ΔΙΩΞΕΙΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ & ΑΔΙΑΛΛΑΞΙΑ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

image_pdfimage_print

του Χρήστου Βαγενά*

 

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αποδεικνύει κάθε μέρα όλο και περισσότερο πως αποτελεί τον καλύτερο υπηρέτη των μνημονιακών πολιτικών λιτότητας και σε βασικό εξολοθρευτή εργασιακών δικαιωμάτων.

Έτσι μετά τον περιορισμό στις συνδικαλιστικές ελευθερίες με τις υπό κατάργηση συνδικαλιστικές άδειες και την φαλκίδευση του δικαιώματος στην προκήρυξη απεργιών από τα συνδικάτα, ένα νέο κρούσμα αυταρχισμού βρίσκεται προ των πυλών.

Το συνδικάτο των εργαζομένων στον ΟΑΕΕ-ΕΦΚΑ βρίσκεται από τις 2 Νοεμβρίου σε κινητοποιήσεις με καταλήψεις και πολλά υποκαταστήματα του Οργανισμού στην Αττική. Διεκδικούμε ενίσχυση με προσωπικό, κυρίως για τα Υποκαταστήματα που εξυπηρετούν το κοινό (ασφαλισμένους & συνταξιούχους) και τα Τμήματα που εκδίδουν τις συντάξεις.

Δυστυχώς παρά τις επανειλημμένες μας οχλήσεις προς την Διοίκηση και τον υφυπουργό Κοιν. Ασφάλισης δεν έχει γίνει τίποτα προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντίθετα τον τελευταίο καιρό επειδή η ενοποίηση του ΕΦΚΑ αποδεικνύεται δυσκολότερη από όσο είχαν φανταστεί, παίρνουν διαρκώς προσωπικό από τις υπηρεσίες αιχμής για να στελεχώσουν τις επιτελικές διευθύνσεις, που θα δουλέψουν για την υλοποίηση της ενοποίησης. Υποτίθεται βέβαια, γιατί ούτε η ενοποίηση προχωράει και οι ελλείψεις που δημιουργούνται στα Τμήματα με το συναλλασσόμενο κοινό είναι τραγικές. Έχουν πεθάνει κυριολεκτικά εργαζόμενοι στις θέσεις εργασίας τους τα τελευταία χρόνια, ενώ σε πολλούς έχει κλονιστεί η ψυχική τους υγεία, με συνέπειες και στη σωματική.

Εξαιτίας αυτών το συνδικάτο αποφάσισε αυτόν τον αγώνα με τις καταλήψεις, τον οποίο αγκάλιασαν από την αρχή οι εργαζόμενοι. Η Διοίκηση από την άλλη μεριά έδειχνε παντελή αδιαφορία, απάθεια και αδιαλλαξία στα αιτήματα μας.

Ξεκίνησε προσπαθώντας να μας διαιρέσει με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων Ταμείων (ΙΚΑ κλπ) με τα πρόθυμα “παπαγαλάκια” της και να μας εξαπατήσει, βαφτίζοντας δείγματα καλής θέλησης τρεις μετακινήσεις για τακτοποίηση δικών της θεμάτων-εξυπηρετήσεων. Την ίδια ώρα που απαιτούνται εκατοντάδες άτομα ενίσχυση.

Μετά για να απομαζικοποιήσει τον αγώνα μας έδωσε εντολή, οι εργαζόμενοι των υπό κατάληψη υπηρεσιών να γίνουν περιφερόμενοι σε διάφορα άλλα κτίρια με τον εκβιασμό της περικοπής του μισθού τους! Αυτό προκάλεσε την σχεδιασμένη επίθεση “αγανακτισμένων” ασφαλισμένων σε συνδικαλιστές στο υπό κατάληψη κτίριο του Νέου Ηρακλείου, που κατέληξε τελικά στη σύλληψη δύο συνδικαλιστών της Αριστερής Κίνησης Εργαζομένων ΟΑΕΕ. Οι συλληφθέντες (Μανουρά Ελ. & Βαγενάς Χρ.) είναι μέλη του ΔΣ του συνδικάτου και εφάρμοζαν την ομόφωνη απόφαση του.

Η επιμονή μιας “αγανακτισμένης” (πιθανά υποψήφιας του ακραία νεοφιλελεύθερου Τζήμερου) μας οδήγησε τελικά στο αυτόφωρο με την κατηγορία της “διατάραξης οικιακής ειρήνης”. Το άλλο πιθανό σενάριο θα ήταν να καταλήξουμε στο νοσοκομείο.

Εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι το υποκατάστημα του Νέου Ηρακλείου έχει απομείνει με τέσσερα (!) άτομα και καλείται να εξυπηρετήσει μια περιοχή με πάνω από 20.000 ασφαλισμένους!

Επειδή τίποτα δεν είναι τυχαίο τα συνδικάτα και το εργατικό κίνημα θεωρούμε ότι αυτές οι ενέργειες αποτελούν μια νέα επίθεση στα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα μέσα πάλης των εργαζομένων. Γι’ αυτό και δεκάδες συνδικάτα στάθηκαν στο πλευρό των διωκόμενων συνδικαλιστών, όπως η ΑΔΕΔΥ, η ΠΟΠΟΚΠ, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΕΜΔΥΔΑΣ κα. Όπως επίσης και εκατοντάδες εργαζόμενοι από πολλούς χώρους ήρθαν στις δύο μαζικές συγκεντρώσεις που έγιναν στα δικαστήρια στις 19 & 20/11/18. Τις συγκεντρώσεις στήριξε η ΠΟΠΟΚΠ και το συνδικάτο εργαζομένων του ΟΑΕΕ και με στάση εργασίας, ενώ δυναμικό παρών έδωσαν και οι παρατάξεις της Αριστεράς, κυρίως το ΜΕΤΑ, αλλά και οι Παρεμβάσεις και το ΠΑΜΕ.

Η συμπαράσταση και η παρουσία των απλών εργαζομένων που προσήλθαν για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους, ειδικά από τα υπό κατάληψη κτίρια, ήταν συγκινητική! Θυσιάζοντας επίσης και το μεροκάματο τους, καθώς παρευρέθηκαν κάνοντας στάση εργασίας.

Η δίκη αναβλήθηκε για τις 30/11/2018, όπου προγραμματίζεται ήδη νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης.

Η ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΑΓΩΝΩΝ ΚΑΙ Ο ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

*Μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον ΟΑΕΕ και στην ΠΟΠΟΚΠ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.