ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ: οι καταλήψεις διαρκείας και η σύλληψη και δίωξη δύο συνδικαλιστών

image_pdfimage_print

Συνέντευξη των Ελένης Μανουρά – Χρήστου Βαγενά

Η Ελένη Μανουρά και Χρήστος Βαγενάς, στελέχη της παράταξης Αριστερή Κίνηση Εργαζοµένων και συνδικαλιστές του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζοµένων του ΟΑΕΕ, συνελήφθησαν από την αστυνοµία στις 19/11 έξω από το υποκατάστηµα του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ στο Νέο Ηράκλειο, επειδή περιφρουρούσαν την κατάληψη του υποκαταστήµατος, που είχε αποφασιστεί από το συνδικάτο τους. Πολιτική αυτουργός αυτού του κρούσµατος αυταρχισµού ενάντια στο εργατικό κίνηµα είναι φυσικά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην προσπάθειά της να επιταχύνει την υλοποίηση του «διαρθρωτικού» (βλέπε µνηµονιακού) µέτρου της ενοποίησης των ταµείων, µεταφέρει διαρκώς προσωπικό από τα υποκαταστήµατα τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες ασφαλισµένους προς τις επιτελικές ∆ιευθύνσεις. Έτσι, τα περιφερειακά τµήµατα και τα τµήµατα συντάξεων αποδεκατίζονται από προσωπικό, οι δε ελάχιστοι εργαζόµενοι σε αυτά έχουν φτάσει στα όρια των αντοχών τους. Χαρακτηριστικά, υπάρχουν υποκαταστήµατα όπου έχουν αποµείνει 3 εργαζόµενοι για να εξυπηρετούν τις ανάγκες περιοχών µε 20.000 και πλέον εργαζόµενους! Ύστερα από συνεχείς προτάσεις και πιέσεις της Αριστερής Κίνησης Εργαζοµένων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος αποφάσισε την έναρξη κινητοποιήσεων µε κατάληψη σε 3 περιφερειακά υποκαταστήµατα (Ν. Ηράκλειο, Κέντρου -στην Πειραιώς- και Αγ. Κωνσταντίνου 5 στην Οµόνοια), καθώς και στα κεντρικά του ΕΦΚΑ στην Αγίου Κωνσταντίνου 8.

Η Ελένη Μανουρά και ο Χρήστος Βαγενάς συνελήφθησαν τη 12η µέρα της κατάληψης στο υποκατάστηµα του Ν. Ηρακλείου. Ύστερα από δύο αναβολές, η νέα δικάσιµος προσδιορίστηκε για τις 15 Μαρτίου 2019.

Με αφορµή αυτή την εµπειρία, τα δύο στελέχη της Αριστερής Κίνησης Εργαζοµένων μας έδωσαν τη συνέντευξη που ακολουθεί.

Πώς ακριβώς έγινε η σύλληψή σας;

Μανουρά Ελένη: Στις 19 Νοεµβρίου εγώ και ο συνάδελφος Χρήστος, καθώς περιφρουρούσαµε µόνοι την Περιφερειακή ∆ιεύθυνση µη µισθωτών Ανατολικής Αττικής (δεδοµένου ότι όλοι οι υπόλοιποι υπάλληλοι είχαν µεταβεί σε παραπλήσια περιφερειακά τµήµατα, µε εντολή του ∆ιοικητή για την εξυπηρέτηση των ασφαλισµένων), προσήλθε εξαγριωµένη η ενάγουσα ασφαλισµένη και πηδώντας τα κάγκελα του κλειστού χώρου της Περιφερειακής ∆ιεύθυνσης, µε ύβρεις, προπηλακισµό και σωµατική βία εναντίον µου, αρνούνταν να µεταβεί σε παραπλήσιο τµήµα για εξυπηρέτηση, ενώ ενηµερώθηκε γι’ αυτήν την επιλογή. Επί µισάωρο µε έβριζε και χειροδικούσε µέχρι να ειδοποιηθεί η Αστυνοµία από τους παρευρισκόµενους απέξω συγκεντρωµένους ασφαλισµένους, µε αποτέλεσµα να συλληφθούµε και να προσαχθούµε στο Α.Τ. Ηρακλείου, όπου ακολουθήθηκε η «νόµιµη διαδικασία»: κράτηση, αποτυπώµατα, φωτογράφιση και προσαγωγή µε τη διαδικασία αυτοφώρου  στην  Εισαγγελία. Στη συνέχεια και  παρά το γεγονός ότι η ασφαλισµένη υπέβαλε µήνυση, εν τούτοις δεν προσήλθε ποτέ στο δικαστήριο, µε αποτέλεσµα µετά από τρεις αναβολές να ορισθεί τέταρτη ηµεροµηνία για τη δίκη, η οποία ορίσθηκε για τις 15-3-2019.

Χρήστος Βαγενάς: Εδώ πρέπει να τονιστεί επίσης το µεγάλο κύµα συµπαράστασης που ξέσπασε µετά τη σύλληψή µας. Η ΠΟΠΟΚΠ προκήρυξε στάση εργασίας και συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες εργαζόµενοι από τον ΟΑΕΕ και τα άλλα Ασφαλιστικά Ταµεία στα δικαστήρια. Επίσης από το ΜΕΤΑ, τη ΛΑΕ, το ΠΑΜΕ, τις Παρεµβάσεις, πολλοί συνδικαλιστές και δεκάδες άλλοι εργαζόµενοι. Συγκεντρώσαµε επίσης πάνω από 30 ψηφίσµατα συµπαράστασης από συνδικάτα και οµοσπονδίες (Α∆Ε∆Υ, ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΠΟΕ∆ΗΝ, ΠΟΣΕ-ΙΚΑ, Εργ/νων δήµου Ν. Φιλ/φειας, Καλλιθέας, νοσοκοµείων, εκπαιδευτικών κ.ά.). Τους ευχαριστούµε θερµά όλες και όλους για τη συµπαράσταση και την αλληλεγγύη τους.

Είχατε συµπαράσταση από άλλα συνδικάτα;

Ελένη Μανουρά: Ναι, υπήρξε άµεση συµπαράσταση µε ψηφίσµατα, στάσεις εργασίας και µαζική παρουσία τους στα δικαστήρια.

Χρήστος Βαγενάς: Η οµοσπονδία των εργαζοµένων του ΙΚΑ δεν συµµετείχε στις καταλήψεις, παρόλο που είχαν ενηµερωθεί προφορικά δύο φορές από το προεδρείο του συνδικάτου µας και συνεργάζονται σε κοινή παράταξη στις εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συµβούλια του ΕΦΚΑ, που έγιναν στις 29/11/18. Επίσης ένα σωµατείο που ελέγχει το ΠΑΜΕ και ένα του Σύριζα, ενώ θα µπορούσαν να ακολουθήσουν, δεν το έκαναν. Μονάχα το συνδικάτο του ΟΓΑ, που επηρεάζεται και από τη δική µας παράταξη, βοήθησε και ακολούθησε σε καταλήψεις.

Η οµοσπονδία του ΙΚΑ ήταν πλήρως ευθυγραµµισµένη µε τη ∆ιοίκηση και το υπουργείο. Όχι µόνο δεν έκανε στάση εργασίας, παρόλο που συνάδελφοι από το ΙΚΑ ήθελαν να συµπαρασταθούν, αλλά όλο το διάστηµα συκοφαντούσε τον αγώνα. Πλήρης εργοδοτικός συνδικαλισµός, που προκάλεσε έριδες µεταξύ των συνάδελφων. Μόνο µία παράταξη στο ΙΚΑ η Ριζοσπαστική Παρέµβαση, έβγαλε ανακοίνωση για άνοιγµα του αγώνα σε ΙΚΑ, ΟΓΑ κ.λπ., για την οποία κατηγορήθηκαν σαν ψηφοθήρες.

Επίσης, υπήρξε µεγάλη στήριξη από το ∆Σ της ΠΟΠΟΚΠ και ειδικά του ΟΓΑ, που ξεκίνησαν κι εκείνοι αγωνιστικές καταλήψεις σε όλη την Ελλάδα.

Επίσης, µας ενίσχυσαν σύντροφοι-σες από το ΜΕΤΑ και το Κόκκινο Νήµα.

Γιατί πήρατε την απόφαση να προχωρήσετε σε καταλήψεις;

Ελένη Μανουρά: Η απόφαση ελήφθη για να διεκδικήσουµε την ενίσχυση µε προσωπικό των αποδυναµωµένων υπηρεσιών του ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ. Σαν παράδειγµα σάς αναφέρω τα Α και ∆ περιφερειακά τµήµατα µη µισθωτών Ανατολικής Αττικής, όπου υπηρετώ, τα οποία εξυπηρετούν 22.000 ασφαλισµένους. Έχουµε αποµείνει 4 υπάλληλοι (από 13 που ήταν στη δύναµη του τµήµατος την 1-1-2017!), εκ των οποίων ο ένας ασχολείται µε συντάξεις και αποχωρεί στο τέλος του έτους λόγω συνταξιοδότησης. Καλούµαστε λοιπόν οι 3 που έχουµε αποµείνει, µαζί µε την προϊσταµένη, να εξυπηρετήσουµε 22.000 ασφαλισµένους και επιπροσθέτως να διεκπεραιώσουµε τις χιλιάδες εκκρεµότητες που χρονίζουν λόγω έλλειψης προσωπικού.

Πώς ξεκίνησε ο αγώνας σας;

Ελένη Μανουρά: Ξεκίνησε επειδή δεν εισακούσθηκαν τα δίκαια αιτήµατά µας για ενίσχυση των τµηµάτων.

Χρήστος Βαγενάς: Η παράταξή µας, η Αριστερή Κίνηση Εργαζοµένων ΟΑΕΕ, είχε προτείνει στο συνδικάτο κατά καιρούς το αγωνιστικό µέσο της κατάληψης σαν αντίδραση σε αυτά που βιώναµε. Η πλειοψηφούσα παράταξη το έπραττε µόνο συµβολικά και στο σύλλογο και στην οµοσπονδία (ΠΟΠΟΚΠ), σε κεντρικά κτήρια του ΟΑΕΕ για κανένα δίωρο και για τις τηλεοπτικές κάµερες. Το είχαµε προτείνει και το καλοκαίρι του 2017 για την ανυπαρξία κλιµατισµού στους χώρους εργασίας, που οδηγούσε τους εργαζοµένους σε ασφυξία αποτελώντας το «κερασάκι στην τούρτα» της απαξίωσής µας, αλλά το απέρριψαν για πολλοστή φορά.

Μετά τις εκλογές του Μαΐου του 2018, που δεν ήταν τόσο θετικά τα αποτελέσµατα γι’ αυτούς στην Αθήνα, άλλαξαν τακτική. Έτσι κάναµε ολοήµερες καταλήψεις σε υποκαταστήµατα µε προβλήµατα από την έλλειψη κλιµατισµού το καλοκαίρι και σε κάποια από αυτά δόθηκαν λύσεις.

 

Ποια ήταν η στάση των εργαζοµένων και των πολιτών;

Ελένη Μανουρά: Οι εργαζόµενοι συµµετείχαν µαζικά, ενώ και πολλοί ασφαλισµένοι εξέφρασαν τη στήριξή τους, αλλά υπήρξαν και διαφορετικές αντιδράσεις από τους πολίτες, όπως µηνύσεις κατά συνδικαλιστών και υπαλλήλων, µε αποκορύφωµα τη δική µας προσαγωγή, που έγινε κράτηση ύστερα από µήνυση ασφαλισµένης.

 

Ποιες ήταν οι απαντήσεις και οι ενέργειες της διοίκησης;

Ελένη Μανουρά: Μέχρι σήµερα (10-12-2018) και από 19-11-18 που έγινε η µήνυση και η προσαγωγή µας, η µόνη αντίδραση ήταν να έλθουν δύο υπάλληλοι από την κεντρική υπηρεσία, οι οποίοι βεβαίως δεν επαρκούν καθότι οι αποχωρήσαντες είναι εννέα (9)

και οι εκκρεµότητες πολλές.

Χρήστος Βαγενάς: Η στάση της ∆ιοίκησης ήταν απαράδεκτη και αδιάλλακτη. Μας δέχτηκε µετά από τέσσερις µέρες καταλήψεων και µας έκανε µια εξευτελιστική κατ’ εµέ πρόταση: να φέρει άτοµα, όταν πήρε εννέα πριν λίγες µέρες και δεκάδες άλλους τους προηγούµενους µήνες!

Την ίδια άθλια πρόταση επανέλαβε µετά από λίγες µέρες, µε αόριστες υποσχέσεις για νέα ενίσχυση στο µέλλον. Την πρόταση αυτήν την απορρίψαµε κατά πλειοψηφία.

 

Πώς σταµάτησε ο αγώνας σας;

Ελένη Μανουρά: Μετά από αυτά τα γεγονότα και ύστερα από την παρέµβαση του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πετρόπουλου, µε την οποία δόθηκε η υπόσχεση για επίλυση του προβλήµατος, το σωµατείο, καλή τη πίστη, σταµάτησε προσωρινά τον αγώνα. Σε ∆Σ που κάναµε, αποφασίσαµε να αναστείλουµε προσωρινά τις κινητοποιήσεις µετά από 16 µέρες αγώνα.

Ποια είναι τώρα η κατάσταση στον ΕΦΚΑ;

Χρήστος Βαγενάς: Το οξύ πρόβληµα της έλλειψης προσωπικού και της υπερ-εντατικοποίησης της εργασίας είναι δεδοµένο στον ΟΑΕΕ. Από τα τέλη του 2016 και τη δηµιουργία του ΕΦΚΑ στα χαρτιά από 01/01/2017, άρχισε η ∆ιοίκηση να ζητάει και να παίρνει προσωπικό για να στελεχώσει επιτελικές υπηρεσίες, που θα σχεδίαζαν την ενοποίηση των Ταµείων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσµα, άτοµα από υποκαταστήµατα εξυπηρέτησης κοινού και τµήµατα συντάξεων να φεύγουν χωρίς σχεδιασµό από υπηρεσίες αιχµής και να πηγαίνουν σε επιτελικές θέσεις. Στις νέες υπηρεσίες συναντούσαν µόνο προβλήµατα λόγω του κακού σχεδιασµού στη δηµιουργία του ΕΦΚΑ, ενώ στις υπηρεσίες που άφηναν γινόταν χαµός από τη µη εξυπηρέτηση των πολιτών.

Ελένη Μανουρά: Στο ίδιο έργο θεατές, 20 µέρες µετά τα γεγονότα και παρά τις υποσχέσεις.

Πώς κατά τη γνώµη σας πρέπει να προχωρήσουν οι εργαζόµενοι και το συνδικάτο;

Χρήστος Βαγενάς: Αυτή η κινητοποίηση, παρά τα προβλήµατα και τον τρόπο µε τον οποίο βγήκε, ήταν η σηµαντικότερη αντίδραση που πραγµατοποιήθηκε ενάντια στην υλοποίηση του ΕΦΚΑ και τα προβλήµατα που έχει δηµιουργήσει στους εργαζόµενους.

Η συνέχιση των όποιων κινητοποιήσεων αποφασιστούν, θα πρέπει να γίνει µε τη µεγαλύτερη δυνατή συµµετοχή και εµπλοκή των εργαζοµένων, µέσα από Γενική Συνέλευση.

Ελένη Μανουρά: Εάν δεν δοθεί ΑΜΕΣΑ λύση, µε ενίσχυση των τµηµάτων, είναι επιτακτική ανάγκη η κλιµάκωση του αγώνα µέχρι τη δικαίωσή µας.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.