Η τράπεζα υπονομεύει τη συμφωνία με την ΟΤΟΕ που την υποχρεώνει να αξιοποιήσει τους συναδέλφους του RBU σε άλλες θέσεις

image_pdfimage_print

Αγωνιστική Κίνηση Εργαζομένων στην Τράπεζα Πειραιώς

Από τις συναντήσεις της ΔΑΔ με τα προεδρεία των συλλόγων, που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 9/10/2019, μάθαμε ότι η τράπεζα εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν υπάρχουν θέσεις για τους συναδέλφους του RBU που επέλεξαν να παραμείνουν. Κι αυτό, παρά τα εμφανή – και γνωστά σε όλους – κενά στο δίκτυο και παρά το ότι, όπως ακούγεται, η τράπεζα προχωράει σε προσλήψεις. Δηλαδή, η τράπεζα προτιμάει να πληρώνει 300 ανθρώπους για να κάθονται την ώρα που φαίνεται να προσλαμβάνει κι άλλους.

Με τη στάση της αυτή, η τράπεζα δεν τηρεί τη συμφωνία που υπέγραψε με την ΟΤΟΕ στις 25/7/2019, στην οποία αναφερόταν: “Οι εργαζόμενοι που θα δηλώσουν ότι δεν επιθυμούν να ενταχθούν στη νέα εταιρία θα παραμείνουν στην Τράπεζα Πειραιώς και θα αξιοποιηθούν για την κάλυψη των αναγκών της στο πλαίσιο όσων ορίζονται στον Οργανισμό Προσωπικού”.

Με την παραβίαση της συμφωνίας, η διοίκηση της τράπεζας ελπίζει να “πείσει” κάποιους από τους συναδέλφους που αρνήθηκαν να μεταφερθούν στο νέο σχήμα με την Intrum, και παράλληλα να αποθαρρύνει όσους έχουν πάει με συμβάσεις ενοικίασης, να επιστρέψουν.

Η τράπεζα προτίμησε να μην χρησιμοποιήσει τα νομικά όπλα που είχε και να επιβάλει την απόσχιση με μεταφορά του συνόλου των εργαζομένων στη νέα εταιρεία, γιατί γνώριζε ότι θα συναντούσε αντίσταση και θα έβγαινε τραυματισμένη από αυτήν τη μάχη.

Προτίμησε να διαιρέσει τους εργαζόμενους ασκώντας πίεση κι έχοντας σύμμαχο τους συνδικαλιστές που έβαλαν πλάτη για να πειστούν όσο το δυνατόν περισσότεροι να αποδεχτούν τη μετάβαση στη νέα εταιρεία.

Και τώρα τι κάνουμε;

Μετά από αυτή την εξέλιξη, που οι εργαζόμενοι στα RBU δέχονται απειλές για τις θέσεις εργασίας τους, η ΟΤΟΕ, και μαζί ο αντιπροσωπευτικός ΣΕΤΠ αλλά και ο ΣΕΤΑΠ, εξακολουθούν να μην βλέπουν καμία ανάγκη για αγωνιστικές κινητοποιήσεις στον κλάδο;

Τα όργανα (Δ.Σ. των πρωτοβάθμιων σωματείων και Εκτελεστική Γραμματεία της ΟΤΟΕ) δεν θα συνεδριάσουν; Θα προτείνουν κάποιας μορφής αντίδραση στην επιθετική τακτική της τράπεζας;

Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι, οι εργαζόμενοι, οι οποίοι κινδυνεύουν, δεν θα κληθούν να πουν τις απόψεις τους, να ζητήσουν από τους εκλεγμένους εκπροσώπους τους να υλοποιήσουν τις αποφάσεις τους;

Υπάρχει κάποιο σχέδιο αντίδρασης από την ηγεσία των εκπροσώπων των εργαζομένων;

Επιμένουν, ακόμα και σήμερα, κάποιοι ότι, η υπογραφή της κλαδικής ΣΣΕ από την ΟΤΟΕ, αποτελεί θωράκιση του κλάδου και προστατεύει τις θέσεις εργασίας, όπως μας έλεγαν λίγους μήνες πριν;

 

Συνάδελφοι,

Στην κατάσταση που βρισκόμαστε σήμερα, η τήρηση της συμφωνίας και η τοποθέτηση των εργαζομένων που σήμερα πληρώνονται χωρίς να δουλεύουν, εξαρτάται από:

Την αταλάντευτη στάση μας. Δεν φοβόμαστε, δεν υποχωρούμε στις πιέσεις, επιμένουμε στη διατήρηση της τραπεζοϋπαλληλικής μας ιδιότητας.

Την πίεση των σωματείων. Οι συνδικαλιστικές μας οργανώσεις πρέπει να πιέσουν την τράπεζα για την εφαρμογή της συμφωνίας.

Την αλληλεγγύη μεταξύ μας και την κοινή δράση μας. Οι συνάδελφοι που σήμερα δεν έχουν θέση εργασίας, πρέπει να αρχίσουν να συντονίζονται, να συζητάνε και να δρούνε.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.