“Επαναπατρισμός” νέων επιστημόνων και ερευνητών: άλλο ένα δωράκι της κυβέρνησης στο κεφάλαιο

image_pdfimage_print

της Λίνας Παλλάκη

Τα πρόσφατα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Ανάπτυξης θέτουν στο στόχαστρο την έρευνα σε μια προσπάθεια μεγαλύτερης ενδυνάμωσης  της έρευνας με τη βιομηχανία και το κεφάλαιο. Αυτή τη φορά οι ειδικοί του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ειδικότερα το τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης της Εργασιακών Σχέσεων ανακοίνωσε μια σειρά δράσεων για το Rebrain Greece. Μία από τις παρεμβάσεις της δράσης αυτής είναι η «Ελλάδα Ξανά», που στρέφεται στο ανθρώπινο δυναμικό του εξωτερικού που διαπρέπει σε διάφορους τομείς της έρευνας νέων τεχνολογιών και προτίθεται να προσλάβει νέους επιστήμονες (περίπου 500 σε αριθμό) προκειμένου να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε επιχειρήσεις, μεταφράζοντας τα ερευνητικά κατορθώματα σε κέρδη. Ένα από τα μέτρα που θα δελεάσουν τον επαναπατρισμό των νέων επιστημόνων θα είναι ο «σταθερός» μισθός των 3000 ευρώ για τουλάχιστον ένα χρόνο.

Η κατευθυνόμενη έρευνα που θέλει να πλασάρει η νέα κυβέρνηση ως ανταγωνιστικότητα και αριστεία στόχο έχει να ενισχύσει το κεφάλαιο καθώς οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα για την προσέλκυση νέων καταξιωμένων Ελλήνων επιστημών από το εξωτερικό θα αναγνωριστούν ως πρωτοπόροι -πρεσβευτές υψηλής εταιρικής κοινωνικής ευθύνης ενώ παράλληλα οι επιχειρήσεις όχι μόνο θα εκμεταλλευτούν τους νέους επιστήμονες αλλά η χρηματοδότηση τους θα γίνει προς τις επιχειρήσεις με ευρωπαϊκούς πόρους.

Η κυβέρνηση ΝΔ αναδεικνύει τους βασικούς λόγους σχεδιασμού του προγράμματος «Ελλάδα Ξανά»: «η δημιουργία επόμενων γενιών στη χώρα μας με τόσο έντονο το πρόβλημα γήρανσης αποτελούν βασικούς λόγους σχεδιασμού», όπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός εργασίας, ενώ το πραγματικό πρόβλημα είναι η κυβερνητική αδιαφορία για όλους τους ανθρώπους που εργάζονται στην έρευνα. Ο εργασιακός μεσαίωνας που ισχύει σε όλα τα ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια, εργαζόμενοι χωρίς ασφάλιση λόγω υποτροφιών, επισφαλείς και αβέβαιες συμβάσεις με μπλοκάκια, απλήρωτοι για μήνες ακαδημαϊκοί υπότροφοι είναι τα βασικότερα προβλήματα που δεν βλέπει η κυβέρνηση ΝΔ.

Τουλάχιστον προσωρινός και πρόχειρος ο σχεδιασμός του επαναπατρισμού νέων επιστημόνων και ερευνητών εφόσον η τεχνογνωσία τους θα χρησιμοποιηθεί από τις εταιρίες και όχι από τα δημόσια πανεπιστημιακά ιδρύματα και τα ερευνητικά κέντρα. Την ίδια στιγμή οι συμβάσεις 4000 εργαζομένων στην έρευνα είναι στον αέρα και οι πηγές χρηματοδότησης των ερευνητικών κέντρων και των πανεπιστημίων μειώνεται ραγδαία. Όλο και περισσότερο ανοίγει ο δρόμος για την εισχώρηση των ιδιωτών καπιταλιστών στους δημόσιους φορείς κάτι που αποδεικνύεται καθημερινά με τα νέα μέτρα που ψηφίζονται όπως αυτό της εξίσωσης των πτυχίων από τα πανεπιστήμια με αυτά των ιδιωτικών κολλεγίων.

Η κυβέρνηση δε θέλει άριστους, πλούσιους θέλει για να δομήσει μια καπιταλιστική και διεφθαρμένη κοινωνία χωρίς ανθρωπιστικές αξίες που  μόνο με αντίσταση από τα κάτω θα ανατραπεί.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.