Για την παραίτηση Λαφαζάνη από την ηγεσία ΛΑΕ-Αρ.Ρ.

image_pdfimage_print

Της σύνταξης

 

Η παραίτηση Π.Λαφαζάνη θα μπορούσε να είναι καλό νέο, αν σηματοδοτούσε πολιτική αυτοκριτική, αναγνώριση της καταστροφικής πορείας της ηγεσίας της ΛΑΕ και ριζικό αναπροσανατολισμό προς την αριστερή ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική κατεύθυνση (και στις αντίστοιχες συμμαχίες που αυτή προϋποθέτει). Ο Λαφαζάνης ήταν ο κύριος εκφραστής της ολοταχώς δεξιά πορείας που ακολούθησε η ΛΑΕ (υπερπατριωτισμός-αναζήτηση δεξιών διαταξικών «πατριωτικών» συμμαχιών, ρωσοφιλία, κυβερνητισμός, ρεφορμιστικές (και μη ρεαλιστικές) επιδιώξεις σωτηρίας του ελληνικού καπιταλισμού δια της δραχμής και της “παραγωγικής ανασυγκρότησης”.

Ωστόσο η δήλωση παραίτησης του Λαφαζάνη δείχνει πρόθεση (από μεριάς του τμήματος του Αρ.Ρ. που εκπροσωπεί) για ακόμα πιο δεξιά στροφή στις πιο πάνω κατευθύνσεις. Τι δήλωσε ο Λαφαζάνης;

1) Ότι δεν τόλμησε τις ριζοσπαστικές τομές στις πιο πάνω κατευθύνσεις, για  να μην υπάρχει ρήξη με τις άλλες συνιστώσες της ΛΑΕ αλλά και αποχωρήσεις κόσμου του Αρ.Ρεύματος. Ο Π.Λ. δήλωσε ότι για την αποτυχία της ΛΑΕ ευθύνονται οι …ισορροπίες με την αριστερή πτέρυγα του κόμματος. Κατά τη γνώμη μας δεν υπήρχε καμία τέτοια ισορροπία στην πραγματικότητα, το στίγμα της ΛΑΕ ήταν ξεκάθαρο όπως αναφέραμε. Αλλά δείχνει ότι ο «αρχηγός» της ΛΑΕ ήθελε να το πάει ακόμα μακρύτερα. Αυτές οι δηλώσεις δείχνουν ότι ο Π.Λ. ήταν αποφασισμένος να ξεκόψει ακόμα περισσότερο τη ΛΑΕ από την Αριστερά, να την μετατρέψει ακόμα περισσότερο σε μετα-αριστερό εγχείρημα τύπου Ζωής Κ. ή Βαρουφάκη. Αν και κατά τη γνώμη μας κάνοντας αυτό θα έριχνε πολύ περισσότερο τα ποσοστά της ΛΑΕ, κάτω από το 0,56%…

2) Ότι η ΛΑΕ πρέπει να γίνει ακόμα πιο πατριωτική δύναμη, και να θέσει στόχο ένα … παραγωγικό, αξιοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος… για μια κυρίαρχη, ασφαλή, ακέραια και ανεξάρτητη Ελλάδα, απέναντι στους εθνικούς κινδύνους που μεγεθύνονται. Ένας στόχος που (να το πούμε κομψά) δεν θυμίζει σε τίποτα Αριστερά, ούτε καν ρεφορμιστική. Αναφέρεται σε στροφή στο έθνος-κράτος ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, ενώ δηλώνει πόσο θα ήθελε να κρατάει ελληνικές σημαίες και να ψέλνει τον εθνικό ύμνο … Κι όλα αυτά -υποτίθεται- για να “φράξει τον δρόμο στην εθνοκαπηλεία της πιο αντιδραστικής Δεξιάς, της Ακροδεξιάς και του νεοναζισμού”.

3)  Ότι είναι αδιανόητο που δεν βγήκε κοινή ανακοίνωση της ΛΑΕ για την Συμφωνία των Πρεσπών, εξαιτίας των «επαγγελματικών αριστερόμετρων», όταν όλοι ξέρουμε ότι ως επίσημη άποψη της ΛΑΕ καταγραφόταν η άποψη Λαφαζάνη για σκοπιανό αλυτρωτισμό, για υπόσκαψη της εθνικής κυριαρχίας (της Ελλάδας!), για εθνικές παραχωρήσεις του Τσίπρα, για ανύπαρκτη μακεδονική μειονότητα κλπ, απόψεις πράγματι εξόχως εθνικιστικές.

4) Ότι σήμερα όχι μόνο πρέπει να κατεβεί η ΛΑΕ στις εκλογές (με αυτοπεποίθηση κιόλας!) , αλλά να μην έχει και κανέναν ενδοιασμό, «δογματισμούς» και «αγκυλώσεις» στις εκλογικές συμμαχίες (όπως τους ενδοιασμούς που είχε προηγουμένως ας πούμε, όταν πρότεινε συνεργασία «μόνο» στους Πειρατές ή  στη Χριστιανική Δημοκρατία).

Με λίγα λόγια, ο Λαφαζάνης θεωρεί ότι η αιτία που δεν πήγε καλά η ΛΑΕ στις εκλογές είναι ότι δεν πήγε ακόμα δεξιότερα. Και σήμερα φαίνεται αποφασισμένος να προχωρήσει σε ρήξη στο εσωτερικό της ΛΑΕ για να προχωρήσει προς τα εκεί. Έτσι ερμηνεύεται η πληθώρα αναφορών στη δήλωσή του που θα μπορούσαν να εκληφθούν και ως απειλητικές, όπως το ξεκάθαρο «χωρίς παραλυτικές ισορροπίες και άγονους συμψηφισμούς με άλλες συνιστώσες της ΛΑ.Ε.».

Μάλλον  έτσι εξηγείται μετά τις εκλογές και η δημοσίευση «άρθρων» όπως αυτό:

https://iskra.gr/o-%CF%80%CE%BF%CF%8D%CF%84%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CE%BA%CE%AC%CE%BB%CF%85%CF%88%CE%B5-%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BF%CF%82-%CE%B8%CE%B1-%CE%BA%CF%85%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9/

Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο Λαφαζάνης δικαιώνει την κριτική μας και την επιλογή μας να αποχωρήσουμε από τη ΛΑΕ έναν χρόνο πριν.

Το μόνο θετικό στη δήλωση Λαφαζάνη είναι η αναγνώριση ότι σε αυτήν την –περαιτέρω- δεξιά στροφή, θα συναντήσει αντίσταση από το εσωτερικό της ΛΑΕ και του Αρ.Ρ. και ότι ο ίδιος δεν είναι σίγουρος  για την έκβαση αυτής της «ρήξης» στο εσωτερικό της ΛΑΕ. Έτσι δηλώνει ότι παραιτείται γιατί αν παρέμενε θα προχωρούσε σε αλλαγές στις παραπάνω δεξιόστροφες κατευθύνσεις, και αυτές βεβαίως προτείνει στους διαδόχους του. Το αν θα ακολουθήσουν, αν θα επικρατήσει η «πτέρυγα Λαφαζάνη» ή κάποια άλλη πτέρυγα, μένει να το δούμε.

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.