Κάποιες απαντήσεις στην “Καθημερινή”

image_pdfimage_print
Δημοσιεύουμε κάποια σχόλια στο facebook που απαντούν στο απαράδεκτο άρθρο της “Καθημερινής”, που στρέφεται κατά των ανέργων, των μεταναστών και των -πενιχρών- κοινωνικών επιδομάτων. Στόχος της αστικής φυλλάδας είναι να φορτώσει τις ευθύνες της ανεργίας οπουδήποτε αλλού εκτός από τον πραγματικό υπεύθυνο: τον καπιταλισμό και την εξαθλίωση που αυτός παράγει για την πλειοψηφία των εργαζομένων, τα αφεντικά και την ακόρεστη δίψα τους για κέρδη, τις άθλιες και κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας, που κι αυτές η “Καθημερινή” τις παρουσιάζει ως … “χάρη” των εργοδοτών στους άνεργους, οι οποίοι όμως είναι… αχάριστοι. Ένα άρθρο που προωθεί ξεκάθαρα και συνειδητά τον κοινωνικό αυτοματισμό, τη διαίρεση και τον εμφύλιο των φτωχών.

Πώς καλλιεργείται ο κοινωνικός κανιβαλισμός.

Η Καθημερινή έχει σήμερα ένα άρθρο με τίτλο «Ασθένεια για τα ροδάκινα τα κοινωνικά επιδόματα». Εκεί η καλή εφημερίδα μας «εξηγεί» ότι εξαιτίας των κοινωνικών επιδομάτων, οι Έλληνες άνεργοι δεν πηγαίνουν να μαζέψουν ροδάκινα στη Μακεδονία, παρότι οι παραγωγοί πληρώνουν «καλά» ημερομίσθια. Αναγκαστικά οι τελευταίοι στρέφονται σε μετανάστες, οι οποίοι όμως δεν φτάνουν για να βγάλουν όλη τη δουλειά.

Το άρθρο εμφανίζει κάποιους ροδακινοπαραγωγούς να ισχυρίζονται ότι τα κοινωνικά επιδόματα κάνουν τους άνεργους τεμπέληδες που «αράζουν» όλη μέρα στις καφετέριες και δεν θέλουν να δουλέψουν σε δύσκολες, αλλά καλοπληρωμένες δουλειές, όπως η συγκομιδή των φρούτων. Στην αρχή ήταν το «τεράστιο» επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ (που ούτως η άλλως το παίρνει ένα μικρό κλάσμα των ανέργων), μετά ήρθε και το «γαλαντόμο» ΚΕΑ των 100 ευρώ το μήνα, και πάει, αποθρασύνθηκαν οι τεμπέληδες: πίνουν όλη μέρα φραπέ και χλευάζουν τους παραγωγούς που δουλεύουν σκληρά και προκόβουν.

Δουλειές λοιπόν, υπάρχουν και μάλιστα καλά αμοιβόμενες, αλλά οι «άνεργοι» δεν θέλουν να δουλέψουν. Και γιατί δεν θέλουν να δουλέψουν; Επειδή ζούνε άνετα από τα επιδόματα. Και ποιος καλύπτει το κενό; Οι μετανάστες φυσικά. Με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια: η ανεργία εξαφανίζεται ως κοινωνικό πρόβλημα – άνεργοι είναι όσοι δεν επιθυμούν να εργαστούν, η κοινωνική πολιτική εμφανίζεται ως αντιπαραγωγική που υπονομεύει την οικονομία, ενώ διεγείρονται και τα εθνικιστικά αντανακλαστικά με τους εργοδότες που αναγκάζονται να καταφύγουν σε ξένους, αφού οι Έλληνες τεμπελιάζουν.

Ο αρθρογράφος αποφεύγει να δώσει την απάντηση στην οικονομική και εθνική μάστιγα των επιδομάτων, την έχει όμως, καταστήσει προφανή: καμία βοήθεια στους ανέργους, να πεινάσουν ώστε να αναγκαστούν δουλέψουν σε οποιαδήποτε συνθήκη, με όσα είναι διατεθειμένο να τους δώσει το αφεντικό. Έτσι θα είναι χρήσιμοι, η οικονομία θα ακμάσει και το έθνος θα σωθεί. Η αγορά έχει όλες τις λύσεις, αρκεί να μη στρεβλώνεται από την κρατική παρέμβαση.

 

Πέραν από τις κραυγές για τους “λαθρομετανάστες”, κοιτάξτε τι ωραία τα λένε οι ροδακινοπαραγωγοί:

1. ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ ΛΟΓΩ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ.

“To κάλεσμα στους χιλιάδες ανέργους της περιοχής, με προτάσεις για καλό μεροκάματο, ένσημα, στέγη και διατροφή, προσέκρουσε στα… κοινωνικά επιδόματα. «Δεν μπορέσαμε να τους ξεκολλήσουμε από τις καφετέριες, θεωρούν ότι βολεύονται με τα επιδόματα, είναι τόσο απλό», σχολίασε στην «Κ» αγροτοσυνεταιριστής της Ημαθίας... «Νέοι άνθρωποι κάθονται όλη τη μέρα στις καφετέριες με τα κινητά, στρίβουν τσιγαράκι και δεν έρχονται στον κάμπο. Γιατί να δουλέψουν; Παίρνουν το κοινωνικό επίδομα και αράζουν, κορόιδα είναι; Αυτά τα επιδόματα κατέστρεψαν τον κάμπο», λέει στην «Κ». Ο κ. Γκουντής έχει 260 στρέμματα με ροδάκινα και βερίκοκα και αγωνιά για τη συγκομιδή τους, που αρχίζει από τον άλλο μήνα.”

2. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΚΑΙ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ “ΜΑΥΡΑ”.

“Ούτως εχόντων των πραγμάτων, τη λύση «καλείται» να δώσει και πάλι η «μαύρη» εργασία, την οποία όμως, όπως λένε, δεν θέλουν οι παραγωγοί. Αποτελεί κοινό μυστικό στον κάμπο ότι την παραγωγή μαζεύουν από τα δένδρα Αλβανοί που έρχονται στην Ελλάδα με τρίμηνη τουριστική βίζα και πληρώνονται «μαύρα». Η νόμιμη διαδικασία των μετακλητών εποχικών εργατών από την Αλβανία έχει πλέον ατονήσει, καθώς πρόκειται για ένα ολόκληρο γραφειοκρατικό γολγοθά, μέσω διακρατικών συμφωνιών, που αποτρέπει τους ενδιαφερόμενους. Προτιμούν να έρθουν με βίζα, για «τουρισμό», να δουλέψουν «μαύρα» κάποιες μέρες και να επιστρέψουν με ένα σχετικά καλό κομπόδεμα, παρά να υποστούν την ταλαιπωρία της μετάκλησης.”

3. ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΖΗΤΑΝΕ ΠΟΛΛΑ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΠΑΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΣΑΜΠΟΥΚΑ.

«Φέρνοντας πρόσφυγες, θα πληρώνονται νόμιμα και έτσι θα σπάσουμε τον “τσαμπουκά” των Αλβανών που ζητάνε “τρελά” λεφτά σε μαύρα μεροκάματα για να έρθουν», μας είπε αγροτοσυνδικαλιστής της περιοχής.

4. ΓΙ’ ΑΥΤΟ ΚΙ ΕΜΕΙΣ ΑΠΕΥΘΥΝΘΗΚΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΛΕΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ.

“Στους Κούρδους και Σύρους πρόσφυγες και στους παράτυπους μετανάστες από το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στα hotspots στρέφουν τις ελπίδες τους για συγκομιδή της σοδειάς των ροδακίνων οι παραγωγοί του κάμπου της Μακεδονίας… Την Τετάρτη με πρωτοβουλία της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Νομού Ημαθίας, ομάδα προσφύγων από το Κέντρο Φιλοξενίας της Αλεξάνδρειας ξεναγήθηκε στον κάμπο και στα εργοστάσια διαλογής.

5. ΘΕΛΟΥΜΕ ΟΜΩΣ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΥΣ, ΘΕΛΟΥΜΕ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΑΛΛΑ ΧΕΡΙΑ.

“Ο πρόεδρός της κ. Χρήστος Γιαννακάκης ανέφερε ότι υπήρξε συμφωνία για να εργαστούν εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά, όπως τόνισε, δεν επαρκούν, καθώς χρειάζονται χιλιάδες άλλα χέρια.”

Τελικά ούτε τις δουλειές μάς παίρνουν ούτε βουλιάξαμε από δαύτους. Εργατικά χέρια είναι και τα αφεντικά τα θέλουν φθηνά. Έτσι;

 

Κώστας Μπούρας

Πριν λίγο καιρό ήλθε ένας προμηθευτής στη δουλειά μου. Του έφταιγε το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης που δεν βρίσκει εργάτες που να τους ασφαλίζει κιόλας. Στην ερώτηση για πόσες μέρες θα απασχολούσε τον εργάτη (εργάτρια) μου απάντησε 1 ή 2 μέρες τον μήνα. Δηλαδή ήθελε να προτιμήσει ο εργάτης τα 25 ευρώ μεροκάματο από τα 200 Ευρώ του ΚΕΑ. Στο χωριό μου το παίρνουν 3-4 άτομα. Το έπαιρνα κι εγώ, και μόλις βρήκα δουλειά αμέσως πήγα. Το ίδιο μου λένε και οι άνθρωποι που το παίρνουν στο χωριό, ότι άμα βρούνε δουλειά φυσικά και θα την προτιμήσουν από το ΚΕΑ. Ασφαλώς και δεν φτάνουν για μια αξιοπρεπή ζωή αυτά τα χρήματα, είναι ψίχουλα, αλλά εντελώς απαραίτητα για να ζήσει ο πάμφτωχος και άνεργος. Αυτά σε απάντηση των ροδακινοπαραγωγών που θέλουν μεροκάματα πείνας για να κάνουν υπερκέρδη και να συντηρούν την πολυτελή ζωή τους.

 

To επίμαχο άρθρο της Καθημερινής εδώ

http://www.kathimerini.gr/1027156/article/epikairothta/ellada/as8eneia-gia-ta-rodakina-ta-koinwnika-epidomata?fbclid=IwAR0TLJhej-nCVUIb2oK-BelK75ddZZst4JFq35kRXOQp9UhitqacLP2bEgw

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.