Για τη συνέχιση της απεργίας-αποχής από τη «αξιολόγηση»

image_pdfimage_print

Το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης «έσπασε» πάλι τα μούτρα του στο θέμα της «αξιολόγησης» στο Δημόσιο. Οι διαδικασίες δεν προχωράνε, γιατί οι εργαζόμενοι αρνούνται νασυνυπογράψουν τη διάλυση των υπηρεσιών, να διευκολύνουν την επέλαση των ιδιωτών και νασυνομολογήσουν στη διαιώνιση του πελατειακού κράτους. Η κυβέρνηση, αντί να αναγνωρίσει το αδιέξοδο, αφού για πέντε χρόνια το σύστημα απέτυχε, αποφάσισε να δώσει παράταση μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Η ιστορία επαναλαμβάνεται. Το ίδιο έκαναν όλες οι κυβερνήσεις από το 2014, που ψηφίστηκε και απέτυχε «αξιολόγηση Μητσοτάκη», μέχρι σήμερα, με τους αντίστοιχους μνημονιακούς νόμους Βερναρδάκη.

Με βάση την απόφαση της ΑΔΕΔΥ και των Ομοσπονδιών οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ την ΑΠΕΡΓΙΑΑΠΟΧΗ από κάθε φάση της «αξιολόγησης», γιατί οδηγεί:

Σε εργαζόμενους που θα χαρακτηρίζονται ανεπαρκείς και ακατάλληλοι, με υποκειμενικά και πελατειακά κριτήρια και οι οποίοι θα αποτελούν τη δεξαμενή για μελλοντικές απολύσεις ή για αναγκαστικές μετακινήσεις που θα οδηγούν σε παραιτήσεις και «οικειοθελείς» αποχωρήσεις.

Σε μισθολογικές ανισότητες και σε διάλυση κάθε έννοιας συλλογικής δράσης και διαμόρφωσης των όρων αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων μέσα από ΣΣΕ και διαπραγμαύτευσης μεταξύ κυβέρνησης και συνδικάτων.

Σε συρρίκνωση του Δημοσίου και ιδιαίτερα των υπηρεσιών κοινωνικού χαρακτήρα και στην προώθηση σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων, στην παράδοση ολόκληρων τομέων και υπηρεσιών σε ιδιώτες. Το σχέδιο για επιτελικό κράτος, που θα έχει μόνο υπηρεσίες που θα ασκούν δημόσια εξουσία, που ξεκίνησε ως νεοφιλελεύθερη σύλληψη τη δεκαετία του ’90, εφαρμόζεται σήμερα με τους νόμους για την «αξιολόγηση». Δεν είναι τυχαία η εμμονή των δανειστών και των ντόπιων συνεργατών τους για την υλοποίηση αυτής της βασικής νεοφιλελεύθερης τομής στο Δημόσιο.

Το ΜΕΤΑ καλεί πάλι όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο να ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ και ΝΑ ΜΗ ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ σε καμία από τις διαδικασίες που προβλέπονται και στις νέες προθεσμίες που καθορίζονται. ΝΑ ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ, είτε είναι προϊστάμενος είτε απλός εργαζόμενος στη διάλυση του δημοσίου και στην υπονόμευση της εργασιακής του σχέσης και προοπτικής.

Το είδαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Οι προϊστάμενοι συνεχίζεται να ορίζονται από τη διοίκηση και να μην επιλέγονται απ’ τα υπηρεσιακά συμβούλια. Και αφού η κάθε κυβέρνηση φτιάχνει το δικό της μηχανισμό, μοριοδοτεί μετά αυτούς που η ίδια επέλεξε για να έχει προβάδισμα σε ενδεχόμενες κρίσεις και συνεχίσει τον κομματικό-πελατειακό και κυβερνητικό έλεγχο του Δημοσίου.

ΤΟ ΜΕΤΑ τονίζει ακόμη μια φορά ότι οι διαδικασίες της «αξιολόγησης» στοχεύουν στην εμπορευματοποίηση των δημόσιων αγαθών της Υγείας, της Παιδείας και της Πρόνοιας και επιδιώκεται η συρρίκνωση των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών και η παράδοσή τους σε ιδιώτες.

Ο αγώνας για την κατάργηση της μνημονιακής αξιολόγησης συνεχίζεται. Η απεργία-αποχή απ’ την αξιολόγηση είναι νόμιμη και η συμμετοχή δικαίωμα όλων των εργαζομένων.

Ανακοίνωση της «Ριζοσπαστικής Παρέμβασης Εργαζόμενων ΙΚΑ»:

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΟΜΗΡΙΑ
ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ -ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ ΑΠΕΧΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

Συνάδελφοι/ες εδώ και δυόμιση χρόνια στον ΕΦΚΑ βιώνουμε καθημερινά την εργασιακή ανασφάλεια και το απόλυτο οργανωτικό χάος στην εργασία μας:

Ελλείψεις και καθυστέρηση εγκυκλίων και οδηγιών, έλλειψη καθαριότητας, βασικές ελλείψεις υλικοτεχνικής υποδομής, απλήρωτη εργασία τα σαββατοκύριακα λόγω καθυστέρησης έκδοσης συντάξεων για την οποία ευθύνεται η διοίκηση και το υπουργείο, απειλές για πειθαρχικά μέτρα αν δεν απαντάμε στα τηλέφωνα, απαγόρευση ανάρτησης αφισών των ομοσπονδιών μας για την έλλειψη καθαριότητας, σύλληψη συναδέλφων από τον ΟΑΕΕ που με απόφαση του συνδικάτου προβαίνουν σε καταλήψεις, υποχρεωτικές μετακινήσεις συναδέλφων χωρίς τη θέλησή τους, αδιαφανείς τοποθετήσεις σε θέσεις ευθύνης, απαξίωση περιφερειακών δομών και στελέχωση μόνο των επιτελικών διευθύνσεων, απαγόρευση μετάταξης/απόσπασης των υπαλλήλων ΕΦΚΑ μέσω του συστήματος κινητικότητας των δημοσίων υπαλλήλων με πρόφαση την έλλειψη προσωπικού την ίδια στιγμή που ο υπουργός αρνείται να καταργήσει τη διάταξη περί πλεονάζοντος προσωπικού στον ΕΦΚΑ στον Ν4389/2016.

Είναι πλέον αντιληπτό ότι η υλοποίηση του ΕΦΚΑ, μετατρέποντας σταδιακά την Κοινωνική Ασφάλιση σε προνοιακή πολιτική επιδομάτων φτώχειας, επηρεάζει αναπόφευκτα το ήδη ζοφερό εργασιακό τοπίο στον φορέα. Η εφαρμογή του οργανογράμματος θα προκαλέσει περαιτέρω κατάργηση και συρρίκνωση δομών, δηλαδή μείωση θέσεων εργασίας και υποχρεωτική κινητικότητα υπαλλήλων. Ήδη ξεκινά η υλοποίηση της ΠΥΣΥ στην Τρίπολη.

Συν τοις άλλοις θέλουν να αποδεχτούμε το σύστημα αξιολόγησης που θα συνδέει τη μισθολογική και βαθμολογική εξέλιξη μας με την υλοποίηση ανέφικτων στόχων που κάθε φορά θα μας επιβάλουν θεσμοί, υπουργοί και διοικήσεις. Δεν θα εμπιστευτούμε τη δουλειά και τη ζωή μας σε καμία έκθεση αξιολόγησης και σε καμία κυβέρνηση, όσους όρκους και να δίνει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όπως και τις προηγούμενες φορές, έτσι και φέτος είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε τη μαζική συμμετοχή στην απεργία αποχή που έχει εξαγγελθεί για όλο το Δημόσιο.

Συνάδελφοι/ες, η διοίκηση και το υπουργείο θα συνεχίσουν την ίδια πρακτική, γιατί αυτό επιτάσσει η εφαρμογή των μνημονιακών και μεταμνημονιακών επιταγών, ιδιαίτερα αν απέναντι τους βρίσκουν περιορισμένες αντιστάσεις από εμάς και υποχωρητική στάση. Δυστυχώς οι ηγεσίες του σωματείου και της ομοσπονδίας μας αντί να οργανώσουν γενικές συνελεύσεις και δυναμικές κινητοποιήσεις αναλώνονται σε συνεχείς συναντήσεις με το υπουργείο και την διοίκηση, στις οποίες παρότι συναντούν απόλυτη αδιαλλαξία, συνεχίζουν να παρακαλούν για διάλογο.

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε αυτή την στην απραξία και την παθητικότητα. Έχουμε φτάσει στα όρια της ψυχικής και σωματικής μας αντοχής. Αρκετοί συνάδελφοι σε υποκαταστήματα ξεπερνώντας την παθητική στάση των σωματείων προβαίνουν σε συμβολικές καταλήψεις των κτιρίων, συλλογική αποχή από καθήκοντα κλπ
Έτσι μόνο μπορούμε να δώσουμε λύσεις, όταν αξιοποιήσουμε την δύναμη που έχει η συλλογική μας δράση και δημιουργήσουμε πολιτικό πρόβλημα και πίεση σε αυτούς που παίρνουν τις αποφάσεις για την ζωή και την εργασία μας. Έτσι θα πιέσουμε και τα συνδικάτα να δράσουν για την διεκδίκηση των αιτημάτων μας. Οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ πρέπει να αγωνιστούμε για τη σωτηρία της Δημόσιας Κοινωνικής Ασφάλισης και για την σωτηρία της ίδιας μας της εργασίας!
Η λύση βρίσκεται στους συλλογικούς μας αγώνες!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΙΚΑ

Ανακοίνωση της «Αριστερής Κίνησης Εργαζόμενων ΟΑΕΕ»:

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΧΗΜΑΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΜΑΣΤΕ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΜΑΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πιστή στις νεοφιλελεύθερες επιταγές για ένα “σύγχρονο-ευέλικτο” Δημόσιο Τομέα, κάνει άλλη μια απόπειρα να περάσει τις διαδικασίες της “αξιολόγησης” των δημοσίων υπαλλήλων.

Μια αξιολόγηση εντελώς προσχηματική, που δεν έχει καμία σχέση με την αντικειμενικότητα και και τον κοινωνικό ρόλο της Δημόσιας Διοίκησης. Αυτό που επιδιώκουν με τη νέα διαδικασία είναι να μας διαιρέσουν, να δημιουργήσουν εργαζόμενους πολλών ταχυτήτων με μισθολογικές και άλλες διαφορές, να δημιουργήσουν καχυποψία και πελατειακές σχέσεις μεταξύ μας.

Άλλωστε ποιος/ποια μπορεί να αξιολογήσει το προισωπικό των Ασφαλιστικών Ταμείων, που εργαζόμαστε σε συνθήκες πλήρους εγκατάλειψης και κατάρρευσης.

Με αυτό τον τρόπο θα δημιουργήσουν τους ημέτερους και τα ερίφια και θα ανοίξουν το δρόμο πιο εύκολα για απολύσεις υπαλλήλων και ιδιωτικοποιήσεις δημοσίων υπηρεσιών.

Δεν θα εμπιστευτούμε τη δουλειά μας και το μέλλον μας στην υποκειμενική κρίση του ενός (στις περισσότερες φορές), που θα μας αξιολογεί! Ούτε θα εμπιστευτούμε καμία κυβερνήση, όσους όρκους και να κάνει ότι δεν πρόκειται να γίνουν απολύσεις δημοσίων. (Μόνο ένα ισχυρό δημοσιοϋπαλληλικό κίνημα μπορεί να διασφαλίσει κάτι τέτοιο.) Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό να συνεχίσουμε την μαζική συμμετοχή στην απεργία-αποχή, που έχουν εξαγγείλει τα συνδικάτα και η ΑΔΕΔΥ.

Παρόλη την προσπάθεια των μνημονιακών κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ(-ΑΝΕΛ) οι εργαζόμενοι καταφέραμε τα τελευταία πέντε χρόνια να μπλοκάρουμε το ξεδίπλωμα αυτής της επίθεσης.

Ήδη η κυβέρνηση έδωσε παράταση στις προθεσμίες συμμετοχής στην προσχηματική αξιολόγηση, γιατί οι εργαζόμενοι δεν πειθάρχησαν σις απαιτήσεις της. Έτσι γίνονταν και τις προηγούμενες φορές και μετά η διαδικασία της “αξιολόγησης” κατέρρεε, λόγω της μαζικής αποχής των δημοσίων υπαλλήλων. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα: η διαδικασία της “αξιολόγησης” λόγω της μαζικής αποχής των εργαζομένων, θα καταλήξει στα αζήτητα!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΑΠΟΧΗ:

  • ΔΕΝ υποβάλλουμε εκθέσεις αξιολόγησης. Καταθέτουμε τις δηλώσεις συμμετοχής στην απεργία-αποχή στα συνδικάτα μας

  • ΚΑΝΕΙΣ προϊστάμενος να μην γίνει αξιολογητής

  • Δεν συμπληρώνουμε τα ανώνυμα ερωτηματολόγια για να αξιολογήσουμε τους προϊσταμένους

  • Να ακυρωθεί η αξιολόγηση (Ν.4369/2019, αρθ. 36 Ν.4489/17).

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.