Για τις Εκλογές στο Χαϊδάρι – των Αθηνάς Σκαμπά, Ανεξάρτητης Δημοτικής Σύμβουλου Χαϊδαρίου και Χρήστου Βαγενά, Συνδικαλιστή στον ΕΦΚΑ

image_pdfimage_print

H γενική υποχώρηση της αριστερής εναλλακτικής που ξεκίνησε με την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα το 2015 επικαθορίζει το πολιτικό σκηνικό και το κλίμα, στο οποίο δίνουν τη μάχη διεθνώς οι αγωνιστές της πολιτικής και κοινωνικής Αριστεράς.

Το συστημικό πολιτικό προσωπικό που υλοποίησε τη στροφή στο σκληρό νεοφιλελεύθερο μοντέλο τις προηγούμενες δεκαετίες, εξακολουθεί να βρίσκεται σε κρίση ελλείψει εναλλακτικής διεξόδου του συστήματος από την κρίση. Σε αυτό το φόντο εμφανίζονται και διεκδικούν εκπροσώπηση ακροδεξιά και εθνικιστικά μορφώματα και η ναζιστική Χρυσή Αυγή.

Η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να ανακόψει τη φθορά της από την ακροδεξιά μετατοπιζόμενη σε ολοένα και πιο ακραίες ρατσιστικές, κατασταλτικές και αυταρχικές πολιτικές, προκειμένου να εγκολπώσει τμήματα της ακροδεξιάς στο εσωτερικό της.

Ο νεοφιλελεύθερος στην πράξη ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να ανακόψει τη δική του φθορά με μια φραστική επίκληση κάποιας απροσδιόριστης “αντίθεσης στη νεοφιλελεύθερη λιτότητα”, χωρίς καμία απολύτως πρακτική συνέπεια στο πρόγραμμά του που παραμένει οικονομικά και πολιτικά προσδεδεμένο απόλυτα στις επιλογές του συστήματος, της ΕΕ και της Ευρωζώνης.


Ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται, πως η απάντηση στην ευρωπαϊκή ακροδεξιά και το νεοφιλελευθερισμό θα δοθεί με την συγκρότηση ενός ευρύτερου “προοδευτικού πόλου” σε ευρωπαϊκό και ελληνικό επίπεδο. Πρόκειται για πλήρη αντιστροφή της πραγματικότητας.

Πρώτο γιατί η νεοφιλελεύθερη λιτότητα που εφαρμόστηκε και συνεχίζει να εφαρμόζεται από την λεγόμενη ευρωπαϊκή “κεντροαριστερά” συμπεριλαμβανόμενης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, είναι η βασική συνθήκη τροφοδότησης της ανόδου της ακροδεξιάς. Δεύτερο γιατί οι ευρωπαϊκές ρατσιστικές πολιτικές και ο εντεινόμενος κρατικός αυταρχισμός που επίσης υλοποιούνται από όλους τους Ευρωπαίους “κεντροαριστερούς” αποτελούν το καλύτερο λίπασμα στην ξενόφοβη αντικομμουνιστική ακροδεξιά. Και τρίτο γιατί το πολιτικό προσωπικό αυτού του υποτιθέμενου “προοδευτικού πόλου” συμπεριλαμβάνει τα ρετάλια εκείνων των συστημικών δυνάμεων της σοσιαλδημοκρατίας που έχουν οριστικά κριθεί ακατάλληλα να εκπροσωπήσουν τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων (στην Ελλάδα πολιτικοί τύπου Ραγκούση, Μπίστη και Τζουμάκα, που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες κυβερνητικούς ΠΑΣΟΚούς τύπου Σπίρτζη, Ξενογιαννακοπούλου, Τζάκρη, Κοτζιά κ.λ.π.).

Στην πραγματικότητα ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί τη σύμπλευση με την ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και τους Πράσινους, γιατί οι πολιτικές που εφάρμοσε – και θα συνεχίσει να εφαρμόζει αν παραμείνει στην κυβέρνηση – ελάχιστα απέχουν πλέον από τις πολιτικές οποιασδήποτε ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατικής νεοφιλελεύθερης κυβερνητικής εκδοχής.

Παρά την δυσμενή συγκυρία και τις υποκειμενικές αδυναμίες των υπαρκτών σχηματισμών της αντινεοφιλελεύθερης, αντι-ΕΕ και αντικυβερνητικής αριστεράς, οι εκλογές παραμένουν για την εργατική τάξη και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα μια ευκαιρία για να καταγράψουν τη δυσαρέσκειά τους στις αντιλαϊκές, ρατσιστικές, εθνικιστικές και φιλο-ιμπεριαλιστικές πολιτικές της Ευρωπαϊκής ένωσης και της Ελληνικής αστικής τάξης, προκειμένου να καθορίσουν το πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας με τους ευνοϊκότερους δυνατούς όρους για το κίνημα και την αριστερά.

Η πολιτική απάντηση σε εκλογικό επίπεδο θα δοθεί μέσα από τα υπαρκτά ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς, παρόλα τα πολιτικά τους προβλήματα και αδυναμίες σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο.

Στο δήμο Χαϊδαρίου δεν κατέστει εφικτό να κατέλθει στις δημοτικές εκλογές ένα πραγματικά ενωτικό εγχείρημα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, με συμμετοχή του συνόλου των δυνάμεων της Αριστεράς στην περιοχή,  που δίνει το χώρο στους αγωνιστές και τους αριστερούς ανθρώπους της πόλης μας να εκφραστούν και στην κάλπη. Γι΄ αυτό και δεν συμμετέχουμε σαν υποψήφιοι-ες σε αυτές τις εκλογές. Όμως προτείνουμε να αξιοποιηθούν κριτικά τα ψηφοδέλτια της ριζοσπαστικής/αντικαπιταλιστικής αριστεράς σε αντιπαράθεση με αναχωρητικές λογικές εκλογικής αποχής.

Εμείς στις Δημοτικές Εκλογές στο Χαϊδάρι θα ψηφίσουμε το συνδυασμό και τους/τις υποψήφιους-ες, που τα προηγούμενα χρόνια είμασταν μαζί και δώσαμε τις μάχες κόντρα στα Μνημόνια, στηρίξαμε το ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και παραμείναμε σταθεροί στις θέσεις και την ιδεολογία μας μετά την προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Παρόλο που δεν συμφωνούμε σε πολλά, καλούμε τον κόσμο να κάνει το ίδιο.

Σε αυτές τις εκλογές να ψηφίσουμε για ισχυρή αριστερή κινηματική αντιπολίτευση και όχι για διαχειριστή της λιτότητας και της ανεργίας, που θα εμποδίσει και θα παλέψει για να ανατρέψει τα αντικοινωνικά σχέδια οποιουδήποτε διαχειριστή της εξουσίας. Τέλος, οφείλουμε να ενισχύσουμε ενεργά την πάλη ενάντια στον φασισμό, τον ρατσισμό και τον εθνικισμό.

Σας καλούμε να συνταχθείτε με την Αριστερά των αγώνων και να βγούμε μαζί στους δρόμους το επόμενο διάστημα.

Αθηνά Σκαμπά, Ανεξάρτητη Δημοτική Σύμβουλος Χαϊδαρίου

Χρήστος Βαγενάς, Συνδικαλιστής στον ΕΦΚΑ

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.