Καπιταλισμός, ο μεγάλος ένοχος

image_pdfimage_print

Σύστηµα υγείας και έρευνα, στα νύχια της καπιταλιστικής κερδοσκοπίας

O ιός µε το σχήµα της κορώνας SARS-Cov-2 που προκαλεί το σύνδροµο οξείας αναπνευστικής δυσλειτουργίας ή την ασθένεια COVID-19, δεν αποτελεί κατασκεύασµα κάποιου τρελού επιστήµονα στο εργαστήριο, αλλά είναι αποτέλεσµα της εξελικτικής βιολογίας. Τα προηγούµενα χρόνια είχαν αποµονωθεί διάφορα στελέχη κορωνοϊών αλλά ο SARS-Cov-2 είναι το πρώτο που προσβάλει το ανθρώπινο αναπνευστικό σύστηµα µε άγνωστες θεραπευτικές προσεγγίσεις και συνέπειες και χωρίς την ανάπτυξη εµβολίων εναντίον του. Η απώλεια των ασθενών που προσβάλλονται από τον ιό είναι αποτέλεσµα και αυτό εξέλιξης. Όχι βιολογικής αυτή τη φορά, αλλά του καπιταλισµού, της κρίσης του και των στρατηγικών λιτότητας.

Εξέλιξη είναι και η αποδυνάµωση του δηµόσιου συστήµατος υγείας µε τις αντιλαϊκές πολιτικές του καπιταλιστικού συστήµατος που απέλυσε 1.500 γιατρούς, έκλεισε τουλάχιστον έξι νοσοκοµεία στην Αττική, άφησε χωρίς βασικό εξοπλισµό τους υγειονοµικούς, µε αποτέλεσµα τουλάχιστον 100 να έχουν προσβληθεί και άλλοι 500 να είναι σε καραντίνα. Οι ίδιες πολιτικές εθελοτυφλούν και δεν ανανεώνουν συµβάσεις νοσοκοµειακών και ακυρώνουν προσλήψεις γιατρών.

 

Προκλητική αδιαφορία για τον δηµόσιο τοµέα

Από την πρώτη στιγµή πανεπιστηµιακοί και ακαδηµαϊκοί, η Ένωση Βιοεπιστηµών, ανεξάρτητοι επιστήµονες από το εξωτερικό και το εσωτερικό µε επιστολές τους, ανακοίνωσαν την άµεση ανάγκη αύξησης των διαγνωστικών τεστ όχι µόνο σε αυτούς που εµφανίζουν συµπτώµατα αλλά και σε τυχαίο δείγµα του πληθυσµού, καθώς η έγκαιρη αποµόνωση των ασυµπτωµατικών ατόµων  είναι µια πολύ βασική προσέγγιση περιορισµού της µετάδοσης.

Την έµπρακτη συµπαράσταση και την αφιλοκερδή διαθεσιµότητά τους για την παροχή εκπαιδευµένου και καταρτισµένου επιστηµονικού προσωπικού καθώς και υπερσύγχρονων µηχανηµάτων των ερευνητικών εργαστηρίων τους ώστε να αυξηθούν τα τεστ για τη διάγνωση του ιού έδειξαν το Καποδιστριακό πανεπιστήµιο ΕΚΠΑ, όλες οι ιατρικές σχολές της χώρας, το πανεπιστήµιο Θεσσαλίας, το ερευνητικό ίδρυµα Φλέµινγκ, το Εθνικό Συµβούλιο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤΕΚ). Την άµεση διαθεσιµότητά τους για πραγµατοποίηση των διαγνωστικών τεστ στα εργαστήρια που διαθέτουν τα ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστηµιακά ιδρύµατα δήλωσαν επίσης πολλές οµάδες φοιτητών και αποφοίτων γιατρών, βιοχηµικών και βιολόγων από τα αντίστοιχα τµήµατα.

Η κυβέρνηση αδιαφόρησε προκλητικά και παρέκαµψε όλες αυτές τις προσφορές από τους ανθρώπους που είναι οι πλέον κατάλληλοι για την αντιµετώπιση αυτής της παγκόσµιας κρίσης. Αντίθετα, αποφάσισε να ενισχύσει τους ιδιώτες µε 30 εκ. ευρώ ώστε τα ιδιωτικά διαγνωστικά να πραγµατοποιηθούν από τα ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια, µε αµφίβολη ποιότητα και εγκυρότητα αποτελεσµάτων καθώς πολλά από αυτά δεν έχουν τα απαραίτητα συστήµατα ποιότητας (ISO), ενώ αρκετά από αυτά στέλνουν τα δείγµατα στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ που είναι το αρµόδιο διαγνωστικό του κράτους µαζί µε την Ιατρική Σχολή Αθηνών για την Αττική. Οπότε ουσιαστικά τα ιδιωτικά διαγνωστικά λαµβάνουν το αποτέλεσµα της εξέτασης από τα δηµόσια εργαστήρια και υπερκοστολογούν την αξία της εξέτασης έως και 300% πάνω αφού η τιµή της εξέτασης στο ιδιωτικό διαγνωστικό ξεκινά από 80 και φτάνει µέχρι και 300 ευρώ.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών από την πρώτη µέρα ανακοίνωσης των κρουσµάτων µε επιστολή του έκανε έκκληση για αύξηση των ΜΕΘ σε όλα τα νοσοκοµεία, µε δεδοµένο ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα µικρότερα ποσοστά αναλογίας ΜΕΘ/100.000 (περίπου 5-6). Η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών όχι µόνο δεν έγινε από την πρώτη στιγµή, όπως έγινε παγκοσµίως, αλλά αποτέλεσε άλλη µία ευκαιρία κυβερνητικής αυθαιρεσίας για να ενισχύσει τους καπιταλιστές της υγείας ξοδεύοντας διπλάσια χρηµατικά ποσά για να νοικιάσει ιδιωτικές κλίνες, ΜΕΘ και ασθενοφόρα.

Οι ΜΕΘ στο νοσοκοµείο Σωτηρία έχουν γεµίσει ήδη από την προηγούµενη εβδοµάδα όταν ανακοινώθηκαν τα πρώτα κρούσµατα στην Αττική. Στο νοσοκοµείο Ευαγγελισµός, ο πρόεδρος των γιατρών του νοσοκοµείου έκανε έκκληση για επίταξη ιδιωτικών κλινικών καθώς τα µισά κρεβάτια ΜΕΘ είχαν ήδη καταληφθεί στο µεγαλύτερο νοσοκοµείο αναφοράς της Αττικής. Οι γιατροί του νοσοκοµείου της Πάτρας συµφωνούν µε τα παραπάνω αυτονόητα αιτήµατα. Βέβαια παράπλευρες απώλειες του απάνθρωπου συστήµατος υγείας είναι και οι ασθενείς µε υποκείµενα νοσήµατα που δεν υπάρχει δυνατότητα να νοσηλευτούν λόγω πληρότητας των ΜΕΘ χάνοντας τη µάχη για τη ζωή όχι από το ιό αλλά από τις πολιτικές λιτότητας.

Το παράδειγµα της Ιταλίας που όλοι ψηφοθηρικά εκµεταλλεύονται είναι αποτέλεσµα του καπιταλιστικού συστήµατος του πλούσιου ιταλικού Βορρά και της ΕΕ που οι ζωές των ανθρώπων δεν έχουν καµία σηµασία µπρος στο κέρδος. Το παράδειγµα της Γερµανίας βέβαια, που κάνει 50.000 τεστ ηµερησίως ενώ εµείς έχουµε φτάσει τις τελευταίες εβδοµάδες τα 15.000, αποσιωπάται. Πολλές φορές βέβαια τα τεστ γίνονται και τα αποτελέσµατα βγαίνουν µετά θάνατον, οπότε δεν έχουν καµία πρακτική σηµασία. Υπάρχει ένα µεγάλο ποσοστό του πληθυσµού που είναι ασυµπτωµατικό, που σηµαίνει ότι διασπείρει τον ιό χωρίς να το γνωρίζει. Οπότε η διενέργεια πολλών τεστ σε τυχαίο δείγµα του πληθυσµού θα αποµονώσει αυτούς τους φορείς περιορίζοντας ακόµα περισσότερο την εξάπλωση. Η αναλγησία της κυβέρνησης ως προς την εκτέλεση διαγνωστικών τεστ φαίνεται και από το γεγονός ότι έχει αφήσει χωρίς τεστ ΚΑΙ όλους τους υγειονοµικούς εάν δεν φτάσουν στο έσχατο σηµείο εκδήλωσης της λοίµωξης, µε αποτέλεσµα όποιο ύποπτο κρούσµα έρχεται σε επαφή µαζί τους να υπάρχουν πολλές πιθανότητες να κολλήσει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γιατρού στο ΑΧΕΠΑ Θεσσαλονίκης που ενώ παρουσίαζε όλα τα συµπτώµατα της λοίµωξης από κορωνοϊό, δεν του έγινε ποτέ τεστ µε άρνηση του ΕΟ∆Υ.

Οι γιατροί από όλα τα νοσοκοµεία της χώρας εκπέµπουν σήµα κινδύνου διαµαρτύρονται µπροστά στο υπουργείο Υγείας, δεν δέχεται να τους συναντήσει κανένας αρµόδιος του υπουργείου, στέλνουν και ξαναστέλνουν επιστολές στον πρωθυπουργό για την κατάρρευση του ΕΣΥ, κόβονται από τα συστηµικά κανάλια όταν θέλουν να µιλήσουν για τις τροµερές ελλείψεις µε τις οποίες αναγκάζονται να δουλέψουν θέτοντας σε κίνδυνο τους ίδιους τους οικείους τους και τους ασθενείς τους.

 

Τι λέει ο Παγκόσµιος Οργανισµός Υγείας (ΠΟΥ)

Τρία είναι τα βασικά µέτρα αντιµετώπισης της πανδηµίας σύµφωνα µε τον Παγκόσµιο Οργανισµό Υγείας: Η έγκαιρη διάγνωση, η έγκαιρη αποµόνωση των νοσούντων και η έγκαιρη αντιµετώπιση. Η Ιταλία δεν ακολούθησε κανένα από τα παραπάνω µέτρα, µε αποτέλεσµα τα νοσοκοµεία της να γεµίσουν ταυτόχρονα µε µεγάλο αριθµό ασθενών που δεν µπορούσαν να διαχειριστούν. Ταυτόχρονα, µε σχεδόν όλη την εργατική τάξη του δευτερογενούς τοµέα στα εργοστάσια να µην έχει σταµατήσει λεπτό την παραγωγή και να συνωστίζεται στο µετρό κάθε πρωί στο δρόµο για τη δουλειά, η εξάπλωση κλιµακώθηκε. Τώρα που η Ιταλία µετράει τους περισσότερους νεκρούς παγκοσµίως, οι εργάτες άρχισαν να κάνουν απεργίες πολύ απλά για να µην πεθάνουν οι ίδιοι αλλά και άλλοι από το ιό.

Τα περιοριστικά µέτρα του κατ’ οίκον περιορισµού για άγνωστο χρονικό διάστηµα, που περηφανεύεται πως έχει λάβει εγκαίρως η κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν είναι µέτρο αντιµετώπισης της πανδηµίας. Είναι αναποτελεσµατικό από τις τρεις στρατηγικές προστασίας από την έξαρση του ιού να διαλέγεις µόνο τον εγκλεισµό και τα πρόστιµα, µε προφανή στόχο να µην ξοδέψεις ούτε ένα ευρώ στη δηµόσια υγεία. Καµία προετοιµασία δεν είχε κάνει η κυβέρνηση για την αντιµετώπιση της πανδηµίας, αν και τα σηµάδια της διασποράς της είχαν προειδοποιήσει από τα τέλη ∆εκέµβρη. Κανένα άλλο µέτρο ενίσχυσης δεν ήταν έτοιµο παρά µόνο τα διαφηµιστικά σποτ που αναµεταδίδουν την απαλλαγή της κρατικής ευθύνης και τη µετατροπή της σε ατοµική και συλλογική. ∆ηµιουργούν συνειδητά και συστηµατικά την εικόνα πως για ό,τι πάθουν οι συνάνθρωποί µας εµείς και µόνο εµείς είµαστε υπεύθυνοι και ας αφήνουν τους γιατρούς και τους νοσηλευτές χωρίς µάσκες, τους ασθενείς χωρίς κρεβάτια ΜΕΘ, τους εργαζόµενους µε υποσχέσεις για µακροπρόθεσµες πληρωµές του δώρου του Πάσχα, τους πρόσφυγες στοιβαγµένους στα camps και τους άστεγους και τοξικοµανείς στη µοίρα τους. ∆εν είχε γίνει καµία µεγάλη προµήθεια σε διαγνωστικά κιτ κορωνοϊού και τώρα ο κίνδυνος εξάντλησης των αποθεµάτων είναι πολύ κοντά µας. Τα περιοριστικά µέτρα βέβαια άργησαν πολύ να έρθουν στις εκκλησίες, ήταν µεγάλο το δίληµµα ποιος αρχηγός της πολιτείας ή της εκκλησίας θα έχανε τη δόξα και το χρήµα, ενώ και ύστερα από το κλείσιµο των ναών έµεινα ανοιχτά πολλά «παράθυρα» προσέλευσης για προσωπική προσευχή. Όσο για τους φαντάρους, φαίνεται πως η παραµονή σε στρατόπεδα… προσδίδει κάποια µορφής «ανοσία» την ίδια στιγµή που οι νεοσύλλεκτοι φαντάροι εξακολουθούν να παρουσιάζονται κανονικά στα στρατόπεδα-υποδοχείς, πράγµα που σηµαίνει ότι σε έναν χώρο ζουν, τρώνε και κοιµούνται περισσότερα από 300 άτοµα όπου δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να τηρείται ούτε το ελάχιστο των µέτρων ασφάλειας.

 

Η έρευνα

Οι προτεραιότητες και επιλογές των κυβερνήσεων καθορίζουν επίσης την κατεύθυνση και το περιεχόµενο της έρευνας σε ιατρικά ζητήµατα. Φυσικά ακολουθούν τις κατευθύνσεις της χρηµατοδότησης των φαρµακοβιοµηχανιών, που δίνουν το βάρος όχι στην ανάπτυξη εµβολίων -γιατί δεν τους συµφέρει- στην κυκλοφορία για παράδειγµα ενός πανάκριβου αντικαρκινικού φαρµάκου που θα λαµβάνει ο ασθενής εφόρου ζωής  – ενώ τα εµβόλια που είναι άπαξ. Προκειµένου για τους µακροχρόνια αρρώστους ο χρόνος είναι χρήµα, πολύ χρήµα…

Εκτός από την 30.000 ακάλυπτες θέσεις ιατρικού και παραϊατρικού προσωπικού, η υποστελέχωση συνεχίζεται και στα διαγνωστικά τµήµατα των νοσοκοµείων, που είναι ανύπαρκτα ακόµα και υπό αυτές τις συνθήκες της πανδηµίας. Υπάρχει άµεση ανάγκη να αναδειχθεί η συµβολή των βιοεπιστηµών στη µοριακή διάγνωση στα νοσοκοµεία, καθώς απουσιάζει ακόµα και από τα πανεπιστηµιακά νοσοκοµεία που αποτελούν και νοσοκοµεία αναφοράς.

Η ενδυνάµωση του κοινωνικού κράτους είναι η µοναδική λύση για να σώσει τον κόσµο από τις πανδηµίες τώρα και στο µέλλον. Όλοι θα πρέπει να έχουν ίσα δικαιώµατα πρόσβασης στη δηµόσια υγεία. Όλοι γιατί ο ιός δεν διαχωρίζει µεν ποιον θα προσβάλει, αλλά µε το δηµόσιο σύστηµα υγείας άρρωστο και αποδυναµωµένο, οι απώλειες είναι ταξικές, δηλαδή συγκεντρώνονται σε µεγάλο ποσοστό σε ασθενείς που προέρχονται από τα κατώτερα κοινωνικά στρώµατα. ∆ιεκδικούµε άµεση ενίσχυση του ΕΣΥ µε γιατρούς και νοσηλευτές, εγκατάσταση για άµεση διάγνωση και παράλληλα ενίσχυση της χρηµατοδότησης της έρευνας και των ερευνητών που θα αναπτύξουν τα εµβόλια και τις διαγνωστικές τεχνικές για πιο άµεση, γρήγορη και αποτελεσµατική διάγνωση, για τους επιστήµονες που λειτουργούν µε βάση το κοινωνικό όφελος και όχι για τα κέρδη της φαρµακοβιοµηχανίας και των καπιταλιστών.

Λ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.