Για τη δίκη ενός ντόπιου συλλόγου στις Σέρρες

image_pdfimage_print

Μιλήσαμε με τον Νίκο Σακελλάριο, διαβάζοντας άρθρο του που αφορά τη δίκη ενός μακεδονικού συλλόγου στις Σέρρες. Νίκο, μπορείς να μας εξηγήσεις τι συνέβη και φτάσαμε στη δίκη;

Την Τρίτη 9 Απριλίου 2019 εκδικάστηκε στο Μονομελές Πρωτοδικείο Σερρών η υπόθεση ενός Συλλόγου, που ιδρύθηκε καθόλα νομότυπα από κατοίκους του νομού Σερρών τον Ιανουάριο του 2018 με την επωνυμία «Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων Κύριλλος και Μεθόδιος». Πρωτεργάτρια στη διαδικασία παύσης του Συλλόγου στάθηκε η ναζιστική χρυσή αυγή και η οργάνωση Π.Ο.Π.Σ.Μ. (Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδονίας). Μια Ομοσπονδία που δημιουργήθηκε το 2014 επί Σαμαρά, με τη στήριξη φιλοχρυσαυγιτών δημοσιογράφων όπως ο Παναγιώτης Σαββίδης. Πρόκειται για την Ομοσπονδία που είχε διοργανώσει στην ουσία τα εθνικιστικά συλλαλητήρια σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και άλλες πόλεις, η οποία συνεργάζεται συστηματικά με τη φασιστική συμμορία.
Αυτός ο φασιστικός συρφετός φρόντισε πριν από τη διεξαγωγή της δίκης να δημιουργήσει κλίμα τρομοκρατίας: έγραψε με μπογιές έξω από το σπίτι ενός από τα μέλη του Συλλόγου, βανδάλισε με σπρέι το αυτοκίνητο ενός άλλου, πραγματοποιούσε απειλητικά τηλεφωνήματα προς τα μέλη του Συλλόγου κ.ά.
Τελικά στη δίκη ο δικηγόρος μας είχε να αντιμετωπίσει τρεις δικηγόρους από την άλλη πλευρά, αλλά και μια δικαστική αρχή προκατειλημμένη απέναντί μας. Ο λόγος αφαιρούνταν συνεχώς με διάφορες δικαιολογίες μόνο από τη δική μας πλευρά, ενώ η πρόεδρος επέτρεψε μια σειρά ψέματα από την πλευρά των εθνικιστών. Γενικά αντιμετώπιζε τις δυο πλευρές με δυο μέτρα και δυο σταθμά.Η απόφαση του δικαστηρίου δεν έχει βγει ακόμα.
Είναι άξιο αναφοράς ότι ως μάρτυρες υπεράσπισης του Συλλόγου καταθέσανε δύο αξιόλογοι πανεπιστημιακοί καθηγητές, ο Κ. Τσιτσελίκης από το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Αλ. Ιωαννίδου, Σλαβολόγος-Γλωσσολόγος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ποιος πιστεύεις ότι είναι ο σκοπός του εθνικιστικού στρατοπέδου; Τι φοβούνται;

Σκοπός των εθνικιστών είναι να σταματήσουν τη λειτουργία των ντόπιων μακεδονικών σλαβόφωνων συλλόγων, που το μόνο που θέλουν είναι να μπορούνε να τραγουδάνε δημόσια τα τραγούδια των προγόνων μας. Στην πραγματικότητα θέλουν να μας απαγορεύσουν ακόμα και να αυτοπροσδιοριζόμαστε ως «ντόπιοι». Δεν τους αρέσει να υπάρχουν σύλλογοι στη Μακεδονία, που τραγουδούν και σε μια άλλη γλώσσα, δεν τους αρέσει που ένα σημαντικό τμήμα του πληθυσμού στην ελληνική Μακεδονία φέρει τη «ντόπια» πολιτισμική παράδοση και γλώσσα, την οποία καλλιεργήσανε οι πρόγονοί τους και συνεχίζουν να την καλλιεργούν σε δεκάδες χωριά, παρόλο που τα ΜΜΕ κλείνουν τα μάτια. Δεν νομίζω να φοβούνται κάτι οι εθνικιστικοί κύκλοι. Και δεν έχουν, εδώ που τα λέμε, και τίποτα να φοβηθούνε. Ο φόβος που καλλιεργούνε συνειδητά είναι πλασματικός. Τα όσα λένε τα στελέχη του εθνικιστικού στρατοπέδου περί αλυτρωτισμού ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι παραμύθια. Οι πολιτιστικοί μας σύλλογοι δεν εγείρουν …εθνικές και εδαφικές αξιώσεις, θέλουν μόνο να μπορούν να μιλάνε ελεύθερα τη γλώσσα τους, να τραγουδάνε και να χορεύουν σε αυτή. Απλά είναι γνωστό ότι ο εθνικισμός είναι το καταφύγιο του κάθε απατεώνα. Και ότι οι εθνικισμοί επιστρατεύονται για να διχάσουν τους λαούς, για να μην ενωθούν απέναντι στους κοινούς τυράννους.
Ξέρεις, κάτι παρόμοιο είχε συμβεί πριν λίγα χρόνια και στην πόλη σου, την Πτολεμαΐδα, όταν απέτρεψαν τη δημιουργία μιας ένωσης ντόπιων μακεδονικών συλλόγων. Ωστόσο να αναφέρουμε ότι η Ελλάδα έχει σε παρόμοιες περιπτώσεις καταδικάσει μακεδονικούς συλλόγους, τα βρίσκει όμως σκούρα όταν οι υποθέσεις αυτές αντιμετωπίζουν τη διεθνή νομοθεσία, ενώ έχει καταδικαστεί σε μια περίπτωση και με χρηματικό πρόστιμο από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Και η υπόθεση του συλλόγου μας στις Σέρρες έχει ήδη λάβει διεθνείς διαστάσεις δίωξης ενός νόμιμου Συλλόγου.

 

Πώς πιστεύεις ότι πρέπει να αντιδράσει το αντιφασιστικό-αντιεθνικιστικό κίνημα και η Αριστερά;

Ο δημοκρατικός κόσμος της Ελλάδας έχει δείξει ήδη τη συμπαράστασή του προς εμάς. Ζητάμε τη συμπαράσταση του κινήματος και της Αριστεράς, με πλατιά ανάδειξη του θέματος και ψηφίσματα αλληλεγγύης, ώστε να ασκηθεί πολιτική πίεση και να δικαιωθούμε από την ελληνική δικαιοσύνη (που «τυφλή» δεν είναι, μπορεί όμως να πιεστεί και να υποχωρήσει από τη μαζική οργανωμένη κοινωνική πίεση). Η φασίζουσα καταπίεση σε βάρος ενός τμήματος συμπολιτών μας δεν πρέπει να περάσει. Αρκετά βασανίστηκαν οι Μακεδόνες από το ελληνικό κράτος όλες τις προηγούμενες δεκαετίες. Δεν πρέπει να ανεχτούμε νέες διακρίσεις σε βάρος τους. Πρέπει να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα που απολαμβάνουν κι άλλες πολιτισμικές ομάδες όπως οι Πόντιοι, οι Μικρασιάτες, οι Βλάχοι κλπ. Οι φασίστες θέλουν να γυρίσουμε στη δεκαετία του ’50, όταν έβαζαν με τη βία τους κατοίκους ολόκληρων χωριών να ορκίζονται ότι «δεν θα ομιλούν το σλαβικό ιδίωμα». Ή ακόμα χειρότερα στη δικτατορία του Μεταξά. Δεν πρέπει να τους αφήσουμε. Η αλληλεγγύη πρέπει να νικήσει. Κανείς δεν μπορεί να είναι ελεύθερος, αν δεν είναι όλοι!

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.