Εκλογές στο Σύλλογο Εργαζομένων του πρ. ΟΑΕΕ

image_pdfimage_print

Του Χρήστου Βαγενά*

Στις 23 Μάη διεξάγονται οι εκλογές στον Πανελλήνιο Σύλλογο Εργαζοµένων στον ΟΑΕΕ, για την ανάδειξη εκπροσώπων στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο και στην Οµοσπονδία (ΠΟΠΟΚΠ).

Σύµφωνα µε το νόµο-τερατούργηµα Κατρούγκαλου (4387/2016), ο ΟΑΕΕ µαζί µε άλλα έξι Ταµεία κύριας ασφάλισης (ΙΚΑ, ΕΤΑΑ, ΟΓΑ, ΝΑΤ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ) θα πρέπει να ενοποιηθούν στον ΕΦΚΑ από τις αρχές του 2017.

Ο νόµος αυτός αποτελεί τη χειρότερη αντιµεταρρύθµιση στη ∆ηµόσια Κοινωνική Ασφάλιση, αφού ανοίγει το δρόµο ώστε η ανταποδοτική-κύρια σύνταξη και η επικουρική να µπορούν να καταβάλλονται από επαγγελµατικά ταµεία!

Οι εργαζόµενοι στον ΟΑΕΕ και συνολικά στον ΕΦΚΑ βιώνουν τις χειρότερες συνθήκες εργασίας εδώ και πολλές δεκαετίες, καθώς λόγω της ενοποίησης, δεν λειτουργεί τίποτα σωστά. ∆εν υπάρχουν εγκύκλιοι, οδηγίες και εκπαίδευση για να ερµηνευτεί ο νόµος και να λειτουργήσουν σωστά οι αποδώσεις συντάξεων και παροχών προς τους ασφαλισµένους. ∆εν υπάρχει οργάνωση για τίποτα, µε αποτέλεσµα να µην υπάρχουν υλικά, εξοπλισµός, ούτε καν στοιχειώδεις συνθήκες εργασίας, καθώς τα περισσότερα κτήρια δεν έχουν καθαριστές-καθαρίστριες εδώ και µήνες, ούτε θέρµανση και κλιµατισµό!

Αυτά δεν οφείλονται κυρίως στην ανικανότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της διοίκησης, αλλά αποτελούν µέρος του κλασσικού σχεδίου για το δηµόσιο τοµέα: θέλουν να τον απαξιώσουν ακόµα περισσότερο στα µάτια της κοινωνίας, ώστε να στρέψουν όσους εργαζόµενους έχουν τη δυνατότητα ακόµα στα επαγγελµατικά ταµεία και την ιδιωτική ασφάλιση.

∆υστυχώς, οι εργαζόµενοι δεν έχουν αντισταθεί απέναντι σε αυτά, µε βασική ευθύνη των τριών παρατάξεων που συνεργάζονται στη διοίκηση του σωµατείου, αλλά και εξαιτίας της ανασφάλειας και της ανησυχίας που καλλιεργούν οι υποχρεωτικές µετακινήσεις εργαζοµένων σε άλλες υπηρεσίες βάσει των προβλέψεων του νόµου Κατρούγκαλου.

Στις εκλογές συµµετέχουν πέντε συνδυασµοί. Με εξαίρεση την ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ και το  ΠΑΜΕ, οι υπόλοιπες παρατάξεις είναι ένα συνονθύλευµα ατόµων µε διαφορετικές καταβολές και πεποιθήσεις. Πριν λίγους µήνες, στις εκλογές για τους εκπροσώπους των Υπηρεσιακών Συµβουλίων του ΕΦΚΑ η Συνδικαλιστή Αλλαγή-Υπέρβαση είχε συνεργαστεί µε την ΠΑΣΚΕ, ενώ τώρα κάνουν τους “ανεξάρτητους”. Παλιοί δεξιοί, που για κάποια χρόνια προσποιούνταν τους ανεξάρτητους, τώρα πήραν το χρίσµα της κυβερνητικής παράταξης! Κοινό χαρακτηριστικό τους αποτελεί ο καιροσκοπισµός, ο παραγοντισµός και οι λυκοσυµµαχίες για τις καρέκλες, µοιράζοντας αφειδώς υποσχέσεις για εξυπηρετήσεις και ρουσφέτια.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΑΕΕ δηµιουργήθηκε το 2007 από ανένταχτους αγωνιστές και µέλη της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής Αριστεράς. Ήταν πάντα στην πρώτη γραµµή των αγώνων και έµεινε σταθερά στο πλευρό των εργαζοµένων, απέναντι σε οποιαδήποτε κυβέρνηση έπαιρνε αντιλαϊκά µέτρα. Πρότεινε πάντα το (δύσκολο) δρόµο του συλλογικού και οργανωµένου αγώνα, σαν απάντηση για τις επιθέσεις που δεχόµαστε.  Το ίδιο κάναµε απέναντι στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ & Ν∆, το ίδιο κάνουµε και τώρα µε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ζητάµε τη στήριξη των συναδέλφων για να µπορούµε να παρεµβαίνουµε πιο αποτελεσµατικά και να αλλάξουµε το σωµατείο, ώστε να γίνει αυτό που πρέπει: ένα αποτελεσµατικό όπλο στα χέρια των εργαζοµένων!

*µέλος στο ∆Σ της ΠΟΠΟΚΠ και στο ∆Σ του Συλλόγου Εργαζοµένων στον ΟΑΕΕ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.