Ινδικά σωματεία και φοιτητές απεργούν κατά των ιδιωτικοποιήσεων

image_pdfimage_print

μτφ. Βασίλης Μορέλλας

Η φωτό από διαμαρτυρία κατά της σχεδιαζόμενης ιδιωτικοποίησης της Air India από την κυβέρνηση, Νέο Δελχί, 18 Ιούλη 2017

Δημοσίευση 9/1/2020
Η απεργία, υποστηριζόμενη από αγρότες και φοιτητικές ομάδες, καθοδηγείται από δέκα βασικά συνδικάτα της χώρας.

Η γενική απεργία έπληξε αρκετές πόλεις σε όλη την Ινδία την Τετάρτη, με δεκάδες χιλιάδες να ανταποκρίνονται στο κάλεσμα των συνδικάτων για συλλαλητήρια που συμπίπτουν με τις συνεχιζόμενες μαζικές διαδηλώσεις κατά της τροποποίησης του νόμου για την ιθαγένεια.
Η απεργία προκλήθηκε από αρκετά αντεργατικά μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση, όπως η ιδιωτικοποίηση δημόσιων επιχειρήσεων.
Η απεργία θα ακολουθηθεί «από πολύ περισσότερες δράσεις, για την ανατροπή των αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντεθνικών πολιτικών της κυβέρνησης», διαβάζουμε στη δήλωση που εξέδωσαν τα συνδικάτα.
Τα συνδικάτα αποκηρύσσουν τα υψηλά ποσοστά ανεργίας, που βρίσκονται σε μέγιστο 45 ετών σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση.
Η απεργία διαταράσσει τον τομέα των μεταφορών, τις τράπεζες και το εμπόριο σε αρκετές πόλεις της Ινδίας.
Αν και επηρέασε κυρίως πόλεις στις πολιτείες της Δυτικής Βεγγάλης και της Κεράλα, τα συνδικάτα βγήκαν στους δρόμους επίσης στην πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, αλλά και στην Τσενάι, πρωτεύουσα της πολιτείας Ταμίλ Ναντού.
Η απεργία έλαβε χώρα την ίδια ώρα που διαμαρτυρίες κατά της αμφιλεγόμενης [ρατσιστικής, κατά των μουσουλμάνων] τροποποίησης στον νόμο για την ιθαγένεια σαρώνουν την Ινδία τις τελευταίες βδομάδες.
Τουλάχιστον 25 άνθρωποι έχουν πεθάνει στο κύμα διαμαρτυριών, που τάσσεται επίσης κατά μιας εθνικής απογραφής που σκοπεύει να εντοπίσει μετανάστες χωρίς χαρτιά, παρόμοια με αυτήν που διενεργείται στη βορειοανατολική πολιτεία του Ασσάμ, που αφαίρεσε την υπηκοότητα σχεδόν δύο εκατομμυρίων ανθρώπων [δηλαδή όσοι, κυρίως μουσουλμάνοι, δεν είχαν «αποδείξεις» ότι έμεναν στην περιοχή πριν τις 24 Μάρτη…1971, οπότε ξεκίνησε ο πόλεμος για την ανεξαρτησία του Μπαγκλαντές! Άνθρωποι γεννημένοι στην Ινδία εδώ και 50 χρόνια κινδυνεύουν με εγκλεισμό σε στρατόπεδα κράτησης από την ακροδεξιά κυβέρνηση Μόντι!].
Η τροποποίηση του νόμου για την ιθαγένεια σκοπεύει να πολιτογραφήσει μετανάστες από Αφγανιστάν, Πακιστάν και Μπαγκλαντές που ανήκουν στις θρησκείες του ινδουισμού, σιχισμού, βουσισμού, τζαϊνισμού, ινδικού ζωροαστρισμού (παρσισμού) και χριστιανισμού, αφήνοντας τους μουσουλμάνους εκτός, κάτι που επικρίνεται ως αντίθετο με το κοσμικό πνεύμα της χώρας.
«Σώστε το Σύνταγμα, στα σκουπίδια ο Νόμος Ιθαγένειας», ήταν ένα από τα συνθήματα που ακούγονταν την Τετάρτη στο Ν.Δελχί, μαζί με άλλα συνθήματα κατά των δεξιών κυβερνητικών πολιτικών.

Πηγή: https://www.telesurenglish.net

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.