίνει αδια­µφι­σβή­τη­τη ορ­θο­δο­ξία.

Ωστό­σο, απο­τε­λεί µε­γά­λη συ­ζή­τη­ση το κατά πόσο η κα­τάρ­ρευ­ση της ορ­γά­νω­σης και του βιο­τι­κού επι­πέ­δου της ερ­γα­τι­κής τάξης µπο­ρεί να απο­δο­θεί απο­κλει­στι­κά στην αµε­ρι­κα­νι­κή εµπο­ρι­κή πο­λι­τι­κή.

Οι θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στον πα­ρα­δο­σια­κό βιο­µη­χα­νι­κό τοµέα ήταν σε µα­κρο­πρό­θε­σµη πτώση στην αµε­ρι­κα­νι­κή οι­κο­νο­µία για δε­κα­ε­τί­ες πριν µπει σε εφα­ρµο­γή η NAFTA το 1993 και πριν µπει η Κίνα στον ΠΟΕ το 2001.

Ο µε­λε­τη­τής του ερ­γα­τι­κού κι­νή­µα­τος και σο­σια­λι­στής Κιµ Μού­ντι, στο νέο του βι­βλίο «On New Terrain: How Capital Is Reshaping the Battleground of Class» War (Σε Νέο Έδα­φος: Πώς το Κε­φά­λαιο Ανα­δια­µορ­φώ­νει το Πεδίο Μάχης της Τα­ξι­κής Πάλης) κα­τα­λή­γει, µετά από µια προ­σε­κτι­κή ανά­λυ­ση των οι­κο­νο­µι­κών στοι­χεί­ων:

«Το πρό­βλη­µα µε τις εξη­γή­σεις που εστιά­ζουν στο εµπό­ριο ή εκεί­νες που έχουν ως κέ­ντρο τις πα­γκό­σµιες αλ­λα­γές στη βιο­µη­χα­νία γε­νι­κώς, είναι ότι η βιο­µη­χα­νι­κή πα­ρα­γω­γή στις ΗΠΑ δεν έχει υπο­χω­ρή­σει κα­θό­λου, ούτε έχει επι­βρα­δυν­θεί ιδιαί­τε­ρα από τις αρχές της δε­κα­ε­τί­ας του ’80. Αντί­θε­τα, έχει αυ­ξη­θεί σε επί­πε­δα που προ­σεγ­γί­ζουν εκεί­να της µε­τα­πο­λε­µι­κής κεϊν­σια­νής επο­χής».

Ο Μού­ντι δεν ισχυ­ρί­ζε­ται ότι το εµπό­ριο δεν έχει αντί­κτυ­πο στις θέ­σεις ερ­γα­σί­ας στις ΗΠΑ, αλλά ότι αυτός ο αντί­κτυ­πος είναι δευ­τε­ρεύ­ων µπρο­στά σε πολύ πιο ση­µα­ντι­κούς πα­ρά­γο­ντες, που αφο­ρούν την τα­ξι­κή πάλη µε­τα­ξύ ερ­γα­τών και αφε­ντι­κών στις ΗΠΑ.

Αλλά για αν­θρώ­πους όπως ο Τραµπ, που βρί­σκο­νται στο απέ­να­ντι τα­ξι­κό στρα­τό­πε­δο, είναι χρή­σι­µο κι εύ­κο­λο να κα­τη­γο­ρούν την Κίνα ή το Με­ξι­κό. Δυ­στυ­χώς, συν­δι­κα­λι­στές ηγέ­τες που ήταν ανα­πο­τε­λε­σµα­τι­κοί στην πάλη ενά­ντια στις επι­θέ­σεις των ερ­γο­δο­τών, κά­νουν το ίδιο.

Η απόρ­ρι­ψη αυτής της συ­µβα­τι­κής κρι­τι­κής του «ελεύ­θε­ρου εµπο­ρί­ου» δεν ση­µαί­νει και απο­δο­χή του δό­γµα­τος του «ελεύ­θε­ρου εµπο­ρί­ου» που επι­κρά­τη­σε στην εποχή του νε­ο­φι­λε­λευ­θε­ρι­σµού.

Στην πρα­γµα­τι­κό­τη­τα, το «ανό­θευ­το» µο­ντέ­λο ελεύ­θε­ρου εµπο­ρί­ου –που θε­ω­ρεί ότι όλες οι χώρες θα πε­τύ­χουν κα­λύ­τε­ρα απο­τε­λέ­σµα­τα αν ει­σά­γουν κι εξά­γουν ελεύ­θε­ρα– υπάρ­χει µόνο σε οι­κο­νο­µι­κά εγ­χει­ρί­δια.

Πάνω από 170 χρό­νια πριν, ο Καρλ Μαρξ και ο Φρί­ντριχ Έν­γκελς έγρα­ψαν στο Κο­µου­νι­στι­κό Μα­νι­φέ­στο ότι η κα­πι­τα­λι­στι­κή τάξη «τρά­βη­ξε κάτω από τα πόδια της βιο­µη­χα­νί­ας το εθνι­κό έδα­φος στο οποίο στε­κό­ταν», χρη­σι­µο­ποιώ­ντας «πρώ­τες ύλες από τις πιο από­µα­κρες πε­ριο­χές. Βιο­µη­χα­νί­ες των οποί­ων τα προ­ϊ­ό­ντα κα­τα­να­λώ­νο­νται όχι µόνο στο εσω­τε­ρι­κό, αλλά σε κάθε γωνιά του πλα­νή­τη».

Από εκεί­νη την εποχή, το ελεύ­θε­ρο εµπό­ριο είναι το πρό­γρα­µµα και το σύν­θη­µα της κυ­ρί­αρ­χης κα­πι­τα­λι­στι­κής δύ­να­µης κάθε επο­χής. Η πιο ισχυ­ρή και οι­κο­νο­µι­κά πα­ρα­γω­γι­κή χώρα πά­ντο­τε έχει συ­µφέ­ρον να απο­µα­κρύ­νει εµπό­δια στη δική της ικα­νό­τη­τα να εµπο­ρεύ­ε­ται µε πιο αδύ­να­µα και λι­γό­τε­ρο πα­ρα­γω­γι­κά κε­φά­λαια.

Αυτό ίσχυε, όταν η Βρε­τα­νία ήταν η ηγέ­τι­δα δύ­να­µη και η ισχυ­ρό­τε­ρη εκ­πρό­σω­πος του ελεύ­θε­ρου εµπο­ρί­ου τον 19ο αιώνα. Το ίδιο ίσχυ­σε και όταν οι ΗΠΑ ανα­δύ­θη­καν ως κυ­ρί­αρ­χη πα­γκό­σµια δύ­να­µη µετά τον Β΄ Πα­γκό­σµιο Πό­λε­µο.

Αν το «ελεύ­θε­ρο εµπό­ριο» είναι πα­ρα­δο­σια­κά η πο­λι­τι­κή της πα­γκό­σµιας ηγε­µο­νι­κής δύ­να­µης, είναι λο­γι­κό να υπο­χω­ρεί η υπο­στή­ρι­ξη στο ελεύ­θε­ρο εµπό­ριο, όταν αυτή η ηγε­τι­κή δύ­να­µη αντι­µε­τω­πί­ζει πιο ισχυ­ρό αντα­γω­νι­σµό από έναν οι­κο­νο­µι­κό αντί­πα­λο.

Επι­πλέ­ον, διά­φο­ροι συ­µµε­τέ­χο­ντες σε ένα σύ­στη­µα «ελεύ­θε­ρου εµπο­ρί­ου» θα έχουν µι­κρό­τε­ρο κί­νη­τρο να συ­νε­χί­σουν να συ­µµε­τέ­χουν, αν αυτό δεν απο­δί­δει κέρδη και ανά­πτυ­ξη. Αυτό συ­νέ­βη σί­γου­ρα στην πα­γκό­σµια οι­κο­νο­µία µετά τη Με­γά­λη Ύφεση του 2007-2008.

Μια άλλη πτυχή που δεν πρέ­πει να υπο­τι­µη­θεί: Όταν ο Τραµπ ανα­κοί­νω­σε τους δα­σµούς σε χά­λυ­βα και αλου­µί­νιο, επι­κα­λέ­στη­κε ένα τµήµα της εµπο­ρι­κής νο­µο­θε­σί­ας του 1962, που χρη­σι­µο­ποιεί­ται σπά­νια, το οποίο του επι­τρέ­πει να δρά­σει προς όφε­λος της «εθνι­κής ασφά­λειας» των ΗΠΑ. Η πρα­γµα­τι­κή ση­µα­σία αυτής της επί­κλη­σης είναι η συγ­χώ­νευ­ση των οι­κο­νο­µι­κών και των στρα­τιω­τι­κών επι­λο­γών.

Είναι γνω­στό ότι οι ΗΠΑ δεν βλέ­πουν την Κίνα µόνο ως τον µε­γα­λύ­τε­ρο οι­κο­νο­µι­κό αντα­γω­νι­στή, αλλά και ως τον βα­σι­κό στρα­τιω­τι­κό αντα­γω­νι­στή στην Ασία και στον κόσµο. Με αυτή την έν­νοια, ο Τραµπ δεν δια­φέ­ρει ου­σιω­δώς από τον προ­κά­το­χό του, Μπα­ράκ Οµπά­µα, του οποί­ου η πο­λι­τι­κή για «πίβοτ στην Ασία» στό­χευε κυ­ρί­ως στην πε­ρι­κύ­κλω­ση της Κίνας.

Για µια σειρά λό­γους –κυ­ρί­ως την αδυ­να­µία των ΗΠΑ να απε­µπλα­κούν πλή­ρως από τους «βάλ­τους» της Μέσης Ανα­το­λής και του Αφ­γα­νι­στάν– ο Οµπά­µα δεν µπό­ρε­σε ποτέ να υλο­ποι­ή­σει το «πίβοτ» που επε­δί­ω­κε. Αλλά αυτό απο­τε­λεί το ρητό στόχο των γε­ρα­κιών της κυ­βέρ­νη­σης Τραµπ, όπως πε­ρι­γρά­φε­ται από το κεί­µε­νο Εθνι­κής Στρα­τη­γι­κής Ασφα­λεί­ας που κυ­κλο­φό­ρη­σε στο τέλος του 2017.

Ο Τραµπ έχει ένα επι­χεί­ρη­µα που πεί­θει του­λά­χι­στον ένα τµήµα του στρα­τιω­τι­κού κα­τε­στη­µέ­νου: Οι ΗΠΑ δεν µπο­ρούν να είναι η κυ­ρί­αρ­χη στρα­τιω­τι­κή δύ­να­µη αν συ­νε­χί­σουν να εξά­γουν τη βιο­µη­χα­νία και την τε­χνο­λο­γία τους σε άλλες χώρες. Αν οι δύο µε­γα­λύ­τε­ρες οι­κο­νο­µί­ες του πλα­νή­τη συ­νε­χί­σουν στο δρόµο προς τη σύ­γκρου­ση, ο «εύ­κο­λος» εµπο­ρι­κός πό­λε­µος του Τραµπ µπο­ρεί να κλι­µα­κω­θεί σε κάτι πολύ πιο επι­κίν­δυ­νο…

*Ο Lance Selfa είναι στέ­λε­χος της ISO στις ΗΠΑ. Αυτή είναι µια πε­ρι­λη­πτι­κή εκ­δο­χή του άρ­θρου, όπως δη­μο­σιεύ­τη­κε στην Ερ­γα­τι­κή Αρι­στε­ρά. Ολό­κλη­ρο το άρθρο στα αγ­γλι­κά μπο­ρεί­τε να το βρεί­τε εδώ

Αναδημοσίευση από rproject.gr

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.