Βραζιλια:1.5 εκατομμύριο διαδηλωτές στους δρόμους ενάντια στις επιθέσεις του Μπολσονάρου

image_pdfimage_print

 

Στις 30 Απριλίου αυτού του έτους ο βραζιλιάνος πρόεδρος Ζάιρ Μπολσονάρου ανακοίνωσε   πάγωμα του 30% των επιχορηγήσεων στα δημόσια πανεπιστήμια. Η κυβέρνηση εξήγησε πως αυτά τα χρήματα θα επενδυθούν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.Για να δικαιολογήσει αυτές τις περικοπές ο Μπολσονάρου δήλωσε: ‘Η Παιδεία στη Βραζιλία είναι σαν ένα σπίτι με υπέρoχη σκεπή και ρημαγμένους τοίχους’.

Με εξαίρεση τους φανατικούς οπαδούς του Μπολσονάρου φυσικά κανείς δεν πίστεψε πως θα είναι σωστό να κοπούν χρήματα από τα κρατικά πανεπιστήμια, πόσο μάλλον ότι αυτά τα χρήματα θα πήγαιναν στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια μεγάλη γενικευμένη επίθεση στην Παιδεία. Το κίνημα αντίστασης δε χρειάστηκε πολύ χρόνο για να οργανωθεί.Οι κινητοποιήσεις των φοιτητών στις 15 Μαίου ενάντια στις περικοπές στην Παιδεία κατά 30%, ενώθηκαν με την απεργία των εκπαιδευτικών ενάντια μεταρρύθμιση για το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Πώς ήταν η κινητοποίηση των φοιτητών και των εκπαιδευτικών στις 15 Μάη:

Η 15η Μάη,που εξαιτίας της επιτυχίας της απέκτησε το παρατσούκλι 15Μ (σ.Redtopia: έτσι έμεινε γνωστό και το κίνημα των αγανακτισμένων στην Ισπανία) , χαρακτηρίστηκε από  μαζικές διαδηλώσεις σε ολόκληρη τη χώρα.Τα Μέσα αναφέρουν πως συγκεντρώσεις εκείνη τη μέρα πραγματοποιήθηκαν σε τουλάχιστον 220 πόλεις σε 26 ομοσπονδιακά κρατίδια, καθώς και στην ομοσπονδιακή πρωτεύουσα Μπραζίλια.Αυτές οι διαδηλώσεις έφεραν κοντά όχι μόνο τους φοιτητές και εκπαιδευτικούς, αλλά και τους γονείς των φοιτητών, καθώς και άλλους τομείς της εργατικής τάξης.Περισσότεροι από 1.5 εκατομμύριο διαδηλωτές βγήκαν εκείνη τη μέρα στους δρόμους!

Αυτή η κινητοποίηση απαρτιζόταν όχι μόνο απο ανθρώπους του δημοσίου τομέα αλλά και απο έναν μεγάλο αριθμό φοιτητών και εκπαιδευτικών ιδιωτικών σχολών. Αναμφίβολα ένα μεγάλο τμήμα της μεσαίας τάξης, όχι μόνο υποστήριξε την κινητοποίηση αλλά και προσχώρησε σε αυτήν.Aυτή η κινητοποίηση αντιμετωπίστηκε θετικά και απο την εργατική τάξη και από τον λαό. Σε αυτήν συμμετείχαν επίσης εκπρόσωποι και από άλλους εργατικούς κλάδους όπως για παράδειγμα απο τους εργάτες στην Μεταλλουργία, στα πετρέλαια και στο μετρό του Sao Paolo, εκφράζοντας τη στήριξή τους στο κίνημα , με διάφορες δράσεις και στάση εργασίας .

Όταν ο Μπολσονάρου ερωτήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την απεργία, χαρακτήρισε τους διαδηλωτές  ‘χρήσιμους ηλίθιους’.Το μόνο όμως που κατάφερε με αυτόν του τον χαρακτηρισμό, ήταν να συμμετέχουν στις δράσεις περισσότερες χιλιάδες άνθρωποι.

Συνεχίστε την αντίσταση και οργανώστε την γενική απεργία!

Η 15η Μάη έδειξε, πως η μαζική κινητοποίηση μπορεί και πρέπει να νικήσει τις επιθέσεις της κυβέρνησης. Αυτή η μεγάλη κινητοποίηση του 1.5 εκατομμυρίου διαδηλωτών θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως προετοιμασία για την γενική απεργία της 14ης Ιουνίου που ήδη έχει αναγγελθεί.  Ωστόσο, στο αίτημα για την υπεράσπιση της εκπαίδευσης πρέπει να προστεθεί η η πάλη ενάντια στην αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση και η ανατροπή όλων των ακραία νεοφιλελεύθερων οικονομικών πολιτικών του πρώην Προέδρου Temer και της σημερινής κυβέρνησης Μπολσονάρου.

υτό όμως που θα έπρεπε να είναι ο ‘αγώνας ενάντια στη μεταρρύθμιση για την κοινωνική ασφάλεια’,οφείλει να προστεθεί στην υπεράσπιση της Παιδείας και στην κατάργηση όλων των υπερφιλελεύθερων οικονομικών μέτρων του πρώην προέδρου Τέμερ και της νυν κυβέρνησης του Μπολσονάρο.Η 15Μ απέδειξε πως αυτό είναι δυνατόν να γίνει.

https://www.thecommunists.net/home/deutsch/brasilien-1-5-millionen-demonstranten-auf-den-stra%C3%9Fen-widersetzen-sich-den-angriffen-von-bolsonaro/

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται.


*


Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.